Μαρτίου 29, 2014

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Σχετικά με τα εμβολιαστικά σχήματα που πρόσφατα κοινοποίησα, η  συνάδελφος κ. Στεργίδου ρωτά (στην ανάρτηση τής 24-03-14 του ιστολογίου) για το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β από τη γέννηση και για το  μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο.

Θα κάνω μια γενικότερη τοποθέτηση:

1. Εμβολιαστικά σχήματα υπάρχουν πολλά. Προσπάθησα να δώσω ένα σχήμα κοντά στο προτεινόμενο από την εθνική επιτροπή εμβολίων που να περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια και να είναι σχετικά εύχρηστο και αποτελεσματικό. Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόζει σχήμα που ταιριάζει στις ανάγκες του ιατρείου του και της πελατείας του. Δεν θα πρέπει όμως να ξεφεύγει πολύ από το γενικό πρόγραμμα.
2. Άποψη σωστή και ξεκάθαρη είναι ότι η χορήγηση εμβολίων μεμονωμένων είναι γενικά καλύτερη από τη χορήγηση πολλών εμβολίων συγχρόνως (πολυδύναμα ή μη). Η άποψη αυτή έρχεται φαινομενικά σε αντίθεση με την επικρατούσα αρχή ότι πολλαπλά αντιγόνα δεν βλάπτουν. Ναι, αλλά γιατί όλα μαζί;  Απλά γιατί είναι τόσα πολλά σήμερα τα εμβόλια που δεν γίνεται διαφορετικά. Όμως μην ξεχνάμε τα μικροπροβλήματα με τη συγχορήγηση, όπως πχ η παλαιότερα μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ηπατίτιδας Β ή η συγχορήγηση εμβολίων που περιέχουν CRM. Ακόμη, και στο ίδιο το spc ορισμένων εμβολίων αναφέρεται ότι η συγχορήγηση μειώνει τις αντισωματικές απαντήσεις. Το "μότο"; Δεν γνωρίζουμε την κλινική  σημασία του φαινομένου. Μα αφού δεν την γνωρίζουμε γιατί να συγχορηγούμε τα όποια εμβόλια έχουν τέτοιες μειονεξίες;
3.  Ηπατίτιδα Β και γέννηση. Έχει απόλυτο δίκιο η συνάδελφος. Όμως το συνιστώμενο από τη γέννηση σχήμα για όλους, είναι για μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού και τίποτε άλλο. Σαφώς και μπορεί να γίνει το εμβόλιο από τον 2ο μήνα, όπως ήδη γίνεται. Μπορεί επίσης να γίνει μεμονωμένο μετά πχ τον 7ο ή και παραπάνω μήνα. Και στις δυο περιπτώσεις (ειδικά τη δεύτερη)  δεν είναι σίγουρο ότι θα καλυφθεί όλος ο πληθυσμός και ότι δεν θα διαφύγουν  περιστατικά με μητέρες φορείς που δεν το γνωρίζουν ή δεν τους έχει γίνει έλεγχος. Και είναι γνωστό τι συνέπειες έχει μια ηπατίτιδα Β αποκτηθείσα στη νεογνική ηλικία. Αν είναι σίγουρο ότι η μητέρα δεν είναι φορέας, τότε σαφώς μπορεί να γίνει το εμβόλιο ηπατίτιδας Β αργότερα. Τώρα με τα πολυδύναμα, οι δόσεις εμβολίου έρχονται πιο κοντά αλλά γίνονται και πιο πολλές. Ποιο άραγε είναι το σωστό; Ας μην ξεχνάμε  τη γενική αρχή των εμβολίων (που δεν έχει ανατραπεί μέχρι σήμερα): αν οι δόσεις του ιδίου εμβολίου δεν μπορούν να γίνουν στο ενδεικνυόμενο διάστημα τότε καλύτερα είναι να απομακρύνονται παρά να πλησιάζουν. Συνεπώς για την ηπατίτιδα Β έχετε τις εξής εναλλακτικές  λύσεις: α) από γέννηση για 
όλους ή μόνο για ομάδα υψηλού κινδύνου. β) από 2 μην. με πενταδύναμο και στη συνέχεια εξαδύναμο (προτιμητέο). γ) από 2 μην με μόνο εξαδύναμο. δ) Σε οποιαδήποτε ηλικία μετά τον 6ο μήνα (που τελειώνουν τα αλλα εμβόλια),  ως μεμονωμένο. Να σημειωθεί ότι το νέο εξαδύναμο που κυκλοφορεί, απαιτεί 4 δόσεις για την ηπατίτιδα Β.
4. Μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο. Πράγματι για ένα παιδί που εμβολιάστηκε 18 μην με μονοδύναμο C είναι πολλά τα χρόνια να περιμένει για το τετραδύναμο.  Έτσι λέει όμως το πρόγραμμα. Ωστόσο, παλαιότερα είχα συζητήσει θέμα της επαναληπτικής δόσης του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει  μια δόση κατά την είσοδο στο δημοτικό σχολείο και αυτή των 11 χρ να μετατεθεί λίγο αργότερα πχ 15 χρ. Η εφηβεία είναι αυτή που χρειάζεται μεγαλύτερη κάλυψη. Για τη μετάθεση στον 7ο ή 8ο μήνα της μίας αρχικής δόσης το πρότεινα για αποφόρτιση της πρώτης βρεφικής ηλικίας και με γνώμονα ότι εκείνη η ηλικία χρειάζεται πιο πολύ κάλυψη για μηνιγγιτιδόκοκκο Β και πνευμονιόκοκκο παρά για μηνιγγιτιδόκοκκο C (που ήδη είναι σπάνιος). Αν φυσικά θέλει κάποιος να κάνει το C νωρίτερα, μπορεί - συγχορηγώντας με κάποιο άλλο  φυσικά. Προσωπικά δεν θα το συγχορηγούσα με το pcv13. Λύσεις λοιπόν υπάρχουν για όλα.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθίσταται όλο και πιο σύνθετο. Θέλει λίγο μελέτη και ίσως μετακίνηση κάποιων εμβολίων σε μετέπειτα ηλικίες.

