Νοεμβρίου 29, 2010

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

Και πάλι το ίδιο θέμα.
Συχνές οι λοιμώξεις. Άσκοπη και σπάταλη θα λέγαμε χρήση αντιμικροβιακών. Ένα ή δύο ή και τρία μαζύ αντιβιοτικά για την ίδια λοίμωξη. Δεν έχουν δίκιο οι έτσι συνταγογραφούντες γιατροί, αλλά ενίοτε τους οδηγεί η βαρύτητα των λοιμώξεων.
Μερικές πρακτικές σκέψεις:
1. Δεν ξεχνάμε τον εμβολιασμό στην κατάλληλη ηλικία. Ότι και να έχει γίνει (πχ αντικατάσταση οροτύπων), το εμβόλιο έχει αποδώσει εκεί που έπρεπε να αποδώσει. Και πιστεύεται ότι θα αποδώσουν και τα νέα εμβόλια. Κυκλοφορούν 2 πνευμονιοκοκκικά συζευγμένα εμβόλια: το 10δύναμο και το 13δύναμο. Διαφορετική δομική κατασκευή, διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος, ενδείξεις που διαφέρουν εν μέρει στο σύνολο τους.
2. Προσοχή στην ορθή χρήση αντιμικροβιακών. Όσο πιο στενού φάσματος αντιβιοτικά χορηγείτε τόσο το καλύτερο. Αφήνουμε τα ευρύτερου φάσματος για σοβαρές μόνο καταστάσεις.
3. Μια τέτοια σοβαρή κατάσταση είναι η πνευμονία που δεν απαντά στην αρχική ή μέση αντιβίωση. Είδαμε καλή απάντηση στη μεροπενέμη. Τολμάμε να αναρωτηθούμε. Μήπως στις δύσκολες πνευμονίες, αντί της κεφτριαξόνης να χορηγούμε μεροπενέμη; Μήπως πρέπει να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη χρήση βανκομυκίνης, που ενίοτε δεν αποδίδει ούτε αυτή;
Θα ήταν χαρά μας αν οι φίλοι λοιμωξιολόγοι εξέφραζαν την άποψη τους γιαυτό το θέμα.

Νοεμβρίου 28, 2010

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ - ΒΡΑΧΕΙΑ Ή ΜΑΚΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

Απλό το ερώτημα. Σύνθετη όμως η απάντηση.

Από τις περισσότερες μελέτες προκύπτουν τα εξής:
1. η χημειοπροφύλαξη παιδιών με γνωστή κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση δεν φαίνεται να προφυλάσσει από νέες ουρολοιμώξεις, αλλά το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη μικροβίων.
2. δεν χρειάζονται κατ΄ανάγκη ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών όλα τα βρέφη με ουρολοίμωξη που εισάγονται στο νοσοκομείο για αντιμετώπιση.
3. Η σχετικά βραχεία ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών (πχ 3 ημέρες) πιθανόν είναι εξίσου αποτελεσματική με την μακρότερης διάρκειας ενδοφλέβια χορήγηση.

Οριστική λύση βέβαια θα δώσουν μόνον προγραμματισμένες μελέτες με μεγάλο αριθμό ασθενών.


Medscape 24-11-2010

Νοεμβρίου 27, 2010

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ

"Nα λυπάστε το έθνος που αποκαλεί ήρωα τον βίαιο άνθρωπο
και θεωρεί γενναιόδωρο τον κατακτητή του.
Να λυπάστε το έθνος που περιφρονεί το πάθος των ονείρων του
αλλά δέχεται να υποδουλωθεί όταν είναι ξύπνιο.
Να λυπάστε το έθνος που δεν υψώνει τη φωνή του, παρά μόνο όταν ακολουθεί κηδεία
και δεν υπερηφανεύεται, παρά μόνο μέσα στα δικά του ερείπια,
και δεν εξεγείρεται, παρά μόνο όταν βρεθεί μεταξύ ξίφους και λίθου ο λαιμός του.
Να λυπάστε το έθνος που έχει μιαν αλεπού για κυβερνήτη, ένα ταχυδακτυλουργό για φιλόσοφο
και έχει μπαλωματήδες και μίμους για καλλιτέχνες.
Να λυπάστε το έθνος που καλοσωρίζει με σάλπιγγες το νέο του δεσπότη
και τον αποχαιρετά με κραυγές αποδοκιμασίες και σφυρίγματα
για να υποδεχτεί απλώς με σάλπιγγες, τον επόμενο.
Να λυπάστε το έθνος οι σοφοί του οποίου έχουν σιωπήσει από χρόνια και οι γενναίοι του άνδρες
δεν έχουν ακόμα απογαλακτιστεί."

