Απριλίου 27, 2014

ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ


Μπορεί ασθενής με οξεία σκωληκοειδίτιδα να αντιμετωπισθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Μελέτη σε 77 παιδιά με επιβεβαιωμένη απεικονιστικά (αξονική τομογραφία ή υπερηχοτομογράφημα) σκωληκοειδίτιδα, χωρίς όμως ενδείξεις αποστήματος ή λίθου, έδειξε πως είναι δυνατή η συντηρητική αντιμετώπιση και ίαση της νόσου.

Η συντηρητική αντιμετώπιση αφορούσε νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικού, μη λήψη τροφής ή υγρών για 12 τουλάχιστον ώρες και κλινική παρατήρηση. Όταν ήταν εφικτή η λήψη τροφής, γινόταν αλλαγή του αντιβιοτικού από ενδοφλέβια σε από το στόμα χορήγηση. Σύνολο αντιβιοτικής χορήγησης 10 ημέρες.

Το άμεσο ποσοστό επιτυχίας ήταν 93%, ενώ το πιο μακροπρόθεσμο (30 ημέρες) ήταν 90%.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη προοπτική μελέτη συντηρητικής αντιμετώπισης της μη επιπεπλεγμένης σκωληκοειδίτιδας σε παιδιά διεθνώς. Σχεδιάζουν μάλιστα μια μακρά παρακολούθηση (έτος και πλέον) των παιδιών αυτών  για εκτίμηση της ασφάλειας, του βαθμού επιτυχίας και του κόστους-όφελους της συντηρητικής προσέγγισης.


J Am Coll Surg. Published online April 12, 2014

Απριλίου 24, 2014

ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ

Σε έναν στους είκοσι ενήλικες ασθενείς που εξετάζονται στις ΗΠΑ (ως εξωτερικοί ασθενείς - περίπου 12000000 ετησίως) τίθεται λάθος διάγνωση. Σε μεγάλο ποσοστό, η λανθασμένη αυτή διάγνωση μπορεί να έχει συνέπειες για τον ασθενή.

BMJ Qual Saf. Published online April 17, 2014

Απριλίου 23, 2014

ΖΩΣΤΗΡΑΣ - ΑΥΞΗΣΗ

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας του έρπητα ζωστήρα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.

Ο H. Craig, επιδημιολόγος του CDC, σε ανασκόπηση του θέματος, τονίζει ότι δεν μπορούμε προς το παρόν να δώσουμε επαρκή ερμηνεία γιαυτή την αύξηση. Πιστεύει όμως ότι αν αυξηθεί η χρήση του εμβολίου στους ενήλικες, θα πρέπει λογικά να μειωθεί η συχνότητα του ζωστήρα.

Απριλίου 22, 2014

MERS-COV

Ήταν απλά θέμα χρόνου να εμφανισθεί και στην Ελλάδα κρούσμα λοίμωξης από τον νέο ιό που ταλαιπωρεί τη Μ. Ανατολή. Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Αν τηρήσουμε
τους τρόπους προφύλαξης και λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, τότε δεν θα έχει ίσως έκταση το φαινόμενο.

Απριλίου 19, 2014

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Παρά το κρύο και τη βροχή του βορρά, εδώ σε νοτιότερα μέρη, ο ήλιος και η γαλήνια θάλασσα προδιαθέτουν για ένα λαμπρό ελληνικό Πάσχα , αφού προηγηθεί η Ανάσταση. Μια ανάσταση που περιμένουμε για όλους  μας αλλά και για τη χώρα  μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ"

Αγ. Αντώνιος: λίγος κόσμος, καλή ψαλμωδία, ήρεμη λειτουργία. Να μπορέσει και ο πιστός να παρακολουθήσει κατανυκτικά τα Θεία Πάθη.

