Απριλίου 30, 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - IV

Τα 10 πιο θανατηφόρα φάρμακα (τουλάχιστον εκεί που καταμετρώνται τα συμβάματα-ΗΠΑ) θεωρούνται τα εξής (θάνατοι στην περίοδο 1998-2005):

1. Οxydone = οπιοειδές αναλγητικό (5548)
2. Fentanyl = οπιοειδές αναλγητικό (3545)
3. Clozapine = αντιψυχωσικό (3277)
4. Morphine = οπιοειδές αναλγητικό (1616)
5. Acetaminophen = αναλγητικό (1393)
6. Methadone = οπιοειδές αναλγητικό (1258)
7. Ιnfliximab = ανοσορυθμιστικό (1228)
8. Ιnterferon beta = ανοσορυθμιστικό (1178)
9. Risperidone = αντιψυχωσικό (1093)
10. Εrtanercept = ανοσορυθμιστικό (1034)
Archives of Internal Medicine, 2007; 167:1752

Απριλίου 29, 2008

ΑΝΟΙΞΗ








Μετά το Πάσχα, πάντα μας θυμάται η άνοιξη, αν και για πολύ λίγο.
Συνήθως ακολουθεί απότομα το καλοκαίρι.

Απριλίου 23, 2008

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ


ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΚΑΙ
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Απριλίου 22, 2008

Μ. ΤΡΙΤΗ

Θεόφιλος: "Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα"

Κασσιανή: "Αλλά και διά γυναικός πηγάζει τά κρείττω"

Σοφή ρήση του αυτοκράτορα και ευφυέστατη, όμως, απάντηση της Κασσιανής.

Απριλίου 21, 2008

ΔΕΛΦΟΙ


Βρέθηκα πρόσφατα στους Δελφούς για μια ομιλία, καλεσμένος από τον κ. Λαγγούση (διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής της Άρτας) ο οποίος διοργάνωσε μια καταπληκτική τριήμερη εκδήλωση. Οι επιστημονικές ομιλίες ήταν πολύ καλές, από γνωστούς συναδέλφους ειδικούς στον τομέα τους. Αυτό βέβαια το βλέπει κανείς και σε άλλα συνέδρια. Εκείνο που εντυπωσίασε ήταν το μη ιατρικό πρόγραμμα και το "πάντρεμα" του με το ιατρικό πρόγραμμα. Οι κκ Γραμματικάκης και Σιμόπουλος έδωσαν φανταστικές διαλέξεις, ο κ. Η. Μαμαλάκης ήταν απολαυστικότατος σε όσα είπε, ενώ η συναυλία της κ. Μ. Φαραντούρη ήταν εξαιρετική.

Από τη θέση αυτή θέλω να συγχαρώ τον κ. Λαγγούση για την οργάνωση και τις ιδέες που είχε. Μας τόνισε για μια ακόμη φορά αυτό που ξεχνάμε πάντα: η ζωή δεν είναι μόνον ιατρική, η ζωή έχει και άλλες χαρές και χάρες και το πνεύμα χρειάζεται τροφή όλων των ειδών.

