Μαρτίου 29, 2012

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με κυστική ίνωση λαμβάνουν συχνά αντιβιοτικά, και μάλιστα σε δόσεις μεγαλύτερες του συνήθους. Αυτό για να ελεγθχούν οι λοιμώξεις, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμα να επιμηκυνθεί ο βίος των ασθενών.

Πιθανόν όμως ο τρόπος αυτός της εντατικής αντιβιοθεραπείας να μην είναι η σωστότερη προσέγγιση της νόσου. Μεγάλο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά, με αποτέλεσμα να επέρχεται τελικά πιθανόν ζημία αντί όφελος από τη χρήση αντιμικροβιακών.

Μένει να αποδειχθεί ευρύτερα η άποψη αυτή, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθούν άλλες προσεγγίσεις του προβλήματος.

FirstWord  March 2012
Proc Nat Ac Sc (USA)

Μαρτίου 28, 2012

ΓΡΙΠΗ - ΕΙΔΙΚΟ ΓΟΝΙΔΙΟ


Βρέθηκε γονίδιο (IFITM3) το οποίο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την  μεγαλύτερη ευαισθησία που έχουν μερικοί άνθρωποι στη γρίπη. Αν όντως είναι έτσι και καταστεί δυνατός ο έλεγχος του γονιδίου, τότε αυτό θα βοηθήσει στο να ανευρίσκονται ευκολότερα αυτοί που θα έχουν περισσότερη ανάγκη για εμβολιασμό.

FirstWord March 2012

Μαρτίου 27, 2012

Shiga toxin και αζιθρομυκίνη

                                                                                                                             
Ασθενείς με λοίμωξη    από Shiga toxin-producing E. coli (STEC) έχουν μικρότερα ποσοστά μακρόχρονης φορίας αν λάβουν αζιθρομυκίνη, και ασθενείς με μακρόχρονη φορία από STEC αρνητικοποιούνται αν λάβουν 3 ημέρες αζιθρομυκίνη. 

 JAMA. 2012;307:1046-1052.


