Ιουλίου 31, 2015

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΗ;



Η τεχνολογία φαίνεται να υπερέχει της φύσης.
Αντί να απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα παίζουμε με το κινητό.

Ιουλίου 28, 2015

Η ΜΑΝΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΣΥ)


Από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".
Απίστευτα τα γραφόμενα. Κατάφερα όμως να επικοινωνήσω με τη δημοσιογράφο που με διαβεβαίωσε ότι είναι λιγότερα από όσα συνέβησαν πραγματικά.

---------------------------------------------------

www.protothema.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ: ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΝΑ ΠΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ!


Γράφει η Ρομίνα Ξύδα 27-7-2015  19:24

Πρωινό 27ης Ιουλίου του 2015 έξω από το Κέντρο Υγείας Κιάτου. Στο εξωτερικό του τμήμα, μία σκουριασμένη ταμπέλα με ενημερώνει για τις 340.000 ευρώ που βγήκαν από τις τσέπες χιλιάδων φορολογουμένων με το πρόσχημα του «εκσυγχρονισμού και της λειτουργικής αναβάθμισης» για να καταλήξουν στην οικοδόμηση ενός ακόμη «άρρωστου» τμήματος της δημόσιας υγείας. 

Στο κάθε μου χέρι κρατάω από ένα παιδί, τον εξάχρονο γιο μου και την πεντάχρονη κόρη μου, που βαδίζουν μετά βίας λόγω κάποιων τεράστιων πληγών στα πόδια. Είμαι μόνη, είμαι παραθερίστρια, είμαι ξένη, και πάνω απ’ όλα είμαι ακόμη ένα θύμα του capital control που με υποχρεώνει να ζητήσω την βοήθεια των γιατρών του δημοσίου που -αδιάφορο για τους ιθύνοντες- κάθε μήνα πληρώνω αδρά. 

Το ρολόι μου δείχνει ακριβώς 11.40 π.μ. την ίδια στιγμή που η υπεύθυνη υποδοχής με ενημερώνει ότι δεν μπορεί να μου δώσει «χαρτάκι αναμονής» κι ότι θα πρέπει να ρωτήσω την γιατρό αν μπορεί να δει τα πληγιασμένα πόδια των παιδιών μου. 

Περιμένω έξω από το παιδιατρικό τμήμα μαζί με άλλες δυο τρεις μητέρες. Λίγα λεπτά αργότερα η πόρτα ανοίγει και μία βαριεστημένη ιατρός με ενημερώνει πως «Δεν μπορώ να δω τα παιδιά σας. Μπορώ να βλέπω μέχρι 15 παιδιά την ημέρα και ο αριθμός αυτός έχει κλείσει για σήμερα. Δεν ξέρω τι έχουν. Μπορεί να είναι σταφυλόκοκκος, μπορεί και όχι. Πηγαίνετε τα στα επείγοντα!» Της ζητάω να περιμένω μέχρι την ώρα που θα σχολάσει. Της τονίζω ότι τα παιδιά υποφέρουν από τους πόνους, ότι δεν ξέρω τι να κάνω και την παρακαλάω να τους ρίξει μία ματιά γιατί μένω πολύ μακριά για να τα πάω και την επόμενη ημέρα. Λεπτομέρειες για την παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Κίατου, κυρία Θεμελία Παυλοπούλου και την επισκέπτη υγείας κυρία Αφροδίτη Αναστοπούλου, οι οποίες με ένα στόμα με πετούν _ μαζί με τα παιδιά _ έξω από τον «δικό τους χώρο!» Έναν χώρο που όπως τους επισημαίνω πληρώνω από την τσέπη μου, κάθε μήνα, μαζί με χιλάδες φορολογούμενους: «Δεν θα τα δω τα παιδιά σου ό,τι και να κάνεις! Το κατάλαβες; Πήγαινε στα επείγοντα», ήταν οι τελευταίες κουβέντες της «παιδιάτρου» λίγο πριν μου κλείσει κατάμουτρα την πόρτα του... δικού της ιατρείου. Πηγαίνω στα επείγοντα. Ένας γιατρός μου λέει πως «δεν είναι τίποτα... θα περάσει. Και πως «αν είναι σταφυλόκοκκος, τα παιδιά θα πληγιάσουν και σε άλλα μέρη του σώματός τους και τότε θα δούμε τι θα κάνουμε...» Φεύγω. 

