Σε μελέτη (Am J Epidemiol 2007;165:704-709) που αφορά την μετά την άδεια και κυκλοφορία του συμπεριφορά του νέου σχετικά εμβολίου MMR, διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο αυτό δεν παρουσιάζει ως ανεπιθύμητη ενέργεια άσηπτη μηνιγγίτιδα. Η παρενέργεια αυτή αποδίδεται στο παρωτιδικό στέλεχος του εμβολίου. Το παλαιό εμβόλιο περιείχε το Urabe στέλεχος της παρωτίτιδας, ενώ το εμβόλιο που κυκλοφορεί σήμερα περιέχει το Jeryl Lynn στέλεχος.
Με την ευκαιρία αυτή ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι έχουν αυξηθεί, τελευταία, τα κρούσματα παρωτίτιδας και καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους το νόσημα. Όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί με δύο δόσεις MMR θα πρέπει να εμβολιασθούν. Τώρα!
Να σημειώσουμε, όμως, ότι υπάρχουν και κρούσματα παρωτίτιδας σε άτομα που εμβολιάσθηκαν 2 φορές. Ίσως ήταν κάποια συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου που είχε το πρόβλημα (υπόθεση). Έχουμε ήδη ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ιστολόγιο για λοιμώξεις, εμβόλια, αντιβιοτικά, πρακτικά θέματα, οδηγίες διάγνωσης-θεραπείας, περιστατικά κλπ. / A site about infectious diseases, vaccines, antibiotics, practical issues, guidelines for diagnosis-treatment, case reports etc.
Απριλίου 30, 2007
Απριλίου 28, 2007
ΗΠΕΙΡΟΣ
Το άγριο τοπίο της Ηπείρου, απρόσιτο ή δυσπρόσιτο, σε αποζημιώνει με την ομορφιά του. Το Μέτσοβο πάντα πανέμορφο. Η διαδρομή Μέτσοβο – Βοβούσα καταπληκτική. Αξίζει τον κόπο και τον χρόνο. Δύσκολα χιλιόμετρα αλλά μαγευτικό τοπίο. Το χωριό ήρεμο και ειδυλλιακό. Το ίδιο όμορφη και η μετά τη Βοβούσα διαδρομή μέχρι τα Γρεβενά. Μην ξεχνάμε ότι διασχίζουμε τον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα.
Η δι(τρι)ημερίδα του Νοσοκομείου Άρτας που έγινε το περασμένο ΣαββατοΚύριακο στο Μέτσοβο και ήταν πολύ καλού επιπέδου, μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ξανά την αγαπημένη μας αυτή περιοχή.
Απριλίου 27, 2007
HPV KAI CIN
Μετά θεραπεία για CIN2/3 η παρακολούθηση της γυναικός γίνεται με κυτταρολογικό έλεγχο στους 6, 12, και 24 μήνες. Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη στο πρωτόκολλο ελέγχου εξέτασης για τον HPV βοηθά στην καλύτερη παρακολούθηση της ασθενούς. Αν μάλιστα κάνουν έλεγχο HPV στον 6ο μήνα και HPV+κυτταρολογική εξέταση στον 24ο μήνα, αυτό πλην της αποτελεσματικότητας οδηγεί και σε μείωση του κόστους (BJOG 2007, 114:416).
Απριλίου 25, 2007
ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΝΕΠΘ
Με τη μεγάλη αύξηση των μετακινήσεων των ανθρώπων στην εποχή μας έγινε απoλύτως αναγκαία η σύσταση ιατρικής ειδικότητας με επικέντρωση στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση νοσημάτων που ενδημούν σε διάφορες χώρες (Ταξιδιωτική Ιατρική).
Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2005 Ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής με στόχο την ενημέρωση των ταξιδιωτών για τα νοσήματα που ενδημούν στη χώρα που θα επισκεφθούν. Δίνονται οδηγίες τήρησης κανόνων υγιεινής και προφύλαξης από τα νοσήματα της συγκεκριμένης χώρας.
Επίσης μπορεί να γίνει έλεγχος αντισωμάτων και για κοινά λοιμώδη νοσήματα που ενδημούν και στη χώρα μας.