Μαρτίου 26, 2012

ΕΠΕΤΕΙΟΙ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  25-03-2012

Eκλογίκευση της επετείου και της ψήφου
Tου Χρήστου Γιανναρά
Γιατί συνεχίζουν οι κυβερνήσεις του Eλλαδιστάν να εορτάζουν «εθνικές επετείους»; Γιατί οι παρελάσεις, οι δοξολογίες, τα κενορρήμονα διαγγέλματα; Tα δύο κόμματα, που κυβερνούν από το '74 ώς σήμερα τη χώρα, έχουν περίτρανα αποδείξει την περιφρόνηση και τη χλεύη τους για όλα, μα όλα όσα συμβολίζουν ή θυμίζουν η 25η Mαρτίου και η 28η Oκτωβρίου. Ψέματα;
Tην ελευθερία, για την οποία τότε, στα γεγονότα που τιμώνται με τις επετείους, δεκάδες χιλιάδων Eλλήνων θυσίασαν όχι εισοδήματα ή δικαιώματα αλλά τη ζωή τους, αυτή την ελευθερία τη βγαλμένη, κυριολεκτικά, από τα κόκαλα των Eλλήνων τα ιερά, την πούλησαν, ωμά και χυδαία, οι πολιτικοί στους διεθνείς τοκογλύφους. Yπέταξαν την πατρίδα στον ζυγό εξωφρενικού χρέους, μόνο για να συντηρούν το πελατειακό κράτος της ρεμούλας, της μανιασμένης ψηφοθηρίας, της ασύδοτης αδικίας και λωποδυσίας. Tιμούν δήθεν τους αγώνες για ελευθερία οι αυτουργοί ομολογημένης απεμπόλησης της εθνικής κυριαρχίας. Aυτοί που αλυσόδεσαν χεροπόδαρα παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα σε σκλαβιά ανυπόφορη τερατώδους δανεισμού, καταδίκη λιμοκτονίας, ατίμωσης στο διηνεκές του ελληνικού ονόματος.
Ποια διάσωση της ελληνικότητας να γιορτάσουν σε εθνικές επετείους τα κόμματα που μεθοδικά και προμελετημένα αφελλήνισαν τον λαό επί τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια; Bίαια και αυθαίρετα, ερήμην του λαού, έσπασαν τη συνέχεια δύο χιλιάδων χρόνων ελληνικής γραφής επιβάλλοντας το μονοτονικό σύστημα, κατάργησαν ή αχρήστευσαν ετσιθελικά τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολειά. Kαι μόνο με τα δύο αυτά εν ψυχρώ εγκλήματα απέκοψαν τον Eλληνα από την ενιαία γλωσσική του παράδοση, κάτι που δεν είχαν κατορθώσει ούτε τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς στους Tούρκους ούτε το ξερίζωμα από πανάρχαιες κοιτίδες του Mικρασιατικού, Ποντιακού και της Aνατολικής Pωμυλίας Eλληνισμού. Σήμερα ο πληθυσμός της Eλλάδας, ο κάτω των σαράντα ετών, δεν καταλαβαίνει να διαβάσει ούτε καν τον Pοΐδη ή τον Παπαδιαμάντη, και η αττική διάλεκτος ή η ποίηση της εκκλησιαστικής λατρείας τού είναι ξένη γλώσσα. Πρόκειται για πολιτισμικό εξανδραποδισμό, που οι αυτουργοί του κυκλοφορούν αδίκαστοι και ατιμώρητοι στην πασαρέλα της δημοσιότητας. Kαι ζητάνε την ψήφο μας, για να συνεχίσουν το πρακτοριλίκι συμφερόντων και σκοταδισμού.
Aυτοί είναι που στήνονται καμαρωτοί στις εξέδρες, για να αποτίσει στα πρόσωπά τους η νεολαία, μαθητιώσα και στρατευμένη, τιμή και σεβασμό για την πατρίδα, τους αγώνες της και τα θυσιασμένα παιδιά της - να εισπράξουν τον σεβασμό και την τιμή αυτοί, που έκαναν ό,τι πιο δόλιο μπορούσαν για να αφανιστεί η ιστορική συνείδηση, το φρόνημα των Eλλήνων. Aπάλειψαν από τα σχολικά βιβλία, στα κρίσιμα πρώτα χρόνια του Δημοτικού, ακόμα και τα ονόματα των ηρώων αγωνιστών της ελευθερίας. Xλεύασαν και συκοφάντησαν την πολιτισμική αντίσταση των Eλλήνων στον εξισλαμισμό τους την αποτυπωμένη συμβολικά στο «Kρυφό Σχολειό». Προπαγάνδισαν τον ραγιαδισμό, την υποταγή στις ντιρεχτίβες για «συμφιλίωση με τους γείτονες» αποκαλώντας το φριχτό μακέλεμα του Mικρασιατικού Eλληνισμού «στριμωξίδι» στην παραλία της πυρπολούμενης Σμύρνης. Yποχρέωσαν τα Eλληνόπουλα να ξεκινάνε τη μελέτη της Iστορίας με το δόγμα που πρότασσε το βιβλίο τους ότι «η οικονομία κινεί την Iστορία» - την κινεί ο μπεζαχτάς, οι παντοδύναμες αγορές.
Ξερίζωσαν μεθοδικά τα ζωτικά ριζώματα της ελληνικότητας από την ψυχή του Eλληνα. Aλλά συνέχισαν το ρεσιτάλ υποκρισίας, παρελάσεις και διαγγέλματα στις «εθνικές επετείους». Δεν είναι λοιπόν παρανοϊκό να μας μιλάνε πάλι σήμερα για «σωτηρία» της χώρας οι χαλασοχώρηδες υποκριτές; Aς μας πει ο κ. Σαμαράς, τίμια και συγκεκριμένα, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, ποιος από το κόμμα του θα διαχειριστεί τη ρημαγμένη παιδεία, ποιος θα αναλάβει να εξουδετερώσει τα θεσμικά μετερίζια του εθνομηδενισμού που άφησε πίσω της η κ. Γιαννάκου και ο ανεκδιήγητος Σπηλιωτόπουλος; Πώς θα συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα, από την αρχηγία του, και οι «τρώσαντες» και οι «ιατήρες»; Ποια στελέχη του θα διαχειριστούν την οικονομία συμπλέοντας στο κόμμα με τον ολετήρα Aλογοσκούφη, ή θα δρομολογήσουν την ανάπτυξη, με παραστάτη κομματικό τον μαγίστορα της μικροπολιτικής ιδιοτέλειας Σιούφα;
O κ. Σαμαράς έχει αφομοιώσει λίγο λιγότερο από τον κ. Bενιζέλο τις κομματικές παρωπίδες: έχει στα υπέρ του ότι τόλμησε κάποτε τη ρήξη με το κόμμα που τον ανέδειξε. Θα μπορούσε ίσως ευκολότερα να καταλάβει το προφανές: Oτι, με δεδομένη και εκρηκτική την αγανάκτηση και οργή των Eλλήνων, θα ήταν πιθανότερο να κέρδιζε την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση όποιο από τα δύο κυβερνητικά κόμματα μπορούσε να δεσμευτεί αξιόπιστα, παρά τα ασύγγνωστα εγκλήματά του στο άμεσο παρελθόν, σε μια υπόσχεση: Oτι, αν πλειοψηφήσει, θα κυβερνήσει εφαρμόζοντας το ασυμβίβαστο του υπουργικού με το βουλευτικό αξίωμα - πριν και από την επίσημη (νομοθετημένη) θεσμοποίησή του που αμέσως μετά θα επιδιώξει.
Mοιάζει κοινή πια συνείδηση ότι η συγκεκριμένη αυτή πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και κλίματος. Nα περιορίσει δραστικά τις καταγωγικές αφετηρίες του πελατειακού κράτους, να φράξει τα κεντρικά κανάλια αλυσίδωσης του ρουσφετιού. Nα επανασυνδέσει τα κόμματα με την κοινωνία, με την ανθρώπινη ποιότητα που αναδείχνεται στον κοινωνικό στίβο, να αξιοποιηθεί η πείρα και η σοφία, η εξειδίκευση και η πιστοποιημένη δημιουργική τόλμη.
Tο ασυμβίβαστο υπουργικού και βουλευτικού αξιώματος, σε άμεση εφαρμογή στα σημερινά δεδομένα, θα αποκαταστήσει τον βουλευτή στο λειτούργημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της νομοθετικής ευθύνης, στις υποχρεώσεις αντιπροσώπευσης του λαού, θα τον ελευθερώσει από τον ευτελισμό να είναι πιόνι του φεουδάρχη αρχηγού που ορίζει αυτός ποιες, σπάνιες φορές, θα ψηφίζει κατά συνείδηση ο βουλευτής και όχι σαν ανδρείκελο. Aλλά ελευθερώνει το ασυμβίβαστο και τον ταλαντούχο ηγέτη να τολμήσει τομές ανεμπόδιστος από εσωκομματικές βαρονίες υπουργήσιμων στελεχών και εξισορροπήσεις απαιτήσεων της «βάσης».
H προεκλογική δέσμευση για εφαρμογή άμεση (όχι νομοθέτηση στο μέλλον) του ασυμβίβαστου θα έδινε στους ψηφοφόρους τη μοναδική λογική αιτιολόγηση προκειμένου να ξαναψηφίσουν τους αυτουργούς των εγκλημάτων που έχουν μεταβάλει τη ζωή μας σε αδιέξοδο βασανισμό. H μόνη δυνατότητα για μια έμπρακτη αίτηση της συγγγνώμης του λαού από τους αυτουργούς ή συνεργούς ανήκεστης καταστροφής του Eλληνισμού.

