Μαΐου 28, 2007

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βλέποντας κανείς τις σημερινές κρίσεις και επιλογές στο πανεπιστήμιο , τον πιάνει τρόμος αναλογιζόμενος σε τι χέρια θα πέσει εντός 5ετίας-10ετίας η εκπαίδευση των φοιτητών και κατ΄επέκταση (αν σκεφθούμε την ιατρική) η υγεία των πολιτών. Και αν σήμερα πολλοί μιλάνε για άνεργους τενεκέδες αναφερόμενοι στους πτυχιούχους μας (Ι. Πρετεντέρης, "Το Βήμα της Κυριακής", 27-05-07), φανταστείτε τι θα λένε αύριο.

Υπάρχει περίπτωση σ΄ αυτή τη χώρα να επικρατήσει κάποτε η αξιοκρατία;;

Μαΐου 24, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στο Βιετνάμ ανακοινώθηκαν 3 θάνατοι βρεφών μετά χορήγηση εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β (παρακεύασμα της κορεάτικης εταιρείας LG). Το Υπουργείο Υγείας ανέστειλε τον εμβολιασμό σε όλη τη χώρα.
O πρόεδρος του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι μεταξύ 23 Απριλίου και 7 Μαίου 2007, 4 βρέφη εμφάνισαν shock μετά το εμβόλιο. Οι στατιστικές μιλούν για 1 περίπτωση ανά 1.000.000 εμβολιαζομένων. Στη χώρα αυτή γίνονται εκατομμύρια εμβολιασμοί για την ηπατίτιδα Β. Φαίνεται πως το παραπάνω συμβάν συνέβη με συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων.
Ο WHO μέσω του οποίου γινόταν η διανομή του εμβολίου συμφώνησε στην προσωρινή διακοπή του εμβολιασμού με την παρτίδα αυτή. Ειδοποίησε, μάλιστα, όλες τις χώρες που χρησιμοποιούσαν ανάλογο σκεύασμα να διακόψουν τον εμβολιασμό.


ProMed 18-05-07, 22-05-07

IAIMIA AΠO ROTA IO

H αντιγοναιμία είναι συχνή σε λοίμωξη από ιό Ρότα. Σε τελευταία μελέτη (PLoS Med 2007, 4: e121) βρέθηκε ότι συχνή είναι και η ιαιμία, που είναι άμεσα σχετιζόμενη με την αντιγοναιμία, ανεξάρτητη όμως της παρουσίας διάρροιας. Η παρουσία αυτή της ιαιμίας ανάγει πλέον σε άλλα επίπεδα τη λοίμωξη, μια και μπορεί να υπάρξουν και εξωεντερικές εντοπίσεις. Η επίπτωση της ιαιμίας στις κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης δεν είναι προς το παρόν γνωστή.
Δεν είναι γνωστό, επίσης, το πόσα παιδιά μπορεί να κάνουν εξωεντερικές εκδηλώσεις. Αν υπολογίσουμε όμως ότι ο αριθμός των γαστρεντεριτίδων από ιό Ρότα είναι εξαιρετικά μεγάλος, τότε και μικρό ποσοστό να κάνει κάποια εκδήλωση εκτός εντέρου, ίσως είναι αξιολογήσιμος ο τελικός αριθμός παιδιών. Και ίσως είναι ενδιαφέρον να δούμε από άλλη πλέον σκοπιά την παθογένεση της λοίμωξης από τον ιό αυτόν.

