Δεκεμβρίου 24, 2006

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Παραμονές της μεγαλύτερης γιορτής μας, μόνο στην αγάπη στρέφεται (ή πρέπει να στρέφεται) ο νους. Μια έννοια τόσο πολύ χρησιμοποιημένη, τόσο πολύ παραποιημένη και ίσως τόσο ανύπαρκτη στην εποχή μας. Η ταχύτητα του τρόπου ζωής, οι τόσες πολλές «υποχρεώσεις» μας, η ικανοποίηση τόσο πολλών «αναγκών» μας, δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε πως μόνο μέσα από την έννοια αυτή μπορεί να οδηγηθεί κανείς στην ευτυχία. Την όποια ευτυχία δικαιούται στη ζωή. Με οποιαδήποτε μορφή κι αν δεις την έννοια "αγάπη" (προς τον συνάνθρωπο σου, τους δικούς σου, τον σύντροφο σου, αυτόν ή αυτή που είσαι ερωτευμένος), το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο. Απλώς αλλάζει η ένταση και το πάθος θα λέγαμε. Μερικές φορές μάλιστα, η περιπλάνηση στο μονοπάτι της αγάπης είναι ίσως γοητευτικότερη από τον στόχο. Εξάλλου, κατά την Σαπφώ "Αν μια αγάπη διαρκεί, είναι γιατί κάτι μένει ακόμη μέσα μας ανικανοποίητο."

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


Το τοπίο δεν είναι χειμωνιάτικο ούτε Χριστουγεννιάτικο.
Μήπως όμως είχαμε χειμώνα φέτος;

Δεκεμβρίου 23, 2006

ΡΟΤΑΪΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ

Κυκλοφόρησε προ ημερών στη χώρα μας εμβόλιο κατά του ροταϊού (Rotarix). Περιέχει ανθρώπειο ζώντα εξασθενημένο ιό, είναι μονοδύναμο (στέλεχος G1 [P8], με διασταυρούμενη ανοσία προς άλλα στελέχη) και χορηγείται από το στόμα σε δύο δόσεις. Η χορήγηση καλό είναι να γίνεται πριν τη 16η εβδομάδα ζωής και οπωσδήποτε να ολοκληρώνεται πριν την 24η εβδομάδα. Η ελάχιστη ηλικία χορήγησης είναι η 6η εβδομάδα ζωής και το ελάχιστο μεσοδιάστημα δόσεων είναι ο ένας μήνας.
Προτεινόμενα σχήματα: 2, 4 μηνών ή 3, 5 μηνών.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή λοίμωξη από ρόταϊό.
Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με όλα τα εμβόλια ρουτίνας της βρεφικής ηλικίας. Σε παιδιά με οξεία διάρροια ή εμέτους δεν επιτρέπεται η χορήγηση του. Επίσης δεν επιτρέπεται επαναχορήγηση της δόσης αν ένα βρέφος έκανε εμετό μετά τη λήψη του εμβολίου. Παιδιά με ιστορικό εγκολεασμού καλό είναι να μην εμβολιάζονται. Σε περιβάλλον ανοσοκατασταλμένων ατόμων απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών μετά τη διαχείριση παιδιού που έλαβε το εμβόλιο.
Συντηρείται σε ψυγείο (2–8°C).
Το κόστος του εμβολίου είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το ερώτημα είναι αν πρέπει το εμβόλιο αυτό να μπει άμεσα στη φαρέτρα των ιατρών. Πάγια αρχή μας είναι ότι κάθε εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται στις ομάδες που έχει ένδειξη. Εδώ όμως μιλάμε για ένα νόσημα με πολύ ήπια πορεία και με ελάχιστη ή και μηδενική θνητότητα (για τη χώρα μας). Επίσης πολύ φοβούμεθα ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά του ροταϊού (που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένη ηλικία και μόνον) ίσως οδηγήσει μερικούς στη μετάθεση του μηνιγγιτιδοκοκκικού και πνευμονιοκοκκικού εμβολίου για μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό θα είναι βασικό ιατρικό σφάλμα. Αν ενσωματωθεί το εμβόλιο στο πρόγραμμα εμβολιασμών θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τα άλλα εμβόλια και ΝΑ ΜΗΝ επηρεάσει τη χορήγηση άλλων εμβολίων. Μόνον έτσι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα δικαιολογηθεί η χρήση του.

Δεκεμβρίου 22, 2006

Πρωϊνό στη Θεσσαλονίκη

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ένας, συνταξιούχος τώρα, παλιός καλός κλινικός γιατρός μού έλεγε πριν από πολλά χρόνια ότι ουσιαστικά δύο θα είναι οι κατηγορίες των νοσημάτων μελλοντικά: τα γενετικά νοσήματα και οι λοιμώξεις. Μάλλον πρέπει να είχε δίκηο. Οι εξελίξεις στον τομέα της γενετικής είναι ενδεικτικές. Η αλματώδης αύξηση των λοιμώξεων επιβεβαιώνει και το δεύτερο. Συνεχώς μάλιστα συνδέονται γνωστές καταστάσεις με λοιμώδεις παράγοντες.

Τελευταία, διατυπώθηκε η άποψη ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως και κοινές λοιμώξεις μπορεί να είναι εκλυτικά αίτια του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Μάλιστα η νόσος προτιμά τα κορίτσια (Diabetologia 2006;49:900-904).

Δεν είμαστε λοιπόν εκτός θέματος όταν ενίοτε σχολιάζουμε τον διαβήτη.

Δεκεμβρίου 21, 2006

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΣΥΜΒΑΝΤA!!

Έμελε να ξαναδούμε το έργο. Τις άγιες τούτες μέρες, οι άγιοι πατέρες μας, αυτοί που πρέπει να διδάσκουν αγάπη, ομόνοια και συγγνώμη, τι έκαναν; Δερνόντουσαν και βριζόντουσαν από κανάλι σε κανάλι. Τι δεν ακούσαμε: για δολοφόνους, για άρπαγες, για καταχραστές χρημάτων. Στο ιερότερο μάλιστα μέρος της Ελλάδος, για να μην πω του κόσμου όλου. Τίποτε δεν θα μείνει πλέον όρθιο. Αντί να προσεύχονται για όλους μας οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς να τους ενδιαφέρει η εξουσία και το χρήμα στέλνουν ο ένας τον άλλο στο νοσοκομείο από το πολύ το ξύλο.
Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει κάποια στιγμή το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Δεκεμβρίου 20, 2006

ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΤΑΣ

Σε μεγάλη μελέτη ενηλίκων με υποτροπιάζοντα επιχείλιο έρπητα (J Am Acad Dermatol 2006; 55:47-53), οι ασθενείς έλαβαν: α) μία εφάπαξ δόση famciclovir (1500 mg), ή β) μία ημερήσια χορήγηση famciclovir σε δύο δόσεις (750 mg x 2), ή γ) placebo. Και οι τρεις ομάδες είχαν ταυτόσημα δημογραφικά στοιχεία και περίπου ίδια κλινική πορεία του έρπητα. Τα δύο θεραπευτικά σχήματα είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη χορήγηση placebo. Μέσος χρόνος επούλωσης των βλαβών ήταν 4.4, 4.0, και 6.2 ημέρες αντίστοιχα στις τρεις ομάδες. Ο μέσος χρόνος ανακούφισης των συμπτωμάτων ήταν ελαφρά βραχύτερος στην ομάδα με εφάπαξ δόση famciclovir (1.7 έναντι 2.1 ημ. και 2.9 ημ.). Η εφάπαξ δόση famciclovir επιτάχυνε την επάνοδο στο φυσιολογικό του δέρματος σε σχέση με το placebo (4.5 έναντι 7.0 ημ.).

Η μελέτη είναι ενθαρρυντική για μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πληθώρα κόσμου, πλην όμως θα ήταν καλύτερο αν γινόταν σύγκριση με άλλα θεραπευτικά σχήματα, όπως valacyclovir p.o. 2 g δις ημερησίως για 1 ημ. ή τοπικά acyclovir.

NOΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Τουαλέτες ιατρών σε μεγάλο νοσοκομείο. Καλύτερα να μην τις χρησιμοποιείς. Φαντάσου τις τουαλέτες των ασθενών.
Τι κάνει η εκεί επιτροπή λοιμώξεων; Who knows?

Δεκεμβρίου 18, 2006

ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ – ΕΜΒΟΛΙΟ – ΚΥΗΣΗ

Μητέρα που αποδεδειγμένα δεν είχε νοσήσει, έκανε το εμβόλιο ανεμευλογιάς κανονικά σε δύο δόσεις. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κατά τη δεύτερη δόση η γυναίκα ήδη ήταν έγκυος και ο γυναικολόγος ζητά διακοπή κυήσεως.

Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, αλλά πραγματικό και το δεχόμαστε συχνά. Είναι γνωστό ότι τα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται κατά την κύηση. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι αν κατά λάθος γίνει εμβολιασμός στη διάρκεια της κύησης (όπως εδώ), αυτό ΔΕΝ είναι λόγος διακοπής κύησης.

Δεκεμβρίου 17, 2006

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για φυματίωση (έως και 4 φορές) από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Αυτό αποδίδεται στη κακή θρέψη που έχουν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη. Σε ήδη υπάρχουσα φυματίωση, η κοιλιοκάκη είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυξάνει τη βαρύτητα της φυματίωσης Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα σχετικής μελέτης όπου συγκρίθηκαν 14.335 πάσχοντες από κοιλιοκάκη και 69.888 άτομα γενικού πληθυσμού (Τhorax, October 2006).

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Σε μελέτη ενηλίκων (>18 χρόνων) με πνευμονία όπου ελέγχθηκαν μία ομάδα με μόνο ενδοφλέβια χορήγηση αντιμικροβιακών και μία ομάδα με ενδοφλέβια αρχικά και στη συνέχεια από του στόματος θεραπεία, διαπιστώθηκε ότι η αλλαγή της οδού χορήγησης το συντομότερο δυνατόν ήταν ασφαλής και οδηγούσε σε μικρότερο χρόνο νοσηλείας χωρίς να υπάρχει μεταξύ των δύο ομάδων διαφορά στο ποσοστό επιτυχίας ή αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής ή στο ποσοστό επιπλοκών (BMJ, Νοέμβριος 2006).
Βέβαια, η μελέτη αφορά ενήλικες όπου η πνευμονία είναι συνήθως πιο βαριά από αυτή των παιδιών και τα κριτήρια εισαγωγής στο νοσοκομείο ελαφρώς διαφέρουν.
Τι γίνεται στα παιδιά; Ουσιαστικά ισχύει το ίδιο. Στην κλινική μας, όταν χορηγούμε αρχικά ενδοφλέβια αγωγή (σε μέτριας και πλέον βαρύτητας πνευμονία) τη διατηρούμε πολύ λίγες ημέρες. Μόλις βελτιωθεί κλινικά ο ασθενής και μόλις υφεθεί ο πυρετός χορηγούμε από του στόματος το αντιμικροβιακό. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως πολύ καλά.

Δεκεμβρίου 13, 2006

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α –ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ολοι γνωρίζουμε ότι η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται 1-2 εβδομάδες πριν και μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τελευταία όμως φαίνεται ότι αναθεωρείται η άποψη αυτή μια και μελέτες δείχνουν ότι η λοιμογόνος περίοδος μπορεί να διαρκέσει έως και μήνα μετά την εμφάνιση του ικτέρου (J Med Virol 2006;78:1398-1405). Πρόσφατα βρέθηκε ότι ο μέσος χρόνος απέκκρισης του HAV στα κόπρανα ήταν 81 ημέρες, με τους μισούς ασθενείς να απεκκρίνουν υψηλά φορτία ιού την 36 ημέρα. Ο μέσος χρόνος ιαιμίας βρέθηκε να είναι 42 ημέρες.

ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ

Η καλλιέργεια ρινοφαρυγγικού εκκρίματος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την ανίχνευση της αιτιολογίας της οξείας μέσης ωτίτιδας (Pediatr Infect Dis J 2006;25:1032-1036). Θεωρητικά η ανεύρεση S. pneumoniae και H. influenzae είναι ενδεικτική ότι αυτά τα παθογόνα θα ευθύνονται και για την οξεία μέση ωτίτιδα. Στη συγκεκριμένη μελέτη βρέθηκε ότι η ευαισθησία και η αρνητική προγνωστική αξία για τον πνευμονιόκοκκο ήταν 99%. Η ειδικότητα όμως και η θετική προγνωστική αξία ήταν μόλις 63% και 50% αντίστοιχα. Για τον H. influenzae, η ευαισθησία ήταν 77% και η αρνητική προγνωστική αξία 99%. Η ειδικότητα ήταν 88% και η θετική προγνωστική αξία 64%. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μια καλλιέργεια θετική για S. pneumoniae διπλασίαζε την πιθανότητα η ωτίτιδα να οφειλόταν στο παθογόνο αυτό, ενώ καλλιέργεια θετική για H. influenzae, τριπλασίαζε την πιθανότητα να είναι ο αιμόφιλος αίτιο της ωτίτιδας. Παρά την έλλειψη ειδικότητας, οι συγγραφείς τονίζουν ότι θα πρέπει σε περιπτώσεις ωτίτιδας να γίνονται καλλιέργειες ρινοφαρυγγικού υλικού, ώστε να διευκρινίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό η αιτία της λοίμωξης και να γίνεται έτσι πιο ορθή χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων.

TBC - ΣΧΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Σε πρόσφατη μελέτη (Am J Respir Crit Care Med 2006;174:1153-1158) διαπιστώθηκε ότι το καλύτερο σχήμα θεραπείας για μείωση της πιθανότητας υποτροπής μιας πνευμονικής φυματίωσης είναι: ημερήσια θεραπεία επί δίμηνο και στη συνέχεια θεραπεία τρις εβδομαδιαίως επί 4μηνο. Χειρότερο σχήμα είναι η χορήγηση φαρμάκων τρις εβδομαδιαίως για 2 μήνες και στη συνέχεια άπαξ εβδομαδιαίως για 4 μήνες. Βέβαια η μελέτη αφορά ενήλικες αλλά η συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή αφορά όλες τις ηλικίες και πολύ περισσότερο τα παιδιά. Μπορεί τα σχήματα με αραιά χορήγηση φαρμάκων να είναι «βολικά» αλλά στο τέλος όλοι ξεχνούν κάποιες ημέρες που πρέπει να πάρουν το φάρμακο. Καλύτερα λοιπόν συστηματική καθημερινή χορήγηση και ας είναι ταλαιπωρία. Το νόσημα είναι σοβαρό.

HPV KAI ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ

H παρουσία του HPV μετά θεραπεία για ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας, αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπών (BJOG 2006;113:1302-1307).

