Φεβρουαρίου 27, 2007

ΘΗΛΑΖΕΤΕ; ΩΦΕΛΕΙΣΘΕ.

Δέχθηκα μια ερώτηση σχετική με λοιμώξεις αναπνευστικού και θηλασμό. Τα ισχύοντα σήμερα δεδομένα λένε ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες προφυλάσσει από λοιμώξεις του αναπνευστικού και ιδιαίτερα ωτίτιδες και πνευμονίες. Το ποσοστό τέτοιων λοιμώξεων σε παιδιά που θηλάζουν είναι μικρότερο από αυτό παιδιών που δεν θηλάζουν. Αντίθετα, ο θηλασμός δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συχνότητα επεισοδίων από κοινούς ιούς τoυ αναπνευστικού (πχ κοινά κρυολογήματα)και των επεισοδίων wheezing.

HSV και HIV

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν πάντα κάποια αλληλεπίδραση. Ύπαρξη του ενός προδιαθέτει και σε άλλο, ενώ αλληλοεπιβαρύνονται.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι σε άτομα με διπλή λοίμωξη από HSV και HIV, η θεραπεία της HSV-λοίμωξης με βαλακυκλοβίρη, μειώνει τις τιμές HIV-RNA στο αίμα και τις εκκρίσεις της περιγεννητικής περιοχής (ΝΕJM February 22, 2007).

Φεβρουαρίου 25, 2007

HPV ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Προ ολίγων ημερών δημιουργήθηκε θόρυβος για ανεπιθύμητες ενέργειες του νέου εμβολίου κατά του HPV. Στις τηλεοράσεις φωνές και κακό. Πάντα υπερβολικοί εμείς οι Έλληνες. Οι δημοσιογράφοι δεν άφηναν κανένα επιστήμονα να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Ακούσαμε για βαριές επιπλοκές, για πιθανούς θανάτους, για απόσυρση του σκευάσματος, κλπ, κλπ. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που μέχρι προχθές εγκαλούσαν το Υπουργείο γιατί δεν ενσωματώνει το εμβόλιο στο Πρόγραμμα για να διατίθεται δωρεάν, οι ίδιοι εγκαλούσαν τώρα το κράτος γιατί βιάστηκε και έδωσε έγκριση στις μικρές ηλικίες. Έλεος πια! Μας κυβερνούν πλέον οι δημοσιογράφοι, οι τηλεδικαστές, οι γνώστες των πάντων. Πρέπει κάθε ενέργεια, κάθε φορέα ή υπηρεσίας, κάθε πολίτη να έχει την έγκριση τους, να υπόκειται στην κριτική τους. Και η μεν κριτική αν είναι καλόπιστη και σωστή, είναι αναγκαία και καλοδεχούμενη. Πολλές φορές όμως είναι κριτική για την κριτική.

Επί του θέματος τώρα. Κάθε νέο προϊόν που λαμβάνει έγκριση έχει δοκιμασθεί σε χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, επειδή πολλά συμβάματα ή ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται σε δεύτερο χρόνο, πάντα υπάρχει μια επιτήρηση μετά την άδεια του προϊόντος. Σε οργανωμένες, λοιπόν, χώρες κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια (από την πιο μικρή έως τη σοβαρότερη) αναφέρεται, καταγράφεται και αξιολογείται. Έτσι και στο εμβόλιο κατά του HPV. Στον κατάλογο των παρενεργειών θα δει κανείς κεφαλαλγίες, λιποθυμικά επεισόδια (πόσες φορές δεν λιποθύμησε έφηβος πριν ακόμη του ολοκληρώσεις την ένεση;), ζάλες κλπ. Αναφέρθηκαν όμως και 3 περιστατικά με σύνδρομο Gullain-Barre, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί η αιτιολογική συσχέτιση. Και έγινε (στη χώρα μας) χαλασμός. Εν τω μεταξύ οι οδηγίες εμβολιασμού δεν έχουν αλλάξει, εκεί όπου εφαρμόζεται ο εμβολιασμός. Απλώς συνιστάται μεγαλύτερη επιτήρηση και επαγρύπνηση. Το σύνδρομο συσχετίσθηκε και με το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου, όπως και με το εμβόλιο της γρίπης. Δεν αποσύρθηκαν όμως τα εμβόλια αυτά. Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν 28 περιπτώσεις εγκολεασμού μετά εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά του Ρόταϊού. Προς το παρόν δεν μπορούν να αποδοθούν στο εμβόλιο. Τα εμβόλια έχουν συσχετισθεί, επίσης, με ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, χωρίς όμως στην πάροδο του χρόνου να τεκμηριωθεί η συσχέτιση αυτή. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτά γινόντουσαν και θα γίνονται.

Μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα αποσύρθηκε εμβόλιο για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια σε πολύ μικρό αριθμό παιδιών (κάτω των 20 περιστατικών/500.000 δόσεις). Μετά χρόνια κυκλοφόρησε ίδιο εμβόλιο απαλλαγμένο (;) της ανεπιθύμητης εκείνης ενέργειας. Τα χρόνια όμως αυτά πέθαιναν περί τα 600.000 παιδιά ετησίως (διεθνώς) από το νόσημα. Αν το εμβόλιο αντί να αποσυρθεί χορηγείτο στα παιδιά αυτά, τότε μπορεί να υφίσταντο την ανεπιθύμητη ενέργεια μερικές δεκάδες από αυτά, αλλά χιλιάδες άλλα θα επιβίωναν. Δεν έγινε διότι δεν θεωρήθηκε ηθικό να χορηγείς κάτι που γνωρίζεις ότι πιθανόν να κάνει παρενέργειες. Ήταν όμως ηθικό να πεθάνουν χιλιάδες παιδιά (έστω άλλων χωρών υπανάπτυκτων και φτωχών); Εφαρμόζουμε την αποδεκτή γενικώς ηθική ή την ηθική των πλουσίων και των ισχυρών; Ή μήπως την ηθική την προσωπική; Ό,τι μας βολεύει καλύτερα;

Όσο και αν ένας συμψηφισμός ακούγεται βάρβαρος, η ουσία είναι τι κερδίζεις και τι χάνεις από μία παρέμβαση, στην περίπτωση μας στη δημόσια υγεία. Και το κέρδος από την ανακάλυψη, την παρασκευή και τη χρήση των εμβολίων είναι τεράστιο.

Τα αποτελέσματα από το εμβόλιο κατά του HPV, δεν θα είναι άμεσα όπως άλλων εμβολίων. Και τούτο διότι το νόσημα από το οποίο προστατεύει έχει μακρά πορεία. Στην πάροδο του χρόνου θα υπάρξει περιθώριο συστηματικής μελέτης του εμβολίου αυτού. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά.

Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο κατά του HPV και τα συζευγμένα πολυσακχαριδικά εμβόλια αποτέλεσαν τις δύο επαναστατικές εξελίξεις στην εξ αρχής ριζοσπαστική προσέγγιση πρόληψης των λοιμώξεων μέσω των εμβολιασμών. Η τρίτη επαναστατική εξέλιξη θα είναι η πρόληψη μη λοιμωδών νοσημάτων μέσω των εμβολίων.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Κυκλοφόρησε η έκδοση της Κλινικής "Εμβολιαστικά Σχήματα, 2007". Περιλαμβάνει και όλα τα νέα εμβόλια που πρόσφατα ήρθαν και στη χώρα μας. Φέτος, αναφέρονται και σχήματα που αφορούν εφήβους και ενηλίκους με τα αναγκαία εμβόλια για τις ηλικίες αυτές.

Το έντυπο διατίθεται (δωρεάν) σε όλους τους γιατρούς. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στην Κλινική (2310-968319, 2310-968345, 2310-968346).

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ HCV

Μια πρόσφατη δημοσίευση (Arch Pediatr Adolesc Med 2007;161:125, 202), μιλά για την ανάγκη ελέγχου για HCV, ατόμων που γεννήθηκαν πριν το 1992 και έλαβαν μετάγγιση αίματος σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Οι συγγραφείς λένε ότι οι μέθοδοι ελέγχου αίματος τότε ήσαν "ατελείς", άρα συνιστούν επανέλεγχο τώρα για ανεύρεση τυχόν πασχόντων.

