Φεβρουαρίου 27, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV ΚΑΙ ΟΠΑΔ

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την εισαγωγή στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο κατά του HPV. Δωρεάν μάλιστα (ως ώφειλε). Πολύ σωστή ενέργεια. Πάρα πολύ σωστή και μπράβο σε όποιον έλαβε την απόφαση.

Ακούστε όμως τι λέει ο ΟΠΑΔ-μια υπηρεσία του Δημοσίου.

Εγκύκλιος του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) με ημερομηνία 08-02-2008 και αριθμό πρωτοκόλλου 5124.

"Αφού αναφέρει τα σχετικά περί εμβολίου, χωρίς να αναφέρει ότι δεν υπάρχει συμμετοχή, τονίζει ότι σε ηλικίες μέχρι 14 χρόνων το εμβόλιο συνταγογραφείται από παιδιάτρους, γυναικολόγους, γενικούς γιατρούς, παθολόγους. Από όλους δηλ. Πέραν των 14 χρ. αφαιρούνται οι παιδίατροι και το εμβόλιο συνταγογραφείται από όλους τους άλλους. Σε κορίτσια πάνω από 18 χρόνων συνεχίζεται η συνταγογράφηση από τους προηγούμενους και προστίθεται η υποχρέωση βεβαίωσης από ιατρό-γυναικολόγο ότι η γυναίκα δεν έχει προσβληθεί από όλα τα στελέχη του ιού που περιέχει το εμβόλιο!!!"

Αυτά γράφει ο ΟΠΑΔ.

Μάλλον κάποιοι μας δουλεύουν. Ή έχουν παντελή άγνοια. Και στις δύο περιπτώσεις μήπως δεν θα έπρεπε να είναι στις συγκεκριμένες καρέκλες;

Σημειώνουμε:

- Η εγκύκλιος αφαιρεί από τους παιδιάτρους (κατ΄ εξοχήν αρμόδιους για πάσης φύσεως εμβολιασμούς) το δικαίωμα να συνταγογραφούν για εμβόλια σε ηλικίες πάνω από 14 χρ. Δίνει όμως αυτό το δικαίωμα στους γενικούς και λοιπούς γιατρούς !

- Η εγκύκλιος επιβάλλει στις γυναίκες άνω των 18 ετών να προσκομίσουν βεβαίωση γυναικολόγου ότι δεν έχουν προσβληθεί από τους τύπους του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο. Αυτό δεν προκύπτει από καμμία επίσημη ένδειξη του εμβολίου. Οπωσδήποτε το εμβόλιο έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα σε προσβληθείσες γυναίκες αλλά διεθνώς συνιστάται η χρήση του και σ΄αυτή την ομάδα. Ο ΟΠΑΔ αυθαιρετεί και οδηγεί τις νεαρές γυναίκες σε υποβολή σημαντικού εξόδου για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις που ζητά και έτσι μειώνει πολύ την έννοια "δωρεάν" του εμβολίου.

- Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο που αναφέρεται στο έγγραφο (περίπου 13.45 σήμερα), και τονίζοντας του τα παραπάνω, μας απάντησε ότι δεν υπάρχει σημαντική δαπάνη διότι οι τύποι του ιού μπορεί να βρεθούν με μια απλή κολποσκόπηση (έτσι τους ενημέρωσαν οι γυναικολόγοι της υπηρεσίας τους, κατά τα λεγόμενα του) κάτι που σημαίνει μια απλή επίσκεψη στον γυναικολόγο. Αν αυτό είναι δυνατόν!!!

Πόσο κοστολόγησε την επίσκεψη αυτή; Μόνον 20 Ευρώ. ΝΑΙ!!! Μάλλον ζει κάπου αλλού ο αγαπητός αυτός κύριος και όχι στη χώρα μας και δη στην Αθήνα.

Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο πρέπει να λάβει κάποια μέτρα και να αποσύρει άμεσα τη διάταξη αυτή του ΟΠΑΔ.

