Νοεμβρίου 30, 2011

AKMH-ANTIBIOTIKA-ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

Η επί μακρόν χρήση αντιμικροβιακών κατά της ακμής από το στόμα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα φαρυγγοαμυγδαλίτιδας.


Το γιατί γίνεται αυτό δεν είναι προς το παρόν γνωστό, αλλά μάλλον δεν σχετίζεται με  μεταβολή στον αποικισμό του φάρυγγα από group A streptococcus ή Streptococcus salivarius.


Βέβαια δεν διαφαίνεται τυχόν αλλαγή στην αντιμετώπιση της ακμής, μια και η μελέτη αυτή πρέπει να διασταυρωθεί και να τεκμηριωθεί πλήρως.


Αrch Dermatol. 2011;doi:10.1001/archdermatol.2011.355.

Νοεμβρίου 26, 2011

ΕΝΤΕΡΟΠΑΘΟΓΟΝΑ

1. Οι ταξιδιώτες και δη σε μακρυνά ταξίδια έχουν υψηλό κίνδυνο για λοίμωξη από μη τυφικη σαλμονέλλα και μάλιστα για βακτηριαιμία από το συγκεκριμένο παθογόνο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε ηλικίες 15-25 χρόνων και πάνω από 65 χρόνων.

2.  Σε ξενοδοχείο 5 αστέρων της Μ. Βρεττανίας, 80 άτομα νόσησαν από οξεία γαστρεντερίτιδα που οφειλόταν σε καμπυλοβακτηρίδιο. Η λοίμωξη εκδηλώθηκε μετά από γεύμα μαζικής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο.

BMC Infect Dis. 2011;doi:10.1186/1471-2334-11-277
ProMed 24-11-2011


MELBOURNE









Μια "ευρωπαική" μεγαλούπολη. Χωρίς ιδιαίτερο χρώμα, μια και έχει πολύ μικρή ιστορία-μολις 180 χρόνια. Ωστόσο, σωστά ρυμοτομημένη,εύκολη στην εξερεύνηση της, με πολύ πράσινο και πολλά πάρκα. Πόλη ευνομούμενη, πολίτες νομοταγείς. Και τα δύο άγνωστα παρ΄ ημίν. Η μεγαλύτερη εκτός Ελλάδος παροικία Ελλήνων-διεθνώς. Που φυσικά υπακούουν στους νόμους.  Τι μου έκανε εντύπωση; Το "γυναικομάνι"  (συγγνώμη για την έκφραση) που κυκλοφορούσε στους δρόμους. Μετά τις 10 το βράδυ γέμιζαν οι δρόμοι από τα νιάτα της Αυστραλίας που πήγαιναν για διασκέδαση με ελάχιστα εκατοστά υφάσματος επάνω τους Υποθέτω ότι αυτές είναι οι συνήθειες του τόπου. Απλώς δεν το έχω δει σε τέτοια έκταση σε άλλες μεγαλουπόλεις. Και έχω γυρίσει πολλές. 

Κατά τα άλλα η Αυστραλία (μια πολύ ακριβή για τα δικά μας δεδομένα χώρα) φαίνεται να απέχει από την κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη. 

Νοεμβρίου 22, 2011

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - ΧΙΙ - PCV13

Το FDA των ΗΠΑ συνιστά τη χορήγηση του 13δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε ενήλικες 50 ετών και άνω.

Inf Dis News 21-11-2011

Νοεμβρίου 12, 2011

ΝΟΣΟΣ ΧΕΙΡΩΝ - ΠΟΔΩΝ - ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Η νόσος χειρών-ποδών-στόματος, είναι μια ιογενής λοίμωξη κυρίως από τον ιό coxsackievirus A16 (ή enterovirus 71). Ο ιός χωρίς να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος προκαλεί επιδημίες που ταλαιπωρούν τα παιδιά.
Για τη λοίμωξη αυτή υπάρχουν ελπιδοφόρα νέα που αφορούν την παρασκευή εμβολίου κατά του enterovirus 71. Η μελέτη του εμβολίου πιστεύεται ότι θα τελειώσει σε 1 περίπου χρόνο και στη συνέχεια θα τεθεί σε κυκλοφορία.
Ακόμη ένα όπλο κατά των λοιμώξεων.

Medscape 2011

Νοεμβρίου 09, 2011

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

Πρόσφατα ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ η σύσταση για εμβολιασμό για ηπατίτιδα Β όλων των διαβητικών έως 60 χρόνων που είναι ανεμβολίαστοι.

Η σύσταση έχει να κάνει με τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης από τα σύνεργα παρακολούθησης του σακχάρου που πιθανόν να μοιράζονται από άτομο σε άτομο, ειδικά σε ιδρύματα.

Νοεμβρίου 07, 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Πρέβεζα, η πόλη που έγινε γνωστή  από τον Καρυωτάκη, ενώ  πριν πας σου φέρνει στο νου τη θλίψη του ποιητή, όταν την περιδιαβαίνεις σού διώχνει αυτή την αίσθηση. Γραφικά στενά, όμορφη παραλία, ήρεμοι άνθρωποι, καλοδιατηρημένα σπίτια.  Ένα μικρό στολίδι στο ελκυστικό διαμέρισμα της Ηπείρου. Το απρόσιτο κομμάτι  της Ελλάδας που τώρα με την «Εγνατία Οδό» έγινε πολύ προσεγγίσιμο. 












