Νοεμβρίου 30, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Σε παιδί με χρόνια λήψη ασπιρίνης το εμβόλιο γρίπης είναι απαραίτητο.

Ο θεράπων παιδίατρος αναρωτιέται αν πρέπει να διακόψει την ασπιρίνη γιατι φοβάται μήπως το εμβόλιο προκαλέσει νόσο. Παρόλο που γνωρίζει ότι το εμβόλιο είναι νεκρό (και άρα δεν προκαλεί νόσο), ένας ανοσολόγος στον οποίο απευθύνθηκε του είπε ότι "καλού-κακού" ας διακόψει την ασπιρίνη για τρεις ημέρες.

Να σχολιάσουμε την απάντηση του ανοσολόγου; Τα σχόλια δικά σας.

ΝΕΟ ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΟ

Κυκλοφόρησε σε σταγόνες, κατάλληλο και για παιδιατρική χρήση η λεβοσετιριζίνη (Xozal). Αποτελεί βελτιωμένο παράγωγο της γνωστής από χρόνια σετιριζίνης (Zirtek). Μελέτες αναφέρουν ότι έχει πολλαπλάσια και ισχυρότερη δράση από τη σετιριζίνη, με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας. Η δόση για παιδιά ηλικίας 2-6 χρόνων είναι 5 σταγόνες το πρωί και 5 σταγόνες το βράδυ. Για άτομα άνω των 6 χρόνων η δοσολογία είναι 20 σταγόνες μία φορά την ημέρα.

Νοεμβρίου 29, 2006

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

5 χρ. αγόρι με μάζα στην οπίσθια τραχηλική χώρα από 3 εβδ. Ήπια λοίμωξη αναπνευστικού πριν λίγες ημέρες. Η λοίμωξη υποχώρησε, η μάζα παρέμεινε (2x2). Εμβολιασμοί πλήρεις (και BCG). Αντικειμενικώς και εργαστηριακώς κφ. Φυματινοαντίδραση 7 χιλ.

Βασική διαφορική διάγνωση;;
Ιογενής λοίμωξη
Λοίμωξη από άτυπα μυκοβακτηρίδια
ΤΒC

Αντιμετώπιση του παιδιού;;
Μάλλον πρόκειται για ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια σειρά αντιβίωσης για κάλυψη τυχόν ήπιας βακτηριακής λοίμωξης.
Η φυματινοαντίδραση οφείλεται στο εμβόλιο.
Αν η μάζα επιμένει για >6 εβδομάδες, θα πρόκειται μάλλον για λοίμωξη από άτυπο μυκοβακτηρίδιο. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται αφαίρεση και βιοψία. Η βιοψία θα θέσει τη διάγνωση, ενώ η αφαίρεση αποτελεί τη βέλτιστη θεραπεία.

Νοεμβρίου 28, 2006

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Ένα κουτί πρώτων βοηθειών αυτοκινήτου πρέπει να περιέχει:
· Ασπιρίνη
· Παρακεταμόλη
· Επιδέσμους
· Αντιμικροβιακή αλοιφή
· Αντιισταμινική κρέμα
· Αντιισταμινικό (σε χάπι ή σιρόπι ή σταγόνες)
· Αλκοολούχες γάζες για καθαρισμό τραυμάτων
· Αυτοκόλλητες γάζες
· Γάζες
· Λευκοπλάστη
· Νυστεράκια
· Κρέμα μαλακτική χειλέων
· Γέλη αλόης
· Μπατονέττες
· Καρφίτσες ασφαλείας

Νοεμβρίου 20, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV

Το εμβόλιο κατά του HPV είναι άκρως αποτελεσματικό για τα στελέχη που καλύπτει (6,11,16,18). Ο HPV όμως έχει πλέον των 100 γονότυπων. Γνωστοί για πρόκληση καρκίνου της μήτρας είναι 11. Το 70% του καρκίνου αυτού οφείλεται στους τύπους 16 και 18.

