Μαρτίου 28, 2010

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Αυτές τις μέρες μετάνοιωσα για τη συμμετοχή μου σ΄ ένα σεμινάριο που παλιά είχε κάποια αξία ενημερωτική αλλά φαίνεται ότι και εδώ εισχώρησε το εμπορικό δαιμόνιο και τα έκανε όλα ....
Θα μου πείτε γιατί συμμετείχα. Για διάφορους λόγους: 1)δυσκολεύομαι να αρνηθώ όταν μου ζητούν ενημέρωση. Θεωρώ ότι ο γιατρός που θέλει να ακούσει πρέπει να ακούσει, 2) ο οργανωτής είναι ένας δραστήριος και καλός συνάδελφος, χωρίς τόσα χρόνια που τον γνωρίζω να έχει δώσει κακά δείγματα, 3) η θεματολογία και οι συμμετέχοντες ήταν σωστή και σωστοί.
Το μόνο μείον ήταν ο τόπος: εκτός Ελλάδας. Μου έκανε εντύπωση, είπα θα το ερευνήσω αλλά οι δουλείές βλέπετε δεν αφήνουν κάποιες φορές να ενεργήσεις όπως θέλεις. Η πρόσκληση μάλιστα ήταν πολλούς μήνες πριν και αυτό ατόνησε τη μνήμη.
Τι αποκόμισα: Ένα σεμινάριο με καλή γενικώς ιατρική θεματολογία (αν και μερικές φορές εξειδικευμένη) συνδυασμένο με εξωϊατρικά θέματα. Από το τελευταίο ακριβώς αρχίζει η ιστορία. Και από δω αρχίζει και το τουριστικό μέρος.
Πολυτέλεια, μετακινήσεις, πανάκριβη συμμετοχή, ελάχιστη προσφορά προς τους συνέδρους όσον αφορά επιστημονικό αλλά και λοιπό υλικό. Αν όλα αυτά δεν θυμίζουν κέρδος, τι άλλο σημαίνουν; Γιατί μετακινήσανε οι εταιρείες τόσο κόσμο αν όχι για τουρισμό; Και τουρισμός δεν σημαίνει κέρδος γι΄ αυτόν που τον διοργανώνει; Τι νόημα είχε τέτοια σπατάλη χρημάτων εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης;
Πολλοί οι γιατροί στην πρώτη συνεδρία (ως συνήθως) και στη συνέχεια φυλορροή, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να προ
τιμήσουν την μικρή ή μεγάλη ιατρική γνώση, από την πανέμορφη και υψηλού τουρισμού πόλη. Και αν αυτό δεν σημαίνει τουρισμό, τι σημαίνει άραγε;
Αν ο σκοπός του διοργανωτή ήταν η επιμόρφωση των όσων γιατρών συμμετείχαν, τότε θα συνέχιζε να το διοργανώνει το σεμινάριο σε πιο μικρά και πιο ταπεινά μέρη. Η γνώση δεν θέλει μάρμαρα και σαλόνια. Αντίθετα, διψούν για γνώση οι ασκούντες γιατροί στα μικρά αλλά σημαντικά μέρη της πατρίδας μας. Ίσως όμως εκεί δεν υπάρχουν τα όποια περιθώρια κέρδους. Και αυτό που κάνει ο διοργανωτής δεν πρέπει να το απεκδύεται ο ίδιος και να το μεταθέτει σε άλλους.
Και αν ο διοργανωτής ήθελε να συνδυάσει ιατρικές με πολιτιστικές γνώσεις και εδώ έσφαλε. Ίσως η επιλογή των εξωϊατρικών ομιλητών δεν ήταν καλή ή δεν είχαν ενημερωθεί για το που έπρεπε να εστιάσουν. Στενοχωρείται κανείς να ακούει ένα από τα καλύτερα μυαλά της πνευματικής Ελλάδας σε μια ομιλία ατάκτως ερειμένη, χωρίς αρχή μέση και τέλος, χωρίς ειρμό και ουσία. Και εκνευρίζεται κανείς όταν άλλο ένα καλό μυαλό (θηλυκό αυτή τη φορά) αγνοεί τους ορθούς κανόνες ομιλίας, φέρεται απαξιωτικά προς το ακροατήριο και μιλά επί 1 1/2 σχεδόν ώρα ενώ της έχουν ορίσει μισή μόνον ώρα.

Αυτά δεν συγχωρούνται πουθενά και πολύ περισσότερο σε μια τόσο ακριβή εκδρομή. Έστω και αν τα λεφτά τα πληρώνουν εταιρείες. Και είναι απορίας άξιο γιατί σπαταλήθηκαν τόσα χρήματα από εταιρείες για το συγκεκριμένο τουριστικό σεμινάριο, όταν από παντού γίνονται περικοπές άγριες.

