Δεκεμβρίου 30, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΧVII / ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ;

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η επιδημία της νέας γρίπης παρουσιάζει ύφεση. Βέβαια ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αναμένεται νέο κύμα. Πιθανόν να έχουν δίκιο. Θα δείξει το άμεσο μέλλον.

Εκεί που δεν υπάρχει διαφωνία είναι στο θέμα του εμβολιασμού. Σύμφωνα με σημερινά, επίσης, στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόλις 354000 πολίτες εμβολιάσθηκαν μέχρι τώρα.

Η αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος ή μάλλον της στρατηγικής εμβολιασμού είναι εμφανέστατη και είναι παταγώδης. Ανεξάρτητα από την άποψη αν ο γενικός εμβολιασμός ήταν αναγκαίος ή όχι, όταν θέτεις υψηλούς στόχους θα πρέπει να τους προσεγγίζεις κάπως. Το γιατί απέτυχε η επιτροπή ή η στρατηγική της, είναι μεγάλο θέμα.

Η απορία είναι γιατί δεν ανέλαβαν κάποιοι την ευθύνη της αποτυχίας αυτής ή γιατί το υπουργείο δεν τους έδειξε τον δρόμο της ευθύνης.

Δεκεμβρίου 28, 2009

CMV KAI ΕΓΚΥΟΣ

Mητέρα που έχει παιδί με συγγενή CMV λοίμωξη, έχει κίνδυνο για νέα συγγενή λοίμωξη στο επόμενο παιδί;

Ουσιαστικά η μητέρα έχει αναπτύξει ανοσία και έτσι το επόμενο παιδί προστατεύεται από τη λοίμωξη.
Ελάχιστες αναφορές υπάρχουν για μητέρες που έφεραν στον κόσμο πάνω από ένα παιδί με συγγενή CMV λοίμωξη.


CDC

Δεκεμβρίου 24, 2009

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Κόντευαν μεσάνυχτα, το κρύο ήταν τσουχτερό.

«Νίκο, κρυώνω. Τ αυτιά μου κοκάλωσαν από την παγωνιά και πονάνε»
«Ναι αγάπη μου. Τώρα. Κάτι θα κάνουμε».

Κοντοστάθηκα, και γύρισα να κοιτάξω. Ήταν ένα ζευγαράκι, σχεδόν παιδιά. Μικροκαμωμένοι και οι δυο, και σχετικά ελαφρά για την εποχή ντυμένοι. Μάλλον πρωτοετείς φοιτητές θα ήταν. Η κοπελίτσα είχε «κολλήσει» τη μουτρίτσα της στη βιτρίνα του πιο κεντρικού και πολυτελούς ζαχαροπλαστείου της πόλης και κοίταζε με λαχτάρα τα φανταχτερά προϊόντα.

«Νίκο μου, ξέρεις πόσο μ΄ αρέσουν τα γλυκά. Και πεινάω κιόλας»
«Καλά μωράκι μου, το ξέρω. Τα λεφτά όμως είναι λίγα. Άντε δεν πειράζει. Πάμε μέσα».

Μπήκα στο ζαχαροπλαστείο. Έπρεπε να πάρω αρκετά γλυκά για το σπίτι και τους συγγενείς. Διαλέγοντας, είδα τα νεαρά παιδιά να μετράνε τα λεφτά τους, να συζητούν πιο ήταν πιο φθηνό, να κάτσουν ή να πάρουν ένα γλυκό στο χέρι. Αποφάσισαν να κάτσουν και παρήγγειλαν από ένα γλυκό.

Στο τραπέζι, ένα μικρό χωμένο στη γωνιά τραπεζάκι, τα τέσσερα χέρια έγιναν ένα. Τα δυο βλέμματα βυθίστηκαν το ένα στο άλλο. Γι´ αυτά τα παιδιά προφανώς δεν υπήρχε εκείνη την ώρα κανείς γύρω τους. Ήταν παραδομένα στην ευτυχία τους. Το βλέμμα της μικρής ήταν ανεπανάληπτο. Πλημμυρισμένο από αγάπη, από λατρεία, από ολοκληρωτικό δόσιμο στον σύντροφο της. Ένα βλέμμα όλος ο κόσμος. Πόση χαρά θα ένοιωθε άραγε για τη δυνατότητα να απολαύσει μαζί με τον αγαπημένο της ένα μικρό κομμάτι γλυκό και λίγη ζεστασιά μεσ΄ την παγωμένη νύχτα;