Τι γίνεται στη χώρα μας;

Φεβρουαρίου 21, 2007

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο 24-02-2007 θα διεξαχθεί το 10ο Σεμινάριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων, στο Ξενοδοχείο Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη.

Οι τελευταίες εξελίξεις πάνω στις λοιμώξεις αποτελούν τον κορμό του σεμιναρίου.

Είσοδος ελεύθερη.

Φεβρουαρίου 19, 2007

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ;

Στη μακρινή Βραζιλία έγινε συζήτηση για μια θεωρία που υποστηρίζει ότι η χορήγηση σιδήρου σε παιδιά με λοίμωξη έχει ευεργετική δράση, ειδικά όταν αυτά έχουν και αναιμία. Οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής λένε ότι η σιδηροπενία επιδρά βλαπτικά στο ανοσολογικό σύστημα, και άρα προδιαθέτει σε σοβαρότερες μορφές λοιμώξεων.

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι πολλές μετα-αναλύσεις για τα συμπληρώματα σιδήρου δείχνουν ότι η χορήγηση σιδήρου αυξάνει πολύ τον κίνδυνο διάρροιας. Αυτό σε χώρες που έχουν πρόβλημα οξείας γαστρεντερίτιδας είναι σοβαρό. Επίσης, σε παιδιά χωρίς αναιμία η χορήγηση σιδήρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και για άλλες λοιμώξεις πλην της διάρροιας (πχ πνευμονία, βακτηριαιμίες κλπ). Ο σίδηρος επιδρά αρνητικά στις λοιμώξεις, μειώνοντας τον σχηματισμό νιτρικών οξειδίων στα μακροφάγα.

Τονίζεται ότι μόνο σε παιδιά με αποδεδειγμένη σιδηροπενική αναιμία και λοίμωξη δικαιολογείται η χρήση σιδήρου.

J Pediatr (Rio J) 2007, 83:95

ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

H Escherichia coli O157 προκαλεί ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων, από ήπια διάρροια έως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Το τελευταίο έχει και υψηλή θνητότητα (3.7% κατά μέσον όρο). Σε μελέτη που έγινε στην Αγγλία βρέθηκε ότι ορισμένες από τις επιδημικές εξάρσεις από το στέλεχος αυτό είχαν σχέση με χρήση πισίνας. Είναι γνωστό ότι οι πισίνες μπορεί να γίνουν πηγή μετάδοσης λοιμώξεων. Το συγκεκριμένο όμως παθογόνο στέλεχος του κολοβακτηριδίου είναι επικίνδυνο.

Προσοχή λοιπόν που κολυμπάμε (το καλοκαίρι δεν αργεί). Είναι τόσο καλές οι θάλασσες μας που δεν βλέπουμε το λόγο να χρησιμοποιούμε τις πισίνες. Το αστείο είναι ότι πολλοί κρίνουν ένα ξενοδοχείο από το τι πισίνα έχει, έστω και αν αυτό είναι κτισμένο δίπλα στην άμμο.

Φεβρουαρίου 17, 2007

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

1. Γιατί μπορείς να έχεις όσες σου αρέσουν.
2. Γιατί τις πουλάς και τις αγοράζεις όποτε θέλεις.
3. Γιατί δεν έχουν μητέρα (και συνεπώς εσύ πεθερά).
4. Γιατί άν τις κρατήσεις καιρό πολύ , συνήθως σου βγαίνει σε καλό.
5. Γιατί ακόμη και το πρωί μπορεί να είναι ελκυστικές.
6. Γιατί πότε μπορεί μια γυναίκα να σου πεί: σε λίγες ημέρες θα έχεις άλλη μία σαν και μένα εντελώς δωρεάν στα χέρια σου; (οι μετοχές το κάνουν όταν "σπάζουν").
7. Γιατί τις παίρνεις σήμερα και τις πληρώνεις σε 3 μέρες.
8. Γιατί, αν τις θέλει και άλλος, κερδίζεις και εσύ.
9. Γιατί κανένας δεν πουλάει 300 γυναίκες για να πάρει ένα δαχτυλίδι σε μια μετοχή (το αντίθετο συμβαίνει).
10. Γιατί αν ακουμπάς τα λεφτά σου σε μια μετοχή σε λένε επενδυτή, ενώ αν τα σπρώχνεις σε μια γυναίκα μπορεί να σε αποκαλούν χαζό.