Δεκεμβρίου 11, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ – ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ

Το εμβόλιο της γρίπης (στη χώρα μας κυκλοφορεί το νεκρό εμβόλιο, για το οποίο και μιλούμε) το φοβούνται για περίεργους λόγους πολλοί. Όχι μόνο ο μη ιατρικός κόσμος αλλά και οι γιατροί. Αυτό οδηγεί στη μη συστηματική χρήση του και ειδικά εκεί όπου χρειάζεται, πχ στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας.
Μερικοί από τους «φόβους" αυτούς είναι:
"Το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές κατά την κύηση": Στην πραγματικότητα το εμβόλιο συνιστάται ιδιαίτερα στην κύηση, ειδικά αν η γυναίκα εγκυμονεί σε περίοδο γρίπης. Ας μην ξεχνάμε ότι η γρίπη είναι βαρύτερη και με μεγαλύτερη θνητότητα στις εγκυμονούσες. Το ζωντανό εμβόλιο (δεν κυκλοφορεί ακόμη στη χώρα μας) δεν επιτρέπεται στην κύηση.
"Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει νόσηση ": Αυτό είναι αδύνατο. Το εμβόλιο είναι αδρανοποιημένο. Ωστόσο, σε άτομα με ταχεία αντισωματική απάντηση, παρατηρείται αύξηση των κυτοκινών (σαν μέρος της ανοσολογικής απάντησης) οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν κάποια συμπτωματολογία που παρερμηνεύεται σαν γρίπη. ΔΕΝ είναι όμως γρίπη. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι και οι γιατροί αλλά και ο κόσμος όταν αναφέρονται σε οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού ομιλούν για γρίπη. Αυτό είναι λάθος. Οι αναπνευστικοί ιοί είναι δεκάδες. Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει ΜΟΝΟ από τον ιό της γρίπης και όχι από ό,τι άλλο κυκλοφορεί στον αέρα.
Μετά χορήγηση του ζωντανού εμβολίου (δεν κυκλοφορεί ακόμη στη χώρα μας), ένα μικρό ποσοστό ληπτών μπορεί να παρουσιάσει ήπια και παροδική συμπτωματολογία με ρινόρροια, κυνάγχη, και πυρέτιο. Και αυτά όμως δεν θεωρούνται γρίπη με την αυστηρή έννοια του όρου.
"Παρά τη χρήση εμβολίου παρατηρείται νόσηση από γρίπη για 1-2 φορές την περίοδο": Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και άλλοι ιοί που προκαλούν «γριπώδη» συμπτωματολογία, που δεν είναι γρίπη. Εν μέρει όμως, ο φόβος αυτό μπορεί να είναι σωστός. Το εμβόλιο προστατεύει κατά 70-90% στα νεαρά άτομα μόνο κατά 30-70% στα ηλικιωμένα και επιβαρυμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι έως 30% των υγιών ενηλίκων και έως 70% των ηλικιωμένων θα μπορούσαν να εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης παρά τον εμβολιασμό, αν εκτεθούν στον ιό. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε γενικό επίπεδο πληθυσμού, η νοσηρότητα και η θνητότητα από τη γρίπη είναι πολύ μειωμένη στους λήπτες του εμβολίου. Έτσι, έστω και αν εμφανίσουν ήπια συμπτωματολογία, τα συμπτώματα αυτά δεν θα εξελιχθούν σε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού, ανάγκη για νοσηλεία, πιθανή θνητότητα. Συνεπώς, η βασική αξία του εμβολιασμού βρίσκεται στο ότι προστατεύει από τη σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα της γρίπης και όχι αναγκαία από την όποια συμπτωματολογία της γρίπης.
"Το εμβόλιο προκαλεί σύνδρομο Guillain Barre": Η άποψη αυτή ήταν αποτέλεσμα επιδημιλογικού συσχετισμού μεταξύ ληπτών του εμβολίου 1976-1977 και επακόλουθων περριστατικών συνδρόμου. Σήμερα η άποψη αυτή αμφισβητείται ζωηρά με μεγάλες μελέτες και πιστεύεται ότι υπάρχει θεωρητικός κίνδυνος για 1 περίπτωση συνδρόμου Guillain-Barre ανά 1.000.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Δεκεμβρίου 10, 2006

ΠΟΙΗΣΗ - 4

ΚΕΡΙΑ

Τού μέλλοντος ή μέρες στέκοντ΄ εμπροστά μας
σά μιά σειρά κεράκια αναμένα-
χρυσά, ζεστά, καί ζωηρά κεράκια.

Ή περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μιά θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων.
Τά πιό κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, καί κυρτά.

Δέν θέλω νά τά βλέπω, μέ λυπεί ή μορφή των,
καί μέ λυπεί τό πρώτο φώς των νά θυμούμαι.
Έμπρός κυττάζω τ΄ αναμένα μου κεριά.

Δέν θέλω να γυρίσω νά μή διώ και φρίξω
τί γρήγορα πού ή σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τί γρήγορα πού τά σβυστά κεριά πληθαίνουν .

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ


Αφιερωμένο σε όσους νομίζουν ότι θα είναι παντοτινοί. Και δή παντοτινοί εξουσιαστές. Ποιου όμως πράγματος εξουσιαστές; Καλά-καλά ούτε τον εαυτόν μας μπορούμε να εξουσιάσουμε με τα τόσα πάθη που μας κατατρύχουν.

Δεκεμβρίου 09, 2006

ΡΟΤΑΪΟΣ - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Θα μας ενδιέφερε ιδιαίτερα η γνώμη σας και η άποψη σας για το νέο εμβόλιο κατά του ιού Ρότα. Όσοι επισκέπτονται το blog, θα ήταν χρήσιμο να απαντήσουν.

ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο LIFE του L. Nilsson είναι θαυμάσιο. Είναι ένα εκπληκτικό φωτογραφικό ταξίδι μέσα στην ίδια μας την ύπαρξη.

Δεκεμβρίου 08, 2006

TBC

Ελέγξτε για φυματίωση κάθε παιδί με:
• ανεξήγητη απώλεια βάρους ή αδυναμία φυσιολογικής ανάπτυξης
• ανεξήγητο πυρετό ειδικά όταν διαρκεί για πάνω από 2 εβδομάδες
• χρόνιο βήχα
• έκθεση σε ενήλικα που πιθανόν πάσχει από ΤΒ
• διόγκωση λεμφαδένων ή διαπυημένο λεμφαδένα, ειδικά στον τράχηλο
• σημεία μηνιγγίτιδας από ημέρες αρκετές και λεμφοκυτταρικό τύπο στο ΕΝΥ
• βαθμιαία αυξανόμενη διόγκωση ή δυσμορφία οστού ή άρθρωσης


Ο κίνδυνος για φυματίωση αυξάνεται όταν στην οικογένεια υπάρχει άτομο που νοσεί, όταν το παιδί είναι δυστροφικό, όταν έχει νοσήσει πρόσφατα από ιλαρά.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΒΗΧΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3-4 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ.

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Δεκεμβρίου 07, 2006

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ MANTOUX

Πριν 10 ημέρες έγινε αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σε παιδί. Μετά πόσο καιρό μπορεί να γίνει η φυματινοαντίδραση;

Μα δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Τη φυματινοαντίδραση καταστέλλει το εμβόλιο της ιλαράς, γιαυτό και αν χρειάζεται Mantoux τότε αυτή γίνεται ταυτόχρονα με το εμβόλιο ή πριν από αυτό. Αν ήδη έχει χορηγηθεί το εμβόλιο τότε η Mantoux πρέπει να γίνει μετά 4-6 εβδομάδες.

Δεκεμβρίου 05, 2006

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Αγόρι 14 μηνών με χρόνιο ατοπικό έκζεμα. Επίσης ιστορικό αλλεργίας στο αυγό. Δερματικό τεστ θετικό για αλλεργία στο αυγό. Θα χορηγηθεί MMR;

ΝΑΙ. Καλά τεκμηριωμένες μελέτες με παιδιά που είχαν σοβαρή αλλεργία έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να λάβουν με ασφάλεια το MMR. Άρα δεν απαιτείται απευαισθητοποίηση και δεν χρειάζεται καθυστέρηση στη χορήγηση του εμβολίου. Το MMR δεν περιέχει σημαντικά ποσά πρωτεϊνης αυγού. Συνεπώς τα παιδιά είναι σε πολύ χαμηλό κίνδυνο για εκδήλωση αφυλακτικής αντίδρασης μετά MMR (Red Book 2006). Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται πριν το εμβόλιο να κάνουν δερματικό τεστ αλλεργίας. Εξάλλου το τεστ αυτό δεν είναι προγνωστικό και ενδεικτικό. Άτομα αλλεργικά στο κοτόπουλο, επίσης δεν έχουν φόβο στο να κάνουν το εμβόλιο.

Άτομα με σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση του MMR θα πρέπει να ελεγχθούν για αντισώματα. Αν είναι άνοσα δεν χρειάζεται δεύτερη δόση. Αν δεν ανοσοποιήθηκαν, τότε η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο όπου θα υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανής δεύτερης αντίδρασης. Σε νοσοκομείο επίσης, πρέπει να γίνεται το ΜΜR σε άτομα με αλλεργία στη νεομυκίνη ή στη γελατίνη που περιέχει το εμβόλιο.

Αντίθετα, για το εμβόλιο της γρίπης οι συστάσεις είναι διαφορετικές (λόγω διαφορετικού τρόπου παρασκευής του εμβολίου). Παιδιά με προηγούμενη αντίδραση σε κοτόπουλο ή αυγό μπορεί, σπάνια, να εμφανίσουν αφυλακτική αντίδραση στο αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης. Συνεπώς το εμβόλιο αντενδείκνυται σε τέτοια παιδιά. Εναλλακτικά, στα παιδιά αυτά εφαρμόζεται η χημειοπροφύλαξη (Redbook 2006).

Δεκεμβρίου 03, 2006

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Γενικά
Κορίτσι 14 χρόνων - Καθημερινά επεισόδια κεφαλαλγίας επί 6μηνο - Kυρίως πρωινές ώρες – ενίοτε έμετος - Πρόσφατα διαλείπουσα διπλωπία και επεισόδια απώλειας όρασης διάρκειας δευτερολέπτων - Απύρετη - Παχύσαρκη
Αντικειμενικώς: ΑΠ 105/65 - Έντονη ακμή - Οίδημα θηλής - Μερική πάρεση VI συζυγίας

ΔΔ;
Σίγουρα έχει αυξημένη ενδοκρανιακή υπέρταση άρα:
Όγκος, υδροκέφαλος, καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση

Επείγουσα έρευνα; MRI

Αν φυσιολογική; Τότε πιθανή διάγνωση είναι η καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση και γίνεται ΟΝΠ για μέτρηση πίεσης

Ερωτήσεις για επιβεβαίωση της διάγνωσης;
Αν γίνεται λήψη τετρακυκλινών / στεροειδών / αντισυλληπτικών / βιταμίνης Α /
αυξητικής ορμόνης

Αντιμετώπιση; Παρακολούθηση της όρασης / Απόσυρση όλων των φαρμάκων υψηλού κινδύνου / Ακεταζολαμίδη

Αν η όραση δεν βελτιώνεται; Νευροχειρουργική αντιμετώπιση

Δεκεμβρίου 01, 2006

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση όλων των εμβολίων ρουτίνας. Η αντισωματική απάντηση του καθενός εμβολίου ξεχωριστά δεν επηρεάζεται από την απάντηση των άλλων εμβολίων. Επομένως τα: DTaP, Tdap, IPV, HAV, HBV, MMR, MMRV, Varicella, Rota, Hib, Influenza, Meningococcus, Pneumococcus μπορούν (και συνιστάται) να γίνονται ταυτόχρονα.

Τα εμβόλια φυσικά γίνονται σε διαφορετική σύριγγα και σε διαφορετική θέση. Δεν αναμιγνύουμε διαφορετικά εμβόλια στην ίδια σύριγγα εκτός αν αυτό αναφέρεται ρητά από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Αν δεν γίνει ταυτόχρονη χορήγηση δύο ζώντων εμβολίων, αλλά μόνον του ενός, τότε το μεσοδιάστημα για τη χορήγηση του άλλου ζώντος εμβολίου είναι ένας μήνας τουλάχιστον. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός εμβολίων και ημερών είναι επιτρεπτός.
Συνοψίζοντας:
- Αδρανοποιημένα (νεκρά) εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε οποιονδήποτε χρόνο (πριν, συγχρόνως, μετά) με άλλο αδρανοποιημένο ή ζων εμβόλιο
- Ζώντα εμβόλια μαζύ ή σε μεσοδιάστημα >30 ημ.
- Χορήγηση 2 ζώντων σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 30 ημερών ημερών ακυρώνει το δεύτερο, που επαναλαμβάνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων


Από τα εμβόλια που αναφέρονται παραπάνω ζωντανά είναι τα εξής: MMR, MMRV, Varicella, Rotavirus.

Νοεμβρίου 30, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Σε παιδί με χρόνια λήψη ασπιρίνης το εμβόλιο γρίπης είναι απαραίτητο.

Ο θεράπων παιδίατρος αναρωτιέται αν πρέπει να διακόψει την ασπιρίνη γιατι φοβάται μήπως το εμβόλιο προκαλέσει νόσο. Παρόλο που γνωρίζει ότι το εμβόλιο είναι νεκρό (και άρα δεν προκαλεί νόσο), ένας ανοσολόγος στον οποίο απευθύνθηκε του είπε ότι "καλού-κακού" ας διακόψει την ασπιρίνη για τρεις ημέρες.

Να σχολιάσουμε την απάντηση του ανοσολόγου; Τα σχόλια δικά σας.

ΝΕΟ ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΟ

Κυκλοφόρησε σε σταγόνες, κατάλληλο και για παιδιατρική χρήση η λεβοσετιριζίνη (Xozal). Αποτελεί βελτιωμένο παράγωγο της γνωστής από χρόνια σετιριζίνης (Zirtek). Μελέτες αναφέρουν ότι έχει πολλαπλάσια και ισχυρότερη δράση από τη σετιριζίνη, με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας. Η δόση για παιδιά ηλικίας 2-6 χρόνων είναι 5 σταγόνες το πρωί και 5 σταγόνες το βράδυ. Για άτομα άνω των 6 χρόνων η δοσολογία είναι 20 σταγόνες μία φορά την ημέρα.

Νοεμβρίου 29, 2006

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

5 χρ. αγόρι με μάζα στην οπίσθια τραχηλική χώρα από 3 εβδ. Ήπια λοίμωξη αναπνευστικού πριν λίγες ημέρες. Η λοίμωξη υποχώρησε, η μάζα παρέμεινε (2x2). Εμβολιασμοί πλήρεις (και BCG). Αντικειμενικώς και εργαστηριακώς κφ. Φυματινοαντίδραση 7 χιλ.

Βασική διαφορική διάγνωση;;
Ιογενής λοίμωξη
Λοίμωξη από άτυπα μυκοβακτηρίδια
ΤΒC

Αντιμετώπιση του παιδιού;;
Μάλλον πρόκειται για ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια σειρά αντιβίωσης για κάλυψη τυχόν ήπιας βακτηριακής λοίμωξης.
Η φυματινοαντίδραση οφείλεται στο εμβόλιο.
Αν η μάζα επιμένει για >6 εβδομάδες, θα πρόκειται μάλλον για λοίμωξη από άτυπο μυκοβακτηρίδιο. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται αφαίρεση και βιοψία. Η βιοψία θα θέσει τη διάγνωση, ενώ η αφαίρεση αποτελεί τη βέλτιστη θεραπεία.