TΟ ΔΕΝΤΡΟ



Το κοιτούσε επί ώρα.
Τι μπορεί να σημαίνει ένα δέντρο;
Ένα μοναχικό δέντρο;
Μπορεί τίποτε.
Μπορεί όμως και τα πάντα.


ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ


Στη ζώνη μηνιγγίτιδας της Αφρικής, πολλά είναι τα κρούσματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας.

Στην παρούσα περίοδο συχνότερες είναι οι οροομάδες Α και W135.

Μαρτίου 25, 2012

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Τότε μια χούφτα φτωχοί Έλληνες αποτίναξαν τον ζυγό της αυτοκρατορίας  και φτιάξαν μια πατρίδα για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Τώρα οι πουλημένοι πλουτοκράτες αφεντάδες μας, πήραν την πατρίδα και την έκαναν αποικία.
Θυμηθείτε τη διαφορά όπου και όταν πρέπει.




Μαρτίου 22, 2012

ΕΜΒΟΛΙΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ


Σε μια πρόσφατη συζήτηση, ειπώθηκε ότι έχω διαφοροποιηθεί σε ένα  x εμβόλιο. Λανθασμένη εντύπωση. Πάγια αρχή την οποία υποστηρίζω από χρόνια είναι "υπάρχει εμβόλιο; χορηγείστε το".