Αν δούμε όμως πιο ρεαλιστικά το θέμα, αξιολογώντας τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας και συνδυάζοντας την με την εμβολιαστική κατάσταση των παιδιών των πολυάριθμων κοινωνικών ιατρείων, θα αντιληφθούμε ότι είναι πιο συμφέρον για τη συνολική κάλυψη του πληθυσμού να αφαιρέσουμε κάποια μη τελείως απαραίτητα εμβόλια από το πρόγραμμα, να μειώσουμε κάποιες δόσεις και να χρησιμοποιήσουμε τυχόν φθηνότερα σκευάσματα. Έτσι με τα εξοικονομούμενα θα πετύχουμε συνολικότερη κάλυψη του πληθυσμού (έστω και με 1-2 εμβόλια λιγότερα, όχι άκρως απαραίτητα) και δεν θα αρκεσθούμε στη μερική κάλυψη με όλα τα εμβόλια.

Ελλάδα δεν είναι μόνο τα εύπορα παιδιά, οι γιατροί των εύπορων περιοχών και οι εταιρείες.

Ελλάδα είναι το σύνολο της επικράτειας και το σύνολο του πληθυσμού. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Μαρτίου 28, 2014

ΕBOLA VIRUS

H επιδημία που έχει ξεσπάσει στη Γουϊνέα από τον ιό Εbola δεν φαίνεται να υφίεται. Με τα νούμερα να μεταβάλλονται συνεχώς, μέχρι τις 27-03-2014 υπήρξαν 103 θύματα (κυρίως 15-59 χρ) και 66 θάνατοι.

Οι λοιμώξεις συνεχίζουν ακλόνητες.

