Ιουνίου 30, 2014

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

Μια είδηση στις εφημερίδες σύμφωνα με την οποία ο εισαγγελέας αρχίζει έρευνα για την περίφημη "πανδημία γρίπης" και τις εξωφρενικές παραγγελίες εμβολιων και φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο (αν θυμάστε ήταν αυτός που δολοφόνησε την υγεία - στη συνέχεια ήρθε ο Λοβέρδος και την έθαψε), μου θύμισε την εποχή εκείνη του πανικού, των επιτροπών, των συνεχών δηλώσεων, αντιφατικών συνήθως, τον φόβο να πλανάται, και τους κρατούντες να αγοράζουν για να προλάβουν (;;).

Τότε ήμουν απο τους λίγους που φώναζαν κατά του γενικού εμβολιασμού, κατά της στρατηγικής εμβολιασμού, κατά της υποτιθέμενης πανδημίας. Δημοσίως (αν ανατρεξετε στο blog τη χρονιά 2009 θα τα δείτε). Το τι άκουσα, δεν λέγεται. Οι επιστήμονες έλεγαν ότι πρέπει να ακολουθούμε τις δημόσιες αρχές. Χωρίς κριτική σκέψη, χωρίς συζήτηση. Και πολλοί συντηρούσαν το θέμα για να υπάρχουν οι επιτροπές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όταν όμως ήρθαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η ναρκοληψία όλοι εξαφανίστηκαν.

Όμως και τώρα υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν το εμβόλιο της γρίπης και δη σε υγιή παιδιά. Όταν η αποτελεσματικότητα του είναι σε εξαιρετικά χαμηλά για εμβόλιο επίπεδα. Ειδικά μάλιστα στους ηλικιωμένους όπου χρειάζεται περισσότερο.

Αναρωτιέμαι, στην Ελλάδα δεν έπαθε κανείς ναρκοληψία; Τόσο άτρωτοι είμαστε; Μήπως έπαθε κανείς σκλήρυνση κατά πλάκας από άλλο εμβόλιο; Μόνον στην αλλοδαπή συμβαίνουν αυτά. Εδώ; Ανακοινώνονται πουθενά; Ερευνώνται;

Και κάτι ακόμη. Γιατι άργησε τόσο πολύ ο δικαστικός έλεγχος; Αν δεν προκύψει κάτι, έχει καλώς. Αν όμως προκύψει; Θα τιμωρηθεί ο υπεύθυνος; Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και συγχρόνως εν ενεργεία υπουργός;


Ιουνίου 28, 2014

ΦΑΡΜΑΚΑ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ



Προ ημερών ο FDA των ΗΠΑ έθεσε σε λίστα παρακολούθησης ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα λόγω του ότι είχαν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη χρήση τους. Η λίστα δεν σημαίνει απόδειξη συσχέτισης, πλην όμως ο FDA πιστεύει ότι έτσι θα γίνει καλύτερη καταγραφή των δράσεων των φαρμάκων.


Τα φάρμακα είναι τα εξής:

1. Προϊόντα τεστοστερόνης: κακή χρήση, εξάρτηση, θρομβώσεις. Αυξημένος κίνδυνος για ισχαιμία.

2. Αντικαταθλιπτικά, όλα πλην monoamine oxidase: γλαύκωμα.

3. Αντικαρκινικό φάρμακο brentuximab vedotin: ηπατοτοξικότητα, προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια.