Νοεμβρίου 28, 2006

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Ένα κουτί πρώτων βοηθειών αυτοκινήτου πρέπει να περιέχει:
· Ασπιρίνη
· Παρακεταμόλη
· Επιδέσμους
· Αντιμικροβιακή αλοιφή
· Αντιισταμινική κρέμα
· Αντιισταμινικό (σε χάπι ή σιρόπι ή σταγόνες)
· Αλκοολούχες γάζες για καθαρισμό τραυμάτων
· Αυτοκόλλητες γάζες
· Γάζες
· Λευκοπλάστη
· Νυστεράκια
· Κρέμα μαλακτική χειλέων
· Γέλη αλόης
· Μπατονέττες
· Καρφίτσες ασφαλείας

Νοεμβρίου 20, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV

Το εμβόλιο κατά του HPV είναι άκρως αποτελεσματικό για τα στελέχη που καλύπτει (6,11,16,18). Ο HPV όμως έχει πλέον των 100 γονότυπων. Γνωστοί για πρόκληση καρκίνου της μήτρας είναι 11. Το 70% του καρκίνου αυτού οφείλεται στους τύπους 16 και 18.

Μία γυναίκα που έχει ήδη μολυνθεί από τον HPV ωφελείται από το εμβόλιο ή όχι;

Η απάντηση δεν είναι προς το παρόν εύκολη. Η φυσική πορεία του HPV δεν είναι απολύτως γνωστή. Το εμβόλιο δεν εκριζώνει ήδη υπάρχουσα λοίμωξη. Οι ενδείξεις του είναι για προφύλαξη γυναικών που δεν έχουν μολυνθεί από τα συγκεκριμένα στελέχη. Με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολη η εργαστηριακή ανίχνευση ειδικών τύπων του ιού. Συνεπώς ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος ακόμη και στις γυναίκες που φαίνεται ότι έχουν μολυνθεί, χωρίς όμως να είναι γνωστό από ποιον τύπο μολύνθηκαν.

Εξάλλου, η γενική αρχή όλων των εμβολίων ότι μπορούν να χορηγηθούν άφοβα και σε άτομα που ήδη έχουν νοσήσει, θα πρέπει να ισχύει και εδώ.

Νοεμβρίου 15, 2006

ΠΟΙΗΣΗ - 3

Απόψε είναι σαν όνειρο το δείλι
απόψε η λαγκαδιά στα μάγια μένει
Δεν βρέχει πια. Κι η κόρη αποσταμένη
στο μουσκεμένο ξάπλωσε τριφύλλι.

Σα δυο κεράσια χώρισαν τα χείλη
κι έτσι βαθιά, γιομάτα ως ανασαίνει,
στο στήθος της ανεβοκατεβαίνει
το πλέον αδρό τριαντάφυλλο τ' Απρίλη

Ξεφεύγουνε απ' το σύννεφον αχτίδες
και κρύβονται στα μάτια της· τη βρέχει
μια λεμονιά με δυο δροσοσταλίδες

που στάθηκαν στο μάγουλο διαμάντια
και που θαρρείς το δάκρυ της πως τρέχει
καθώς χαμογελάει στον ήλιο αγνάντια.

Κ. Καρυωτάκης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ


Αγόρι 14 μην. με επίμονο πυρετό, εμέτους και διάρροια από 3ημέρου. Διαγνώσθηκε «ίωση». Επιδείνωση γενικής κατάστασης, ευερεθιστότητα, κακή σίτιση, καλές κενώσεις. Όχι συμπτώματα από το αναπνευστικό. Όχι βρεφονηπιακός σταθμός.
Αντικειμενικά: έντονη ανησυχία, 39οC, αναπνοές 32/λεπτό, ΑΠ 98/56 mm Hg, σφύξεις 168/λεπτό. Διάχυτη τάση κοιλίας χωρίς σκληρία. Μειωμένοι εντερικοί ήχοι. Όχι αιμορραγικές κενώσεις.
Λευκά 19.4 X 109/L, Ηb 8.4 g/dL, Ηt 26.6%, PLT 310 X 109/L, Na 136 mmol/L, K 3.8 mmol/L, CO2 20 mmol/L, BUN 6 mmol/L, creatinine 17.7 µmol/L (0.2 mg/dL), glucose 4.1 mmol/L (73 mg/dL). Γενική ούρων ίχνη κετόνης.
Α/α κοιλίας και CT κοιλίας παρατίθενται.

Διάγνωση;

Διάτρηση σκωληκοειδούς από ξένο σώμα (καρφίτσα). Το ξένο σώμα είναι εμφανές στον απεικονιστικό έλεγχο. Το άνω του ξένου σώματος έντερο δείχνει μάλλον τοπικό ειλεό. Έγινε λαπαροτομία, παροχέτευση και καθαρισμός του ενδοκοιλιακού αποστήματος, σκωληκοειδεκτομή και αφαίρεση του ξένου σώματος.
Νέα λήψη ιστορικού έδειξε ότι 2 ημέρες πριν τη συμπτωματολογία η μητέρα είχε ρίξει κατά λάθος ένα κουτί με βελόνες και καρφίτσες στο πάτωμα. Η κατάποση ξένου σώματος είναι συχνή στα παιδιά. Τα περισσότερα αντικείμενα αποβάλλονται αυτόματα και μόνον το 1% απαιτεί χειρουργική παρέμβαση.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος του αντικειμένου που καταπόθηκε. Είναι συντηρητική για το πλείστο των μη τοξικών, μαλακών ή μικρών αντικειμένων.Το 80-90% αυτών διέρχονται τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να προκαλούν βλάβες.
Απεικονιστικός έλεγχος απαιτείται κάθε 24-48 ώρες για παρακολούθηση του ξένου σώματος. Ο οισοφάγος έχει δυνητικούς κινδύνους απόφραξης ή διάτρησης. Η τελευταία μπορεί να προκαλέσει ως επιπλοκές μεσαυλίτιδα, πνευμονικό απόστημα, πνευμοθώρακα, περικαρδίτιδα. Το 90% των ξένων σωμάτων που φθάνουν στο στομάχι μπορούν στη συνέχεια να περάσουν πιο εύκολα το έντερο.
Επείγουσα αντιμετώπιση χρειάζεται σε ασθενείς με κατάποση οξέων, λεπτών και σκληρών ξένων σωμάτων. Την εντόπιση τους ακολουθεί άμεση προσπάθεια αφαίρεσης τους. Καθαρκτικά αντενδείκνυνται.
Επιπλοκές των ξένων σωμάτων στο έντερο: απόφραξη, απόστημα, περιτονίτιδα, συμφύσεις, συρίγγια, σκωληκοειδίτιδα, διάτρηση.

Ιnfect Dis Child 2005

Νοεμβρίου 11, 2006

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ

Τα αντιμικροβιακά είναι τα συχνότερα χορηγούμενα φάρμακα μετά τον τοκετό. Δύο τα ερωτήματα. Μπορούν να φθάσουν τα φάρμακα αυτά στο βρέφος μέσω του θηλασμού; Αν ναι, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες;
Τα αντιμικροβιακά διέρχονται στο μητρικό γάλα, κυρίως με παθητική διάχυση, ενεργητική μεταφορά ή διακυττάρια διάχυση. Η δίοδος αυτή επηρεάζεται και από παραμέτρους του βρέφους και της μητέρας.
Θεωρητικά, όλα τα αντιμικροβιακά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα : μεταβολή της χλωρίδας και των αμυντικών μηχανισμών του εντέρου, άμεση τοξική δράση ανεξάρτητη δόσεως, τροποποίηση των αποτελεσμάτων καλλιεργειών αν το θηλάζον βρέφος ελέγχεται για λοίμωξη.
Τα αντιμικροβιακά ταξινομούνται σε: αυτά που είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αυτά που δεν είναι γνωστή η δράση τους και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και αυτά που αντενδείκνυνται.

Α. Ασφαλή
- αμινογλυκοσίδες
- αμοξυκιλλίνη (κλαβουλανικό)
- αντιφυματικά
- κεφαλοσπορίνες
- μακρολίδες
- μετρονιδαζόλη (συνήθεις δόσεις)
- πενικιλλίνες
- τριμεθοπρίμη / σουλφαμεθοξαζόλη

Β. Μη γνωστή δράση / Χρήση με προσοχή
- κλινδαμυκίνη
- νιτροφουραντοϊνη
- τετρακυκλίνες
- χλωραμφενικόλη

Γ. Αντένδειξη
- μετρονιδαζόλη (εφάπαξ υψηλή δόση)
- κινολόνες


Καλό είναι ο θηλασμός να γίνεται λίγο πριν τη χορήγηση του αντιμικροβιακού στη μητέρα.

Οκτωβρίου 29, 2006

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Παιδί 7.5 μηνών, στάλθηκε αυτές τις μέρες στην Κλινική μας για διαρροϊκό σύνδρομο. Η κατάσταση ήταν βαριά και η όψη του παιδιού θύμιζε σηπτική εικόνα και μηνιγγίτιδα. Ο έλεγχος έδειξε πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα. Πως θα εξελιχθεί; Θα δούμε εντός των προσεχών ημερών.

Το παιδί ήταν ανεμβολίαστο και για μηνιγγιτιδόκοκκο και για πνευμονιόκοκκο!

Για πολλοστή φορά θα τονίσουμε. ΜΗΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ. Υπάρχει τρόπος να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Υπάρχει χώρος για όλα τα εμβόλια, με κατάλληλο σχεδιασμό.

Είναι δυνατόν να μην ενσωματώνουμε βασικά εμβόλια για βαρύτατα νοσήματα και να συζητάμε για ενσωμάτωση εμβολίων κατά της διάρροιας στην ηλικία των πρώτων τριών μηνών (διότι σε μεγαλύτερη ηλικία δεν γίνονται);

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΚΑΙ MANTOUX

Η φυματίωση είναι νόσημα που όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει αλλά που η συχνότητα της αυξάνει συνεχώς. Ο κίνδυνος για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με ενήλικες πάσχοντες είναι μεγάλος. Πολλές φορές όμως η διάγνωση τυχόν φυματίωσης στα παιδιά δυσχεραίνεται διότι η μόνη δοκιμασία που έχουμε σήμερα σε κοινή χρήση για διάγνωση, η φυματινοαντίδραση Mantoux, δίνει είτε ψευδώς θετικά είτε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα πολλές φορές. Γίνονται προσπάθειες για βελτίωση των τεχνικών διάγνωσης. Μία από τις μεθόδους που δοκιμάζονται είναι το QFT-IT test.(QuantiFERON TB Gold in Tube / Cellestis International, Carnegie, Victoria, Australia). Αν και όχι ιδιαίτερα εύχρηστο, δίνει καλύτερα αποτελέσματα από την κλασική Mantoux (Emerg Infect Dis 2006, 12:1389-1397).

H ουσία είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φυματίωση. Μantoux μία φορά το χρόνο είναι καλός έλεγχος. Αν δεν είναι εφικτός, ο έλεγχος που οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται είναι σε τρεις ηλικιακές περιόδους: 15 μηνών, κατά την είσοδο στο δημοτικό και κατά την έξοδο από το δημοτικό.

Οκτωβρίου 26, 2006

ΕΠΟΧΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Αποτελεί πρόβλημα που ταλανίζει πολύ κόσμο και μπορεί να οδηγήσει και σε άσθμα. Η θεραπεία της είναι δύσκολη. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα φάρμακα με άλλοτε άλλη επιυχία.

Πρόσφατα εγκρίθηκε στον Καναδά η χρήση της montelukast sodium για τη θεραπεία της αλλεργικής-εποχικής ρινίτιδας σε άτομα μεγαλύτερα των 15 χρόνων. Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε αρχικά για άσθμα, αλλά φαίνεται ότι έχει πολλές ιδιότητες. Μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι η λήψη άπαξ ημερησίως 10 mg montelukast sodium οδηγεί σε σαφή βελτίωση της κλινικής συμπτωματολογίας. Το φάρμακο ήταν καλά ανεκτό.

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως το φάρμακο είχε εγκριθεί από το FDΑ των ΗΠΑ για αλλεργική ρινίτιδα και βρογχιολίτιδα σε παιδιά 6 μηνών έως 5 χρόνων , σε μορφή κοκκίων (4 mg η δόση).

HHV-8

Ο Human herpesvirus 8 (HHV-8), που προκαλεί κατ΄εξοχήν σάρκωμα Kaposi, μπορεί να μεταδοθεί και με τις μεταγγίσεις αίματος. Οι επιπτώσεις αυτού του τρόπου μετάδοσης δεν είναι ακόμη γνωστές.
Τονίζουμε πόσο σκεπτικοί και συντηρητικοί πρέπει να είναι οι γιατροί στη λήψη απόφασης για μετάγγιση αίματος.

ΡΙΝΟΪΟΙ

Οι ρινοϊοί μπορεί να παραμένουν στις επιφάνειες επίπλων, αντικειμένων κλπ, για 24 ώρες και ίσως λίγο περισσότερο. Στο διάστημα αυτό είναι δυνατόν να μεταδίδονται σε άλλα άτομα κυρίως μέσω των χεριών. Αυτό διαπιστώθηκε σε σχετική έρευνα δωματίων ξενοδοχείων. Τα περισσότερο επιβαρυμένα σημεία ήσαν τα πόμολα, τα τηλεκοντρολ, οι διακόπτες και οι τηλεφωνικές συσκευές.

Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται ότι η καθαριότητα των χεριών προφυλάσσει από λοιμώξεις.

Οκτωβρίου 23, 2006

ΤΟΡΟΝΤΟ, ΚΑΝΑΔΑΣ


Όποιος μιλήσει για ακρίβεια στη χώρα μας θα πρέπει να πάει μια βόλτα από την μεγαλούπολη αυτή του Καναδά. Εκεί θα δει τι σημαίνει cent.
Όποιος μιλήσει ξανά για ομίχλη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να ταξιδέψει για Μόναχο (καινούργιο και μοντέρνο αεροδρόμιο), για να καταλάβει τι σημαίνει να προσγειώνεσαι αντί Μονάχου στη Στουτγάρδη (λόγω ομίχλης) και αφού επιστρέψεις να έχεις χάσει την επόμενη πτήση σου!!
Για δύο πράγματα αξίζει να ταλαιπωρηθεί κανείς για να πάει στο Τορόντο.
Πρώτον, για να δεί τον πύργο της πόλης. Όχι γιατί είναι το υψηλότερο κτίριο του κόσμου. Αλλά για να πατήσει στο γυάλινο πάτωμα. Το αίσθημα που νοιώθεις βλέποντας κάτω σου το κενό, μάλλον δεν μπορεί να περιγραφεί. Ανατριχίλα;
Δεύτερον, για να επισκεφθεί τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Εκπληκτικό θέαμα. Ειδικά το νερό που πετάγεται στον ουρανό (ίσως πάνω από 100 μέτρα) και ξαναπέφτει κάτω δημιουργώντας μιαν ατέλειωτη βροχή που πάει όπου και ο άνεμος. Το πολύ ωραίο όμως είναι όταν πας με το καραβάκι (τυλιγμένος σε μουσαμαδιές) μέσα στον καταρράκτη και την «ομίχλη» που δημιουργείται από τα νερά, την υγρασία, τα δεκάδες πουλιά που πετούν. Ο άνεμος φυσά, το καράβι κλυδωνίζεται, τα νερά είναι ορμητικά, η βροχή συνεχής… Είναι το δεύτερο αίσθημα, που μάλλον πρέπει να το νοιώσεις επί τόπου για να το αντιληφθείς.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΡΟΤΑ-ΙΟ

Η βαρύτητα μιας γαστρεντερίτιδας εξαρτάται από την ηλικία, όπως και οι περισσότερες λοιμώξεις φυσικά. Οι Albano F και συν από τη Νάπολη της Ιταλίας (Eur J Pediatr August 29, 2006) μελέτησαν παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα ανά ομάδες ηλικίας και ανά αίτιο. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με γαστρεντερίτιδα από Ρότα – ιό είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα από αυτά χωρίς Ρότα-ιό (όσον αφορά τη διάρκεια διάρροιας και νοσηλείας, τον αριθμό εμέτων, τον βαθμό αφυδάτωσης). Υποστηρίζουν λοιπόν ότι η βαρύτητα είναι αιτιοεξαρτώμενη και όχι χρονοεξαρτώμενη.