Φεβρουαρίου 25, 2008

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι το συχνότερο πρόβλημα που απασχολεί τόσο τα παιδιά όσο και τους γιατρούς.
Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις είναι ιογενούς αιτιολογίας και άρα δεν χρειάζονται αντιμικροβιακά.
Καλύτερα αποτελέσματα στον περιορισμό τους έχει η τήρηση κανόνων υγιεινής.
Έχει πολλαπλώς αποδειχθεί ότι:
- το καλό πλύσιμο των χεριών
- η χρήση μάσκας (όταν απαιτείται)
- η χρήση γαντιών
εφαρμοζόμενα μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, μειώνουν τη μετάδοση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού από 55% έως και 90%.

Φεβρουαρίου 23, 2008

ΣΕ ΑΡΓΗ ΚΙΝΗΣΗ

Το παρακάτω κείμενο - ποίημα γράφτηκε από ένα κοριτσάκι στην Μπολώνια. Η μικρή πάσχει από καρκίνο και έχει λίγο χρόνο ακόμη ζωής. Αυτά με ενημέρωσε ο φίλος που μου το έστειλε σε μαιλ. Δείτε πόσες αλήθειες κρύβει και πόσο όλοι μας τις προσπερνάμε αυτές τις αλήθειες!


ΑΡΓΟΣ ΧΟΡΟΣ

Έχεις σταματήσει ποτέ να κοιτάξεις τα παιδιά που παίζουν;
Ή ν΄ ακούσεις τον ήχο της βροχής που πέφτει στη γη;
Ή να κοιτάξεις την τρελή κούρσα μιας πεταλούδας;
Ή να παρατηρήσεις τον ήλιο που χάνεται μέσα στη νύχτα;

Χαμήλωσε ταχύτητα
Μην χορεύεις τόσο γρήγορα
Ο χρόνος είναι λίγος
Η μουσική δεν θα διαρκέσει για πάντα

Περνάς κάθε σου μέρα στα γρήγορα;
Όταν ρωτάς κάποιον «τι κάνεις»
Ακούς ποτέ σου την απάντηση;

Στο τέλος της ημέρας ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου
Με χιλιάδες σκέψεις στο μυαλό σου;

Μη χορεύεις τόσο γρήγορα
Ο χρόνος είναι λίγος
Η μουσική δεν θα διαρκέσει για πάντα

Είπες ποτέ στο παιδί σου
«θα το κάνουμε αύριο»
Χωρίς να προσέξεις μέσα στη βιασύνη σου
Την απογοήτευση του;

Έχεις χάσει ποτέ σου
Έναν καλό φίλο
Μόνο και μόνο επειδή δεν έβρισκες χρόνο
να του τηλεφωνήσεις;

Καλά θα κάνεις να κόψεις ταχύτητα
Μη χορεύεις τόσο γρήγορα
Ο χρόνος είναι λίγος
Η μουσική δεν θα διαρκέσει για πάντα

Όταν αγχώνεσαι και τρέχεις όλη μέρα
Είναι σαν να έχεις ένα δώρο
Που δεν το άνοιξες ποτέ
Και που το πέταξες

Η ζωή δεν είναι μια κούρσα ταχύτητας
Ζήσε χαλαρά
Άκου τη μουσική

Φεβρουαρίου 22, 2008

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ (S.aureus)

Πολύ πρόσφατα (Ann Int Med 19-02-2008), ανακοινώθηκε ότι ένα στέλεχος Staphylococcus aureus ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη (MRSA), συγκεκριμένα το USA 300, το οποίο μάλιστα είναι πολυανθεκτικό, μπορεί να μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή ανδρός με άνδρα. Η μετάδοση αυτή είναι ανεξάρτητη προηγούμενης λοίμωξης με MRSA και ανεξάρτητη τυχόν HIV κατάστασης. Οι ερευνητές δεν μπορούν να διευκρινίσουν τον ακριβή τρόπο μετάδοσης, κάνοντας απλώς επιδημιολογικές παρατηρήσεις.
Το παραπάνω εύρημα δείχνει την πολύ μεγάλη σημασία της αυστηρής προσωπικής υγιεινής (τοπικής και γενικής) και του πολύ καλού πλυσίματος των χεριών. Το τελευταίο αποτελεί τον χρυσό κανόνα προφύλαξης από λοιμώξεις.
Δείχνει επίσης ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ίσως δεν είναι μόνο αυτά τα κλασικά που γνωρίζουμε αλλά πολύ περισσότερα, που μελλοντικά μπορεί να αποδειχθούν και πιο επικίνδυνα.
Τέλος, δείχνει ότι η τήρηση φυσιολογικών σχέσεων, και η τήρηση μονογαμικών σχέσεων προφυλάσσει από πολλά, ενώ η χρήση προφυλακτικού θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα, παντού και πάντα.