FDA, JUNE 2014


Ιουνίου 24, 2014

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ - ΣΧΟΛΙΑ

Σε σχέση με την προηγούμενη ανάρτηση που αφορά τα δορυφορικά συμπόσια θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια:
  • Νομίζω ότι είναι πολύ σωστά όσα θίγει ο συνάδελφος.
  • Επειδή έχω και εγώ συμμετάσχει σε τέτοια δορυφορικά συμπόσια, επικροτώ πλήρως. Βέβαια παλαιότερα τα πράγματα ήταν πιο ήπια. Τώρα νομίζω ότι έχουν εκτραχυνθεί με τον ανταγωνισμό που υπάρχει. 
  • Προσωπικά, προσπάθησα όσες φορές μίλησα να είμαι αντικειμενικός και να αναφέρομαι και στα δύο προϊόντα, όπου υπήρχαν δύο.   
  • Απορώ πως δεν τροποποιούν πολλοί ομιλητές τα slides των εταιρειών. Τόσο απασχολημένοι είναι που δεν μπορούν μια ομιλία να συντάξουν ή έστω να τροποποιήσουν; Δεν αντιλαμβάνονται πόσο άσχημα φαντάζει στον ακροατή να φαίνεται η φίρμα της εταιρείας σε κάθε διαφάνεια; Τι αξιοπιστία υπάρχει σε τέτοια ομιλία; 
  • Το θέμα των αμοιβών είναι μια άλλη περίεργη ιστορία. Τελείως διαφορετικού ύψους σε πανεπιστήμια και σε νοσοκομεία. Στα δεύτερα μπορεί να μην υπήρχαν καν αμοιβές. Το δέλεαρ ήταν η προβολή. Νομίζω ότι τελευταία ο ΕΟΦ έχει βάλει κάποια τάξη στο θέμα. 
  • Είναι δυνατόν σε πανελλήνιο συνέδριο 2 ημερών να υπάρχουν 7 δορυφορικά;     Καταλαμβάνουν τις καλύτερες ώρες  και οι ομιλίες έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια. Έτσι αφαιρείται χρόνος από τις άλλες ομιλίες, που τοποθετούνται σε απίθανες ώρες, ενώ οι διάφορες μελέτες ορίζονται για τα χαράματα όπου ελάχιστοι πλην των ομιλούντων θα είναι οι ακροατές.  
  • Ένα άλλο: χρόνια τώρα ακούμε για δύο εμβόλια της ίδιας νόσου, και για άλλα δύο άλλης νόσου. Σύνολο τέσσερεις ομιλίες στο ίδιο συνέδριο! Το πανελλήνιο πχ. Και πολλές φορές την ίδια μέρα. Πρωί και απόγευμα. Και συχνά οι ομιλίες αυτές επαναλαμβάνονται και σε άλλα σεμινάρια ανά την Ελλάδα στο ίδιο έτος. Να είναι ένα καινούριο εμβόλιο, το καταλαβαίνω. Αλλά επί 5 χρόνια να ακούς για τα ίδια εμβόλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι στο πρόγραμμα! Δεν βαριούνται οι εταιρείες και οι ομιλητές; Και οι εταιρείες τη δουλειά τους κάνουν. Οι γιατροί; Γιατί δεχόμαστε αυτή τη μείωση; Πιστεύει κανείς ότι το ακροατήριο ακούει άκριτα όλα όσα αναφέρονται σε τέτοιες ομιλίες; Μάλλον όχι αν κρίνουμε από την κάλυψη ορισμένων εμβολίων. 
  • Σωστά γράφει ο συνάδελφος. Γιατί δεν κάνουν ανεξάρτητες ομιλίες  οι γιατροί, για τα ίδια θέματα; Δεν θα είναι πιο αξιόπιστες; Όμως η αλήθεια είναι αλλού, όπως τη διατύπωσε εν τη ρύμη τού λόγου ένας καθηγητής (δημοσίως): μα μόνον οι εταιρείες εμβολίων έμειναν για να δίνουν λεφτά. Πως θα γίνουν τα συνέδρια;  Μόνο το χρήμα λοιπόν; Συγχρόνως παραδέχθηκε βέβαια ότι πλέον οι γιατροί έχουν γίνει πιόνια και πολλές φορές ούτε καν αμείβονται γιαυτό. 
  • Πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει άμεσα να καταργηθούν τα δορυφορικά συμπόσια. Ας έχουν λιγότερα έσοδα τα συνέδρια. Να σημειώσω ότι στο Σεμινάριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων που οργάνωνα στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον κ. Ροηλίδη ουδέποτε είχαμε δορυφορικά τραπέζια. Μία μόνο εξαίρεση  υπήρξε στα 16 χρόνια. Κι όμως το σεμινάριο επιβίωσε όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα με πολυπληθέστατο ακροατήριο. 
  • Πιστεύω ότι η κατάργηση τέτοιων συμποσίων θα δώσει ώθηση στα προϊόντα αλλά και θα απελευθερώσει τους γιατρούς. Φαντάζομαι ότι όλοι μας νοιώθουμε κάπως άβολα με τέτοιες ομιλίες. 
  • Επιτέλους, η γνώση ας περνάει στους γιατρούς από τους γιατρούς και όχι μέσω των εταιρειών. Προ πολλών ετών είχα κάνει μια ομιλία με τίτλο "Ιατρική γνώση: κατευθυνόμενη ή μη;" όπου έθιγα όλα αυτά τα θέματα. Το κείμενο είναι αναρτημένο σε σειρά στο www.loimoxi.blogspot.com και δημοσιευμένο σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού "Λοίμωξη". Το έστειλα σε ιατρικά περιοδικά για δημοσίευση, αλλά το απέρριψαν. Ένα πολύ σοβαρό περιοδικό είχε ως αιτιολογία "το άρθρο είναι πολύ αιχμηρό και σκληρό για τις εταιρείες".  Ο νοών νοείτο.
 