Τα εμβόλια που απαιτούνται μπορούν να γίνουν στο Ιατρείο αυτό, πλην των εμβολίων κίτρινου πυρετού, χολέρας και τυφοειδούς πυρετού που προς το παρόν τα διαθέτει η Διεύθυνση Υγιεινής Θεσσαλονίκης. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών), Γρηγ. Λαμπράκη 13, τηλ. 2310 968312.
Το ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής λειτουργεί κάθε Πέμπτη 12.00 – 13.30. Τηλ. 2310-968312. Άτομα που κωλύονται τη συγκεκριμένη ώρα μπορούν να επικοινωνούν για ραντεβού στο ίδιο τηλέφωνο.
Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2005 Ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής με στόχο την ενημέρωση των ταξιδιωτών για τα νοσήματα που ενδημούν στη χώρα που θα επισκεφθούν. Δίνονται οδηγίες τήρησης κανόνων υγιεινής και προφύλαξης από τα νοσήματα της συγκεκριμένης χώρας.
Επίσης μπορεί να γίνει έλεγχος αντισωμάτων και για κοινά λοιμώδη νοσήματα που ενδημούν και στη χώρα μας.
Τα εμβόλια που απαιτούνται μπορούν να γίνουν στο Ιατρείο αυτό, πλην των εμβολίων κίτρινου πυρετού, χολέρας και τυφοειδούς πυρετού που προς το παρόν τα διαθέτει η Διεύθυνση Υγιεινής Θεσσαλονίκης. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών), Γρηγ. Λαμπράκη 13, τηλ. 2310 968312.
Το ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής λειτουργεί κάθε Πέμπτη 12.00 – 13.30. Τηλ. 2310-968312. Άτομα που κωλύονται τη συγκεκριμένη ώρα μπορούν να επικοινωνούν για ραντεβού στο ίδιο τηλέφωνο.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Eίναι γνωστή η αξία της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη πολλών καταστάσεων και νοσημάτων. Σε μελέτη παιδιών της Κρήτης (Thorax, April 5 2007) βρέθηκε ότι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων, λαχανικών και καρυδιών καθώς και η προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή προστατεύει από wheezing και αλλεργική ρινίτιδα και (σε λιγότερο βαθμό) από συμπτώματα παρόμοια του άσθματος.
Απριλίου 24, 2007
ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
To βάρος γέννησης σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Πρόωρα και βρέφη με ενδομήτρια δυστροφία έχουν ανεπαρκές ανοσολογικό σύστημα που εξηγεί την ευαισθησία σε λοιμώξεις κατά τη βρεφική ηλικία. Είναι δυσεξήγητο όμως γιατί αυτό συνεχίζεται μέχρι την παιδική ηλικία. Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από παρατηρήσεις σε 1.7 εκατομμύρια παιδιά. Βρέθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος για νοσηλεία σε νοσοκομείο αύξανε κατά 9% για κάθε 500 g μειωμένο βάρος κατά τη γέννηση και αφορούσε όλα τα παιδιά ηλικίας 0-14 χρόνων.
Am J Epidemiol 2007, 165:756
Απριλίου 20, 2007
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ - ΕΜΒΟΛΙΟ
Tην Τρίτη (17-04-07), το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών. Το εμβόλιο είναι της εταιρείας Sanofi-Aventis, δεν θα πωλείται στο κοινό αλλά θα το αγοράσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα το έχει ως παρακαταθήκη για τυχόν επιδημία της νόσου. Η δόση του θα είναι λίγο μεγαλύτερη από το κοινό εμβόλιο της γρίπης και θα χορηγείται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 28 ημερών. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Απριλίου 19, 2007
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ - V
Ανεμευλογιά
- Αίτιο ο ιός της ανεμευλογιάς ζωστήρα (Varicella-zoster virus -VZV), που ανήκει στους ερπητοϊούς.
- Άκρως μεταδοτικό νόσημα.
