Ιουνίου 30, 2010

Η ΠΟΛΗ, Η ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ

«Το αποψινό δειλινό στην πόλη μαγικό. Ο ουρανός μπερδεμένος. Δεν αποφάσιζε ποιός στ' αλήθεια ήταν. Από τη μια μαύρος, απειλητικός, γεμάτος αστραπές κι από την άλλη ένα ουράνιο τόξο να μας κλείνει πονηρά το μάτι. Στο βάθος, ο ήλιος μεγαλόπρεπα να βυθίζεται στον ύπνο του βάφοντας τον ορίζοντα μ' ένα χρώμα, που μόνο τα μάτια που το βλέπουν μπορούν να το ονοματίσουν, φτωχές οι λέξεις, αδύναμες να το ορίσουν.»

Μια θαυμάσια περιγραφή ενός δειλινού μιας πόλης από δόκιμο συγγραφέα, ο οποίος αναρωτιόταν στο κείμενο του αν τέτοια δειλινά υπήρχαν και στην Πόλη, την οποία γιαυτόν ακριβώς το λόγο ήθελε να επισκεφθεί.

Στην Πόλη λοιπόν, την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, τα δειλινά είναι εξίσου μαγευτικά. Είναι η καλύτερη ώρα για μια βόλτα με το καράβι στο Βόσπορο, στις όμορφες ακτές μιας πολιτείας των δύο ηπείρων. Όταν καταλαγιάζει η βουή της ημέρας και όταν αρχίζει η προσμονή της νύχτας, όταν οι τελευταίες ψαλμωδίες του μουζείνη, δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν το νου από τις «υποσχέσεις» του μαγικού παραμυθιού «Χίλιες και μια νύχτες». Ενός παραμυθιού που το ζεις έντονα στην πολυσυλλεκτική αυτή γωνιά της Ευρώπης (ή μήπως της Ανατολής; ).

Χρώματα και αρώματα, χοροί της κοιλιάς και εκπληκτικές φιγούρες των δερβίσηδων, αισθησιακή μουσική και ναργιλέδες, ατμόσφαιρα θολή και μυστηριακή. Είναι το άλλο κομμάτι μιας πόλης με αναρίθμητα τζαμιά, με αυστηρή προσήλωση στους θρησκευτικούς κανόνες, με τη συνεχή παρουσία των μουζείνιδων να υπενθυμίζει τους κανόνες αυτούς. Με το μεγαλύτερο μυθικό όνομα της Χριστιανοσύνης, την Αγιά Σοφιά, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον φάρο της Χριστιανοσύνης.

Η Πόλη όπου οι μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά με τους χριστιανούς, και όπου οι τελευταίοι περιμένουν καρτερικά να ξαναζωντανέψει ο θρύλος του Παλαιολόγου, να ξαναγίνει η Πόλη το κέντρο μιας τρανής αυτοκρατορίας, ενός νέου Βυζαντίου, που δεν θα πουληθεί αυτή την φορά, όπως πουλήθηκε η πιο μακραίωνη αυτοκρατορία της ιστορίας. Φευ όμως. Καλά τα όνειρα, σκληρή η πραγματικότητα.

Πάντως η Πόλη προσφέρεται για να ονειρευτεί και να ρεμβάσει κανείς. Τώρα αν θα απολαύσει τις «1001 νύχτες» ή έστω ένα δείγμα, είναι και θέμα προσωπικό ή και θέμα του τι παρέχει ένα συνέδριο αν εξαιτίας αυτού έχει μεταβεί κάποιος εκεί. Και τις περισσότερες φορές τα συνέδρια προσφέρουν τέτοια δείγματα παρά τις προσπάθειες που γίνονται διεθνώς για περιορισμό σε επιστημονικά θέματα και αποφυγή κάθε δυνατής σπατάλης. Πως θα δικαιολογηθούν, εξάλλου, τα υψηλότατα κόστη συμμετοχής σε τέτοια συνέδρια;


























Ιουνίου 28, 2010

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ / ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΓΡΙΠΗ - XLV