Επόμενη στάση το ιατρείο μιας ιδιώτη παιδιάτρου της περιοχής η γνωμάτευση της οποίας τονίζει ότι τα παιδιά πάσχουν από σταφυλόκοκκο και ότι θα πρέπει να πάρουν επειγόντως αντιβίωση για τουλάχιστον δέκα ημέρες. 

Πληρώνω την γιατρό, πληρώνω τα φάρμακα, πληρώνω όπως χιλιάδες άλλες μάνες την αδιαφορία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου που πέρα από την παντιέρα της αριστερής του φιλοσοφίας του δεν υψώνει ούτε... σημαιάκι πρόνοιας. Η κυρία Αφροδίτη Αναστοπούλου μου το τόνισε άλλωστε λίγο πριν μου κλείσει κατάμουτρα την πόρτα του «δικού της ιατρείου»: «Και στον Κουρουμπλή να πας, τίποτα δεν θα βγάλεις! Ο υπουργός ξέρει τα προβλήματά μας και είναι δίπλα μας...».

Ακριβώς όπως κάθε υπουργός που για ευνόητους λόγους στέκει στο πλάι κάθε κρατικοδίαιτου δημόσιου «λειτουργού» αδιαφορώντας ακόμη και για την υγεία πεντάχρονων παιδιών... 

---------------------------------------------------------------------------------

Μερικά σχόλια:  Απαράδεκτα όσα συνέβησαν. Υπήρχε όμως άδικο και από τις δυο πλευρές, με μικρότερο φυσικά αυτό της μάνας. Τα μόνα που δεν έφταιγαν ήσαν τα παιδιά.  

Η μάνα εκτόξευσε το κλασικό που ακούμε οι γιατροί: "εγώ σε πληρώνω". Αυτό είναι παντελώς άδικο για όλους τους γιατρούς, καλούς ή κακούς, τίμιους  ή μη, δουλευτάρηδες ή όχι. Βέβαια, ειπώθηκε σε ώρα έντασης. Όμως το ακούμε και σε ώρες ηρεμίας, σε ώρες φιλικών συγκεντρώσεων, από ανθρώπους άλλων επαγγελμάτων που πιστεύουν ότι οι γιατροί ζούν από τον κόπο των άλλων μια και δεν παράγουν (κατά μερικούς) κέρδος. Πχ αν πουλάς κάποια είδη κερδίζεις χρήματα, πληρώνεις φόρους και από αυτούς πληρώνεται και ο γιατρός. Νοσηρή και απατηλή σκέψη. 

Η γιατρός τώρα: Απαράδεκτη, αναξιοπρεπής και αντιιατρική συμπεριφορά. Ίσως και λόγος απόλυσης. Πιθανόν να δουλεύουν με ραντεβού. Πιθανόν να είχαν κλείσει τα ραντεβού. Αλλά ήταν ακόμη νωρίς. Το κυριότερο: ένας γιατρός δεν μπορεί να αρνηθεί εξέταση. Οποιαδήποτε ώρα. Οποιαδήποτε μέρα. Με οποιεσδήποτε συνθήκες. Η άρνηση αντιβαίνει σ΄ αυτό καθαυτό το λειτούργημα του γιατρού. Τον όρκο του και την ανθρωπιά του. Όμως εκεί κατάντησαν την ιατρική. Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές. Αλλά και οι άνθρωποι που σπουδάζουν ιατρική με αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό πλούτου. Όχι γιατί αγαπούν την επιστήμη ή θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο. Δεν με εκπλήσει η συμπεριφορά της γιατρού. Αν πάει κάποιος σε εφημερία νοσοκομείου στην πόλη μας θα ζήσει χειρότερα. Νεαροί εφημερεύοντες, συνήθως ειδικευόμενοι, με ύφος πέντε πρυτάνεων, με απόλυτα απαξιωτική συμπεριφορά, με άρνηση διαλόγου, αγνοώντας αν ο απέναντι τους είναι κάποιος μορφωμένος, κάποιος γιατρός με περγαμηνές στη διαδρομή του, κάποιος σοφός στην όποια επιστήμη του άνθρωπος. Εκείνη την ώρα είναι αυτοί οι άρχοντες του χώρου και νοιώθουν ίσως κρυφή ηδονή να μηδενίζουν τον άλλο. Χωρίς να σκέπτονται αν αυτοί θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν στο επίπεδο του ασθενή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να φερθούν απαξιωτικά στον αμόρφωτο ή φτωχό. Αλλά το λέω έτσι για να αφαιρέσω τη δικαιολογία τους ότι ο ασθενής δεν καταλαβαίνει για να συζητήσουν μαζί τους.

