Οκτωβρίου 31, 2007

ΠΕΡΙ ΗΓΕΣΙΑΣ - ΙΙΙ

…..Οι ηγέτες πρέπει να κοιτάνε μπροστά, αλλά δεν πρέπει να επιβάλουν τις ελπίδες, τα σχέδια τους και τα οράματα τους στους άλλους. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν οι πολίτες να ακούν, δεν είναι απλώς τα σχέδια και οι προοπτικές του ηγέτη. Οι πολίτες θέλουν να ακούν για τις δικές τους προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες. Θέλουν να ακούν πως τα όνειρα τους θα γίνουν πραγματικότητα και πως οι ελπίδες τους θα εκπληρωθούν. Επιθυμούν να δούν τους εαυτούς τους μέσα στην εικόνα του μέλλοντος που ο ηγέτης φιλοτεχνεί. Οι πραγματικοί ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι το κομβικό σημείο γι' αυτούς είναι να εμπνεύσουν ένα όραμα που θα είναι κοινό με τους άλλους, που θα το έχουν μοιραστεί με τους πολίτες, και όχι να τους πουλήσουν τη δική τους προσωπική θεώρηση για το πως πρέπει να είναι ο κόσμος…..

The leadership challenge, by J Kouzes-B. Posner, 2007

Οκτωβρίου 28, 2007

ΜΝΗΜΕΣ

Το ιστολόγιο αυτό δεν έχει σχέση με την πολιτική. Και δεν θα μπορούσε να έχει, εξάλλου, λόγω της φύσεως του.
Τέτοια μέρα όμως εθνικής μνήμης και με ανοιχτά σχετικά θέματα, αναρωτιόμαστε αν θα βρεθεί επιτέλους κάποιος να πει σήμερα ένα νέο ΟΧΙ σε όσους επιβουλεύονται τα δίκαια μας. Κανείς δεν έχασε κρατώντας σθεναρή και σταθερή στάση, όσο μικρός και αδύναμος κι αν είναι. Αυτό σε κάνει τουλάχιστον σεβαστό στους άλλους. Αντίθετα, η υποχωρητικότητα, η φοβία και ο «ωχαδερφισμός» (κλασικό γνώρισμα το τελευταίο, των σύγχρονων Ελλήνων) μόνο ήττες μπορεί να φέρει και νέες διεκδικήσεις εκ μέρους των αντιδίκων.
Αλήθεια, πόσο πιο ισχυρή ήταν η Ελλάδα του 1940 από την Ελλάδα του 2007; Ώστε εκείνη να τολμήσει (και να μεγαλουργήσει όπως λένε οι παππούδες μας και η ιστορία μας), ενώ η νυν να αδρανεί και να υποχωρεί;

Οκτωβρίου 26, 2007

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η υψηλή συχνότητα της HPV λοίμωξης είναι γνωστή. Γνωστή επίσης η σχέση του HPV με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή και άλλων καρκίνων. Τέλος, πολύ γνωστή και η μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην προφύλαξη από τα στελέχη 16, 18.

Εκείνο που δεν γνωρίζαμε πλήρως ήταν αν η προστασία έφθανε μέχρι την άκρη του ποταμού ή τον διέσχιζε. Αν δηλ. εκτός από την ειδική για τον τύπο του ιού, υπήρχε και διασταυρούμενη προστασία.

Σε μία όμως πρόσφατη μελέτη του τετραδύναμου εμβολίου κατά του HPV ( 47th ICAAC, September 2007) βρέθηκε ότι αυτό παρέχει διασταυρούμενη προστασία και έναντι άλλων 10 τύπων του ιού (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) οι οποίοι ευθύνονται, επίσης, για σημαντικό ποσοστό καρκίνων. Στη μελέτη αυτή η συχνότητα των πρόδρομων αλλοιώσεων μειώθηκε κατά 38%, ενώ για τους τύπους 31 και 45, κατά 45%.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι ενώ πιστευόταν ότι υπάρχει ανταγωνισμός των τύπων του ιού, τώρα φαίνεται ότι υπάρχει συνεργασία. Αν δηλ. κάποιος προσβληθεί από τον τύπο 16, είναι πολύ πιο εύκολο και πιθανό να προσβληθεί και από άλλους ογκογόνους τύπους.

Να τονίσουμε και πάλι την ανάγκη εμβολιασμού; Είναι εμφανής.

