Μαρτίου 30, 2009

ΚΑΠΟΥ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ


ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΟΥ ΠΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΟΥΧΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

ΜΑΣ ΠΑΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ:
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ;
ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΔΑ;
ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΛΕΟΝ;
ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΣΧΑ
ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Μαρτίου 28, 2009

ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ

Το πόσο μεγάλη σημασία έχει η καθαριότητα των χεριών στην πρόληψη των λοιμώξεων είναι γνωστό.

Χρειάζεται ιδιαίτερη σχολαστικότητα στην καθαριότητα για επιτύχουμε ένα καλό απoτέλεσμα, και ειδικά στα νοσοκομεία.Μερικές φορές είναι δύσκολο να επιτύχουμε πλήρη απομάκρυνση των μικροβίων.

Πρόσφατη μελέτη που συγκρίνει διάφορα προϊόντα σε άτομα που έχουν σπόρους C. difficile στις παλάμες τους έδειξε τα εξής (15 δευτερόλεπτα πλύσιμο και 15 δευτερόλεπτα στέγνωμα):
1. πλύσιμο με νερό βρύσης= ελάττωση μικροβίου κατά log10 0.76
2. αντιμικροβιακό διάλυμα 4% chlorhexadine = 0.77 μείωση
3. μη αντιμικροβιακό διάλυμα χεριών = μείωση 0.78
4. μη αντιμικροβιακό διάλυμα σώματος= 0.86 μείωση
5. αντιμικροβιακό διάλυμα χεριών 0.3% triclosan= μείωση 0.99

Ένα ισχυρό απολυμαντικό χεριών δοκιμάστηκε ως έλεγχος και βρέθηκε ότι επέτυχε μείωση της τάξης 1.21.

Επειδή όμως τέτοιο διάλυμα είναι απίθανο κατά τους συγγραφείς να τύχει έγκρισης για γενική χρήση σε νοσοκομεία, τονίζουν ότι χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για να επιτευχθεί τουλάχιστον 90% μείωση των μικροβίων από τα χέρια.

Annual Meeting of the Society for Healthcare Epidemiology of America
March 19-22, 2009; San Diego

Μαρτίου 26, 2009

TIGECYCLINE - ΝΕΑ ΕΝΔΕΙΞΗ

H tigecycline, ένα πολύ καλό καινούργιο αντιβιοτικό, είναι το πρώτο glycylcycline αντιβιοτικό που χορηγείται IV.

Κύριες ενδείξεις:
1) σοβαρές λοιμώξεις δέρματος από Escherichia coli, Enterococcus faecalis (vancomycin-susceptible), Staphylococcus aureus (methicillin-susceptible και -resistant), Streptococcus agalactiae, Streptococcus anginosus group (και S. anginosus, S. intermedius, S. constellatus), Streptococcus pyogenes, Enterobacter cloacae, Klebsiella pneumoniae, Bacteroides fragilis.
2) σοβαρές επιπεπλεγμένες ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, από Citrobacter freundii, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis (vancomycin-susceptible), Staphylococcus aureus (methicillin-susceptible και -resistant), Streptococcus anginosus group (και S. anginosus, S. intermedius, S. constellatus), Bacteroides fragilis, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides uniformis, Bacteroides vulgatus, Clostridium perfringens, Peptostreptococcus micros
Πρόσφατα έλαβε και νέα ένδειξη:
3) Μικροβιακή πνευμονία της κοινότητας από ευαίσθητα στο φάρμακο μικρόβια: Streptococcus pneumoniae (penicillin-susceptible), Haemophilus influenzae (beta-lactamase negative), Legionella pneumophila.

Όλα αυτά βέβαια σε ενήλικες.

Η in vitro δραστικότητα του αντιβιοτικού είναι ευρεία: gram (+), gram (-), anaerobes, methicillin-resistant και susceptible Staphylococcus aureus (MRSA and MSSA), vancomycin-resistant enterococci (VRE). Με τη νέα ένδειξη το φάσμα περιλαμβάνει και Haemophilus influenzae (ampicillin-resistant) και Haemophilus parainfluenzae.

Η tigecycline, δεν επηρεάζεται από τις ESBLs.