Απριλίου 20, 2008

ΔΕΣΠΟΤΑ, ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ

Κυριακή των Βαϊων σήμερα. Μεγάλη γιορτή. Αύριο αρχίζει και η Εβδομάδα των Παθών. Είπα λοιπόν να πάω να ανάψω ένα κεράκι στην εκκλησία. Τι τόθελα; Κόσμος πολύς στο μανουάλι. Και δύο κυρίες δίπλα στα κεριά. Δεν προλάβαινες να ανάψεις το κερί. Το έπαιρναν, το έσβηναν και το έριχναν στο παρακείμενο δοχείο. Για να το ανακυκλώσουν φυσικά. Και να το ξαναπουλήσουν. Ναι!!! Θα μου πείτε, λέω κάτι καινούριο;; Όχι βέβαια. Αλλά το κακό έχει παραγίνει. Σχεδόν σου παίρνουν το κερί από το χέρι πριν προλάβεις καν να το ακουμπήσεις. Απαράδεκτα πράγματα. Σε απωθούν από την εκκλησία. Τι φταίει η θρησκεία μας; Τι σχέση έχει με όλον αυτόν τον εσμό που λυμαίνεται τον κοσμάκη στο όνομα του Κυρίου; Ο οποίος πρέπει να ξανακατέβει για να καθαρίσει για μια ακόμη φορά τους ναούς από τους εμπόρους και τους παρατρεχάμενους τους. Δύο κατηγορίες είναι αυτές που έχουν στήσει χορό γύρω από τα ιερά και όσια μας: 1) Οι επίτροποι και παραεπίτροποι, που θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν για απασχόληση και νομίζοντας ότι θα σώσουν τις ψυχές τους προσφέροντας περισσότερο κέρδος στο ναό. 2) Οι θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων χρησιμοποιούν την εκκλησία ως εφαλτήριο για προσωπική ανάδειξη και αναρίχηση κοινωνική, επαγγελματική, οικονομική, κλπ, κλπ. Φυσικά με λιγότερες προσπάθειες και ταχύτερα από τον οποιονδήποτε κοινό θνητό.
Και οι δυο κατηγορίες δεν έχουν να κάνουν με τη θρησκεία. Κακό της κάνουν παρά καλό. Στη θρησκεία, και σε ό,τι αυτή πρεσβεύει, πιστεύει – και μάλιστα βαθιά – ο απλός κόσμος, ο λαός μας οποιουδήποτε κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου. Που δεν έχει καμμιά σχέση με τους επαγγελματίες του είδους και την επαγγελματική «πίστη» τους.
Σήμερα έχουμε έναν καινούργιο αρχιεπίσκοπο. Που φαίνεται ότι είναι συνετός, πράος, χαμηλού προφίλ και αφοσιωμένος στα καθαρά εκκλησιαστικά του καθήκοντα. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να λάβει κάποια μέριμνα για όλα αυτά.
Γνώμη μου είναι να καταργηθεί το αντίτιμο των κεριών. Να είναι δωρεάν το κερί. Η Εκκλησία έχει πολύ μεγάλη περιουσία ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο επιπλέον έξοδο. Έτσι θα διώξει ένα μέρος του εμπορίου από το ναό. Θα προσθέσει κάποια εικόνα κατάνυξης στο άναμμα του κεριού. Θα δείξει επιτέλους ότι σκοπός της εκκλησίας είναι η λατρεία και όχι η προσπόριση κέρδους.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνει ο Ποιμενάρχης μας είναι να περιορίσει την εξουσία (και παραεξουσία) των οργανώσεων. Δεν γνωρίζω πόσο εύκολο ή πόσο επιθυμητό είναι αυτό. Το σύστημα είναι ισχυρό. Ισχυρότατο θε έλεγα. Και αλληλοϋποστηριζόμενο (φυσικό, γιατί αλλοιώς θα κατέρρεε). Και ελέγχει τα πάντα. Όποιος βάλει κάποια τάξη θα δικαιωθεί πλήρως. Θα μπορέσει όμως κανείς να συγκρουστεί για την τάξη αυτή και για την εξυγίανση της εκκλησίας μας;;

Απριλίου 19, 2008

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ - II

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία. Συνήθως είναι ιογενείς (τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου αναπνευστικού). Και σε μικρότερο βαθμό βακτηριακές. Συνεπώς όσο λιγότερα αντιμικροβιακά χορηγούμε τόσο καλύτερα. Κύρια παθογόνα είναι ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α για την αμυγδαλίτιδα και ο πνευμονιόκοκκος για την ωτίτιδα, ρινοκολπίτιδα και πνευμονία (εδώ εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό και το μυκόπλασμα πνευμονίας).

Το αντιβιοτικό που θα επιλέξουμε για λοιμώξεις αναπνευστικού πρέπει:
  • Να καλύπτει τα υπεύθυνα παθογόνα
  • Να μην έχει κατά το δυνατόν δράση σε παθογόνα εκτός αναπνευστικού (πχ gram αρνητικά μικρόβια)

Διότι

  • Η χρήση αντιμικροβιακών ευρέως φάσματος (που καλύπτουν και gram αρνητικά) μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αντοχής (παράπλευρες απώλειες – collateral damage)

Αm J Manag Care, 2004, 10: S381-S388

BRAC 2006


Απριλίου 17, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΤΑΪΟΥ (ROTARIX)