Ιουνίου 23, 2014

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ



Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση από το τεύχος 39,  Μάϊος 2014, της περιοδικής ηλεκτρονικής έκδοσης "Λοίμωξη".  Απλά μου ζητήθηκε από πολλούς να το δημοσιεύσω και στο blog.

O κ. Σιακαβέλας είναι ελεύθερος επαγγελματίας,  δεν έχει σχέση με εταιρείες, παρακολουθεί τα όποια συνέδρια ιδίοις εξόδοις και αναζητά από τα συνέδρια αυτά να αποκομίσει γνώσεις χρήσιμες για τη δουλειά του. Έτσι, οι απόψεις του φαίνονται ανεξάρτητες και ανεπηρέαστες.

-----------------------------------------


Δορυφορικά Συμπόσια


 του Κ. Σιακαβέλα, Παιδιάτρου
Αγαμέμνονος 24 – Άλιμος, Αθήνα
τηλ.210-9922180




Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς εκδηλώσεις εταιρειών για νέα προϊόντα. Το ίδιο γίνεται και στα συνέδρια με τα γνωστά δορυφορικά συμπόσια. Ας δούμε τι είναι αυτά.

Τι σημαίνει ένα δορυφορικό συμπόσιο;
Μια φαρμακευτική εταιρεία σχηματίζει ένα πάνελ με ομιλητές που θέλει η ίδια, έρχεται
σε συμφωνία με τους διοργανωτές κάποιου συνεδρίου, τους πληρώνει ένα X ποσόν και έτσι
ακούγονται οι ομιλίες για τα προϊόντα τους.

Τι κάνουν οι ομιλητές;
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, διαβάζουν τις διαφάνειες που τους έδωσε η εταιρεία και φυσικά
λένε μόνο τα καλά του σκευάσματος.

Τι απαντούν στη συζήτηση;
Συνήθως δεν επιτρέπεται η συζήτηση, παρά μόνο 1-2 ερωτήσεις. Πράγμα απαράδεκτο. Από
τη συζήτηση μαθαίνει κανείς. Όχι από τη προετοιμασμένη ομιλία! Και από τη συζήτηση αντιλαμβάνεται κάποιος το εύρος ή όχι των γνώσεων του ομιλητή. Δυστυχώς, o χρόνος είναι πολύ στριμωγμένος, ίσως γιατί η συζήτηση δεν συμφέρει σε κανέναν. Ούτε στον ομιλητή, ούτε στην εταιρεία αλλά ούτε και στον διοργανωτή του συνεδρίου. Για να αντιληφθείτε πόσο οι εταιρείες τα θέλουν όλα υπό έλεγχο, υπάρχουν περιπτώσεις παρέμβασης εταιρείας και σε μη δορυφορικές ομιλίες. Πχ μπορεί να ζητηθεί αλλαγή του προεδρείου ενός ομιλητή γιατί ο πρόεδρος δεν είναι αρεστός ή υπάρχει φόβος να «ενοχλήσει» τον ομιλητή με ερωτήσεις επίσης μη αρεστές στην εταιρεία! Καταλαβαίνετε ποιος κατευθύνει τι.

Τι κερδίζει ο ομιλητής;
Θεωρητικά, αμείβεται για την ομιλία του. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Εκείνο που όμως
έχει μεγαλύτερη σημασία από το κέρδος, είναι η προβολή του ομιλητή. Κανονικά, οι ομιλητές πρέπει να είναι ειδικοί επί του θέματος. Πολλές φορές είναι. Πολλές φορές γίνονται ειδικοί γιατί μια ή περισσότερες εταιρείες τούς χρησιμοποιούν από νεαρή ηλικία και σιγά-σιγά τους επιβάλλουν ως ειδικούς. Άλλες φορές είναι απλά θεωρητικοί, που ελάχιστα περιστατικά του θέματος που διαπραγματεύονται έχουν αντιμετωπίσει προσωπικά. Διαβάζουν και ομιλούν. Χωρίς να έχουν προσωπική αντίληψη.