Κάνε τον πόνο σου άρπα.
Και γίνε σαν αηδόνι,
και γίνε σα λουλούδι.
Πικροί όταν έλθουν χρόνοι,
κάνε τον πόνο σου άρπα
και πέ τονε τραγούδι.

Μη δέσεις την πληγή σου
παρά με ροδοκλώνια.
Λάγνα σου δίνω μύρα
-- για μπάλσαμο -- και αφιόνια.
Μη δέσεις την πληγή σου,
και το αίμα σου, πορφύρα.
Λέγε στους θεούς “να σβήσω!”
μα κράτα το ποτήρι.
Κλότσα τις ημέρες σου όντας
θα σου 'ναι πανηγύρι.
Λέγε στους θεούς “να σβήσω!”
με λέγε το γελώντας.
Κάνε τον πόνο σου άρπα.
Και δρόσισε τα χείλη
στα χείλη της πληγής σου.
Ένα πρωί, ένα δείλι,
κάνε τον πόνο σου άρπα
και γέλασε και σβήσου.
                                                                                                                                                                                                                  Κ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Νοεμβρίου 06, 2011

ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν κρούσματα από ένα νέο τύπο του ιού της γρίπης, που μεταπηδά από τους χοίρους στον άνθρωπο.

Ο ιός φέρει το γονίδιο Μ  - που υπήρχε και στον Η1Ν1. Θεωρείται ότι το γονίδιο αυτό είναι υπεύθυνο για επιδημίες.

Η λοίμωξη που προκαλεί το νέο στέλεχος είναι ήπια (προς το παρόν).

Οι λοιμώξεις και οι επιδημίες, δεν πρόκειται να μας ξεχάσουν. Ο άνθρωπος ξεχνά ή αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξη τους.  Οι επιδημίες όμως θα συνεχίζονται και ο άνθρωπος θα πληρώνει το τίμημα του.


Pro Med 04-11-11

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑ


Κυκλοφορούν φήμες ότι αρκετοί γιατροί προερχόμενοι από ορισμένες από τις πρώην ανατολικές χώρες, παρακολούθησαν εκεί όχι κανονικές ιατρικές σχολές, αλλά σχολές τριετούς φοιτήσεως. Κάτι ας πούμε σαν παραϊατρικά επαγγέλματα. Αν όντως είναι έτσι και το κράτος μας τους αναγνώρισε τα πτυχία ως ισότιμα ιατρικής σχολής, τότε μήπως είναι και αυτό ένα ακόμη σκάνδαλο;;

Έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα από όσα βλέπουμε να γίνονται στον χώρο μας.

Όταν η εξαετής φοίτηση σου δίνει λίγα εφόδια, φανταστείτε η τριετής.

Και σκεφθείτε αν τέτοιοι πτυχιούχοι έχουν καταλάβει και θέσεις κλειδιά.

Μήπως είναι ώρα να αυξήσουμε τον χρόνο ειδίκευσης; Εννοώ στην παιδιατρική. Και δεν εννοώ μόνον για την παραπάνω κατηγορία. Αν δεν έχεις υπόβαθρο, τα επιπλέον χρόνια δεν θα σε κάνουν καλύτερο.

Η αύξηση του χρόνου ειδίκευσης είναι αδήριτη ανάγκη. Έχουμε ξαναγράψει γιαυτό. Η εμπειρία από τις εξετάσεις ειδικότητας είναι φοβερή.

ΕΠΟΧΗ ΓΡΙΠΗΣ

Παρά το ότι η συμμόρφωση του κοινού είναι μικρή στο εμβόλιο της γρίπης, να υπενθυμίσουμε ότι τώρα είναι η εποχή που πρέπει να εμβολιασθούν όσοι θέλουν να εμβολιασθούν.

Να σημειωθεί ότι η συμμόρφωση του υγιειονομικού κόσμου είναι εξαιρετικά μικρή: Πέρισυ το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης  σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας ήταν 8.12% πανελλαδικά. Εξαίρεση τα Ψυχιατρεία Θεσσαλονίκης (36.6%) και Πέτρας Ολύμπου (29.8%), το Νοσοκομείο Ρεθύμνου (21%), το Νοσοκομείο Χαλκίδας (18.9%) και το Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" Αθηνών (16%).

Οι οδηγίες εμβολιασμού παιδιών δεν έχουν αλλάξει: παιδιά υψηλού κινδύνου για γρίπη. Δηλ. κυρίως παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Νοεμβρίου 03, 2011

ΕΜΒΟΛΙΟ ΡΟΤΑ ΙΟΥ - ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι νέες επίσημες αντενδείξεις του εμβολίου κατά του ιού Ρότα είναι:
1. ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση εμβολίου ή σε συστατικό του εμβολίου
2. παιδιά με βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
3. ιστορικό εγκολεασμού

MMWR 21-10-2011