Σεπτεμβρίου 29, 2014

ΕΙΚΟΝΕΣ





Όπου και να κοιτάξεις, η χώρα μας έχει άπειρες ομορφιές.
Που τις επιβουλεύονται πολλοί.

Σεπτεμβρίου 27, 2014

ΙΟΣ ΕBOLA - ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ

Σκιαγραφώντας το χειρότερο δυνατό σενάριο, το CDC των ΗΠΑ αναφέρει ότι μέχρι τις αρχές του 2015 τα θύματα από τον ιό Ebola μπορεί να φτάσουν το 1.400.000.

Τρομακτικός αριθμός, αν επαληθευθεί.

Οι επιστήμονες του CDC πιστεύουν ότι αν υπήρχε η δυνατότητα απομόνωσης του 70% των ασθενών, τότε η επιδημία θα μπορούσε να ελεγχθεί.


MMWR September 26, 2014

Σεπτεμβρίου 26, 2014

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


Ο κίνδυνος για διεισδυτικές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, φαίνεται ότι δεν εξαρτάται μόνο από υποκείμενα νοσήματα αλλά σε ορισμένα άτομα ευθύνονται και γενετικοί παράγοντες. 

Ερευνητές διαπίστωσαν σχέση μεταξύ διεισδυτικών λοιμώξεων  και πολυμορφισμού των γονιδίων 
NFKBIZ  (P = .02) και IL1R1 gene (P = .08).

54th ICAAC: Abstract B2002.  September 2014




Σεπτεμβρίου 24, 2014

ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά στον κόσμο, το Nature, αναφέρει ότι η φυματίωση εισήχθη στην αμερικανική ήπειρο πολύ πριν αποβιβαστούν εκεί οι ευρωπαίοι εξερευνητές και κατακτητές. Σύμφωνα με ευρήματα, τη φυματίωση μετέφεραν θαλάσσια θηλαστικά που την είχαν αποκτήσει από ανθρώπους στην Αφρική.

Νature, 2014

Σεπτεμβρίου 23, 2014

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ;


Που εστιάζεται η έρευνα για τον HPV;



· Αποτελεσματικότητα και διάρκεια προστασίας: Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει μείωση της προστασίας επί 8-10 χρόνια. Οι εκτιμήσεις συνεχίζονται.

·  Σχήματα ολιγότερων δόσεων: Υπάρχει στροφή προς αυτά. Καλή αντισωματική απάντηση μετά 2 δόσεις σε θήλεα. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες επιβεβαίωσης.

·  Ασφάλεια: Πάμπολλες μελέτες δείχνουν την ασφάλεια του HPV εμβολίου. Η μετά την άδεια κυκλοφορίας επιτήρηση συνεχίζεται.

·  Επίπτωση του εμβολίου: Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να εκτιμηθεί η πλήρης επίπτωση στη δημόσια υγεία.

·  Εμβόλια δεύτερης γενιάς: Ερευνάται 9-δύναμο HPV εμβόλιο.

·  Έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου: Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, οι συστάσεις για τον αδρό έλεγχο του τραχήλου θα πρέπει να επανεκτιμηθούν.

·  Ενσωμάτωση και αποδοχή του εμβολίου: Προσπάθειες για αύξηση της κάλυψης. Εκπαίδευση γονέων και ληπτών, διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου, ανάγκη για εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας εμβολιασμού.



Σεπτεμβρίου 19, 2014

ΓΡΙΠΗ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Η εποχή  της γρίπης πλησιάζει. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρά ακόμη και σε χώρες όπου γίνεται έντονη προσπάθεια ενημέρωσης.