Από άρθρο της εφημερίδας "Ο Κόσμος του Επενδυτή", 17-02-2007. Πολύ καλό.

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ, ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ, ΑΝΤΟΧΗ

Η συχνή και αλόγιστη χρήση των αντιμικροβιακών οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων. Γνωστό αλλά καλύτερα να επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας ατόμων παρατηρήθηκε ότι είναι συχνές οι ουρολοιμώξεις. Παρόλο που η E.coli είναι κύριο αίτιο των λοιμώξεων αυτών στην κοινότητα, στα ιδρύματα άρχισαν να κυριαρχούν άλλα παθογόνα για τις ουρολοιμώξεις, όπως Pseudomonas, enterococci και staphylococci. Αυτά αλλά και η E. coli είναι πολύ πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά από ό,τι αντίστοιχα παθογόνα της κοινότητας. Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιούνται παλιά κλασικά φάρμακα για ουρολοιμώξεις (πχ trimethoprim/sulfamethoxazole, amoxicillin/clavulanic acid) που έχουν (ίσως λόγω της μη συχνής χρήσης τους) καλύτερη αποτελεσματικότητα από νεότερα και ισχυρότερα αντιμικροβιακά πχ κινολόνες.

Επίσης, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή η ασυμπτωματική βακτηριουρία ή πυουρία, είτε ο άρρωστος έχει καθετήρα είτε όχι – είτε ο άρρωστος έχει διαβήτη είτε όχι. Η ασυμπτωματική βακτηριουρία έχει συχνότητα 10% σε άνδρες και 30% σε γυναίκες ιδρυμάτων μακροχρόνιας φροντίδας.

Inf Dis N, Febr 2007

Φεβρουαρίου 16, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΤΑΪΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ

Το FDA ανακοίνωσε, μόλις προ 2ημέρου, 28 περιπτώσεις εγκολεασμού σε παιδιά που έλαβαν πενταδύναμο εμβόλιο κατά του ροταϊού. Παραμένει άγνωστο αν οι περιπτώσεις οφείλονται στο εμβόλιο ή ήσαν τυχαίες. Και οι 28 περιπτώσεις συνέβησαν μετά την 3η δόση, κατά μέσον όρο 1-21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό (0-73 ημέρες). Οι 16 ασθενείς χειρουργήθηκαν, στους υπόλοιπους 12 ο εγκολεασμός υποχώρησε με συντηρητικές μεθόδους. Θάνατος δεν παρατηρήθηκε. Το CDC τονίζει ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν συνιστούν αύξηση πάνω από το αναμενόμενο όριο για ανεμβολίαστα παιδιά.

Φεβρουαρίου 12, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Όπως είναι γνωστό, η ασπιρίνη είχε συνδεθεί παλαιότερα με το σύνδρομο Reye (και λέμε παλαιότερα γιατί χρόνια έχουμε να δούμε τέτοιο σύνδρομο) ειδικά όταν την χορηγούσαμε σε ανεμευλογιά και γρίπη. Για το λόγο αυτό η ασπιρίνη αποκλείσθηκε από την παιδιατρική χρήση, εκτός ορισμένων καταστάσεων (πχ σύνδρομο Kawasaki, κλπ)όπου αναγκαστικά θα πρέπει να χορηγηθεί.

Τι γίνεται με τα παιδιά που εμβολιάζονται και συγχρόνως λαμβάνουν ασπιρίνη; Το πρόβλημα αφορά το εμβόλιο γρίπης και το εμβόλιο ανεμευλογιάς. Για το πρώτο γράψαμε σε προηγούμενο post. Είναι νεκρό, δεν προκαλεί νόσο και δεν χρειάζεται η διακοπή της ασπιρίνης κατά τη χορήγηση του.

Το εμβόλιο της ανεμευλογιάς είναι ζωντανό και μπορεί να προκαλέσει νόσηση. Ο κίνδυνος βέβαια για Reye είναι πολύ μικρός. Ωστόσο, συνιστάται η διακοπή χορήγησης της ασπιρίνης για 4-6 εβδομάδες (και πολύ είναι) από τη χορήγηση του εμβολίου. Μην ξεχνάμε ότι η ανεμευλογιά έχει χρόνο επώασης έως 21 ημέρες.

