Ιουλίου 31, 2008

ΜΑΣΤΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ

Σε ενδιαφέρουσα μελέτη στο Pediatrics 2008, 122:34-39, αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μαστοειδίτιδας από πνευμονιόκοκκο που είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά. Κύριος ορότυπος υπεύθυνος για τη μαστοειδίτιδα αυτή, που συνήθως εκδηλώνεται πιο επιθετικά, είναι ο 19Α. Λόγω της μεγαλύτερης βαρύτητας της λοίμωξης, είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της και απαιτείται πιο συχνά χειρουργική παρέμβαση. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι στο υλικό τους παρατήρησαν τα εξής: στην περίοδο 1995-1999 υπήρχαν 12 μαστοειδίτιδες, όλες από οροτύπους άλλους εκτός του 19Α. Στην περίοδο 2000-2006 υπήρξαν 15 περιπτώσεις μαστοειδίτιδας από τις οποίες οι 5 οφείλοντο στον 19Α. Τέλος, μετά το 2006 υπήρξαν 14 περιπτώσεις πνευμονιοκοκκικής μαστοειδίτιδας όλες από τον ορότυπο 19Α.
Είναι εμφανής η αυξημένη συχνότητα του συγκεκριμένου οροτύπου. Βέβαια η συχνότητα αυτή αφορά τις ΗΠΑ, ενώ παρ’ ημίν είναι δύσκολο προς το παρόν να δοθούν ανάλογα στοιχεία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το γνωρίζουν και να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι παιδίατροι και παρ΄ ημίν.

Ιουλίου 29, 2008

EMΒΟΛΙΟ HPV ΚΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ

Επειδή τα λιποθυμικά επεισόδια αναφέρονται ως συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολιασμού κατά του HPV, συνιστάται:

1. Το εμβόλιο να γίνεται με γεμάτο στομάχι
2. Ο λήπτης να κάθεται κατά τη διάρκεια της ένεσης
3. Ο λήπτης να παραμένει καθιστός για 15 λεπτά μετά τη χορήγηση της ένεσης


FDA, 2008

Ιουλίου 28, 2008

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ

  • Η διάγνωση των πυρετικών σπασμών σε παιδιά κάτω των 18 μηνών, χωρίς εμφανή εστία, απαιτεί συνήθως διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης με φυσιολογικά ευρήματα.
  • Σπασμοί με πυρετό που συνεχίζονται μετά την ηλικία των 6 χρόνων, δεν είναι συμβατοί με τη διάγνωση των πυρετικών σπασμών.
  • Βρέφη με πυρετικούς σπασμούς μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις.
  • Παιδιά που είναι υψηλού κινδύνου για υποτροπιάζοντες πυρετικούς σπασμούς πρέπει να είναι υπό επιτήρηση σε ορισμένες περιπτώσεις, πχ όταν κάνουν λουτρό καθαριότητας στο σπίτι ή όταν κολυμπούν στη θάλασσα.

Ιουλίου 27, 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ακούστε δηλώσεις ηγετικών στελεχών τραπεζών για την οικονομική κρίση (εφημερίδες Σαββατοκύριακου):

"Όλοι πρέπει να επωμιστούμε το κόστος της οικονομικής κρίσης"

"Πρέπει να περικόψουμε τις μικρές μας σπατάλες"

Δεν είναι για γέλια; Σε ποιους απευθύνονται άραγε οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι αυτοί κύριοι; Έως και 50.000 ευρώ μπορεί να φθάνουν οι αμοιβές τους. ΜΗΝΙΑΙΩΣ.

Μήπως οι οικονομίες θα πρέπει να αρχίσουν από αυτούς; Από τους μισθούς τους; Γιατί ο μέσος Έλληνας από που να κόψει; Και τι να κόψει; Όσο για τις μικρές σπατάλες, άλλες φυσικά είναι αυτές οι σπατάλες για έναν που τα έσοδα του είναι 12.000 ευρώ (ή έστω 24.000) το ΧΡΟΝΟ και άλλες για έναν που τα έσοδα του είναι 24.000 ευρώ τον ΜΗΝΑ.

Ιουλίου 25, 2008

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ (EK NEOY)

  • Η φυματίωση δεν αποτελεί νόσο του παρελθόντος.
  • Η φυματίωση ουδέποτε μας εγκατέλειψε.
  • Η φυματίωση είναι μια πραγματικότητα, και μεγάλο πρόβλημα, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.
  • Το τρέχον εμβόλιο έχει περιορισμένες δυνατότητες.
  • Η φυματίωση πρέπει να περιλαμβάνεται πάντα στη διαφοροδιαγνωστική φαρέτρα του γιατρού.
  • Η ταχύτητα είναι το κλειδί της διαγνωστικής προσέγγισης. Αυτό αφορά τόσο τους κλινικούς γιατρούς που θα υποπτευθούν τη νόσο όσο και τους εργαστηριακούς γιατρούς που πρέπει να παρέχουν τα αποτελέσματα σε συντομότατο χρόνο.