Και λοιπόν;; Το λοιπόν είναι ότι συνιστούν το αντίστοιχο εμβόλιο.

Ίσως αυτή ήταν και η ουσία της εργασίας. Τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε από ανάλογες εργασίες, που προσπαθούν να πείσουν για τη βαρύτητα της νόσου στον αναπτυγμένο κόσμο. Μα η νόσος είναι βαριά στον υπό ανάπτυξη κόσμο.

Τι γίνεται με το εμβόλιο; Θα επανέλθουμε αργότερα, αφού κυκλοφορήσει, και θα πούμε την άποψη μας, έγκαιρα.

Οκτωβρίου 07, 2006

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗΣ

Υποκλινική – ελάχιστη συμπτωματολογία με ρινόρροια, διάρροια ή/και πυρετό
Κλασική λοιμώδης μονοπυρήνωση – πυρετός, κακουχία, λεμφαδενοπάθεια, εξιδρωματική φαρυγγίτιδα, σπληνομεγαλία. Η τριάδα «πυρετός-αδενοπάθεια-κυνάγχη» παρατηρείται σε >80% των ασθενών.
Απόφραξη αεροφόρων οδών – δευτεροπαθής σε υπερπλασία του λεμφικού ιστού.
Εξάνθημα – ιλαροειδές μετά αμπικιλλίνη ή αμοξυκιλλίνη. Επίσης κνησμώδες, αιμορραγικό, φλυκταινώδες ή οστρακιώδες.
Χρόνιο σύνδρομο κόπωσης – μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια.
Αφυδάτωση
Αιματολογικές εκδηλώσεις
– απλαστική αναιμία, αιμολυτική αναιμία, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.
Φλεγμονώδεις καταστάσεις - ηπατίτιδα, εξελκώσεις γεννητικών οράνων, μεσεντέρια αδενίτιδα, μυοκαρδίτιδα, ορχίτιδα, παγκρεατίτιδα
Λοίμωξη ΚΝΣ – άσηπτη μηνιγγίτιδα, παράλυση Βell, σύνδρομο Guillian-Barre, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, περιφερική ή οπτική νευρίτιδα.
Ογκολογικές καταστάσεις – λέμφωμα Βurkitt, ν. Ηodgkin, ρινοφαρυγγίωμα,
Ψυχιατρική συμπτωματολογία – σύνδρομο "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων".
Ρήξη σπληνός – σε 1/1000 ασθενείς. Στο 50% αυτόματη ρήξη
Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα – στο 5-25% των ασθενών

Οκτωβρίου 01, 2006

ΙΩΑΝΝΙΝΑ









Η αβάσταχτη μοναξιά της λίμνης

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

Κορίτσι 14 χρόνων με μακροσκοπική αιματουρία χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα. Τελευταία έμμηνος ρύση προ 15ημέρου. Δεν αναφέρεται λήψη φαρμάκων. Έναρξη αθλήματος την προηγούμενη εβδομάδα με έντονη άσκηση. Ατομικό αναμνηστικό αρνητικό (και για αιμοσφαιρινοπάθειες). Οικογενειακό ιστορικό θετικό για αρθρίτιδα και ετεροζυγωτία δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Κατά συστήματα εξέταση αρνητική. ΑΠ 112/74, ΒΣ, ΜΣ 25-50 ΕΘ. Όχι οιδήματα. Τραχηλικοί και βουβωνικοί λεμφαδένες ελαφρώς ψηλαφητοί. Από τον εργαστηριακό έλεγχο (γεν. αίματος, ηλεκτρολύτες, λευκώματα, ουρία, κρεατινίνη, ASTO) όλα φυσιολογικά. Γενική ούρων: 1.20 ΕΒ, 6.5 pH, 4+ αίμα, +1 λεύκωμα. Ακαταμέτρητα ερυθρά. Καλλιέρηγεια ούρων αρνητική. Διάγνωση των ιατρείων του νοσοκομείου: μακροσκοπική αιματουρία αγνώστου αιτιολογίας, πιθανόν μεταλοιμώδης και με αφορμή την έντονη άσκηση. Δόθηκαν οδηγίες για παρακολούθηση και σε υποτροπή περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος και με υπερηχοτομογράφημα.

Η αιματουρία είναι είτε μακροσκοπική είτε μικροσκοπική (> 5 ερυθρά κοπ). Συχνό σημείο σε υγιή παιδιά αλλά και σε αυτά με υποκείμενη νεφροπάθεια. Συχνότητα ~1-2% των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Συνήθης εργαστηριακός έλεγχος σε τέτοιες περιπτώσεις:
Γενική ούρων
Καλλιέργεια ούρων - λοίμωξη
Ουρία, κρεατινίνη – νεφρική λειτουργία
Ηλεκτρολύτες – υπερκαλιαιμία, οξέωση, κλπ
Πλήρης αιματολογικός έλεγχος – αιμοσφαιρινοπάθειες, θρομβοπάθειες, χρόνια νοσήμτα, όγκοι, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, κλπ
Λευκώματα ορού – νεφρωσικό σύνδρομο
C3 και C4 – μεταλοιμώδης σπειραματονεφρίτιδα
ASΤΟ – μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα
Υπέρηχο ή CT νεφρών – ανατομικές ανωμαλίες
Αντιπυρηνικά αντισώματα – ανοσολογικές παθήσεις

Η διαφορική διάγνωση της αιματουρίας μπορεί να στηριχθεί στα εξής ακρωνύμια:

Λ - Λίθοι

Α – Αιματολογικές διαταραχές
θρομβοπάθεια
ετεροζυγωτία δρεπανοκυτταρικής αναιμίας

ΛΙΙΑ – Λοίμωξη, Ιατρογενής, Ιδιοπαθής, Ανοσολογική
κακοήθης οικογενής, ιδιοπαθής
αιμορραγική κυστίτιδα (συνήθως ιογενής)
κολλαγόνωση
επιδιδυμίτιδα
άσκηση
φάρμακα
ουρολοίμωξη
αγγειίτιδα

Ν – Νεφρικές ανωμαλίες
ανατομικές
σύνδρομο Αlport
νεφρίτιδα

ΟΤ – Όγκοι, Τραύμα
υπερασβεστιουρία
ξένο σώμα
ερεθισμός περιναίου
τραύμα
όγκος

Σεπτεμβρίου 30, 2006

ΗΩΣΙΝΟΦΙΛΙΑ

Τα ηωσινόφιλα αποτελούν το 1-5% του αριθμού των λευκοκυττάρων. Το φυσιολογικό εύρος του απόλυτου αριθμού ηωσινοφίλων είναι 100-600 κκχ. Ηωσινοφιλία θεωρείται η αύξηση των κυττάρων σε ποσοστό > 10% ή σε απόλυτο αριθμό πάνω από 1000-1500 κκχ. Τα αίτια της ηωσινοφιλίας είναι πολλά:
Αλλεργικά νοσήματα
άσθμα
εποχιακή ρινίτιδα
ουρτικάρια


Δερματολογικές παθήσεις
ατοπική δερματίτιδα
πέμφιγα
ερπητοειδής δερματίτιδα

Ανοσολογικές καταστάσεις
δερματομυοσίτιδα
υπεργαμμασφαιριναιμία E
αγγειίτιδα από υπερευαισθησία
ανεπάρκεια IgA
φλεγμονώδης νόσος εντέρου
οζώδης πολυαρτηρίτιδα
σκληροδερμία
κοκκιωμάτωση Wegener
σύνδρομο Wiskott-Aldrich

Παρασιτώσεις
ασκαριδίαση
αμοιβαδίαση
φιλαρίαση
σκώληκες
P. carinii
ψώρα
τοξοπλάσμωση
λεισμανίαση

Άλλες λοιμώξεις
ασπεργίλλωση
νόσος αμυχής γαλής
ιστοπλάσμωση

Φάρμακα
αμπικιλλίνη
αρσενικό
χρυσός
ιώδιο
νιτροφουραντοϊνη
παρααμινοσαλικυλικό οξύ
φαινοθειαζίνες
φαινυτοίνη
σουλφοναμίδες
στρεπτομυκίνη

Αιματολογικά νοσήματα
χρόνια μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα
αναιμία Fanconi
κληρονομική ηωσινοφιλία
μετά σπληνεκτομή
θρομβοπενία

Κακοήθειες
αδενοκαρκίνωμα
όγκοι εγκεφάλου
επιδερμοειδές καρκίνωμα
λεμφώματα
θεραπεία με ακτινοβολία

Άλλα
περιτοναϊκές διυλίσεις
συγγενείς καρδιοπάθειες
σύνδρομο Loeffler

VALENCIA, SPAIN


Που θυμήθηκα τη Βαλένθια;
Μερικά πράγματα δεν ξεχνιούνται ποτέ. Ιδιαίτερα αν έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα μέσα σου.
Απλώς ξεφυλίζοντας παλαιότερες φωτογραφίες, μου άρεσε η συγκεκριμένη, αν και δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική της πόλης.

Σεπτεμβρίου 27, 2006

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Αθροιστικός αριθμός βεβαιωμένων περιπτώσεων γρίπης πτηνών σε ανθρώπους (Η5Ν1). - WHO - 19 Σεπτεμβρίου 2006

Σύνολο 247


Θάνατοι 144

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ

Η ανεμευλογιά είναι μια «δύσκολη» λοίμωξη ως προς την έκβαση της και τη μακροχρόνια πορεία της. Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ παρά τη 10ετή εφαρμογή του εμβολιασμού, η νόσος εξακολουθεί να υφίσταται, να προακλεί επιδημικές εξάρσεις αλλά ακόμη και θανάτους. Το εμβόλιο της ανεμευλογιάς εισήχθη και στη χώρα μας από έτους περίπου. Από την αρχή της εισαγωγής του, υποστηρίξαμε ότι θα έπρεπε να γίνονται δύο δόσεις στα παιδιά αντί της μίας που επισήμως είχε εγκριθεί. Εξάλλου αυτό ήταν εμφανές από διάφορες μελέτες αλλά και τη διαφαινόμενη τάση διεθνώς.

Πρόσφατα, οι υπηρεσίες και οι επιτροπές εμβολίων στις ΗΠΑ υιοθέτησαν, ανακοίνωσαν και σύντομα πρόκειται να το δημοσιεύσουν, το διπλό πλέον σχήμα. Έτσι συστήνουν δύο δόσεις εμβολίου:
1η σε ηλικία 12-15 μηνών
2η σε ηλικία 4-6 χρόνων

Η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει και νωρίτερα με την προϋπόθεση να έχει παρέλθει ένα τρίμηνο τουλάχιστον από την προηγούμενη δόση.

Το προτεινόμενο σχήμα συμπίπτει με αυτό της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς. Και είναι φυσικό αφού το MMR-V (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς-ανεμευλογιάς / δεν κυκλοφορεί προς το παρόν στη χώρα μας) γίνεται με το ίδιο δοσολογικό σχήμα.

Σεπτεμβρίου 26, 2006

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων οργανώνει εκδήλωση για το κοινό της πόλης την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2006.

Θέμα : "Οι λοιμώξεις με απλά λόγια, μέτρα προστασίας και μέτρα πρόληψης". Θα μιλήσουν:
Ο. Τσιάτσιου: Μηνιγγίτιδα, αλήθειες και μύθοι
Ε. Μιχαηλίδου: Πως να προστατευθείτε από τις λοιμώξεις
Ι. Καβαλιώτης: Ο ρόλος των εμβολίων στην πρόληψη των λοιμώξεων

Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, ώρα 7 το απόγευμα.

Σεπτεμβρίου 19, 2006

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Στην Κλινική μας νοσηλεύεται βρέφος 5,5 μηνών με μηνιγγίτιδα. Ουδέν περίεργο. Το περίεργο είναι ότι στο βρέφος είχε χορηγηθεί μόλις μία δόση πενταπλού εμβολίου (DTP-IPV-Hib). Στην ηλικία αυτή θα έπρεπε να είχε λάβει άλλη μία δόση (πενταπλό ή εξαπλό), δύο δόσεις ηπατίτιδας, δύο δόσεις μηνιγγιτιδοκοκκικού και δύο πνευμονιοκοκκικού εμβολίου.

Είναι το τρίτο παιδί που θυμάμαι τον τελευταίο καιρό, που δεν είχε εμβολιασθεί (ως θα όφειλε) και νόσησε από μηνιγγίτιδα.

Δεν θα εξετάσω τους λόγους για τους οποίους οι παιδίατροι καθυστερούν τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας (ουσιαστικά μηνιγγιτιδοκόκκου και πνευμονιοκόκκου μια και του αιμοφίλου έχει ενσωματωθεί πλέον στον βασικό κορμό εμβολιασμών). Θα τονίσω όμως ότι η καθυστέρηση αυτή είναι απαράδεκτη, αντιεπιστημονική και επικίνδυνη. Το να αρνείται κανείς να κάνει ένα εμβόλιο, είναι μια άποψη. Όχι σωστή, αλλά άποψη. Το να δέχεται όμως ότι πρέπει να γίνει το εμβόλιο αλλά να το μεταθέτει για x λόγους στο μέλλον είναι πλήρως καταδικαστέο.

Η ηλικία είναι από τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες της μηνιγγίτιδας. Και η συχνότητα της νόσου είναι πολύ μεγαλύτερη στις μικρές ηλικίες. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους τους παιδιάτρους, ανεξαρτήτως τόπου επαγγέλματος, θέσεως ή τίτλου.

Εν κατακλείδι: εμβολιάστε σωστά. Στη σωστή ηλικία με το σωστό εμβόλιο.

Σεπτεμβρίου 17, 2006

ΣΧΗΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β

Επειδή το εμβόλιο αυτό διδάσκεται με διαφορετικά σχήματα σε ορισμένα τμήματα, και επειδή έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση μεταξύ των παιδιάτρων αναφέρουμε το ισχύον (2006) δοσολογικό σχήμα:

  • Το εμβόλιο γίνεται από τη γέννηση ως μονοδύναμο σε σχήμα 0, 1-2, ≥ 6 μην.
  • ΔΕΝ απαιτείται τέταρτη δόση.
  • Ωστόσο, αν μετά τη δόση κατά τη γέννηση, χρησιμοποιηθεί πολυδύναμο εμβόλιο, θα πρέπει αναγκαστικά να χορηγηθεί και επιπλέον δόση στον 4ο μήνα. Έτσι οι συνολικές δόσεις του εμβολίου θα είναι τέσσερις. Αυτό είναι επιτρεπτό, χωρίς να είναι αναγκαίο ή απαραίτητο.
  • Η τελευταία (τρίτη) δόση δεν πρέπει να γίνεται σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών. Καλύτερα να υπερβαίνετε τον 6ο μήνα . Η δόση αυτή μπορεί να γίνει έως και τον 18 μήνα.