Τι θα αντικαταστήσει την ασπιρίνη; Αυτό εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση.

Φεβρουαρίου 10, 2007

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ;;

Σε πρόσφατη ιατρική συγκέντρωση και συζήτηση για εμβολιασμούς, διατυπώθηκε η εξής απορία: επειδή δεν υπάρχουν πλέον κρούσματα μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο C, αν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τις δύο δόσεις του αντίστοιχου εμβολίου στη βρεφική ηλικία αλλά να χορηγούμε μόνο τη μία δόση σε ηλικία πάνω των 15 μηνών.

Η απάντηση μας; Είναι λάθος αυτή η τακτική. Όντως ορισμένα εμβόλια ανάλογα με την ηλικία που γίνονται χρειάζονται συγκεκριμένες δόσεις. Αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει πχ το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου και χορηγηθεί σε ηλικία πάνω των 2 χρόνων τότε θα δοθεί σε μία δόση. Εσκεμμένη όμως καθυστέρηση αποτελεί σφάλμα. Με το σκεπτικό αυτό αφού δεν υπάρχει πλέον πχ διφθερίτιδα θα έπρεπε να διακόψουμε ή να μειώσουμε τον σχετικό εμβολιασμό. Προ πολλών ετών σε χώρα της Ευρώπης θεωρήθηκε ότι το εμβόλιο του κοκκύτη ήταν υπεύθυνο για εγκεφαλοπάθεια. Διακόπηκε λοιπόν από το κράτος ο εμβολιασμός και σε λίγα χρόνια ξέσπασε μεγάλη επιδημία κοκκύτη με πολλούς θανάτους. Φυσικά ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη επαναφέρθηκε επειγόντως.

Είναι γνωστό, αλλά καλό να υπενθυμισθεί και πάλι. Τα εμβόλια είναι φραγμός για μια νόσο. Αλλά για να επιτευχθεί ο φραγμός αυτός πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να υπερβαίνει το 95% και τα δοσολογικά σχήματα να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες και να εφαρμόζονται ενιαία από όλους. Αυτοσχεδιασμοί δεν ωφελούν.

Τέλος, εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι τυχόν επιπλέον δόσεις εμβολίων δεν βλάπτουν. Αντίθετα, λιγότερες δόσεις εμβολίων μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη.

Φεβρουαρίου 08, 2007

MHΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΚΑΨΤΕ ΤΑ

Είναι δυνατόν να ακούμε από την τηλεόραση κρατικούς φορείς να κλείνουν τα σχολεία και να τα απολυμαίνουν;; Λόγω μηνιγγίτιδας.

Να απολυμάνουν τι;; Τα παθογόνα της μηνιγγίτιδας δεν αναπαύονται στα υλικά αντικείμενα. Χρόνια φωνάζουμε ότι τα σχολεία δεν χρειάζονται απολύμανση. Και έρχεται το κράτος και τα κλείνει. Μετά πως να πείσουμε τους δασκάλους που σε κάθε κρούσμα μάς τηλεφωνούν και ζητούν διακοπή μαθημάτων, απολυμάνσεις, φάρμακα, κλπ, κλπ.

Θα επαναλάβω αυτό που αναγκάστηκα να πω κάποτε σε έναν διευθυντή που φορτικά πίεζε να βάλει σε καραντίνα το σχολείο του για ένα κρούσμα ιογενούς (ούτε καν μικροβιακής) μηνιγγίτιδας : Κάψτε το σχολείο. Είναι η καλύτερη απολύμανση. Τι άλλο πια να πούμε.

Περιέργως, δεν θυμάμαι να έγινε κάτι όταν προ καιρού είχαμε στο νοσοκομείο τρία κρούσματα μικροβιακής μηνιγγίτιδας από το ίδιο χωριό της Θράκης.

Φεβρουαρίου 06, 2007

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ HPV

Η απόφαση για εισαγωγή του εμβολίου κατά του HPV στο πρόγραμμα εμβολιασμών και στην κατάλληλη ηλικία ήταν μια άμεση και σωστή ενέργεια της Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου. Δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα η Πολιτεία σε τέτοιες γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις.

