Μαρτίου 30, 2007

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Oι εκπαιδευτικοί περνούν πολλές ώρες με τους μαθητές και μπορούν γιαυτόν τον λόγο να ανιχνεύουν έγκαιρα ορισμένες μεταβολές στη συμπεριφορά των μαθητών ή πρώιμα σημεία νόσου.

Συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχούν και τα οποία πρέπει να ελέγχει και να παρατηρεί ο εκπαιδευτικός
• Σοβαρός βήχας
• Δυσχέρεια στην αναπνοή
• Κίτρινη χρώση δέρματος ή ματιών
• Κόκκινα μάτια
• Έκκριμα από τα μάτια
· Ασυνήθιστες κηλίδες ή εξανθήματα
• Μολυσμένες αλλοιώσεις δερματικές
• Πυρετός
• Ασυνήθιστη συμπεριφορά
• Συχνό ξύσιμο στο δέρμα ή στο κεφάλι
• Διάρροια
• Γκριζωπά ή αποχρωματισμένα (λευκά) κόπρανα
• Αίμα στα κόπρανα
• Σκουρόχρωμα ούρα
• Πονόλαιμος, δυσκολία στην κατάποση
• Πονοκέφαλος
• Έμετοι
• Απώλεια όρεξης

Τα σημεία αυτά είναι μη ειδικά και από μόνα τους δεν σημαίνουν οπωσδήποτε λοίμωξη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας αρχόμενης λοίμωξης.

Μαρτίου 29, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ (ΗΠΑ)

Η Πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ είναι η πρώτη Πολιτεία της χώρας αυτής που με απόφαση του Κυβερνήτη της ζητά βεβαίωση εμβολιασμού για HPV των κοριτσιών 11-12 χρόνων που πρόκειται να φοιτήσουν στην έκτη τάξη, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο 2008. Το εμβόλιο εγκρίθηκε από το FDA τον Ιούνιο του 2006 για θήλεα άτομα 9-26 ετών και το ACIP το συστήνει για όλα τα κορίτσια 11-12 χρόνων.
Η Πολιτεία του Τέξας διαθέτει το εμβόλιο στη συγκεκριμένη ηλικία, καθώς επίσης και σε ηλικίες 9-18 χρόνων σε άτομα ανασφάλιστα.
Οι γονείς μπορούν να αρνηθούν να εμβολιάσουν τα κορίτσια τους για λόγους συνειδήσεως μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Inf Dis Child, March 2007

Δεν με εντυπωσιάζει η απόφαση. Έτσι δρουν τα δομημένα κράτη. Εκείνο που δεν γνώριζα (ή πίστευα ότι γνώριζα), είναι η δυνατότητα ελευθερίας άρνησης του εμβολιασμού για συγκεκριμένους λόγους. Αν το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό από το πρόγραμμα εμβολιασμών, αυτό δικαιολογείται. Σε υποχρεωτικά όμως εμβόλια, είχα την πληροφόρηση από νομικούς, ότι η άρνηση εμβολιασμού οδηγούσε σε συνέπειες. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι άλλο, ευχαρίστως να μας το πληροφορήσει.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D – ΚΥΗΣΗ – ΑΣΘΜΑ

Η λήψη ικανών δόσεων βιταμίνης D κατά την κύηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο wheezing και άσθματος κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο πολύ πρόσφατων μελετών (Am J Clin Nutr 2007;85:788-795, 853-859) που αν επιβεβαιωθούν και με ευρύτερες μελέτες θα έχουν μεγάλη επίπτωση στη δημόσια υγεία μια και το κόστος παρέμβασης θα είναι χαμηλό.

Μαρτίου 28, 2007

ΑΡΙΘΜΟΙ !

