Επειδή ακούω και διαβάζω τελευταία πολλά περί μηνιγγίτιδας, να σημειώσω ορισμένες απόψεις μου:
Το μήνυμα "το τέλος της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου" είναι ένα διαφημιστικό εύρημα, καλό ή όχι ανάλογα πως το βλέπει κανείς. Το τέλος μιας νόσου προϋποθέτει ύπαρξη πολλαπλών παραγόντων και όχι μόνον ένα εμβόλιο που παρέχει καλή μεν όχι όμως συνολική κάλυψη. Δεν καλύπτονται όλες οι οροομάδες και όλα τα στελέχη, και το ποσοστό κάλυψης δεν ειναι 100% (λογικό είναι).
Δεν γνωρίζω αν θα έρθει σύντομα το τέλος. Το εύχομαι (όπως όλοι). Εξάλλου έζησα το νόσημα στις χειρότερες του εποχές. Αμφιβάλλω αν πολλοί από αυτούς που μας κάνουν διαλέξεις περί μηνιγγίτιδας και εμβολίων, αμφιβάλλω αν έχουν δει έστω και μια περίπτωση μηνιγγίτιδας. Ακόμη κι αν είδαν, θα ήταν κάποια ήπιας μορφής λοίμωξη, που οι ειδικευόμενοι μας στο Λοιμωδών τις αποκαλούσαν "γριπώδεις συνδρομές".
Και φυσικά μου προκαλεί απορία όταν ακούω να μιλούν για ακρωτηριασμούς κλπ. Στα 32 χρόνια της θητείας μου στο Λοιμωδών και σε εποχές που οι ασθενείς με μηνιγγίτιδες ερχόντουσαν σωρηδόν, θυμάμαι (και νομίζω θυμάμαι καλά) μια περίπτωση μερικού ακρωτηριασμού. Επίσης θυμάμαι από περιγραφές συναδέλφων ακόμη μια περίπτωση σε παιδί που νοσηλεύθηκε σε άλλο νοσοκομείο και είχε αντιμετωπισθεί αργά.
Προ ημερών (20-11-2014), διάβαζα σε μια βρετανική εφημερίδα για τη διαμάχη του υπουργείου με την παραγωγό εταιρεία ως προς την τιμή του εμβολίου μηνιγγιτιδοκόκκου Β. Και η εφημερίδα αυτή έλεγε τα ίδια με τις εδώ. Αν δεν γίνει το εμβόλιο κινδυνεύουν εκατοντάδες εκατοντάδων παιδιά από θάνατο ή ακρωτηριασμούς. Ίδια κείμενα σε διαφορετικές χώρες. Εμφανές ποιος κατευθύνει τα κείμενα αυτά. Έτσι όμως αδικείται το εμβόλιο.
Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία γίνεται ακόμη συζήτηση μεταξύ κράτους και εταιρείας για μια καλή τιμή του εμβολίου ώστε να υπάρχει σχέση κόστους-όφελους υπέρ του εμβολίου. Προς το παρόν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας παρά τη θετική εισήγηση των εκεί σχετικών επιτροπών. Η εταιρεία πρότεινε να προσφέρει τις πρώτες 1.000.000 δόσεις δωρεάν και να επιβάλλει την τιμή που θέλει αλλά φαίνεται πως αυτό δεν γίνεται δεκτό.
Να βάλουμε συνεπώς τα πράγματα στη θέση τους. Βαριά λοίμωξη η μηνιγγίτιδα, ναι. Καλό το εμβόλιο, ναι. Όχι όμως να τρομοκρατούμε. Συχνότητα της νόσου σήμερα; Ας μην υπερβάλλουμε: πολύ μικρή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να δεχτούμε θνητότητες και επιπλοκές έστω και λίγες. Απλά να κατανοήσουμε ότι ούτε το εμβόλιο θα τα μηδενίσει.
Γιατί αναφέρω, όλα τα παραπάνω; Μα γιατί ακούμε τον κάθε έναν να μιλάει και να γράφει για το νόσημα και να μας δίνει οδηγίες χωρίς συνήθως να έχει την ανάλογη ή έστω την ελάχιστη εμπειρία. Ακόμη και σε site (διαφημιστικών ως επί το πλείστον) γιατρών μικρών επαρχιακών πόλεων είδα εκτενείς κατευθύνσεις για τη μηνιγγίτιδα και την αντιμετώπιση της. Καλά τα βιβλία, αλλά ας υπάρχει και λίγη αυτογνωσία και λίγο μέτρο. Δεν γίνεται ειδικός κάποιος επειδή διάβασε ένα βιβλίο ή ένα άρθρο.
Περιττό να αναφέρω κοινωνικά sites όπου υπάρχει ουσιαστικά ταυτόσημο κείμενο περί της νόσου. Ποιος το μοίρασε; Σκεφτείτε.
Κάπου ας κάνουμε μια περισυλλογή. Θα επαναλάβω κάτι που έγραψα παλαιότερα. Ένα μονοπωλιακό είδος για μια πολύ σοβαρή νόσο, μπορεί να βρει τον δρόμο μόνο του. Δεν χρειάζεται τόση σπατάλη χρήματος. Αυτό ίσως δημιουργεί και αρνητικούς συνειρμούς.
Τέλος, δεν νομίζω ότι η εμπλοκή στην όλη διαφημιστική καμπάνια μητέρας που, πιθανώς έναντι κάποιου οφέλους μιλά για τη νόσηση του παιδιού της, είναι ορθή. Αυτό εκθέτει και την εταιρεία αλλά κυρίως τη μάνα που προσβάλλει το ίδιο της το παιδί, χωρίς ίσως να το ρωτήσει αν αυτό θέλει να πληροφορείται το οποιοδήποτε κοινό τα προσωπικά του θέματα. Άλλο μια επιστημονική ομιλία κι άλλο να παραθέτεις τα οικογενειακά σου.
Ας καταλάβουμε ότι μιλάμε για ασθένειες, φάρμακα, εμβόλια. Δεν πουλάμε ρούχα, έπιπλα, αυτοκίνητα κλπ.