Η ενσωμάτωση τού εμβολίου στο Πρόγραμμα Εμβολιασμών θα βοηθήσει στην ταχεία υιοθέτηση του από τους γιατρούς και τους πολίτες. Χρειάζεται ωστόσο, ευρεία και έγκυρη ενημέρωση τού πληθυσμού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και για τη συνέχιση λήψεως προληπτικών μέτρων κατά τη σεξουαλική επαφή, όπως και για τη συνέχιση του προληπτικού ελέγχου που κάνουν (ή πρέπει να κάνουν) σε τακτά χρονικά διαστήματα οι γυναίκες.


Φεβρουαρίου 05, 2007

ΝΕΟ ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑΣ-ΤΕΤΑΝΟΥ-ΚΟΚΚΥΤΗ-ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

Κυκλοφόρησε νέο τετραδύναμο εμβόλιο, Infanrix Tetra. Περιέχει αντιγόνα διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (ακυτταρικό)-πολιομυελίτιδας. Η ποσότητα των αντιγόνων είναι ίδια με αυτή του Infanrix (DTaP). Έτσι είναι στη διάθεση του γιατρού δύο παρόμοια τετραδύναμα εμβόλια: το Tetravac και το Infanrix Tetra.

Για το νέο αυτό εμβόλιο έχουμε μερικές απορίες:
1. Κυκλοφόρησε με ένδειξη την αναμνηστική δόση σε ηλικία 4-6 χρόνων. Γιατί; Θα μπορούσε να γίνεται και από τη βρεφική ηλικία.
2. Έχει άδεια για ηλικίες 16 μηνών έως 13 χρόνων. Μα όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά τα 7 χρόνια υπάρχει γενική σύσταση για Td.
3. Στο φύλλο οδηγιών αναφέρεται ότι πρέπει να χορηγείται με βάση τις επίσημες συστάσεις. Μα οι επίσημες συστάσεις λένε ότι ο συνδυασμός αυτός χορηγείται από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 7 χρόνων.

Τέλος, στο έντυπο του εμβολίου υπάρχει το εξής προτεινόμενο από την εταιρεία σχήμα βασικού εμβολιασμού:
2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών= εξαδύναμο
15-18 μηνών= πενταδύναμο

Το σχήμα είναι σωστό αλλά έτσι η 3η δόση ηπατίτιδας Β γίνεται μόλις 2 μήνες μετά τη 2η δόση. Πιστεύουμε ότι όσο πιο μακριά απέχει η τρίτη δόση από τη δεύτερη (ομιλούμε για την ηπατίτιδα Β) τόσο καλύτερη θα είναι η αντισωματική απάντηση (το ορθό σχήμα για την ηπατίτιδα Β είναι 0, 1, 6).

Πιο σωστός για μας θα ήταν ο παρακάτω συνδυασμός (απλή μετάθεση εμβολίων):
2 μηνών= πενταδύναμο
4 μηνών, 6 μηνών, 15-18 μηνών = εξαδύναμο

ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΙΛΙΑΚΑ ΑΛΓΗ

Πολλές φορές στο νοσοκομείο μάς στέλνουν παιδιά με υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη για διερεύνηση πιθανόν λοιμώδους αιτιολογίας . Το πρόβλημα δεν είναι εύκολο στη διαφοροδιάγνωση του και στην αντιμετώπιση του. Παρακάτω αναφέρουμε συναινετικές απόψεις ειδικών στο θέμα.