- Πυρετός, κακουχία και χαρακτηριστικό φυσαλιδώδες εξάνθημα που αρχίζει σαν κηλίδες μετατρέπεται σε φυσαλίδες, ενίοτε σε φλύκταινες και σε διάστημα 4-7 ημερών εφελκιδοποιείται. Ιδιάζουσα (και παθογνωμονική) κατανομή είναι το τριχωτό της κεφαλής.
- Μετά την ίαση ο ιός παραμένει στα νευρικά κύτταρα και ενεργοποιείται στη μετέπειτα ζωή με τη μορφή του έρπητα ζωστήρα.
- Ο χρόνος επώασης είναι 10-21 ημέρες για την ανεμευλογιά (συνήθως 15 ημέρες).
- Η νόσος μεταδίδεται αερογενώς (σταγονίδια, εκκρίσεις), με άμεση επαφή με το εξάνθημα και με έμμεση επαφή με αντικείμενα πρόσφατα μολυσμένα από υγρό φυσαλλίδων ή ρινοφαρυγγικό έκκριμα του ασθενούς.
- Η μετάδοση γίνεται 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως την εφελκιδοποίηση των βλαβών.
- Επαφή με εξάνθημα έρπητα ζωστήρα μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση ανεμευλογιάς σε επίνοσο άτομο.
- Θεωρητικά το κρούσμα πρέπει να δηλώνεται.
- Παιδιά που νοσούν αποκλείονται από το σχολείο μέχρις πλήρους εφελκιδοποιήσεως των βλαβών (ουσιαστικά για 5-7 ημέρες).
- Μολυσμένα με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις αντικείμενα (πχ μαντήλια) πρέπει να απορρίπτονται κατάλληλα.
- Απολύμανση αντικειμένων ή επιφανειών που έχουν υγρό από τις φυσαλίδες του ασθενούς.
- Όλα τα επίνοσα άτομα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ανεμευλογιάς.
- Χορήγηση εμβολίου έως 5 ημέρες μετά την έκθεση μπορεί να προλάβει τη νόσο.
- Σε επίνοσα άτομα υψηλού κινδύνου για ανεμευλογιά (πχ ανοσοκατασταλμένα) μπορεί να χορηγηθεί υπεράνοση σφαιρίνη.
- Αποφεύγεται η χορήγηση ασπιρίνης.
Απριλίου 16, 2007
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΙV
Μηνιγγίτιδα
- Κύριο αίτιο ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Στη συνέχεια ο πνευμονιόκοκκος. Ο αιμόφιλος ουσιαστικά έχει εκλείψει.
- Επιδημίες προκαλεί ο μηνιγγιτιδόκοκκος.
- Συμπτωματολογία ποικίλει αναλόγως ηλικίας: πυρετός, κεφαλαγία, έμετοι, εξάνθημα, διαταραχές συμπεριφοράς.
- Χρόνος επώασης: μηνιγγιτιδόκοκκος 1-10 ημέρες (συνήθως κάτω από 4), πνευμονιόκοκκος 1-3 ημέρες.
- Διασπορά και μετάδοση με άμεση επαφή με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις (πχ φιλί, βήχας) και με κοινή χρήση σκευών ή/και τσιγάρων. Δεν μεταδίδεται με τον αέρα αφού ο ασθενής έχει εγκαταλείψει την αίθουσα.
- Μετάδοση έως 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας.
- Κίνδυνος μετάδοσης στο σχολείο πολύ μικρός.
- Το κρούσμα δηλώνεται.
- Ο ασθενής αποκλείεται του σχολείου μέχρι την αποθεραπεία του. Ουσιαστικά από τη δεύτερη ημέρα θεραπείας δεν μεταδίδει.
- Για τη μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη λαμβάνουν προφύλαξη οι εξής: μέλη οικογένειας ασθενούς, φίλοι (με πολύ στενή έννοια), άτομα με κοινή χρήση αντικειμένων που έρχονται στο στόμα, επαφή σε βρεφονηπιακό σταθμό τις τελευταίες 7 ημέρες από την εκδήλωση του κρούσματος.
- Συμμαθητές στο σχολείο, δάσκαλοι/καθηγητές και προσωπικό δεν χρειάζονται προφύλαξη, εκτός και αν είχαν επαφή με τον ασθενή και εκτός σχολείου (οικογειακές σχέσεις).
