Αυγούστου 30, 2009

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα στην προφύλαξη κατά του κρυολογήματος και της γριπώδους συνδρομής. Σε διπλή τυφλή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου του Pediatrics, σε παιδιά 3-5 χρ χρησιμοποιήθηκαν τα προβιοτικά Lactobacillus acidophilus NCFM μόνο του ή σε συνδυασμό με το Βifidobacterium animalis subsp lactis Bi-07. Τα προβιοτικά χορηγήθηκαν 2 φορές ημερησίως επί 6 μήνες.
Τα παιδιά που έλαβαν προβιοτικά συμπεριφέρθηκαν πολύ καλύτερα από αυτά που δεν έλαβαν και διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά ως προς τη συχνότητα πυρετού, βήχα, ρινόροιας και χρήσης αντιμικροβιακών.
Pediatrics 2009;124:e172-e179

Αυγούστου 28, 2009

ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ

Οι βρεφικοί σπασμοί, ένα πολύ σοβαρό νόσημα που πολλές φορές συγχέεται με σπασμούς άλλης αιτιολογίας και δη λοιμώδους, εμφανίζονται τυπικά στην ηλικία 4 έως 8 μηνών. Οι σπασμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο ΚΝΣ και να έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Πρόσφατα εγκρίθηκε από το FDA των ΗΠΑ ένα φάρμακο για τη νόσο αυτή, που για πρώτη φορά αποκτά ειδική θεραπεία.

Πρόκειται για το Vigabatrin που έδωσε καλά αποτελέσματα, αλλά που έχει και αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά στην όραση. Μπορεί να βλάψει σοβαρά την όραση και την οπτική οξύτητα. Για το λόγο αυτό, το φάρμακο θα χορηγείται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και με τη σύσταση να γίνεται τακτικός έλεγχος της όρασης του λήπτη.


Pediatric SuperSite 27-08-2009

Αυγούστου 25, 2009

HSV-2

H χρήση προφυλακτικού παρέχει μέτρια προστασία από την απόκτηση του HSV-2 κατά την σεξουαλική πράξη. Αυτό αφορά και τους άνδρες και τις γυναίκες. Η προστασία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Παρά ταύτα, σε μελέτη μεγάλου αριθμού ατόμων, διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό στο σύνολο των σχέσεων τους, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο απόκτησης του HSV-2, σε σχέση με αυτούς που ουδέποτε χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό.

Είναι σωστή λοιπόν η ρήση: προφυλακτικό παντού και πάντα.


Arch Intern Med 2009, 169:1233

Αυγούστου 21, 2009

ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΟ HPV ΕΜΒΟΛΙΟ

Το FDA και το CDC με κοινή ανακοίνωση τους την 20-08-09 επαναβεβαιώνουν την ασφάλεια του εμβολίου κατά του HPV - Gardasil - τονίζοντας ότι τα συνολικά οφέλη του υπερισχύουν των τυχόν κινδύνων. Αυτό μετά από ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δεδομένων για το εμβόλιο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και οι θάνατοι συνήθως συνέβησαν σε άτομα με υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.


FirstWord, 21-08-2009

Αυγούστου 14, 2009

ΓΡΙΠΗ ΚΟΙΝΗ

Το νέο εμβόλιο 2009-2010 που θα κυκλοφορήσει για την κοινή γρίπη, περιέχει τα εξής στελέχη:
A/Brisbane/59/2007 (H1N1)-like
A/Brisbane/10/2007 (H3N2)-like
B/Brisbane/60/2008-like
  • Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυικά
  • Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε άτομα αλλεργικά στο αυγό ή σε άλλα συστατικά του εμβολίου
  • Το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης δεν αναμένεται να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του ιού της νέας γρίπης (H1N1)
  • Εμβολιάζονται όλα τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 18 χρόνων (ΗΠΑ). Στη χώρα μας οι οδηγίες λένε προς το παρόν για ομάδες υψηλού κινδύνου [παιδιά ηλικίας 6 έως 59 μηνών, παιδιά που πάσχουν από χρόνια πνευμονικά νοσήματα (περιλαμβάνεται και το άσθμα), καρδιαγγειακές διαταραχές (πλην υπέρτασης), νεφρικές-ηπατικές-νευρολογικές-αιματολογικές-μεταβολικές (περιλαμβάνεται και ο διαβήτης) διαταραχές, παιδιά ανοσοκατασταλμένα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρονίως ασπιρίνη, παιδιά που διαμένουν σε ιδρύματα].