Θυμήθηκα αστραπιαία τα φοιτητικά μου χρόνια. Όταν και εμείς μετρούσαμε τις δεκάρες και τα πενηντάλεπτα. Πληρώνοντας, είπα στον ταμία να χρεώσει σε μένα τα γλυκά των παιδιών και να τους στείλει και από ένα ζεστό τσάι και έφυγα.

Λίγες φορές συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε ενίοτε να αγοράσουμε τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε με τίποτε να αγοράσουμε ένα τέτοιο βλέμμα.

Γιατί αξίζει όλα τα χρυσάφια του κόσμου.

Η αγάπη δεν αγοράζεται, ούτε επιβάλλεται.. Είναι δώρο. Χαρίστε την.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, φίλοι μου.


ΥΓ. Το περιστατικό είναι πραγματικό και συνέβη κάπου στην Ελλάδα.

Δεκεμβρίου 22, 2009

NEA ΓΡΙΠΗ - ΧΧΧVI / ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Σε πολύ πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι το νέο εμβόλιο είναι επαρκές σε 1δόση για τους ενήλικες.

Για τα παιδιά όμως κάτω των 9 χρόνων ίσως χρειασθούν 2 δόσεις.


The Lancet. doi:10.1016/S0140-6736(09)62026-2

---

Δεκεμβρίου 18, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΧV / ΠΕΡΙ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι ανακαλούνται περίπου 800.000 δόσεις εμβολίου κατά του H1N1 της εταιρείας Sanofi Pasteur. Τα εμβόλια αυτά προοριζόντουσαν για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 3 χρόνων. Θεωρήθηκε ότι η ποσότητα αντιγόνου που περιείχαν τα εμβόλια ήταν χαμηλότερη από ότι χρειαζόταν για να είναι αποτελεσματική.

Ωστόσο, το CDC και το FDA ανακοίνωσαν ότι η μικρότερη αυτή ποσότητα αντιγόνου δεν είναι πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ανοσολογικής απάντησης σε όσους έλαβαν ήδη το εμβόλιο.


Pediatric SuperSite 15-12-2009

---

Δεκεμβρίου 17, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΧIV / ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

"Ανησυχητική αύξηση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά της νέας γρίπης που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές και οδηγούν στον θάνατο ακόμη και υγιή άτομα.
Χθες, ακόμη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, το οποίο δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, κατέληξε, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από νέα γρίπη να ανέρχεται σε 52 (8 αφορούν σε υγιή άτομα).
Πρόκειται για έναν 54χρονο άνδρα, χωρίς υποκείμενο νόσημα. Επίσης εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση: Μια 34χρονη και ένας 41χρονος, χωρίς υποκείμενο νόσημα καθώς και ένας 82χρονος με χρόνια καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια και μια 68χρονη με τετραπληγία.

Την ίδια στιγμή, κατακόρυφη πτώση σημειώνει ο αριθμός των εμβολιασθέντων. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προχθές εμβολιάσθηκαν 7.236 άτομα όταν πριν από μια εβδομάδα (Δευτέρα 7/12) είχαν εμβολιασθεί 23.880 άτομα. Συνολικά, από τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης του σχετικού προγράμματος, έχουν εμβολιασθεί μόλις 309.638 άτομα.

Η αρνητική πρόθεση εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας μας καταδεικνύεται και από κυλιόμενη τηλεφωνική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ερευνητές Αγγελος Χατζάκης, Ηλ. Νικολόπουλος).

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το 75,9% των ερωτώμενων δήλωναν ότι δεν πρόκειται να εμβολιασθούν, ποσοστό που είναι το ψηλότερο που έχει καταγραφεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου (όταν τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα) έως σήμεραν .

Σύμφωνα μάλιστα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, η άρνηση των πολιτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους γιατρούς, οι οποίοι αποτρέπουν από τον εμβολιασμό. Για τον λόγο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αποστείλει άμεσα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ειδικό φυλλάδιο προκειμένου να... πείσουν τους γιατρούς για τα οφέλη του εμβολιασμού ώστε περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν.

Τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η χώρα μας (4 εκατ. δόσεις) δεν φαίνεται ότι θα καταναλωθούν. Ηδη το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να μην ολοκληρωθούν οι παραδόσεις.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε προμηθευτεί περισσότερα από 2 εκατ. δόσεις από τις οποίες μόλις οι 300.000 έχουν χορηγηθεί. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία και την Αγγλία, όπου οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν ένα μήνα νωρίτερα από την Ελλάδα, εμβολιάστηκε μόλις το 3% του πληθυσμού."


Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 16-12-2009 / γράφει η κ. Ε. Πετροπούλου

---

Δεκεμβρίου 14, 2009

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (13ΔΥΝΑΜΟ) - VIII


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση του νέου 13δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου της Pfizer, σε παιδιά 6 εβδομάδων έως 5 χρόνων, για διεισδυτικές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πνευμονίες και ωτίτιδες.


FirstWord 14-12-2009

Δεκεμβρίου 13, 2009

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

Από την αρχή της εισαγωγής του εμβολίου ανεμευλογιάς υπήρχαν δισταγμοί ως προς το αν το εμβόλιο θα αυξήσει τη συχνότητα έρπητος ζωστήρα στα παιδιά.

Στο περιοδικό PIDJ 2009, 28:1069, σε σσχετική μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα εμβολιαζόμενα παιδιά παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό ζωστήρα. Μάλιστα θεωρείται καλύτερος ο εμβολιασμός στην ηλικία 15-18 μηνών, διότι σε όσο μεγαλύτερη ηλικία γίνεται, αυξάνει η πιθανότητα ζωστήρα (χωρίς όμως αυτή η αύξηση να είναι στατιστικά σημαντική).

Η ουσία είναι ότι ο εμβολιασμός κατά της ανεμευλογιάς είναι πολλαπλώς οφέλιμος.

Δεκεμβρίου 09, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΧΙΙΙ / TAMIFLU, ΔΡΑΣΗ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη στο BMJ της Τρίτης (BMJ 2009;339:b5106), ασχολείται με τους αναστολείς της νευραμινιδάσης και φυσικά και το Tamiflu. Φάρμακο για το οποίο ξοδεύτηκε πολύ χαρτί, και δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ για αγορά και χρήση. Φάρμακο που από άλλους θεοποιήθηκε και από άλλους απομυθοποιήθηκε. Τι λέει η μελέτη;

1. δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το φάρμακο προστατεύει από τις επιπλοκές της κοινής γρίπης (πχ πνευμονία).
2. δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την τοξικότητα του φαρμάκου
3. οι ανεπιθύμητες ενέργειες πιθανόν να υποεκτιμώνται
4. το φάρμακο μειώνει μόνο κατά μία μέρα τη νόσηση και αυτό αν χορηγηθεί εγκαίρως

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι:
- το φάρμακο αυτό έχει επικρατήσει διεθνώς για τη γρίπη, χωρίς να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα
- η χρήση του ως ρουτίνα για την κοινή γρίπη δεν είναι σωστή
- δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν τα συμπεράσματα τους για την κοινή γρίπη μπορούν να εφαρμοστούν και στη νέα γρίπη

Δεκεμβρίου 08, 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΧΧΧΙΙ / ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ

Απαντώ σε σχόλιο συναδέλφου σε προηγούμενη ανάρτηση (ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΧΧΧΙ), με νέα ανάρτηση λόγω του ενδιαφέροντος της ερώτησης.