Οκτωβρίου 24, 2007

ΠΑΦΟΣ

Βρέθηκα για λίγο στην όμορφη Κύπρο. Συγκεκριμένα στην, επίσης όμορφη, Πάφο. Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή τη φορά ένοιωσα ότι βρέθηκα σε περιβάλλον αγνό, γιατρών που αγωνίζονται με όσα μέσα τους διαθέτει το κράτος, μάχιμους γιατρούς μιας περιφερικής πόλης, με δίψα για μάθηση και για κάθε τι καινούριο, και με διάθεση να οργανώσουν κάτι γόνιμο που θα απέφερε όφελος και στους ακροατές αλλά και στους ομιλητές. Και αυτά χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε ένα περιβάλλον λιτό και άρα κατάλληλο για παρακολούθηση και όχι για ανάπαυση. Μου έκαναν μάλιστα εντύπωση οι ομιλίες των γιατρών της κλινικής, που παρά την όχι ιδιαίτερη (φυσικό είναι) εμπειρία τους σε τέτοια θέματα, ήσαν εμπεριστατωμένες και με ότι καινούριο υπήρχε. Ήταν ενδεικτικές της προσπάθειας που κατέβαλαν για να είναι ακριβώς ορθές. Και σκεφτόμουν πόσες φορές εμείς οι "καθηγητές" (με την ευρεία έννοια του όρου - για να μην κλέψουμε τον τίτλο από τους φυσικούς φορείς του) κάνουμε τις ομιλίες μας την τελευταία στιγμή, πολλές φορές πρόχειρες, πολλές φορές εκτός θέματος, πολλές φορές μη ενημερωμένες. Πόσες φορές δεν ακούσαμε την ίδια ομιλία από το ίδιο άτομο, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους χωρίς να αλλάξει ούτε ένα "και"; Ο τίτλος και το όνομα δικαιολογεί καμμιά φορά τα πάντα.

Οι άνθρωποι προσπάθησαν και νομίζω ότι πέτυχαν. Και εμένα προσωπικά αυτή η εκδήλωση με δίδαξε πολλά.

Περιττό να σημειώσω για τη φιλοξενία. Ήταν άψογη.






Οκτωβρίου 20, 2007

ΕΠΟΧΗ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

  • Ο ενήλικας πάσχων διασπείρει τον ιό περίπου 3-5 ημέρες
  • Τα παιδιά διασπείρουν έως 3 εβδομάδες
  • Η λοίμωξη μεταδίδεται με σταγονίδια, με άμεση επαφή (πχ χέρια) ή έμμεση επαφή (πχ χρήση μολυσμένων αντικειμένων)
  • Ο πάσχων πρέπει να μένει μόνος στο δωμάτιο του που είναι ανάγκη να αερίζεται συχνά.
  • Απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών όλων των μελών της οικογένειας
  • Οι ιοί της γρίπης παραμένουν σε μη πορώδεις επιφάνειες (πχ γιαλί, πλαστικό) έως 48 ώρες, ενώ σε πορώδεις (πχ ρούχα, χαρτιά) έως 12 ώρες.
  • Παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάσθηκαν με μία δόση την πρώτη φορά έχουν χαμηλότερο αντισωματικό τίτλο.
  • Παιδιά κάτω των 9 χρόνων που την πρώτη φορά εμβολιάσθηκαν με μία δόση, πρέπει την επόμενη χρονιά να κάνουν δύο δόσεις.
  • Κυκλοφορούν δύο εμβόλια γρίπης: ζωντανό και αδρανοποιημένο. Στη χώρα μας κυκλοφορεί μόνο το αδρανοποιημένο.
  • Και τα δύο εμβόλια περιέχουν 3 στελέχη του ιού που είναι αντιγονικώς ισοδύναμα με τα ετησίως συνιστώμενα στελέχη: 1 A H3N2, 1 A HiN1, 1 B.
  • Το ζωντανό εμβόλιο προκαλεί ήπια συμπτωματολογία γρίπης. Συνιστάται για άτομα 5-49 χρόνων. Δεν κυκλοφορεί προς το παρόν στη χώρα μας.
  • Το αδρανοποιημένο εμβόλιο δεν προκαλεί συμπτώματα γρίπης. Συνιστάται για ομάδες υψηλού κινδύνου και για όσα άτομα άνω των 6 μηνών θέλουν να προστατευθούν από τη γρίπη.
  • Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί την ίδια μέρα με το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου εκεί όπου το τελευταίο έχει ένδειξη.
  • Ο εμβολιασμός μειώνει αλλά δεν εξαφανίζει τον κίνδυνο για γρίπη.
  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση υγείας του λήπτη καθώς και από τον βαθμό ομοιότητας των στελεχών του εμβολίου με τα κυκλοφορούντα στελέχη. Όταν αυτά είναι αντιγονικώς όμοια τότε η προστασία του εμβολίου είναι 70% - 90% σε λήπτες κάτω των 65 χρόνων.