Αυγούστου 11, 2009

Ι. ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ – Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ


Η επίσκεψη στο Άγιον Όρος αποτελεί μια μυστηριακή πράξη. Η επίσκεψη στο Βατοπαίδι αποτελεί μια πρόκληση. Και η συζήτηση με τον ηγούμενο της Μονής αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία.

Μία και πλέον ώρα διήρκεσε η μεταμεσονύκτια συζήτηση που είχα με τον «γέροντα» της Μονής. Χρόνος που μπορεί να μην ήταν αρκετός για πλήρη αποκρυστάλλωση καταστάσεων και απόψεων, αλλά ήταν ικανός για αν αντιληφθεί κάποιος δεδομένα και απόψεις της άλλης πλευράς.

Η εμπειρία της όλης επίσκεψης σε συνδυασμό με την εμπειρία της συζήτησης, με οδηγούν στο να αναθεωρήσω τα όσα έγραψα σε παλαιότερη ανάρτηση μου για το θέμα της μονής, του ηγουμένου και των όσων τυχόν συνέβησαν.

Τελικά η αλήθεια απαιτεί πιο σύνθετες διεργασίες για να καταγραφεί, αν μπορεί βέβαια αυτό να γίνει απόλυτα για μια επίσης σύνθετη υπό θεση.

Αυγούστου 06, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠH XVI / ΠΝΕΥΜΟΝΙΕΣ

Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για την πληθώρα πνευμονιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον παιδικό πληθυσμό της χώρας μας;

Πολλές από τις πνευμονίες αυτές είναι βαριές, με επιπλοκές και εμπυήματα και με ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης.

Το συζητήσαμε και άλλη φορά αλλά δεν ακούει κανείς. Πού οφείλεται η αύξηση; Τι πρέπει να γίνει;

Εδώ δεν υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον;

Αντιθέτως, πολύς ο λόγος για μια μόνο πνευμονία από τον ιό της νέας γρίπης.

Γιατί η διαφορά αυτή;

Αυγούστου 04, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - XV / ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Χρόνια φωνάζαμε για την αναγκαιότητα του 23δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου Έπρεπε να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις για τη νέα γρίπη για να αντιληφθεί ο κόσμος ότι το εμβόλιο έχει αξία.
Επειδή όμως είμαστε λαός της ακραίας υπερβολής, τι έγινε; Εξαφανίστηκαν όλα τα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια από την αγορά.
Ποια είναι αυτά;
1. Το 23 δύναμο (Pneumo 23) που χορηγείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις από 2 χρόνων και πάνω και σε άτομα άνω των 60 χρόνων.
2. Το 7δύναμο (Prevenar) που χορηγείται σε όλα τα παιδιά 2 μηνών έως 5 χρόνων
3. To 10δύναμο (Synflorix) που χορηγείται σε όλα τα παιδιά 2 μηνών έως 2 χρόνων

Οι ηλικίες αυτές για τα παιδιατρικά εμβόλια προκύπτουν από τις άδειες που έχουν λάβει. Οι πωλήσεις των εμβολιών αυτών είναι λίγο - πολύ συγκεκριμένες, λόγω του συγκεκριμένου αριθμού των παιδιών που υπάρχουν.

Και αναρωτιέμαι: Τα επιπλέον παιδιατρικά εμβόλια που εξαφανίσθηκαν από την αγορά, πού θα δοθούν; Σε ενήλικες; Και πόσο ασφαλές ή αποτελεσματικό μπορεί να είναι στους ενήλικες ένα εμβόλιο που μελετήθηκε σε παιδιά;

Αυγούστου 03, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΙV / ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΙΚΑ

Σε επιτήρηση των ατόμων που λαμβάνουν αντιγριππικά φάρμακα (Μ. Βρεττανία) διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 50% των παιδιών που έλαβαν Tamiflu, παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες (53%).

Συχνότερες από αυτές ήσαν: ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, διάρροιες, εφιάλτες, μειωμένη συγκέντρωση, αδυναμία σαφούς σκέψεως, σύγχυση, περίεργη συμπεριφορά.


FirstWord 31-07-09

Μην πανικοβάλεστε

Μην καταναλώνετε άδικα φάρμακα

Ακούτε τους ειδικούς και όχι τις τηλεοράσεις

Όσοι βγαίνουν στην τηλεόραση (αυτόν τον καιρό) δεν είναι κατ΄ ανάγκη και ειδικοί.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΙII

Για την περίφημη νέα γρίπη ακούγονται και γράφονται πολλά. Ποιο σενάριο θα επικρατήσει θα το δείξει το μέλλον.
Πολλά ερωτήματα υπάρχουν σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου. Ποιος όμως μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτή τη στιγμή; Ας κυκλοφορήσει και βλέπουμε. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κοινής γρίπης. Και γνωρίζουμε ότι δεν είναι από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια. Φυσικά κάτι παρόμοιο θα ισχύει και με το καινούριο εμβόλιο.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι τα κέρδη των Εταιρειών από όλη αυτή την ιστορία, θα είναι τεράστια. Ήδη εταιρείες μεγάλες, που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα (ίσως και λόγω αποτυχίας ορισμένων προϊόντων τους) πήραν βαθιές ανάσες από τις παραγγελίες του εμβολίου.