FIRSTWORD / 25-03-09

Μαρτίου 24, 2009

VIENNA



Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου

Μαρτίου 23, 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ - ΖΩΣΤΗΡΑ

Επανέρχομαι. Για να γίνω πιο σαφής και να διευκρινίσω ορισμένες ερωτήσεις που δέχομαι λόγω της προηγούμενης ανάρτησης σχετικής με το θέμα.

Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε όλους (που έχουν ένδειξη) ή σε κανέναν. Κάτι που ουσιαστικά ισχύει για όλα τα εμβόλια αλλά πολύ περισσότερο για το συγκεκριμένο. Πιστεύω ότι το εμβόλιο είναι αναγκαίο. Πρέπει όμως να γίνεται σε 2 δόσεις για την παιδική ηλικία. Η δεύτερη δόση καλό είναι να χορηγείται κοντά στην πρώτη, με την προϋπόθεση να έχουν περάσει 3 μήνες τουλάχιστον από την προηγούμενη δόση (πχ 6 -12 μήνες μετά).

Γιατί; Το εμβόλιο έχει μερικά προβλήματα. Ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασθέντων παρουσιάζει τη λεγόμενη breakthrough ανεμευλογιά (νόσος "διαφυγής"). Άρα δεν έχουμε καλή κάλυψη. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε πολλές περιπτώσεις ανεμευλογιάς στο νοσοκομείο, που έχουν κάνει μία μόνο δόση εμβολίου. Αυτό το φαινόμενο μειώνεται σημαντικά αν γίνει δεύτερη δόση και μάλιστα κοντά στην πρώτη. Κάτι που αποδείχθηκε και με πρόσφατες μελέτες του 2008 στις ΗΠΑ. Η δεύτερη επίσης δόση φαίνεται ότι μειώνει και το ποσοστό τού απώτερου έρπητα ζωστήρα.

Το πόσες περιπτώσεις ανεμευλογιάς από διαφυγή παρουσιάζονται μετά το ένα ή μετά το άλλο εμβόλιο, νομίζω δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση ήταν απλή παρατήρηση από τα παιδιά που βλέπουμε και από πληροφορίες από ορισμένους παιδιάτρους. Και φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτο. Απαιτείται καταγραφή πανελληνίως για να διαπιστωθεί κάτι. Η ουσία είναι ότι αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί ενωρίς, οι περιπτώσεις «διαφυγής» μειώνονται σημαντικά. Και αυτό ισχύει και για τα δύο εμβόλια.

Ένα καλό σχήμα είναι η χορήγηση της πρώτης δόσης τού εμβολίου ανεμευλογιάς τον 15ο - 17ο μήνα και της δεύτερης δόσης τον 24ο μήνα ζωής. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το μεμονωμένο εμβόλιο είτε με το πολυδύναμο.

Μαρτίου 21, 2009

ΠΟΙΗΣΗ - 9

Ημέρα ποίησης σήμερα

Δεν είμαι εγώ που τη ζωή σου
ήρθα σαν ήλιος να φωτίσω:
το φώς στα μάτια μου που λάμπει
δικό σου - και σ' το στέλνω πίσω!

Του μαγικού του κόσμου αν έχω
ανοίξει διάπλατη τη θήρα,
το μυστικό χρυσό κλειδί της
από το χέρι σου το πήρα.

Κι αν απ' τα βάθη ενός ληθάργου
βγήκα, σ' εσένα το χρωστάω,
σ' εσένα τους χυμούς που νοιώθω,
τη νέα γλώσσα που μιλάω!


KΏΣΤΑΣ ΟΥΡΑΝΗΣ

Μαρτίου 17, 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Η πιο απρογραμμάτιστη και μη μελετημένη εισαγωγή εμβολίου στη χώρα μας.
    Όταν το είπα και το έγραψα κάποιοι ενοχλήθηκαν. Η αλήθεια βλέπετε δεν είναι αρεστή.
  • Ειδικά αυτό το εμβόλιο έπρεπε εξαρχής να γίνει προγραμματισμένα σε όλες τις ομάδες, που είχαν ένδειξη.
    Όταν το τονίσαμε μας αγνόησαν.
  • Το εμβόλιο έπρεπε εξ αρχής να γίνει σε δύο δόσεις.
    Όταν επέμενα και το συζητούσα με κατηγόρησαν ότι δημιουργώ οικονομικό πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς. Τώρα πως μετά παρέλευση δύο ετών, ξέχασαν το οικονομικό πρόβλημα, αυτό είναι άλλη ιστορία