- Για την πνευμονιοκοκκική λοίμωξη δεν απαιτείται χημειοπροφύλαξη.
- Για καμμία βακτηριακή μηνιγγίτιδα δεν απαιτείται απολύμανση του σχολείου και διακοπή μαθημάτων.
- Οι μαθητές θα πρέπει να διδάσκονται να πλένουν τα χέρια τους καλά, να μην μοιράζονται φαγητά, ή ο,τιδήποτε που μπορεί να μολύνεται με σάλιο, να καλύπτουν με μαντήλι το στόμα τους όταν βήχουν ή να βήχουν στον αγκώνα τους.
- Όλα τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται με τα υπάρχοντα για τη μηνιγγίτιδα εμβόλια στην κατάλληλη ηλικία.
Απριλίου 14, 2007
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
H διακοπή του καπνίσματος, ενός από τους κύριους παράγοντες καρδιακών διαταραχών, πάντα έχει καλά αποτελέσματα μελλοντικά. Ίσως όμως έχει και αναδρομικά καλά αποτελέσματα. Σε σχετική μελέτη (Hypertension 2007) διαπιστώθηκε ότι μια δεκαετία μετά τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να υπάρξει υποστροφή κάποιων βλαβών των αγγείων της καρδιάς. Αναστρέψιμη λοιπόν η βλάβη; Ας μην χαιρόμαστε προς το παρόν για την υποστροφή (μια και είναι μακρύ το διάστημα που απαιτείται). Ας προσπαθούμε όμως για τη διακοπή, μια και τα οφέλη είναι πράγματι μεγάλα.
Οι νέοι ειδικά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το κάπνισμα δεν είναι «μαγκιά» ούτε ένδειξη ανδρισμού. Αντίθετα, προκαλεί υποτιμητικά συναισθήματα. Και βέβαια, ας το κατανοήσουν κυρίως οι κοπέλλες, διότι αυτές είναι που καπνίζουν περισσότερο σήμερα.
Το post δεν έχει σχέση με λοιμώξεις, αλλά έχει σχέση με τη δημόσια υγεία.
Οι νέοι ειδικά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το κάπνισμα δεν είναι «μαγκιά» ούτε ένδειξη ανδρισμού. Αντίθετα, προκαλεί υποτιμητικά συναισθήματα. Και βέβαια, ας το κατανοήσουν κυρίως οι κοπέλλες, διότι αυτές είναι που καπνίζουν περισσότερο σήμερα.
Το post δεν έχει σχέση με λοιμώξεις, αλλά έχει σχέση με τη δημόσια υγεία.
Απριλίου 12, 2007
ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Ακούστε σύμπτωση.
Το Μ. Σάββατο το πρωί κοινωνούν πολλοί, ως γνωστόν. Ένα παιδί, το απόγευμα της ίδιας ημέρας εκδήλωσε μηνιγγίτιδα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Αυτά σε κάποια πόλη. Ερώτηση από συνάδελφο: χρειάζονται προφύλαξη αυτοί που κοινώνησαν μετά το παιδί (και μέχρι ποίου αριθμού;).
Μετά λίγες ώρες πληροφορία και σχετική ερώτηση από συνάδελφο άλλης πόλης, πολύ μακράν της πρώτης: παιδί που κοινώνησε το πρωί Μ. Σάββατο, εκδήλωσε το απόγευμα μηνιγγίτιδα. Τι θα γίνει με αυτούς που κοινώνησαν μετά το παιδί;
Οι μηνιγγίτιδες θα πρέπει να ήταν μικροβιακές, όπως φαίνεται από τις πληροφορίες. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά όμως.
Στο προκύπτον ερώτημα απαντώ διττά:
1) Αν πιστεύεις, τότε εξ ορισμού η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει τίποτε. Κάτι που το ασπάζομαι.
2) Επιστημονικά δεν έχει βρεθεί ότι όσοι κοινωνούν είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις (έστω και τόσο σοβαρές, όπως η μηνιγγίτιδα). Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα χέρια μεταδίδουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις λοιμώξεις από ό,τι τα χείλη.
