Δεκεμβρίου 31, 2013

ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ποιημα 17

Τελειώνει σήμερα η ποιητική χρονιά που ήταν αφιερωμένη στον Καβάφη.

Ας κλείσουμε λοιπόν με το κλασικό του ποίημα. Ας αναλογιστούμε, όπως ο μεγάλος ποιητής, ότι δεν πρέπει να τα εναποθέτουμε όλα στους άλλους, ότι δεν ευθύνονται όλο οι άλλοι. Ότι είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για τη μοίρα μας και την τύχη μας. Κάποτε πρέπει να δραστηριοποιηθούμε κι εμείς. Για ένα καλύτερο αύριο. Για ένα καλύτερο μέλλον.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

----------------------------------


Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι ... Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

-Γιατί οι βάρβαροι θα
φθάσουν σήμερα.
Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

-Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια·
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
και τέτοια πράγματα
θαμπόνουν
τους βαρβάρους.

-Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
κι αυτοί βαριούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια
δεν
υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

Δεκεμβρίου 30, 2013

ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ

Αυτές τις γιορτινές μέρες όλοι θέλουν να ηρεμήσουν, να συγκεντρωθούν και να δουν πως θα οργανώσουν τον καινούριο χρόνο που μόνον ανάπτυξη και βελτίωση δεν προβλέπεται να φέρει.

Όμως μερικά πράγματα δεν σ΄ αφήνουν ν΄ αγιάσεις, όπως λέει και η παροιμία του λαού μας.

Να πούμε για τον ανεκδιήγητο  εκείνον "πρόεδρο" νοσοκομείου με τις περίεργες ιδιότητες και προτιμήσεις και τις υψηλές κομματικές θέσεις;  Τελικά δεν γλυτώνουμε από τέτοιους πολιτικούς και πολιτικάντηδες που φέραν τη χώρα στο χάλι που έχει και συνεχίζουν να δρούν με τον ίδιο τρόπο. Και αντί να σκύψει το κεφάλι και να ζητήσει συγγνώμη, ψέλλισε ότι τα χρήματα ήσαν για δωρεά. Και τα πήρε στο καφενείο!!!

Θα μου πείς, εδώ η υπουργάρα των μεταφορών μάς  είπε ότι έβγαλε βόλτα το αμάξι για να μην καεί η μπαταρία. Με ΠΛΑΣΤΕΣ πινακίδες.Φαντάζομαι ότι πιο πολύ θα πλήρωσε για τις πινακίδες παρά για μια μπαταρία που θα του καιγόταν.

Στα εξοπλιστικά προγράμματα ο χορός των δισεκατομμυρίων ευρώ σε μίζες, σου προκαλεί ίλιγγο.
Και μετά κάποιοι θρασείς ή ανεγκέφαλοι λένε ότι τη χώρα τη βούλιαξαν οι υδραυλικοί, οι γιατροί κλπ σπουδαίοι επαγγελματίες, επειδή δεν κόβουν αποδείξεις! μα όλοι οι υδραυλικοί και γιατροί της χώρας να μην έκοβαν αποδείξεις, τα ποσά δεν θα πλησίαζαν ούτε κατ εφαπτομένη  τα δις που έφαγαν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες της απάτης. 

Και για να πάμε και σε πιο απλές πράξεις, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, που είναι κυρίως θέμα ηθικής και προέρχεται μάλιστα από τον χώρο της εκκλησίας. Πας λοιπόν στην εκκλησία, ρίχνεις τον οβολό σου, και ανάβεις τα κεράκια σου. Και εκείνη τη στιγμή, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, μόλις γυρίσεις την πλάτη σου τα παίρνει η κυρία που είναι υπεύθυνη και τα σβύνει. Αν αυτό δεν λέγεται άγριο εμπόριο, πως λέγεται; Σ΄ έναν ιερό χώρο όπου ο καθένας ανάβει το κεράκι του για κάποιον δικό του λόγο. Στη συνέχεια ακούς την εορταστική εγκύκλιο του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας κ. Άνθιμου, όπου με πύρινα λόγια μιλά για εράνους, για συσίτια, για κρίση και για Μακεδονία.