Εκεί λοιπόν έχει πέσει η ιατρική. Αυτά είναι τα νοσοκομεία και τα ΚΥ που συντηρεί η κάθε κυβέρνηση.

Και θέλω να κλείσω με μια παρατήρηση: οι άνθρωποι που συντηρούν τέτοιες καταστάσεις σφράγισαν μια από τις καλύτερες και σωστά λειτουργούσες κλινικές (λόγια του κόσμου είναι αυτά) της πόλης μας. Την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λοιμωδών (έκλεισαν όλο το νοσοκομείο). Η Κλινική ήταν για λοιμώξεις και λοιμώδη νοσήματα. Ωστόσο, δεν υπήρχε περίπτωση να προσκομιστεί κάποιο παιδί με οποιοδήποτε νόσημα και να μην εξετασθεί. Αν μπορούσε να αντιμετωπισθεί εκεί καλώς. Αν ήταν για άλλο νοσοκομείο γινόταν κανονική εξέταση και πολλές φορές εργαστηριακός έλεγχος και στη συνέχεια η παραπομπή σε άλλο νοσοκομείο. Ήταν απαγορευτικό να φύγει παιδί χωρίς εξέταση. 24 ώρες το 24ωρο, 30 ημέρες το μήνα. Πολλές φορές με ελάχιστο προσωπικό. Χωρίς διακρίσεις οικονομικές, ταξικές, φυλετικές. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί έχει ακουστεί από ιατρικά χείλη άλλων νοσοκομείων : μα θα εξετάζουμε γυφτάκια εμείς;  Είναι δυνατόν να λες τόσα παιδιά εξετάζω τη μέρα; Έλεος. Ας αντιληφθούν κάποιοι τη διαφορά. 

Οδηγούν την ιατρική και το ΕΣΥ στη διάλυση. Όλοι. Και το βαρύ αντίτιμο το εισπράττει ο λαός. Δηλ. όλοι μας. Τόχω γράψει και παλιότερα: μόνον όταν χρησιμοποιήσει κάποιος το ελληνικό σύστημα υγείας (συνολικά, δεν εννοώ μόνο το ΕΣΥ) θα καταλάβει πόσο βαθιά νοσεί. 

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ;

Ιουλίου 26, 2015

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Μόνον το 70% των παιδιών ηλικίας 19-35 μηνών είναι πλήρως εμβολιασμένα με τα εμβόλια ρουτίνας για την ηλικία τους (στις ΗΠΑ). 