Οκτωβρίου 18, 2007

ΚΟΧΛΙΑΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.
To CDC (Οκτώβριος 2007) συνιστά να εμβολιάζονται πλήρως κατά του πνευμονιοκόκκου άτομα με τέτοια εμφυτεύματα . Μάλιστα και το FDA τονίζει πόσο προσοχή χρειάζεται σε ωτίτιδες αυτών των ατόμων, ώστε να θεραπεύονται έγκαιρα αν είναι βακτηριακές (αποφεύγεται έτσι ο κίνδυνος των επιπλοκών).

Οκτωβρίου 16, 2007

ΓΙΑΤΙ Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΗ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ

  • Έχουν διαφορετική σύσταση σώματος από ότι οι ενήλικες. Το 70-80% του βάρους σώματος είναι νερό σε αντίθεση με το αντίστοιχο 60% των ενηλίκων.
  • Χρειάζονται μεγάλες ποσότητες υγρών (150 ml/kg/24ωρο) σε αντίθεση με το 30-40 ml/kg/24ωρο των ενηλίκων.
  • Η ημερήσια διακίνηση νερoύ - υγρών είναι το 10-15% του βάρους σώματος, κάτι που στους ενήλικες είναι 3-5%.
  • Η ικανότητα συμπύκνωσης ούρων είναι σχετικά μειωμένη.
  • Έχουν μεγαλύτερη σχέση "επιφάνεια σώματος / μάζα σώματος" κάτι που οδηγεί σε μεγάλες άδηλες απώλειες υγρών-νερούμέσω του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος.
  • Έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό και απαντούν ευκολότερα με πυρετό στις λοιμώξεις.
  • Έχουν ελάχιστο ή και μηδενικό έλεγχο στην πρόσληψη υγρών.

Οκτωβρίου 10, 2007

HPV - ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Στις 06-10-07 στην Αθήνα (11η Ημερίδα Λοιμώξεων της ΕΛΕΠΛ), ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Α. Κωνσταντόπουλος, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της ένταξης του εμβολίου κατά του HPV (GARDASIL) στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η σύσταση της επιτροπής ήταν: συστηματική χορήγηση του εμβολίου σε κορίτσια 12-15 χρόνων. Επίσης, σε άτομα 16-26 χρόνων που επιθυμούν την ανοσοποίηση κατά του συγκεκριμένου ιού.

Πολύ ορθή η ενέργεια της Επιτροπής. Αναμένουμε άμεση ανταπόκριση και του Υπουργείου.

ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ

Η γρίπη, μια ιογενής λοίμωξη, προκαλεί αλλοιώσεις στον βρογχικό βλεννογόνο και μείωση τοπικής αντίστασης. Έτσι τα μικρόβια σε κάποιο στάδιο βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν και πνευμονία.
Αυτό είναι γνωστό, όπως είναι γνωστό ότι για τις πνευμονίες αυτές ευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο πνευμονιόκκοκος. Κάτι που έχει αποδειχθεί από την εποχή της θανατηφόρας πανδημίας γρίπης του 1918.
Συνεπώς η χρήση του αντιγριππικού εμβολίου, εκτός από τη λοίμωξη, προφυλάσσει και από τις επιπλοκές της. Αντίστροφα, η χρήση του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου προφυλάσσει και αυτό με τη σειρά του πλην των άλλων, και από πνευμονίες, άρα και από τη μείζονα αυτή επιπλοκή της γρίπης.
Τα παραπάνω ισχύουν, βέβαια, εφόσον χορηγηθούν τα εμβόλια. Κάτι που οι περισσότεροι το αμελούμε.
Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται την περίοδο Οκτώβριος/Νοέμβριος. Η μία δόση επαρκεί. Δύο δόσεις απαιτούνται για παιδιά έως 9 χρόνων που εμβολιάζονται για πρώτη φορά.
Μία δόση επίσης του 23δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου απαιτείται για όλα τα άτομα άνω των 60 χρόνων.
Το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο έχει τις ίδιες ή/και καλύτερες ιδιότητες και φυσικά είναι υποχρεωτικό για παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 5 χρόνων.