3) Ουδέποτε αναφέρθηκε (από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) κάτι για ιερείς που κοινωνούν σε νοσοκομεία, ή παλαιότερα σε κέντρα φυματίωσης κλπ και που ως γνωστόν καταλύουν την κοινωνία στο τέλος.
Τι έγινε με τα παιδιά αυτά; Δόθηκε χημειοπροφύλαξη από τους εκεί γιατρούς. Δεν γνωρίζω ακόμη σε ποιούς συγκεκριμένα και σε πόσους.
Βλέπετε το θέμα της χημειοπροφύλαξης έχει γίνει πλέον ψυχολογικό όπλο. Εδώ, ακούσαμε πρόσφατα από την τηλεόραση, επίσημους κρατικούς φορείς να λένε ότι σε κρούσμα πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας λήφθηκαν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα, δόθηκε χημειοπροφύλαξη (που στον πνευμονιόκοκκο ουδέποτε δίνουμε προφύλαξη) και απολυμάνθηκε το σχολείο για ψυχολογικούς λόγους. Όταν όλοι το ομολογούν ότι η απολύμανση είναι εκ του περισσού, γιατί δεν μπορούν να πείσουν και τον κόσμο ή να επιβάλλουν την σωστή άποψη; Έτσι θα γίνει και πιο σοβαρό το κράτος μας.
Κλείνοντας, θα μας ενδιέφεραν γνώμες και απόψεις για το θέμα της κοινωνίας.
Το Μ. Σάββατο το πρωί κοινωνούν πολλοί, ως γνωστόν. Ένα παιδί, το απόγευμα της ίδιας ημέρας εκδήλωσε μηνιγγίτιδα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Αυτά σε κάποια πόλη. Ερώτηση από συνάδελφο: χρειάζονται προφύλαξη αυτοί που κοινώνησαν μετά το παιδί (και μέχρι ποίου αριθμού;).
Μετά λίγες ώρες πληροφορία και σχετική ερώτηση από συνάδελφο άλλης πόλης, πολύ μακράν της πρώτης: παιδί που κοινώνησε το πρωί Μ. Σάββατο, εκδήλωσε το απόγευμα μηνιγγίτιδα. Τι θα γίνει με αυτούς που κοινώνησαν μετά το παιδί;
Οι μηνιγγίτιδες θα πρέπει να ήταν μικροβιακές, όπως φαίνεται από τις πληροφορίες. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά όμως.
Στο προκύπτον ερώτημα απαντώ διττά:
1) Αν πιστεύεις, τότε εξ ορισμού η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει τίποτε. Κάτι που το ασπάζομαι.
2) Επιστημονικά δεν έχει βρεθεί ότι όσοι κοινωνούν είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις (έστω και τόσο σοβαρές, όπως η μηνιγγίτιδα). Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα χέρια μεταδίδουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις λοιμώξεις από ό,τι τα χείλη.
3) Ουδέποτε αναφέρθηκε (από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) κάτι για ιερείς που κοινωνούν σε νοσοκομεία, ή παλαιότερα σε κέντρα φυματίωσης κλπ και που ως γνωστόν καταλύουν την κοινωνία στο τέλος.
Τι έγινε με τα παιδιά αυτά; Δόθηκε χημειοπροφύλαξη από τους εκεί γιατρούς. Δεν γνωρίζω ακόμη σε ποιούς συγκεκριμένα και σε πόσους.
Βλέπετε το θέμα της χημειοπροφύλαξης έχει γίνει πλέον ψυχολογικό όπλο. Εδώ, ακούσαμε πρόσφατα από την τηλεόραση, επίσημους κρατικούς φορείς να λένε ότι σε κρούσμα πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας λήφθηκαν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα, δόθηκε χημειοπροφύλαξη (που στον πνευμονιόκοκκο ουδέποτε δίνουμε προφύλαξη) και απολυμάνθηκε το σχολείο για ψυχολογικούς λόγους. Όταν όλοι το ομολογούν ότι η απολύμανση είναι εκ του περισσού, γιατί δεν μπορούν να πείσουν και τον κόσμο ή να επιβάλλουν την σωστή άποψη; Έτσι θα γίνει και πιο σοβαρό το κράτος μας.
