Μαΐου 30, 2014

ΚΟΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Για πολλοστή φορά θα αναφερθώ στο θέμα κόστους εμβολίου.

Εισάγεται ένα νέο εμβόλιο. Άμεση συζήτηση το κόστος.

Είναι αποτελεσματικό; Είναι ανεκτό; Ποιοι πρέπει να το κάνουν;; Δευτερεύουσες συζητήσεις.

Το κόστος δεν θα έπρεπε να αποτελεί το πρώτο μέλημα ακόμη και σε εποχή κρίσεως. Φυσικά εφόσον το εμβόλιο πληροί τους παραπάνω όρους:   να είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και να προστατεύει ουσιαστικά. Αν βέβαια υπάρχει και άλλο ανάλογο εμβόλιο που είναι πιο φθηνό, τότε το κόστος τίθεται στη συζήτηση, εφόσον τα δυο προϊόντα είναι ουσιαστικά ίδια.

Μαΐου 28, 2014

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΟΛΠΟΥ


Tο μικροβίωμα του γυναικείου κόλπου, που συνίσταται απο 6 κυρίως μικροβιακές κοινότητες, σκοπό έχει να προφυλάσσει από  παθήσεις το γεννητικό σύστημα των γυναικών. Σε μελέτη μικρού αριθμού προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, βρέθηκε ότι αυτές με μικροβιακή κοινότητα CST IV-A (Streptococcus και Prevotella, άρα λιγότερο Lactobacillus) είχαν μεγαλύτερη συχνότητα αιδοιοκολπικής ατροφίας πριν και κατά την εμμηνόπαυση. Θεωρείται ότι η αποκατάσταση ή διατήρηση της μικροβιακής ομοιόστασης (με περισσότερες αποικίες Lactobacillus) βοηθά στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση της ατροφίας του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση. 

Menopause 2014, 21:450

Μαΐου 27, 2014

Ν. KAWASAKI

Σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τη ν. Kawasaki, υποστηρίζεται ότι το αίτιο βρίσκεται μέσα στους ανέμους που φυσούν από τη βορειοανατολική Κίνα και προωθούν κάποια τοξίνη αερογενώς προς την Ιαπωνία.

Proc Natl Acad Sci 2014 May 19. pii: 201400380.

Μαΐου 25, 2014

HPV - ΟΓΚΟΙ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Δεκάδες στελέχη του HPV κυκλοφορούν και υπάρχουν στον οργανισμό υγιών ατόμων (δέρμα, κόλπος, στόμα, έντερο).  - J. Vir May 2014 -.

Στελέχη κατά τεκμήριο μη ογκογόνα και γενικώς μη παθογόνα.

Θεωρείται ότι δεν είναι απλώς περαστικά αλλά είναι μόνιμα, έχουν προκαλέσει ίσως κάποια λοίμωξη (ασυμπτωματική) και μια από τις δουλειές τους είναι να εμποδίζουν την εξέλιξη ογκογόνων στελεχών του HPV.  Ενίοτε όμως μπορεί να επιτείνουν την εξέλιξη των ογκογόνων στελεχών.

Μήπως αν βρεθεί η δυνατότητα ελέγχου της ισορροπίας των στελεχών αυτών ή η έκθεση σε ανασταλτικά των όγκων στελέχη, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τη χορήγηση του εμβολίου;

Εμβόλιο που είναι δαπανηρό, έχει ένα ποσοστό ανεπιθυμήτων ενεργειών, δεν καλύπτει όλους τους πιθανούς όγκους και, το σοβαρότερο, δεν έχει καθολική αποδοχή και εφαρμογή.

Ήδη έχει εφαρμοστεί με επιτυχία ένας τέτοιος τρόπος αντιμετώπισης σε δύσκολες λοιμώξεις από C. difficile. "Μεταμόσχευση" κοπράνων από υγιείς σε πάσχοντες.

Πιστεύω ότι σύντομα η ιατρική δεν θα έχει καμμιά σχέση με ό,τι μαθαίναμε επί δεκαετίες.

