Ιουλίου 17, 2011

ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ


Στην περιφέρεια Rajasthan της Ινδίας ανακοινώθηκαν 5 κρούσματα διφθερίτιδας. Αποδόθηκαν στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή.

Είναι εμφανής η ανάγκη για υψηλή εμβολιαστική κάλυψη για όλα τα εμβόλια, κάτι που φυσικά ισχύει για όλες τις χώρες.


ProMed 14-07-2011

Ιουλίου 15, 2011

Hib-MenC-TT ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑ

Ένα νέο συζευγμένο εμβόλιο (Haemophilus type b, Neisseria meningitidis serogroup C, συζευγμμένα με πρωτείνη φορέα την tetanus toxoid / Hib-MenC-TT, Menitorix, GSK Biologicals) μελετήθηκε σε πρό ωρα και σε τελειόμηνα βρέφη.

Υπήρξαν τρεις ομάδες βρεφών; <31 εβδομάδων κύησης, 31–36 εβδομάδων κύησης και >36 εβδομάδων κύησης. Το εμβόλιο χορηγήθηκε στη χρονολογική ηλικία των παιδιών στον 2ο, 4ο, και 6ο μήνα της ζωής με μία αναμνηστική δόση στον 16ο-18ο μήνα. Συγχρόνως είχε χορηγηθεί το εμβόλιο DTaP-HepB-IPV, Infanrix Penta/GSΚ και το εμβόλιο PCV7, Prevenar/Pfizer.

Η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό, αντιγονικό και καλά ανεκτό σε όλες τις ομάδες όπου χορηγήθηκε.

Οι συγγραφείς θεωρώντας ότι η ηλικία κάτω των 36 εβδομάδων κύησης είναι υψηλού κινδύνου για λοιμώξεις και ότι πολλά εμβόλια ίσως είναι λιγότερο αντιγονικά σ΄ αυτή την ηλικία, τονίζουν ότι η μελέτη πιστοποιεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου σε πρόωρα βρέφη (στη χρονολογική τους ηλικία).
Pediatr Infect Dis J. 2011; doi: 10.1097/INF.0b013e3182293a82

Ιουλίου 14, 2011

HIV

Η καθημερινή χρήση αντιρετροϊκής θεραπείας (tenofovir ή tenofovir/emtricitabine) μειώνει κατά 62% τον κίνδυνο λοίμωξης από HIV σε ετεροφυλικά ζευγάρια

First Word 14-07-2011

Ιουλίου 12, 2011

Tdap


To FDA ενέκρινε τη χρήση του Tdap σε ηλικίες 65 χρόνων και άνω. Έτσι όλες οι ηλικίες πλέον μπορούν να επωφελούνται από το εμβόλιο αυτό, που είναι εξαιρετικά χρήσιμο.


Inf Dis News 11-07-2011

Ιουλίου 05, 2011

ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

Τυχαία άνοιξα την τηλεόραση σήμερα (σπάνια την ανοίγω το τελευταίο τετράμηνο) κι έπεσα πάνω στον υπουργό επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο που έλεγε ότι το ΕΣΥ έχει απλωθεί πολύ, υπάρχουν κλινικές μαγαζάκια που δεν δουλεύουν και πρέπει να κλείσουν.

Ένοιωσα σαν κάποιος να τσαλαπατάει τα τόσα χρόνια δουλειάς μου. Ένοιωσα ότι δεν είχα κάνει τίποτε, ότι άδικα αφιέρωσα τόσα χρόνια της ζωής μου για τον όποιον άρρωστο έκανε το λάθος να επισκεφθεί το μαγαζάκι μας, ένοιωσα ....

Κύριε υπουργέ μπορείτε να μας απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα;
1. Ποιός έφτιαξε το σύστημα υγείας;
2. Ποιός δημιούργησε τις κλινικές-μαγαζάκια;
3. Ποιός συντήρησε το σαθρό κατ΄εσάς σύστημα υγείας;
4. Ποιός ανέχθηκε τις όποιες παρανομίες και ατασθαλίες στο σύστημα;
5. Ποιός διαστρέβλωσε την όποια εξέλιξη στο σύστημα;
6. Ποιός ισοπέδωσε τους γιατρούς του συστήματος;

Νομίζω κύριε υπουργέ ότι αυτά είναι πράξεις της παράταξης η οποία σας διόρισε σήμερα υπουργό.

Και μια άλλη ερώτηση κύριε υπουργέ: δουλέψατε ποτέ στη ζωή σας σε νοσοκομείο; Είδατε ποτέ άρρωστο; Κάνατε ποτέ εφημερία; Αισθανθήκατε ότι καταρρέετε γιατί δεν έχετε φάει όλη μέρα, γιατί συγχρόνως ήρθαν 3 βαριά ασθενείς και δεν ξέρετε με ποιον να ασχοληθείτε πρώτα, ότι ο άρρωστος πεθαίνει στα χέρια σας κι εσείς δεν μπορείτε να του προσφέρετε κάτι γιατί δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας, κλπ κλπ ; Και να πάμε στο αντίθετο: αισθανθήκατε τη χαρά να σώζετε έναν άρρωστο παρόλο που το κράτος δεν σας είχε υλικά εφόδια γιαυτό;

Κύριε υπουργέ αν δεν ζήσεις το σύστημα δεν μπορείς να το αναμορφώσεις. Από τα γραφεία κανείς δεν πέτυχε τίποτε και ποτέ.

Αν μη τι άλλο ζητήστε συγγνώμη για τη φράση σας, από τους γιατρούς που υπηρέτησαν το σύστημα, το οποίο το κόμμα σας δημιούργησε.

Ιουλίου 04, 2011

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ !!!!