Το CDC ανακοίνωσε ότι στις ΗΠΑ το γενικό ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω από 50%. Συγκεκριμένα μόλις το 46% εμβολιάστηκε πέρισυ. Πιο αναλυτικά:


• 34% ενηλίκων 18 - 64 χρ.
• 50%  εγκύων
• 55% παιδιών 5 - 17 χρ.
• 65% ατόμων άνω των 65 χρ.
• 70% παιδιών κάτω των 5 χρ.
• 90% των γιατρών και νοσηλευτριών

Σεπτεμβρίου 18, 2014

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΚΗΡΙΟ

Σύγκριση θεραπείας μολυσματικού κηρίου με benzathine benzylpenicillin ΙΜ ή co-trimoxazole p.o. για 3 ημ. (δύο φορές την ημέρα) ή 5 ημ. (μία φορά την ημέρα,  έδειξε ότι η  co-trimoxazole δεν είναι κατώτερη της benzathine benzylpenicillin. Αυτά σε περιοχή με υψηλή ενδημικότητα της λοίμωξης.

Lancet, August 27 2014


Σεπτεμβρίου 15, 2014

ΑΔΕΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ - ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;


Μπορεί να προδιαθέσει η λοίμωξη από αδενοϊό σε σκωληκοειδίτιδα; Σύμφωνα με πρόσφατα ανακοινωθείσα μελέτη ναι, μια και οι ερευνητές βρήκαν ότι σε σκωληκοειδεκτομηθέντα άτομα είχε προηγηθεί λοίμωξη από αδενοϊό σε ποσοστό 14%.


College of American Pathologists (CAP) 2014: Abstract 75. Presented September 8, 2014.


ΣΗΜ.  Δεν ξέρω αν θα τεκμηριωθεί αυτό το εύρημα με άλλες μελέτες, αλλά πιστεύω ότι είναι τυχαίο εύρημα. Οι λοιμώξεις από αδενοϊό είναι πολύ συχνές, ενώ η σκωληκοειδίτιδα πολύ πιο σπάνια.  Νομίζω ότι αυτή είναι μια εργασία σαν αυτές που γίνονται για να γίνονται. Για να πλουτίσουν το βιογραφικό κάποιων. Και εμείς να τις διαβάζουμε και συνήθως να πιστεύουμε ότι μας σερβίρουν.
 
Οι ερευνητές πήραν μια ομάδα (μικρός αριθμός) με σκωληκοειδεκτομή και έψαξαν για αδενοϊό. Δηλ. αν τους είχαν ρωτήσει πόσο σεξ είχαν κάνει τις 2 προηγούμενες εβδομάδες (όλοι ήσαν νεαροί ενήλικες) θα μας έλεγαν ότι το πολύ σεξ προδιαθέτει σε σκωληκοειδίτιδα; Ή αν ρωτούσαν πόση Coca-Cola ή  πόσο καφέ ήπιαν θα μας έλεγαν πόσο βλαπτικά είναι αυτά τα ποτά και πως μπορούν να σε οδηγήσουν στο χειρουργείο;

Και αν αυτά γίνονται στις ΗΠΑ, φανταστείτε τι γίνεται εδώ στην Ελλάδα με τις όποιες εργασίες και "εργασίες". Απίστευτη μεθοδολογία και συμπεράσματα. Και τα βιογραφικά φουσκώνουν, όπως αναλογικά φουσκώνουν και οι συγγραφείς. 

Όχι καλόπιστη πλέον ανάγνωση όλων των μελετών. Μην ξεχνάτε κάτι. Στις ΗΠΑ, τη Μέκκα των  κατευθυντήριων οδηγιών, με βάση τις οποίες όλοι θα πρέπει να παίρνουμε, σχεδόν από γεννήσεως, αντιϋπερτασικά, αντιχοληστερινικά, αντιδιαβητικά κλπ φάρμακα, άρχισε μάλλον η αντίστροφη μέτρηση. Οι διάφορες κατευθυντήριες οδηγίες αμφισβητούνται ζωηρά, τα όρια που θέτουν βάλλονται πανταχόθεν και τελευταία άρχισαν να αναπροσαρμόζονται με ταχείς και συχνούς ρυθμούς. Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες πού άλλαξαν σε 1- 1 1/2χρόνο δυο και τρεις φορές.

Ας είμαστε ανθρωποκεντρικοί και όχι φαρμακοκεντρικοί.



HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Παρά το ότι το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από διάφορους καρκίνους, το κόστος και η δυσχέρεια συμπλήρωσης 3 δόσεων, οδήγησαν στην αναζήτηση άλλων σχημάτων. Έτσι, τελευταία υπάρχει στροφή προς τη χορήγηση 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 6 μηνών, κάτι που βασίζεται σε σχετικές μελέτες. Ωστόσο, η υιοθέτηση του σχήματος αυτού ενέχει προς το παρόν τουλάχιστον κίνδυνο όσον αφορά την μακρόχρονη προστασία και αντισωματική επάρκεια.


Expert Review of Vaccines
August 2014, Vol. 13, No. 8 , Pages 1027-1038
M A Stanley, S Sudenga, Anna R Giuliano



Σημ. Από την πρώτη προ πολλών ετών ομιλία μου για τον HPV, είχα τονίσει ότι η διαμάχη των δύο εταιρειών για το συγκεκριμένο εμβόλιο ίσως οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Και αυτό έγινε. Και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, ακόμη και για το δοσολογικό σχήμα. Πως να προχωρήσει ο γιατρός στους εμβολιασμούς και να φτάσει σε υψηλά ποσοστά κάλυψης;

Σεπτεμβρίου 12, 2014

MRSA ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Mελέτη παιδιών με σταφυλοκοκκική λοίμωξη και του οικιακού περιβάλλοντος έδειξε ότι κοινά αντικείμενα του σπιτιού μπορεί να είναι δεξαμενή τοιυ σταφυλοκόκκου ο οποίος οδηγεί στη λοίμωξη.

Βέβαια η αντίθετη άποψη λέει ότι μπορεί τα παιδιά που νόσησαν να ήταν αυτά που αποίκισαν το σπίτι με σταφυλόκοκκο.

Δύο διαφορετικές όψεις που μάλλον χρήζουν πιο επισταμένης μελέτης για να διευκρινιστούν. 

JAMA Pediatr. Published online September 08, 2014




Σεπτεμβρίου 11, 2014

ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε μεγάλη αριθμητικά μελέτη διαπιστώθηκε ότι η χρήση βενζοδιαζεπινών και δη σε χρόνια βάση, αυξάνει κατά 45% περίπου τον κίνδυνο να εμφανίσει ο  ασθενής ν.Alzheimer.

Το είδος της σχέσης των δύο αυτών καταστάσεων (λήψη και νόσηση) δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη. Γνωστή είναι όμως από παλαιότερα η επίπτωση των φαρμάκων αυτών πάνω στη μνήμη.

BMJ, September 9 2014


Μια ακόμη, λοιπόν, μελέτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων. Ειδικά τις βενζοδιαζεπίνες τις χορηγούν με πολύ ευκολία οι γιατροί, υποθέτοντας ότι θα θεραπεύσουν τις όποιες διαταραχές των ασθενών τους ή θα ικανοποιήσουν τη φαρμακολαγνεία τους.

Προσοχή: Τίποτε στην ιατρική δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Αυτό ισχύει για όλα. Φάρμακα, εμβόλια, δίαιτες, επεμβάσεις, παρεμβάσεις. Χρειάζονται απόλυτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για να προβεί ο γιατρός σε οποιαδήποτε πράξη και ενέργεια. 

Σεπτεμβρίου 09, 2014

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑΣ


Τα ταχέα τεστ ανιχνευσης αντιγόνου για τη διάγνωση της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας φαίνεται ότι γενικώς είναι ακριβή. Αυτό έδειξε μια καλή μετα-ανάλυση επί του θέματος. 

Μάλιστα σε θετικό τεστ δεν χρειάζεται καλλιέργεια σε περιοχές όπου η συχνότητα του ρευματικού πυρετού είναι μικρή.

Η χρήση των τεστ αυτών βοηθά και στη μείωση των αντιβιοτικών που χορηγούνται σσε φαρυγγοαμυγδαλίτιδες.

