Απριλίου 30, 2011

MCV-4

Το FDA των ΗΠΑ έδωσε την έγκριση του για νέα ένδειξη τού από ετών κυκλοφορούντος τετραδύναμου συζευγμένου εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου (Μeningococcal [Groups A, C, Y, W-135] Polysaccharide Diphtheria Toxoid Conjugate Vaccine).

Το εμβόλιο μπορεί να χορηγείται και από τη βρεφική ηλικία, 9 μηνών έως 23 μηνών.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο αυτό δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας.

Απριλίου 27, 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Για να ενταχθεί ένα εμβόλιο στο πρόγραμμα εμβολιασμών πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα επιδημιολογικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη χώρα καθώς και οικονομικοτεχνική μελέτη κόστους όφελους για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ερωτήσεις για μας:

1. Πώς εντάχθηκε το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α στο πρόγραμμα; Υπήρχαν ανάλογα δεδομένα;

2. Πως εντάχθηκε το τετραδύναμο συζευγμένο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου εμβόλιο (και μάλιστα πριν ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά;); Υπήρχαν ανάλογα δεδομένα;

3. Γιατί δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα το εμβόλιο κατά του ιού ρότα; Υπάρχουν ανάλογα δεδομένα;

Πάγια άποψη μας είναι ότι κάθε εμβόλιο που κυκλοφορεί πρέπει να χορηγείται στα παιδιά ή όπου αλλού απευθύνεται.

Πάγια απορία μας ήταν και παραμένει ο διαφορετικός χρόνος εισαγωγής ενός εμβολίου (από την κυκλοφορία του) στο πρόγραμμα και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για αυτή την εισαγωγή.

Απριλίου 17, 2011

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Παιδιά με υποκείμενα κληρονομικά νοσήματα και διαταραχές του μεταβολισμού, μπορούν να εμβολιάζονται με όλα τα εμβόλια ρουτίνας σε κανονικές δόσεις και κανονικές ηλικίες. Αδρά αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης, με μικρό βέβαια αριθμό μελετηθέντων παιδιών. Παλαιότερα, εμβολιασμοί σε τέτοια παιδιά είχαν συνδεθεί με αυξημένο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Κάτι που δεν αποδεικνύεται στη συνέχεια.

Pediatrics 2011

Απριλίου 10, 2011

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Χορήγηση του εμβολίου πανδημικής γρίπης 2009 A/H1N1 MF59 – με ανοσοενισχυτικό - σε παιδιά 6 - 23 μηνών, διαφορετικής ηλικίας κύησης κατά τη γέννηση (πρόωρα ή τελειόμηνα), προκάλεσε σημαντική ανοσολογική απάντηση στον ιό A/H1N1. Η απάντηση ήταν πολύ ικανοποιητική ακόμη και μετά την πρώτη δόση, θέτοντας έτσι το ερώτημα μήπως αρκεί μία μόνο δόση.

Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες ασφάλειας για εμβόλια με ανοσοενισχυτικά και ειδικά σε τέτοιες ηλικίες.

Pediatrics 2011, 127:e1161

Απριλίου 09, 2011

ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΑ

Για την πρόληψη της οφθαλμίας των νεογνών είναι προτιμότερη η χρήση τετρακυκλίνης 1% παρά η χρήση ιωδιούχου ποβιδόνης 2.5%
Opthalmology 2011

Απριλίου 08, 2011

Απριλίου 06, 2011

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ GBS ΛΟΙΜΩΞΗ

Οι τελευταίες αναθεωρημένες οδηγίες για προφύλαξη από λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Β, συνιστούν τη χορήγηση πενικιλλίνης στην έγκυο και ως εναλλακτικά την κλινταμυκίνη ή τη βανκομυκίνη.

Αφαιρείται δηλ από τις ενδείξεις η ερυθρομυκίνη.

Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν τόσο οι παιδίατροι όσο και οι γυναικολόγοι.

Obstet Gynecol 2011;117:1019-1027