Χαλίλ Γκιμπράν: Ο Προφήτης και ο Κήπος του Προφήτη


Από το blog: http://logia.pblogs.gr

Νοεμβρίου 25, 2010

ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

H μέση ωτίτιδα, μια πολύ συχνή πάθηση της παιδικής ηλικίας, παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση. Μεγάλη μετα-ανάλυση μελετών για τη νόσο, έδειξε τα εξής: 1) τα ωτοσκοπικά ευρήματα με την προέχουσα μεμβράνη και την ερυθρότητα είναι ουσιαστικά για τη διάγνωση, 2) ο πνευμονιόκοκκος μειώθηκε σημαντικά ως αίτιο της ωτίτιδας, 3) παρατηρείται αύξηση του αιμοφίλου της ινφλουέντζας ως αιτίου της ωτίτιδας, 4) η άμεση χορήγηση αντιμικροβιακού φαίνεται ότι υπερτερεί του κανόνα «wait and watch”, 5) η χορήγηση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα ανεπιθυμήτων ενεργειών, 6) δεν είναι προς το παρόν σαφής η απώτερη επίπτωση της άμεσης χρήσης αντιβιοτικών στη μικροβιακή αντοχή.

JAMA. 2010;304(19):2161-2169. doi:10.1001/jama.2010.1651

Νοεμβρίου 21, 2010

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ; - ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 21-11-2010 (e-net)

Στον εισαγγελέα διαβιβάστηκε ο φάκελος για την Κοινωνική Θεολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κατάργηση τμήματος λόγω οικογενειοκρατίας ζητά ο Πανάρετος
Ακυρώθηκαν οκτώ διορισμοί μελών ΔΕΠ - Γονείς επέβλεπαν τα διδακτορικά των παιδιών τους


Την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και την ένταξη του στο Τμήμα Θεολογίας, ζητεί με έγγραφό του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.
Η οικογενειοκρατία στο τμήμα αυτό και οι πολλές παρανομίες, είναι πρωτοφανούς έκτασης και γιαυτό ο υφυπουργός, ζήτησε την γνώμη του πρύτανη εντός 30 ημερών για να καταργήσει το τμήμα και να απαλειφθεί από τα μηχανογραφικά δελτία των πανελλαδικών εξετάσεων του επομένου έτους.
Συγχρόνως τα στοιχεία με τις παρανομίες έχουν σταλεί στον εισαγγελέα για να αποδοθούν και οι δέουσες ποινικές ευθύνες.
Στο έγγραφο του ο υφυπουργός επισημαίνει ότι “τα τελευταία χρόνια στο τμήμα αυτό παρατηρήθηκαν ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κλπ, φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. “
Επίσης, χορηγήθηκαν διδακτορικά διπλώματα σε τέκνα καθηγητών του τμήματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ενώ υπήρξαν διπλά πρακτικά εκλογών.
Επί πλέον ακυρώθηκαν οι διορισμοί οκτώ μελών ΔΕΠ του τμήματος αυτού, γεγονός επίσης πρωτοφανές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Ο Γ. Πανάρετος σημειώνει στο έγγραφό του ότι οι καταστάσεις αυτές που διαπιστώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα, απαξιώνουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και προκαλούν την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης που προσβλέπει στα Πανεπιστήμια ως φάρους αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Τέλος, ο υφυπουργός μέχρι να λάβει την γνώμη του πρύτανη προκειμένου να πάρει την οριστική του απόφαση για την κατάργηση του τμήματος ζήτησε να ανασταλεί οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία που θα μεταβάλει τα υφιστάμενα δεδομένα.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