Όπως έχουμε ξαναγράψει το νέο εμβόλιο της εποχιακής γρίπης θα περιέχει και το στέλεχος Η1Ν1.
Πρόσφατα , το ACIP των ΗΠΑ βασιζόμενο στην περσινή εμπειρία με το εμβόλιο Η1Ν1 που έδειξε ότι η μία δόση του εμβολίου αυτού δεν είναι επαρκής στα παιδιά, και σε μελέτες που δείχνουν ότι το κοινό εμβόλιο γρίπης είναι αποτελεσματικό στο 20% των παιδιών που λαμβάνουν 1 δόση, αλλά στο 80% των παιδιών με 2 δόσεις, τροποποίησε τις οδηγίες του για τον φετινό εμβολιασμό γρίπης ως εξής:
1. συνιστάται ο εμβολιασμός όλων των ατόμων 6 μηνών και άνω
2. παιδιά 6 μηνών έως 8 χρόνων πρέπει να λαβουν 2 δόσεις εμβολίου

Το ACIP τονίζει ότι τόσο το μονοδύναμο Η1Ν1 εμβόλιο όσο και το κοινό εποχιακό εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλή.

Medscape, 24-06-2010

Ιουνίου 21, 2010

Tick-borne encephalitis (TBE)

Η Σουηδία φαίνεται ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό tickborne encephalitis στη Σκανδιναβία. Το ποσοστό υπερβαίνει και αυτό της Ρωσίας κατά το 2008.

H συγκεκριμένη εγκεφαλίτιδα παρουσιάζεται κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο, με μεγαλύτερη συχνότητα στην ανατολική ακτή της χώρας και ειδικά στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.

ProMed 21-06-2010
Infect Dis Sweden, 2010

Ιουνίου 16, 2010

ΙΛΑΡΑ - V

Πληθαίνουν τα κρούσματα ιλαράς. Αυτές τιςνημέρες νοσηλεύουμε 4 παιδιά με ή χωρίς επιπλοκές. Πρόσφατα είχαμε νοσηλεύσει και άλλους ασθενείς. Οι παιδίατροι χρειάζεται να εκτιμούν με προσοχή κάθε εξανθηματικό νόσημα, έχοντας υπόψη τους την μικροεπιδημία που υπάρχει.

Υπενθυμίζουμε μερικά στοιχεία της νόσου.

Αίτιο:
Ιός της ιλαράς. Δεξαμενή ο άνθρωπος.
Κλινικά στοιχεία:
Πυρετός, επιπεφυκίτιδα, κυνάγχη, ρινίτιδα, βήχας, διάρροια, κηλίδες Κoplik.
Χαρακτηριστικό εξάνθημα που αρχίζει την 3η ημέρα περίπου της νόσου. Διαρκεί 5-7 ημέρες. Ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια γενικεύεται. Άτομα εμβολιασμένα μπορεί να μην εκδηλώνουν τυπική εικόνα.
Επιπλοκές:
Ωτίτιδα, πνευμονία, λαρυγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα.
Χρόνος επώασης:
7 – 10 ημέρες (7-21).
Μεταδοτικότητα
1-2 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων έως 5 ημέρες μετά την έκθυση εξανθήματος.
Απομόνωση ασθενούς
5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.
Θεραπεία
Συμπτωματική / Υποστηρικτική

