Δεκεμβρίου 24, 2006

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Παραμονές της μεγαλύτερης γιορτής μας, μόνο στην αγάπη στρέφεται (ή πρέπει να στρέφεται) ο νους. Μια έννοια τόσο πολύ χρησιμοποιημένη, τόσο πολύ παραποιημένη και ίσως τόσο ανύπαρκτη στην εποχή μας. Η ταχύτητα του τρόπου ζωής, οι τόσες πολλές «υποχρεώσεις» μας, η ικανοποίηση τόσο πολλών «αναγκών» μας, δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε πως μόνο μέσα από την έννοια αυτή μπορεί να οδηγηθεί κανείς στην ευτυχία. Την όποια ευτυχία δικαιούται στη ζωή. Με οποιαδήποτε μορφή κι αν δεις την έννοια "αγάπη" (προς τον συνάνθρωπο σου, τους δικούς σου, τον σύντροφο σου, αυτόν ή αυτή που είσαι ερωτευμένος), το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο. Απλώς αλλάζει η ένταση και το πάθος θα λέγαμε. Μερικές φορές μάλιστα, η περιπλάνηση στο μονοπάτι της αγάπης είναι ίσως γοητευτικότερη από τον στόχο. Εξάλλου, κατά την Σαπφώ "Αν μια αγάπη διαρκεί, είναι γιατί κάτι μένει ακόμη μέσα μας ανικανοποίητο."

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


Το τοπίο δεν είναι χειμωνιάτικο ούτε Χριστουγεννιάτικο.
Μήπως όμως είχαμε χειμώνα φέτος;

Δεκεμβρίου 23, 2006

ΡΟΤΑΪΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ

Κυκλοφόρησε προ ημερών στη χώρα μας εμβόλιο κατά του ροταϊού (Rotarix). Περιέχει ανθρώπειο ζώντα εξασθενημένο ιό, είναι μονοδύναμο (στέλεχος G1 [P8], με διασταυρούμενη ανοσία προς άλλα στελέχη) και χορηγείται από το στόμα σε δύο δόσεις. Η χορήγηση καλό είναι να γίνεται πριν τη 16η εβδομάδα ζωής και οπωσδήποτε να ολοκληρώνεται πριν την 24η εβδομάδα. Η ελάχιστη ηλικία χορήγησης είναι η 6η εβδομάδα ζωής και το ελάχιστο μεσοδιάστημα δόσεων είναι ο ένας μήνας.
Προτεινόμενα σχήματα: 2, 4 μηνών ή 3, 5 μηνών.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή λοίμωξη από ρόταϊό.
Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με όλα τα εμβόλια ρουτίνας της βρεφικής ηλικίας. Σε παιδιά με οξεία διάρροια ή εμέτους δεν επιτρέπεται η χορήγηση του. Επίσης δεν επιτρέπεται επαναχορήγηση της δόσης αν ένα βρέφος έκανε εμετό μετά τη λήψη του εμβολίου. Παιδιά με ιστορικό εγκολεασμού καλό είναι να μην εμβολιάζονται. Σε περιβάλλον ανοσοκατασταλμένων ατόμων απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών μετά τη διαχείριση παιδιού που έλαβε το εμβόλιο.
Συντηρείται σε ψυγείο (2–8°C).
Το κόστος του εμβολίου είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το ερώτημα είναι αν πρέπει το εμβόλιο αυτό να μπει άμεσα στη φαρέτρα των ιατρών. Πάγια αρχή μας είναι ότι κάθε εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται στις ομάδες που έχει ένδειξη. Εδώ όμως μιλάμε για ένα νόσημα με πολύ ήπια πορεία και με ελάχιστη ή και μηδενική θνητότητα (για τη χώρα μας). Επίσης πολύ φοβούμεθα ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά του ροταϊού (που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένη ηλικία και μόνον) ίσως οδηγήσει μερικούς στη μετάθεση του μηνιγγιτιδοκοκκικού και πνευμονιοκοκκικού εμβολίου για μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό θα είναι βασικό ιατρικό σφάλμα. Αν ενσωματωθεί το εμβόλιο στο πρόγραμμα εμβολιασμών θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τα άλλα εμβόλια και ΝΑ ΜΗΝ επηρεάσει τη χορήγηση άλλων εμβολίων. Μόνον έτσι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα δικαιολογηθεί η χρήση του.