Δέσποτα, πότε θα κάνεις παρέμβαση για τους ανθρώπους που κυκλοφορούν περί την εκκλησία και την εκμεταλλεύονται για ποικίλους σκοπούς;; Πρώτα σταματάμε αυτό το απαράδεκτο των κεριών, δίνουμε το καλό παράδειγμα ότι χειριζόμαστε σωστά τα έστω λίγα χρήματα του κόσμου και στη συνέχεια ζητάμε εράνους και συσίτια.

Τελικά δεν είναι ίσως θέμα ποσών αλλά θέμα γενικότερης νοοτροπίας. Παντού μίζες, αρπαχτές, λωποδυσίες... 

Σαν η ατασθαλία να έχει ενσωματωθεί στα γονίδια μας.  


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΡΙΠΗΣ - ΠΟΙΟ ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ;

Είναι δεδομένο ότι η oseltamivir χορηγούμενη έγκαιρα έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της γρίπης.
Ωστόσο, γίνεται πολύ συζήτηση για τη δόση του φαρμάκου. Πολλοί μιλούν για διπλή δόση ενώ άλλοι για τριπλή δόση. Όμως ο αριθμός των ασθενών όπου δοκιμάσθηκαν αυτά τα δοσολογικά σχήματα είναι μικρός. 
Προις το παρόν ισχύει ότι η κλασική δόση είναι καλή και εξίσου αποτελεσματική με τις ενισχυμένες δόσεις. 

Δεκεμβρίου 28, 2013

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ

Θολή μέρα. Καταχνιά στην πόλη. Περπατούσε στην παραλία. Κοίταζε ή όχι; Ήταν μια διαδρομή που την έκανε συχνά. Τώρα του φαινόταν πρωτόγνωρη. Ψιλόβρεχε και η υγρασία τον περόνιαζε. Το αγέρι μαστίγωνε το πρόσωπο του. Κι όμως δεν κρύωνε πολύ. Κουκουλωμένος στο παλτό του στάθηκε σε μια άκρη. Είχε κάτι σκαλάκια με πρασινάδες από τα νερά της θάλασσας και της βροχής. Κοίταζε αφηρημένα. Ένα πουλάκι προσπαθούσε να βρει στην πρασινάδα οτιδήποτε για να φάει. Ο αγώνας της επιβίωσης είναι ίδιος σε όλο το ζωικό βασίλειο. Κάποια στιγμή κοιτάχθηκαν. Ναι. Ακίνητοι,  αυτός και το πουλάκι αντάλλαξαν το βλέμμα τους. Σαν να καταλάβαινε ο ένας τον άλλο. Μέσα στην καταχνιά του πρωϊνού. Το απλό ζωντανό και το εξελιγμένο είδος της φύσης, έψαχναν το ίδιο πράγμα: τον ομφάλιο λώρο.

Δεκεμβρίου 23, 2013

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν συχνά περιοδοντίτιδα και δη χρόνια. Η υπόθεση ότι συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας θα μπορούσε να βελτιώσει τις τιμές της γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης σ΄ αυτούς τους ασθενείς, δεν βρέθηκε να ευσταθεί σύμφωνα με τελευταία μελέτη.

 JAMA 2013, vol. 310, No 23

Δεκεμβρίου 21, 2013

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ; ΛΥΠΟΥΜΕΘΑ ΟΧΙ.