Το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε στις 3-04-08 την κυκλοφορία στις ΗΠΑ του εμβολίου Rotarix για την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από Ρότα ιό. Το εμβόλιο (που ήδη κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη δική μας), είναι μονοδύναμο χορηγείται σε δύο δόσεις και θεωρείται ότι προστατεύει από τα στελέχη G1, G3, G4, G9 μέσω διασταυρούμενης προστασίας. Η έγκριση βασίστηκε σε μελέτη 3994 βρεφών σε 6 ευρωπαϊκές χώρες που έδειξε αποτελεσματικότητα 96% για τη νοσηλεία από Ρότα ιό, 90.4% για σοβαρές μορφές λοίμωξης και 78.9% για οποιαδήποτε μορφή λοίμωξης από Ρότα ιό.
Τα ευρήματα αυτά ήσαν ανάλογα μιας μελέτης ασφάλειας του εμβολίου που έγινε στη Φινλανδία και σε 11 λατινο-αμερικανικές χώρες (n = 63,255) και που έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του Rotarix έναντι σοβαράς λοίμωξης από τον ιό ήταν 80.5% και έναντι νοσηλείας 83.0%. Πλην των ήπιων ανεπιθυμήτων ενεργειών του εμβολίου (ευερεθιστότητα, βήχας, ρινική καταρροή, πυρέτιο, έμετοι), στη μελέτη παρατηρήθηκε αυξημένο ποσοστό σπασμών και θανάτων από πνευμονία στα παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο σε σχέση με αυτούς που έλαβαν placebo. Ωστόσο, σε άλλες μελέτες ασφάλειας που έγιναν για το Rotarix, δεν διαπιστώθηκε αιτιολογική σχέση του εμβολίου με τα συμβάματα αυτά.

Medscape 2008

Απριλίου 15, 2008

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ - I

  • Mη χορηγείτε αντιβιοτικά αδιακρίτως και χωρίς κριτήρια στις λοιμώξεις αναπνευστικού.
  • Οι περισσότερες είναι ιογενούς αιτιολογίας.
  • Eξηγείστε στους γονείς τη διαφορά ιογενούς και βακτηριακής λοίμωξης.
  • Εξηγείστε στους γονείς γιατί δεν δρουν τα αντιμικροβιακά στις ιώσεις.
  • Δώστε συμπτωματική αγωγή (έστω και αν δεν ωφελεί κάποιες φορές). Είναι καλύτερο από το να χορηγήσετε αντιμικροβιακά.
  • Δώστε μια συνταγή αντιβιοτικού στους γονείς λέγοντας να λάβουν το φάρμακο μόνο αν επιδεινωθεί η κατάσταση του παιδιού. Βρέθηκε ότι αυτό μειώνει κατά πολύ τη χρήση των αντιβιοτικών.

Απριλίου 09, 2008

ΜΕΛΕΤΕΣ!!!

Στο PLoS Medicine δημοσιεύθηκε προ καιρού ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις ερευνητικές μελέτες, τις κλινικές δοκιμές εταιρειών, για τους συγγραφείς-φαντάσματα, για τα ονόματα που δεν δούλεψαν και εμφανίζονται ή αυτά που δούλεψαν και δεν εμφανίζονται, για τους στατιστικολόγους που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα όπως συμφέρει την συγκεκριμένη στιγμή. Αυτά είναι πολύ γνωστά σε όλους τους σκεπτόμενους ιατρούς. Μόνον οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν (ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν). Ο θαυμαστός κόσμος της επιστήμης!

Απριλίου 07, 2008

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ανακοινώθηκε νέο τεστ για τον έλεγχο της φυματίωσης και της φυματινοαντίδρασης με τη χρήση ιντερφερόνης. Η μέθοδος (ELISpot-plus assay) διαφέρει από την ήδη υπάρχουσα (ELISpot /T-SPOT.TB) στο ότι περιέχει ένα αντιγόνο ακόμη που την κάνει πιο αξιόπιστη. Η ELISpot-plus έχει (κατά τους συγγραφείς σχετικής μελέτης) 4% υψηλότερη διαγνωστική ευαισθησία από ότι η τρέχουσα μέθοδος (p = 0.02). Η συνδυασμένη ευαισθησία της ELISpot-plus και της φυματινοαντίδρασης (με όριο το 15-mm) ήταν 99% (Ann Intern Med 2008;148:325-336,398-399). Φυσικά όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν και με μεγαλύτερες μελέτες.
Η πρόοδος στον διαγνωστικό τομέα της φυματίωσης είναι σημαντική. Η κλινική αίσθηση όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Ο γιατρός που έχει ισχυρή υπόνοια για φυματίωση του ασθενούς, θα πρέπει να τον παρακολουθήσει στενά πριν αποκλείσει τη νόσο, έστω και aν η φυματινοαντίδραση και η ELISpot(plus) είναι αρνητικές.

Απριλίου 01, 2008

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ - II

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, να προσθέσουμε ότι εμβόλια που δεν περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα χορηγούνται και αυτά από τα Ταμεία με μικρή μόνο συμμετοχή της τάξεως του 25%.

Πολύ ορθή ενέργεια.

Νομίζουμε ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία αποφυγής των εμβολίων, λόγω κόστους κλπ, κλπ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΟ;
ΚΑΝΤΕ ΤΟ.
ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ.