Ιουνίου 28, 2008

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - IΙ

Aν και δεν είναι η κατάλληλη ημέρα και ώρα για να γράφει κανείς post και απαντήσεις, ωστόσο επειδή έγιναν αρκετά τα σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση θέλω να πληροφορήσω τους αγαπητούς συναδέλφους που διαβάζουν το ιστολόγιο τα εξής:
1. Θα απαντήσω συνολικά στα σχόλια από Δευτέρα
2. Επειδή υπάρχουν και κάποια όρια, έχω συντάξει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή του τρόπου εξετάσεων με αποδέκτη το Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες μαζύ με την παραίτηση μου από την επιτροπή εξετάσεων ειδικότητας για την παιδιατρική, εφόσον δεν υπάρξει προοπτική εφαρμογής της πλειονότητας τουλάχιστον.
3. Και βέβαια δεν μπορώ να δεχθώ την άποψη ότι δεν πειράζει που κάποιος δεν απάντησε στις λοιμώξεις (το 70-75% της παιδιατρικής πράξης) και δη σε στοιχειώδεις ερωτήσεις. Όταν μάλιστα βλέπω την αντίδραση (διαχρονικά) σε μη απαντήσεις για επιμέρους τμήματα της παιδιατρικής. Όλα τα πεδία πρέπει να θεωρούνται εξίσου σημαντικά, αλλά θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν θα θεωρείται επιτυχών ΚΑΝΕΙΣ. Ο συμψηφισμός των βαθμολογιών δεν αποτελεί λύση. Έτσι οποιοσδήποτε εξεταζόμενος μπορεί να μας κατηγορήσει για διαρροή θεμάτων προς μία κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό δεν παράγουμε παιδιάτρους.
4. Σύντομα θα αναρτήσω τις προτάσεις για αλλαγή του τρόπου εξετάσεων αλλά και ορισμένα σχόλια για μεταβολή του εκπαιδευτικού στόχου για τους ειδικευόμενους.
5. Και βέβαια, θα επαναλάβω την βασική άποψη μου ότι εξετάσεις πρέπει να γίνονται κατά την είσοδο στην ειδικότητα (όποιος επιτυγχάνει ξεκινά) και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. ΟΧΙ στο τέλος. Δεν έχει νόημα. Θέλουμε δεν θέλουμε μετά τόσα χρόνια ειδίκευσης θα δώσουμε τον τίτλο σε όλους. Αργά ή γρήγορα.

Εύχομαι καλό υπόλοιπο του καυτού ΣαββατοΚύριακου.

Ιουνίου 25, 2008

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Προ μηνών είχα γράψει ένα κείμενο στο έντυπο «Λοίμωξη» που εκδίδω και που αφορούσε τις εξετάσεις ειδικότητας, το επίπεδο των νέων γιατρών μας και το είδος της εκπαίδευσης που τους παρέχεται. Πάρα πολλοί μου τηλεφώνησαν από όλη την Ελλάδα, συμφωνώντας και επαυξάνοντας. Μάλλον θα πρέπει να το αναρτήσω και εδώ.
Από τότε τα πράγματα χειροτέρευσαν. Ή πρέπει να είμαι πολύ ιδιότροπος ή η εκπαίδευση έχει διαλυθεί πλήρως.
Ακούστε ερωτήσεις και απαντήσεις (στην επιτροπή για εξετάσεις ειδικότητας, στην οποία είμαι μέλος) :

«Τι θα κάνουμε σε ένα παιδί με 16 mm Mantoux;».
Απάντηση ουσιαστικά καμμία. Όσες υποθέσεις έγιναν ήταν λάθος.

«Τι σημαίνει η ανεύρεση anti-HBe και antiHBc σε βρέφος 4 μηνών; Πως θα ενεργήσετε;»
Απάντηση ουσιαστικά καμμία. Κάποια στιγμή μπερδεύτηκαν τα αντιγόνα με τα αντισώματα.

«Τι δείχνει η α/α θώρακα; - (ήταν μια τυπική λοβώδης πνευμονία)»
Απάντηση; Κάποιος την κοιτούσε σιωπηλά επί ώρα, λες και έβλεπε κάτι το εξωπραγματικό.

Δεν θέλω να συνεχίσω διότι θα νομίσετε ότι αστειεύομαι. Και φυσικά επρόκειτο για γιατρούς που εκπαιδεύθηκαν 4 χρόνια και αύριο θα ανοίξουν ιατρείο.