Μία γυναίκα που έχει ήδη μολυνθεί από τον HPV ωφελείται από το εμβόλιο ή όχι;

Η απάντηση δεν είναι προς το παρόν εύκολη. Η φυσική πορεία του HPV δεν είναι απολύτως γνωστή. Το εμβόλιο δεν εκριζώνει ήδη υπάρχουσα λοίμωξη. Οι ενδείξεις του είναι για προφύλαξη γυναικών που δεν έχουν μολυνθεί από τα συγκεκριμένα στελέχη. Με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολη η εργαστηριακή ανίχνευση ειδικών τύπων του ιού. Συνεπώς ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος ακόμη και στις γυναίκες που φαίνεται ότι έχουν μολυνθεί, χωρίς όμως να είναι γνωστό από ποιον τύπο μολύνθηκαν.

Εξάλλου, η γενική αρχή όλων των εμβολίων ότι μπορούν να χορηγηθούν άφοβα και σε άτομα που ήδη έχουν νοσήσει, θα πρέπει να ισχύει και εδώ.

Νοεμβρίου 15, 2006

ΠΟΙΗΣΗ - 3

Απόψε είναι σαν όνειρο το δείλι
απόψε η λαγκαδιά στα μάγια μένει
Δεν βρέχει πια. Κι η κόρη αποσταμένη
στο μουσκεμένο ξάπλωσε τριφύλλι.

Σα δυο κεράσια χώρισαν τα χείλη
κι έτσι βαθιά, γιομάτα ως ανασαίνει,
στο στήθος της ανεβοκατεβαίνει
το πλέον αδρό τριαντάφυλλο τ' Απρίλη

Ξεφεύγουνε απ' το σύννεφον αχτίδες
και κρύβονται στα μάτια της· τη βρέχει
μια λεμονιά με δυο δροσοσταλίδες

που στάθηκαν στο μάγουλο διαμάντια
και που θαρρείς το δάκρυ της πως τρέχει
καθώς χαμογελάει στον ήλιο αγνάντια.

Κ. Καρυωτάκης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ


Αγόρι 14 μην. με επίμονο πυρετό, εμέτους και διάρροια από 3ημέρου. Διαγνώσθηκε «ίωση». Επιδείνωση γενικής κατάστασης, ευερεθιστότητα, κακή σίτιση, καλές κενώσεις. Όχι συμπτώματα από το αναπνευστικό. Όχι βρεφονηπιακός σταθμός.
Αντικειμενικά: έντονη ανησυχία, 39οC, αναπνοές 32/λεπτό, ΑΠ 98/56 mm Hg, σφύξεις 168/λεπτό. Διάχυτη τάση κοιλίας χωρίς σκληρία. Μειωμένοι εντερικοί ήχοι. Όχι αιμορραγικές κενώσεις.
Λευκά 19.4 X 109/L, Ηb 8.4 g/dL, Ηt 26.6%, PLT 310 X 109/L, Na 136 mmol/L, K 3.8 mmol/L, CO2 20 mmol/L, BUN 6 mmol/L, creatinine 17.7 µmol/L (0.2 mg/dL), glucose 4.1 mmol/L (73 mg/dL). Γενική ούρων ίχνη κετόνης.
Α/α κοιλίας και CT κοιλίας παρατίθενται.

