Ιουνίου 30, 2015

NOROVIRUS

Υπολογίζεται ότι ο NoV προκαλεί κάθε χρόνο 64.000 επεισόδια οξείας διάρροιας που απαιτούν νοσηλεία και 900.000 επισκέψεις σε γιατρούς. Αυτά αφορούν παιδιά των αναπτυγμένων κρατών. 

Στις υπό ανάπτυξη χώρες παρατηρούνται περίπου 200.000 θάνατοι. 

Ο NoVs ταξινομείται σε 6 ομάδες, GI-GVI, από τις οποίες οι I, II, IV είναι παθογόνες για τον άνθρωπο. Κατά περιόδους μπορεί να εμφανισθούν και νέα τροποποιημένα στελέχη.


ProMed June 2015


Ιουνίου 28, 2015

ΜΕΘ ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ


Μεθ ημών ο Θεός ,
γνώτε έθνη και ηττάσθε, 
ότι μεθ ημών ο Θεός.


                                                                                                                                                                  ωδή Ησαΐα, Παλαιά Διαθήκη


Τι άλλο να πούμε σ΄αυτές τις δύσκολες μέρες;

Ιουνίου 25, 2015

ΕΜΒΟΛΙΑ - ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ

Οι ανακατατάξεις στη φαρμακευτική αγορά συνεχίζονται.  Προ καιρού η εταιρεία Pfizer είχε πουλήσει το Meningitec (συζευγμένο μονοδύναμο μηνιγγιτιδοκοκκικό C) σε άλλη εταιρεία και στη συνέχεια απέκτησε το Neisvac ( επίσης συζευγμένο μονοδύναμο μηνιγγιτιδοκοκκικό C), εξαγοράζοντας την εταιρεία Baxter. Πρόσφατα έγινε ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ Novartis και  GlaxoSmithKline (GSK), όπου η δεύτερη απέκτησε τα εμβόλια της πρώτης (πλην γρίπης). Έτσι η GSK βρέθηκε να κατέχει δυο τετραδύναμα συζευγμένα μηνιγγιτιδοκοκκικά εμβόλια, το Nimenrix και το Menveo.

Προχθές ανακοινώθηκε ότι η GSK πούλησε το  Nimenrix  και το  Mencevax (παλιό απλό πολυσακχαριδικό τετραδύναμο μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο) στην  Pfizer Ireland Pharmaceuticals (a subsidiary of Pfizer Inc).

Η συμφωνία που κόστισε 115 εκατομμύρια €, πρέπει να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τέλους του έτους.

http://www.pharmiweb.com, 22-06-2015

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Μηνιγγίτιδας, τα οποία σημειωτέον έχουν ελλείψεις - παραλείψεις - μικρολαθάκια και δυσνόητη ενίοτε συλλογιστική ποσοστών, προκύπτει ότι:

1. η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα παρουσιάζει αυξομειώσεις

2. η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα παραμένει ουσιαστικά σταθερή από το 2010 και εντεύθεν

Ιουνίου 24, 2015

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΠΑΡ

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών (όλα έχουν ζάχαρη με τη μία ή αλλη μορφή) μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Ο κίνδυνος είναι δοσοεξαρτώμενος. Όσο πιο πολλά αναψυκτικά τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.


J Hepatol. Published online June 5, 2015


Ιουνίου 22, 2015

ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ (PCV-13) ΣΤΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ενδιαφέρουσα μελέτη για την επίπτωση του 13-δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα των παιδιών στις ΗΠΑ.
Οι συγγραφείς μελέτησαν παιδιά κάτω των 18 χρόνων και τα ξεχώρισαν σε 3 υποομάδες: προ της εισαγωγής του PCV-13 (2007-2009), μεταβατική χρονιά (2010), μετά την εισαγωγή του PCV-13 (2011-2013).
Τι διαπίστωσαν:
1. Η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα παρέμεινε αμετάβλητη μετά την εισαγωγή του PCV-13 (περίοδος 2011-2013 σε σχέση με την περίοδο 2007-2009).
2. Η μηνιγγίτιδα είχε 50% αύξηση την περίοδο μετά την εισαγωγή του εμβολίου (2011-2013).
3. Υπήρχε μείωση μηνιγγίτιδας από στελέχη του εμβολίου, αλλά υπήρξε μεγάλη αντικατάσταση οροτύπων με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μηνιγγιτίδων να παραμένει ίδιος μεταξύ των δύο περιόδων.
4. Το 73% των οροτύπων του πνευμονιοκόκκου που προκάλεσε μηνιγγίτιδα ήταν εκτός εμβολίου την περίοδο 2011-2013.
5. Ο ορότυπος 19Α δεν επηρεάστηκε και συνέχισε να είναι ο συχνότερτος ορότυπος τη δεύτερη περίοδο (2011-2013).  