Έχουν νόημα τα δορυφορικά συμπόσια;
Κάποτε ίσως είχαν κάποια αξία. Η αναζήτηση βιβλιογραφίας ήταν δύσκολη, τα συνέδρια πιο λίγα, η γνώση πιο περιχαρακωμένη. Έφτανε αργά στον αναγνώστη. Οι εταιρείες προμήθευαν βιβλιογραφικό υλικό. Σήμερα με το διαδίκτυο, η γνώση είναι προσιτή σε όλους. Σε μηδενικό χρόνο. Ίσως δεν χρειάζεται να κουνηθείς από την καρέκλα σου. Τι νόημα έχει να ακούς κατευθυνόμενες ομιλίες; Σε τελική ανάλυση, αυτά που λένε οι γιατροί στα δορυφορικά, δεν μπορούν να τα πουν ανεξάρτητα; Σε μια συνεδρίαση που δεν θα καλύπτεται από κάποια εταιρεία; Πρώτος στόχος των συνεδρίων είναι το χρήμα ή η (σωστή) ενημέρωση των γιατρών - ακροατών;

Έχει νόημα να παρακολουθεί κανείς πληθώρα συνεδρίων;
Είναι τόσα πολλά πλέον τα συνέδρια που και ο πιο ανυποψίαστος καταλαβαίνει ότι τα περισσότερα γίνονται κυρίως για άλλους λόγους και λιγότερο για λόγους επιστήμης. Πχ τί τόσοσημαντικό μπορεί να αλλάξει σε ένα χρόνο σε κάποιον τομέα πχ στις λοιμώξεις, ώστε να γίνονται δεκάδες συνέδρια διεθνώς; Και ποιος μπορεί να τα παρακολουθήσει όλα αυτά;
Πιστεύω ότι γιατροί, επιστημονικές εταιρείες και φορείς, κρατικοί ή μη, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να βρουν μια μέση λύση για τα συνέδρια. Πιστεύω επίσης ότι τα δορυφορικά συμπόσια πρέπει να καταργηθούν. Έτσι θα νοιώσουν και πιο άνεση οι ομιλητές που θα μιλούν πλέον ανεξάρτητα και θα εκπέμπουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στο ακροατήριο τους.

Ιουνίου 20, 2014

ΤΥΜΠΑΝΟΚΕΝΤΗΣΗ

Μια  εξέταση που θα έπρεπε να την γνωρίζουμε κι εμείς οι παιδίατροι.

Ενδείξεις:
  • τοξική εμφάνιση παιδιού
  • μη καλή απάντηση στα αντιβιοτικά
  • πυώδης επιπλοκή ωτίτιδας
  • ανοσοκαταστολή

Ιουνίου 18, 2014

ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Σε μελέτη 7000 ατόμων διαπιστώθηκε ότι αυτοί που είχαν στο παρελθόν εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Β, παρουσίαζαν διαβήτη σε μικρότερο ποσοστό από ότι οι μη εμβολιασθεντες. Επίσης είχαν κατά περίπου 52% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον διαβήτη.

Η σχέση εμβολιασμού και διαβήτη είναι ακόμη όχι απόλυτα τεκμηριωμένη και ίσως οι απόψεις είναι αντικρουόμενες, δεν παύει όμως η υπόθεση να είναι ελκυστική. Εξάλλου ο εμβολιασμός δεν βλάπτει κανέναν.

American Diabetes Association 2014 Scientific Sessions; June 14, 2014. Abstract 1488-P


Ιουνίου 17, 2014

ΠΟΙΗΣΗ - 19

... 
Και δε ζητώ,
δε λέω τίποτα,
μονάχα στέκομαι αντικρύ σου,
και σε κοιτάω
όπως θα κοίταζα
κλεισμένη πύλη Παραδείσου
...
 
 Κώστας Ουράνης




Ιουνίου 16, 2014

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ


Για κάθε 15 εργαζόμενους στον τομέα υγείας που εμβολιάζονται κατά της γρίπης, ένα λιγότερο ατομο της κοινότητας θα νοσήσει απο γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει μόνον τους λήπτες αλλά και το περιβάλλον τους.


Marx JF. Abstract #426. Presented at: APIC 2014; June 7-9, 2014; Anaheim, Calif. USA

 

Ιουνίου 11, 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Αναρωτιέμαι:
Όλα τα προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης.
Οι πολιτικοί είναι αιώνιοι;
Με τι συντηρητικά τούς διατηρούν;



Ιουνίου 10, 2014

10-06-2014


ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ.

Ευφυέστατος χαρακτηρισμός της τρέχουσας κατάστασης, μόνο με τρεις λέξεις, από αθλητική εφημερίδα.
SPORTDAY



Ιουνίου 09, 2014

ΕΜΒΟΛΙΟ ΡΟΤΑΪΟΥ - ΕΠΙΠΤΩΣΗ

Η εισαγωγή του εμβολίου κατά του ιού Ρότα στη Μ. Βρεττανία, από τον Ιούλιο 2013, φαίνεται ότι επέφερε μείωση κατά 70% περίπου των λοιμώξεων από τον ιό σε σχέση με παλαιότερες περιόδους.



PHE MONTHLY NOROVIRUS REPORT / 8-5-2014 / WEEKS 14-17