Μαΐου 22, 2007

ΑΜΟΙΒΕΣ

Το παιδί είχε μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού. Εμπύρετη. Ο γονιός λέει ότι στο εφημερεύον νοσοκομείο είχε πολύ κόσμο. Έτσι για να μην περιμένει πήγε σε ιδιωτική κλινική. Έγινε εισαγωγή. Του είπαν ότι ο μέσος όρος νοσηλείας θα ήταν περίπου πέντε ημέρες. Στο πρώτο 24ωρο πήρε το παιδί οικειοθελώς και απεχώρησε. Γιατί; Κάτι του φάνηκε υπερβολικό. Και δεν είχε άδικο. Μία ημέρα νοσηλείας. Το ποσόν πληρωμής; 991 Ευρώ. Ναι, για μία ημέρα. 337.683 δρχ αν τις θυμάσθε ακόμη. Περιττό να αναφέρω τις εξετάσεις που έγιναν (και την κοστολόγηση τους), όπως περιττό να αναφέρω και την αμοιβή του γιατρού (όχι κάποιος μεγαλοσχήμων και επώνυμος, μάλλον από τους εφημερεύοντες θα ήταν).

Δεν είναι όμως να λυπάσαι, διότι πολλές φορές οι γονείς συνειδητά πηγαίνουν σε τέτοια ιδρύματα και διαλαλούν ότι εγώ πληρώνω και έχω εξυπηρέτηση. Ποια εξυπηρέτηση; Αν τους πουν ότι τελείωσε το επισκεπτήριο θα αποχωρήσουν όλοι χωρίς διαμαρτυρία (παρά το ότι πληρώνουν). Αν σε δημόσιο νοσοκομείο τους πουν ότι τελείωσε το επισκεπτήριο θα βγάλουν μια "πιθαμή γλώσσα" λέγοντας τα μύρια όσα.

Από τη μιά η κτιριακή πολυτέλεια (!) με γιατρούς ακριβοθώρητους και από την άλλη η κτιριακή μετριότητα με γιατρούς να πασχίζουν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των εφημεριών με πενιχρότατους μισθούς και με κενές θέσεις ουκ ολίγες.

Αφού τα θέλουμε ας τα παθαίνουμε.

Μαΐου 20, 2007

ΠΟΙΗΣΗ - 6

Τρέμει το κορμί
Κάθε φορά που την πλάτη γυρίζεις.

Τα βήματά μου γίνονται πέρασμα
στο αύριο,
όταν τα μάτια σου γεμίζουν στάλες
από λιωμένο κεχριμπάρι.

Οι θύμησες καρφιά στις παλάμες μου,
Και τα χείλη σου
πικρό φιλί μού αποθέτουν σταυρωτά.

Μην ανοίξεις τη χούφτα σου...
Η ψυχή μου θα πετάξει μακριά....
Σαν πεταλούδα
ανάμεσα από τα δάχτυλά σου....



Άγνωστου(ης) / από το διαδίκτυο


Μας άρεσε και το παραθέτουμε.

Μαΐου 19, 2007

ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ

Έλεγε ο Σωκράτης:

Μορφωμένοι είναι
- Αυτοί που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις αντί να ελέγχονται από αυτές
- Αυτοί που αντιμετωπίζουν με καλοπροαίρετο τρόπο ενοχλητικά γεγονότα και αντιπαθείς ανθρώπους
- Αυτοί που ελέγχουν τις απολαύσεις τους
- Αυτοί που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις κακοτυχίες τους
- Αυτοί που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και τη δόξα τους

Όπως βλέπετε, κατά τον μεγάλο αυτόν άνδρα, η μόρφωση δεν έχει καμμιά σχέση με τίτλους και με γνώσεις.

Μαΐου 17, 2007

ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ

Η χρήση στεροειδών στην παραρρινοκολπίτιδα δεν έχει γενικά ένδειξη. Η γνωστή ιατρική βάση δεδομένων Cochrane Database δημοσιεύει στο τεύχος 2, Απρίλιος 2007 (Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 2. Art. No.: CD005149. DOI: 10.1002/14651858.CD005149.pub2.), τις απόψεις της για τη χρήση στεροειδών ενδορρινικά σε οξεία παραρρινοκολπίτιδα.
Με βάση την ανάλυση των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση των στεροειδών ενδορρινικά είχε μέτρια, αλλά κλινικά άξια λόγου, δράση στη νόσο.
Τονίζεται η ανάγκη για περαιτέρω μελέτες ώστε να τεκμηριωθεί πλήρως ή όχι αυτή η δράση.