Φεβρουαρίου 20, 2008

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Επειδή σήμερα στενοχωρέθηκα για κάτι, και επειδή σήμερα μου έστειλε ένας εξ Αθηνών φίλος το ανέκδοτο, μου άρεσε και το παραθέτω. Έτσι για να ξεσκάσουμε λίγο από τα ιατρικά. Εξάλλου ανέκδοτα έλεγε ακόμη και ο Χριστόδουλος.

Ήταν ένας τυφλός και μπήκε κατά λάθος σε ένα bar για γυναίκες. Κάθεται και νομίζοντας ότι μιλάει στον barman λέει:
"Φίλε, να σου πω το τελευταίο ανέκδοτο για ξανθιές;"
Τον ακούει μια γυναίκα που καθόταν πιο δίπλα και του λέει:
"Φίλε, πριν πεις το ανέκδοτο πρέπει να σου πω 5 πράγματα:
1) η barwoman είναι ξανθιά,
2) η σερβιτόρα είναι ξανθιά,
3) η κοπέλα που κάθεται αριστερά σου είναι 1.90, ξανθιά και έχει μαύρη ζώνη στο καράτε,
4) η κοπέλα που κάθεται δεξιά σου είναι ξανθιά και μόλις προχθές αποφυλακίστηκε για φόνο και...
5) ...κι εγώ είμαι ξανθιά...
Λοιπόν, θέλεις να πεις ακόμη το ανέκδοτό σου;"
Και τότε της απαντάει ο τυφλός: "Ε, άστο...άμα είναι να το εξηγώ 5 φορές..."

Φεβρουαρίου 18, 2008

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Για κάθε εργαστηριακή εξέταση που είναι παθολογική εγείρονται 2 βασικά ερωτήματα:
1. Πόσο σχέση έχει το αποτέλεσμα με την κλινική εικόνα;
2. Τι πρέπει να κάνει ο γιατρός στη συνέχεια;

Βασικός κανόνας στην ιατρική είναι ότι η κλινική εικόνα αποτελεί τον κατ΄εξοχήν οδηγό του γιατρού στην περαιτέρω αντιμετώπιση.

Ένας άλλος κανόνας είναι ότι δεν θεραπεύουμε εργαστηριακές τιμές αλλά ασθενείς. Δυστυχώς πολλές φορές βλέπουμε το αντίθετο. Ακόμη και από "teaching hospitals".

Συνεπώς στη δεύτερη ερώτηση η απάντηση είναι ότι συσχετίζουμε τιμή και ασθενή, υπολογίζοντας πάντα τον ασθενή, και σε περίπτωση σοβαρού εργαστηριακού ευρήματος το επαναλαμβάνουμε για επιβεβαίωση.

Φεβρουαρίου 10, 2008

Γ-ΣΦΑΙΡΙΝΗ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΤΑΪΟΥ

Είναι γνωστό ότι η χορήγηση γ-σφαιρίνης ή αίματος ή παραγώγων αίματος υπεισέρχεται στους εμβολιασμούς με ζώντα εμβόλια. Η επίπτωση αφορά κυρίως το εμβόλιο της ιλαράς. Στη συνέχεια προστέθηκε και το εμβόλιο της ανεμευλογιάς. Το διάστημα που πρέπει να παρέλθει από τη λήψη σφαιρίνης έως τον εμβολιασμό κυμαίνεται από 3 έως 11 μήνες, αναλόγως της ποσότητας της σφαιρίνης και του είδους του νοσήματος για το οποίο χορηγήθηκε.

Τελευταία όμως κυκλοφορεί και άλλο ζωντανό εμβόλιο, αυτό κατά του Ροταϊού. Βέβαια στην ηλικία που γίνεται, δύσκολα θα έχει προηγηθεί λήψη σφαιρίνης οπότε μάλλον δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο, επειδή κάποια βρέφη μπορεί να έχουν λάβει κατά τη γέννηση υπεράνοση γ-σφαιρίνη για ηπατίτιδα Β ή ακόμη και σφαιρίνη για προφύλαξη από ανεμευλογιά, θα πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη.