Σεπτεμβρίου 12, 2006

ΣΜΥΡΝΗ


Βρέθηκα πρόσφατα για λίγες ώρες στη Σμύρνη, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού. Aπογοήτευση. Αλλοιώς τα φανταζόμαστε και τελείως διαφορετικά είναι. Οι εικόνες που είχαμε πλάσει στο μυαλό μας απέχουν πολύ της πραγματικότητας. Τίποτε πλέον το ελληνικό. Ελάχιστα (έως μηδενικά) τα απομεινάρια ενός ακμάσαντος πολιτισμού και μιας πάλαι ποτέ σφύζουσας οικονομίας. Αιώνες ιστορίας έχουν γίνει στάχτες στις φλόγες της αποφράδας εκείνης ημέρας. Οι χαμένες πατρίδες δεν υπάρχουν πλέον. Και δεν θα επανέλθουν. Όσο πιο έγκαιρα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο. Τι απέμεινε; Μια συνήθης πόλη – μεγαλούπολη με 2.5 περίπου εκατομμύρια κατοίκους. Μια πόλη που παρά την προνομιούχα θέση της και την προθήκη της, φαίνεται να νοσεί οικονομικά.

Εκείνο, όμως, που φαντάζει άσχημο είναι η εικόνα των τουριστών που μαζικά εφορμούν για ψώνια στα αμφιβόλου ποιότητας καταστήματα με τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα. Πόσο θα κερδίσει κανείς από ένα δερμάτινο; Πόσο λιγότερο θα του στοιχίσει ένα παντελόνι; Γιατί ο Έλληνας θα πρέπει να αφήνει σωρηδόν τα χρήματα του σε μια χώρα με όχι φιλική συμπεριφορά, που ο λαός της δεν επισκέπτεται καν τα δικά μας νησιά;

Ίσως αυτά ηχούν ως εθνικιστικά. Είναι όμως μόνον εθνικά. Υποστηρίζουν πολλοί ότι ο Έλληνας έχει χάσει τον αυτοσεβασμό του και την αξιοπρέπεια του. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Μήπως όμως είναι; Τα γεγονότα προς τα εκεί οδηγούν. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε ιστορίες με μιζαδόρους, σαλταδόρους, κομπιναδόρους, οσφυοκάμπτες, χαμαιλέοντες, κυνηγούς της εξουσίας και του κέρδους. Είναι παρόντες σε κάθε έκφανση της ζωής. Και αν το κέρδος έγινε ο απόλυτος σκοπός μας, τότε λογικό είναι να θέλουμε να κερδίζουμε από παντού. Έστω και από τα μαγαζάκια της γείτονος. Θάρθει ποτέ η αφύπνιση;

Σεπτεμβρίου 05, 2006

TIPS-II

  • Έντονο ερύθημα περιπρωκτικά συνήθως οφείλεται σε β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Α. Για έλεγχο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το strept-test που εφαρμόζεται στη φαρυγγίτιδα.
  • Το δήγμα μέλισσας μπορεί να είναι εκλυτικό αίτιο υποτροπής νεφρωσικού συνδρόμου.
  • Οι λοιμώξεις μπορεί να ελεγχθούν με φάρμακα και εμβόλια. Προσπαθείστε να βοηθήσετε τους ασθενείς και σε θέματα τρόπου ζωής:
    - υπερβολική χρήση αλκοόλ και καπνού
    - υπερβολική κατανάλωση φαγητού
    - υπερβολική τηλεθέαση
    - βίαιη συμπεριφορά

ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΑ

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού νεογνών μητέρων HBsAg (+) ποικίλει σύμφωνα με διάφορες μελέτες: 85- 92% σε μητέρες που είναι και HBeAg(+) και 100% σε μητέρες HBeAg (-). O μόνος προγνωστικός παράγοντας της αποτελεσματικότητας του εμβολίου φαίνεται ότι είναι τα επίπεδα του κυκλοφορούντος DNA: όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά (μικρότερα των 150) η προστασία εγγίζει το 100%, ενώ όταν τα επίπεδα DNA είναι > 150 pg/ml η προστασία είναι μόλις 68%. Η προστασία είναι μεγαλύτερη αν το εμβόλιο συνδυασθεί με χορήγηση υπεράνοσης γ-σφαιρίνης (HBIG).

Αίτια ανεπιτυχούς εμβολιασμού μπορεί να είναι: προωρότητα, καθυστέρηση χορήγησης εμβολίου, ατελής εμβολιασμός, ενδομήτρια μετάδοση λοίμωξης. Πολλές φορές αποτυχία παρατηρείται και σε τελειόμηνα νεογνά, χωρίς μαιευτικές παρεμβάσεις, και με πλήρη εμβολιασμό. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις πιθανολογείται ανοσολογική ανοχή του νεογνού που προκλήθηκε από ιούς οι οποίοι αποκτήθηκαν ενδομητρίως. Μπορεί επίσης να ευθύνεται ενδομήτρια λοίμωξη από μητέρα με πολύ υψηλά ιικά φορτία ή να υπάρχει μεταλλαγμένος ιός τον οποίο φυσικά δεν καλύπτει το εμβόλιο.

Αυγούστου 25, 2006

TIPS-I

  • Αν σε παιδί με οξεία ωτίτιδα δεν έχουν αποτέλεσμα 2 διαφορετικά αντιμικροβιακά, τότε δεν θα έχει ούτε το τρίτο. Δοκιμάστε συμπληρωματικά μέτρα, όπως πχ διατήρηση της διαβατότητας της ευσταχιανής σάλπιγγας.
  • Σε παιδί με αρθρίτιδα του γόνατος και παράλυση του Bell σκεφθείτε τη νόσο του Lyme μέχρις αποδείξεως του εναντίου.
  • Η αυχενική δυσκαμψία μπορεί να οφείλεται σε μηνιγγίτιδα, αλλά επίσης σε τραχηλική λεμφαδενίτιδα ή πνευμονία της κορυφής.

Αυγούστου 24, 2006

ΥΜΕΝΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

- Η πιο κοινή αιτία μη τραυματικής χωλότητας σε παιδιά 2-4 χρόνων.
- Βελτιώνεται σε λίγες ημέρες.
- Δεν απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις ή ακτινογραφία στην αρχική επίσκεψη.
- Μπορεί να υποτροπιάσει τους επόμενους μήνες (ενίοτε στο αντίθετο ισχίο).
- Η ύπαρξη υγρού ανιχνεύεται καλύτερα με το υπερηχογράφημα παρά με την ακτινογραφία.
- Αποκλείστε τη νόσο του Perthes με συστηματική παρακολούθηση.

Αυγούστου 22, 2006

ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

- Ορίζεται ως ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του βλεννογόνου της ρινός και των παραρρινίων κόλπων.
- Απαντά ως οξεία μορφή που είναι ιογενής ή βακτηριακή και ως χρόνια μορφή που έχει ποικιλία αιτιών.
- Κύρια αίτια της οξείας μορφής είναι ο Streptococcus pneumoniae και ο Haemophilus influenzae.
- Παράγοντες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται η διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος, το άσθμα, η αλλεργία, η κυστική ίνωση, και το παθητικό κάπνισμα.
- Η διάγνωση της ρινοκολπίτιδας είναι δυσχερής στην κλινική πράξη διότι αφενός τα σημεία και συμπτώματα δεν είναι ειδικά και αφετέρου δεν υπάρχει αξιόπιστη και πρακτική εργαστηριακή διαγνωστική μέθοδος.
- Οι μέθοδοι διαγνωστικής προσέγγισης που υπάρχουν (κλινική εξέταση, παρακέντηση κόλπου, ενδοσκόπηση, ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) έχουν σημαντικούς περιορισμούς.

Συνοψίζοντας διάφορες μελέτες επί του θέματος μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής:

  • Η διάγνωση της βακτηριακής ρινοκολπίτιδας στηρίζεται στην παραμονή των συμπτωμάτων επί μακρόν (>7-10 ημέρες). Αποτελεί το καλύτερο διαγνωστικό κριτήριο.
  • Η επιλογή του αντιμικροβιακού γίνεται με βάση τις τοπικές αντοχές των βακτηρίων, τις φαρμακοκινητικές ιδιότητες του φαρμάκου, την ηλικία του ασθενούς, τη τυχόν λήψη αντιμικροβιακών τον προηγούμενο μήνα, τις τυχόν ευαισθησίες του ασθενούς (αλλεργία, κλπ).
  • Προτιμώνται απλά σκευάσματα αρχικώς: αμοξυκιλλίνη ή αμοξυκιλλίνη / κλαβουλανικό σε κανονική ή υψηλή δόση (αν προηγήθηκε λήψη άλλου αντιμικροβιακού τον προηγούμενο μήνα).
  • Εναλλακτικά χορηγούνται κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς.
  • Σε αλλεργία στις β-λακτάμες προτιμώνται οι μακρολίδες ή η κοτριμοξαζόλη.
  • Σε αποτυχία ή επιπλοκές χρησιμοποιούνται κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς ή/και κλινδαμυκίνη. Αντί της κλινδαμυκίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί βανκομυκίνη (με φειδώ).
  • Οι κινολόνες έχουν άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα (προς το παρόν) αλλά δεν έχουν άδεια για την παιδική ηλικία (επίσης προς το παρόν).
  • Ενίοτε τα αποσυμφορητικά βελτιώνουν τη συμπτωματολογία.
  • Καλά αποτελέσματα έχει η έκπλυση με αλατούχα διαλύματα («γυμναστική» της μύτης).

Αυγούστου 21, 2006


Είναι νωρίς για "καλό χειμώνα". Προς το παρόν ένα ευχάριστο φθινόπωρο. Θα αυξηθούν οι τιμές, λένε. Αυτό μας πείραξε. Νάχαμε και καμμιά τιμή μέσα μας θάταν πολύ καλύτερο.

Ιουλίου 17, 2006

ΣΚΟΠΕΛΟΣ


Νησί πανέμορφο. Καταπράσινο. Θάλασσες πεντακάθαρες. Άνθρωποι φιλόξενοι.
Προσοχή στις μέλισσες!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

EΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Α

H ηπατίτιδα Α είναι ήπια νόσος στην παιδική ηλικία, πολλές φορές διαδράμει ασυμπτωματικά, ενώ δεν οδηγεί σε χρονιότητα. Ωστόσο, είναι σοβαρότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με νοσηλείες, οικογενειακή απορρύθμιση, οικονομική επιβάρυνση. Η χρήση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Α δεν είναι διαδεδομένη. Συνήθως περιορίζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι όμως αυτό σωστό; Εδώ και χρόνια ο WHO υποστηρίζει ότι μόνον η ενσωμάτωση του εμβολίου στα εθνικά προγράμματα μπορεί να αποτελέσει φραγμό για τη νόσο. Σε χώρες όπου υπήρχε επιλεκτικός εμβολιασμός και στη συνέχεια αυτός γενικεύθηκε, η μείωση της ηπατίτιδας Α ήταν σημαντική φθάνοντας έως και το 90-95%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ηπατίτιδα Α μειώθηκε ικανοποιητικά και στον μη εμβολιασθέντα πληθυσμό.

Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α είναι δύο: Vaqta (SPMSD) και Havrix (GSK). Είναι αδρανοποιημένα εμβόλια και χρησιμοποιούνται σε ηλικίες άνω των δύο ετών. Η αντιγονικότητα τους είναι μεγάλη και 1 μήνα περίπου μετά την πρώτη δόση παρουσιάζουν οροαναστροφή σε ποσοστό 95-100%. Στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και η αποτελεσματικότητα τους στο να προστατεύσουν από κλινική ηπατίτιδα Α.

Οι αντενδείξεις τους είναι ελάχιστες και περιορίζονται ουσιαστικά σε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες: πόνος και οίδημα στη θέση ένεσης, κεφαλαλγία, κακουχία, πυρέτιο, ανορεξία, ναυτία, έμετοι, διάρροια, φαρυγγίτιδα.

Τα εμβόλια κυκλοφορούν σε συσκευασία του 0.5 ml και το σχήμα χορήγησης τους είναι 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών για το Havrix και 12 μηνών για το Vaqta. Αν και όλες οι δόσεις όλων των εμβολίων καλό είναι να γίνονται με το ίδιο σκεύασμα, η εναλλαγή είναι αποδεκτή και επιτρεπτή σε περίπτωση ανάγκης. Δυνατή είναι επίσης η σύγχρονη χορήγηση με εμβόλια ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμοφίλου.

Η διάρκεια προστασίας του εμβολίου δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται (με βάση θεωρητικές μελέτες) ότι είναι μακροχρόνια και έτσι προς το παρόν δεν συζητείται κάτι για δόσεις αναζωπύρωσης.

Μήπως είναι καιρός να δούμε με πιο θετικό μάτι το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α;

Ιουλίου 16, 2006

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προσπαθώντας να αναπαυθώ ένα καυτό απομεσήμερο, διάβασα στην εφημερίδα ότι οι ελληνίδες δεν γεννούν σε ικανούς ρυθμούς. Είναι περίεργο άραγε; Ποιος θα τις φροντίσει; Το κράτος; Ο εργοδότης τους; Θυμάμαι πριν πολλά-πολλά χρόνια (25 περίπου), μια παιδίατρο που έψαχνε για δουλειά έχοντας μόλις τελειώσει την ειδικότητα της. Απευθύνθηκε σε παιδικό σταθμό όπου η διευθύντρια (γυναίκα ούσα) τής απάντησε ότι δεν προσλαμβάνουν γυναίκες διότι μπορεί να παντρευτούν και να μείνουν έγκυες!! Άραγε τα παιδιά του παιδικού σταθμού ποιος τα γέννησε; Μόνα τους προφανώς γεννήθηκαν. Μετά τόσα χρόνια η κατάσταση δεν βελτιώθηκε αλλά τουναντίον χειροτέρευσε. Πόσες φορές ακούσαμε στο νοσοκομείο να μας παρακαλούν οι μητέρες για εξιτήριο του παιδιού γιατί θα τις διώξει ο εργοδότης τους αν καθυστερήσουν κι άλλο στη δουλειά τους. Και στην ιδιωτική επιχείρηση ας πούμε ότι δικαιολογείται η ενέργεια αυτή (που δεν δικαιολογείται με τίποτε). Σε κρατικό φορέα όμως;; Είναι δυνατόν ειδικευόμενες γιατροί να υφίστανται χυδαία και βάναυση συμπεριφορά από τον διευθυντή της κλινικής γιατί τόλμησαν να μείνουν έγκυες κατά την ειδικότητα ή κατά το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο κλινικών; Αυτός ο διευθυντής δεν ήταν πατέρας; Και αυτή η διευθύντρια δεν ήταν μάνα κάποτε; Και πώς να εμψυχώσεις μετά την Ελληνίδα; Με τι κουράγιο να κάνει πολλά παιδιά; Και γιατί διαμαρτυρόμεθα μονίμως για την υπογεννητικότητα και τον μειωμένο πληθυσμό μας; Γιατί ποτέ δεν επεμβαίνει το κράτος στην κατάχρηση εξουσίας που ασκούν οι όποιοι προϊστάμενοι; Γιατί για να γίνεις κάτι πρέπει να υποκύπτεις στα βίτσια του καθενός που κατέλαβε μια καρέκλα; Η οποία καρέκλα δεν θα είναι μόνιμη αλλά ώσπου να κενωθεί θα έχει αλλοτριώσει πολλές συνειδήσεις!
Μετά συζητάμε στα περίφημα «παράθυρα» για τις υποχωρήσεις που κάνουμε όχι στους τούρκους (που στο κάτω κάτω είναι και πιο σταθεροί στην πολιτική τους και πιο πολυάνθρωποι) αλλά ακόμη και στους σκοπιανούς (μια χούφτα άνθρωποι). Ποιος Έλληνας είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί, όταν γνώρισε στη ζωή του τον κατατρεγμό του κράτους, με όποια μορφή και αν έχει αυτό, όταν προσπαθώντας να είναι τίμιος και νόμιμος συνάντησε την καταδίωξη και την ειρωνεία, όταν προσπαθώντας να διδάξει στα παιδιά του την ηθική και την αλήθεια είδε ότι κυριαρχεί το ψεύδος και η απάτη, ότι προκόβουν μόνο τα παιδιά των «γονέων» ανεξάρτητα των ικανοτήτων τους, ότι για να γίνεις κάτι πρέπει να έχεις ή φίλους ή να "λαδώσεις"; Ότι για να πάρεις ακόμη και αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου πρέπει να δώσεις το «κάτι τι» στον υπαλληλίσκο που βρήκε τη θεσούλα για να τυραννά τον πολίτη. Βέβαια αν στον υπαλληλίσκο αυτόν ζητηθεί κάποιο ποσό από γιατρό για επιπλέον εργασία που του προσφέρθηκε, θα ξεσηκωθεί το «σύμπαν» των δημοσιογράφων (που μόνο άφθαρτοι δεν θα πρέπει να είναι οι περισσότεροι) που θα μιλούν για φακελάκια. Μίλησε όμως κανείς για τα φακελάκια των υπαλλήλων αυτών, των εξεταστών για άδειες οδήγησης, των εφοριακών, των υπαλλήλων πολεοδομίας;
Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Μία πρόγνωση. Μία και ασφαλής: η χώρα μας θα υποστεί βαθιά συρρίκνωση (πολιτιστική, πολιτική, οικονομική, εδαφική) στο μέλλον (σύντομο ή απώτερο). Αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο. Μόνη ελπίδα είναι η ανατροπή των πάντων, η αλλαγή όλων των παραμέτρων, η απομάκρυνση όλων των διεφθαρμένων στοιχείων, η επαναφορά της αξιοκρατίας και του αυτοσεβασμού μας. Μπορεί αυτό να στοιχίσει αρχικά, αλλά μελλοντικά είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει. «Χωρίς να σπάσεις τα αυγά δεν μπορείς να κάνεις ομελέτα». Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μπορούμε όμως;;

Ιουλίου 03, 2006

ΠΟΙΗΣΗ - 2

Κι αν έσβησε σαν ίσκιος τ' όνειρό μου,
κι αν έχασα για πάντα τη χαρά,
κι αν σέρνομαι στ' ακάθαρτα του δρόμου,
πουλάκι με σπασμένα τα φτερά

κι αν έχει, πριν ανοίξει, το λουλούδι
στον κήπο της καρδιάς μου μαραθεί,
το λεύτερο που σκέφτηκα τραγούδι
κι αν ξέρω πως ποτέ δε θα ειπωθεί

κι αν έθαψα την ίδια τη ζωή μου
βαθιά μέσα στον πόνο που πονώ-
καθάρια πώς ταράζεται η ψυχή μου
σα βλέπω το μεγάλον ουρανό,

η θάλασσα σαν έρχεται μεγάλη,
κι ογραίνοντας την άμμο το πρωί,
μου λέει για κάποιο γνώριμο ακρογιάλι,
μου λέει για κάποια που 'ζησα ζωή!

Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ
«…Οι εξετάσεις με ερωτήσεις/απαντήσεις πολλαπλής επιλογής είναι το καλύτερο σύστημα…..»

«….Το σύστημα ερωτήσεων/απαντήσεων πολλαπλής επιλογής, είναι το χειρότερο σύστημα εξετάσεων….»

Δύο φράσεις ειπωμένες από το ίδιο άτομο, στο ίδιο ουσιαστικά ακροατήριο, σε διαφορετική όμως χρονική περίοδο, απέχουσα αρκετά η μία από την άλλη (περίπου διετία). Μερικοί μπορεί να ξεχνούν, οι περισσότεροι όμως θυμούνται!!

Αγαπητέ Φιντεία, μη κάνεις σχόλιο. Βάλε διάγνωση!

Ιουνίου 24, 2006

EMΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗPV.

Στις 08-06-06 εγκρίθηκε από το FDA των ΗΠΑ η κυκλοφορία του τετραδύναμου εμβολίου κατά του HPV, με το όνομα Gardasil, και το οποίο προφυλάσσει από παθήσεις οφειλόμενες στους τύπους 6, 11, 16, 18 του ιού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο καρκίνος του τραχήλου, τα οξυτενή κονδυλώματα, και οι δυσπλαστικές αλλοιώσεις που σχετίζονται με το αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου. Έχει ένδειξη για θήλεα άτομα 9 έως 26 χρόνων. Χορηγείται ενδομυικά στον δελτοειδή σε σχήμα 0, 2, 6 μήνες. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα μελέτες. Η τιμή του;; Στις ΗΠΑ 120 δολλάρια ανά δόση. Όχι ιδιαίτερα φθηνό. Στην Ελλάδα πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Η τιμή του σε μας;; Θεωρητικά θα πρέπει να είναι μικρότερη (αρκετά) των 100 ευρώ. Ίδωμεν. Το εμβόλιο πρέπει να το αναλάβουν οι παιδίατροι. Είναι οι μόνοι καλοί γνώστες των εμβολιαστικών θεμάτων, οι μόνοι που έχουν προπαιδεία στο θέμα και οι μόνοι στους οποίους καταφεύγουν εύκολα οι γονείς ακόμα και σε ήπιας μορφής νοσήσεις των παιδιών τους, ακόμη και σε αυτή την ηλικία.

Ιουνίου 22, 2006

KΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΜΕΣΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Οξεία εισβολή συμπτωμάτων και

παρουσία υγρού στο μέσον ους:

δηλ. μειωμένη κινητικότητα μεμβράνης
προέχουσα μεμβράνη
ωτόρροια

και

σημεία φλεγμονής μέσου ωτός:

δηλ. ερυθρότητα τυμπανικού υμένα
έντονη ωταλγία


Ιουνίου 19, 2006

ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ

Αίτιο: Ιός της παρωτίτιδας (Rubulavirus της οικογένειαςparamyxoviridae). Μόνος ξενιστής ο άνθρωπος
Κλινικά στοιχεία: Διόγκωση παρωτίδας, ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη, μυαλγίες, κακουχία, κεφαλαλγία, ήπιο πυρέτιο. 1/3 υποκλινική νόσηση
Επιπλοκές: Σπάνιες. Απώλεια ακοής (1:20.000), εγκεφαλίτιδα (<2:100.000),> 15 χρόνων. Παγκρεατίτιδα. Άσηπτη μηνιγγίτιδα (10%). Θνητότητα σπάνια (1.6-3.8/10000 - συνήθως σε ενήλικες). Παρωτίτιδα α΄ τριμήνου κύησης, αυξημένος κίνδυνος αποβολών
Ορισμός κρούσματος: Κλινικός: αιφνίδια διόγκωση παρωτίδας ή άλλου σιελογόνου αδένος διάρκειας > 2 ημερών χωρίς άλλη εμφανή αιτία
Εργαστηριακός: 1. ανεύρεση ειδικών IgM αντισωμάτων ή 2. ≥τετραπλή αύξηση τίτλου αντισωμάτων (ΙgG) σε 2 δείγματα (οξεία φάση – ανάρρωση) με την εξέταση κατά προτίμηση στο ίδιο εργαστήριο ή 3. απομόνωση του ιού της παρωτίτιδας από κλινικό δείγμα ή 4. ανίχνευση του RNA του ιού με RTPC
Διάγνωση: Με βάση τον παραπάνω ορισμό κρούσματος.
Μετάδοση: Αερογενώς με σταγονίδια ή με επαφή με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.
Λοιμώδες υλικό: Αναπνευστικές εκκρίσεις
Χρόνος επώασης: 16-18 ημέρες (12-25)
Μεταδοτικότητα: 3 ημέρες πριν έως 9 ημέρες μετά την εμφάνιση της διόγκωσης
Απομόνωση ασθενούς: 9 ημέρες μετά την εμφάνιση του οιδήματος
Θεραπεία: Υποστηρικτική
Προφύλαξη: Εμβολιασμός
Σχόλια: 1. το εμβόλιο (συνήθως τριπλό =ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς) γίνεται σε μία δόση (12-15 μηνών για παιδιά). Στα παιδιά επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 4-6 χρόνων. Οι ενήλικες μπορούν να κάνουν το τριπλό εμβόλιο (εφόσον είναι κάτω των 40 ετών) ή το μεμονωμένο της παρωτίτιδας εφόσον συντρέχει λόγος, σε οποιαδήποτε ηλικία. 2. το εμβόλιο γίνεται 2 εβδομάδες τουλάχιστον πριν ή 3 μήνες μετά τη χορήγηση γ-σφαιρίνης ή μετάγγισης αίματος. Υψηλές δόσεις σφαιρίνης επηρεάζουν το εμβόλιο της ιλαράς περισσότερο, γι΄ αυτό και τα μεσοδιαστήματα τροποποιούνται αν πρόκειται για τριπλό εμβόλιο. 3. οι γυναίκες πρέπει να αποφύγουν τη σύλληψη για 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό 4. το εμβόλιο δεν χορηγείται στις εγκυμονούσες (θεωρητικός κίνδυνος βλάβης εμβρύου) 5. το εβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό μετά την έκθεση. Ωστόσο, μπορεί να χορηγηθεί για να προφυλάξει από επόμενες εκθέσεις (αν στην πρώτη δεν νοσήσει το άτομο)
Δήλωση κρούσματος: Υποχρεωτική η δήλωση στο ΚΕEΛΠNO ή στη Διεύθυνση Υγιεινής.

Ιουνίου 16, 2006

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Θα θέλαμε από το βήμα αυτό να πούμε δυο λόγια για το Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο. Συνέδριο καλά οργανωμένο, και παλαιότερα με πολυπληθή συμμετοχή, η οποία δυστυχώς φθίνει συνεχώς. Ποιο είναι το το ζητούμενο από ένα τέτοιο συνέδριο; Σήμερα υπάρχει πληθώρα επιστημονικών ημερίδων, συμποσίων, σεμιναρίων κλπ σε όλη την Ελλάδα και με θέματα που άπτονται όλων των υποειδικοτήτων της παιδιατρικής. Η γνώση λοιπόν προσφέρεται πλουσιοπάροχα. Με την ευρεία χρήση μάλιστα του διαδικτύου, η γνώση προσεγγίζεται και αποκτάται ακόμη πιο εύκολα. Από την πολυθρόνα του σπιτιού μας. Τι θα ζητούσε επομένως ο παιδίατρος από ένα πανελλήνιο συνέδριο; Όχι φυσικά ακόμη έναν αριθμό εργασιών, ποικίλου επιπέδου. Το πανελλήνιο συνέδριο είναι η κορυφαία εκδήλωση της παιδιατρικής οικογένειας και θα πρέπει να αποτελεί το «συμπέρασμα» όλων των άλλων εκδηλώσεων. Ο παιδίατρος θα πρέπει να έρθει να ακούσει τη συσσωρευμένη εμπειρία καταξιωμένων συναδέλφων και την πραγματικά ερευνητική δουλειά τους. Το συνέδριο αυτό δεν πρέπει για κανέναν λόγο να αποτελεί βήμα για «βάπτισμα πυρός». Η διοίκηση ας αποφασίσει να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες. Το συνέδριο να γίνεται ανά διετία, να αναβαθμισθεί επιστημονικά, να μειωθεί ο αριθμός των εργασιών, να τεθούν αυστηρά κριτήρια για τις όποιες ανακοινώσεις θα υποβάλλονται, να λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες των κριτών. Βέβαια αυτά ίσως έχουν κάποιο κόστος. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ μικρό. Όποιοι τολμήσουν, να είναι σίγουροι ότι θα έχουν την επιδοκιμασία και τη συμπαράσταση της πλειονότητας των παιδιάτρων. Η θητεία τους θα μείνει στη μνήμη όλων και όχι μόνον στον στενό κύκλο των συναδέλφων που ασχολούνται με τα κοινά.

Ιουνίου 02, 2006

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Παθογόνο (pathogen): Οργανισμός που μπορεί να διεισδύσει στο σώμα-ξενιστή και να προκαλέσει νόσο
Παθογόνος δράση (pathogenicity): Η ικανότητα πρόκλησης νόσου
Μεταδοτικότητα (infectiousness): Η ευκολία με την οποία ένα παθογόνο εξαπλώνεται στον πληθυσμό
Λοιμικότητα (virulence): Η ικανότητα του παθογόνου να προκαλεί σοβαρή νόσηση
Λοίμωξη (infection): Νόσος που προκαλείται από κάποιο παθογόνο
Μεταδοτική νόσος (communicable disease): Λοίμωξη που μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο.
Επιδημία (outbreak): Η εκδήλωση μιας νόσου σε συχνότητα μεγαλύτερη της συνήθως αναμενόμενης

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ;

  • Χρειάζεται επαγρύπνηση - Μέγιστη θα λέγαμε
  • Χορήγηση όλων των υπαρχόντων εμβολίων
  • Αύξηση ποσοστών εμβολιασμών
  • Ύπαρξη και τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής
  • Τήρηση αυστηρών μέτρων προσωπικής υγιεινής
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αναλόγως των καταστάσεων
  • Παροχή καθαρού νερού σε όλους
  • Ικανή χρηματοδότηση για την υγεία

    O ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

    ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ

ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

Πριν μερικούς μήνες εκδηλώθηκε στη χώρα μας επιδημία ιλαράς. Δέκα ολόκληρα χρόνια είχαμε να δούμε κρούσμα ιλαράς. Τώρα διαβάζουμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει επιδημία παρωτίτιδας. Πιθανόν να καταφθάσει και σε μας. Τι συμβαίνει άραγε; Προσπάθειες ετών και εκατομμύρια δόσεις εμβολίων απέδωσαν αποτελέσματα, σημαντικότατα θα λέγαμε, πλην όμως δεν κατάφεραν να εξαλείψουν πλήρως τις αντίστοιχες λοιμώξεις. Η μόνη νίκη του ανθρώπου ήταν η εξάλειψη της ευλογιάς, που και αυτή όμως ξαναήρθε στην επικαιρότητα με τα θέματα της βιοτρομοκρατίας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι τα μικρόβια (με τη γενική έννοια του όρου) φαίνεται ότι είναι ευφυέστερα του ανθρώπου. Μεταβάλλονται, προσαρμόζονται, αναδιπλώνονται και επιτίθενται. Υπάρχει ένας συνεχής και ανελέητος πόλεμος μεταξύ ανθρώπου-ξενιστή και μικροβίων. Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να επικρατήσει κανένα από τα δύο μέρη στον πόλεμο αυτό. Διότι και τα δύο μέρη χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Μάλλον είναι πόλεμος χαρακωμάτων με σκοπό τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κάθε μεριά και με τελικό στόχο τη συνύπαρξη των δύο.
Πόσο αστείο όμως φαντάζει όταν κάποιοι, που αυτοχαρακτηρίζονται ως “πνευματική ελίτ”, ισχυρίζονται ότι οι λοιμώξεις εξέλιπαν, ότι τα εμβόλια εξολόθρευσαν τους εχθρούς μας, ότι δεν έχουμε πλέον ανάγκη τους ειδικούς. Πότε; Σήμερα. Με τις τόσες επιδημίες. Τα τόσα νέα παθογόνα. Τη συνεχή επιφυλακή των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Τα συστήματα επαγρύπνησης. Τα έλεγαν αυτά ορισμένοι τη δεκαετία του 1960. Και διαψεύσθηκαν οικτρά εκείνοι οι επιστήμονες. Να ισχυρίζεσαι όμως σήμερα τα ίδια πράγματα! Αν αυτό δεν είναι οπισθοδρομισμός, τότε είναι έκπτωση. Πνευματική έκπτωση.