Πέραν του εμβολίου όμως, εκείνο που έχει σημασία για τον κόσμο (μεγαλύτερη και από τη σημασία του εμβολίου) είναι η αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής. Πιστεύω ότι τα μέτρα υγιεινής θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα από τον οποιονδήποτε εμβολιασμό.

Ακολουθήστε τα παρακάτω μέτρα. Βοηθούν εξαιρετικά για προφύλαξη από λοιμώξεις αναπνευστικού και από τη νέα γρίπη φυσικά.

  • Αποφύγετε στενή επαφή ή παραμονή σε κλειστούς χώρους την περίοδο που είναι συχνές οι λοιμώξεις αναπνευστικού (κυρίως χειμώνα).
  • Καλύψτε το στόμα με μαντήλι όταν βήχετε ή πταρνίζεστε.
  • Τα χαρτομάνδηλα πρέπει να χρησιμοποιούνται μία φορά μόνο.
  • Παιχνίδια που μπορούν να τα βάλουν στο στόμα τα παιδιά πρέπει να αποφεύγονται στους σταθμούς. Καλό είναι να πλένονται τακτικά.
  • Η χρήση πισίνας πρέπει να αποφεύγεται.
  • O άρρωστος πρέπει να παραμένει σπίτι και να μην κυκλοφορεί. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης.
  • Μην αγγίζετε μάτια, μύτη, στόμα με βρώμικα χέρια.
  • ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ. Είναι το βασικότερο μέτρο πρόληψης λοιμώξεων γενικώς.
  • Πλύνετε τα χέρια σας:

- πριν, κατά και μετά την παρασκευή του φαγητού

- πριν να φάτε

- μετά τη χρήση τουαλέτας

- όταν είναι βρώμικα

- μετά το σχολείο και το παιχνίδι

- πολύ συχνά όταν υπάρχει ασθενής στο σπίτι

Αυγούστου 01, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧII / ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Διακοπές σημαίνει όχι επαφή με δίκτυο και ΜΜΕ. Και έτσι έγινε. Επειδή όμως η νέα γρίπη είναι στο συνεχές επίκεντρο του ενδιαφέροντος, παρακολούθησα το κομμάτι αυτό ορισμένες φορές στις ειδήσεις.


Τα λίγα που άκουσα έφτασαν. Πανσπερμία δηλώσεων, απόψεων, υποθέσεων, χρονικών ορίων για το εμβόλιο (για το οποίο μιλούσαν και γιατροί τελείως αναρμόδιοι),. Σενάρια επί σεναρίων, τόσα τα χιλιάδες κρούσματα, τόσα τα κρεβάτια, τόσοι θα πεθάνουν τόσοι θα ζήσουν. Έλεος . Τα μαθηματικά μοντέλα (οφείλουν να το ξέρουν, και το γνωρίζουν πιστεύω οι ειδικοί) σε μικρό ποσοστό επαληθεύονται.

Νομίζω ότι χρειάζονται 2 πράγματα
1. Ψυχραιμία. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου από μια απλή ίωση
2. Να απαγορεύσει το Υπουργείο οποιαδήποτε δήλωση στα ΜΜΕ. Να ορίσει 2-3 επίσημους φορείς και να κάνουν δηλώσεις ΜΟΝΟΝ αυτοί οι φορείς.

Πιστεύω ότι έτσι θα ηρεμήσουν τα πράγματα.


Βλέπετε τι έγινε με τα εμβόλια. Εξαφανίστηκε λένε το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Το οποίο ποιος ξέρει που θα γίνει. Σε αυτούς που το χρειάζονται ή στον κάθε ένα; Σε ηλικίες που έχει ένδειξη ή σε κάθε ηλικία; (εννοώ τώρα το παιδιατρικό εμβόλιο).


Η υπόθεση μού θυμίζει τα γάλατα που εξαφανίστηκαν όταν συνέβη το ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Επίσης τα ράφια των καταστημάτων που αδειάζουν αστραπιαία από τρόφιμα σε κάθε κίνηση του εγκέλαδου.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.