    Σε αντίθεση με την οδήγηση όπου η ταχύτητα σκοτώνει, στην ιατρική η ταχύτητα (διάγνωσης και θεραπείας) σώζει ζωές.

Ιουλίου 23, 2008

ΝΟΣΟΣ KAWASAKI - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Πρόσφατα ανακοινώθηκε (Pediatric Academic Societies and Asian Society for Pediatric Research Joint Meeting, 2008) η ανακάλυψη κυτταροπλασματικών εγκλείστων που περιείχαν RNA, σε ασθενείς με νόσο Kawasaki. Αυτό σημαίνει πιθανή ιογενή λοίμωξη.

Αν αποδειχθεί η λοιμώδης αιτιολογία του συνδρόμου αυτού, θα είναι όντως μια πρόοδος σημαντική.

Ιουλίου 21, 2008

REYKJAVIK










Μέσα στον καύσωνα που μας ταλανίζει (καιρός του είναι εξάλλου) θυμήθηκα την Ισλανδία, όπου σε ένα γαλήνιο και ΗΡΕΜΟ περιβάλλον νοιώθεις ξεκoμμένος από τον υπόλοιπο πλανήτη. Και έτσι είναι. Κάνοντας βόλτα στο μικρό Reykjavik αισθάνεσαι την δροσερή ή έστω παγωμένη ανάσα του αέρα, που όμως δεν σε ενοχλεί, αλλά σε αναζωογονεί. Νοιώθεις πιο ζωντανός, πιο ελεύθερος. Ακόμη και στην εξοχή της Ισλανδίας, που με αντικειμενικά κριτήρια δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, νοιώθεις ότι στην ατμόσφαιρα υπάρχει κάτι άλλο. Ειδικά αν έχει προηγηθεί περιπλάνηση στο μουσείο όπου αναλύεται παραστατικά η αποίκηση του βόρειου αυτού νησιού.
Χωρίς να περιμένει κανείς να δει σπουδαία πράγματα, νομίζω ότι αξίζει ένα ταξίδι εκεί – στα πέρατα της γης.

Ιουλίου 20, 2008

ΥΠΕΡΠΥΡΕΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΕΣΤΙΑ

Μετά τα τόσα χρόνια εμβολιασμού με το συζευγμένο 7δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο έχουν μειωθεί γενικώς, ενώ ο πνευμονιόκοκκος ίσως να μην αντιπροσωπεύει πλέον το κυριότερο παθογόνο σε περιπτώσεις βρέφους, με υπερπυρεξία και χωρίς άλλη συμπτωματολογία. Θεωρείται ότι στις περιπτώσεις αυτές υπερτερούν οι ουρολοιμώξεις, στις οποίες και θα πρέπει να κατευθύνεται η σκέψη του γιατρού (Arch Dis Child. 2008 Jun 6.). Ωστόσο, οι οδηγίες για την αντιμετώπιση βρεφών με υπερπυρεξία και χωρίς εστία πυρετού, δεν έχουν αλλάξει ακόμη. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να εισάγονται στο νοσοκομείο και να καλύπτονται με αντιβίωση εφόσον έχουν λευκοκυττάρωση και υψηλή ταχύτητα καθίζησης ερυθρών.

Ιουλίου 16, 2008

EMBΟΛΙΟ MMR ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ

Παιδί 2 1/2 ετών με διάγνωση "αλλεργία στο γάλα αγελάδας". Η διάγνωση τέθηκε στη βρεφική ηλικία. Το παιδί ακόμη λαμβάνει διαιτητικό γάλα. Η ουσία είναι άλλη. Του απαγορεύθηκε να κάνει εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς.

Γιατί; Διότι έχει αλλεργία στο γάλα!!!! Ναι εδώ στη Θεσσαλονίκη, έγινε αυτό.

Να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε συνδεθεί με αλλεργία στο αυγό ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ. Ακόμη όμως και σε απλή αλλεργία στο αυγό, το εμβόλιο μπορεί να γίνει άφοβα. Αντένδειξη έχει σε βαριά αφυλακτική αντίδραση στο αυγό. Και σε αυτή όμως την περίπτωση θα μπορούσε να γίνει υπό ιατρική παρακολούθηση και με ορισμένη τεχνική.

Και αν απορίψουμε στις εξετάσεις κάποιον ειδικευόμενο, θα αναρωτηθεί ο άνθρωπος γιατί τον απορίψαμε αφού αυτά του έμαθαν. Και ίσως θα έχει δίκιο.