Μαΐου 28, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β χωρίς να είναι 100% αποτελεσματικό, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στην προφύλαξη από τη νόσο. Παραμένουν όμως ακόμη ερωτήματα ως προς τις πολιτικές χρήσης του. Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται; Ποια θεωρείται προστατευτική απάντηση στο εμβόλιο; Χρειάζονται δόσεις αναζωπύρωσης; Πως αντιμετωπίζονται οι μη απαντητές ή οι υποαπαντητές;
Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται; Ο προαιρετικός ή ο επιλεκτικός εμβολιασμός δεν έχει αποδώσει. Πρέπει να εμβολιάζονται οι πάντες. Δεν πρέπει να εξαιρείται κανένα παιδί. Αυτό εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, αυτή είναι η οδηγία του WHO αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποια θεωρείται προστατευτική απάντηση στο εμβόλιο; Θεωρητικά ο βαθμός προστασίας είναι ανάλογος του επιπέδου των anti-HBs. Εμβολιασθέντες που δεν αναπτύσσουν αντισώματα είναι εξίσου επίνοσοι με μη εμβολιασθέντες και δεν φαίνεται να προστατεύονται από μηχανισμούς ανεξάρτητους της χυμικής ανοσίας (πχ κυτταρική ανοσία) που διεγείρονται από το εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαμάχη ως προς το ποια είναι επίπεδα που είναι συμβατά με προστασία. Με βάση μεγάλο όγκο μελετών, θεωρείται σήμερα ως cut-off επίπεδο το 10 IU/L, πάνω από το οποίο προστατεύεται το άτομο. Αυτή είναι η κυριαρχούσα άποψη, με μικρές αποκλίσεις μια και ελάχιστες δημοσιεύσεις ομιλούν για άτομα με μικρό τίτλο αντισωμάτων που εκδήλωσαν και κλινική, αλλά κυρίως υποκλινική νόσηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, υπάρχει μια πιο συντηρητική προσέγγιση που θεωρεί ως προστατευτικό το επίπεδο άνω των 100 IU/L. Οι ενδιάμεσες τιμές (10-100) θεωρούνται ως μη άριστες και ως υποπροστατευτικές.
Χρειάζονται δόσεις αναζωπύρωσης; Τα anti-HBs με την πάροδο του χρόνου μειώνονται. Ακόμη και άτομα που αρχικά απάντησαν στον βασικό εμβολιασμό με τίτλους > 100 IU/L γίνονται στη συνέχεια αρνητικοί σε anti-HBs αν δεν τους χορηγηθούν επαναληπτικές δόσεις. Με δεδομένο ότι ο βαθμός προστασίας είναι ανάλογος του επιπέδου anti-HBs, αν αυτά υποχωρήσουν δεν θα υπάρχει (θεωρητικά) προστασία. Με βάση αυτή την άποψη υποστηρίχθηκε η ανάγκη επαναληπτικών εμβολιασμών, ενώ πολλοί επαναλάμβαναν τους εμβολιασμούς μόνο αν τα επίπεδα των αντισωμάτων ήσαν < 10 IU/L. Αυτό όμως ήταν τελείως ανεφάρμοστο στην πράξη και έτσι καθιερώθηκε η σταθερή χρονική περίοδος επανάληψης (5 χρόνια αρχικά, στη συνέχεια έγινε 10 χρόνια, μετά 15 χρόνια). Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει πληθώρα αποδείξεων ότι η ανοσολογική μνήμη που προκαλείται από τον βασικό εμβολιασμό είναι ικανή να προστατεύσει το άτομο σε δεύτερη επαφή ακόμη και αν τα επίπεδα anti-HBs είναι χαμηλά ή και μη ανιχνεύσιμα κατά την επαφή. Η έκθεση οδηγεί σε ισχυρή αντιγονική διέγερση και σε παραγωγή προστατευτικού τίτλου αντισωμάτων εντός 2-3 ημερών. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος επώασης της ηπατίτιδας Β είναι 4-12 εβδομάδες. Η ισχύουσα λοιπόν, σήμερα αρχή είναι ότι αν μετά μετά τον βασικό εμβολιασμό (0, 1, 6) το άτομο απαντήσει αντισωματικά (ο έλεγχος γίνεται 2-3 μήνες μετά την τελευταία δόση), τότε δεν απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις.
Πως αντιμετωπίζονται οι μη απαντητές ή οι υποαπαντητές; Σε κανένα από τα τρέχοντα εμβόλια δεν απαιτείται έλεγχος αντισωματικής απάντησης. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα στα άτομα με επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης (κυρίως επαγγελματίες τομέα υγείας) και που θέλουν να γνωρίζουν αν είναι προφυλαγμένοι ή όχι ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Το 10% περίπου των υγιών κατά τα άλλα ενηλίκων (και των παιδιών) δεν απαντά στον εμβολιασμό (μη απαντητές). Ένα 10% ακόμη απαντά με τίτλους μεταξύ 10 και 100 IU/L (υποαπαντητές). Μια εξήγηση για την μη απάντηση ή την υποαπάντηση είναι η πιθανότητα το άτομο να είναι ήδη φορέας HBsAg. Η αντιμετώπιση των δύο παραπάνω κατηγοριών έχει ως εξής: στους υποαπαντητές χορηγείται μία ακόμη δόση εμβολίου. Στους μη απαντητές χορηγείται μια δεύτερη πλήρης σειρά εμβολίου. Το 30-50% απαντά με αντισώματα, έστω και σε χαμηλούς τίτλους. Περαιτέρω δόσεις δεν συνιστώνται γενικώς. Μπορεί όμως να γίνει κάποια εξατομίκευση. Πχ ένας χειρουργός που έχει συνεχή έκθεση στη νόσο θα μπορούσε να συνεχίσει χωρίς να είναι γνωστό μέχρι πότε. Τη λύση ίσως δώσουν νεότερα και πιο αντιγονικά εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β.

Μαΐου 23, 2006

ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΕΠΙΠΕΠΛΕΓΜΕΝΗ ΒΑΡΙΑ ΝΟΣΟ

Αγόρι 9 χρόνων με non-Hodgkin λέμφωμα εισάγεται για έλεγχο εμπυρέτου, ταχύπνοιας και υπότασης. Πριν 2 εβδομάδες είχε εξέλθει του νοσοκομείου μετά μακρά νοσηλεία για επίμονη ουδετεροπενία και πυρετό μετά συνεδρία χημειοθεραπείας. Η θεραπεία του περιλάμβανε πολλαπλά αντιμικροβιακά για ένα περίπου μήνα. Τα λευκοκύτταρα του είναι 0.1 X 103/μL.

Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση σε βαριά νοσούντα ασθενή. Χρειάζεται συμβουλή και λοιμωξιολόγου. Ο συνδυασμός πυρετού, ουδετεροπενίας, πιθανού σηπτικού shock και παρατεταμένης χρήσης αντιμικροβιακών, απαιτεί αγωγή ευρέος φάσματος που να είναι αποτελεσματική έναντι ανθεκτικών gram (+) και gram (-) μικροοργανισμών. Ο συνδυασμός βανκομυκίνης, μεροπενέμης και αμικασίνης είναι δραστικός σε τέτοιες περιπτώσεις. Στην εμπειρική αντιμικροβιακή αγωγή βαριά νοσούντων ασθενών θα μπορούσε να προστεθεί και αντιμυκητιασικός παράγοντας.

Μαΐου 22, 2006

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΕΠΘ (ΛΟΙΜΩΔΩΝ) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΥΜΕ
Ορισμένοι (κυρίως όσοι δεν είχαν ποτέ επαφή με την κλινική) ρωτούν πόσα είναι πλέον τα λοιμώδη και τι νοσηλεύουμε.

Νοσηλεύουμε λοιπόν:

Ο,τιδήποτε έχει σχέση με λοιμογόνους παράγοντες (ιοί, βακτήρια, παράσιτα)

Α. Λοιμώξεις κάθε μορφής και αιτιολογίας πχ. αναπνευστικού, ουροποιητικού, γαστρεντερικού, οστών, κεντρικού νευρικού συστήματος, μαλακών μορίων, δέρματος, κλπ
(ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτδα, πνευμονία, ουρολοιμώξεις, φυματίωση,
αρθρίτιδες, οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδες, εγκεφαλίτιδες,
λεμφαδενίτιδες, αποστήματα, γαστρεντερίτιδες, βρουκέλλωση, λαμβλίαση, κλπ

Β. Κλασικά λοιμώδη νοσήματα, πχ ανεμευλογιά, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ηπατίτιδα, κοκκύτης, κλπ.

Γ. Καταστάσεις που μπορεί να οφείλονται σε λοιμώδη αίτια, πχ εμπύρετα νοσήματα, έμετοι, πυρετικοί σπασμοί, εξανθηματικά νοσήματα, σύνδρομο Kawasaki, δήγματα εντόμων – όφεων κα, δηλητηριάσεις, κλπ

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ:

Φυματίωση
Λοιμώξεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

Ηπατίτιδα
Χρόνια διάρροια

ΠΩΣ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νεογνό 27 ημερών, ηλικία κύησης 25 εβδομάδων, έλαβε συνδυασμό αντιμικροβιακών για πιθανή σήψη. Τώρα παρουσιάζει επίμονη άπνοια, βραδυκαρδία και μετεωρισμό. Χειρουργική εκτίμηση προγραμματίσθηκε για την επόμενη ημέρα. Μέχρι τότε τι αντιμικροβιακή αγωγή θα πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή;

Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική τού πως η ηλικία, η θέση της λοίμωξης, παράγοντες του ξενιστή αλλά κυρίως η κλινική εικόνα επηρεάζει την απόφαση για εμπειρική επιλογή αντιμικροβιακού. Η ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος πιθανόν να είναι μειωμένη στο νεογνό αυτό, κάτι που θα οδηγήσει σε περιτονίτιδα και συστηματική λοίμωξη. Η προωρότητα του το εμποδίζει να διαχειρισθεί μια σοβαρή πολυμικροβιακή λοίμωξη. Τα παθογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια λοίμωξη είναι: gram (+) (Enterococcus spp), gram (-) (E coli, Enterobacter spp) και αναερόβιοι μικροοργανισμοί. Άρα προς τα εκεί πρέπει να κατευθυνθεί η αγωγή. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόσφατη χορήγηση αντιμικροβιακών και η πιθανότητα ανθεκτικών στελεχών.

Μαΐου 21, 2006

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Το κείμενο έχει δημοσιευθεί παλαιότερα, επειδή όμως το έντυπο εξαντλήθηκε, γίνεται η επανάληψη στο blog, διότι μας το ζήτησαν πολλοί.

Με τον όρο εμβόλια ρουτίνας στο κείμενο αυτό, εννοούμε τα παρακάτω εμβόλια:
διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμευλογιά, ηπατίτιδα Α και Β, εμβόλια για αιμόφιλο, μηνιγγιτιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο.

-----------------------------------------------------
Τα ανοσοκατασταλµένα παιδιά είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο από λοιµώξεις και θα µπορούσαν να προστατευθούν µε τη χρήση εµβολίων. Μπορούν όµως να κάνουν εµβόλια; Και αν ναι, πότε και ποιά;

Πρακτικά διακρίνουµε τις εξής κατηγορίες ανοσοκαταστολής για τις οποίες πρέπει να λαµβάνεται ιδιαίτερη µέριµνα:
1. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες
2. Χηµειοθεραπεία για λευχαιµία και όγκους συµπαγείς
3. Χηµειοθεραπεία εντατική για επακόλουθη µεταµόσχευση αιµοποιητικού
4. Μεταµόσχευση συµπαγούς οργάνου
5. Φλεγµονώδης νόσος θεραπευόµενη µε ανοσοκατασταλτικά/στεροειδή
6. HIV λοίµωξη
7. Λοιπές καταστάσεις: υποσπληνισµός, καχεξία, χρόνια νοσήµατα, νεφρωσικό σύνδροµο, προωρότητα

Γενικές αρχές για όλα τα ανοσοκατασταλµένα άτοµα
- Τίποτε δεν είναι απόλυτο για όλους. Πολλές φορές χρειάζεται εξατοµίκευση των οδηγιών.
- Επικίνδυνα είναι τα ζώντα εµβόλια, λόγω κινδύνου ανάπτυξης νόσου από το στέλεχος του εµβολίου.
- Τα αδρανοποιηµένα (νεκρά) εµβόλια δεν ενέχουν κίνδυνο, γιαυτό µπορούν να γίνονται σύµφωνα µε τα προγράµµατα εµβολιασµού.
- Η αντισωµατική απάντηση µετά εµβολιασµό σε ανοσοκατασταλµένα άτοµα δυνατόν να είναι ελαττωµένη. Έτσι τα άτοµα αυτά µπορεί να είναι ευαίσθητα στη λοίµωξη παρά τον εµβολιασµό.
- Υπάρχουν ορισµένες καταστάσεις όπου τα ζώντα εµβόλια δεν είναι ασφαλή και πρέπει να αποφεύγονται.
- ∆εν συνιστάται προσδιορισµός αντισωµάτων ως ρουτίνα για τη ρύθµιση των εµβολιασµών.
-Τα εµβόλια γενικώς δεν είναι αποτελεσµατικά όταν γίνονται κατά τη διάρκεια θεραπείας υποκατάστασης µε Ιg και πρέπει να αναβάλλονται για 3 τουλάχιστον µήνες µετά τη διακοπή τέτοιας θεραπείας.
-∆εν χορηγείται OPV σε αδέλφια ή σε µέλη οικογένειας ανοσοκατασταλµένων. Αυτό δεν ισχύει για ΜΜR και εµβόλιο ανεµευλογιάς.
-Συνιστάται αποφυγή επαφής ανοσοκατασταλµένων με εµβολιασθέντες µε OPV για τουλάχιστον 4-6 εβδοµάδες µετά τον εµβολιασµό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, απαιτείται αυστηρή προσωπική υγιεινή και πολύ καλό πλύσιµο των χεριών.
-Συνιστάται ο τακτικός εµβολιασµός των µελών οικογενείας ανοσοκατασταλµένου µε το εµβόλιο της γρίππης.