Όποιος παρακολουθεί τις ομιλίες μου και - κυρίως - τα γραπτά μου, το αντιλαμβάνεται αμέσως. Βέβαια το ότι κάποια εμβόλια ίσως θεωρούνται ολιγότερο αναγκαία από κάποια άλλα, αυτό είναι αλήθεια. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τη γενική αρχή και δεν σημαίνει ότι το λιγότερο αναγκαίο δεν πρέπει να χορηγείται.

Μαρτίου 21, 2012

ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ





Πᾶνε κι ἔρχονται οἱ ἄνθρωποι πάνω στὴ γῆ.
Σταματᾶνε γιὰ λίγο, στέκονται ὁ ἕνας
ἀντίκρυ στὸν ἄλλο, μιλοῦν μεταξύ τους.
Ἔπειτα φεύγουν, διασταυρώνονται, μοιάζουν
σὰν πέτρες ποὺ βλέπονται.
Ὅμως, ἐσύ,
δὲ λόξεψες, βάδισες ἴσα, προχώρησες
μὲς ἀπὸ μένα, κάτω ἀπ᾿ τὰ τόξα μου,
ὅπως κι ἐγώ: προχώρησα ισα, μὲς ἀπὸ σένα,
κάτω ἀπ᾿ τὰ τόξα σου. Σταθήκαμε ὁ ἕνας μας
μέσα στὸν ἄλλο, σὰ νάχαμε φτάσει.
Βλέποντας πάνω μας δυὸ κόσμους σὲ πλήρη
λάμψη καὶ κίνηση, σαστίσαμε ἀκίνητοι
κάτω ἀπ᾿ τὴ θέα τους -


Ἤσουν νερό,
κατάκλυσες μέσα μου ὅλες τὶς στέρνες.
Ἤσουνα φῶς, διαμοιράστηκες. Ὅλες
οἱ φλέβες μου ἔγιναν ἄξαφνα ἕνα
δίχτυ ποὺ λάμπει: στὰ πόδια, στὰ χέρια,
στὸ στῆθος, στὸ μέτωπο.
Τ᾿ ἄστρα τὸ βλέπουνε, ὅτι:
δυὸ δισεκατομμύρια μικροὶ γαλαξίες καὶ πλέον
κατοικοῦμε τὴ γῆ.

N. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

ΚΟΚΚΥΤΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ


Πολλά κρούσματα κοκκύτη και στην Αυστραλία. Το πρόβλημα είναι διεθνές. Το νέο στέλεχος της μπορντετέλλας, που ονομάσθηκε Ρ3, παράγει περισσότερη κοκκυτική τοξίνη, και ευθύνεται κυρίως για τα κρούσματα αυτά. Σημαντικό ρόλο παίζει και η εξασθένηση της ανοσίας που ανακυκλώνει τη λοίμωξη, μέσω των ενηλίκων.

Συνεπώς, χρειάζεται συστηματικός και μαζικός εμβολιασμός των παιδιών, αναμνηστικές δόσεις στους ενήλικες και βέβαια προσπάθεια για παρασκευή καλύτερων και αποτελεσματικότερων αντικοκκυτικών εμβολίων.

Μαρτίου 16, 2012

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ - ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Αν και η χρονική αυτή περίοδος του έτους, είναι η εποχή που εκδηλώνεται η μηνιγγίτιδα, ωστόσο 7 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης σε διάστημα 2 μηνών δεν είναι κάτι συνηθισμένο, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια.

Τέσσερεις μικροβιαιμίες (μηνιγγιτιδοκοκκαιμίες) και 3 μηνιγγίτιδες στην Παιδιατρική Κλινική του ΝΕΠΘ. Πέντε από τα 7 αυτά παιδιά ήσαν εμβολιασμένα. Θα έχει ενδιαφέρον να δουμε τις οροομάδες που ευθύνονται για η λοίμωξη.

Το ερώτημα είναι: μήπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος αρχίζει νέα εμφάνιση; Η πορεία του μικροβίου ήταν πάντα κυμαινόμενη - κυκλική αν μπορούμε να πούμε. Θα το δείξει το άμεσο μέλλον.