Αγία Σοφία: Αυτή δεν είναι λειτουργία. Δεν είναι εκκλησία. Ένα πανηγύρι είναι. Ένα διαρκές πηγαινε-έλα, μπες-βγες. Συνεχές βουητό ομιλιών. Ποιος θα μας δει, τι θα φορέσουμε κλπ. Τι να καταλάβει ο πιστός;

Και γιατί να ξανάρθει σε τέτοια "χαωδία";

Δέσποτες, μήπως πρέπει να δείτε το θέμα της λειτουργίας στις εκκλησίες; Μήπως πρέπει να μπει μια τάξη;

Απριλίου 18, 2014

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ

Απεβίωσε σήμερα ένας μεγάλος διανοούμενος και στοχαστής, ο Gabriel José García Márquez.
Πολύτιμη η συγγραφική κληρονομιά του.
Γνωστά αλλά πάντα χρήσιμα τα κείμενα του:

...Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ. Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι’ αυτό που αξίζουν, αλλά γι’ αυτό που σημαίνουν. Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόνταν.
...Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου. Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ’ ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρια μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από τ’ αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους…
...Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή… Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.
...Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους… Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. 


Απριλίου 17, 2014

ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ

 

Η κατάδυση στα άδυτα των Αγίων Παθών προσφέρει μια γαλήνη ψυχής τε και σώματος. Η περιρρέουσα  ατμόσφαιρα κι ένα διάχυτο, αόρατο αλλά αισθητό φως, οδηγούν σε μύχιες σκέψεις πνευματικής εγκαταβίωσης. 

Μυστηριακά ρίγη στις σκιές της όποιας μικρής και μισοσκότεινης εκκλησίας της ελληνικής υπαίθρου.

Πόσες φορές όμως μπορούμε να νοιώσουμε τα παραπάνω;

Πόσες φορές μπορούμε να βρεθούμε σε τέτοια εκκλησάκια;

Απριλίου 15, 2014

ΧΑΡΤΟΜΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Μεταδίδουν τα χαρτονομίσματα επικίνδυνα παθογόνα;

Ναι και όσοι τα διαχειρίζονται σε μαγαζιά με είδη εστίασης, κάνοντας συγχρόνως και διαχείριση τροφίμων εκθέτουν σε κίνδυνο την πελατεία τους και το κοινό γενικότερα.


Future Microbiol. 2014;9(2):249-261

Απριλίου 14, 2014

ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ

Σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στο 16ο ICID ( Απρίλιος 2014), ουσιαστικά όλες οι οθόνες αφής που χρησιμοποιούν οι γιατροι και το νοσηλευτικό προσωπικό (κυρίως κινητά και ταμπλέτες) είναι μολυσμένες με τουλάχιστον ένα μικρόβιο.

Είναι εύκολα κατανοητό τι κίνδυνος υπάρχει για μεταφορά παθογόνων στον άρρωστο, ειδικά όταν οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται σε μονάδες εντατικής.

Ποια είναι η λύση;

Ίσως ο τακτικός καθαρισμός. Αλλά με τι; Η αλκοόλη καταστρέφει τις οθόνες.

Το καλύτερο φυσικά θα ήταν να απαγορευθεί η χρήση τέτοιων συσκευών στα νοσοκομεία. Τουλάχιστον, στους θαλάμους των ασθενών.

Είναι όμως αυτό εφικτό;

Απριλίου 13, 2014

ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑ - ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η προσθήκη ως ρουτίνα μιας αμινογλυκοσίδης σε μία  β-λακτάμη για την εμπειρική θεραπεία παιδιών με Gram-negative βακτηριαιμία, μπορεί να μην βοηθά, ει μη μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος πολυανθεκτικών μικροοργανισμών. 

Pediatrics.  April 7, on line
 

Απριλίου 09, 2014

ΝΕΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ

Προ ημερών, ειδική επιτροπή του FDA - USA εισηγήθηκε τη σύσταση για δυο νέα φάρμακα για τη θεραπεία λοιμώξεων δέρματος από gram-positive παθογόνα μεταξύ των οποίων και ο methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA).

Τα δυο φάρμακα είναι η tedizolid phosphate (Sivextro, Cubist Pharmaceuticals, Inc), και η dalbavancin (Dalvance, Durata Therapeutics, Inc).