Κλείνοντας, θα μας ενδιέφεραν γνώμες και απόψεις για το θέμα της κοινωνίας.
Απριλίου 11, 2007
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ -ΙΙΙ
Ενέργειες στο σχολείο για τις παρακάτω λοιμώξεις
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α
- Κύρια συμπτώματα είναι: κοιλιακά άλγη, ανορεξία, ναυτία, πυρέτιο, κόπωση, ίκτερος, σκουρόχροα ούρα, αποχρωματισμένα κόπρανα, διάρροια (ενίοτε).
- Η νόσος μεταδίδεται κυρίως τις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και πιο λίγο την πρώτη εβδομάδα μετά την εμφάνιση του ικτέρου.
- Η μετάδοση γίνεται με την εντεροστοματική οδό.
- Η νόσος πρέπει να δηλώνεται.
- Ο μαθητής αποκλείεται του σχολείου για μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση του ικτέρου.
- Συστήνεται καλό πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα, πριν τη διαχείριση τροφίμων, πριν το φαγητό.
- Επιφάνειες με μολυσμένο υλικό καθαρίζονται σχολαστικά.
- Σε όλα τα παιδιά πάνω από 2 χρόνων συνιστάται εμβολιασμός.
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β
- Η έναρξη πιο ήπια από της ηπατίτιδας Α.
- Κύρια συμπτώματα: ανορεξία, ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, ίκτερος (όχι πάντα).
- Εικόνα ποικίλει από ήπια ή υποκλινική έως κεραυνοβόλα.
- Το 5% περίπου παραμένουν φορείς (μετέπειτα κίρρωση-καρκίνος).
- Η νόσος μεταδίδεται εβδομάδες πριν την εμφάνιση του ικτέρου και εβδομάδες μετά από αυτήν.
- Η μετάδοση γίνεται με μετάγγιση, κολπικά υγρά και πιθανόν σίελο. Επίσης με μολυσμένες σύριγγες, βελόνες, σεξουαλική επαφή, οικογενειακή επαφή ή κάθετα.
- Πρέπει να δηλώνεται.
- Υπό φυσιολογικές συνθήκες η επαφή στο σχολείο δεν εγκυμονεί κίνδυνο μόλυνσης.
- Χορήγηση υπεράνοσης σφαιρίνης δεν δικαιολογείται σε τυχαία επαφή στο σχολείο.
- Δικαιολογείται χορήγηση της μαζί με εμβόλιο σε επαφή αίματος.
- Αποκλεισμός από το σχολείο δεν χρειάζεται.
- Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που μολύνθηκαν με αίμα.
- Απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των παιδιών (πριν φυσικά πάνε σχολείο).
Απριλίου 10, 2007
ΔΑΠΤΟΜΥΚΙΝΗ-ΝΕΟ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ
Nέο αντιμικροβιακό φάρμακο στη χώρα μας. Η δαπτομυκίνη: λιποπεπτίδιο, με δράση έναντι των gram θετικών οργανισμών και ιδιαίτερα έναντι ανθεκτικών σταφυλοκόκκων, στρεπτοκόκκων και εντεροκόκκων. Χρησιμοποιείται παρεντερικά σε σοβαρές λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων (για τις οποίες και έχει λάβει έγκριση). Προσοχή δεν έχει δράση σε πνευμονίες. Προς το παρόν η έγκριση της αφορά ενήλικες στους οποίους χορηγείται σε δόση 4mg/kg σε μία εφάπαξ ημερήσια χορήγηση για 7-14 ημέρες. Δεν ενδείκνυται στις εγκυμονούσες, ενώ κατά τη διάρκεια λήψης του αντιμικροβιακού από θηλάζουσες, συστήνεται (από την παρασκευάστρια εταιρεία) η διακοπή του θηλασμού, λόγω μη υπάρξεως σχετικών στοιχείων για την απέκκριση του φαρμάκου από το γάλα.