Θα επαναλάβω μια πρόταση μου που έχω κάνει στις περισσότερες μεγάλες εταιρείες. Να σταματήσουν τις όποιες χορηγίες, όλες μαζί οι εταιρείες φυσικά. Ούτε ένα σεντ. Σε κανέναν και σε κανένα συνέδριο. Τότε θα δούμε ποια θα είναι τα συνέδρια που θα επιζήσουν και ποιοι θα συνεχίσουν να θέλουν να μας επιμορφώνουν. Ο φόβος ότι δεν θα γραφούν τα φάρμακα τους είναι λανθασμένος. Μπορεί η αγορά να αναταραχθεί για λίγους μήνες αλλά μετά θα ισορροπήσει και πιστεύω απόλυτα θα εξυγιανθεί. Δεν μπορεί να σταματήσουν οι γιατροί να συνταγογραφούν. Απλώς θα συνταγογραφούν πιο ορθολογικά. Πιο σωστά.

Εκείνο, τέλος, που με ενόχλησε πολύ, ήταν όταν άκουσα τον διοργανωτή να ευχαριστεί το προσωπικό της Κλινικής του που με την επάρκεια του κρατά την Κλινική και επιτρέπει στον διευθυντή να απουσιάζει συνεχώς για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Ποια επάρκεια μπορεί να έχει μια κλινική όταν ο διευθυντής της κατοικεί δεκάδες χιλιόμετρα μακράν της έδρας του, όταν η απουσία του από την κλινική είναι επίσης μακρά (αλήθεια έλέγχει κανείς απο τη διοίκηση -κεντρική ή και τοπική τα περιφερικά νοσοσκομεία), όταν δεν γνωρίζουμε την παραγωγικότητα και το έργο αυτής της Κλινικής, όταν δεν γνωρίζουμε πόσους ασθενείς και τι ασθενείς νοσηλεύει ετησίως. Τι να πουν οι κλινικές όπου οι γιατροί όχι μόνο μένουν στην έδρα τους αλλά κοιμούνται και μέσα στο νοσοκομείο όταν εφημερεύουν;

Αυτά, και ελπίζω κάποτε να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και μην συναντιόμαστε μόνο για τουρισμό αλλά να βρισκόμαστε και για ανανέωση της γνώσης μέσω του ήπιου τουρισμού.

Όπως καταλάβατε ίσως, η ανάρτηση αυτή είναι μια απολογία ουσιαστικά προς τον εαυτό μου για τη συμμετοχή μου και η αίτηση για συγγνώμη για τη συμμετοχή αυτή από τους γιατρούς που με παρακολουθούν και με πιστεύουν.

Κάποτε πρέπει να πέσουν οι μάσκες και να δούμε επιτέλους ποιος ενημερώνει ποιον, με τι τρόπο και για ποιον σκοπό.

Μαρτίου 24, 2010

ΤΙΜΕΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Οι εταιρείες Pfizer και GSK συμφώνησαν με τον οργανισμο GAVI, να διαθέσουν το πνευμονιοκοκκικό τους εμβόλιο σε αναπτυσσόμενες χώρες με μειωμένες τιμές. Για το 20%της συνολικής προμήθειας η τιμή θα είναι 7 USD (~5 ευρώ) ανά δόση και για το υπόλοιπο θα είναι 3.5 USD (~2.5 ευρώ) ανά δόση.

Επιτέλους μια σωστή κίνηση, μήπως μπορέσει και εμβολιασθεί κόσμος που έχει τόση ανάγκη και αυτός από προστασία. Βλέπετε, τελευταία όλη η προσπάθεια γινόταν για εισαγωγή των εμβολίων μόνο σε αναπτυγμένες χώρες. Άρα πλούσιες χώρες που μπορούν να πληρώσουν τις εξωφρενικές τιμές στις οποίες πωλούνται πλέον τα εμβόλια.

Θυμηθείτε απλώς πόσο στοιχίζει μια δόση εμβολίου στη χώρα μας.

FirstWord 23-03-2010

Μαρτίου 12, 2010

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ

Στο 14ο διεθνές συνέδριο λοιμώξεων που γίνεται στο Miami - USA 9 έως 12/03/2010, τονίσθηκε η αναγκαιότητα για παρασκευή νέων αντιγριπικών εμβολίων που θα είναι ευρείας αντιικής κάλυψης και θα γίνονται με τεχνικές που θα επιτρέπουν την αποφυγή χρήσης αυγών. Με δεδομένο όμως ότι αυτό φαίνεται κάπως μακρινό και με δεδομένο τον σκεπτικισμό (ειδικά του κόσμου) που αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, οι ειδικοί προτείνουν την επανεκτίμηση των ενδείξεων για τα υπάρχοντα εμβόλια της γρίπης και την εφαρμογή πιο εξειδικευμένων ενδείξεων και ηλικιών χορήγησης.