Μαΐου 23, 2014

ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ - ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ

Παρά τις πολυετείς προσπάθειες των ιατρικών φορέων και τις κατευθυντήριες οδηγίες που τονίζουν ότι η βρογχίτιδα είναι ιογενούς αιτιολογίας, οι γιατροί συνεχίζουν να συνταγογραφούν αντιμικροβιακά για τη λοίμωξη αυτή σε εφήβους και ενήλικες.

JAMA. 2014;311:2020

Μετά απορούμε πως αυξάνεται η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Μα εμείς οι γιατροί είμαστε υπεύθυνοι. Ας το κατανοήσουν και οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι, που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της αντοχής, παρά τα όσα διδάσκουν από αμφιθέατρου.

ΚΡΑΤΟΣ ΛΗΣΤΗΣ


• Το κράτος είναι ο χειρότερος ληστής όλων των εποχών.
• Σου χρωστάει λεφτά (που τα είχε επί χρόνια παρακρατήσει), σου τα επιστρέφει με καθυστέρηση 3 πχ ετών, χωρίς συγγνώμη, χωρίς προσαυξήσεις αλλά τουναντίον μειωμένα και με παρακρατήσεις ακόμη και για την τράπεζα που θα σου τα δώσει.

• Του χρωστάς  λεφτά, ακόμη κι αν δεν το ξέρεις, αν σου έτυχε κάτι, αν, αν... Δεν επιτρέπει όμως ούτε μια μέρα το ληστρικό κράτος χωρίς άγρια επιβάρυνση. Ακόμη και μια απλή κλήση τροχαίας να μην πληρώσεις, θα την αποσιωπήσει το αλήτικο κράτος και θα στη ζητήσει κάποτε σε δεκαπλάσια αξία.
• Αυτά στον απλό πολίτη. Στους ημέτερους τσιμουδιά. Ούτε ένας από την περιβόητη λίστα δεν πλήρωσε. Και δεν θα πληρώσει φυσικά.

• Είναι απίστευτοι οι χαριστικοί νόμοι που ψηφίζουν οι ανεκδιήγητοι άρχοντες  που κυβερνούν αυτόν τον τόπο και ορίζουν τα του κράτους. Χαριστικοί φυσικά για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ. Και ο τίμιος φορολογούμενος πολίτης πληρώνει. Συνεχώς. Ενώ οι απατεώνες διαφεύγουν.
• Θεωρούν ηλιθίους τους πολίτες λέγοντας πχ. με πηχυαίους τίτλους: "καταργείται  από τον επόμενο χρόνο, η έκτακτη εισφορά". Διότι αν διαβάσεις παρακάτω, θα δεις ότι αυτό θα γίνει αν το επιτρέψουν οι συνθήκες κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού. 

• Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, που μας δουλεύουν, που μας κλέβουν, που μας έφεραν σ' αυτό το χάλι, θέλουν να μας σώσουν πάλι. Για να μας αποτελειώσουν.
• Ας σκεφτούμε καλά μεθαύριο.


Μαΐου 20, 2014

MMR ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΟΙ

Ο κίνδυνος σπασμών μετά εμβολιασμό με MMR αυξάνει αν αυτό γίνει μετά τον 15ο μήνα της ζωής. Από 2.65 μεταξύ του 12ου και 15ου μήνα σε 6.5 μετά τον 16ο μήνα. Το ίδιο ισχύει και για το MMRV (από 4.95  σε 9.8).

Pediatrics. Published online May 19, 2014.


Σχόλια:

1. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι στην ηλικία 16-18 μηνών οι πυρετικοί σπασμοί έχουν μεγάλη συχνότητα ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάσταση των παιδιών.
2. Οι ίδιοι οι συγγραφείς τονίζουν ότι ο κίνδυνος αυτός εκφράζεται στην καθημερινή κλινική πράξη ως ένας πολύ μικρός αριθμός επιπλέον επεισοδίων πυρετικών σπασμών.
3. Στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2013 άλλη μελέτη που έλεγε ότι παιδιά που έλαβαν το MMR (1η δόση) σε ηλικία 12 μηνών είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο νόσησης σε επιδημία ιλαράς στον Καναδά από ότι παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο 15 μην και πλέον, ακόμη και αν ήσαν με 2 δόσεις εμβολιασμένα.
4. Βλέπετε ότι υπάρχουν πολλές όψεις σε κάθε ιατρική πράξη και ο γιατρός θα πρέπει να επιλέγει με προσοχή αυτό που θα ακολουθεί. Θα πρέπει επίσης να μελετά κριτικά κάθε συμπέρασμα εργασιών.
5. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι ο κίνδυνος πυρετικών σπασμών δεν είναι τόσο σοβαρός. Πιο σημαντική είναι η προστασία του παιδιού απέναντι στη λοίμωξη. Άρα καλύτερη φαντάζει η ηλικία των 15 μηνών για πρώτη δόση MMR.

Μαΐου 19, 2014

ΣΤΑΤΙΝΕΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Προ έτους οι μελέτες έλεγαν ότι η λήψη στατινών προκαλεί νεφρικές βλάβες (BMJ 2013).
Φέτος άλλες μελέτες λένε ότι αυτό αμφισβητείται και δεν ισχύει (Am J Cardiol 2014).

Τις προηγούμενες μελέτες, το περιοδικό τις απέσυρε ως λανθασμένες.

Τι ισχύει λοιπόν για τον ασθενή που ελπίζει στην πρόληψη και θεραπεία;
Τι ισχύει για τον γιατρό που τάζει πρόληψη και θεραπεία;

Πού είναι το σωστό και πού το λάθος;
Η ουσία ίσως είναι αλλού. Οι μελέτες δεν είναι πάντα σωστές. Οι μελέτες πολλές φορές γίνονται για να γίνονται. Οι μελέτες τις περισσότερες φορές είναι κακοσχεδιασμένες, χωρίς αξιόλογες ομάδες ελέγχου. Συνεπώς τα συμπεράσματα τους καταντούν υποκειμενικά και ευμετάβλητα.

Από την άλλη μεριά, οι στατίνες δεν θεραπεύουν τίποτε. Απλά βελτιώνουν κάποιες εργαστηριακές τιμές. Οι γιατροί υπόσχονται, οι ασθενείς περιμένουν θαύματα, αλλά τα θαύματα στην ιατρική είναι πιο σπάνια από ότι νομίζουμε. Οι στατίνες επιβραδύνουν ίσως την πορεία για ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάντα αλλά δεν φαίνεται να τα εμποδίζουν πλήρως.
Και βέβαια κανείς δεν αναφέρει το ότι οι στατίνες ελαττώνουν τα αποθέματα του  Co Enzymne Q 10 το οποίο είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

ΣΗΜ. Η ανάρτηση δεν αφορά λοιμώξεις  αλλά έγινε για να δείξει πόσο ρευστά είναι πολλές φορές τα πράγματα, πόσο "αξιόπιστες" είναι συνήθως οι μελέτες και πόσο κατευθυνόμενη μπορεί να είναι η ιατρική πράξη. 
Να τονίσουμε ότι οι στατίνες είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα φάρμακα διεθνώς.

Μαΐου 17, 2014

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ



 
 
 
 
 
Βάνδαλοι θα υπάρχουν πάντα
 
 
 

Μαΐου 10, 2014

ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ

Τα νοσοκομειακά λύματα μπορεί να είναι δεξαμενή ανθεκτικών παθογόνων. Πρόβλημα ιδιαίτερο εμφανίζεται με το κολοβακτηρίδιο εκτεταμένης αντοχής [extended-spectrum beta-lactamase-producing Escherichia coli (ESBLEC)].

Clin Inf Dis, on line 01-05-2014



Μαΐου 05, 2014

ΦΥΜΑΤΙΝΗ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ MANTOUX KAI ΕΜΒΟΛΙΟ BCG

Ο συνάδελφος κ. Κ. Καρύδης μας έστειλε ένα άρθρο για το θέμα της φυματίνης σήμερα. Επειδή θίγει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που αφορά όλους τους παιδιάτρους, το δημοσιεύουμε ως έχει.