Μαΐου 13, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ROTΑ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Φαίνεται ότι το εμβόλιο κατά του ιού Rota υιοθετήθηκε στην Ευρώπη. Οι δύο μεγάλες επιστημονικές εταιρείες που είναι ειδικές για το αντικείμενο, η European Society for Pediatric Infectious Diseases (ESPID) και η European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN), μετά από μελέτη πολυάριθμων εργασιών και δεδομένων, συμφώνησαν στην έκδοση ενιαίων συστάσεων για τον εμβολιασμό. Οι συστάσεις αυτές αφορούν την Ευρώπη και ανακοινώθηκαν εχθές Σάββατο 12/05/2007 στη Βαρκελώνη στο 40th Annual Meeting of ESPGHAN.

Οι συστάσεις αυτές έχουν ως εξής:

1. Συνιστάται η χρήση του εμβολίου στις χώρες της Ευρώπης.
2. Και τα δύο κυκλοφορούντα εμβόλια έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και μπορούν να μειώσουν το φορτίο της λοίμωξης από ιό Rota στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
3. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη λοίμωξη από ιό Rota είναι:

73-87% τον πρώτο χρόνο και
62-73% τον δεύτερο χρόνο για το σύνολο της λοίμωξης

85-98% τον πρώτο χρόνο και
81-88% τον δεύτερο χρόνο για τις σοβαρές μορφές της λοίμωξης

85-100% τον πρώτο χρόνο για τις περιπτώσεις που θα χρειαζόντουσαν νοσηλεία

4. Και τα δύο εμβόλια είναι δραστικά έναντι των περισσοτέρων κυκλοφορούντων οροτύπων.
5. Το εμβόλιο χορηγείται σε υγιή κατά τα άλλα παιδιά είτε συγχρόνως με τα άλλα εμβόλια ρουτίνας της ηλικίας, είτε και μεμονωμένα.
6. Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται συγχρόνως με το εμβόλιο πολιομυελίτιδας p.o. (OPV). Σε χώρες όπου κυκλοφορεί το OPV, πρέπει να υπάρχει ελάχιστο μεσοδιάστημα 2 εβδομάδων μεταξύ των δύο εμβολίων (OPV και Rota).
7. Η πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να γίνεται μεταξύ 6ης και 12ης εβδομάδας της ζωής.
8. Οι δόσεις του εμβολίου (συνολικά 2 για το Rotarix και 3 για το Rotateq) πρέπει να συμπληρώνονται μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής.
9. Δεν συνιστάται έναρξη του εμβολιασμού μετά τον 3ο μήνα της ζωής.
10. Σε παιδιά με ειδικές συνθήκες συνιστώνται τα εξής
- πρόωρα: εμβολιάζονται στη χρονολογική τους ηλικία
- HIV: ασθενής σύσταση για εμβολιασμό (εξατομίκευση)
- σοβαρή ανοσοανεπάρκεια: δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός

ΕSPID 2-4/05/07
ESPGHAN 9-12/05/07

HPV ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαϊου του Int J Cancer (2007;120:2165) οι συγγραφείς διαπίστωσαν μια σαφή σχέση του HPV-16 με το επιθηλιακό καρκίνωμα του στόματος. Και ενώ η σχέση του ιού με τον καρκίνο του τραχήλου και της ορθοπρωκτικής περιοχής είναι σαφής , η σχέση του με τον καρκίνο του στόματος ήταν υπό αμφισβήτηση. Οι συγγραφείς (των οποίων η ομάδα ασχολείται επί καιρό με το θέμα) πιστεύουν ότι με τεχνική που αναπτύσσουν, θα μπορούν μελλοντικά να ανιχνεύουν την εμπλοκή του HPV-16 σε πρώιμα στάδια ώστε να επεμβαίνουν έγκαιρα και πιθανόν να διακόπτουν την μετάπτωση σε καρκινικές αλλοιώσεις.