Οκτωβρίου 08, 2007

ΠΕΡΙ ΗΓΕΣΙΑΣ - ΙI

.....Ο άνθρωπος είναι το μόνο έμβιο ον που σκέπτεται το μέλλον. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι η ικανότητα του να οραματίζεται αντικείμενα και πράξεις που δεν υφίστανται στη συγκεκριμένη στιγμή και είναι αυτή η ικανότητα που μας επιτρέπει να σκεπτόμαστε και να φανταζόμαστε το μέλλον. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια μηχανή πρόβλεψης και προσδοκιών και η "κατασκευή του μέλλοντος" είναι το πιο σημαντικό πράγμα που ο εγκέφαλος μας πράττει.
Οι ηγέτες είναι ονειροπόλοι. Οι ηγέτες είναι ιδεαλιστές. Οι ηγέτες είναι στοχαστές των πιθανοτήτων. Όλες οι πράξεις και τα εγχειρήματα, μικρά ή μεγάλα, αρχίζουν με μια φαντασία και μια πίστη ότι αυτό που σήμερα είναι θεωρητικό, αύριο θα γίνει πραγματικό. Είναι αυτή η πίστη που στηρίζει τους ηγέτες σε δύσκολες στιγμές και δύσκολες καταστάσεις. Και είναι ακριβώς η πρόκληση και η ικανότητα του ηγέτη να μετατρέψει την πιθανότητα σε ένα όραμα που θα εμπνεύσει και που θα το μεταδώσει και στους άλλους.....

The leadership challenge, by J Kouzes-B. Posner, 2007

Οκτωβρίου 07, 2007

ΣΙΚΑΓΟ


Μια άποψη




Sear's Tower



Πανεπιστήμιο Σικάγο


Μια από τις ωραιότερες πόλεις των ΗΠΑ που δεν θυμίζει σε τίποτε αυτά που διαβάζαμε από μικροί για την πόλη του εγκλήματος και της Μαφίας. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ευγένεια των κατοίκων της, η οργάνωση της πόλης, η αφθονία όλων των αγαθών (μαγαζιά, πάρκα, δρόμοι, πλατείες, συγκοινωνίες) και φυσικά οι κλασικές αμερικάνικες τιμές. Η χώρα αυτή δεν παύει να είναι από τις φθηνότερες διεθνώς. Τα μεγαθήρια-κτίρια είναι εν αφθονία, αλλά παραδόξως δεν προκαλούν. Έχουν μια "φινέτσα" θα λέγαμε και μια αρχιτεκτονική που δεν σε κουράζει.
Και φυσικά η Ελλάδα και εδώ παρούσα.

Οκτωβρίου 03, 2007

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ

Αν σε θηλάζουσες που μεταβολίζουν ταχέως την κωδεϊνη (σε μορφίνη) χορηγηθούν κωδεϊνούχα σκευάσματα, τότε μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητες ενέργειες στα θηλάζοντα βρέφη (FDA, August 2007).
Η εξέταση που ανιχνεύει τέτοια άτομα είναι εξειδικευμένη και όχι ρουτίνας. Έτσι, αν έχει ληφθεί τέτοιο φάρμακο από τη θηλάζουσα θα πρέπει να γίνεται κλινική εκτίμηση στο παιδί για τυχόν παρενέργεια. Υπνηλία ή δυσχέρεια στη σίτιση είναι σημεία υπερδοσολογίας μορφίνης.
Προσοχή λοιπόν στη χρήση τέτοιων φαρμάκων.

Οκτωβρίου 02, 2007

ΠΕΡΙ ΗΓΕΣΙΑΣ - I

..........Οι άνθρωποι ακολουθούν κάποιον που αγαπούν και εμπιστεύονται. Για να γίνεις κάποιος που εμπιστεύονται πρέπει εσύ ο ίδιος να εμπιστεύεσαι. Και αυτό σημαίνει να είσαι ανοικτός. Ανοικτός στους άλλους, ανοικτός με τους άλλους. Μια ανοιχτή πόρτα είναι πρόσκληση για να εισέλθει κάποιος. Το ίδιο και μια ανοιχτή καρδιά. Αφήστε τους άλλους να καταλάβουν για σας. Μιλήστε τους για τα ενδιαφέροντα σας. Τις ελπίδες και τα όνειρα σας. Μιλήστε τους για πράγματα που θα θέλατε να γνωρίζετε γιαυτούς. Δημιουργείστε μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης. Ποτέ δεν θα χάσετε.......

The leadership challenge, by J Kouzes-B. Posner, 2007