Μαρτίου 08, 2010

ΧΑΝΙΑ

Μια από τις ωραιότερες πόλεις της πατρίδας μας θεωρώ ότι είναι τα Χανιά, όπου βρέθηκα για λίγες μέρες. Όμορφη και με κατοίκους εξαιρετικά φιλόξενους. Πιστεύω ότι τώρα τον χειμώνα είναι πιο όμορφη. Χωρίς την πολυβουή των τουριστών. Μελαγχολική και ήρεμη. Περιμένει όμως (όπως όλες οι ελληνικές τουριστικές πόλεις). Το πλήθος των τουριστών... Που θα της ταράξει την ηρεμία. Και θα χαλάσει τη νωχελική βόλτα όποιου θέλει να περπατήσει στην παραλία της ή στα γραφικά σοκάκια της.







«....Κάθισε μπροστά στην προβλήτα αγναντεύοντας τη θάλασσα. Η νύχτα ήταν μελαγχολική και ψυχρή. Τα φώτα λίγα. Οι περαστικοί ακόμη πιο λίγοι και βιαστικοί. Ο φάρος έριχνε το φως του κάθε σαράντα δευτερόλεπτα, προειδοποίηση για την είσοδο στο λιμάνι. Ένιωσε να κρυώνει. Το δέρμα μπιμπίκιασε και ήταν σα να ακουμπούσε την πλάτη σε παγωμένο μέταλλο. Κοίταξε για άλλη μια φορά το ατέλειωτο μαύρο που απλωνόταν μπροστά και στράφηκε προς το ξενοδοχείο. Ήταν ένα παλιό, πολυώροφο κτίριο στη μέση σχεδόν του λιμανιού. Έφτασε μπροστά στη μισοσκονισμένη τζαμαρία , η πόρτα άνοιξε απότομα και ένα ζευγάρι βγήκε γελώντας αγκαλιασμένο. Το ακολούθησε με την άκρη του βλέμματος. Έστριψαν αριστερά λίγο πιο κάτω και χάθηκαν στα στενά της παλιάς πόλης. Άθελα ακολούθησε τα βήματά τους. Πριν καλά καλά το καταλάβει βρέθηκε μπροστά στο πανδοχείο. Η ταμπέλα έγραφε «Πανσιόν Κοντέσα». Φαινόταν κλειστό από πολύ καιρό. Κάθισε στο πεζούλι της πόρτας. Το κρύο εδώ ήταν ανεχτό. Τα στενά, βλέπεις, είναι προστατευμένα. Γι αυτό, φαίνεται, έκτιζαν έτσι τα παλιά χρόνια. Έπιασε με τα χέρια τα πόδια και ακούμπησε το κεφάλι στα γόνατα. Έκλεισε τα μάτια. Το μόνο πράγμα που ακουγόταν ήταν η ησυχία. Προσπάθησε να ακούσει τα κύματα που έσβηναν στην αποβάθρα, όμως τα σπίτια από την μπροστινή πλευρά του σοκακιού, δεν το επέτρεψαν. Από το πίσω μέρος του μυαλού, εκεί που χρόνια τώρα ήταν κρυμμένοι, ακούστηκαν οι στίχοι.........»

(απόσπασμα από υπό έκδοση μυθιστόρημα)

Μαρτίου 07, 2010

ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ

Σε προ ημερών συνάντηση εκπροσώπων του CDC και του ACIP, συζητήθηκε η επιδημία παρωτίτιδας που υπήρξε στις ΗΠΑ. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι το στέλεχος της παρωτίτιδας στο τριπλό εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από ότι τα άλλα στελέχη (ιλαράς, ερυθράς). Συζητήθηκε μάλιστα η δυνατότητα χορήγησης και 3ης δόσης του MMR.

ProMED 02-03-2010
Για το θέμα του MMR έχουμε γράψει και άλλη φορά επισημαίνοντας την πιθανότητα και ίσως αναγκαιότητα τρίτης δόσης. Και για μια ακόμη φορά λάβαμε αρνητική απάντηση όταν ζητήσαμε τη συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολίων.

Μαρτίου 03, 2010

ΙΛΑΡΑ - ΙΙ

Προ ημερών σημειώσαμε για κρούσματα ιλαράς στα Χανιά.

Σήμερα από το Κρατικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μας πληροφόρησαν για ένα παιδάκι που νοσηλεύεται με ιλαρά. Πρόκειται για παιδί οικογένειας τουριστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ιλαρά εμφανίσθηκε και πάλι όχι μόνο στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη.

Προσοχή στους εμβολιασμούς. Μην τους αμελείτε.

Μαρτίου 01, 2010

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Σε μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που αφορούσε 4.9 εκατομμύρια γεννήσεις και 12160 περιπτώσεις αυτισμού, διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη ηλικία της μητέρας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά. Μάλιστα για κάθε 5 χρόνια της μητέρας (μετά τα 30) ο κίνδυνος αυξάνει κατά 18%.

Autism Res February 2010

Βλέπετε ότι ο αυτισμός δεν συνδέεται μόνο με εμβόλια όπως ισχυρίζονται (λανθασμένα) πολλοί.