Απριλίου 23, 2013

ΙΛΑΡΑ - ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑ

Επιδημία ιλαράς στην Αγγλία με πολυάριθμα κρούσματα. Το 2012 είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων 20 χρόνων, ενώ το 2013 η ιλαρά συνεχίζει και ο αριθμός κρουσμάτων συνεχώς αυξάνει.

Το μεγάλο ποσοστό ανεμβολιάστων ατόμων λόγω της ατυχούς σύνδεσης του εμβολίου με τον αυτισμό έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Πιστεύεται ότι περίπου 2.000.000 παιδιά είναι επίνοσα σήμερα.

ProMed 21-04-2013


Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ας δει τα αποτελέσματα αυτά.

Απριλίου 21, 2013

H. pylori

Σε πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη διερευνήθηκε το κατά πόσον η αμυγδαλεκτομή θα βοηθούσε την εκκρίζωση του H. pylori  σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία. Το σκεπτικό ήταν μήπως
ο αμυγδαλικός ιστός αποτελούσε δεξαμενή του ελικοβακτηριδίου.

Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Ωστόσο, οι συγγραφείς προτρέπουν σε μεγαλύτερες μελέτες.

 2013 Mar;92(3):127-32

ΠΟΙΗΣΗ-15


Φωνές


Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες
εκείνων που πέθαναν, ή εκείνων που είναι
για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.
Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·
κάποτε μες στην σκέψι τες ακούει το μυαλό.
Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν
ήχοι από την πρώτη ποίηση της ζωής μας -
σα μουσική, την νύχτα, μακρυνή, που σβύνει.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης 



Απριλίου 15, 2013

ΙΟΣ Η7Ν9


Τελευταία ανακοίνωση (14 Απριλίου) των Κινεζικών Αρχών προσδιορίζει τον μέχρι τώρα αριθμό πρoσβληθέντων ατόμων από τον ιό Η7Ν9 σε 60, από τους οποίους 13 απεβίωσαν (~ 22%). 

Μικρός ο αριθμός των ασθενών μπροστά στα εκατομμύρια του πληθυσμού. Ωστόσο, πολύ μεγάλο το ποσοστό θνητότητας.

Το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο ιό, εστιάζεται στο γεγονός ότι είναι ο πιο λοιμογόνος από τους ιούς Η7, μεταδίδεται πιο εύκολα και μπορεί να μετεξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία ιό, προκαλώντας επιδημίες.

ProMed 14-04-2013
NEJM  April 11 2013

Απριλίου 13, 2013

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β

Το υψηλό ιικό φορτίο της μητέρας είναι ο κυριότερος παράγοντας μετάδοσης ηπατίτιδας Β στο νεογνό. Σχετίζεται με την παρουσία e αντιγόνου και είναι ανεξάρτητο από τη χορήγηση ανοσοπροφύλαξης στο νεογνό. 

Σε μελέτη 303 ζευγών (μητέρα - παιδί) βρέθηκε ότι με μητρικό ιικό φορτίο 7 log10 copies/mL, λοίμωξη του νεογνού παρατηρήθηκε σε ποσοστό 6.6%, ενώ με φορτίο 8 και 9 log10 copies/mL, λοίμωξη παρατηρήθηκε στο 14.6% και 27.7% των νεογνών αντίστοιχα.

Ευνόητο είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις (μητέρες με υψηλό ιικό φορτίο) θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις (πλην της ανοσοπροφύλαξης των νεογνών) για αποφυγή κάθετης μετάδοσης της ηπατίτιδας Β.

Journal of Hepatology / February 2013


Απριλίου 08, 2013

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ


Η χρήση αντιβιοτικών για λοιμώξεις αναπνευστικού (ιδιαίτερα τις μη ειδικές) φαίνεται πως δεν ενέχει υψηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, ούτε όμως και βοηθά πολύ, αν αναλογισθεί κανείς ότι απαιτείται να θεραπεύσεις 12000 άτομα για να προλάβεις μια νοσηλεία για πνευμονία.

Ann Fam Med, March 28, 2013

Απριλίου 06, 2013

ΒΟΥΛΗ Ή .....


Διάβασα σε ειδησεογραφιικά sites  ότι ένας μαθητής τιμωρήθηκε γιατί χαρακτήρισε τη βουλή ως "μπο......".

Απορώ. Το παλληκάρι είπε κάτι το αυτονόητο. Κάτι που το φωνάζουν οι πλείστοι των Ελλήνων. Κάτι για το οποίο έδωσαν δικαίωμα οι ίδιοι οι βουλευτές. Οι διάλογοι που ακούγονται στο ελληνικό  κοινοβούλιο είναι αχαρακτήριστοι, απαράδεκτοι. Καθηγητάδες, νομικοί, γιατροί, επιστήμονες .... Και συμπεριφέρονται θρασύτατα, αναιδέστατα, χυδαία. Τι να πει κανείς; Οι άνθρωποι αυτοί θα σώσουν τη χώρα μας!!!

Μήπως ο μαθητής με τον παραλληλισμό μείωσε όχι τη βουλή αλλά τον άλλο οίκο; Διότι εκεί επικρατεί τάξη, ησυχία, σεβασμός στους συμμετέχοντες. Και όλοι τηρούν κάποιους κανόνες. Τι σχέση έχει ο "αχταρμάς" της βουλής με όλα αυτά!!!

Απριλίου 03, 2013

ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ


Eξαιρετικά σπάνια περίπτωση όπου  το μυκοβακτηρίδιο προσέβαλε κορίτσι 17 χρ, που παρουσίασε πυρετό,  κακουχία, ημιπάρεση. Στην πορεία διαπιστώθηκε ενδοκαρδίτιδα με προσβολή της αορτικής βαλβίδας, της μιτροειδούς και της τριγλώχινας. 

BMC Infect Dis. 2012;12(231)

Απριλίου 02, 2013

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Η μονοθεραπεία της απλής μη επιπεπλεγμένης κυτταρίτιδας με κεφαλεξίνη είναι αποτελεσματική. και η προσθήκη κοτριμοξαζόλης δεν βελτίωσε περαιτέρω την έκβαση.

Παλιό, αλλά καλό ακόμη ως φαίνεται αντιμικροβιακό.

Clin Infect Dis 01-04-2013

ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ - ΕΚΖΕΜΑ


Η προσθήκη πρεβιοτικών στο βρεφικό γάλα μπορεί να προφυλάξει τα παιδιά έως 2 χρόνων από έκζεμα, όχι όμως και από άλλες αλλεργικές καταστάσεις.

Cochrane Database, 27-03-2013