Μαΐου 06, 2007

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κορίτσι 5 χρ. με υπερπυρεξία από 2ημέρου, δυσκαταποσία και κοιλιακά άλγη. Όχι βήχας, όχι ρινίτιδα. Κακή όψη. Ερυθρότητα φάρυγγα και εξιδρώματα στις αμυγδαλές. Τραχηλική λεμφαδενοπάθεια. Λοιπά ΚΦ.
Έλεγχος με «strep test» ήταν αρνητικός. Δεν ελήφθη φαρυγγικό επίχρισμα για καλλιέργεια. Γεν. ούρων έδειξε 3+ κετόνες και ΕΒ >1.030. Τέθηκε η διάγνωση ίωσης, χορηγήθηκαν αντιπυρετικά και υγρά και συστήθηκε επανεξέταση αν θα υπήρχε επιδείνωση. Η κατάσταση πράγματι επιδεινώθηκε σε λίγες ώρες, ο πυρετός αυξήθηκε , και οι λεμφαδένες ήσαν πιο τεταμένοι. Νέα εξέταση (σε άλλο ιατρείο). Ο γιατρός επανέλαβε το strept test το οποίο αυτή τη φορά ήταν εντονότατα θετικό. Χορηγήθηκε αντιβίωση και σε δύο ημέρες η ασθενής ήταν απύρετη.

Η περίπτωση αφορά μια κοινή αμυγδαλίτιδα, λοίμωξη από τις πλέον συχνές, που οι παιδίατροι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Διεθνώς έχουν εκδοθεί πάμπολλες οδηγίες για τη διάγνωση και θεραπεία της, από πάμπολλες επιστημονικές εταιρείες. Παρόλα αυτά τίποτε δεν έχει αλλάξει, ειδικά στην αντιμετώπιση της, τα τελευταία 50 χρόνια. Αδιάκριτη διάγνωση και αδιάκριτη χορήγηση αντιμικροβιακών.
Η κλινική διάγνωση είναι δύσκολη διότι δεν υπάρχουν πάντα τα κλασικά σημεία, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία. Για παράδειγμα, το παραπάνω περιστατικό παρουσίαζε ως προέχοντα σημεία την τραχηλική λεμφαδενίτιδα και τα κοιλιακά άλγη. Πολλές φορές παιδιά με ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να είναι και φορείς του στρεπτοκόκκου.
Η θεραπεία αποσκοπεί ουσιαστικά στην εκρίζωση του παθογόνου, μια και η λοίμωξη μπορεί να ιαθεί και μόνη της. Η εκρίζωση είναι αναγκαία για να αποφευχθούν οι μη πυώδεις επιπλοκές, ουσιαστικά ο ρευματικός πυρετός. Η θεραπεία μπορεί να είναι επίσης προβληματική. Η πενικιλλίνη (το κλασικό φάρμακο), έχει όχι καλή γεύση. Έτσι, οι παιδίατροι στρέφονται σε άλλα αντιμικροβιακά (ενώ δεν θα έπρεπε). Πολλοί συνιστούν βραχείες θεραπείες. Να γίνει όμως σαφές ότι μέχρι τώρα οι βραχείες αυτές θεραπείες δεν έχουν τεκμηριωθεί και δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες οδηγίες.
Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος για στρεπτόκοκκο με ταχείες δοκιμασίες πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα του παιδιάτρου. Στο παραπάνω περιστατικό γίνεται εμφανής η ανάγκη αυτή. Η ειδικότητα (ικανότητα του θετικού να ανιχνεύει τον στρεπτόκοκκο) της ταχείας δοκιμασίας ελέγχου είναι μεγαλύτερη από την ευαισθησία (ικανότητα του αρνητικού να αποκλείει τον στρεπτόκοκκο). Συνεπώς αν η δοκιμασία είναι θετική τότε πιθανότατα ο ασθενής έχει στρεπτοκοκκική λοίμωξη, αλλά αν είναι αρνητική αυτό δεν αποκλείει τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη, με συνέπεια να απαιτείται στη συνέχεια καλλιέργεια. Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν σωστή λήψη δείγματος. Η μη σωστή λήψη οδηγεί σε ανεπαρκές φορτίο μικροβίου και σε αρνητική δοκιμασία.
Ψευδώς θετικά τεστ μπορεί να υπάρχουν, αλλά είναι σπάνια και αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει την απόφαση για θεραπεία. Οφείλονται συνήθως στο ότι μερικά στελέχη του Streptococcus milleri (που αποτελεί μέρος της χλωρίδας του στόματος) φέρουν στην επιφάνεια τους το group A carbohydrate antigen και έτσι αντιδρούν θετικά με τα τεστ του εμπορίου.
Στην παραπάνω περίπτωση ο γιατρός υποπτεύθηκε την στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, πλην όμως δεν έδωσε καλλιέργεια μετά το αρνητικό ταχύ τεστ. Η παρουσία έντονης λεμφαδενίτιδας θα έπρεπε να τον ευαισθητοποιήσει περισσότερο προς τον στρεπτόκοκκο μια που η λεμφαδενίτιδα αποτελεί ισχυρό διαγνωστικό σημείο για την στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα. Ορθώς, όμως, συνέστησε στην ασθενή επανέλεγχο αν θα υπήρχε επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Συμπερασματικά:
1. Απαραίτητη η χρήση των ταχέων διαγνωστικών μεθόδων.
2. Απαιτείται πολύ καλή λήψη δείγματος (με σωστό τρόπο)
3. Θετική δοκιμασία σημαίνει θεραπεία, εφόσον φυσικά υπάρχουν και συνοδά κλινικά σημεία και συμπτώματα
4. Αρνητική δοκιμασία ακολουθείται από καλλιέργεια
5. Θεραπεία εκλογής παραμένει η πενικιλλίνη
6. Τα βραχέα σχήματα δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμη
7. Υπάρχει περιθώριο έναρξης της θεραπείας έως και 9 ημέρες για προστασία από ρευματικό πυρετό
8. Άρα υπάρχει και περιθώριο σωστής διάγνωσης κα στη συνέχεια θεραπείας.