Τι ισχύει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις; Το θέμα δεν είναι πλήρως διευκρινισμένο, διότι δεν είναι γνωστό αν και πόσο επηρεάζει τον συγκεκριμένο εμβολιασμό η χορήγηση τέτοιων δόσεων σφαιρίνης.

Η οδηγία επισήμων φορέων που ισχύει σήμερα για το θέμα αναφέρει: "Το εμβόλιο κατά του Ροταϊού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 42 ημέρες μετά τη λήψη σφαιρίνης. Αν όμως το διάστημα αυτό θα είναι αιτία να χορηγηθεί η πρώτη δόση μετά την 13η εβδομάδα της ζωής, τότε μειώνεται το διάστημα ώστε η 1η δόση να χορηγηθεί στην κατάλληλη ηλικία".

ACIP, MMWR 2006, 55:1-13


Να σημειωθεί ότι η χορήγηση Synagis δεν επηρεάζει κανένα εμβολιασμό.

Φεβρουαρίου 09, 2008

ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ - ΠΟΤΕ;;

Οι ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής απασχολούσαν και απασχολούν ακόμη τους παιδιάτρους. Οι οποίοι παιδίατροι κατά το πλέίστον είναι συντηρητικοί στο θέμα αυτό.
Πρόσφατες μελέτες όμως (Otolaryngol Head Neck Surg. 2008;138:S1-S8, S9-S16, S17-S18),
δείχνουν ότι σε άτομα με χρόνια ή υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα, η αμυγδαλεκτομή οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής, σε λιγότερες διαταραχές ύπνου, σε λιγότερες λοιμώξεις φάρυγγα, σε μικρότερη κατανάλωση αντιμικροβιακών και φυσικά σε λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό.

Έτσι, η American Academy of Otolaryngology–Head and Neck Surgery, 2008, προτείνει αμυγδαλεκτομή σε παιδιά με 3 ή και περισσότερες αποδεδειγμένες
αμυγδαλίτιδες το χρόνο.

Φεβρουαρίου 03, 2008

ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ Ή ΙΟΓΕΝΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗ;

Μερικές απλές παρατηρήσεις βοηθούν στη διάκριση μεταξύ βακτηριακής και ιογενούς λοίμωξης.
Προσοχή: πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στους κανόνες.

  • Οι ιοί προσβάλουν διάφορες θέσεις - αμυγδαλές, αυτιά, δέρμα
  • Τα βακτήρια έχουν την τάση να εντοπίζονται σε μία θέση - λοβός πνεύμονα, μία άρθρωση, απόστημα
    Μπορούν όμως να προκαλέσουν και βακτηριαιμία και σήψη (γενικευμένη εντόπιση)
  • Τα βακτήρια έχουν την ιδιότητα να προκαλούν την παραγωγή πύου, π.χ. σε αμυγδαλίτιδα
    Ωστόσο, και η λοιμώδης μονοπυρήνωση (ιογενής λοίμωξη) προκαλεί εξιδρώματα και επιχρίσματα στις αμυγδαλές
  • Τα παιδιά είναι πιο τοξικά όταν έχουν βακτηριακή λοίμωξη. Το παραλήρημα π.χ. είναι τυπικό εύρημα σε πνευμονιοκοκκική πνευμονία.

    Οι ακόλουθες καταστάσεις θεωρούνται κατά τεκμήριο ως ιογενείς:
  • Ρινίτιδα
  • Φαρυγγίτιδα
  • Λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα
  • Βρογχιολίτιδα
  • Συρίτουσα βρογχίτιδα

Φεβρουαρίου 02, 2008

ΓΡΙΠΗ - ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Το στέλεχος Η1Ν1 του ιού της γρίπης που κυκλοφορεί την περίοδο αυτή στο βόρειο ημισφαίριο της αμερικάνικης ηπείρου (ΗΠΑ και Καναδά), βρέθηκε ότι έχει αυξημένη αντοχή στην οσελταμιβίρη (Tamiflu). Τα ίδια μηνύματα έρχονται και από την Ευρώπη.
WHO, 01-02-08


Το νέο αυτό, όχι τόσο ευχάριστο, δείχνει πόσο συγκρατημένοι πρέπει να είναι οι γιατροί στη χορήγηση αντιμικροβιακών και αντιικών φαρμάκων.