Μεγάλη πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων έλαβε την απόφαση να διακόψει διεθνώς τη χρηματοδότηση γιατρών για οποιοδήποτε λόγο.
Πολύ σωστή απόφαση, που έπρεπε να ληφθεί πιο έγκαιρα, από χρόνια. Πριν η εταιρεία βυθιστεί σε πολλαπλά σκάνδαλα ποικιλομορφων χορηγήσεων και αμοιβών στους γιατρούς.
Αν αυτό μπορούσε να γίνει από όλες τις εταιρείες τότε το τοπίο θα άλλαζε άρδην στον υγειονομικό χώρο. Θα είχαμε πιο καλα και πιο φθηνά φάρμακα. Θα επικρατούσαν τα σωστά, φθηνά και ποιοτικά σκευάσματα. Θα μπορούσαν να φθάνουν στον αναπτυσσόμενο και φτωχό κόσμο πιο εύκολα.

Ας τολμήσουν οι εταιρείες. Δεν θα χάσουν.

Δεκεμβρίου 19, 2013

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - XXIV

Μελέτη σε ανοσοκατασταλμένα άτομα έδειξε την εμφάνιση ή ύπαρξη οροτύπων πνευμονιοκόκκου άλλων από αυτούς που υπάρχουν στο κυκλοφορούν 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο.


CID December 2013

Δεκεμβρίου 18, 2013

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΙΜΟΦΙΛΟΥ ΙΝΦΛΟΥΕΝΤΖΑΣ

Σε μελέτη μακράς περιόδου για τα αποτελέσματα του Hib εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική αποτελεσματικότητα και προστασία του συγκεκριμένου εμβολίου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
Πραγματικά το Hib εμβόλιο έδωσε μέχρι τώρα άριστα αποτελέσματα, εξαφανίζοντας τη λοίμωξη από το στέλεχος που περιέχει.


CID December 2013

Δεκεμβρίου 17, 2013

ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΚΟΚ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ

Δεν είναι περίεργο;
Να είσαι υπουργός μεταφορών και να διακηρύσεις ότι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας πρέπει να είναι κανόνας ζωής. 
Στη συνέχεια όταν αποστρατεύεσαι, να οδηγείς χωρίς δίπλωμα, χωρίς ασφάλιση και με πλαστές πινακίδες. 
Ποιός; Ένας που χρημάτισε υπουργός μεταφορών και υπουργός πολιτισμού.
Ποιοί μας κυβερνούν επιτέλους; Και όταν οι υπουργοί κάνουν απάτες, ο απλός πολίτης τι πρέπει να κάνει;

Δεκεμβρίου 15, 2013

ΑΔΗΛΩΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το 1/3 των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ηλικίας κάτω των πέντε ετών,  δεν δηλώνονται στις Αρχές -άρα δεν έχουν πιστοποιητικό γέννησης- γεγονός που τους απαγορεύει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη φροντίδα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση.

UNICEF

Δεκεμβρίου 13, 2013

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ

Οι οδηγίες του ΙDSA για τον εμβολιασμό ανοσοκατασταλμένων (12-2013)  είναι πολύ ενδιαφέρουσες.  Ομως υπήρξαν και ερωτήσεις και σχολιασμοί. Αναφέρω 2 χαρακτηριστικά σχόλια. 


Dr. margaret millar|  Family Medicine
Not sure I trust the money trail....my daughter is on methotrexate for lupus.....she won't take the flu shot....her lupus and celiac seemed to be triggered by the hpv vaccine.....


Janiece Staton|  Nurse
Nothing quite like reading strong recommendations for vaccinating extremely vulnerable population groups by a block of individuals who make mega-bucks off of those same vaccinations!  Talk about a "conflict of interest" article.  What a joke to make such "recommendations" when it is blatantly obvious that almost no research has been conducted on this topic, as is stated in the final paragraph. 

December 2013

Τα σχόλια ίσως έχουν κάποιο δίκηο. Όμως όταν αρχίσουν να αμφισβητούνται οι εμβολιασμοί και από ιατρικό προσωπικό τότε κάτι δεν γίνεται καλά.


Δεκεμβρίου 11, 2013

ΠΑΝΩΛΗΣ

Στη Μαδαγασκάρη εκδηλώθηκε επιδημία  βουβωνικής πανώλης, με 20 μέχρι τώρα νεκρούς όπου η νόσος επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά.