• Παγκοσμίως, περίπου 29.000 παιδιά μικρότερα των 5 χρόνων πεθαίνουν κάθε μέρα. Δηλ. 1 παιδί κάθε 3 δευτερόλεπτα. Οι περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί μια και υπάρχουν μέτρα πρόληψης.
• Τον πρώτο μήνα της ζωής πεθαίνουν 4.000.000 νεογνά. Τα 3.000.000 από αυτά πεθαίνουν την πρώτη εβδομάδα.
• 1 στα 6 παιδιά των υπανάπτυκτων χωρών πεθαίνει πριν την ηλικία των 5 χρόνων, σε αντίθεση με 1 στα 167 των αναπτυγμένων χωρών.
• Περίπου το 25% των θανάτων κάτω της ηλικίας των 5 χρόνων οφείλεται σε λοιμώξεις που προλαμβάνονται από εμβόλια.
• Από τις 12 χώρες όπου η θνητότητα σε ηλικία <5χρόνων είναι 20%, οι 9 έχουν υποστεί στρατιωτικές επεμβάσεις τα τελευταία 5 χρόνια.
• 270 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
• Υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη σχέση μεταξύ φτώχειας και παιδικής θνητότητας.
• Υπάρχουν 60 εκατομμύρια γυναίκες λιγότερες στον πλανήτη, από ό,τι θα έπρεπε σύμφωνα με τις δημογραφικές τάσεις. Όλες από χώρες της Ασίας και Αφρικής. Τα αίτια; Φυλετικές και θρησκευτικές παρεμβάσεις καθώς και μη ικανοποιητική πρόσβαση σε τροφή και φάρμακα.

«Περίπου 400 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές
καθαρό νερό. Σχεδόν 1.4 εκατομμύρια παιδιά, 3.900 την ημέρα,
πεθαίνουν από αυτόν το λόγο».

United Nations Statistics Division - UN Millennium Development
Goals Report 2006, November 2006


Τα νούμερα αυτά τρομάζουν. Μήπως όμως θα έπρεπε να τρομάζει περισσότερο η αδιαφορία όλων μας; Φορέων και απλού κόσμου;

Μαρτίου 26, 2007

EBV

O EBV μεταδίδεται κυρίως με τον σίελο. Φαίνεται όμως ότι μπορεί να υπάρχει και στις γεννητικές εκκρίσεις και να μεταδίδεται συνεπώς και με τη σεξουαλική επαφή. Ένα ακόμη λοιπόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα; Θα πρέπει οι νέοι να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις (J Infect Dis 2007;469-470, 474-482).

Μαρτίου 24, 2007

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης. Η νόσος δεν έχει εξαλειφθεί. Αντίθετα έχει αυξηθεί θα λέγαμε. Ιδιαίτερα σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Ευτυχώς έχει περιορισθεί (με βάση στοιχεία της Κλινικής μας) η συχνότητα της σημαντικότερης επιπλοκής της φυματίωσης, της μηνιγγίτιδας.

Χρειάζεται επαγρύπνηση όλων. Ας μην ξεχνάμε τη δοκιμασία Mantoux και ας μην ξεχνάμε και το εμβόλιο. Παρά τα μειονεκτήματα και του συγκεκριμένου εμβολίου και της συγκεκριμένης ηλικίας που αυτό γίνεται (από κρατικές υπηρεσίες), θα πρέπει να εφαρμόζουμε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Κλινική μας λειτουργεί Εξωτερικό Ιατρείο Φυματίωσης (κάθε Τρίτη), αλλά ανάλογες περιπτώσεις μπορούν να εξυπηρετούνται και καθημερινά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να τηλεφωνείτε στα τηλ. 2310-968345, 2310-968380.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Η εθνική μας γιορτή ας συμβάλει στη διαφύλαξη μιας έννοιας: Της πατρίδας. Ας μείνει κάτι αμόλυντο σ΄ αυτή τη χώρα της αρπαχτής και του βολέματος. Μακριά από συμφέροντα και ιδεολογίες κομματικές, θρησκευτικές, εκκλησιαστικές, οικονομικές. Η έννοια πρέπει να είναι ίδια και αναλλοίωτη σε όλους.



Σκόπελος, καλοκαίρι 2006.

Μαρτίου 23, 2007

AΖΙΘΡΟΜΥΚΙΝΗ

Νέο φάρμακο για τα ελληνικά παιδιατρικά δεδομένα (κυκλοφορεί πολλά χρόνια στην αλλοδαπή).
Κατηγορία μακρολιδών (αζαλίδες).
Βασικές ενδείξεις: οξεία μέση ωτίτιδα, οξεία ρινοκολπίτιδα, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία.
Δρα αναστέλλοντας την πρωτεϊνική σύνθεση των μικροβίων (σύνδεση στο 50S ριβόσωμα).
Δράση. gram (+) οργανισμοί: S. aureus , S. agalactiae , S. pneumoniae, S. pyogenes
gram (-) οργανισμοί: H. influenzae, H. ducreyi, M. catarrhalis, N. gonorrhoeae, C. pneumoniae, C. trachomatis, M. pneumoniae .
επίσης: in vitro S. viridans, B. pertussis, L. pneumophilia, Prevotella bivius, Peptostreptococcus sp., B. burgdoferi, T. pallidum, U. urealyticum, and M. homini.