ProMed 27-03-2014



Ν. ALZHEIMER. ΛΟΙΜΩΞΗ;

Είναι η νόσος Alzheimer λοιμώδες νόσημα;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία αναπτύσσεται στο Journal Alzheimer's Disease & Parkinsonism, March 2014 (J Alzheimers Dis Parkinsonism 4: 141. doi: 10.4172/2161-0460.1000141) που συνδέει τη νευροεκφυλιστική αυτή πάθηση με κάποιο παθογόνο βακτήριο (που δεν έχει απομονωθεί ακόμη) ή με πολλαπλασιαζόμενες πρωτεΐνες (spiroplasma).



Μαρτίου 26, 2014

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Μεγάλο το πρόβλημα διεθνώς. Περίπου 32.000 παιδιά νοσούν κάθε χρόνο από ανθεκτική ΤΒ. Συνολικά από φυματίωση προσβάλλονται 1.000.000 παιδιά.

Ο WHO υπολογίζει ότι το 2012 ανέπτυξαν φυματίωση  8,6 εκατ άνθρωποι και το 1.3 εκατ απεβίωσε. Οι ανθεκτικές μορφές αγγίζουν τις 500.000  και υπολογίζεται να φθάσουν τα 2.000.000., το 2015.

Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για εξάλειψη της νόσου. 

Lancet 2014


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ


"Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια"
                                Τζον Σουΐντον, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times,                                                                    στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμήν του 

Κάποιος  από τους παρευρισκόμενους έκανε πρόποση για......
τον ανεξάρτητο Τύπο, και ο Σουΐντον διέκοψε και συμπλήρωσε :

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος.
Το γνωρίζετε και το γνωρίζω.
Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς.... επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να.... γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο..
Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο.. Είμαστε υποτελείς.
Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες.
Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους.
Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΡΝΕΣ.

www.inewsgr.com

Δεν γνωρίζω πόσο αξιόπιστη είναι η πηγή.
Θα προσθέσω όμως κάτι παραπλήσιο.
Μήπως (λέω μήπως ) συμβαίνει κάτι ανάλογο ενίοτε (λέω ενίοτε) και με τους γιατρούς, έστω ορισμένους (λέω ορισμένους); 

Μαρτίου 25, 2014

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

"... Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση...".

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

Μαρτίου 24, 2014

N. gonorrhoeae - ANTOXH


Πέρα από την παρατηρούμενη διεθνώς αύξηση των  λοιμώξεων από N. gonorrhoeae, έχει παρατηρηθεί και μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανθεκτικών ή και πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών. Έτσι σήμερα συστήνονται για τη θεραπεία υψηλές δόσεις  κεφτριαξόνης. Εναλλακτικά μπορεί να δοθεί αζιθρομυκίνη σε συνδυασμό με γενταμυκίνη. Γίνονται προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίου, που ίσως δώσει λύση στο πρόβλημα.

Curr Opin Infect Dis. 2014;27(1):62-67



Μαρτίου 19, 2014

ΟΣΤΡΑΚΙΑ

Επιδημία οστρακιάς στη Μ. Βρετανία, με τα κρούσματα να φθάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων 24 ετών.

ProMed 12-03-14

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά ένα 24ωρο αντιβίωσης ο ασθενής δεν μεταδίδει. 

Μαρτίου 18, 2014

HIV-ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι η χρήση κολπικά εφαρμοζόμενης γέλης είτε πριν την επαφή είτε και έως 3 ώρες μετά την επαφή μπορεί να προφυλάξει από την πρόσληψη του HIV.

Η γέλη περιέχει το αντιμικροβιακό raltegravir.

Βέβαια, ώσπου να εφαρμοστεί αυτό και σε ανθρώπους και να κυκλοφορήσει στο εμπόριο θα χρειαστούν κάποια χρόνια. Είναι όμως μια ελπιδοφόρα μελέτη.

Science Translational Medicine, March 2014

Μαρτίου 14, 2014

ΙΟΓΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ - ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ

΄Ενα πρόσφατο άρθρο από το BMC Infect Dis. [2013;13(446)] μας δίνει τους χρόνους επώασης για μερικούς ιούς που προκαλούν οξεία γαστρεντερίτιδα:

astrovirus                              4.5 ημ. 
norovirus genogroups I, II     1.2 ημ.
sapovirus                              1.7 ημ.
rotavirus                               2.0 ημ. 