Δεκεμβρίου 22, 2006

Πρωϊνό στη Θεσσαλονίκη

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ένας, συνταξιούχος τώρα, παλιός καλός κλινικός γιατρός μού έλεγε πριν από πολλά χρόνια ότι ουσιαστικά δύο θα είναι οι κατηγορίες των νοσημάτων μελλοντικά: τα γενετικά νοσήματα και οι λοιμώξεις. Μάλλον πρέπει να είχε δίκηο. Οι εξελίξεις στον τομέα της γενετικής είναι ενδεικτικές. Η αλματώδης αύξηση των λοιμώξεων επιβεβαιώνει και το δεύτερο. Συνεχώς μάλιστα συνδέονται γνωστές καταστάσεις με λοιμώδεις παράγοντες.

Τελευταία, διατυπώθηκε η άποψη ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως και κοινές λοιμώξεις μπορεί να είναι εκλυτικά αίτια του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Μάλιστα η νόσος προτιμά τα κορίτσια (Diabetologia 2006;49:900-904).

Δεν είμαστε λοιπόν εκτός θέματος όταν ενίοτε σχολιάζουμε τον διαβήτη.

Δεκεμβρίου 21, 2006

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΣΥΜΒΑΝΤA!!

Έμελε να ξαναδούμε το έργο. Τις άγιες τούτες μέρες, οι άγιοι πατέρες μας, αυτοί που πρέπει να διδάσκουν αγάπη, ομόνοια και συγγνώμη, τι έκαναν; Δερνόντουσαν και βριζόντουσαν από κανάλι σε κανάλι. Τι δεν ακούσαμε: για δολοφόνους, για άρπαγες, για καταχραστές χρημάτων. Στο ιερότερο μάλιστα μέρος της Ελλάδος, για να μην πω του κόσμου όλου. Τίποτε δεν θα μείνει πλέον όρθιο. Αντί να προσεύχονται για όλους μας οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς να τους ενδιαφέρει η εξουσία και το χρήμα στέλνουν ο ένας τον άλλο στο νοσοκομείο από το πολύ το ξύλο.
Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει κάποια στιγμή το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Δεκεμβρίου 20, 2006

ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΤΑΣ

Σε μεγάλη μελέτη ενηλίκων με υποτροπιάζοντα επιχείλιο έρπητα (J Am Acad Dermatol 2006; 55:47-53), οι ασθενείς έλαβαν: α) μία εφάπαξ δόση famciclovir (1500 mg), ή β) μία ημερήσια χορήγηση famciclovir σε δύο δόσεις (750 mg x 2), ή γ) placebo. Και οι τρεις ομάδες είχαν ταυτόσημα δημογραφικά στοιχεία και περίπου ίδια κλινική πορεία του έρπητα. Τα δύο θεραπευτικά σχήματα είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη χορήγηση placebo. Μέσος χρόνος επούλωσης των βλαβών ήταν 4.4, 4.0, και 6.2 ημέρες αντίστοιχα στις τρεις ομάδες. Ο μέσος χρόνος ανακούφισης των συμπτωμάτων ήταν ελαφρά βραχύτερος στην ομάδα με εφάπαξ δόση famciclovir (1.7 έναντι 2.1 ημ. και 2.9 ημ.). Η εφάπαξ δόση famciclovir επιτάχυνε την επάνοδο στο φυσιολογικό του δέρματος σε σχέση με το placebo (4.5 έναντι 7.0 ημ.).

Η μελέτη είναι ενθαρρυντική για μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πληθώρα κόσμου, πλην όμως θα ήταν καλύτερο αν γινόταν σύγκριση με άλλα θεραπευτικά σχήματα, όπως valacyclovir p.o. 2 g δις ημερησίως για 1 ημ. ή τοπικά acyclovir.

NOΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Τουαλέτες ιατρών σε μεγάλο νοσοκομείο. Καλύτερα να μην τις χρησιμοποιείς. Φαντάσου τις τουαλέτες των ασθενών.
Τι κάνει η εκεί επιτροπή λοιμώξεων; Who knows?

Δεκεμβρίου 18, 2006

ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ – ΕΜΒΟΛΙΟ – ΚΥΗΣΗ

Μητέρα που αποδεδειγμένα δεν είχε νοσήσει, έκανε το εμβόλιο ανεμευλογιάς κανονικά σε δύο δόσεις. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κατά τη δεύτερη δόση η γυναίκα ήδη ήταν έγκυος και ο γυναικολόγος ζητά διακοπή κυήσεως.

Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, αλλά πραγματικό και το δεχόμαστε συχνά. Είναι γνωστό ότι τα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται κατά την κύηση. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι αν κατά λάθος γίνει εμβολιασμός στη διάρκεια της κύησης (όπως εδώ), αυτό ΔΕΝ είναι λόγος διακοπής κύησης.

Δεκεμβρίου 17, 2006

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για φυματίωση (έως και 4 φορές) από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Αυτό αποδίδεται στη κακή θρέψη που έχουν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη. Σε ήδη υπάρχουσα φυματίωση, η κοιλιοκάκη είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυξάνει τη βαρύτητα της φυματίωσης Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα σχετικής μελέτης όπου συγκρίθηκαν 14.335 πάσχοντες από κοιλιοκάκη και 69.888 άτομα γενικού πληθυσμού (Τhorax, October 2006).

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Σε μελέτη ενηλίκων (>18 χρόνων) με πνευμονία όπου ελέγχθηκαν μία ομάδα με μόνο ενδοφλέβια χορήγηση αντιμικροβιακών και μία ομάδα με ενδοφλέβια αρχικά και στη συνέχεια από του στόματος θεραπεία, διαπιστώθηκε ότι η αλλαγή της οδού χορήγησης το συντομότερο δυνατόν ήταν ασφαλής και οδηγούσε σε μικρότερο χρόνο νοσηλείας χωρίς να υπάρχει μεταξύ των δύο ομάδων διαφορά στο ποσοστό επιτυχίας ή αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής ή στο ποσοστό επιπλοκών (BMJ, Νοέμβριος 2006).
Βέβαια, η μελέτη αφορά ενήλικες όπου η πνευμονία είναι συνήθως πιο βαριά από αυτή των παιδιών και τα κριτήρια εισαγωγής στο νοσοκομείο ελαφρώς διαφέρουν.
Τι γίνεται στα παιδιά; Ουσιαστικά ισχύει το ίδιο. Στην κλινική μας, όταν χορηγούμε αρχικά ενδοφλέβια αγωγή (σε μέτριας και πλέον βαρύτητας πνευμονία) τη διατηρούμε πολύ λίγες ημέρες. Μόλις βελτιωθεί κλινικά ο ασθενής και μόλις υφεθεί ο πυρετός χορηγούμε από του στόματος το αντιμικροβιακό. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως πολύ καλά.

Δεκεμβρίου 13, 2006

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α –ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ολοι γνωρίζουμε ότι η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται 1-2 εβδομάδες πριν και μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τελευταία όμως φαίνεται ότι αναθεωρείται η άποψη αυτή μια και μελέτες δείχνουν ότι η λοιμογόνος περίοδος μπορεί να διαρκέσει έως και μήνα μετά την εμφάνιση του ικτέρου (J Med Virol 2006;78:1398-1405). Πρόσφατα βρέθηκε ότι ο μέσος χρόνος απέκκρισης του HAV στα κόπρανα ήταν 81 ημέρες, με τους μισούς ασθενείς να απεκκρίνουν υψηλά φορτία ιού την 36 ημέρα. Ο μέσος χρόνος ιαιμίας βρέθηκε να είναι 42 ημέρες.

ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ

Η καλλιέργεια ρινοφαρυγγικού εκκρίματος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την ανίχνευση της αιτιολογίας της οξείας μέσης ωτίτιδας (Pediatr Infect Dis J 2006;25:1032-1036). Θεωρητικά η ανεύρεση S. pneumoniae και H. influenzae είναι ενδεικτική ότι αυτά τα παθογόνα θα ευθύνονται και για την οξεία μέση ωτίτιδα. Στη συγκεκριμένη μελέτη βρέθηκε ότι η ευαισθησία και η αρνητική προγνωστική αξία για τον πνευμονιόκοκκο ήταν 99%. Η ειδικότητα όμως και η θετική προγνωστική αξία ήταν μόλις 63% και 50% αντίστοιχα. Για τον H. influenzae, η ευαισθησία ήταν 77% και η αρνητική προγνωστική αξία 99%. Η ειδικότητα ήταν 88% και η θετική προγνωστική αξία 64%. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μια καλλιέργεια θετική για S. pneumoniae διπλασίαζε την πιθανότητα η ωτίτιδα να οφειλόταν στο παθογόνο αυτό, ενώ καλλιέργεια θετική για H. influenzae, τριπλασίαζε την πιθανότητα να είναι ο αιμόφιλος αίτιο της ωτίτιδας. Παρά την έλλειψη ειδικότητας, οι συγγραφείς τονίζουν ότι θα πρέπει σε περιπτώσεις ωτίτιδας να γίνονται καλλιέργειες ρινοφαρυγγικού υλικού, ώστε να διευκρινίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό η αιτία της λοίμωξης και να γίνεται έτσι πιο ορθή χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων.

TBC - ΣΧΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Σε πρόσφατη μελέτη (Am J Respir Crit Care Med 2006;174:1153-1158) διαπιστώθηκε ότι το καλύτερο σχήμα θεραπείας για μείωση της πιθανότητας υποτροπής μιας πνευμονικής φυματίωσης είναι: ημερήσια θεραπεία επί δίμηνο και στη συνέχεια θεραπεία τρις εβδομαδιαίως επί 4μηνο. Χειρότερο σχήμα είναι η χορήγηση φαρμάκων τρις εβδομαδιαίως για 2 μήνες και στη συνέχεια άπαξ εβδομαδιαίως για 4 μήνες. Βέβαια η μελέτη αφορά ενήλικες αλλά η συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή αφορά όλες τις ηλικίες και πολύ περισσότερο τα παιδιά. Μπορεί τα σχήματα με αραιά χορήγηση φαρμάκων να είναι «βολικά» αλλά στο τέλος όλοι ξεχνούν κάποιες ημέρες που πρέπει να πάρουν το φάρμακο. Καλύτερα λοιπόν συστηματική καθημερινή χορήγηση και ας είναι ταλαιπωρία. Το νόσημα είναι σοβαρό.

HPV KAI ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ

H παρουσία του HPV μετά θεραπεία για ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας, αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπών (BJOG 2006;113:1302-1307).

Δεκεμβρίου 11, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ – ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ

Το εμβόλιο της γρίπης (στη χώρα μας κυκλοφορεί το νεκρό εμβόλιο, για το οποίο και μιλούμε) το φοβούνται για περίεργους λόγους πολλοί. Όχι μόνο ο μη ιατρικός κόσμος αλλά και οι γιατροί. Αυτό οδηγεί στη μη συστηματική χρήση του και ειδικά εκεί όπου χρειάζεται, πχ στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας.
Μερικοί από τους «φόβους" αυτούς είναι:
"Το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές κατά την κύηση": Στην πραγματικότητα το εμβόλιο συνιστάται ιδιαίτερα στην κύηση, ειδικά αν η γυναίκα εγκυμονεί σε περίοδο γρίπης. Ας μην ξεχνάμε ότι η γρίπη είναι βαρύτερη και με μεγαλύτερη θνητότητα στις εγκυμονούσες. Το ζωντανό εμβόλιο (δεν κυκλοφορεί ακόμη στη χώρα μας) δεν επιτρέπεται στην κύηση.
"Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει νόσηση ": Αυτό είναι αδύνατο. Το εμβόλιο είναι αδρανοποιημένο. Ωστόσο, σε άτομα με ταχεία αντισωματική απάντηση, παρατηρείται αύξηση των κυτοκινών (σαν μέρος της ανοσολογικής απάντησης) οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν κάποια συμπτωματολογία που παρερμηνεύεται σαν γρίπη. ΔΕΝ είναι όμως γρίπη. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι και οι γιατροί αλλά και ο κόσμος όταν αναφέρονται σε οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού ομιλούν για γρίπη. Αυτό είναι λάθος. Οι αναπνευστικοί ιοί είναι δεκάδες. Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει ΜΟΝΟ από τον ιό της γρίπης και όχι από ό,τι άλλο κυκλοφορεί στον αέρα.
Μετά χορήγηση του ζωντανού εμβολίου (δεν κυκλοφορεί ακόμη στη χώρα μας), ένα μικρό ποσοστό ληπτών μπορεί να παρουσιάσει ήπια και παροδική συμπτωματολογία με ρινόρροια, κυνάγχη, και πυρέτιο. Και αυτά όμως δεν θεωρούνται γρίπη με την αυστηρή έννοια του όρου.
"Παρά τη χρήση εμβολίου παρατηρείται νόσηση από γρίπη για 1-2 φορές την περίοδο": Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και άλλοι ιοί που προκαλούν «γριπώδη» συμπτωματολογία, που δεν είναι γρίπη. Εν μέρει όμως, ο φόβος αυτό μπορεί να είναι σωστός. Το εμβόλιο προστατεύει κατά 70-90% στα νεαρά άτομα μόνο κατά 30-70% στα ηλικιωμένα και επιβαρυμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι έως 30% των υγιών ενηλίκων και έως 70% των ηλικιωμένων θα μπορούσαν να εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης παρά τον εμβολιασμό, αν εκτεθούν στον ιό. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε γενικό επίπεδο πληθυσμού, η νοσηρότητα και η θνητότητα από τη γρίπη είναι πολύ μειωμένη στους λήπτες του εμβολίου. Έτσι, έστω και αν εμφανίσουν ήπια συμπτωματολογία, τα συμπτώματα αυτά δεν θα εξελιχθούν σε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού, ανάγκη για νοσηλεία, πιθανή θνητότητα. Συνεπώς, η βασική αξία του εμβολιασμού βρίσκεται στο ότι προστατεύει από τη σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα της γρίπης και όχι αναγκαία από την όποια συμπτωματολογία της γρίπης.
"Το εμβόλιο προκαλεί σύνδρομο Guillain Barre": Η άποψη αυτή ήταν αποτέλεσμα επιδημιλογικού συσχετισμού μεταξύ ληπτών του εμβολίου 1976-1977 και επακόλουθων περριστατικών συνδρόμου. Σήμερα η άποψη αυτή αμφισβητείται ζωηρά με μεγάλες μελέτες και πιστεύεται ότι υπάρχει θεωρητικός κίνδυνος για 1 περίπτωση συνδρόμου Guillain-Barre ανά 1.000.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Δεκεμβρίου 10, 2006

ΠΟΙΗΣΗ - 4

ΚΕΡΙΑ

Τού μέλλοντος ή μέρες στέκοντ΄ εμπροστά μας
σά μιά σειρά κεράκια αναμένα-
χρυσά, ζεστά, καί ζωηρά κεράκια.

Ή περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μιά θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων.
Τά πιό κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, καί κυρτά.

Δέν θέλω νά τά βλέπω, μέ λυπεί ή μορφή των,
καί μέ λυπεί τό πρώτο φώς των νά θυμούμαι.
Έμπρός κυττάζω τ΄ αναμένα μου κεριά.

Δέν θέλω να γυρίσω νά μή διώ και φρίξω
τί γρήγορα πού ή σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τί γρήγορα πού τά σβυστά κεριά πληθαίνουν .