    Ποιο το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών;;
  • Το εμβόλιο δεν γίνεται με ενιαίο πρόγραμμα. Αυτό είναι πλέον ή σίγουρο.
  • Το εμβόλιο δεν γίνεται σε όλα τα παιδιά. Η κάλυψη είναι μικρή.
  • Έτσι συνεχίζουμε και βλέπουμε στο νοσοσκομείο ανεμευλογιά σε παιδιά με μία δόση εμβολίου. Και από συζητήσεις που έκανα με γιατρούς, κυρίως ιδιώτες, προκύπτει ότι και αυτοί βλέπουν τέτοια παιδιά. Σε ικανή συχνότητα.
  • Nα τονίσω ότι τα 2/3 σχεδόν των περιπτώσεων breakthrough ανεμευλογιάς σχετίζονται με το ένα εκ των δύο εμβολίων.

Πολύ φοβάμαι ότι με την τακτική αυτή δεν δημιουργείται φράγμα στη νόσο αλλά θα προκύψει μελλοντικά μια ομάδα «επίνοσων» ατόμων, όπου αν ξεσπάσει η ανεμευλογιά θα έχει σοβαρές συνέπειες (λόγω ηλικίας φυσικά).

Τουλάχιστον ας προσπαθήσει το κράτος να επιβάλει μαζικό εμβολιασμό με δύο δόσεις εμβολίου για να υπάρξουν ενιαία αποτελέσματα και ενιαία ερμηνεία των τυχόν επιπτώσεων του εμβολιασμού.

Μαρτίου 15, 2009

ΠΥΡΕΤΟΣ-ΒΡΕΦΗ-ΔΕΙΚΤΕΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ

Σε βρέφη κάτω των 3 μηνών με πυρετό άγνωστης αιτιολογίας, καλύτεροι δείκτες για σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη είναι η PCT (προκαλσιτονίνη), η CRP και ο αριθμός των λευκοκυττάρων στο περιφερικό αίμα.

Μάλιστα η διαγνωστική αξία της PCT είναι μεγαλύτερη από αυτή της CRP, ειδικά σε πιο διεισδυτικές λοιμώξεις.

Arch Dis Child 2009 Jan 21

Μαρτίου 14, 2009

TIPS-III

  • Σε παιδί με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, η λήψη επιχρίσματος μόνο από τη μία αμυγδαλή μειώνει κατά 20% την πιθανότητα διάγνωσης για group A β-hemolytic streptococcus (GABHS).
  • Σε παιδί με αιφνίδια έναρξη συχνουρίας ή/και ενούρησης κατά την ημέρα, σκεφθείτε GABHS και PANDAS.
  • Όταν υπάρχει κλινική εικόνα υποτροπιάζοντος έρπητα ζωστήρα, τότε πρόκειται κυρίως για λοίμωξη από HSV παρά από VZV.
  • Σε υποξεία προσβολή των αρθρώσεων μην ξεχνάτε και τη λοίμωξη από parvovirus B19.
  • Ταχεία έναρξη έντονου άλγους εντός 24 ωρών από δήγμα σκύλου ή γάτας είναι ενδεικτικό λοίμωξης από Pasteurella.
  • Το να βρεθεί Clostridium difficile στα κόπρανα βρεφών δεν σημαίνει ενεργό λοίμωξη.
  • Πορφυρικό/πετεχειώδες εξάνθημα δίκην «γαντιού» ή «κάλτσας» μπορεί να οφείλεται σε parvovirus B19.
  • Σε παιδί με «κυτταρίτιδα» μη ανταποκρινόμενη στα αντιβιοτικά, σκεφθείτε και το σύνδρομο Sweet.