 
Η  έλλειψη της «κρατικής»  φυματίνης του Παστέρ:
Ένα ιστόρημα και μια ευκαιρία για αλλαγή του τρόπου διάθεσής της.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ είναι μέχρι σήμερα ο αποκλειστικός κρατικός προμηθευτής της φυματίνης, του τόσο σημαντικού αυτού υλικού για τη διενέργεια της φυματινοαντίδρασης Mantoux. Οι Παιδίατροι του ιδιωτικού τομέα χρόνια τώρα αγοράζουμε τη φυματίνη από το Παστέρ και ως Παιδίατρος των Αθηνών, είμαι προνομιούχος έναντι των ελευθεροεπαγγελματιών συναδέλφων μου, που δρασ<τηριοποιούνται στην επαρχία, γιατί όλοι αυτοί  ταλαιπωρούνται για να την προμηθευτούν- με γραφειοκρατικές διαδικασίες  από τις κρατικές υπηρεσίες της περιφέρειας- αντιμετωπιζόμενοι πολλές φορές αρνητικά. Από την άλλη πλευρά, το Παστέρ  είναι υπεύθυνο για να προμηθεύει με φυματίνη και  όλες τις κρατικές δομές (νοσοκομεία,κέντραυγείας,πρώην ιατρεία ΙΚΑ κλπ).

Τους τελευταίους μήνες, υπάρχει ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Τόσο οι ιδιωτικές  όσο και οι κρατικές δομές, ΔΕΝ έχουν  φυματίνη. Έτσι, λοιπόν, δεν  μπορούν να γίνουν:
1. O επείγων ανιχνευτικός έλεγχος για φυματίωση των προσφύγων, των  μεταναστών και των υπόπτων  για φυματίωση βρεφών,παιδιών, εφήβων κι ενηλίκων  που ζουν στην Ελλάδα
2. Ο προγραμματισμένος έλεγχος πριν από το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG) και
3. O προβλεπόμενος έλεγχος με Μantoux που πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες σε  όλα τα παιδιά της χώρας, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στην από 8/10/2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛΡΟΞ7Μ-899) εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Έτσι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή  μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας, αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης, παιδιά με αρνητική Mantoux  στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση, νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, χωρίς συμπτωματολογία βρεφικού AIDS, νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση, αλλά, και όλα τα  υπόχρεα προς εμβολιασμό παιδιά, τους τελευταίους μήνες, παραμένουν ανεμβολίαστα. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν, βρίσκει πλήρη εφαρμογή η γνωστή ρήση: «ενός κακού δοθέντος, μύρια έπονται». Πρόσφατα, συνάδελφος που εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο του λεκανοπεδίου μου εξομολογήθηκε: «λόγω της έλλειψης της φυματίνης, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε το παρακινδυνευμένο, δίνοντας πιστοποιητικά στους μετανάστες μόνο με κλινική εξέταση και ακτινογραφία, αν και γνωρίζουμε ότι σε 1 από τα 25  παιδιά μεταναστών βρίσκεται λανθάνουσα φυματίωση!».
 
Το πρόβλημα της έλλειψης φυματίνης κατάντησε επικίνδυνο και μπορούσε να αποφευχθεί. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο  http://medispin.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8532.html.

 
Το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορεί να λυθεί το θέμα; Nαι είναι η απάντηση, αρκεί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μιμηθεί την άμεση δράση ενός παλαιότερου Υπουργού Υγείας, του κ.Κώστα Γείτονα, όπως θα εξηγήσω αμέσως παρακάτω.

Πριν 16 χρόνια, την 7η Ιουνίου 1998, δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ μια δική μου επιστολή, όπου επιχειρηματολογούσα υπέρ της ελεύθερης διάθεσης του αντιφυματικού εμβολίου (BCG). Σας την παραθέτω αυτούσια.Μπορείτε να τη βρείτε στο σύνδεσμοhttp://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=99985

Είναι γνωστό ότι το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG) πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 5 - 6 χρόνων, αφού προηγηθεί η απαραίτητη φυματινοαντίδραση Mantoux, σύμφωνα άλλωστε και με τις «Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», όπως αξιέπαινα διατυπώνονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα» (έκδοση του 1997 από το Υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και το Εθνικό Τυπογραφείο).