Clin Infect Dis 2015 May 13 pii: civ368. [Epub ahead of print]


Ιουνίου 18, 2015

ΤΡΟΦΙΜΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


Από τις ΗΠΑ με τις απίστευτες στατιστικές:
Οι πάσχοντες από διάρροια ή γενικώς τροφιμογενείς λοιμώξεις, λείπουν κατά μέσον όρο 3 ημέρες από τη δουλειά ή το σχολείο. Κάθε χρόνο 1 στους 6 Αμερικανούς (περίπου 48000000 άτομα) αρρωσταίνει απο τέτοια νοσήματα.
Υπολογίζεται ότι οι λοιμώξεις αυτές κοστίζουν στις ΗΠΑ πάνω από   $15.5 δισ. ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.


U.S. Department of Agriculture, 2015
CDC, 2015

Ιουνίου 16, 2015

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ: ΓΙΑΤΡΟΙ Ή ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15-06-2015

Ποινική δίωξη σε βάρος εκπροσώπων της «Μπάγιερ Ελλάς» για δωροδοκία
Ιωαννα  Μάνδρου
Ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της «Μπάγιερ Ελλάς» για ενεργητική δωροδοκία από κοινού με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ενώ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα διώκονται ένας ακόμα υπάλληλος της ίδιας εταιρίας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι δύο άλλων ελληνικών εταιριών.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά απο προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με εντολή  της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου μετά απο καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η «Μπάγιερ Ελλάς» με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιριών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ. Στην υπόθεση  εμπλέκονται και περισσότεροι από 800 γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ωστόσο, όλοι τους μένουν στο απυρόβλητο καθώς τα ποσά που προέκυψαν να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό τους  είναι μικρά, με αποτέλεσμα η δωροδοκία για τους γιατρούς λόγω του πλημμεληματικού της χαρακτήρα να έχει παραγραφεί και ουσιαστικά οι γιατροί να παραμένουν ατιμώρητοι.

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς  Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης. Αντίστοιχη έρευνα γινόταν και στην εισαγγελία διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία όπου εκεί εμφανίστηκε Έλληνας υπήκοος καταγγέλλοντας ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ» είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. Ευρώ ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί. Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Η... ταρίφα ξεκινούσε από 1000 ευρώ και έφτανε ως τις 20.000 ευρώ. Τα χρήματα τα έδιναν προκειμένου να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων ή να παραγγέλλουν ποσότητες φαρμάκων για τα νοσοκομεία από την εταιρία.

--------------------------------------------------------------


Σημ. Γνωστό τοις πάσι το θέμα σχέσεων εταιρειών και ιατρών. Και πολύ παλιό. Απλά ενίοτε     τυχαίνει να βγαίνουν στη δημοσιότητα κάποια πράγματα ίσως λόγω τυχαίων γεγονότων. Και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στο ΕΣΥ. Εκεί είναι ίσως η πιο ήπια μορφή. Θυμάμαι τις αντιδράσεις όταν ο Παπαδάκης αναρωτήθηκε αν αμείβονται οι γιατροί από τις εταιρείες (το είπε βέβαια κάπως πιο χοντρά)!!! 

Ιουνίου 15, 2015

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕΚΑΔΥΝΑΜΟ (PCV10)

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για το 10δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Plos One. Και είναι ενδιαφέρουσα διότι αφορά την αποκλειστική χρήση του εμβολίου σε χώρα όπου δεν προηγήθηκε το 7-δύναμο (Φινλανδία),  χορηγήθηκε σε βραχύ σχήμα (2+1, δηλ. 3 μην., 5 μην. και 12 μην.) στα βρέφη της χώρας και δεν εφαρμόσθηκε catch-up σε άλλες ηλικίες. Η εφαρμογή του άρχισε τον Σεπτέμβριο του  2010.

Η μελέτη αφορούσε την εκτίμηση άμεσης και έμμεσης επίπτωσης  του εμβολιασμού στη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο (ΔΠΝ) έως το τέλος του 2013 στα παιδιά κάτω των 5 ετών (όλα εμβολιασμένα). Υπήρξε και μια ομάδα παιδιών άνω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιασθεί. Εκεί έγινε εκτίμηση της έμμεσης δράσης του εμβολίου.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε μείωση της συνολικής διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου κατά 80%  (ανεξαρτήτως οροτύπου) και μείωση κατά 92% της ΔΠΝ  από τους οροτύπους του εμβολίου. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση κατά 62% της ΔΠΝ από τον ορότυπο 19Α που ως γνωστόν δεν περιλαμβάνεται στο δεκαδύναμο εμβόλιο. Αυτό δείχνει ισχυρή διασταυρούμενη προστασία.