Οι ενδείξεις της αζιθρομυκίνης στηρίζονται σε πληθώρα μελετών που έδειξαν τη μεγάλη ιστική διείσδυση της και τη μακρά ημιπερίοδο ζωής (>60 ώρες στα παιδιά). Σ΄αυτές τις ιδιότητες στηρίχθηκε και η βραχείας διάρκειας χορήγηση του φαρμάκου.
Η αζιθρομυκίνη επιτυγχάνει υψηλές συγκεντρώσεις στα ουδετερόφιλα και στα μακροφάγα, κάτι που διευκολύνει τη μεταφορά και απελευθέρωση του φαρμάκου εκεί που χρειάζεται.
Η βιοδιαθεσιμότητα της είναι 40%. Η χορήγηση της μαζί με τροφή αυξάνει τις συγκεντρώσεις της όχι όμως την τελική απορρόφηση του φαρμάκου. Η σύνδεση με πρωτείνες κυμαίνεται από 7 έως 51%. Διεισδύει πολύ καλά στους πνεύμονες, τις αμυγδαλές, το μέσον ούς. Η αποβολή της γίνεται μέσω των χοληφόρων κυρίως.

H αζιθρομυκίνη μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις κυκλοσπορίνης όταν τα δύο φάρμακα λαμβάνονται συγχρόνως. Τα αντιόξινα μειώνουν τις συγκεντρώσεις της αζιθρομυκίνης στο αίμα. Η χρήση αζιθρομυκίνης από άτομα που λαμβάνουν αναστολείς της ρεδουκτάσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μυοπάθεια ή ραβδομυόλυση.

Το φάρμακο είναι καλά ανεκτό. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: διάρροια (1-6%), κοιλιακά άλγη (1-4%), ναυτία (0.5-2%), έμετοι (1-6%), κεφαλαλγία (1-2%), εξάνθημα (0.4-2%). Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες: ζάλη, σύγχυση, θόλωση, κόπωση, πυρετός, δυσκοιλιότητα, ανορεξία, θωρακικό άλγος, κνησμός, ουδετεροπενία. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες: βαριές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία, αγγειοοοίδημα, σύνδρ. Stevens Johnson, τοξική επιδερμόλυση). Χολοστατικός ίκτερος και νεφρίτιδα είναι πιο σπάνια. Στην τελευταία περίπτωση καλό είναι να μην χρησιμοποιηθεί το φάρμακο εκ νέου για 3-6 μήνες. Επίσης, η αζιθρομυκίνη, θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία.

Δοσολογικά σχήματα. Η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται σε μία εφάπαξ ημερήσια δόση. Είναι αποδεκτά τα παρακάτω σχήματα. Για οποιοδήποτε σχήμα θεραπείας μέγιστη ημερήσια δόση για παιδιά είναι 1500 mg.
Οξεία ωτίτιδα.
1. 10 mg/kg την πρώτη ημέρα και 5 mg/kg τις ημέρες 2-5
2. 10 mg/kg/24ωρο επί 3 ημέρες
3. 30 mg/kg σε μία εφάπαξ δόση

Ρινοκολπίτιδα
10 mg/kg άπαξ ημερησίως για 3 ημέρες

Πνευμονία
1. 10 mg/kg την πρώτη ημέρα και 5 mg/kg τις ημέρες 2-5
2. 10 mg/kg/24ωρο επί 3 ημέρες

Σε περίπτωση χορήγησης της αζιθρομυκίνης παρεντερικώς σε πνευμονία, οι ενδείξεις λένε για δεκαήμερη αγωγή (3 IV και 7 po). Βέβαια αυτό αφορά τις βαριές πνευμονίες που χρήζουν εισαγωγής, νοσηλεία στην εντατική κλπ. Στη χώρα μας, όπου οι πνευμονίες εισάγονται στο νοσοκομείο ανεξάρτητα από τη βαρύτητα τους, πιστεύουμε ότι καλύτερη λύση είναι η 3ημερη IV αγωγή και στη συνέχεια (αναλόγως της βαρύτητας) άλλες 3 ημέρες po.