- Τα χρόνια ή υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη (ο δεύτερος όρος όχι πολύ δόκιμος σήμερα) απαντούν σε συχνότητα περίπου 2-4%.
- Άλγη χαρακτηρίζονται ως χρόνια όταν υπάρχουν τουλάχιστον 3 προσβολές το τελευταίο τρίμηνο, ικανές να επηρεάσουν τον φυσιολογικό τρόπο ζωής του ατόμου.
- Κύριο αίτιο των χρονίων αλγών είναι τα λειτουργικά κοιλιακά άλγη που δεν έχουν σχέση με ανατομικές, λοιμώδεις, φλεγμονώδεις ή μεταβολικές αιτίες αλγών. Ειδικές κατηγορίες των λειτουργικών αλγών είναι η λειτουργική δυσπεψία, το ευερέθιστο έντερο, η κοιλιακή ημικρανία.
- Ο γιατρός μπορεί εύκολα να θέσει τη διάγνωση τέτοιων αλγών χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο αλλά με κλινική εξέταση και πολύ καλό ιστορικό.
- Πρόσθετος διαγνωστικός έλεγχος θα χρειαστεί όταν υπάρχουν σημεία κινδύνου:
απώλεια βάρους, στασιμότητα βάρους, απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό, έμετοι, χρόνια διάρροια, επίμονα άλγη δεξιού άνω ή κάτω τεταρτημορίου κοιλιάς, ανεξήγητος πυρετός, οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου εντέρου. Επίσης μετεωρισμός, ψηλαφητή μάζα, ηπατοσπληνομεγαλία, τάση στη σπονδυλική στήλη, περιπρωκτικές αλλοιώσεις.
- Έλεγχος χρειάζεται και όταν τα άλγη επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, ώστε να βεβαιωθούν οι γονείς, ο ασθενής αλλά και ο γιατρός ότι δεν υπάρχουν οργανικές καταστάσεις. Λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν και ο ψυχολογικός παράγοντας.
- Στα λειτουργικά κοιλιακά άλγη μεγάλη σημασία έχει η εκπαίδευση των γονιών, που πρέπει να πεισθούν ότι τα άλγη υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν σοβαρές υποκείμενες καταστάσεις. Τα κριτήρια Rome II συνεχίζουν να ισχύουν για διευκόλυνση της διάγνωσης.
- Παιδιά με χρόνια άλγη έχουν πιο συχνά κεφαλαλγία, αρθραλγίες, ανορεξία, εμέτους, μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να καθορίζουν αν τα συμπτώματα αυτά βοηθούν στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ λειτουργικών και οργανικών αλγών. Επίσης δεν βοηθούν η συχνότητα, βαρύτητα, εντόπιση και χρόνος εμφάνισης των αλγών.
- Υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μπορεί να επιδεινώσουν τα άλγη.
- Η παρουσία άγχους, κατάθλιψης ή διαταραχών συμπεριφοράς δεν χρησιμεύουν στη διαφοροδιάγνωση λειτουργικών και οργανικών καταστάσεων.
- Παιδιά με χρόνια κοιλιακά άλγη μπορεί μελλοντικά να εμφανίσουν συναισθηματικά προβλήματα.
- Η αντιμετώπιση θα στοχεύει στην επιστροφή σε φυσιολογικές λειτουργίες της ζωής. Μπορεί να γίνει περιορισμένη χρήση φαρμάκων, όπως αντιόξινων, αντισπασμωδικών, μυοχαλαρωτικών, υπακτικών ή αντιδιαρροικών.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι η θεραπεία με έλαιο μέντας για 2 εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη χρήση φυτικών ινών ή δίαιτας ελεύθερης λακτόζης για ανακούφιση από τα άλγη.
- Τα δεδομένα για τη χρήση pizotifen στη θεραπεία κοιλιακής ημικρανίας είναι ανεπαρκή.
- Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αλγών.
- Η χειρουργική διερεύνηση (διαγνωστική λαπαροσκοπία) δεν έχει θέση στα χρόνια κοιλιακά άλγη.

Pediatrics. 2005;115:812-815, e370-e381
Medscape 2007

Φεβρουαρίου 01, 2007

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ - ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Υπενθυμίζουμε ότι το 10 Σεμινάριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων θα γίνει σε λίγες ημέρες.

Hμέρα: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007
Ώρα έναρξης: 09.00
Χώρος: Ξενοδοχείο Hyatt Regency
Είσοδος: ελεύθερη

Τα θέματα είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Πέραν των εισηγήσεων που θα αφορούν τις εξελίξεις σε θέματα διάγνωσης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων, θα υπάρχουν και εισηγήσεις για ό,τι νεότερο εμβόλιο κυκλοφορεί.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα δοθεί την ημέρα του Σεμιναρίου βιβλίο με τις πλήρεις εισηγήσεις των ομιλητών, πιστοποιητικό συμμετοχής καθώς και CD με όλες τις εισηγήσεις της δεκαετίας.