Pediatrics 2001;108:1180-1186.
Clin Infect Dis. 2002;35:113-125.
Red Book: 2006
ΑΗRQ WebM-M, February 2007

Μαΐου 03, 2007

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ

Το εμβόλιο κατά του HPV έλαβε άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ το καλοκαίρι 2006. Τέλος Μαρτίου 2007 το ACIP εξέδωσε τις πλήρεις συστάσεις και οδηγίες για τη χρήση του εμβολίου αυτού (MMWR, March 2007).
  • H λοίμωξη από τον HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή κυρίως, και ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνουν οι σύντροφοι.
  • Ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για καρκινωματώδεις αλλοιώσεις στον τράχηλο είναι η επιμένουσα λοίμωξη από ορισμένους τύπους του ΗPV και ειδικά τον τύπο 16.
  • Ο HPV σχετίζεται επίσης με τις περισσότερες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις του κόλπου (vaginal intraepithelial neoplasias III -VaIN III), με το 76% των ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών του αιδοίου (vulvar intraepithelial neoplasia - VIN), το 42% των καρκινωμάτων του αιδοίου, το 90% των καρκίνων του πρωκτού καθώς και με την υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση.
  • Η πρόληψη της λοίμωξης από HPV μπορεί να περιλαμβάνει αποχή, μονογαμική σχέση με μη προσβεβλημένο σύντροφο, χρήση προφυλακτικών (μερική προστασία).
  • Η επιτήρηση της λοίμωξης και η θεραπεία του συντρόφου δεν είναι προληπτικά μέτρα.
  • Καλύτερη λύση πρόληψης θεωρείται ο εμβολιασμός.
  • Το εμβόλιο ενδείκνυται για ηλικίες 11-13 χρόνων αλλά και γενικώς από ηλικίες 9 χρ έως 26 χρόνων.
  • Το εμβόλιο (τετραδύναμο) περιέχει σε 0.5-mL δόσεως: 20 µg of HPV 6 L1 protein, 40 µg HPV 11 L1 protein, 40 µg HPV 16 L1 protein, 20 µg HPV 18 L1 protein, 225 µg amorphous aluminum hydroxyphosphate sulphate. Επίσης, sodium chloride, L-histidine, polysorbate 80, sodium borate, water.
  • Το δοσολογικό σχήμα του εμβολίου είναι : 0, 2 μην (ελάχιστο 4 εβδομ.), 6 μην (ελάχιστο 12 εβδομ.).
  • Σειρά που διακόπηκε συνεχίζει κανονικά.
  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι:
    - 89.5% για επιμένουσα HPV 6, 11, 16, 18 λοίμωξη
    - 100% για HPV 16 ή 18 CIN 2/3
    - 95.2% - 100% για οποιουδήποτε βαθμού CIN
    - 98.9% για HPV-6, 11-, 16-, 18 εξωτερικά κονδυλώματα
    - 100% για HPV 16, 18 VIN 2/3 ή VaIN 2/3.
  • Αν το άτομο είναι οροθετικό για τύπο που περιέχεται στο εμβόλιο ή είναι θετικό για ΗPV DNA, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για πρόληψη του CIN 2/3 είναι ασαφής.
  • Οι σοβαρές αντιδράσεις ήταν ίδιες στις ομάδες εμβολίου και στις ομάδες placebo
  • Η κυριότερη τοπική αντίδραση είναι ο πόνος (84%).
  • Η δεύτερη πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στις ομάδς μελέτης ήταν τα συγκοπικά επεισόδια. Συνιστάται, όπως και για όλα τα εμβόλια, παρακολούθηση για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.
  • Ειδικές καταστάσεις
    - Το εμβόλιο δεν έχει δράση σε προϋπάρχουσα HPV λοίμωξη, σε αλλοιώσεις τραχήλου, σε γεννητικά κονδυλώματα.
    - Θηλάζοντα βρέφη δεν έχουν πρόβλημα.
    - Ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί να λάβουν το εμβόλιο αλλά πιθανόν να έχουν μειωμένη αντισωματική απάντηση και συνεπώς μειωμένη αποτελεσματικότητα.
    - Το εμβόλιο δεν συνιστάται κατά την κύηση. Τυχαία χορήγηση δεν δικαιολογεί κάποια περαιτέρω ενέργεια.
  • Αντένδειξη του εμβολίου είναι: οξεία λοίμωξη και ιστορικό αλλεργίας σε μύκητες ή συστατικά του εμβολίου.
  • Δεν απαιτείται έλεγχος δοκιμασίας Παπανικολάου και HPV DNA ή HPV αντισωμάτων πριν τον εμβολιασμό.
  • Το εμβόλιο μπορεί να συγχορηγηθεί με όλα τα άλλα εμβόλια της ηλικίας.
  • Ο έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου θα πρέπει να συνεχίζεται και μετά τον εμβολιασμό.

Μαΐου 02, 2007

ΜΜR ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΩΡΑ

Πολλοί αναρωτιούνται αν τα πολύ πρόωρα βρέφη πρέπει να λάβουν τα εμβόλια MMR και ανεμευλογιάς κανονικά ή αργότερα από τη συνιστώμενη ηλικία. Σε πρόσφατη μελέτη για το θέμα διαπιστώθηκε ότι η απάντηση είναι ίδια είτε σε τελειόμηνα είτε σε πολύ πρόωρα και συνεπώς καλό είναι τα εμβόλια να γίνονται εγκαίρως και να μην καθυστερούν (Pediatrics 2007;119:e574-e579).

Μαΐου 01, 2007

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


Πόσα χρόνια έχουμε να δούμε άνοιξη; Από τον χειμώνα πάμε καλοκαίρι.