Διάγνωση;

Διάτρηση σκωληκοειδούς από ξένο σώμα (καρφίτσα). Το ξένο σώμα είναι εμφανές στον απεικονιστικό έλεγχο. Το άνω του ξένου σώματος έντερο δείχνει μάλλον τοπικό ειλεό. Έγινε λαπαροτομία, παροχέτευση και καθαρισμός του ενδοκοιλιακού αποστήματος, σκωληκοειδεκτομή και αφαίρεση του ξένου σώματος.
Νέα λήψη ιστορικού έδειξε ότι 2 ημέρες πριν τη συμπτωματολογία η μητέρα είχε ρίξει κατά λάθος ένα κουτί με βελόνες και καρφίτσες στο πάτωμα. Η κατάποση ξένου σώματος είναι συχνή στα παιδιά. Τα περισσότερα αντικείμενα αποβάλλονται αυτόματα και μόνον το 1% απαιτεί χειρουργική παρέμβαση.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος του αντικειμένου που καταπόθηκε. Είναι συντηρητική για το πλείστο των μη τοξικών, μαλακών ή μικρών αντικειμένων.Το 80-90% αυτών διέρχονται τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να προκαλούν βλάβες.
Απεικονιστικός έλεγχος απαιτείται κάθε 24-48 ώρες για παρακολούθηση του ξένου σώματος. Ο οισοφάγος έχει δυνητικούς κινδύνους απόφραξης ή διάτρησης. Η τελευταία μπορεί να προκαλέσει ως επιπλοκές μεσαυλίτιδα, πνευμονικό απόστημα, πνευμοθώρακα, περικαρδίτιδα. Το 90% των ξένων σωμάτων που φθάνουν στο στομάχι μπορούν στη συνέχεια να περάσουν πιο εύκολα το έντερο.
Επείγουσα αντιμετώπιση χρειάζεται σε ασθενείς με κατάποση οξέων, λεπτών και σκληρών ξένων σωμάτων. Την εντόπιση τους ακολουθεί άμεση προσπάθεια αφαίρεσης τους. Καθαρκτικά αντενδείκνυνται.
Επιπλοκές των ξένων σωμάτων στο έντερο: απόφραξη, απόστημα, περιτονίτιδα, συμφύσεις, συρίγγια, σκωληκοειδίτιδα, διάτρηση.

Ιnfect Dis Child 2005

Νοεμβρίου 11, 2006

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ

Τα αντιμικροβιακά είναι τα συχνότερα χορηγούμενα φάρμακα μετά τον τοκετό. Δύο τα ερωτήματα. Μπορούν να φθάσουν τα φάρμακα αυτά στο βρέφος μέσω του θηλασμού; Αν ναι, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες;
Τα αντιμικροβιακά διέρχονται στο μητρικό γάλα, κυρίως με παθητική διάχυση, ενεργητική μεταφορά ή διακυττάρια διάχυση. Η δίοδος αυτή επηρεάζεται και από παραμέτρους του βρέφους και της μητέρας.
Θεωρητικά, όλα τα αντιμικροβιακά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα : μεταβολή της χλωρίδας και των αμυντικών μηχανισμών του εντέρου, άμεση τοξική δράση ανεξάρτητη δόσεως, τροποποίηση των αποτελεσμάτων καλλιεργειών αν το θηλάζον βρέφος ελέγχεται για λοίμωξη.
Τα αντιμικροβιακά ταξινομούνται σε: αυτά που είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αυτά που δεν είναι γνωστή η δράση τους και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και αυτά που αντενδείκνυνται.

Α. Ασφαλή
- αμινογλυκοσίδες
- αμοξυκιλλίνη (κλαβουλανικό)
- αντιφυματικά
- κεφαλοσπορίνες
- μακρολίδες
- μετρονιδαζόλη (συνήθεις δόσεις)
- πενικιλλίνες
- τριμεθοπρίμη / σουλφαμεθοξαζόλη

Β. Μη γνωστή δράση / Χρήση με προσοχή
- κλινδαμυκίνη
- νιτροφουραντοϊνη
- τετρακυκλίνες
- χλωραμφενικόλη

Γ. Αντένδειξη
- μετρονιδαζόλη (εφάπαξ υψηλή δόση)
- κινολόνες


Καλό είναι ο θηλασμός να γίνεται λίγο πριν τη χορήγηση του αντιμικροβιακού στη μητέρα.