Απορώ γιατί εντοπίζεται το θέμα μόνο στη συγκεκριμένη σχολή. Ίσως επειδή είναι πιο έντονο το φαινόμενο εκεί. Ωστόσο, σε όποια σχολή και αν ψάξει κανείς θα διαπιστώσει άγρια φαινόμενα οικογενειοκρατίας. Ειδικά στην Ιατρική Σχολή. Αυτά είναι γνωστά επί πολλά πολλά χρόνια, σε όλους. Μόνο το κράτος δεν μπορεί να διαπιστώσει κάτι που είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού. Και το πανεπιστήμιο εθελοτυφλεί. Απλώς γιατί όλοι βολεύονται κατά κάποιον τρόπο. Και μετά μιλάμε για αξιοκρατία, δημοκρατία και άλλα φληναφήματα. Και δεν ντρέπεται κανείς. Ειδικά όταν με στομφώδες ύφος απαγγέλει τον τίτλο του.

Νομίζω ότι η παρέμβαση του Υπουργείου λίγα θα αποδώσει. Το πλέγμα εξουσίας, συμφερόντων, διαπλοκής, διαφθοράς, συστήματος είναι τόσο ισχυρό που είναι δύσκολο να διαρραγεί. Ούτε από την ίδια την Πολιτεία. Απλούστατα γιατί και η Πολιτεία είναι μέρος του πλέγματος. Είναι μέρος του προβλήματος.

Νοεμβρίου 18, 2010

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

H καλή σωματική κατάσταση και η καθημερινή άσκηση, μειώνουν τη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού, σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη έρευνα.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι η επίδραση της άσκησης και άθλησης αφορά ουσιαστικά στο σύνολο του οργανισμού γενικότερα.

Νοεμβρίου 15, 2010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

  • Όταν τα περιφερικά νοσοκομεία έχουν ελάχιστους έως καθόλου γιατρούς αλλά συνεχίζουν να χορηγούν ειδικότητα, αυτό πως λέγεται;
  • Όταν οι δάσκαλοι μας αγνοούν το γεγονός και δεν τους ενοχλεί ή τουλάχιστον δεν διαμαρτύρονται, αυτό πως λέγεται;
  • Σημειώστε δυναμικό κλινικών (ειδικευμένοι γιατροί) και τον χρόνο χορήγησης ειδικότητας στην παιδιατρική:

- Παιδιατρική Κλινική Καστοριάς: 2 γιατροί / 1 χρόνος ειδίκευσης

- Παιδιατρική Κλινική Φλώρινας: 1 γιατρός / 1 χρόνος ειδικότητας

- Παιδιατρική Κλινική Κοζάνης: 1 γιατρός / 1.5 χρόνος ειδικότητας

- Παιδιατρική Κλινική Πτολεμαϊδας: 1 γιατρός / 1.5 χρόνος ειδικότητας

- Παιδιατρική Κλινική Βέροιας: 2 γιατροί / 2 χρόνια ειδικότητας

- Παιδιατρική Κλινική Σερρών: 1 γιατρός / 2.5 χρόνια ειδικότητας


  • Τι μπορούμε άραγε να πούμε για τα παραπάνω παραδείγματα;
  • Επ΄ ευκαιρία θα θέλαμε να ζητήσουμε από τον διευθυντή που διαμαρτύρεται για το ¨Λοιμωδών¨ να δημοσιοποιήσει τον αριθμό ασθενών που διακινεί ετησίως, τον αριθμό εισαγωγών ετησίως αλλά (το κυριότερο) το είδος των νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς που διακινεί η Κλινική του. Ανάλογα στοιχεία έχουμε και μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε και εμείς. Η σύγκριση μόνο καλό θα κάνει μια και βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του χρόνου που απαιτείται για παρακολούθηση στην κάθε Κλινική.
  • Έχουμε την αίσθηση πως αν αφαιρεθούν οι λοιμώξεις από την άλλη Κλινική τότε το υπολειπόμενο κομμάτι νοσημάτων θα απαιτεί μάλλον βράχυνση του χρόνου παραμονής εκεί και όχι επιμήκυνση.
  • Η συγκριτική ανάλυση των νοσημάτων θα δείξει ότι απαιτείται παραμονή στο "Λοιμωδών" για 3 χρόνια από τα οποία 6 μήνες σε νεογνολογική κλινική και παραμονή στην τελική πανεπιστημιακή κλινική για 1 χρόνο.
  • Ακούγεται λίγο περίεργο ίσως, αλλά αν βάλει κανείς κάτω τα χαρτιά, τα νοσήματα, τα ποσοστά παιδιατρικής που καλύπτουν τα νοσήματα αυτά θα διαπιστώσει την ορθότητα αυτού που λέμε παραπάνω και που το έχουμε ζητήσει από τους φορείς.
  • Κάποτε πρέπει να αντιληφθούν οι γιατροί μας ότι δουλεύουν με τρία κυρίως όπλα: αντιβιοτικά, εμβόλια, διατροφή. Και φυσικά κατ΄εξοχήν με λοιμώξεις.
  • Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε που και σε τι έκταση διδάσκονται θεωρητικά και πρακτικά, ειδικά τα δύο πρώτα κεφάλαια.
  • Λυπάμαι πολύ γιαυτό που λέω, αλλά η συμμετοχή μου στην επιτροπή ειδικότητας για 5.5 χρόνια, με έπεισε ότι ουσιαστικά δεν διδάσκονται αυτά τα θέματα.
  • Ελπίζω κάποτε να κάτσουν στο τραπέζι όλοι όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση των νέων γιατρών μας, να σταθμίσουν (μακράν συναισθημάτων, εγωΙσμών, φιλοδοξιών, κλπ) όλα τα τρέχοντα δεδομένα, να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης και να αναθεωρήσουν τον χρόνο συνολικής ειδίκευσης, τους χρόνους ειδίκευσης σε κάθε κλινική και τον τρόπο ελέγχου και απονομής τίτλου ειδικότητας.
  • Φυσικά από αυτή τη σύναξη δεν θα πρέπει να απουσιάζουν και τα στελέχη της εξωπανεπιστημιακής εκπαίδευσης καθώς και εκπρόσωποι των εκπαιδευομένων γιατρών.

Θα επανέλθουμε.


Νοεμβρίου 12, 2010

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Ένα πολύ καλό εμβόλιο και δη για προστασία από καρκίνο δεν φαίνεται να έχει την τύχη που προδίκαζε η κυκλοφορία του.
Πρόκειται για το εμβόλιο κατά του HPV, που διεθνώς έχει μικρά ποσοστά κάλυψης.
Μάλιστα και στις ΗΠΑ όπου ο εμβολιασμός είναι πιο συστηματικός, βρέθηκε σε πρόσφατη μελέτη συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής΄, ότι μόνο το 1/3 εφήβων έχουν άρχίσει το εμβόλιο και μόνο το 1/3 από αυτόυς συνέχισε σε επόμενες δόσεις.
Πολύ κακώς θα λέγαμε.

9th AACCR, Nov 7-10, 2010

Νοεμβρίου 10, 2010

EΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ "ΛΟΙΜΩΔΩΝ"

Και ξαφνικά τέθηκε εκ νέου θέμα "Λοιμωδών". Είχε τεθεί και προ ετών αλλά είχε λυθεί τότε αφου εκτέθηκε σφόδρα ο συντάκτης του εγγράφου.

Επανέρχεται τώρα άλλος συντάκτης, που αγνοώντας προκλητικά τι νοσήματα νοσηλεύει η Παιδιατρική Κλινική του "Λοιμωδών", που αγνοώντας προκλητικά πόσους ασθενείς νοσηλεύει η κλινική, που αγνοώντας προκλητικά πόσους ασθενείς διακινεί κάθε χρόνο, που αγνοώντας προκλητικά ότι οι καλύτεροι γιατροί στις εξετάσεις ειδικότητας είναι αυτοί που έχουν περάσει από το "Λοιμωδών", ζητά να περιορισθεί ο χρόνος ειδίκευσης στην Κλινική γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος ειδίκευσης στην τελική πανεπιστημιακή κλινική.

Δεν επαρκεί φυσικά για να μάθει ο γιατρός τα όχι και τόσο συνήθη νοσήματα που νοσηλεύονται εκεί και που θα του είναι άκρως απαραίτητα στη μετέπειτα επαγγελματική ζωή του, όπως ίσως δεν επαρκεί ο χρόνος για να μάθει να απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις του τύπου "ποιες είναι οι ενδείξεις της ετερόλογης και της αυτόλογης μεταμόσχευσης" .

Το αν ο γιατρός θα ξέρει να γνωματεύσει μια πνευμονία ή να αξιολογήσει μια φυματινοαντίδραση είναι αδιάφορο στον συνάδελφο που έκανε την πρόταση. Ενδιαφέρει όμως τους ασθενείς που θα παρακολουθεί αύριο ο παιδίατρος.