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ


Αφιερωμένο σε όσους νομίζουν ότι θα είναι παντοτινοί. Και δή παντοτινοί εξουσιαστές. Ποιου όμως πράγματος εξουσιαστές; Καλά-καλά ούτε τον εαυτόν μας μπορούμε να εξουσιάσουμε με τα τόσα πάθη που μας κατατρύχουν.

Δεκεμβρίου 09, 2006

ΡΟΤΑΪΟΣ - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Θα μας ενδιέφερε ιδιαίτερα η γνώμη σας και η άποψη σας για το νέο εμβόλιο κατά του ιού Ρότα. Όσοι επισκέπτονται το blog, θα ήταν χρήσιμο να απαντήσουν.

ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο LIFE του L. Nilsson είναι θαυμάσιο. Είναι ένα εκπληκτικό φωτογραφικό ταξίδι μέσα στην ίδια μας την ύπαρξη.

Δεκεμβρίου 08, 2006

TBC

Ελέγξτε για φυματίωση κάθε παιδί με:
• ανεξήγητη απώλεια βάρους ή αδυναμία φυσιολογικής ανάπτυξης
• ανεξήγητο πυρετό ειδικά όταν διαρκεί για πάνω από 2 εβδομάδες
• χρόνιο βήχα
• έκθεση σε ενήλικα που πιθανόν πάσχει από ΤΒ
• διόγκωση λεμφαδένων ή διαπυημένο λεμφαδένα, ειδικά στον τράχηλο
• σημεία μηνιγγίτιδας από ημέρες αρκετές και λεμφοκυτταρικό τύπο στο ΕΝΥ
• βαθμιαία αυξανόμενη διόγκωση ή δυσμορφία οστού ή άρθρωσης


Ο κίνδυνος για φυματίωση αυξάνεται όταν στην οικογένεια υπάρχει άτομο που νοσεί, όταν το παιδί είναι δυστροφικό, όταν έχει νοσήσει πρόσφατα από ιλαρά.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΒΗΧΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3-4 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ.

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Δεκεμβρίου 07, 2006

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ MANTOUX

Πριν 10 ημέρες έγινε αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σε παιδί. Μετά πόσο καιρό μπορεί να γίνει η φυματινοαντίδραση;

Μα δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Τη φυματινοαντίδραση καταστέλλει το εμβόλιο της ιλαράς, γιαυτό και αν χρειάζεται Mantoux τότε αυτή γίνεται ταυτόχρονα με το εμβόλιο ή πριν από αυτό. Αν ήδη έχει χορηγηθεί το εμβόλιο τότε η Mantoux πρέπει να γίνει μετά 4-6 εβδομάδες.

Δεκεμβρίου 05, 2006

ROME

PIAZZA DEL POPOLO

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Αγόρι 14 μηνών με χρόνιο ατοπικό έκζεμα. Επίσης ιστορικό αλλεργίας στο αυγό. Δερματικό τεστ θετικό για αλλεργία στο αυγό. Θα χορηγηθεί MMR;

ΝΑΙ. Καλά τεκμηριωμένες μελέτες με παιδιά που είχαν σοβαρή αλλεργία έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να λάβουν με ασφάλεια το MMR. Άρα δεν απαιτείται απευαισθητοποίηση και δεν χρειάζεται καθυστέρηση στη χορήγηση του εμβολίου. Το MMR δεν περιέχει σημαντικά ποσά πρωτεϊνης αυγού. Συνεπώς τα παιδιά είναι σε πολύ χαμηλό κίνδυνο για εκδήλωση αφυλακτικής αντίδρασης μετά MMR (Red Book 2006). Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται πριν το εμβόλιο να κάνουν δερματικό τεστ αλλεργίας. Εξάλλου το τεστ αυτό δεν είναι προγνωστικό και ενδεικτικό. Άτομα αλλεργικά στο κοτόπουλο, επίσης δεν έχουν φόβο στο να κάνουν το εμβόλιο.

Άτομα με σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση του MMR θα πρέπει να ελεγχθούν για αντισώματα. Αν είναι άνοσα δεν χρειάζεται δεύτερη δόση. Αν δεν ανοσοποιήθηκαν, τότε η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο όπου θα υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανής δεύτερης αντίδρασης. Σε νοσοκομείο επίσης, πρέπει να γίνεται το ΜΜR σε άτομα με αλλεργία στη νεομυκίνη ή στη γελατίνη που περιέχει το εμβόλιο.