Οι συγγραφείς λένε ότι η γνώση αυτή βοηθά στην προφύλαξη από τη διασπορά.

Μαρτίου 11, 2014

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ

Ένα βιβλίο πάντα είναι  χρήσιμο. Και ένα βιβλίο πάντα κάτι έχει να πει. 

Το Θεραπευτικό Εγκόλπιο του συναδέλφου Χρ. Παντελιάδη μπορεί να αποβεί πολύτιμος βοηθός στην καθημερινή ενασχόληση του παιδιάτρου με τους μικρούς ασθενείς.



Μαρτίου 10, 2014

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ Β

Κυκλοφορεί από σήμερα  στη χώρα μας το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου οροομάδας Β (Bexsero).

H συγκεκριμένη οροομάδα αποτελεί το συχνότερο αίτιο μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. 

Έτσι η συστηματική χρήση του εμβολίου αναμένεται να προσφέρει σημαντική προστασία στον παιδικό πληθυσμό. Προϋπόθεση φυσικά γιαυτό είναι να επιτευχθεί υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και να έχει το εμβόλιο την αναφερόμενη αποτελεσματικότητα. 

ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ

Δυο οργανισμοί ( Pan American Health Organization/WHO ) προειδοποιούν εκ νέου για την εξάπλωση στελεχών μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μέσω του μηχανισμού New Delhi metallo-beta-lactamase (NDM). Η εξάπλωση αφορά τόσο διάφορα παθογόνα όσο και διάφορες χώρες.

Η NDM είναι ένας τύπος  καρβαπενεμάσης που προκαλεί αντοχή σε όλα τα αντιβιοτικά της β-λακτάμης πλην της αζτρεονάμης. Συνέπεια αυτού είναι να αυξάνεται η νοσοκομειακή θνητότητα.

Οι PAHO/WHO τονίζουν την ανάγκη καλής επιτήρησης και εφαρμογής στρατηγικών ελέγχου που θα αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση παθογόνων με τον συγκεκριμένο μηχανισμό αντοχής.

Θα επαναλάμβανα το γνωστό: προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών. Ορθολογική χρήση πάντα.

ProMed 07-03-2014

ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ

Επιδημία παρωτίτιδας σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Ohio-USA. 


ProMed 07-03-2014

Οι επιδημίες της λοίμωξης αυτής δεν έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνουμε ότι είναι αναγκαίο να καθιερωθεί και τρίτη δόση εμβολίου στην εφηβεία.

Μαρτίου 09, 2014

ΠΟΙΗΜΑ-18

Θεέ μου που πάει κανείς όταν δεν έχει μοίρα

που πάει κανείς όταν δεν έχει αστέρι

άδειος ο ουρανός, άδεια τα μάτια 

και μόνο ένα παράπονο μεγάλο

στα βάθη του μυαλού μου

τίποτε άλλο ...

     
Ο. Ελύτης
"Μαρία Νεφέλη"




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Έρευνα στις ΗΠΑ που αφορούσε την επίπτωση δημόσιων παρεμβάσεων για την αξία των εμβολίων και τους κινδύνους από τα αντίστοιχα νοσήματα, έδειξε ότι οι παρεμβάσεις αυτές μικρή αξία έχουν στο να μειώσουν τις τυχόν αντιδράσεις του κοινού και να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη. 

Οι γονείς φαίνεται ότι πείθονται περισσότερο από την άποψη του γιατρού τους. 

Pediatrics, on line 03-03-2014

Μαρτίου 08, 2014

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ


Μου το έστειλε ένας φίλος. Νομίζω ότι είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. 

