Ιουνίου 30, 2012

ΣΠΑΣΜΟΙ

Σε παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία και σε παιδιά με κακοήθεια για την οποία λαμβάνουν χημειοθεραπεία, πρέπει να γίνεται μαγνητική εγκεφάλου στο πρώτο επεισόδιο σπασμών.
Και τούτο διότι μπορεί να ύπάρχει κάποια επιπλοκή, πχ ισχαιμικό επισόδιο στην αναιμία ή  επιπλοκή από το ΚΝΣ στην κακοήθεια.

Ιουνίου 28, 2012

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ


Η πνευμονική μυκοπλασματική λοίμωξη παρά το ότι τυπικά δίνει ακτινολογική εικόνα με διάσπαρτα ευρήματα, μπορεί να προκαλεί ετερόπλευρη λοβώδη πύκνωση (<10%) ή μικρές αμφοτερόπλευρες πλευριτικές συλλογές (περίπου 20% των περιπτώσεων).



Ιουνίου 22, 2012

ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ

Στον Καναδά εφαρμόσθηκε ένα πρόγραμμα συστηματικού εμβολιασμού κατά της ανεμευλογιάς. Το αποτέλεσμα ήταν μείωση κατά 81-86% των εισαγωγών στα νοσοκομεία από τη νόσο. Το ποσοστό ανεμευλογιάς από διαφυγή ήταν μικρό και παρατηρήθηκε κυρίως σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις.  Παρατηρήθηκε επίσης έμμεση ανοσία λόγω του εμβολιασμού.


Ιουνίου 21, 2012

ΘΡΑΣΟΣ ... ΑΠΥΘΜΕΝΟΝ

Ο άνθρωπος που διέλυσε το σύστημα υγείας, ο άνθρωπος που αποδιοργάνωσε τα νοσοκομεία, ο άνθρωπος που επί υπουργίας του οι αποφάσεις πήγαιναν και ερχόντουσαν αλληλοσυγκρουόμενες, ο άνθρωπος αυτός έκανε φασαρία γιατί δεν τον έκαναν υπουργό. Μα δεν υπήρχε τίποτε άλλο να διαλύσει. Τα είχε ρημάξει όλα.

Ο έτερος κορυφαίος, αυτόςπου υπέγραφε χωρίς να διαβάζει, αυτός που μας οδηγούσε στην καταστροφή εν μέσω της αφελείας του (!!), ωρυόταν κι αυτός γιατί δεν του έδωσαν υπουργικό θώκο. Για να κάνει τι; Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία για να υπογράφεις χαρτιά που δεν ξέρεις σε τι αναφέρονται. Αυτό το κάνει και ο τελευταίος υπάλληλος του υπουργείου.

Οι καρεκλοκένταυροι δεν λένε να βάλουνε μυαλό.

Ιουνίου 20, 2012

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (PCV13) - XIV - ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ


Όπως είναι γνωστό, οι ενήλικες είναι σε αυξημένο κίνδυνο για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις. Ιδιαίτερα οι άνω των 50 χρόνων και ακόμη πιο ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή έχουν υποκείμενες καταστάσεις που προδιαθέτουν σε πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.

Σε μελέτες διαπιστώθηκε ότι το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο έχει πολύ καλή αποτελεσματικότητα και προσφέρει επίσης σημαντική προστασία στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο έλαβε έγκριση για χρήση στις ηλικίες αυτές,

Στη χώρα μας η ένδειξη για ενήλικες άνω των 50 χρόνων περιελήφθηκε πρόσφατα στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Έτσι το εμβόλιο (είναι το ίδιο το παιδιατρικό) χορηγείται με μηδενική συμμετοχή, μια και καλύπτεται από όλα τα ταμεία.


Ιουνίου 19, 2012

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ 2012-2013

Το νέο εμβόλιο γρίπης για  την περίοδο 2012-2013 θα έχει την παρακάτω σύνθεση: 
  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus;
  • A/Victoria/361/2011 (H3N2)-like virus;
  • Β/Wisconsin/1/2010-like virus.
WHO

Ιουνίου 15, 2012

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

Επιδημία ηπατίτιδας C ξέσπασε σε νοσοκομείο μιας πόλης των ΗΠΑ προσβάλλοντας 20 ασθενείς. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ο ίδιος τύπος του ιού σε όλους και πιστεύετε ότι προκλήθηκε από άτομο του νοσηλευτικού προσωπικού που χρησιμοποιούσε την ίδια σύριγγα σε περισσότερα του ενός άτομα.