Τέλος, παρατηρήθηκε μείωση της ΔΠΝ κατά 48% σε ανεμβολίαστα παιδιά (έμμεση προστασία).

Να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε και μια μικρή αύξηση της ΔΠΝ από ορότυπους εκτός εμβολίου, μη στατιστικά σημαντική. Αυτό είναι το αναπόφευκτο επακόλουθο όλων των πνευμονιοκοκκικών εμβολίων, όσο και αν το αρνούνται μερικοί. Η διαφορά έγκειται στο ποσοστό αντικατάστασης  που ποικίλει αναλόγως του χρησιμοποιούμενου εμβολίου.

Η παραπάνω μελέτη είναι, κατά τους συγγραφείς, η πρώτη μελέτη σχεδιασμένη σε εθνικό επίπεδο ενός κράτους, χωρίς προηγούμενη χρήση PCV7 και σε χαμηλό δοσολογικό σχήμα εμβολίου.

PLOS ONE | DOI:10.1371/journal.pone.0120290 March 17, 2015 1 / 11



Ιουνίου 13, 2015

AΝΘΡΑΚΑΣ

Από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι ζωντανούς σπόρους άνθρακα έχουν λάβει 68 εργαστήρια συνολικά και 4 χώρες πλην των ΗΠΑ: Αυστραλία, Καναδάς, Ν. Κορέα και Βρετανία. Οι Αμερικάνοι θέλουν να πιστεύουν ότι όλα αυτά τα δείγματα έχουν καταστραφεί. Δεν ξεχνούν ότι ο άνθρακας είναι ισχυρό βιολογικό όπλο.

Reuters Health News / 10 - 6 - 2015

  

Ιουνίου 12, 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Παρακολουθώντας όλον αυτό τον καιρό τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, τις συνεχείς συζητήσεις, τις περικοπές, τα μέτρα, τους φόρους κλπ κλπ αναρωτήθηκα που θα βγει αυτή η ιστορία.

Σκέφτηκα και το πρόσφατο ταξίδι στη Γερμανία (ESPID), όπου η αντιμετώπιση του Έλληνα από ορισμένους ήταν καταφανώς όχι η πρέπουσα.

Εμείς συζητάμε με τη Γερμανία για νέα δάνεια. Όμως πως να απαιτούμε, όταν σε συνέδριο που γινόταν στη Γερμανία, η συμμετοχή των Γερμανών αριθμούσε 84 άτομα και των Ελλήνων 103 άτομα; Αν θυμάμαι καλά τα νούμερα. Αυτό είναι 25% επάνω. Βέβαια πάντα σε όλα τα ESPID η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν η πολυπληθέστερη. Περίεργο ε;  Ωστόσο, τώρα είμαστε σε οικονομική μέγγενη (ή μέγκενη).

Όμως το πάρτυ καλά κρατεί. Αυτά (μάλλον και αυτά) φαίνεται βλέπει ο Σόιμπλε και σφίγγει συνεχώς τα λουριά.

ΙΛΑΡΑ



If infectious diseases were a monarchy, measles might be king.
Μου έκανε εντύπωση η φράση αυτή που είδα σε ιατρικό site. 
Αν οι λοιμώξεις ήταν μοναρχία, η ιλαρά μπορεί να ήταν ο βασιληάς.
Βέβαια γιαυτό υπάρχει ολόκληρη θεωρία που ίσως την αναπτύξουμε κάποια στιγμή.

Ιουνίου 11, 2015

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετισθεί με καρδιοπάθειες και διαβήτη, χωρίς να είναι γνωστοί επακριβώς οι μηχανισμοί.

Πειραματόζωα με κύτταρα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βιταμινη D, αναπτύσσουν αθηροσκλήρωση και ανοχή στην ινσουλίνη.  Αυτό σημαίνει εξέλιξη σε  καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.
 
Το εύρημα αυτό επίσης σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα ή πιθανότητα η βιταμίνη D να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των καταστάσεων και στην αποφυγή επιπλοκών του διαβήτη.
 
Ήδη η ερευνητική ομάδα κάνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστώσει αν η  χορήγηση βιταμίνης D μπορεί όντως να προφυλάξει από επιπλοκές του διαβήτη.

ΝΙΗ Research Matter 2015



Ιουνίου 10, 2015

ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Το CDC (Ιούνιος 2015) προειδοποιεί ότι από το1982 έως το 2011, η συχνότητα του μελανώματος διπλασιάστηκε. Πιστεύεται ότι ο ρυθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, ιδιαίτερα αν δεν ληφθούν συγκροτημένα και οργανωμένα μέτρα πρόληψης.


Το πιο απλό μέτρο είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο με καπέλο και ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος. 


Ιουνίου 08, 2015

ΔΕΙΛΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ




Τα δειλινά στην Χαλκιδική είναι πάντα όμορφα, ακόμη και με συννεφιασμένο καιρό. 