Σε περιπτώσεις όπου υποπτευόμαστε μυκοπλασματική πνευμονία, η θεραπεία με κλαριθρομυκίνη είναι 14 ημέρες. Η θεραπεία με αζιθρομυκίνη θεωρητικά θα μπορούσε να καλύψει το χρονικό αυτό διάστημα με μία σειρά χορήγησης (λόγω μακράς παραμονής στους ιστούς). Ωστόσο, θα συστήναμε άλλη μία σειρά (3+3 ημέρες) ως πιο δόκιμη θεραπεία.

Αμυγδαλίτιδα
1. 12 mg/kg/24ωρο επί 5 ημέρες
2. 20 mg/kg/24ωρο επί 3 ημέρες

Το θεραπευτικό φάσμα της αζιθρομυκίνης επεκτείνεται και σε άλλες παθήσεις (σύμφωνα με μελέτες) πλην των ανωτέρω που αποτελούν τις κύριες ενδείξεις. Τέτοιες παθήσεις είναι: κοκκύτης, χλαμυδιακές λοιμώξεις, τυφοειδής πυρετός, σιγκέλλωση, ακμή.
Η αζιθρομυκίνη αποτελεί φάρμακο για συνήθεις λοιμώξεις των παιδιών. Ο γιατρός θα πρέπει να μελετήσει τα δοσολογικά σχήματα και να χρησιμοποιεί το πιο βολικό γι΄ αυτόν αλλά και για τον μικρό ασθενή του.

Δεν πρέπει κανείς παιδίατρος (κανείς γιατρός γενικά) να ξεχνά ότι η χρήση αντιμικροβιακών πρέπει να γίνεται με σύνεση, όπου υπάρχει απόλυτη ένδειξη, στη σωστή δοσολογία και στη σωστή χρονική διάρκεια.

Drugs 1998;56:273-97
Pediatr Infect Dis J 2004;23:S135-9.
Pediatr Infect Dis J 2004;23:S102-7.
Pediatr Infect Dis J 2005;24:153-61.
Pediatr Pharm. 2005; 11

Μαρτίου 20, 2007

ΕΜΒΟΛΙΑ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΠΟΛΥΔΥΜΑΜΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Η εισαγωγή πολλών εμβολίων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οδηγεί αναγκαστικά στη χρήση των πολυδυνάμων σκευασμάτων. Τα σκευάσματα αυτά είναι αξιόλογα, με καλή αντισωματική απάντηση για τα επιμέρους αντιγόνα που έχουν, και με συνήθεις, μόνο, ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι γιατροί δεν πρέπει να τα «φοβούνται», αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούν.
Από τους πολλούς συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν, προτιμούμε τα παρακάτω σχήματα ως πιο βολικά και πιο κοντά στα αναγκαία μεσοδιαστήματα.
Τα σχήματα αφορούν τους βασικούς εμβολιασμούς (έως την ηλικία των 18 μηνών)

1o ΣΧΗΜΑ

2 μ πενταδύναμο (DTaP+IPV+Hib) + MenC ( + Rota ?)
3 μ PCV7
4 μ εξαδύναμο (DTaP+IPV+Hib+HepB) + ΜenC ( + Rota ?)
5 μ PCV7
6 μ εξαδύναμο (DTaP+IPV+Hib+HepB) + Men C
7μ PCV7
(μπορεί να αντικατασταθεί χρονικά το μηνιγγιτιδοκοκκικό με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το αντίθετο)


15 μ MMR
16 μ MenC
17 μ Var
18 μ εξαδύναμο (DTaP+IPV+Hib+HepB) + PCV7

Το σχήμα περιλαμβάνει 14 ενέσεις, μία μόνον επιπλέον δόση (του IPV) και κανονικές δόσεις ηπατίτιδας Β. Μεσοδιάστημα 2ης και 3ης δόσης 12 μήνες. Διπλάσιος του κλασικού σχήματος για το εμβόλιο αλλά είναι γνωστό ότι η μακρύτερη απόσταση των δύο αυτών δόσεων προκαλεί καλύτερη αντισωματική απάντηση.