Κ. Κάντζιου,
Με προκαλείτε!
Για τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ήθελα να γράψω ειδική ανάρτηση αλλά είπα να μην έρθω σε τόσο μεγάλη ρήξη. Το μεγαλύτερο μέρος της εγκυκλίου είναι λάθος. Οι άνθρωποι ή είναι απλώς αδιάβαστοι στο θέμα των εμβολίων, και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμην για τη φράση αυτή, ή ξέρουν κάτι άλλο και μας το κρύβουν.
Μας ανατρέπουν ό,τι γνωρίζουμε για τις βασικές αρχές εμβολιασμών, που τα διδάσκουμε στους εκπαιδευόμενους και τα ρωτάμε στις εξετάσεις. Είναι γνωστό ότι απόσταση τηρείται μόνο μεταξύ ζώντων εμβολίων (αν δεν γίνουν συγχρόνως). Και το εμβόλιο της γρίπης (κοινής και νέας) είναι νεκρό. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός είναι επιτρεπτός: νεκρό με νεκρό ή νεκρό με ζωντανό εμβόλιο, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός.
Γιατί δεν λέτε και το άλλο: "η 2η δόση να γίνεται σε 3 εβδομάδες τουλάχιστον" όταν όλοι ξέρουμε ότι δόση κάτω των 4 εβδομάδων θεωρείται ως μη γενόμενη.
Αυτά τα πράγματα είναι χοντρά επικοινωνιακά λάθη. Και πως να εμπιστευθείς επιτροπές και οδηγίες με τέτοια λάθη; Πως να πάει ο κόσμος να εμβολιασθεί; Θριαμβολογούν για τις 200000 ή 300000 δόσεις που έγιναν, χωρίς να μας λένε αν ποτέ θα φθάσουν τα 8000000 δόσεις που παρήγγειλαν.
Και θλίβομαι για τους επιστήμονες που ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές λέγοντας ότι αφού λέει αυτά το κράτος εμείς πρέπει να ακολουθούμε έστω και αν είναι λάθος.
Και θλίβομαι και γιαυτούς που λένε ότι οι Έλληνες δεν έχουν εμβολιαστική συνείδηση, ενώ ποτέ δεν ασχολήθηκαν με τα εμβόλια, και ενώ ποτέ δεν τους ένοιαξε (το έχω ξαναγράψει) αν μόνο το 10% του πληθυσμού κάνει πχ το εμβόλιο του HPV.
Κάθε θάνατος είναι σημαντικότατος. Αλλά δεν μπορεί να θεωρείς σημαντικούς μόνο κάποιες μονάδες ή δεκάδες θανάτων από τη γρίπη και να αγνοείς χιλιάδες θανάτους από τον καρκίνο του τραχήλου.
Το όλο λοιπόν μάρκετιγκ του εμβολίου το θεωρώ αποτυχημένο και γιαυτό ίσως δεν θα προσεγγίσει τους στόχους του.
Να σας πω και την περιπέτεια μου με την εγκύκλιο αυτή. Το πρωί της Τετάρτης (2-12-2009) άρχισα τα τηλεφωνήματα για να βγάλω κάποια άκρη.
Πήρα την ΥΠΕ. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς, πάρτε το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Το εδώ ΚΕΕΛΠΝΟ απαντά «υπάρχει μόνο μια γραμματέας, δεν υπάρχει γιατρός , πάρτε Αθήνα, στο Υπουργείο, τον κ. τάδε»
Στο υπουργείο απαντά μια γραμματέας που λέει ότι ο κ. τάδε είναι διοικητικός διευθυντής και φυσικά δεν έχει σχέση με τη σύνταξη του εγγράφου. Πάρτε το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ Αθηνών με παραπέμπει στο ΕΚΕΠΥ.
Το ΕΚΕΠΥ μου λέει ότι έχω δίκηο για τις ασάφειες της εγκυκλίου, αλλά δεν ευθύνονται αυτοί. «Πάρτε την επιτροπή πανδημίας» λένε. Όταν ρωτώ που θα βρω την επιτροπή απαντούν ότι δεν γνωρίζουν αλλά ας πάρω αυτόν που υπογράφει την εγκύκλιο και θα μου πεί. Και ενώ έχει αρχίσει να εξαντλείται η υπομονή μου, βρίσκω το άτομο που υπογράφει την εγκύκλιο. Απαντά όμως η γραμματέας, που μου τονίζει ότι η υπογραφή είναι από άτομο όχι γιατρό αλλά με διοικητικά καθήκοντα. Καλό θα είναι να ψάξω την επιτροπή πανδημίας.
Εκεί πλέον εξαντλήθηκε η υπομονή μου και σταμάτησα κάθε προσπάθεια. Να σημειωθεί ότι παντού έλεγα το όνομα μου και την ιδιότητα μου και κανείς δεν θεώρησε σωστό να μου δώσει το δικό του όνομα.
Αθάνατο ελληνικό κράτος! Που μόνο φόρους ξέρεις να ζητάς. Με μηδενική ανταποδοτικότητα.