Ιουνίου 07, 2015

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία το NIH των ΗΠΑ σταματά τη διενέργεια κλινικών δοκιμών και την παρασκευή ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών διότι βρέθηκαν παρτίδες μολυσμένες με μύκητες.
Το ΝΙΗ δεν ξεχνά παρόμοιο συμβάν το 2011 που είχε ως αποτέλεσμα πολλαπλούς θανάτους (επιδημία με ανθεκτική στα αντιβιοτικά K. pneumoniae) ούτε αγνοεί την σχετικά  πρόσφατη επιμόλυνση με μύκητες παρεντερικώς χορηγούμενων σκευασμάτων αμερικανικής εταιρείας (NECC) που οδήγησε σε 64 θανάτους και αποζημίωση 200.000.000 USD.
Και φυσικά το ΝΙΗ δεν ξεχνά τους ζωντανούς ιούς ευλογιάς που βρέθηκαν κάπου στα γραφεία ξεχασμένοι, ούτε τους σπόρους άνθρακα που στάλθηκαν εδώ κι εκεί.
Αυτά είναι συμβάντα που μπορεί να απαντηθούν οπουδήποτε, αλλά δείχνουν σαφώς το κενό ασφαλείας σε έναν μεγάλο οργανισμό της πιο προοδευμένης χώρας του πλανήτη. Και το λέω αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ότι γίνεται στις ΗΠΑ είναι ορθώς καμωμένο κι εμείς πρέπει να το ακολουθούμε χωρίς το δικαίωμα ούτε καν κριτικής ματιάς.


www.nbcnews.com





Ιουνίου 06, 2015

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ


Η ανθεκτική στην ισονιαζίδη φυματίωση είναι πολύ πιο συχνή στα παιδιά απο ότι πιστευόταν παλαιότερα. 
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 12.1% των παιδιών με φυματίωση σε όλο τον κόσμο, πάσχουν από ανθεκτική στην ισονιαζίδη μορφή. Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στην Ευρώπη (26%).
Αυτό πρέπει να είναι υπόψη των παιδιάτρων διότι η θεραπεία μιας φυματίωσης που δεν είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτική μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Έτσι πρέπει να ελέγχεται αρχικά η πιθανότητα αντοχής.


Pediatrics June 2015

Ιουνίου 05, 2015

ΣΙΓΚΕΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ

To CDC (4-6-15) προειδοποιεί για  την αυξανόμενη ύπαρξη στελεχών σιγκέλλας ανθεκτικών στην κικπροφλοξασίνη και στην αζιθρομυκίνη, τα δυο πιο χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από το παθογόνο αυτό.

Άλλη μια επισήμανση για το ότι έχουμε ξεφύγει πολύ στο θέμα της αντιβίωσης.

  

Ιουνίου 04, 2015

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (PCV)

Η επίπτωση των PCV εμβολίων πάνω στη δημόσια υγεία εξαρτάται:
- από την ανοσογονικότητα του PCV
- από τον αριθμό και την επιλογή καταλλήλων οροτύπων στο PCV
- από το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με το PCV

R. Dagan - ECCMID 2015

Ιουνίου 01, 2015

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ

Tι μπορεί να δείχνει το χρώμα των ούρων;
      Ερυθρό
    o    τροφές – τεύτλα, βατόμουρα
    o    φάρμακα - Propofol, chlorpromazine, thioridazine, Ex-lax
    o    νοσήματαουρολοίμωξη, νεφρολιθίαση, αιμοσφαιρινουρία, πορφυρίες

      Πορτοκαλί
    o    τροφές – καρότα, βιταμίνη C
    o    φάρμακα - Rifampin, phenazopyridine

      Πράσινο
    o    τροφές - σπαραγγια
    o    φάρμακα -  Vitamin B, methylene blue, propofol, amitriptyline
    o    νοσήματα - ουρολοίμωξη

      Κυανό
    o    φάρμακα - Methylene blue, indomethacin, amitriptyline, triamterene, cimetidine (intravenous), promethazine (intravenous)
    o    νοσήματαδυσαπορρόφηση τρυπτοφάνης

      Πορφυρό
    o    νοσήματα – βακτηριουρία σε ασθενείς με καθετήρες

      Καφέ
    o    τροφές – φάβα
    o    φάρμακα – Levodopa, metronidazole, nitrofurantoin, primaquine, chloroquine, methocarbamol, senna
    o    νοσήματα - σύνδρ. Gilbert, τυροσιναιμία, νόσος χοληφόρων

     Μαύρο
    o    νοσήματα – αλκαπτονουρία, κακόηθες μελάνωμα

     Λευκό
   o    φάρμακα – Propofol
 o    νοσήματα – χυλουρία, πυουρία, φωσφορικοί κρύσταλλοι