Να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα C μεταδίδεται πολύ εύκολα με τον τρόπο αυτό και μάλιστα με μικρότερο ιικό φορτίο από ότι ο ιός της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους και ακόμη χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση και συνεχής επιτήρηση για την τήρηση των κατάλληλων μέτρων πρόληψης.

Ιουνίου 14, 2012

ΟΔΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Περπατώντας μια από αυτές τις μέρες στην οδό Ανεξαρτησίας των Ιωαννίνων (για μένα ο γραφικότερος δρόμος της πόλης, που δυστυχώς τον αφήνουν να καταρρέει) έπιασα κουβέντα με ένα παλιό και κάποιας ηλικίας Γιαννιώτη, που μου είπε πολλά και ενδιαφέροντα - τόσο γαι την πόλη όσο και για την πολιτική κατάσταση.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούς απόψεις από έναν απλό πολίτη, που δεν ασχολείται με την πολιτική, που δεν είναι ενταγμένος σε κόμματα. Να δεις πως βλέπει την κατάσταση, πως βιώνει το χάος της πατρίδας μας. Με πολιτική ανάλυση που με ξάφνιασε, ο Χρήστος ο Τσιάτουρας με έπεισε για ορισμένα πράγματα, παρόλο που διαφωνούσα -και συνεχίζω να διαφωνώ-ριζικά. Ωστόσο, οι γνώσεις του σε πρόσφατα και πολύ παλαιότερα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα ήταν τεκμηριωμένες και σωστές.

Είναι αυτό που λένε, ότι ο θυμόσοφος λαός μας μέσα από τη διαβίωση και την αντιμετώπιση των αναγκών επιβίωσης αποκτά μια πιο σωστή διάσταση των πραγμάτων από αυτή που θέλουν να μας επιβάλλουν ο τύπος και τα "μιντεια" καθώς και τα πάσης φύσεως συμφέροντα.

Οι παρακάτω στίχοι είναι του φίλου Γιαννιώτη που είχε την ικανότητα να τους διατυπώσει εκείνη τη στιγμή, όπως συνέθεσε και πολλά άλλα στιχάκια (όχι πάντα πολιτικά), που τα κράτησα για κάποια άλλη φορά.


Οι πολιτικοί  μας πήρανε τα χρήματα
Τα βγάλανε στην Ελβετία
Και κάναν την Ελλάδα μας
Να βγει στην επαιτεία                                                                               

Μας δέσανε στο ΔΝΤ
Τα χέρια και τα πόδια
Και στο παχνί μας βάλανε
Να ζούμε σαν τα βόδια









Ιουνίου 12, 2012

ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ


Η επαφή με ζώα ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης εντερικών παθογόνων, με συχνότερα τα: καμπυλοβακτηρίδιο, κρυπτοσπορίδιο, σαλμονέλλα.


Clin Infect Dis. 2012;54:S472



Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, και φυσικά πάντα χρειάζεται προσήλωση στους κανόνες προσωπικής υγιεινής.  

Ιουνίου 11, 2012

ΙΛΑΡΑ - XI

Από πέρισυ τον Ιούνιο ΄"ανέβασα" έξη φορές το θέμα της ιλαράς. Αυτή είναι η 7η ανάρτηση σε ένα χρόνο.

Δυστυχώς οι περιπτώσεις ιλαράς δεν υφέθηκαν. Αντίθετα πολλαπλασιάστηκαν. Ιρλανδία, Ισραήλ, Μ. Βρετανία, Σομαλία, Πακιστάν είναι μερικές χώρες όπου τα κρούσματα διπλασιάστηκαν έως και πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρισυ. Οι ΗΠΑ εμφάνισαν το 2011 τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από το 1996.

Ο μόνος φραγμός στη νόσο είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Κάλυψη που να εγγίζει ή να υπερβαίνει το 90%.

Ας προσπαθήσουμε όλοι να αυξήσουμε την κάλυψη στη χώρα μας.

Και να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι δεν αποτελεί πλέον αντένδειξη για εμβολιασμούς, όπως πολύ παλιά πιστευόταν.