Ιουλίου 13, 2008

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος για διεισδυτικές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις είναι αυξημένος σε παιδιά με χρόνια νοσήματα. Σε τελευταία μελέτη (Ιούλιος 2008 στο Pediatrics - 2008;122:e26-32) 1655 παιδιών (0-17 χρόνων), το 19% των πασχόντων από πνευμονιοκοκκική λοίμωξη είχε ιστορικό χρόνιας υποκείμενης νόσου, σε αντίθεση με το 5% της ομάδας ελέγχου. Κυριότεροι παράγοντες κινδύνου ήσαν οι κακοήθειες, η χρόνια νεφροπάθεια, η σπληνεκτομή και η μεταμόσχευση. Για άλλα υποκείμενα νοσήματα οι συγγραφείς τονίζουν ότι υφίσταται επίσης αυξημένος κίνδυνος για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις αλλά αυτός αποδίδεται στις συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο παρά σ΄ αυτή καθαυτή την υποκείμενη νόσο.

Ιουλίου 09, 2008

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ HPV ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Επειδή έγινε κάποιος θόρυβος πάλι για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, αναφέρουμε την ανακοίνωση του VAERS και του CDC για το θέμα (με ημερομηνία 16-06-2008). Το VAERS είναι το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών για εμβόλια, που έχουν οι ΗΠΑ.

"Από τις 8 Ιουνίου 2006 έως 30 Απριλίου 2008 το VAERS έλαβε 7,802 αναφορές για το Gardasil (το εμβόλιο που έχει λάβει άδεια για τις ΗΠΑ και έχει χορηγηθεί σε πάνω από 12.000.000 δόσεις). Το ποσοστό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκε ήταν λιγότερο του 7%. Ποσοστό που σε άλλα εμβόλια είναι διπλάσιο γενικώς.

Υπήρξαν 15 αναφορές για θανάτους μετά τον εμβολιασμό. Μόνον οι 10 από αυτές είχαν επαρκή στοιχεία για περαιτέρω ανάλυση. Η ανάλυση αυτή δεν τεκμηρίωσε σχέση εμβολιασμού και θανάτου. Για τους υπόλοιπους 5 θανάτους δεν υπήρξαν πληροφορίες για τις συνθήκες αυτής της έκβασης. Συνεπώς δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί συσχέτιση.

Υπήρξαν επίσης 31 αναφορές για σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) μετά εμβολιασμό. Επιβεβαιώθηκαν οι 10 αναφορές. Στις 5 από αυτές είχε γίνει συγχρόνως και εμβόλιο Menactra (τετραδύναμο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου). Από τις υπόλοιπες 21, οι 7 δεν πληρούσαν τα κριτήρια του GBS, η 1 είχε έναρξη συμπτωματολογίας πριν τον εμβολιασμό, οι 4 δεν επιβεβαιώθηκαν και οι 9 αρνήθηκαν παρακολούθηση. Το GBS συμβαίνει σε συχνότητα 1-2/100,000 άτομα κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής και συνεπώς κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρούνται μετά εμβολιασμό τελείως συμπτωματικά. Οι αναφορές για GBS σε ηλικίες 9-26 χρόνων είναι εντός των αναμενομένων ορίων της γενικής συχνότητας."

Από ότι φαίνεται δεν προκύπτει κάτι πολύ σημαντικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κάτι δηλ. που να υπερβαίνει τα όσα έχουν αναφερθεί για άλλα εμβόλια.

Συνεπώς πρέπει οι γιατροί να παραμείνουν θετικοί για τον εμβολιασμό, χωρίς φυσικά να πάψουν να ενημερώνονται για ό,τιδήποτε νέο δεδομένο προκύπτει.

Ιουλίου 03, 2008

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω ότι το δοσολογικό σχήμα του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου είναι ανεπαρκές.

Είναι γνωστό ότι τα πολυσακχαριδικά αντιγόνα είναι μειονεκτικά ως προς την αντιγονικότητα τους, ειδικά σε ορισμένες ηλικίες. Μέρος του προβλήματος έλυσε η σύζευξη των αντιγόνων αυτών με κάποια πρωτείνη φορέα που οδήγησε στην πρόκληση ανοσολογικής απάντησης προς το όλο σύμπλεγμα και συνεπώς και προς το πολυσακχαριδικό αντιγόνο. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε πλήρως, και η συντήρηση ανοσίας φαίνεται ότι απαιτεί αναμνηστικές δόσεις.