 Pediatrics. Published online September 8, 2014

Σεπτεμβρίου 08, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για τον συνάδελφο που έστειλε ένα ουσιαστικά σκαιό σχόλιο για την ανάρτηση της 03-09-2014:

Αγαπητέ μου, το ιστολόγιο δεν δημοισιεύει ανώνυμα σχόλια. Βάλε το ονοματάκι σου (όπως κάνω και εγώ) και θα δημοσιεύσω ο,τιδήποτε γράψεις. Η ανάρτηση μου της 04-08-2014 κανονικά πρέπει να λύνει τις απορίες σου. Όμως δεν μπορείς να μιλάς κάτω από μια μάσκα, δηλ. ανώνυμα. 

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την επιτροπή και τη σύνθεση της. Το πρόβλημα είναι στην έως τώρα λειτουργία της. Και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι παιδίατροι και δη οι  μαχόμενοι καθημερινά στα ιατρεία τους παιδίατροι, που στερούνται μιας κρατικής καθοδήγησης.


Σεπτεμβρίου 07, 2014

ΚΡΗΤΗ - ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Πριν δυο ώρες περίπου (06-09-14, 22.55) ανακοινώθηκε στο ProMed από Γερμανό γιατρό μάλλον, επιδημία γαστρεντερίτιδας σε ενοίκους του ξενοδοχείου Grecotel
Marine Palace στην Κρήτη. Η λοίμωξη προσεβαλε 70 άτομα που παρουσίασαν εμετούς και διάρροιες.
Ο συγγραφέας θεωρεί ως βασικό αίτιο τις όχι καλές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο ξενοδοχείο.

Σεπτεμβρίου 06, 2014

ΘΕΡΑΠΕΙΑ EBOLA

Μετά πρόσφατη συνεδρίαση ειδικών στον ΠΟΥ, ο οργανισμός συστήνει μετάγγιση αίματος από επιβιώσαντες από τη λοίμωξη σε ήδη νοσούντες. Πιστεύει ότι αυτό θα δράσει ευεργετικά ή και θεραπευτικά.

WHO, 03-09-2014


Σεπτεμβρίου 05, 2014

ΕΜΒΟΛΙΟ ΡΟΤΑΪΟΥ

Ποιες είναι οι αντενδείξεις χορήγησης του εμβολίου κατά του ιού Ρότα;

Βασικές αντενδείξεις

  • Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
  • Ανοσοκαταστολή γενικώς (χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η χορήγηση) 
  • Ιστορικό μη διορθωμένης συγγενούς διαμαρτίας του γαστρεντερικού που μπορεί να προδιαθέτει σε εγκολεασμό 
  • Ιστορικό εγκολεασμού

Σεπτεμβρίου 04, 2014

ΚΟΚΚΥΤΗΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΑΡΞΗ



Γιατί ο κοκκύτης επανέρχεται;



Πιθανοί λόγοι

  • Αντιγονικές παρεκκλίσεις στα κυκλοφορούντα στελέχη 
  • Ταχεία εξασθένηση της προκαλούμενης  από το εμβόλιο ανοσίας 
  • Πρόβλημα με το ανοσοενισχυτικό, όπου και αποδίδεται η μη καλή ανοσολογική απόκριση 
  • Μετάλλαξη της κοκκυτικής τοξίνης  

Σεπτεμβρίου 03, 2014

ΑΠΟΡΙΕΣ - ΕΜΒΟΛΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Καθημερινά σχεδόν οι παιδίατροι έχουν απορίες και ερωτήσεις σχετικές με τα εμβόλια και ιδιαίτερα με τα νέα.

Εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, καινούρια εμβόλια κυκλοφορούν, καινούρια σχήματα αναφέρονται, εθνικό πρόγραμμα ανανεωμένο δεν υπάρχει, καθοδήγηση επίσημη δεν υπάρχει και οι γιατροί αναμένουν και αναρωτιούνται.

Σεπτεμβρίου 02, 2014

MERS-CoV - ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η συχνότητα ενδο-οικογενειακής μετάδοσης της λοίμωξης από MERS-CoV είναι μικρή, περίπου 5%. 


N Engl J Med 2014; 371:828 

Σεπτεμβρίου 01, 2014