Απριλίου 09, 2007
MONAXO 2007
Λένε ότι ο βήχας, τα λεφτά και ο έρωτας δεν κρύβονται. Μάλλον έτσι είναι. Ακόμη και στους κεντρικότερους δρόμους του Μονάχου.
Πέρα από αυτά, ποιος θα μας εξηγήσει τις φθηνότερες (γενικά) τιμές στο οργανωμένο κράτος της Γερμανίας (με τους μεγάλους, φυσικά, μισθούς) σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κράτους σε μας και τους πιο χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη;
Μήπως ζητάω πολλά;
Απριλίου 06, 2007
Απριλίου 05, 2007
ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΩ - ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ένα σύντομο ταξίδι αυτές τις μέρες, μου έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσω κάτι, γνωστό σε πολλούς προφανώς. Σύγκριση της καθολικής και της ορθόδοξης λειτουργίας.
Από τη μιά, η απόλυτη τάξη, η ησυχία, η ευλάβεια, η σεμνότητα στη συμπεριφορά, η εμφανής πίστη στα μάτια των ανθρώπων. Γονυπετείς προσεύχονται, με γονυκλισία αποχωρούν. Αυτά στην αλλοδαπή.
Από την άλλη; Παρ΄ημίν; Μεγάλη Εβδομάδα (αλλά και οποιαδήποτε Κυριακή του χρόνου): Ένα βουητό στην εκκλησία. Κόσμος πάει και έρχεται, συνήθως σπρώχνοντας. Το κουτσομπολιό συχνό (έστω και ψιθυριστά). Η επίδειξη; Εμφανέστατη. Να μην πούμε για τους μεγάλους σταυρούς. Μεγάλους για να μας βλέπουν οι άλλοι. Τα βλέμματα να περιδιαβαίνουν τον χώρο. Ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μερικά παιδιά να τρέχουν μέσα στην εκκλησία! Ακόμη και στις ιερότερες στιγμές της λειτουργίας (που πραγματικά είναι έξοχη η ορθόδοξη λειτουργία), δεν ακούς την απόλυτη ησυχία, τη σιγή που πρέπει να υπάρχει. Αυτοί είμαστε δυστυχώς. Άτακτοι, αδιάφοροι, επιφανειακοί.
Μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία μας; Θεωρητικά θα μπορούσε, μια και όλοι προσαρμοζόμαστε πολύ γρήγορα, όταν βρισκόμαστε σε ξένη χώρα, με τους εκεί κανόνες και τις συμπεριφορές.
Θέμα λοιπόν παιδείας και δομής του κράτους;
Από τη μιά, η απόλυτη τάξη, η ησυχία, η ευλάβεια, η σεμνότητα στη συμπεριφορά, η εμφανής πίστη στα μάτια των ανθρώπων. Γονυπετείς προσεύχονται, με γονυκλισία αποχωρούν. Αυτά στην αλλοδαπή.
Από την άλλη; Παρ΄ημίν; Μεγάλη Εβδομάδα (αλλά και οποιαδήποτε Κυριακή του χρόνου): Ένα βουητό στην εκκλησία. Κόσμος πάει και έρχεται, συνήθως σπρώχνοντας. Το κουτσομπολιό συχνό (έστω και ψιθυριστά). Η επίδειξη; Εμφανέστατη. Να μην πούμε για τους μεγάλους σταυρούς. Μεγάλους για να μας βλέπουν οι άλλοι. Τα βλέμματα να περιδιαβαίνουν τον χώρο. Ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μερικά παιδιά να τρέχουν μέσα στην εκκλησία! Ακόμη και στις ιερότερες στιγμές της λειτουργίας (που πραγματικά είναι έξοχη η ορθόδοξη λειτουργία), δεν ακούς την απόλυτη ησυχία, τη σιγή που πρέπει να υπάρχει. Αυτοί είμαστε δυστυχώς. Άτακτοι, αδιάφοροι, επιφανειακοί.
Μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία μας; Θεωρητικά θα μπορούσε, μια και όλοι προσαρμοζόμαστε πολύ γρήγορα, όταν βρισκόμαστε σε ξένη χώρα, με τους εκεί κανόνες και τις συμπεριφορές.