Δεκεμβρίου 02, 2009

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το παράδοξο των καιρών μας είναι, ότι:
•Ενώ έχουμε οικοδομήσει ουρανοξύστες, η διάθεση μας είναι χαμηλή, όσο ένα μονόροφο σπίτι.
•Ενώ έχουμε κατασκευάσει δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, είμαστε στενόμυαλοι και οι αντιλήψεις μας πιο στενές κι' από ένα σοκάκι.
•Ενώ καταναλώνουμε περισσότερα, διαθέτουμε λιγότερα.
•Ενώ αγοράζουμε περισσότερα, τ' απολαμβάνουμε λιγότερο.
•Ενώ έχουμε μεγαλύτερα σπίτια, οι οικογένειές μας είναι μικρότερες.
•Ενώ έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες ευκολίες, ο ελεύθερος χρόνος μας είναι ανύπαρκτος.
•Ενώ υπάρχουν περισσότερα διπλώματα, και περισσότερες γνώσεις, η κοινή λογική είναι δυσεύρετη όπως λιγότερη είναι και η κρίση.
•Ενώ υπάρχουν περισσότεροι ειδικοί, τα προβλήματα είναι περισσότερα.
•Ενώ υπάρχουν περισσότεροι γιατροί, η υγεία τού σύγχρονου ανθρώπου (πνευματική και σωματική) είναι αρρωστημένη και εξαρτάται από κάθε είδους φάρμακα και ψυχοφάρμακα.
•Πίνουμε πολύ, καπνίζουμε πολύ, ξοδεύουμε σπάταλα, αλλά τσιγκουνευόμαστε το γέλιο.
•Οδηγούμε γρήγορα, απερίσκεπτα με τα ηχεία στο... διαπασών.
•Ξενυχτάμε, τάχα, για να χαλαρώσουμε, αλλά το πρωί ξυπνάμε πιο κουρασμένοι και κακό- κέφι..
•Δεν έχουμε χρόνο για διάβασμα, αλλά αρκετό για την τηλεόραση και πολύ λίγο για να προσευχηθούμε.
•Έχουμε πολλαπλασιάσει την περιουσία μας εις βάρος των αξιών.
•Aγαπάμε σπάνια και μισούμε.... συχνότατα.
•Έχουμε μάθει πως να επιβιώνουμε, αλλά όχι να ζούμε.
•Προσθέσαμε χρόνια στη ζωή, αλλά όχι ζωή στα χρόνια.
•Κατακτήσαμε το διάστημα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε τον εαυτό μας.
•Κάνουμε μεγαλύτερα πράγματα, αλλά όχι καλύτερα.
•Προσπαθούμε να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα, έχοντας δηλητηριασμένη την ψυχή μας.
•Διασπάσαμε το άτομο, αλλά όχι τις προκαταλήψεις μας.
•Γράφουμε περισσότερο, αλλά μαθαίνουμε λιγότερα.
•Σχεδιάζουμε περισσότερα, αλλά επιτυγχάνουμε λιγότερα.
•Μάθαμε να βιαζόμαστε, αλλά όχι να υπομένουμε και να... επιμένουμε.
•Ζούμε στην εποχή των δύο μισθών, αλλά περισσοτέρων διαζυγίων.
•Ταξιδεύουμε περισσότερο, αλλά τα ταξίδια είναι πολύ σύντομα.
•Χρησιμοποιούμε σερβιέτες τής μιας χρήσης, αλλά έχουμε πετάξει στα σκουπίδια την ηθική ενώ οι γνωριμίες μας διαρκούν μια βραδιά.
•Οι περισσότεροι πάσχουν από παχυσαρκία και προσπαθούν με χάπια να βρουν τη χαρά, την ησυχία, μα και τον θάνατο.
•Είναι η εποχή τής επίδειξης, μα όχι τής σύνεσης.


George Carlin