2ο ΣΧΗΜΑ

0 μ HepB
1 μ HepB
2 μ πενταδύναμο (DTaP+IPV+Hib) + MenC ( + Rota ?)
3 μ PCV7
4 μ πενταδύναμο (DTaP+IPV+Hib) + ΜenC ( + Rota ?)
5 μ PCV7
6 μ πενταδύναμο (DTaP+IPV+Hib) + Men C
7 μ PCV7
8 μ HepB
(μπορεί να αντικατασταθεί χρονικά το μηνιγγιτιδοκοκκικό με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το αντίθετο)


15 μ MMR
16 μ MenC
17 μ Var
18 μ πενταδύναμο (DTaP+IPV+Hib) + PCV7

Το σχήμα περιλαμβάνει 17 ενέσεις, μία μόνον επιπλέον δόση (του IPV) και κανονικές δόσεις ηπατίτιδας Β. Έχει το μειονέκτημα των 3 επιπλέον ενέσεων αλλά και το πλεονέκτημα ότι το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β γίνεται από τη γέννηση (κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να γενικευθεί), ενώ το μεσοδιάστημα 2ης και 3ης δόσης είναι 7 μήνες (για όσους θέλουν να είναι πιο κοντά στο κλασικό σχήμα).

ΣΗΜ. 1. Το ερωτηματικό στο εμβόλιο Rota έχει να κάνει με το αν και πότε θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα και με τις ιδιαίτερες συνθήκες και απόψεις για το νόσημα. Θα επαναλάβουμε ότι αν γίνει, θα πρέπει να γίνει ΜΑΖΙ με τα άλλα εμβόλια και να μην αποτελέσει αιτία μετακίνησης κάποιων εμβολίων.

ΣΗΜ. 2. Οπωσδήποτε μπορεί ο γιατρός να χρησιμοποιήσει και άλλα σχήματα, γνωρίζοντας και έχοντας υπόψη ότι α) τα ζωντανά εμβόλια μπορεί να γίνουν την ίδια ημέρα ή σε διάστημα τουλάχιστον 1 μηνός μεταξύ τους, β) όλοι οι άλλοι συνδυασμοί, χρονικοί και εμβολιαστικοί, είναι δυνατοί, γ) όλα τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να γίνουν, θεωρητικά, την ίδια ημέρα. Τέλος, απαραίτητο είναι ο γιατρός να εφαρμόζει ορθά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Αν όλοι εφαρμόζουμε το ίδιο πρόγραμμα, τότε θα επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα των εμβολιασμών.

Μαρτίου 16, 2007

Πάντα κάτι μαθαίνουμε

''Τα παιδιά μπορούν να διδάξουν τρία πράγματα στους μεγάλους:
πρώτον, να χαίρονται χωρίς να υπάρχει λόγος,
δεύτερον, να ασχολούνται πάντα με κάτι,
τρίτον, να απαιτούν με όλη τους τη δύναμη αυτό που επιθυμούν.''

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Ρωτούν αν σε μία οικογένεια με κρούσμα στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας, χρειάζεται χημειοπροφύλαξη για παρεμπόδιση της μετάδοσης του GABHS σε άλλα μέλη.
Πιστεύω πως όχι. Εξάλλου και πρόσφατες μελέτες (Pediatr Infect Dis J 2007;26:139-141) αμφισβητούν την αξία τέτοιας ενέργειας εκ μέρους του γιατρού. Η καλοήθης και αυτοϊώμενη φύση της νόσου, το κόστος της προφύλαξης και η πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών μικροβίων κάνουν την προφύλαξη ως ρουτίνα, «ασύμφορη».
Θα μπορούσε να χορηγηθεί υπό προϋποθέσεις προφύλαξη (5 ημέρες κεφαλοσπορίνη από το στόμα) σε περιπτώσεις ρευματικού πυρετού ή σπειραματονεφρίτιδας καθώς και σε οικογένειες όπου παρατηρείται το φαινόμενο μετάδοσης του στρεπτοκόκκου δίκην “ping-pong”.

Μαρτίου 15, 2007

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β – ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Εκτός από τους γνωστούς τρόπους μετάδοσης, η ηπατίτιδα Β είναι πιθανόν να μεταδίδεται και με τον ιδρώτα, σε αγωνίσματα ή παιχνίδια που απαιτούν επαφή σώμα με σώμα (Br J Sports Med 2007). Ο τρόπος αυτός μετάδοσης είναι φυσικά πιο συχνός σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι σε τέτοια αγωνίσματα θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αθλητών κατά της ηπατίτιδας Β.