Θέμα λοιπόν παιδείας και δομής του κράτους;
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΙΙ
Πολλές φορές προκύπτει το ερώτημα: Πότε ένα παιδί πρέπει να μην πάει σχολείο ή πότε πρέπει ο δάσκαλος να το στείλει σπίτι αν αρρωστήσει;
Αυτό βέβαια εξαρτάται από το τι έχει ο μαθητής. Ωστόσο, υπάρχουν και γενικές οδηγίες για αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων. Θα μπορούσε λοιπόν, να γίνει σύσταση μη παρακολούθησης αν συντρέχει κάποιο από τα παρακάτω:
- αν ο μαθητής δεν αισθάνεται αρκετά καλά ώστε να συμμετέχει στις συνήθεις δραστηριότητες του σχολείου.
- αν ο μαθητής χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από αυτή που θα μπορούσε να του προσφέρει το προσωπικό
- αν ο μαθητής έχει υπερπυρεξία, διαταραχές συμπεριφοράς, επίμονο κλάμα, δυσχέρεια
στην αναπνοή, μη ελεγχόμενο βήχα, ή σημεία ενδεικτικά σοβαρής νόσου.
- αν ο μαθητής έχει εμέτους, κοιλιακά άλγη ή/και αιμορραγικές κενώσεις.
- αν ο μαθητής πάσχει γενικώς από μεταδοτικό νόσημα.
Αυτό βέβαια εξαρτάται από το τι έχει ο μαθητής. Ωστόσο, υπάρχουν και γενικές οδηγίες για αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων. Θα μπορούσε λοιπόν, να γίνει σύσταση μη παρακολούθησης αν συντρέχει κάποιο από τα παρακάτω:
- αν ο μαθητής δεν αισθάνεται αρκετά καλά ώστε να συμμετέχει στις συνήθεις δραστηριότητες του σχολείου.
- αν ο μαθητής χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από αυτή που θα μπορούσε να του προσφέρει το προσωπικό
- αν ο μαθητής έχει υπερπυρεξία, διαταραχές συμπεριφοράς, επίμονο κλάμα, δυσχέρεια
στην αναπνοή, μη ελεγχόμενο βήχα, ή σημεία ενδεικτικά σοβαρής νόσου.
- αν ο μαθητής έχει εμέτους, κοιλιακά άλγη ή/και αιμορραγικές κενώσεις.
- αν ο μαθητής πάσχει γενικώς από μεταδοτικό νόσημα.
Απριλίου 04, 2007
ΓΥΝΑΙΚΑ έναντι ΑΝΔΡΟΣ (σε μεγάλη όμως ηλικία)
Πλεονεκτήματα
• Μακρύτερο προσδόκιμο επιβίωσης
• Πιο καλή επαφή και υποστήριξη από τα παιδιά
• Ισχυρότεροι κοινωνικοί δεσμοί
• Περισσότερες δεξιότητες για αυτοδιαχείριση και αυτοσυντήρηση
Μειονεκτήματα
• Περισσότερα ιατρικά προβλήματα (λόγω μακρύτερης επιβίωσης)
• Λιγότερες πιθανότητες να υπάρχει σύντροφος (συνήθως υπάρχουν χήρες και όχι χήροι)
• Μεγαλύτερος κίνδυνος για διαβίωση σε ιδρύματα
• Πιο ασθενής οικονομική κατάσταση
GeNET October 2005
• Μακρύτερο προσδόκιμο επιβίωσης
• Πιο καλή επαφή και υποστήριξη από τα παιδιά
• Ισχυρότεροι κοινωνικοί δεσμοί
• Περισσότερες δεξιότητες για αυτοδιαχείριση και αυτοσυντήρηση
Μειονεκτήματα
• Περισσότερα ιατρικά προβλήματα (λόγω μακρύτερης επιβίωσης)
• Λιγότερες πιθανότητες να υπάρχει σύντροφος (συνήθως υπάρχουν χήρες και όχι χήροι)
• Μεγαλύτερος κίνδυνος για διαβίωση σε ιδρύματα
• Πιο ασθενής οικονομική κατάσταση
GeNET October 2005