Βέβαια οι συστάσεις ανέκαθεν ίσχυαν, αλλά τα γεγονότα και τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά, αφού εκ των υποχρέων παιδιών προς εμβολιασμό με BCG, εμβολιάζεται μόνο το 25%, ενώ ο ελάχιστος στόχος είναι το 75%! Το φαινόμενο χρόνια τώρα συζητείται στα διάφορα συνέδρια, δεν έχει, όμως, βρει τη λύση του, ιδού γιατί: Ο κάθε παιδίατρος, κατ' εξοχήν λειτουργός της πρόληψης που εξασφαλίζεται και με την εφαρμογή των εμβολιασμών, είχε μέχρι τώρα τη δυνατότητα, και ατυχώς όχι εφεξής, να προμηθεύεται με συνοπτικές διαδικασίες το BCG από τη Διεύθυνση Υγιεινής της κάθε Νομαρχίας της Αττικής και να το εφαρμόζει στα παιδιά που παρακολουθεί.

Σε αντίθεση με το BCG, τη φυματίνη που χρησιμοποιείται για τη δερμοαντίδραση Mantoux, μπορεί ο παιδίατρος να προμηθευθεί από το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ», απ' όπου μάλιστα εκδίδεται και σχετικό τιμολόγιο πώλησης.

Ταυτόχρονα, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα για όλα τα άλλα εμβόλια, που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή παιδιατρική πράξη ­ συμπεριλαμβανομένων και όλων των νεότερων εμβολίων όπως αυτού κατά της Ηπατίτιδας Β, του Αιμοφίλου Β κ.ο.κ. ­ αφού διατίθενται ελεύθερα από το φαρμακείο, ακόμη και του μικρότερου χωριού της πατρίδας.

Είναι, τελικά, τόσο δύσκολη η έκδοση κάποιας οδηγίας - εγκυκλίου από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ώστε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ να πωλεί στον παιδίατρο, όχι μόνο τη φυματίνη, αλλά και το BCG; Γιατί δίνει μόνο τη δυνατότητα στο κάθε Ελληνόπουλο να ελέγχεται με Mantoux για ενδεχόμενη νόσηση από φυματίωση και όχι να προφυλάσσεται από αυτήν κάνοντας το BCG; Οι όποιες επιφυλάξεις ορισμένων για την αποτελεσματικότητα του BCG σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη στην ελεύθερη διακίνησή του.

Κάτω από το βάρος της σημερινής πραγματικότητας, επιβάλλεται να υλοποιηθούν οι Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το BCG, αφού είναι γνωστό ότι ο υπάρχων κρατικός μηχανισμός αντιφυματικού εμβολιασμού δεν επαρκεί παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του.

Νομίζω ότι είναι καθήκον της πολιτείας να δώσει στους ιδιώτες παιδιάτρους της χώρας τη δυνατότητα να συμπορευθούν μαζί της προς την κατεύθυνση του μαζικού αντιφυματικού εμβολιασμού των Ελληνόπουλων, όπως άλλωστε γίνεται με όλα τα άλλα εμβόλια. Η εξαφάνιση της ευλογιάς από 20ετίας και προσεχώς της διφθερίτιδας αλλά και της πολιομυελίτιδας, δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τη φυματίωση. Ας δοθεί, επιτέλους, και το BCG, άνετα, στα χέρια των παιδιάτρων. Η σχετική εγκύκλιος μπορεί να χρειαστεί και λιγότερα από 100 δευτερόλεπτα για τη σύνταξή της!».