Η κλινική πράξη πάντως δείχνει ότι το μόνο εμβόλιο που εξαφάνισε το αντίστοιχο πολυσακχαριδικό παθογόνο ήταν αυτό του αιμοφίλου.  Αν και ο αιμόφιλος άρχισε και αυτός να κάνει δειλά-δειλά την επανεμφάνιση του μετά από πολλά-πολλά χρόνια.

Μαρτίου 13, 2012

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟ

Λιγότερο από 1% των παιδιών  με αλλεργία στο αυγό μπορεί να εμφανίσουν αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης. Αυτό προκύπτει από μελέτη 660 παιδιών ηλικίας 6 μην έως 13 χρ (μέση ηλικία 5 χρόνων).

Η ύπαρξη αλλεργίας βασίστηκε στο κλινικό ιστορικό, σε θετικό δερματικό τεστ ή/και σε θετική ανσοσφαιρίνη Ε.

Η αντίδραση στα λίγα παιδιά ήταν ήπια.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι για τη χορήγηση εμβολίου δεν χρειάζεται να προηγηθεί δερματικό τεστ ούτε να χορηγηθεί τμηματικά το εμβόλιο.

Khan FS. Abstract #265
Presented at American Academy of Allergy, Asthma & Immunology 2012 Annual Meeting
March 2-6, 2012; Orlando, Fla..

Μαρτίου 12, 2012

ΣΥΦΙΛΗ

Μετά την αναφορά για την αύξηση της νόσου στην Ευρώπη, ανανκοινώνονται πολύ αυξημένα ποσοστά στις ΗΠΑ και ειδικά στην περιοχή της Καλιφόρνιας.

Απαιτείται επαγρύπνηση των γιατρών αλλά και μεγάλη προσοχή στις σχέσεις, ιδιαίτερα των νέων.

Οι λοιμώξεις (παλιές και νέες) δεν πρόκειται να μας ξεχάσουν.

ProMed 11-03-2012   

Η ΛΙΜΝΗ







Παγωνιά και καταχνιά.
Ψιλόβροχο.
Διαβάτες ελάχιστοι.
Οι πάπιες να προσπαθούν να παίξουν με το νερό παρακαλώντας - για ποιο πράγμα άραγε;
Και η μοναξιά να γλιστρά πάνω στα παγωμένα νερά της λίμνης…..

(Καστοριά 10-03-2012)


Μαρτίου 11, 2012

"ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΤΙ" ΣΕ ΝΕΟΓΝΟ








Haemophilus influenzae (nontypable)

Μαρτίου 09, 2012

ΡΟΤΑ ΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΑ

Το εμβόλιο του Ρότα ιού μπορεί να χορηγείται σε πρόωρα με ασφάλεια. Η αποτελεσματικότητα του φαίνεται να είναι ίδια με αυτή σε τελειόμηνα νεογνά. Αυτό έδειξε μελέτη με το μονοδύναμο εμβόλιο.

Βέβαια είναι γνωστό ότι όλα τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται άφοβα στα πρόωρα, κάτι που επιβεβαιώνει και αυτή η μελέτη.

Μαρτίου 07, 2012

CHAGAS DISEASE


Η ν. Chagas, λοίμωξη που οφείλεται στο  T. cruzi, δεν είναι πλέον εξωτικό νόσημα. Με τις μετακινήσεις πληθυσμού παρατηρείται και σε πιο προηγμένες χώρες.

Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί κατά την κύηση,  με συνέπεια το νεογνό να διατρέχει κίνδυνο αν δεν θεραπευθεί με αντιπαρασιτικά.

Καλό θα ήταν έγκυες που ζουν σε ενδημικές περιοχές  ή έχουν επιστρέψει από τέτοιες περιοχές, καθώς και έγκυες που έλαβαν μετάγγιση να κάνουν σχετικό έλεγχο.

Μαρτίου 01, 2012

Βartonella henselae

H νόσος εξ αμυχής γαλής, είναι σχετικά σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από τη Βartonella henselae. Προσβάλλει παιδιά και ενήλικες. Ερώτημα προκαλούσε η προσβολή της εγκύου και η επίπτωση στο έμβρυο. Από εκτενή μελέτη, φαίνεται ότι  το έμβρυο δεν κινδυνεύει από τη λοίμωξη της μητέρας.

Obstet Gynecol 2012.