Το ωραίο είναι ότι ειπώθηκε κάποια στιγμή: μα αυτός κάνει διατριβή!!!! Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και την από μακρού άποψη μου ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τελείως λανθασμένη κατεύθυνση. Υπάρχει ένα κυνήγι εργασιών, μανιακό κυνήγι χαρτιών, που (το έχω πει πλειστάκις) τις περισσότερες φορές είναι άνευ αξίας ουσιαστικής. Δεν είναι έρευνα. Είναι συλλογή αριθμών. Αλλά τέτοιο είναι το σύστημα. Αυτά απαιτεί για να θεωρήσει έναν γιατρό καλό. Τώρα αν αυτός ο γιατρός δεν μπορεί να θεραπεύσει μια πνευμονία, δεν μπορεί να κατευθύνει μια φυματίωση, κλπ, κλπ – αυτό δεν αφορά το σύστημα. Αφορά όμως τους ασθενείς. Που δεν χρωστάνε τίποτε να ταλαιπωρούνται. Και εφόσον αφορά τους ασθενείς θα πρέπει να αφορά και το Υπουργείο. Που οφείλει να λάβει τάχιστα μέτρα για την αλλαγή και τη βελτίωση της εκπαίδευσης των γιατρών. Και το πρώτο μέτρο που πρέπει να λάβει είναι η αύξηση του χρόνου ειδίκευσης στην παιδιατρική. Να γίνει πενταετής η εκπαίδευση.
Πιστεύετε ότι θα το κάνει;; Εγώ δεν πιστεύω πλέον τίποτε. Κανείς δεν χαλά τη βολή του. Όποιος βολεύεται είναι εντάξει. Όποιος δεν βολεύεται προσπαθεί να επιπλεύσει στον ανηλεή αγώνα της επιβίωσης.
Ωστόσο, νομίζω ότι όλα αυτά μας αφορούν όλους. Οι γιατροί, καθηγητές και μη, αριστοκράτες της επιστήμης και ταπεινοί θεράποντες (υπηρέτες) της ιατρικής, δεν είναι άτρωτοι. Όλοι κάποτε αρρωσταίνουμε. Και τότε διαπιστώνουμε τι συμβαίνει και αναρωτιόμαστε ποια χέρια θα μας αναλάβουν. Και τότε πληρώνουμε το τίμημα. Τότε όμως είναι πολύ αργά για δάκρυα.

Ιουνίου 23, 2008

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν σχεδόν 400 κρούσματα λοίμωξης από ένα ειδικό στέλεχος σαλμονέλλας (Salmonella Saintpaul). Τα κρούσματα αφορούσαν σε 30 Πολιτείες των ΗΠΑ και αποδίδονται σε βρώση τομάτας που είχε επιμολυνθεί με αυτό το στέλεχος σαλμονέλλας (Medscape June 08). Θάνατος δεν αναφέρθηκε στους ασθενείς που προσβλήθηκαν, κάτι που δεν εμπόδισε βέβαια τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ να μιλούν για «επίθεση της ντομάτας-φονιά». Η ηλικία των αρρώστων ήταν από 1 χρόνου έως 88 χρόνων και το 47% από αυτούς αφορούσε θήλεα. Για σύγκριση, το CDC αναφέρει ότι την ίδια περίοδο του 2007 μόνον 3 άτομα είχαν προσβληθεί στις ΗΠΑ από το στέλεχος αυτό.
Η κλινική συμπτωματολογία είναι αυτή της οξείας γαστρεντερίτιδας με διάρροια, πυρετό και κοιλιακά άλγη. Είναι γνωστό όμως ότι η σαλμονέλλα μπορεί να προκαλέσει και βαριά σηπτική λοίμωξη.

Μερικές πρακτικές οδηγίες που μπορεί να προφυλάξουν το κοινό:
  • Ψύξτε εντός δύο ωρών τις μαγειρευμένες τομάτες – ειδάλλως πετάξτε τις
  • Μην καταναλώνετε «κακοποιημένες» ντομάτες και πετάξτε αυτές που φαίνονται λερωμένες
  • Πλύνετε καλά με τρεχούμενο νερό όλες τις ντομάτες
  • Διατηρείστε τις ντομάτες που σκοπεύετε να καταναλώσετε ωμές, χωριστά από άλλες τροφές
  • Πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε για τις ντομάτες
  • Καλύτερο είναι να κάνετε το ίδιο όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για κάθε διαφορετικό είδος τροφίμου

Με την ευκαιρία, να αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Αρκετοί ασθενείς νοσηλεύθηκαν στην Κλινική μας. Σε ορισμένους απομονώθηκε σαλμονέλλα.

Προσοχή λοιπόν. Αυστηρή υγιεινή των χεριών και ειδικά πριν από την κατανάλωση τροφίμων.

Προσοχή στα ωμά τρόφιμα.

Προσοχή και στα παγωτά. Παγωτά που έχουν περίεργο σχήμα (που σημαίνει ότι κάποια στιγμή αποψύχθηκαν και στη συνέχεια καταψύχθηκαν εκ νέου – κάτι πολύ επικίνδυνο) καλύτερα να τα αποφεύγουμε.