Η tedizolid ειναι oxazolidinone, χορηγούμενη είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια.

Η Dalbavancin είναι lipoglycopeptide και χορηγείται ενδοφλέβια.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν και αντιδράσεις στην απόφαση αυτή, που αφορούσαν θέματα σχεδιασμού των μελετών με βάση τις οποίες εγκρίθηκαν τα φάρμακα, καθώς και θέματα ασφάλειας.

Η επιτροπή δέχθηκε να περιληφθούν στο spc των φαρμάκων προειδοποιήσεις για συνεχή επιτήρηση μετά την κυκλοφορία καθώς και να αποκλεισθεί ο παιδιατρικός πληθυσμός λόγω έλλειψης δεδομένων.

Η τελική απόφαση του FDA θα ληφθεί σε 1-2 μήνες.

ΣΗΜ. Τι μου κάνει εντύπωση σ' αυτή την ανακοίνωση του FDA αλλά και σε άλλες παρόμοιες; Η διαφάνεια των αποφάσεων. Μπορεί κάποιος να βρει όλα τα πρακτικά, να γνωρίζει ποιος και γιατί ψήφισε, να γνωρίζει την επιτροπή αλλά και να μπορεί να συμμετέχει σε ένα μέρος της συνεδρίασης. Εδώ στη χώρα μας δεν γνωρίζουμε καν τις επιτροπές, λες και είναι κακό η συμμετοχή σ΄ αυτές. Δεν μπορούμε να βρούμε πρακτικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί εγκρίθηκε το άλφα ή το βήτα φάρμακο, δεν γνωρίζουμε πότε αλλάζουν οι επιτροπές και γενικά δεν υπάρχει πρόσβαση σε τίποτε.

Απριλίου 08, 2014

ΑΝΘΡΑΚΑΣ

Στη νότια Αλβανία παρουσιάστηκαν 4 κρούσματα άνθρακα. Όχι συχνή λοίμωξη αλλά ας υπάρχει στο νου μια και οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα.

ProMed 07-04-2014
 

Απριλίου 06, 2014

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο θεωρείται. Και αυτό όχι τόσο για τον ίδιο τον καπνιστή όσο για το περιβάλλον του και ειδικά για τα παιδιά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται (ανταλλακτικά υγρά) ειναι πολλές φορές τοξικά και αναφέρονται θάνατοι παιδιών από τη τυχαία λήψη τους στις ΗΠΑ (Χαβάη).

ProMed 3-4-14

Απριλίου 02, 2014

ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ

Πώς το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα ενός ασφαλισμένου γίνεται ~ 75%;

Το κράτος επιμένει σε γενόσημα και τιμολογεί με βάση αυτά.

Το Lipitor, ένα ευρύτατα διαδεδομένο φάρμακο, στοιχίζει 11.04 Ε.

Ένα αντίγραφο τιμολογείται με 4,25 Ε. 

Άρα ο ασφαλισμένος για να προμηθευθεί το Lipitor θα πληρώσει τη διαφορά δηλ. 11.04 μείον 4,25 = 6,79. 

Θα πληρώσει και το 25% συμμετοχή επί του 4,25 = 1.06. 

Σύνολο πληρωμής = 7.85   Αρα ποσοστό συμμετοχής  71%.

Μαεστρία.

Να σκεφτείτε δε ότι κάθε ασθενής που παίρνει το φάρμακο χρειάζεται  2 κουτιά το μήνα.  Δηλ. 15,7 Ε + 1 Ε η συνταγή = 16,7 Ε κάθε μήνα μόνο για ένα φάρμακο.  Αν παίρνει και άλλα τότε...

 
ΣΗΜ.  Ευχαριστώ τον αναγνώστη που σημείωσε την παραδρομή περί ελλείψεως αντιγράφου.  Έχει δίκιο. Όλα τα άλλα όμως είναι σωστά τιμολογημένα και η συμμετοχή είναι αυτή.