1. Πρωτοπαθής ανοσοανεπάρκεια (ΠΑ)
Υποοµάδα Α- βαριά ανεπάρκεια:
• βαριά συνδυασµένη ανοσοανεπάρκεια
• σύνδροµο di George *
• σύνδροµο Wiskott Aldrich *
• αταξία-τηλαγγειεκτασία *
• σύνδροµο IgM
• χρόνια βλεννοδερµατική καντιντίαση
• σύνδροµο Job *
• οικογενής ερυθροκυτταρική ιστιοκύττωση
• φυλοσύνδετη αγαµµασφαιριναιµία
• κοινή ποικίλη ανοσοανεπάρκεια *

Οδηγίες εµβολιασµών
- Όχι ζώντα εµβόλια και κυρίως για τα νοσήµατα µε αστερίσκο
- IPV αντί OPV
- Όχι BCG
- ΜΜR σε ορισμένες περιπτώσεις
- εµβόλιο ανεµευλογιάς στα µέλη οικογένειας για έµµεση ανοσία

Υποοµάδα Β- Μέτρια ανεπάρκεια
• ανεπάρκεια IgA και / ή υποτάξεων IgG
• αδυναµία παραγωγής αντισωµάτων µετά εµβολιασµό

Οδηγίες εµβολιασµών
- όλα τα εµβόλια ρουτίνας
- IPV αντί OPV
- εµβόλιο γρίπης
- BCG, αν υπάρχει ένδειξη

Υποοµάδα Γ- Μη ειδική ανεπάρκεια
• χρόνια ουδετεροπενία
• χρόνια κοκκιωµατώδης νόσος
• ανεπάρκεια συµπληρώµατος
• διαταραχές οψωνινοποίησης

Οδηγίες εµβολιασµών
- όλα τα εµβόλια ρουτίνας
- OPV µπορεί να χρησιµοποιηθεί
- εµβόλιο γρίπης
- όχι BCG σε χρόνια κοκκιωµατώδη νόσο

Υποοµάδα Γ- αδιάγνωστη προδιάθεση στις λοιµώξεις
• κλινική εντύπωση αυξηµένης ευαισθησίας στις λοιµώξεις χωρίς τεκµηριωµένες ανοσολογικές διαταραχές.

Οδηγίες εµβολιασµών
- όλα τα εµβόλια ρουτίνας (και ζώντα)
- εµβόλιο γρίπης
- BCG, αν υπάρχει ένδειξη

2. Χηµειοθεραπεία για λευχαιµία και όγκους συµπαγείς
Οι εµβολιασµοί εξαρτώνται από το στάδιο χηµειοθεραπείας: α. Ενεργό στάδιο και περίοδος 6 µηνών από τη διακοπή, β. Μετά 6 µήνες από τη διακοπή της θεραπείας

Οδηγίες εµβολιασµών
κατά τη θεραπεία και έως 6 µήνες µετά τη διακοπή της
- όχι ζώντα εµβόλια
- εµβόλια ρουτίνας
- πιθανόν µειωµένη αντισωµατική απάντηση
- εµβόλιο γρίπης

έξη µήνες και πλέον µετά τη διακοπή της θεραπείας
- µία δόση αναζωπύρωσης DTPa, IPV, Hib, Pneumo, Meningo MMR
- εµβόλιο ανεµευλογιάς εφόσον ο αριθµός λεµφοκυττάρων είναι >0.7 x 109/L, η ανοσοκατασταλτική θεραπεία έχει διακοπεί για µία εβδοµάδα πριν (και στη συνέχεια για µία εβδοµάδα µετά τη
δόση εµβολίου) και δεν θα χορηγηθούν στεροειδή για 2 εβδοµάδες µετά τη δόση
- περιπτώσεις ανεµευλογιάς µετά το εµβόλιο πρέπει να θεραπεύονται µε acyclovir.
- εµβόλιο ανεµευλογιάς στο περιβάλλον του ασθενούς ως έµµεση προφύλαξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και έως 6 µήνες µετά τη διακοπή της

3. Χηµειοθεραπεία εντατική για επακόλουθη µεταµόσχευση αιµοποιητικού
• Τα παιδιά αυτά είναι σε σηµαντικό κίνδυνο απώλειας όλων των φυσικών ή από εµβολιασµό αντισωµάτων έναντι λοιµωδών νοσηµάτων. Συνεπώς και παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες θα πρέπει να τεθούν σε πρόγραµµα επανεµβολιασµού.

Οδηγίες εµβολιασµών
- Έναρξη εµβολιασµών 12 (συγγενής) ή 18 (αλλογενής) µήνες µετά τη µεταµόσχευση και εφόσον το παιδί είναι εκτός ανοσοκατασταλτικής θεραπείας για 6 µήνες (12 για ζώντα εµβόλια) και δεν έχει λάβει IVIG τους τελευταίους 3 µήνες
- εµβόλια ρουτίνας και γρίπης
- όχι BCG
- εµβόλιο ανεµευλογιάς στο περιβάλλον του ασθενούς έως ότου φθάσει ο χρόνος επανεµβολιασµού

4. Μεταµόσχευση συµπαγούς οργάνου
Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν συµπληρώσει τον βασικό εµβολιασµό. Ωστόσο, αν χρειασθεί στη συνέχεια να εµβολιασθούν µπορούν να δοθούν οι παρακάτω οδηγίες, παρά την έλλειψη πολλών σχετικών µελετών.

Οδηγίες εµβολιασµών
- Συµπλήρωση εµβολιασµών πριν τη µεταµόσχευση
- Μετά τη µεταµόσχευση όχι ζώντα εµβόλια, αλλά τα υπόλοιπα εµβόλια ρουτίνας
- εµβόλιο ανεµευλογιάς στο περιβάλλον του ασθενούς ως µέσον έµµεσης προφύλαξης έως ότου φθάσει ο χρόνος επανεµβολιασµού

5. Φλεγµονώδης νόσος θεραπευόµενη µε ανοσοκατασταλτικά/στεροειδή
Πολλές φλεγµονώδεις νόσοι (πχ του εντέρου, νεανική αρθρίτιδα) θεραπεύονται µε στεροειδή ή λοιπά ανοσοκατασταλτικά. Η δόση των στεροειδών που θεωρείται σηµαντική για καταστολή είναι prednisolone
2 mg/kg/ηµέρα για >1 εβδοµάδα ή 1 mg/kg/ηµέρα για >1 µήνα

Οδηγίες εµβολιασµών
- όλα τα εµβόλια ρουτίνας
- όχι ζώντα εµβόλια
- ναι ζώντα εµβόλια εφόσον η θεραπεία έχει διακοπεί για >3 µήνες (στεροειδή) ή > 6 µήνες (λοιπά ανοσοκατασταλτικά)
- εµβόλιο γρίπης
Ειδικά για τη λήψη στεροειδών θα µπορούσαν να διακριθούν και οι εξής κατηγορίες (και να ισχύσουν ανάλογες οδηγίες) που βασίζονται στον τρόπο και στη δόση χορήγησης καθώς και στο νόσηµα
αυτό καθαυτό για το οποίο χορηγείται το στεροειδές.

Τοπική χορήγηση ή τοπικές εγχύσεις στεροειδών: τοπικώς χορηγούµενα (αλοιφές) ή εισπνεόµενα στεροειδή (αεροσόλ) ή ενδοαρθρικές κλπ ενέσεις στεροειδών δεν προκαλούν ισχυρή ανοσοκαταστολή. Συνεπώς τα ζώντα εµβόλια δεν αντενδείκνυνται. Αν όµως υπάρχουν ενδείξεις (εργαστηριακές ή κλινικές) συστηµατικής ανοσοκαταστολής τότε τα ζώντα εµβόλια χορηγούνται ένα µήνα µετά τη διακοπή του στεροειδούς.

Φυσιολογικές δόσεις συντήρησης. Σε άτοµα που λαµβάνουν τέτοιες δόσεις µπορούν να γίνουν ζώντα εµβόλια κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μικρές ή µέτριες δόσεις συστηµατικώς χορηγουµένων στεροειδών: ∆όσεις πρεδνιζολόνης ή ισοδύναµου µικρότερες των 2 mg/kg/24ωρο ή <20>20 mg/24ωρο για βάρος >10 kg µπορούν να λάβουν ζώντα εµβόλια αµέσως µετά τη διακοπή του στεροειδούς.

Υψηλές δόσεις συστηµατικώς χορηγουµένων στεροειδών για µεγάλο διάστηµα (>14 ηµέρες): Παιδιά µε δόσεις πρεδνιζολόνης ή ισοδύναµου µεγαλύτερες των 2 mg/kg/24ωρο ή >20 mg/24ωρο για βάρος >10 kg µπορούν να λάβουν ζώντα εµβόλια τουλάχιστον 1 µήνα µετά τη διακοπή του στεροειδούς.
Νοσήµατα που θεωρούνται ότι από µόνα τους καταστέλλουν το ανοσολογικό σύστηµα: Τα παιδιά που λαµβάνουν συστηµατικά ή τοπικά στεροειδή για τα νοσήµατα αυτά δεν µπορούν να λάβουν ζώντα εξασθενηµένα εµβόλια.

6. HIV λοίµωξη
Ο βαθµός ανοσοκαταστολής καθορίζεται από τον αριθµό των CD4 κυττάρων /µL (%) α. Μη καταστολή αν κύτταρα >1500, >1000, >500 για ηλικίες 12µηνών, 1-5 χρόνων, 6-12 χρόνων αντίστοιχα. β. Μέτρια καταστολή αν κύτταρα 750-1500, 500-1000, 200-500 για ηλικίες 12µηνών, 1-5 χρόνων, 6-12 χρόνων αντίστοιχα. γ. Βαριά καταστολή αν κύτταρα 750, <500,>

Οδηγίες εµβολιασµών
- όλα τα εµβόλια ρουτίνας + IPV
- όχι ζώντα εµβόλια / BCG
- εµβόλιο γρίπης

7. Λοιπές καταστάσεις: υποσπληνισµός, καχεξία, χρόνια νοσήµατα, νεφρωσικό σύνδροµο, προωρότητα
∆ρεπανοκυτταρική αναιµία:

- εµβόλια ρουτίνας + ζώντα εµβόλια
- εµβόλιο γρίπης
- σε προγραµµατισµένη σπληνεκτομή βεβαιωθείτε ότι έχουν γίνει τα εµβόλια κατά αιµοφίλου, µηνιγγιτιδοκόκκου και πνευµονιοκόκκου. Σε αντίθετη περίπτωση κάντε τα το δυνατόν συντοµότερο
Καχεξία – χρόνιες παθήσεις

- όλα τα εµβόλια ρουτίνας + ζώντα εµβόλια
- εµβόλιο γρίπης
Νεφρωσικό σύνδροµο:

- εµβόλια ρουτίνας + ζώντα εµβόλια
- εµβόλιο γρίπης
Πρόωρα: εµβόλια ρουτίνας

Μαΐου 17, 2006

Έχει ένδειξη η χορήγηση αντιμικροβιακών στην ανεμευλογιά;

Ως ρουτίνα όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως επιβάλλεται:
- οποιαδήποτε βακτηριακή επιμόλυνση
- παραμονή υψηλού πυρετού για πάνω από 4-5 ημέρες
- επανεμφάνιση πυρετού μετά δύο ημέρες απυρεξίας

Μαΐου 15, 2006

Ιατρική διερεύνηση χρειάζεται απαραίτητα ένα νεογνό που:
- έχει πυρετό > 38 ο C
- δεν έλαβε επαρκή ποσότητα τροφής τις προηγούμενες 24 ώρες (<50%)
- «έβρεξε» λιγότερες από 4 πάνες το προηγούμενο 24ωρο (ανεπαρκής πρόσληψη υγρών)
- έχει γενικευμένη ωχρότητα και ψυχρά άκρα
- δεν ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα και έχει ασθενικό κλάμα
- έχει μειωμένη κινητικότητα
- έχει ταχύπνοια ή αναπέταση των πτερυγίων της μύτης ή κυάνωση
- έχει ίκτερο
- έχει άπνοιες
- έχει εμέτους, ειδικά χολώδεις
«……..οι μηνιγγίτιδες ουσιαστικά εξέλιπαν».
«……..υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και γενικότερα μικροβιακής μηνιγγίτιδας».
Δύο φράσεις γραμμένες από το ίδιο άτομο, σε διαφορετικά έντυπα, την ίδια περίπου χρονική περίοδο !!!

Μαΐου 14, 2006

ΠΩΣ Η ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νεογνό, παιδί 5 χρόνων και παιδί 16 χρόνων χωρίς υποκείμενα προβλήματα έχουν εισαχθεί με υπόνοια μηνιγγίτιδας. Τα αποτελέσματα του ΕΝΥ δεν είναι ακόμη γνωστά αλλά η κλινική εικόνα δείχνει την ανάγκη άμεσης χορήγησης αντιμικροβιακών. Τι θα επιλέξουμε σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις;

Εδώ, σημαντικό ρόλο στην επιλογή αντιμικροβιακού παίζει η ηλικία που καθορίζει και τον πιθανό λοιμογόνo παράγοντα.

Η μηνιγγίτιδα στη νεογνική ηλικία προκαλείται κυρίως από την Ε coli ή άλλους gram (- ) οργανισμούς, από τον Streptococcus agalactiae, ή και από τη Listeria monocytogene. Όλα τα παραπάνω παθογόνα είναι ευαίσθητα στον συνδυασμό αμπικιλλίνης + κεφαλοσπορίνης 3ης γενιάς. Η πιθανότητα ανθεκτικού μικροοργανισμού σ΄αυτή την ηλικία είναι πολύ μικρή. Θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη αν η μητέρα είχε παράγοντες κινδύνου (πρόσφατη λήψη αντιμικροβιακών, ανοσοκαταστολή).

Στο παιδί των 5 χρόνων η εμπειρική θεραπεία θα κατευθυνθεί κυρίως προς τον S. pneumoniae, που είναι κύριο αίτιο στη συγκεκριμένη ηλικία, αλλά και προς τη N. meningitidis, επίσης συχνό αίτιο. Άρα θα χρησιμοποιηθεί κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς. Σε περιοχές με υψηλή αντοχή του πνευμονιοκόκκου θα μπορούσε να προστεθεί αρχικά και βανκομυκίνη (όχι ακόμη στη χώρα μας).

Τέλος, το 16χρονο παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες για μηνιγγίτιδα από Ν. meningitidis μια και το μικρόβιο είναι πολύ συχνό αίτιο μηνιγγίτιδας στην εφηβική ηλικία. Εδώ, επαρκεί η κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς (χωρίς σκέψη για προσθήκη άλλου αντιμικροβιακού).