ΑΠΛΟΣ ΕΡΠΗΤΑΣ (HSV) ΚΑΙ HIV-ΛΟΙΜΩΞΗ

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα 2 (HSV-2) έχουν έως και τριπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό του AIDS (HIV-1). Πολλοί θεώρησαν ότι η κατασταλτική θεραπεία με ακυκλοβίρη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αυτό. Ωστόσο, σε πρόσφατη μελέτη (The Lancet 2008; 371:2109-2119) που περιέλαβε 1358 HSV-2 (+) γυναίκες στην Αφρική και 1814 HSV-2 (+) άνδρες στο Περού και στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα δεν ήσαν και τόσο ενθαρρυντικά. Δεν υπήρξε διαφορά στον κίνδυνο απόκτησης HIV-1 λοίμωξης μεταξύ των δύο ομάδων (μία που έλαβε ακυκλοβίρη και μία που έλαβε placebo για 12-18 μήνες). Φαίνεται λοιπόν ότι η κατασταλτική θεραπεία με συνήθεις δόσεις ακυκλοβίρης δεν έχει δράση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το μήνυμα;
ΠΡΟΣΟΧΗ στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ιουνίου 19, 2008

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)

Στις 16-06-06 είχαμε αναρτήσει ένα σχόλιο για το πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο.
Δύο χρόνια μετά, το σχόλιο παραμένει επίκαιρο και το επαναφέρουμε παρακάτω.
Θα προσθέσουμε λίγα μόνον.
Γιατί ευτελίζεται συνεχώς το παιδιατρικό συνέδριο; Γιατί μειώνεται η ποιότητα των εργασιών; Γιατί έφθασε να ανακοινώνονται και περιστατικά; Γιατί δεν αυξάνονται οι ανεξάρτητες εισηγήσεις ειδικών; Γιατί μειώθηκαν οι εκδηλώσεις του συνεδρίου;
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΞ;
Έτσι θα μειωθεί το τουριστικό μέρος και λογικά θα αυξηθεί το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο:

"Θα θέλαμε από το βήμα αυτό να πούμε δυο λόγια για το Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο. Συνέδριο καλά οργανωμένο, και παλαιότερα με πολυπληθή συμμετοχή, η οποία δυστυχώς φθίνει συνεχώς. Ποιο είναι το το ζητούμενο από ένα τέτοιο συνέδριο; Σήμερα υπάρχει πληθώρα επιστημονικών ημερίδων, συμποσίων, σεμιναρίων κλπ σε όλη την Ελλάδα και με θέματα που άπτονται όλων των υποειδικοτήτων της παιδιατρικής. Η γνώση λοιπόν προσφέρεται πλουσιοπάροχα. Με την ευρεία χρήση μάλιστα του διαδικτύου, η γνώση προσεγγίζεται και αποκτάται ακόμη πιο εύκολα. Από την πολυθρόνα του σπιτιού μας. Τι θα ζητούσε επομένως ο παιδίατρος από ένα πανελλήνιο συνέδριο; Όχι φυσικά ακόμη έναν αριθμό εργασιών, ποικίλου επιπέδου. Το πανελλήνιο συνέδριο είναι η κορυφαία εκδήλωση της παιδιατρικής οικογένειας και θα πρέπει να αποτελεί το «συμπέρασμα» όλων των άλλων εκδηλώσεων. Ο παιδίατρος θα πρέπει να έρθει να ακούσει τη συσσωρευμένη εμπειρία καταξιωμένων συναδέλφων και την πραγματικά ερευνητική δουλειά τους. Το συνέδριο αυτό δεν πρέπει για κανέναν λόγο να αποτελεί βήμα για «βάπτισμα πυρός». Η διοίκηση ας αποφασίσει να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες. Το συνέδριο να γίνεται ανά διετία, να αναβαθμισθεί επιστημονικά, να μειωθεί ο αριθμός των εργασιών, να τεθούν αυστηρά κριτήρια για τις όποιες ανακοινώσεις θα υποβάλλονται, να λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες των κριτών. Βέβαια αυτά ίσως έχουν κάποιο κόστος. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ μικρό. Όποιοι τολμήσουν, να είναι σίγουροι ότι θα έχουν την επιδοκιμασία και τη συμπαράσταση της πλειονότητας των παιδιάτρων. Η θητεία τους θα μείνει στη μνήμη όλων και όχι μόνον στον στενό κύκλο των συναδέλφων που ασχολούνται με τα κοινά".