  • Ο πτωχός, εργάζεται.
  • Ο πλούσιος, τον εκμεταλλεύεται.
  • Ο στρατιώτης, προστατεύει και τους δυο
  • Ο φορολογούμενος, πληρώνει και για τους τρεις.
  • Ο απατεώνας, εκμεταλλεύεται και τους τέσσερις.
  • Ο μεθύστακας, πίνει στην υγεία και των πέντε.
  • Ο τραπεζίτης, εξαπατάει και τους έξι.
  • Ο δικηγόρος, αγορεύει ξεγελώντας και τους επτά.
  • Ο γιατρός, σκοτώνει και τους οκτώ.
  • Ο νεκροθάφτης, θάβει και τους εννέα.
  • Ο πολιτικός, ζει σε βάρος και των δέκα.
 ΚΙΚΕΡΩΝ 

 Σημείωση: Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει εδώ και δυό χιλιάδες χρόνια !...

Μαρτίου 06, 2014

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ

Το τετραδύναμο κατά του HPV εμβόλιο, έλαβε θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για νέο δοσολογικό σχήμα: 2 δόσεις (0, 6 μην.) για κορίτσια και αγόρια 9-13 χρ.

Η δοσολογία για ηλικίες πάνω από 13 χρόνων παραμένει προς το παρόν ίδια (3 δόσεις).

Έτσι και τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν, θα μπορούν να χορηγούνται εντός ολίγου σε 2 δόσεις. Αυτό φαντάζει ικανοποιητικό για καλύτερη συμμόρφωση και φυσικά θεωρείται πιο οικονομική προσέγγιση.

Εκείνο που μου προκαλεί εντύπωση είναι γιατί οι δυο εταιρείες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ενιαία γραμμή. Πρώτα ήταν το σχήμα: 0, 1, 6 μην η μία εταιρεία, 0, 2, 6 μην η άλλη. Τώρα η ηλικία: 9-13 χρ. η μία, 9-14 χρ. η άλλη. Κάπου ενδιάμεσα υπήρχε και διαφορά στη μέγιστη ηλικία (πέραν των 26 χρ) των γυναικών που μπορούσαν να λάβουν το εμβόλιο.

Πιστεύω ότι ακόμη και αυτές οι μικροδιαφορές συνέβαλαν στην αρχική (και συνεχιζόμενη) αμφισβήτηση του εμβολίου. Ενός εμβολίου κατά πλείστων παθήσεων (πλην του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) που παρά τα πολλά χρόνια που κυκλοφορεί δεν κατόρθωσε διεθνώς να υπερβεί ή έστω να προσεγγίσει ένα ικανοποιητικό και αποτελεσματικό φράγμα κάλυψης. Ενός εμβολίου που ακόμη και σήμερα υφίσταται κριτικές και επιθέσεις όχι μόνο από το ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα αλλά και από μέλη του ιατρικού σώματος.

Φαντάζει περίεργο.

Μαρτίου 01, 2014

ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ιός που  προκάλεσε επιδημίες κυρίως στις ΗΠΑ. Ο ιός προσέβαλε και τη χώρα μας. Παρά την ύφεση των κρουσμάτων τελευταία, στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε εκ νέου αύξηση λοιμώξεων ειδικά το 2012 από τον ιό με μεγάλο ποσοστό από αυτές  να αφορούν το ΚΝΣ. Αυτό δείχνει ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος και μπορεί να προκαλεί κατά τόπους έξαρση επιδημιών για πολλά χρόνια.

Στη χώρα μας, ο ιός είχε επίσης αυξημένη συχνότητα το 2012, ενώ το 2013 ο αριθμός των κρουσμάτων υπεχώρησε στο μισό περίπου από αυτόν του προηγούμενου έτους. Σημαντικό είναι ότι το ήμισυ και πλέον των ασθενών παρουσιάζουν συμπτωματολογία από το ΚΝΣ.

MMWR 2013;62:513
JAMA. 2013;310:308
ΚΕΕΛΠΝΟ

WHEEZING ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ - Ι

Απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου που κατά λάθος διαγράφτηκε από την ανάρτηση, λέω ότι το άρθρο αναφέρεται σε κοινές λοιμώξεις αναπνευστικού και ιδιαίτερα του ανώτερου, που ως συνήθως είναι ιογενείς.