Ιουνίου 08, 2012

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ



Οι εισπνοές με υπέρτονο διάλυμα δεν φαίνεται να μειώνουν την συχνότητα με την οποία βρε΄φη και παιδιά με κυστική ίνωση χρειάζονται λήψη αντιβιοτικών για επιπλοκές από το αναπνευστικό.




Ιουνίου 04, 2012

ΠΕΡΙ..... "ΛΟΙΜΩΔΩΝ"

Η ιστορικότερη κλινική της πόλης, η κλινική που λειτουργεί με όλους τους δεοντολογικούς κανόνες, η κλινική που ασχολείται με τον άρρωστο προσβλέποντας στην εξυπηρέτηση του και μόνον, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς συμφέροντα, χωρίς ρουσφετολογικά δεδομένα, η κλινική λοιπόν αυτή ακόμη ταλανίζεται με τις απείρου κάλους αποφάσεις του Υπουργείου.

Θα κλείσει ή δεν θα κλείσει;

Αλεπάλληλες, αντικρουόμενες αποφάσεις των "αρμοδίων" σε λίγο μόνον διάστημα: στην αρχή θα πήγαινε στην Γουμένισσα, μετά θα μεταφερόταν στο Παπανικολάου, στη συνέχεια κατέληξε στο Γ. Γεννηματάς, αλλά αργότερα θεωρήθηκε καλό να προσαρτηθεί στο ΑΧΕΠΑ. Όμως ούτε αυτό ταίριαζε γιαυτό αποφασίστηκε να παραμείνει εκεί που είναι. Για πόσο όμως ακόμη; Διότι οι ευφυείς του Υπουργείου ξανααποφάσισαν και είπαν ότι στο Λοιμωδών θα γίνει Κέντρο Υγείας με 10 κρεβάτια Παιδιατρικής και 7 ειδικούς (!!!! ναι στα 10 κρεβάτια, 7 ειδικοί). Το αλαλούμ σε όλο του το μεγαλείο.

Οι άνθρωποι (όλοι, από τον υπουργό που υπογράφει έως τους διοικούντες) είναι ανεγκέφαλοι, ανίκανοι, επικίνδυνοι.

Συγχρόνως δεν θίγονται ούτε καν ελέγχονται κλινικές όπου το μόνο που κάνουν είναι η συλλογή "ερευνητικών" πρωτοκόλλων και η αποθησαύριση των εκαντοντάδων χιλιάδων ευρώ που διατίθενται από όπου διατίθενται.

Αλλά βέβαια εκεί επιτρέπονται όλα. Είναι οι πεφωτισμένοι. Οι ταγοί του πνεύματος που οδήγησαν την Ελλάδα στο σκότος, και που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως δεν θα χάσουν τις περιουσίες τους αν τυχόν και η κάλπη δεν αναδείξει τον εκλεκτό τους. Οι άνθρωποι που τρεις φορές το μήνα μπορεί να υποστηρίζουν εξίσου τρία διαφορετικά προϊόντα. Και να αναρωτιέσαι, ποιο είναι το καλύτερο. Φυσικά αυτό που πληρώνει καλύτερα. Θα μου πεις οι πολιτικοί κάνουν τόσες κολοτούμπες, ο κόσμος δεν θα κάνει;

Aπαιτείται ανατροπή - ισχυρή - που να ξηλώσει όλο το κατεστημένο. Να καθαρίσει η χώρα. Και να αρχίσουν όλα από το μηδέν.

Ιουνίου 03, 2012

ΚΡΥΠΤΟΣΠΟΡΙΔΙΟ

Επιδημία κρυπτοσποριδίασης αναφέρεται σε περιοχές της Μ. Βρετανίας. Τα κρούσματα είναι σε ηλικίες 15 - 45 χρόνων.
Το παράσιτο, ως γνωστόν, προκαλεί κοιλιακά άλγη, διάρροιες, πυρετό, αφυδάτωση αλλά και κακουχία.
Επειδή μεταδίδεται με μολυσμένα νερά και τρόφιμα, καλό είναι να προσέχουμε πολύ τη θερινή περίοδο, τι πίνουμε και τι τρώμε.
Καλό πλύσιμο των τροφών που καταναλώνονται ωμές και φυσικά καλό πλύσιμο των χεριών.