Ιουνίου 17, 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Είναι γνωστό ότι συνεχώς δεχόμαστε βομβαρδισμό από αλλεργιογόνα, από καρκινογόνα, από ακτινοβολίες κλπ. Ας προφυλάξουμε λοιπόν τους εαυτούς μας και τα παιδιά από ό,τι μπορούμε.
Οι απεικονιστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σήμερα στην παιδιατρική (αλλά και σε άλλες ειδικότητες). Οι πιο αθώες από άποψη ακτινοβολίας είναι το υπερηχοτομογράφημα και η μαγνητική τομογραφία (MRI), ακριβώς γιατί δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία.
Η εξέταση που δίδει τη μεγαλύτερη ακτινοβολία είναι η αξονική τομογραφία (CT). Ακούστε αναλογίες σε σχέση με τη διπλή (f+p) ακτινογραφία θώρακος (α/α): μια CT κεφαλής εκλύει ακτινοβολία 100 φορές περισσότερο από την α/α, μια CT θώρακος 150 φορές πάνω από την α/α και μια CT κοιλίας 250 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ό,τι η α/α θώρακα.
Pediatr Ann, June 2008

Σκεφθείτε και πράξτε.
Ο γιατρός και ειδικότερα ο παιδίατρος, πρέπει να είναι βασικά κλινικός γιατρός. Η διάγνωση τίθεται κυρίως από το ιστορικό και με τη βοήθεια απλών, συνήθως, εξετάσεων. Παραπομπή για CT (και γενικώς απεικονιστικό έλεγχο) πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συγκεκριμένο νόσημα. Όχι με το παραμικρό.

Ιουνίου 16, 2008

ΑΠΟΥΣΙΑ

Μετά από αρκετές ημέρες απουσία, επιστροφή και διαπίστωση ότι το ιστολόγιο δεν έχει πλέον σχόλια. Επειδή δεν γνωρίζω σε μεγάλο βάθος την τεχνολογία, εύχομαι όταν θα προσπαθήσω να βρω την αιτία, να μη συμβεί κάποιο ατύχημα και σβηστεί όλο το ιστολόγιο.
Θα επανέλθω.

Ιουνίου 06, 2008

ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Ενθαρρυντικά νέα από τον κόσμο των εμβολίων και ειδικά για τη μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη. Ετοιμάζονται για κυκλοφορία σε σχετικά σύντομο διάστημα 2 εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου: Το ένα αφορά τις οροομάδες A, C, W-135, Y και προορίζεται για χρήση σε βρέφη και εφήβους (στις ΗΠΑ ήδη κυκλοφορεί ανάλογο εμβόλιο). Θεωρητικά θα υποβληθεί για έγκριση από την κατασκευάστρια εταιρεία, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το δεύτερο αφορά ένα πολυδύναμο εμβόλιο για την οροομάδα Β. Κάτι που το επιζητά ο επιστημονικός κόσμος εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό προγραμματίζεται για το 2010 (ίσως και λίγο αργότερα).
Σε μελέτη Φάσης Ι βρίσκεται εμβόλιο για το Ηelicobacter pylori, ένα μικρόβιο που ταλανίζει πληθώρα κόσμου.
Τέλος, στα πολύ αρχικά στάδια μελέτης είναι εμβόλιο για τον Group B Streptococcus καθώς και για τον Group A Streptococcus.
Όλα αυτά από μία εταιρεία, η οποία μάλιστα ιδρύει σύντομα και ειδικό ιολογικό κέντρο έρευνας.
Η μάχη κατά των λοιμώξεων προδιαγράφεται ενδιαφέρουσα.

ΜarketWatch, 04-06-08

Ιουνίου 05, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ TOY ΕΡΠΗΤΑ ΖΩΣΤΗΡΑ

Το CDC των ΗΠΑ, ανανεώνοντας τις οδηγίες του, συνιστά τη χρήση εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα (Zostavax), σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 χρόνων και άνω. Η χορήγηση του εμβολίου πρέπει να γίνεται ακόμη και αν τα άτομα έχουν νοσήσει στο παρελθόν από ζωστήρα.
Η χρήση του εμβολίου μειώνει τη συνολική συχνότητα του έρπητα ζωστήρα κατά 50%. Η μείωση μπορεί να φθάσει το 64%, ανάλογα με την ηλικία των ληπτών.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι λίγες και περιλαμβάνουν: ερύθημα, άλγος τοπικό, οίδημα τοπικό, κνησμό, κεφαλαλγία.

MMWR 2008

Ιουνίου 03, 2008

ΔΕΙΛΙΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτές τις μέρες έχω κλείσει την τηλεόραση, έχω πετάξει τις εφημερίδες, έχω αποσυνδέσει το ραδιόφωνο. Μόνον έτσι γλυτώνει κανείς από τα μύρια όσα εκτοξεύονται επί της κεφαλής μας (από ακρίβεια έως πετρέλαια έως διαμάχες πολιτικών έως, έως...). Μόνον έτσι μπορεί να απολαύσει κανείς τα υπέροχα δειλινά της όμορφης πόλης μας.