Μαρτίου 11, 2009

ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ

  • Ένα κορίτσι 6 μηνών με πυρετό 39 ο C, που δεν έχει όψη πάσχοντος και έχει 5000 λευκά, προφανώς πάσχει από ιογενή λοίμωξη.
  • Ένα κορίτσι 6 μηνών με πυρετό 39οC, που δεν έχει όψη πάσχοντος αλλά έχει 20000 λευκά πάσχει από ουρολοίμωξη μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
  • Κατευθύνετε την εργαστηριακή έρευνα πάντα προς το συνηθέστερο αίτιο μιας καταστάσεως.

Μαρτίου 09, 2009

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - ΙΙΙ

Από την εφημερίδα "Η Καθημερινή" 05-03-09


Χρυσωρυχείο τα ερευνητικά προγράμματα και οι επιτροπές

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η διαφθορά ανθεί σε ευρύ φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι πανεπιστημιακοί (όπως και πολλοί άλλοι που κατέχουν θέσεις εξουσίας) μπορούν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους για να προσπορίσουν πόρους... κάτω από το τραπέζι.
Ειδικότερα, πανεπιστημιακοί, που μίλησαν για το θέμα στην «Κ», εξαίρεσαν τον ιατρικό κλάδο από τις περιπτώσεις αθέμιτων συναλλαγών που καταγράφονται στον ακαδημαϊκό χώρο. Και αυτό διότι οι γιατροί (όταν «λαδώνονται») ασκούν ιατρικό έργο και όχι ακαδημαϊκό. Σε αυτό αποδίδεται και το εύρος και η πολλαπλότητα της διαφθοράς στον ιατρικό κλάδο (στην Ελλάδα και διεθνώς).
Στη χώρα μας οι πανεπιστημιακοί έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν κονδύλια μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά, άλλωστε, είναι και οι δίαυλοι των πανεπιστημιακών με τον ιδιωτικό τομέα. Βάσει του νόμου, οι πανεπιστημιακοί μέσω των ερευνητικών κονδυλίων μπορούν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους. Δηλαδή να λάβουν ένα ακόμη μισθό. Ομως, σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσοδοι από την έρευνα ξεπερνούν τον μισθό, με αποτέλεσμα οι πανεπιστημιακοί να «χρεώνουν» τα επιπλέον χρήματα σε κάποιο συνεργάτη τους. Πολλές περιπτώσεις διαφθοράς καταγράφονται επίσης όταν πανεπιστημιακοί καλούνται να συμμετάσχουν σε επιτροπές, «αξιοποιώντας» τη θέση τους. Οι πανεπιστημιακοί μετέχουν σε επιτροπές γνωμοδότησης ή σε ελέγχους δημόσιων φορέων, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα αθέμιτου πλουτισμού.

Μαρτίου 08, 2009

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - ΙΙ

Από την εφημερίδα "Η Καθημερινή" 05-03-09


Διεφθαρμένη Ιατρική αποκάλυψε έρευνα ενός δημοσιογράφου

Η εταιρεία «Λύσεις» του κ. Πέτερ Μέρτεν ήταν επί τρία χρόνια το «κάλυμμα» του Αυστριακού δημοσιογράφου Χάνς Βάις που στα τέλη του 2008 εξέδωσε στον εκδοτικό οίκο «Kiepenheur und Witsch» το βιβλίο του «Διεφθαρμένη Ιατρική, οι γιατροί ως συνεργοί των εταιρειών φαρμάκων». Το βιβλίο του Βάις, ενός έμπειρου ιατρικού συντάκτη με προϊστορία στις undercover έρευνες στη φαρμακευτική βιομηχανία έγινε αμέσως μπεστ σέλερ στον γερμανόφωνο χώρο. Διότι και εκεί, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη ή στις ΗΠΑ υπάρχουν γιατροί, πολλοί γιατροί, που «τα παίρνουν» για να συνταγογραφούν φάρμακα. Ο Βάις μέσα από τη δραστηριότητά του στις «Λύσεις» εμφανιζόταν σαν σύμβουλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων και σαν σύνδεσμός τους με συγκεκριμένους καθηγητές στον γερμανόφωνο χώρο, προτείνοντας σε πανεπιστημιακούς συμμετοχή σε συνέδρια και «κλινικές μελέτες» οι οποίες δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τη δημόσια υγεία.
Η ιδέα να κάνει αυτή την έρευνα ήρθε στον Βάις μετά τη συμμετοχή του σε ένα κλειστό συνέδριο που διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2006 στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή στελεχών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και αξιολογητών των επιδόσεων των ίδιων επιχειρήσεων από επενδυτικούς οίκους. Στο συνέδριο, αφού αναλύθηκε στις βιομηχανίες ότι πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα για να κάνουν «δώρα» στους γιατρούς υποσκάπτοντας την ίδια τους την ανταγωνιστικότητα, τους συστήθηκε να ακολουθήσουν το «μοντέλο» της Bayer. Η νέα στρατηγική, που είχε εφαρμόσει με επιτυχία η γερμανική χημική βιομηχανία, προέβλεπε αντί «λίγα λεφτά σε όσους συνταγογραφούν... πολλά χρήματα σε όσους διαμορφώνουν τη γνώμη των γιατρών, δηλαδή σε διάσημους ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων...».