Έλεγχος ατόμων
με επαφή: - Ελέγχονται για εμβολιαστική κατάσταση. Αν είναι ανεμβολίαστα, τότε μπορούν να εμβολιασθούν εντός 72 ωρών. Το εμβόλιο θεωρείται παρέμβαση επιλογής για έλεγχο επιδημιών σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Παιδιά 6 – 12 μηνών λαμβάνουν μία δόση εμβολίου, η οποία όμως στη συνέχεια θεωρείται ως μη γενόμενη και επανεμβολιάζονται σε κατάλληλη ηλικία (μετά τον 15ο μήνα).
- Στο σχολείο ελέγχεται η εμβολιαστική κατάσταση των συμμαθητών στην τάξη (και όχι σε όλο το σχολείο). Μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί αποκλείονται του σχολείου για 13 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος στον ασθενή δείκτη, εκτός αν εμβολιασθούν εντός 72 ωρών από την πρώτη επαφή.
Εναλλακτικά
- Όλα τα επίνοσα άτομα (ειδικά < 12 μηνών, έγκυες, ανοσοκατασταλμένοι) μπορούν να λάβουν γ-σφαιρίνη σε δόση 0.25 ml/kg (διπλή στα ανοσοκατασταλμένα), με μέγιστη τα 15 ml.
- Παιδιά 0-6 μηνών μπορούν να λάβουν μια δόση γ-σφαιρίνης εντός 6 ημερών από την επαφή αν το επιθυμούν οι γονείς
- Παιδιά 6 – 12 μηνών μπορούν αντί εμβολίου να λάβουν μια δόση γ-σφαιρίνης και να εμβολιασθούν στην κατάλληλη ηλικία

Προφύλαξη:
Εμβολιασμός.

Σχόλια:
- Το εμβόλιο (συνήθως τριπλό =ιλαράς-παρωτίτιδας- ερυθράς) γίνεται σε μία δόση. Στα παιδιά επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 4-6 χρόνων.
- Οι ενήλικες μπορούν να κάνουν το τριπλό εμβόλιο ή το μεμονωμένο της ιλαράς (αν υπάρχει) εφόσον συντρέχει λόγος και είναι <40 χρόνων.
- Για άτομα που έλαβαν την κοινή γ-σφαιρίνη και πρέπει να εμβολιασθούν στη συνέχεια, απαιτείται μεσοδιάστημα 5 μηνών ή 6 μηνών (για τη διπλή δόση σφαιρίνης).

Ιουνίου 08, 2010

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΑ

H κατάχρηση αντιβιοτικών από όλους είναι γνωστή. Γνωστό είναι επίσης και το αποτέλεσμα της κατάχρησης αυτής.Όσο λιγότερα αντιβιοτικά λοιπόν τόσο καλύτερα.Εκείνοι που χρησιμοποιούν κατά κόρο τα αντιβιοτικά είναι οι χειρουργοί, ακόμη και για απλές επεμβάσεις. Όμως σε πάρα πολλές από αυτές ελάχιστη χρήση αντιβιοτικών απαιτείται.Πρόσφατα μάλιστα, σε καλή μελέτη διαπιστώθηκε ότι μετά τη διάνοιξη και παροχέτευση ενός μη επιπεπλεγμένου αποστήματος δέρματος (από παθογόνα της κοινότητας) σε ενήλικες και παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν χρειάζεται συνέχιση της αντιβίωσης. Την ίδια εξέλιξη είχαν οι ομάδες με αντιβίωση (τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη) και χωρίς αντιβίωση.

Ann Emerg Med, March 2010

HPV ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στο ACOG 58th Annual Clinical Meeting τονίσθηκε εκ νέου η ισχυρή αποτελεσματικότητα των HPV εμβολίων και διαπιστώθηκε η μακρά παραμονή αντισωμάτων μετά τη χορήγηση διδύναμου εμβολίου, το οποίο μείωσε σημαντικά το ποσοστό προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων ακόμη και σε ενεργά σεξουαλικώς άτομα, καθώς και το ποσοστό κολποσκοπήσεων.

Ιουνίου 01, 2010

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - XLIV

Η δραστηριότητα του πανδημικού ιού H1N1 παραμένει χαμηλή αυτή την περίοδο.
Μέχρι τις 23-05-2010 πάνω από 214 χώρες έχουν δηλώσει αποδεδειγμένα κρούσματα της νέας γρίπης ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 18114 περίπου κρούσματα.
Να σημειωθεί ότι στο νέο εμβόλιο κατά της εποχιακής γρίπης θα περιλαμβάνεται και το στέλεχος Η1Ν1.