Το δοσολογικό σχήμα του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου στην αρχή ήταν:

3 (ή 2 ανάλογα με το σκεύασμα) δόσεις στην κάτω των 12 μηνών, χωρίς αναμνηστική δόση ή

1 δόση όταν το εμβόλιο γινόταν σε ηλικία πάνω των 12 μηνών

Πάντα αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν να προφυλαχθεί κανείς εφόρου ζωής από ένα τόσο σοβαρό νόσημα με ένα τέτοιο δοσολογικό σχήμα ενός εμβολίου που περιέχει όχι ιδιαίτερα ισχυρό αντιγόνο. Εμείς πάντως στην Κλινική μας εμβολιάζαμε και εμβολιάζουμε κάθε παιδί που νοσεί από μηνιγγίτιδα σε ηλικία κάτω των δύο ετών. Όπως γνωρίζουμε η φυσική ανοσία είναι πάντα καλύτερη. Όμως τα αντιγόνα αυτά είπαμε ότι σε ηλικίες κάτω των 2 χρονών, υπολείπονται. Άρα θέλουμε και την ενισχυτική παρουσία ενός εμβολίου μαζί με τη φυσική ανοσία. Βέβαια, ο κύριος λόγος που τα εμβολιάζουμε είναι ότι θέλουμε να τα καλύψουμε και από άλλα στελέχη των συγκεκριμένων παθογόνων (όπου αυτό είναι δυνατό).

Κάποια στιγμή, και μετά από μελέτες, έγινε σαφές ότι απαιτείται αναμνηστική δόση στο μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο. Αλλάζει λοιπόν το σχήμα και αντί να γίνει 3+1 γίνεται 2+1 (εναρμόνιση των δύο σκευασμάτων). Μετατίθεται δηλ. μία δόση σε πάνω των 12 μηνών ηλικία και χαρακτηρίζεται ως αναμνηστική. Ορθά.

Σε παιδιά άνω των 12 μηνών που πρωτοεμβολιάζονται διατηρείται η μία και μοναδική δόση. ΓΙΑΤΙ; Διαφωνώ. Και εξηγώ γιατί:

1. Στα εμβόλια πνευμονιοκόκκου και αιμοφίλου οι δόσεις είναι 3 + 1 ή 1+1 (αναλόγως ηλικίας). Γιατί διαφοροποιούνται σε σχέση με το μηνιγγιτιδοκοκοκικό; Μία δόση γίνεται μόνο σε παιδιά πάνω από 2 χρόνων. Εδώ υπάρχει μια δικαιολογία: στην ηλικία αυτή η αντισωματική απάντηση είναι καλύτερη και τα παιδιά έρχονται συχνότερα σε επαφή με τα παθογόνα (φυσική αναζωπύρωση) μια και αυτά κυκλοφορούν στην κοινότητα (σε όποιο ποσοστό κυκλοφορούν). Εξάλλου υπάρχει και το απλό πολυσακχαριδικό αντιγόνο που γίνεται σε ηλικίες άνω των 2 ετών, καλύπτει περισσότερα στελέχη και λειτουργεί και ως αναζωπύρωση, ενώ για τον αιμόφιλο συζητείται ζωηρά η προσθήκη μιας ακόμη αναμνηστικής δόσης.
2. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι πολύ πιο συχνός και επικίνδυνος στην εφηβική ηλικία.
3. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν έχει τόσο ευρεία κυκλοφορία στην κοινότητα (άρα μειώνονται οι πιθανότητες φυσικής αναζωπύρωσης).
4. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος C κάνει επιδημικά κύματα ανά 20ετία περίπου. Είμαστε τόσο σίγουροι ότι τα παιδιά των 15 μηνών με μία δόση μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου, θα είναι πλήρως προστατευμένα στην εφηβεία και μάλιστα εν καιρώ επιδημίας (αν αυτή εμφανισθεί;); Εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι σαφές και πρέπει όλοι να το ακολουθούν. Όμως στο συγκεκριμένο θέμα θέλω να διαφοροποιηθώ. Τι προτείνω;

1ο Σχήμα: ηλικίες κάτω των 12 μηνών
2 + 1 δόσεις (αυτή η δόση πιο αργά δηλ μεταξύ 18 - 24 μηνών, είναι καλύτερα) = βασικό σχήμα
+ 1 δόση κατά την τελευταία τάξη δημοτικού

2ο Σχήμα: ηλικίες πάνω των 12 μηνών
1 δόση
+ 1 δόση προ της εισαγωγής στο δημοτικό (4-6 χρόνων - οπότε γίνονται και οι λοιποί εμβολιασμοί)
+ 1 δόση κατά την αποφοίτηση από το δημοτικό ή την εισαγωγή στο γυμνάσιο

Ευπρόσδεκτα κάθε σχόλιο και κάθε αντίρρηση στα σχήματα αυτά. Από τη συζήτηση μόνο κέρδος έχει κάποιος.