Μακροσκελείς κατάλογοι καθηγητών
Ο Βάις πάντως βρήκε στην κεντρική Ευρώπη και συνέταξε ολόκληρους καταλόγους καθηγητών που πληρώνονται από τη μία ή την άλλη εταιρεία χωρίς να το δηλώνουν. Σε αυτό τον βοήθησε και η πρωτοβουλία MEZIS (mein Essen zahl ich selbst) μία πρωτοβουλία Γερμανών γιατρών που υπό τον τίτλο «Το φαγητό μου το πληρώνω μόνος μου» καταγράφουν συμπεριφορές συναδέλφων τους και αντενδείξεις φαρμάκων και τις αναρτούν στο Διαδίκτυο.
Ο Βάις «αλίευσε» στη διάρκεια της θητείας του ένα ντοκουμέντο με το οποίο «κατηγοριοποιούνται» οι ιατροί ανάλογα με τις συμπεριφορές τους ως προς τη βιομηχανία: Οι High Flyers, αυτοί που δεν τηρούν τους κανόνες συνταγογράφησης και οι «αμφιταλαντευόμενοι» (Rule Bound) προτιμώνται από μεγάλη αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία για την προώθηση ενός γνωστού ψυχοφαρμάκου της.

Μαρτίου 06, 2009

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - Ι

Από την εφημερίδα "Η Καθημερινή" 05-03-09
Η ιατρική δεοντολογία δοκιμάζεται στο Χάρβαρντ
Φοιτητές κατακρίνουν το Πανεπιστήμιο επειδή δεν κατάφερε να ελέγξει οικονομικές σχέσεις διδασκόντων με φαρμακοβιομηχανίες
The New York Times

Ως πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Ματ Ζέρντεν παρακολουθούσε ανελλιπώς το μάθημα φαρμακολογίας. Του έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο καθηγητής εξήρε τα οφέλη των φαρμάκων κατά της χοληστερίνης, ενώ χλεύασε έναν φοιτητή που έθεσε κάποια ερωτήματα σχετικά με τις παρενέργειές τους.
Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, ο Ζέρντεν ανακάλυψε ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής του ήταν έμμισθος σύμβουλος σε δέκα φαρμακοβιομηχανίες. Οι πέντε παρασκεύαζαν φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερίνης.
Ο τεταρτοετής, σήμερα, φοιτητής λέει ότι ένιωσε εξαπατημένος. «Εκατόν εξήντα άνθρωποι προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε τις βάσεις του επαγγέλματος και οι πληροφορίες που μας έδινε αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν όσο σωστές θα έπρεπε», εξηγεί.
Στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχει συγκροτηθεί κίνηση φοιτητών και διδασκόντων που στοχεύει στην αποκάλυψη και τον περιορισμό της επιρροής που ασκούν οι φαρμακοβιομηχανίες στη διδασκαλία της ιατρικής επιστήμης σε αίθουσες διαλέξεων, εργαστήρια και στα 17 συνεργαζόμενα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ινστιτούτα.