Μαρτίου 14, 2007

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ; ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΦΕΙΔΩ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη (N Engl J Med 2007;356:904-910)αναφέρεται σε περιστατικά θρομβοπενίας που προκλήθηκαν από τη χρήση βανκομυκίνης. Τα αιμοπετάλια μειωνόντουσαν έως και 93%, την 8η περίπου ημέρα από τη λήψη του αντιμικροβιακού. Παρατηρήθηκε πτώση, όμως, ακόμη και την 1η ημέρα λήψης. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν και κλινική σημειολογία με αιμορραγίες, μερικές φορές έντονες. Χορήγηση διαφόρων παραγόντων, όπως μετάγγιση αιμοπεταλίων, ΙV γ-σφαιρίνη, στεροειδή κλπ δεν απέδωσε. Ο αριθμός αιμοπεταλίων αποκαθίστατο μόνο μετά τη διακοπή της βανκομυκίνης.

Πάλι θα τονίσουμε: Αντιμικροβιακά με σύνεση. Ειδικά στη χώρα μας, η χρήση βανκομυκίνης δεν είναι ακόμη απαραίτητη στο βαθμό των άλλων κρατών.

Μαρτίου 08, 2007

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Tίποτε δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Η μαζική χρήση του oseltamivir τα τελευταία χρόνια ανέδειξε και τις ανεπιθύμητες ενέργειες του: σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, ενίοτε ψυχιατρικά προβλήματα και αρκετοί θάνατοι μεταξύ των οποίων και σε παιδιά. Στην Ιαπωνία το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση παρόλο που δεν συνδέει το φάρμακο άμεσα με τις καταστάσεις αυτές. Σύμφωνα με το Υπουργείο σημειώθηκαν 54 θάνατοι σε άτομα που λάμβαναν το φάρμακο, ενώ το Φεβρουάριο συνέβησαν και δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» σε εφήβους που δεν είχαν αφήσει κανένα σημείωμα αυτοκτονίας.
Η φαρμακευτική εταιρεία τονίζει από την πλευρά της ότι δεν υπάρχει σχέση και ότι τα περιστατικά αυτά είναι σπάνια σε αναλογία με τα εκατομμύρια δόσεις φαρμάκου που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα.
Έρευνα του Υπουργείου Υγείας σε 2800 παιδιά που έλαβαν το φάρμακο τον τελευταίο χρόνο, δεν έδωσε ενδείξεις συσχετισμού παθολογικής συμπεριφοράς και λήψης φαρμάκου. Τώρα επεκτείνει τη μελέτη με στόχο τα 10.000 άτομα.

Προσοχή λοιπόν, στην άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων γενικώς. Πάντα με μέτρο και όπου υπάρχει απόλυτη ένδειξη.

TOKYO (Reuters Ηealth Information) March 06, 2007

Μαρτίου 07, 2007

BΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

- Κορεσμός οξυγόνου μικρότερος του 94% μετά εισπνοές επινεφρίνης
- Αναπνευστική δυσχέρεια (πχ αναπνοές > 60 /min ή εισολκές μεσοπλευρίων)
- Άπνοιες ή κίνδυνος για άπνοιες
- Ηλικία μικρότερη των 2 μηνών ή προωρότητα
- Υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή
- Αδυναμία ενυδάτωσης

Μαρτίου 06, 2007

ΠΟΙΗΣΗ - 5

ΟΝΕΙΡΟ
Δε μ’ έφτανε ούτε καν αχός
μέσ’ στη ζωή που ζούσα.
Κ’ η θύμηση λιγόθυμη
των όσων αγαπούσα.

Κ’ ήρθε η ματιά σου γελαστή
εαρινή ελπίδα
και για τα που μου λείψανε
μου μίλησε μ’ ελπίδα.

Μα είνε οι χαρές μας φτερωτές
και το φθινόπωρο είνε
μέσα στην ίδια μου φωνή
που σου φωνάζει: μείνε.

Και της ματιάς σου ο γελαστός
ήλιος θα βασιλέψη
και τ’ όνειρο θα ξεχαστή
προτού καν αληθέψη.

ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ

Μαρτίου 05, 2007

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ;

Είναι γνωστό ότι στη βρογχιολίτιδα δεν έχουν ένδειξη τα αντιβιοτικά, αν δεν συνυπάρχει βακτηριακή λοίμωξη (πχ ωτίτιδα που είναι συχνή). Πρόσφατη μελέτη όμως (Eur Respir J 2007;29:91-97) θέλει να ανατρέψει τα γνωστά. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι σε παιδιά με βρογχιολίτιδα από RSV, η χρήση κλαριθρομυκίνης έχει ευνοϊκά αποτελέσματα. Ο RSV εκλύει ανοσολογική φλεγμονώδη απάντηση που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η κλαριθρομυκίνη έχοντας ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση θα μπορούσε να αναστείλει τις ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες. Αυτό βέβαια είναι μια υπόθεση των συγγραφέων, που δοκίμασαν να την επιβεβαιώσουν σε 21 παιδιά (λίγα). Έδωσαν λοιπόν σε μια ομάδα κλαριθρομυκίνη και στην άλλη ομάδα placebo. Τα παιδιά με την αντιβίωση έμειναν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο (51 ώρες έναντι 88 ωρών) και απαίτησαν επίσης λιγότερο χρόνο για οξυγόνωση και ενυδάτωση. Μετά 3 εβδομάδες χορήγησης κλαριθρομυκίνης τα επίπεδα πλάσματος των ιντερλευκινών 4 και 8 ήσαν σαφώς μειωμένα στην ομάδα της κλαριθρομυκίνης.

Φυσικά είναι πολύ πρόωρο να υιοθετήσει κάποιος τις απόψεις των συγγραφέων. Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες.

Μαρτίου 03, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV – ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ;

Mελέτη που δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών (Br J Cancer, 2007) έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου κατά του HPV σε αγόρια και κορίτσια συγχρόνως, πριν αυτά αρχίσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, θα αποτελέσει την πλέον αποτελεσματική στρατηγική παρέμβασης στη δημόσια υγεία. Με δεδομένο ότι το εμβόλιο θα είναι 100% αποτελεσματικό, η χορήγηση του εμβολίου στην ηλικία των 21 χρ θα προφύλασε μόνο το 10% περίπου των καρκίνων μέχρι το έτος 2055. Αν το εμβόλιο γίνει στην ηλικία των 15 χρόνων τότε το ποσοστό προφύλαξης θα είναι 68%. Οι ερευνητές τονίζουν ότι αν στο πρόγραμμα εμβολιασμού περιληφθούν και αγόρια τότε το ποσοστό προφύλαξης αυξάνεται κατά 15%. Μια άλλη στρατηγική αύξησης των αποτελεσμάτων του εμβολίου είναι να εμβολιασθούν άμεσα και άτομα μεγαλύτερης της συνιστώμενης προς το παρόν ηλικίας.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Στην κοντινή μας Αίγυπτο ανακοινώθηκε νέο κρούσμα γρίπης των πτηνών A(H5N1), σε κοριτσάκι 4 χρόνων που εκτέθηκε σε άρρωστα πουλιά στο σπίτι της μια εβδομάδα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τα εξής κρούσματα H5N1 σε ανθρώπους διεθνώς, την 1η Μαρτίου 2007:
277 από τα οποία τα 167 θανατηφόρα.

Μαρτίου 01, 2007

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;




Η φωτογραφία "τραβήχθηκε" τον Σεπτέμβριο 2006, κάποιο δειλινό που περιπλανιόμουν στην όμορφη Μυτιλήνη. Δεν είναι επίκαιρη;

Group A Streptococcus - Διεισδυτικές λοιμώξεις

Οι διεισδυτικές λοιμώξεις από group A Streptococcus (GAS) είναι κυρίως η σήψη, η βακτηριαιμική πνευμονία και σύνδρομα που εξελίσσονται ταχέως, όπως η νεκρωτική περιτονιίτιδα και το στρεπτοκοκκικό toxic shock syndrome (STSS). Πόσο συχνές είναι; Περίπου 9000 περιπτώσεις ετησίως στις ΗΠΑ (σε μας δεν γνωρίζουμε) με 1350 θανάτους. Πάντως διεθνώς αυξάνουν συνέχεια. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τις λοιμώξεις αυτές με παράγοντες κινδύνου, όπως η VZV – λοίμωξη, και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μεγαλύτερο ρόλο όμως φαίνεται πως παίζουν οι συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι. Πολλά παιδιά στο ίδιο δωμάτιο αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως τον αυξάνει και η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η προσέλευση στο σπίτι πολλών παιδιών είναι επίσης παράγοντας κινδύνου. Τα παιδιά φαίνεται ότι είναι αυτά που μεταφέρουν τον GAS στο περιβάλλον τους.