Επανέρχομαι στην αναφορά μου στον κ. Κ.Γείτονα:

Το πρωί της 7ης/6/1998 κάθονταν σε κοντινές θέσεις του αεροπλάνου σε πτήση για τις Βρυξέλλες ο τότε Υπουργός Υγείας με τη συνοδεία του κι ένας διπλωματικός υπάλληλος που παρακολουθούσα τότε τα παιδιά του.Ο τελευταίος, μετά από 5 μέρες που επέστρεψε στην Αθήνα μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι «στη διάρκεια της πτήσης, έδειξαν μια  επιστολή από το ΒΗΜΑ στον Υπουργό, ο οποίος το πήρε προσωπικά κι έδωσε σχετικές εντολές. Διάβασα την επιστολή κι είδα ότι ήταν από εσάς. Κατάλαβα ότι θα επιλυθεί το θέμα». Πράγματι,λίγες μέρες μετά, εγώ κατάλαβα τι δύναμη είχε ο Τύπος. Το ζήτημα ελύθη έκτοτε με το BCG, αλλά οι τεχνικές δυσκολίες για τους γιατρούς της επαρχίας παρέμεναν.

ΣΗΜΕΡΑ, με την περίπτωση της έλλειψης της φυματίνης, είναι ευκαιρία να λυθεί το θέμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Ας κρατήσει το Παστέρ τη διακίνηση του ΒCG  και της φυματίνης για τις ανάγκες των κρατικών δομών (Νοσοκομεία,ΚΥ,ΠΕΔΥ). Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ  ας επιτρέψουν να γίνεται η  πώληση των φιαλιδίων πολλαπλών δόσεων του BCG και της φυματίνηςαπό τα ιδιωτικά φαρμακεία κατά τρόπο ανάλογο που οι γονείς προμηθεύονται τα εμβόλια των παιδιών τους. Οι Παιδίατροι να πληρώνουν και να παίρνουν τιμολόγιο, όπως γίνεται και με το Παστέρ.
 

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1. μπορεί να χρειαστεί και λιγότερα από 100 δευτερόλεπτα για τη σύνταξή της, 2. ΔΕΝ επιβαρύνει τον κρατικό προύπολογισμό, 3. Θα οδηγήσει σε επαρκέστερη προστασία και κάλυψη  του πληθυσμού της χώρας.

Ιδού η Ρόδος!

Το μέτρο, μόνο ευκολία και σωστότερη οπτική θα δώσει  στο μέγα κεφάλαιο της φυματίωσης, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι Παιδίατροι του ιδιωτικού τομέα είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και τους εμβολιασμούς των 75% των παιδιών της χώρας.

Κωνσταντίνος Καρύδης,
Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Αθήνα, kkarydis@otenet.gr
 
 
Σχόλιο: Σωστές οι απόψεις του κ. Καρύδη και η προσπάθεια του να δώσει λύση σε ένα τόσο ζέον θέμα. Να σημειώσω ότι πράγματι το εμβόλιο πρέπει να περάσει στα χέρια των παιδιάτρων, που όπως και να το κάνουμε δρουν τελικά πιο οργανωμένα από το ανοργάνωτο κράτος μας. Να σημειώσω επίσης, ότι προσωπικά είμαι αντίθετος στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, εκτός αν γενικευθεί η χρήση του μόνο στη νεογνική ηλικία.
ΙΚ
 

Μαΐου 04, 2014

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΣ

Ο αδρός έλεγχος για ουρολοίμωξη σε παιδιά ηλικίας 1 έως 90 ημερών με εμπύρετο,  με τις ειδικές ταινίες ελέγχου των ούρων, φαίνεται ότι είναι σημαντικά αξιόπιστος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν αναμονή της ουροκαλλιέργειας.


Pediatrics, Published online April 28, 2014

Μαΐου 03, 2014

ΝΕΟ ΠΑΘΟΓΟΝΟ

Ο πόλεμος με τα μικρόβια δεν έχει τελειωμό.

Το CDC ανακοίνωσε την ανίχνευση ενός νέου ιού, συγγενούς προς τον ιό της ευλογιάς (2ο ξάδελφο τον ονομάζει) που προκαλεί φυσαλλιδώδες εξάνθημα, πυρετό, λεμφαδενοπάθεια και γενικευμένη εξάντληση.

Λεπτομέρειες για τον ιό αυτόν δεν υπάρχουν προς το παρόν.

ProMed 03-05-2014