Λίγο αυτογνωσία και λίγο σεμνότητα δεν βλάπτει.

Το μόνο που επείγει και που θα έπρεπε να ζητούν οι δάσκαλοι μας, θα ήταν η αύξηση του χρόνου ειδίκευσης.

Αυτά προς το παρόν.

Νοεμβρίου 08, 2010

ΙΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

  • Οφείλεται κυρίως στον αδενοϊό
  • Αρχίζει ετερόπλευρα και καταλήγει αμφοτερόπλευρα
  • Έχει υδαρές έκκριμα
  • Συνοδεύεται συνήθως από λεμφαδενίτιδα
  • Ενίοτε εκδηλώνεται πυρέτιο
  • Είναι μεταδοτική για 7 ημέρες
  • Απαιτεί αυστηρή προσωπική υγιεινή
  • Δεν χρειάζονται αντιμικροβιακά κολλύρια

Νοεμβρίου 04, 2010

ΑΣΦΑΛΕΙΑ HPV ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Το CDC των ΗΠΑ με πολύ πρόσφατη ανακοίνωση του επαναβεβαιώνει την ασφάλεια και των 2 HPV εμβολίων, Gardasil και Cervarix. Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από το Gardasil το οποίο έχει χορηγηθρί σε 32.000.000 δόσεις, ενώ το Cervarix εισήχθη πρόσφατα στις ΗΠΑ.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι λίγες μπροστά στον μεγάλο αριθμό εμβολιασθέντων
(0,05%) και αφορούν στην πλειονότητα (92%) μη σοβαρές αντιδράσεις. Τα σοβαρά συμβάματα αφορούν μόνο το 8% των περιπτώσεων, χωρίς ωστόσο να έχει τεκμηριωθεί ότι οφείλονται στον εμβολιασμό.

Νοεμβρίου 02, 2010

ΤΡΙΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑΣ - ΤΕΤΑΝΟΥ - ΚΟΚΚΥΤΗ) ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ως γνωστόν στις ΗΠΑ υπήρξε μεγάλη αύξηση των περιστατικών κοκκύτη, ειδικά σε ορισμένες Πολιτείες. Αυτό ώθησε το ACIP να ΄τονίσει το εξής για εμβολιασμό των ενηλίκων ανω των 65 χρόνων:

Όλα τα άτομα 65 και πλέον χρόνων που έχουν επαφή με παιδιά κάτω του ενός έτους (πχ παππούδες, εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ), οφείλουν να λάβουν μία δόση Tdap για να προστατευθούν από τον κοκκύτη και να περιορίσουν την πιθανότητα μετάδοσης σε παιδιά κάτω του έτους.


Inf Dis News 01-11-2010

Νοεμβρίου 01, 2010

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Πολύ συχνή η λοίμωξη και φέτος. Δεν υπάρχει βδομάδα που να μην νοσηλεύουμε ασθενείς με πνευμονία. Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι ότι πλέον οι πνευμονίες έχουν ξεφύγει από τη συνήθη πορεία, αντιμετωπίζονται δύσκολα, πολλές φορές ακόμη και όταν φθάσεις στα τρίτης γραμμής αντιμικροβιακά.

Φαίνεται ότι τα μικρόβια έχουν γίνει εξαιρετικά ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα ρουτίνας. Αναρωτιόμαστε μήπως θα πρέπει να καταφεύγουμε πιο σύντομα στη δεύτερη γραμμή αντιμετώπισης.

Για τους ενήλικες έχει διαπιστωθεί ότι η αυστηρή προσήλωση των οδηγιών αντιμετώπισης πνευμονίας έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα ως προς την έκβαση. Για τα παιδιά δεν υπάρχει ανάλογης έκτασης μελέτη.

Παρήγορο είναι ότι μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε από το FDA των ΗΠΑ η κυκλοφορία μιας νέας κεφαλοσπορίνης, της ceftaroline fosamil, που έχει ένδειξη την πνευμονία της κοινότητας (ακόμη και από ανθεκτικό σταφυλόκοκκο) και τις λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων. Παρήγορο, αρκεί να μην τη καταστρέψουμε σύντομα και αυτήν.