Το 2012, η Μαδαγασκάρη είχε ανακοινώσει 60 νεκρούς,  το μεγαλύτερο νούμερο παγκοσμίως.

Το νησί βρίσκεται σε πολιτική κρίση μετά ένα πραξικόπημα και οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν συνεχώς.

ProMed 10-12-2013

Δεκεμβρίου 06, 2013

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΣΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Με την εφαρμογή του εμβολίου κατά της ανεμευλογιάς είχαν διατυπωθεί σκέψεις μήπως ο εμβολιασμός οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας του ζωστήρα στους ενήλικες. Μια τελευταία μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση του ζωστήρα αλλά αυτή φαίνεται ότι είχε αρχίσει πριν από την εισαγωγή του εμβολίου και ότι η διαφορά από τότε στο σήμερα δεν είναι στατιστικά σημαντική.   


Ann Intern Med. 2013;159(11):739-745


Σχόλια:
1. Καλή  μελέτη. Έχει όμως περιορισμούς. Τους αντιγράφω από την περίληψη: 
Limitation: Uncertain level and consistency of health-seeking behavior and access and uncertain accuracy of disease coding.
2. Η μελέτη μού θυμίζει κάτι ανάλογο με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Μετά τη μαζική χρήση του 7δύναμου αυξήθηκαν πολύ οι βαριές πνευμονίες και τα εμπυήματα. Μελέτες μιλούν για έναρξη της αύξησης πριν την εισαγωγή του εμβολίου.
3. Δεν είναι σωστό να μην παραδεχόμαστε ορισμένα γεγονότα. Τίποτε στην ιατρική δεν είναι απόλυτα καλό ή απόλυτα κακό. Κάθε φάρμακο έχει ευεργετικές δράσεις αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα εμβόλια έχουν προσφέρει τα μέγιστα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουμε και παράπλευρες απώλειες ή δράσεις. Το να γίνει δεκτό αυτό, βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των παρενεργειών και στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος κάθε χώρας.





Δεκεμβρίου 04, 2013

ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ - ΗPV


Κύρια αίτια των κακοηθειών της στοματικής κοιλότητας και του οροφάρυγγα ήταν το κάπνισμα και το ποτό.
Τελευταία, δείχτηκε πως ο HPV είναι αυτός που καθοδηγεί τον καρκίνο επηρεάζοντας βλαπτικά τα κύτταρα που εκτρέπονται στη συνέχεια οπότε  η δράση των δυο άλλων παραγόντων ουσιαστικά είναι μικρή.

Ο καρκίνος των περιοχών αυτών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες κυρίως (κατά παράδοξο θα έλεγα τρόπο) κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μελέτη σε 23 χώρες 4 ηπείρων.  

 
J Clin Oncol November 2013
 
 
 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - VII

Το FDA των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το αντιεπιληπτικό φάρμακο clobazam (κατηγορία  βενζοδιαζεπινών - χρήση για σύνδρομο Lennox-Gastaut) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Οι παρενέργειες αφορούν κυρίως το σύνδρομο Stevens-Johnson και την τοξική επιδερμική νεκρόλυση. 

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τις πρώτες 8 εβδομάδες θεραπείας ή όταν το φάρμακο διακοπεί για κάποια αιτία και στη συνέχεια επαναχορηγηθεί στον ασθενή.

FDA / 3-12-2013
 
 

Δεκεμβρίου 02, 2013

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Future Microbiology διαπραγματεύεται τις αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει το μέλι, τις μέχρι τώρα εφαρμογές του, ειδικά στα τραύματα, και τις μελλοντικές δυνατές χρήσεις στην ιατρική. Σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής τα βακτήρια δεν φαίνεται να έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν αντοχή στο μέλι, όπως  γίνεται με τα αντιβιοτικά.


Future Microbiol. 2013;8(11):1419-1429