Nιώθουν ταπεινωμένοι
Ολοι αυτοί οι άνθρωποι ανησυχούν επειδή τα χρήματα που χάρισαν διεθνές κύρος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σήμερα αμαυρώνουν τη φήμη του και επηρεάζουν τη διδασκαλία.
Οι φοιτητές νιώθουν ταπεινωμένοι επειδή το πανεπιστήμιό τους πήρε το χαμηλότερο βαθμό (F) από την Ενωση Φοιτητών Ιατρικής των ΗΠΑ, το σώμα που αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες ιατρικές σχολές παρακολουθούν και ελέγχουν τα χρήματα της φαρμακοβιομηχανίας. Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έλαβε Αριστα. Ακολουθήσαν τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και το Κολούμπια με Λίαν Καλώς (Β), ενώ το Γέιλ πήρε απλώς Καλώς C.
Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έμεινε ουραγός, λένε ορισμενοι καθηγητές και διοικητικοι παράγοντες, εξαιτίας πολλών παραγόντων: τα νοσοκομεία όπου γίνονται τα μαθήματα δεν ανήκουν στο πανεπιστήμιο, γεγονός που περιπλέκει το γενικό νοικοκύρεμα, ο σημερινός πρύτανης είναι νέος, ενώ ο προκάτοχός του προωθούσε τις χρηματοδοτήσεις από φαρμακοβιομηχανίες και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου μίας από αυτές. Σίγουρα η κατάργηση των δεσμών που συνδέουν το πανεπιστήμιο με βιομηχανίες φαρμάκων έχει μεγάλο κόστος και πιθανώς να αποστερήσει την Ιατρική Σχολή από διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρύτανη της Ιατρικής Σχολής, δόκτορος Τζέφρι Φλάιερ, επιτροπή αποτελούμενη από 19 μέλη -εκ των οποίων τρεις φοιτητές- θα επανεξετάσει τις πολιτικές που ακολουθεί το πανεπιστήμιο σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Σύμφωνα με πολιτειακό νόμο οι γιατροί πρέπει να ανακοινώνουν όλα τα δώρα που λαμβάνουν από εταιρείες εφόσον η αξία τους ξεπερνά τα 50 δολάρια.
Το διδακτικό προσωπικό της σχολής οφείλει να αποκαλύψει ενώπιον των φοιτητών τις σχέσεις με τη φαρμακοβιομηχανία κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Ενας καθηγητής αποκάλυψε ότι είχε σχέση με 47 εταιρείες.

Σοβαρές ανησυχίες
Οι φοιτητές ανησυχούν μήπως τα σκάνδαλα που κλονίζουν τις φαρμακοβιομηχανίες όχι μόνο επηρεάζουν το ιατρικό επαγγελμα, αλλά το δυσφημούν. Γι' αυτό και κατακρίνουν το Χάρβαρντ που δεν κατάφερε να ελέγξει οικονομικές σχέσεις των διδασκόντων με τις βιομηχανίες του τομέα.
Από την άλλη βέβαια, φορείς του πανεπιστημίου θεωρούν απαραίτητα τα εταιρικά δώρα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που το πανεπιστήμιο έχασε το 22% της αξίας του και λόγω οικονομικής κρίσης μειώθηκαν οι δωρεές. Μάλιστα το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να διαθέσει στο διδακτικό προσωπικό χρήματα περισσότερα από 8,6 εκατ. δολάρια που χορηγήθηκαν πέρυσι από διάφορες φαρμακοβιομηχανίες για έρευνα σε βασικές επιστήμες και τα τρία εκατ. που δόθηκαν για προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης.
Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των πόρων καταλήγει στους καθηγητές των πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Ωστόσο, οι 1.600 από τους 8.900 καθηγητές και λέκτορες της σχολής ανακοίνωσαν στον πρύτανη ότι είτε οι ίδιοι είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχουν οικονομικές σχέσεις με κάποια φαρμακοβιομηχανία...
Ακόμα και σήμερα οι καθηγητές δεν υποχρεούνται να αποκαλύψουν πόσα χρήματα εισπράττουν. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι τρεις έδρες του Χάρβαρντ ιδρύθηκαν και χρηματοδοτούνται με οκτώ εκατ. δολάρια που δώρισαν φαρμακοβιομηχανίες, ενώ έχουν θεσμοθητηθεί βραβεία και έπαθλα ή οικονομικά βοηθήματα έτσι ώστε να επιτραπεί στους νεαρούς γιατρούς να παρακολουθήσουν προγράμματα επιμόρφωσης σε συγκεριμμένο τομέα. Ακόμα και ο πρύτανης του πανεπιστημίου, δρ Φλάιερ είχε εισπράξει βοήθημα 500 χιλιάδων δολαρίων από την Bristol - Myers Squibb, και υπήρξε σύμβουλος τριών εταιρειών βιοτεχνολογίας.
Η αντίθετη πλευρά
Η αλήθεια είναι ότι στο Χάρβαρντ θα δει κανείς και την αντίθετη πλευρά. Μια μικρή ομάδα φοιτητών επιθυμεί τη διατήρηση της οικονομικής σχέσης μεταξύ διδασκόντων και βιομηχανίας.
Την ίδια άποψη φαίνεται ότι έχουν αρκετοί καθηγητές που πιστεύουν ότι οι σχέσεις με τη βιομηχανία μπορεί να μην είναι θεμιτές, αλλά είναι αναγκαίες καθώς επιτρέπουν την πραγματοποίηση κάποιων ερευνών.
Ωστόσο, η δρ Μάρσια Αντζελ, πρώην συντάκτης του The New England Journal of Medicine, επισημαίνει ότι τα κίνητρα της φαρμακοβιομηχανίας για κέρδος δεν συμβαδίζουν με τους επιστημονικούς στόχους των ακαδημαϊκών και οι χρηματοδοτήσεις από εταιρικούς φορείς πρέπει να απαγορευθούν.