Αντίθετα, για το εμβόλιο της γρίπης οι συστάσεις είναι διαφορετικές (λόγω διαφορετικού τρόπου παρασκευής του εμβολίου). Παιδιά με προηγούμενη αντίδραση σε κοτόπουλο ή αυγό μπορεί, σπάνια, να εμφανίσουν αφυλακτική αντίδραση στο αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης. Συνεπώς το εμβόλιο αντενδείκνυται σε τέτοια παιδιά. Εναλλακτικά, στα παιδιά αυτά εφαρμόζεται η χημειοπροφύλαξη (Redbook 2006).

Δεκεμβρίου 03, 2006

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Γενικά
Κορίτσι 14 χρόνων - Καθημερινά επεισόδια κεφαλαλγίας επί 6μηνο - Kυρίως πρωινές ώρες – ενίοτε έμετος - Πρόσφατα διαλείπουσα διπλωπία και επεισόδια απώλειας όρασης διάρκειας δευτερολέπτων - Απύρετη - Παχύσαρκη
Αντικειμενικώς: ΑΠ 105/65 - Έντονη ακμή - Οίδημα θηλής - Μερική πάρεση VI συζυγίας

ΔΔ;
Σίγουρα έχει αυξημένη ενδοκρανιακή υπέρταση άρα:
Όγκος, υδροκέφαλος, καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση

Επείγουσα έρευνα; MRI

Αν φυσιολογική; Τότε πιθανή διάγνωση είναι η καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση και γίνεται ΟΝΠ για μέτρηση πίεσης

Ερωτήσεις για επιβεβαίωση της διάγνωσης;
Αν γίνεται λήψη τετρακυκλινών / στεροειδών / αντισυλληπτικών / βιταμίνης Α /
αυξητικής ορμόνης

Αντιμετώπιση; Παρακολούθηση της όρασης / Απόσυρση όλων των φαρμάκων υψηλού κινδύνου / Ακεταζολαμίδη

Αν η όραση δεν βελτιώνεται; Νευροχειρουργική αντιμετώπιση

Δεκεμβρίου 01, 2006

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση όλων των εμβολίων ρουτίνας. Η αντισωματική απάντηση του καθενός εμβολίου ξεχωριστά δεν επηρεάζεται από την απάντηση των άλλων εμβολίων. Επομένως τα: DTaP, Tdap, IPV, HAV, HBV, MMR, MMRV, Varicella, Rota, Hib, Influenza, Meningococcus, Pneumococcus μπορούν (και συνιστάται) να γίνονται ταυτόχρονα.

Τα εμβόλια φυσικά γίνονται σε διαφορετική σύριγγα και σε διαφορετική θέση. Δεν αναμιγνύουμε διαφορετικά εμβόλια στην ίδια σύριγγα εκτός αν αυτό αναφέρεται ρητά από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Αν δεν γίνει ταυτόχρονη χορήγηση δύο ζώντων εμβολίων, αλλά μόνον του ενός, τότε το μεσοδιάστημα για τη χορήγηση του άλλου ζώντος εμβολίου είναι ένας μήνας τουλάχιστον. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός εμβολίων και ημερών είναι επιτρεπτός.
Συνοψίζοντας:
- Αδρανοποιημένα (νεκρά) εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε οποιονδήποτε χρόνο (πριν, συγχρόνως, μετά) με άλλο αδρανοποιημένο ή ζων εμβόλιο
- Ζώντα εμβόλια μαζύ ή σε μεσοδιάστημα >30 ημ.
- Χορήγηση 2 ζώντων σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 30 ημερών ημερών ακυρώνει το δεύτερο, που επαναλαμβάνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων


Από τα εμβόλια που αναφέρονται παραπάνω ζωντανά είναι τα εξής: MMR, MMRV, Varicella, Rotavirus.