Για μια ακόμη φορά οι ευφυείς γραφειοκράτες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αβελτίωτα (όπως τα κατάντησαν αυτοί και οι προηγούμενοι τους) σημεία του συστήματος υγείας της χώρας μας. Αυτή τη φορά υπό την πίεση των δανειστών μας και των απαιτητικών "αγορών" του χρήματος.

Στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της χώρας μας βρέθηκαν να μας καθοδηγούν άνθρωποι χωρίς βούληση και χωρίς όραμα. Άνθρωποι που αφού έκλεψαν ό,τι υλικό είχε αυτή η χώρα, αφαίρεσαν όλες τις αξίες και συνάμα όλες τις ελπίδες του λαού για ένα καλύτερο αύριο.

Κάθε τυχάρπαστος καρεκλοκένταυρος, "κολλητός" τού εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου του, προσπαθούσε να βάλει τάξη στην παιδεία, στην υγεία, στην άμυνα, κλπ κλπ Τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς τα είδαμε. Είμαστε τελευταίοι παντού.

Και τώρα έφθασε η ώρα της τελικής αναδιοργάνωσης του υγειονομικού χάρτη. Και η εντολή αναδιοργάνωσης δόθηκε σε θεωρητικούς τιτλούχους που είχαν να παραθέσουν σειρά πτυχίων. Που όμως δεν είχαν να παραθέσουν επαφή με την πράξη. Με την πραγματικότητα. Με τον άρρωστο. Από τα γραφεία δεν λύνεται τίποτε.

Και έτσι με τον τίτλο "ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ" προέκυψε ένα κείμενο 63 σελίδων, δυσνόητο, με αντιφάσεις, με ακατανόητους μετασχηματισμούς, ακόμη και με έλλειψη συντακτικού. Οι ξενοσπουδαγμένοι συντάκτες του φαίνεται ότι ξέχασαν τα ελληνικά.

Ένα απλό παράδειγμα:

4η Δ.Υ.Πε.: χαμηλοί δείκτες παραγόμενου έργου στο νοσοκομείο που προτείνεται η μετατροπή χρήσης του (Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων)και διαμόρφωση ροών εξυπηρέτησης ασθενών (με βάση τους δείκτες νοσηλευθέντες ανά ιατρό παθολογικού και χειρουργικού τομέα) στα υπό κοινή διοίκηση Νοσοκομεία Γ.Ν. Κιλκίς και Γ.Ν.-Κ.Υ. Γουμένισσας.

Όμορφη ελληνική σύνταξη!!!

Αμφιβάλλω αν οι άνθρωποι γνωρίζουν που είναι η Θεσσαλονίκη και που το Κιλκίς και η Γουμένισσα.

Χρόνια η Φλώρινα, η Πτολεμαίδα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά δεν είχαν παιδιάτρους. Χρόνια τα νησιά μας είχαν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς.

Πιστεύουν οι συντάκτες του παραπάνω "κειμένου" ότι θα καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές; Εμείς δεν το πιστεύουμε.

Οι άνθρωποι κοίταξαν μόνο νούμερα. Δεν έλαβαν υπόψη ιστορία, ασθενείς, γιατρούς, εξυπηρέτηση, κάλυψη επιδημιών κλπ. Και ξαφνικά διαπίστωσαν ότι κάποια νοσοκομεία δεν είχαν την κατάλληλη (για αυτούς) κίνηση. Νοσοκομεία, όπως το Ειδικών Παθήσεων, το οποίο όμως θυμούνται όλοι όταν ξεσπάσει κάποια επιδημία. Και δεν καταδέχθηκαν να κοιτάξουν την μακρόχρονη κίνηση και δράση του νοσοκομείου. Είναι τουλάχιστον
φαιδρό να ισχυρίζεσαι ότι ένα νοσοκομείο δεν είναι αποδοτικό και συγχρόνως να διορίζεις γιατρούς σ΄ αυτό (αλήθεια τι θα γίνουν οι νεοδιορισθέντες γιατροί;) και να έχεις υπό προκήρυξη και άλλες θέσεις.

Μα είναι κράτος αυτό; Δείχνει σοβαρότητα ή οπερέτα;

Και για να πούμε και κάτι άλλο: αντιστοίχισε κανείς την κίνηση άλλων κλινικών (ακόμη και πανεπιστημιακών) με την κίνηση του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων;
Άγγιξε κανείς τις πανεπιστημιακές κλινικές; Παρατήρησε κανείς ότι στον ίδιο όροφο νοσοκομείου υπάρχουν δυο ίδιας ειδικότητας κλινικές που η κάθε μία έχει ανεξάρτητη διεύθυνση και η κάθε μία προσπαθεί να αναπτύξει τα ίδια τμήματα (πχ καρδιολογικο, νεφρολογικό, γαστρεντερολογικό, κλπ);

Νομίζουν οι ιθύνοντες μας ότι το μόνο πρόβλημα της υγείας στη χώρα μας είναι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ; Ότι το μόνο πρόβλημα της υγείας στη χώρα μας είναι τα φακελλάκια του ΕΣΥ; Ότι το μόνο πρόβλημα της υγείας στη χώρα μας είναι τα ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ; Ότι το μόνο πρόβλημα της υγείας στη χώρα μας είναι η εκμετάλλευση των ασθενών από γιατρούς του ΕΣΥ;

Μας δουλεύουν οι άνθρωποι;

Ο υπουργός οφείλει να αποσύρει άμεσα το παραπάνω σχέδιο για την αναμόρφωση της υγείας. Ας αντιληφθεί ότι εκθέτει βασικά τον ίδιο (και είναι κρίμα αυτό). Όσο για τους συντάκτες του κειμένου καλύτερα να τους επιστρέψει στα πανεπιστήμια όπου δίδασκαν έως σήμερα.