Μαρτίου 05, 2009

ΜΑΣΤΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Σε μεγάλη έρευνα στη Μ. Βρεττανία (Pediatrics. 2009;123:424-430) διαπιστώθηκε ότι
η θεραπεία της μέσης ωτίτιδας δεν φαίνεται να αποτελεί ικανοποιητικό μέτρο για πρόληψη της μαστοειδίτιδας. Σε παιδιά με μαστοειδίτιδα μόνο στο 35.7% είχε προηγηθεί ωτίτιδα. Εξάλλου για να προλάβει κανείς 1 επεισόδιο μαστοειδίτιδας θα πρέπει να θεραπεύσει 4831 ωτίτιδες. Αν ασθενείς με μέση ωτίτιδα σε όλη τη Μ. Βρεττανία δεν λάβουν αντιβίωση, τότε θα υπάρξουν 255 περιπτώσεις μαστοειδίτιδας επιπλέον, αλλά θα έχουν γραφεί 738775 λιγότερες συνταγές αντιβιοτικών.

Μαρτίου 01, 2009

ΠΕΡΙ ΗΘΟΥΣ

Tακτικός καθηγητής ο άνθρωπος. Με μεγάλη φήμη. Και πολύ δουλειά ως ελεύθερος επαγγελματίας. Άρα και δόξα και χρήμα.
Τι τον ενοχλούσε λοιπόν ένα περιφερειακό συνεδριάκι και δη του ΕΣΥ; Και όμως. Είναι δυνατόν γιατροί του ΕΣΥ να οργανώνουν συνέδρια με θέματα που ίσως ενοχλούν τον κ. καθηγητή;; Αλλοίμονο. Η γνώση πρέπει να είναι περιχαρακωμένη. Στο πανεπιστήμιο. Και να διοχετεύεται όπως και όπου αυτό θέλει.
Τον αντελήφθησαν λοιπόν τον άνθρωπο να σκίζει μετά μανίας μια αφίσα κολημένη σε τοίχο νοσοκομείου, που πληροφορούσε για το συνεδριάκι αυτό. Τι θα επετύγχανε με το σκίσιμο μιας αφίσας; Ουσιαστικά τίποτε. Όταν όμως η εμπάθεια συναντά τον φανατισμό και κάνουν παρέα στο μίσος τότε το μίγμα είναι εκρηκτικό και δεν ελέγχεται.
Πότε θα καταλάβουν οι άνθρωποι ότι πέραν των όποιων προσόντων τους θα πρέπει να έχουν βασικά ΗΘΟΣ;;