MMWR  2014;63(34):741-748


ΠΟΙΗΣΗ - 21

Αν μπορείς στην πλάση τούτη να περιφρονείς τα πλούτη
κι αν οι έπαινοι των γύρω δεν σου παίρνουν το μυαλό,
αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία,
κι αν μπορείς και στους εχθρούς σου να σκορπίσεις το καλό,
αν μπορείς με μιας να παίξεις κάθε τι που ’χεις κερδίσει,
στην καταστροφή ν’ αντέξεις και να δώσεις κάποια λύση,
αν μπορείς να υποτάξεις πνεύμα, σώμα και καρδιά
αν μπορείς όταν σε βρίζουν να μην βγάζεις τσιμουδιά,
αν μπορείς στην καταιγίδα να μη χάνεις την ελπίδα,
κι αν μπορείς να συγχωρήσεις όταν σ’ έχουν αδικήσει,
αν μπορέσεις τ’ όνειρό σου να μη γίνει ο όλεθρός σου,
κι αν μπορέσεις ν’ αγαπήσεις όσους σ’ έχουνε μισήσει,
αν μπορείς να είσαι ο ίδιος στην χαρά και στην οδύνη,
αν η πίστη στην ψυχή σου μπρος σε τίποτα δεν σβήνει,
αν μιλώντας με τα πλήθη τη συνείδηση δεν χάνεις,
αν μπορέσεις να χωνέψεις πως μια μέρα θα πεθάνεις,
αν ποτέ δεν σε μεθύσει του θριάμβου το κρασί,
αν στα ψέματα των άλλων δεν λες ψέματα κι εσύ,
αν μπορείς να μη θυμώνεις, αλλά μήτε και να κλαις
όταν άδικα σου λένε πως εσύ μονάχα φταις.
Αν μπορείς με ηρεμία δίχως νεύρα ή δυσφορία
και τα ίδια σου τα λόγια να τ’ ακούς παραλλαγμένα,
αν μπορείς κάθε λεπτό σου να ’ναι μια δημιουργία
και ποτέ σου να μην μένεις με τα χέρια σταυρωμένα.
Αν οι φίλοι σου κι οι εχθροί σου δεν μπορούν να σε πληγώσουν
αν οι σχέσεις με μεγάλους τα μυαλά δεν σου σηκώνουν
αν τους πάντες λογαριάζεις μα… κανένα χωριστά,
αν μπορέσεις να φυλάξεις και τα ξένα μυστικά…
Έ! Παιδί μου τότε…
Θα μπορέσεις ν’ απολαύσεις όπως πρέπει τη ζωη σου..       
Θα ’σαι άνθρωπος σπουδαίος κι όλη η γη θα ’ναι δική σου!


Ρ. Κίπλινγκ,  1865-1936

Ιουλίου 25, 2015

ΝΕΟ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ

Nέο αντιμικροβιακό φάρμακο εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ. 
Είναι συνδυασμός ceftolozane / tazobactam.
Ενδείξεις: σοβαρές ενδοκοιλιακές λοιμώξεις ενηλίκων, οξεία πυελονεφρίτιδα, επιπεπλεγμένες ουρολοιμώξεις.


ΕΜΑ, 23-07-2015


Ιουλίου 24, 2015

ΚΟΚΚΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ

Πρόσφατη μελέτη δίδει μια τέταρτη εξήγηση για την τρέχουσα επιδημία κοκκύτη. Πιθανόν η λοίμωξη να μεταδίδεται από εμβολιασμένα άτομα που ναι μεν δεν νοσούν γιατί το εμβόλιο εμποδίζει την κλινική συμπτωματολογία, αλλά μεταδίδουν μια και το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση.

Αυτό ανατρέπει την άποψη ότι: δεν εμβολιάζεσαι μεταδίδεις, εμβολιάζεσαι προφυλάσεσαι και είσαι ακίνδυνος. Ή την άλλη άποψη ότι η επιδημία κοκκύτη οφείλεται στο ότι δεν εμβολιάζονται τα άτομα λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος!  Απλές ή και απλοϊκές απόψεις.

Να διευκρινίσω, ότι τα παραπάνω αφορούν τον κοκκύτη και το ακυτταρικό εμβόλιο.

BMC Med. 2015;doi:10.1186/s12916-015-0382-8


Ιουλίου 22, 2015

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ-ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ- ΝΕΑΝΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Σε μελέτη στο Pediatrics, 20-7-15, αναφέρεται σχέση παλαιότερης χρήσης αντιβιοτικών και μετέπειτα εμφάνισης νεανικής ρευματοειδους αρθρίτιδας. Χωρίς να μπορούν να αποδείξουν άμεση συσχέτιση, οι συγγραφείς συνιστούν περαιτέρω μελέτες και αποδίδουν την εμφάνιση αρθρίτιδας σε διαταραχές του μικροβιωματος μέσω της χρήσης αντιβιοτικών.

Ιουλίου 21, 2015

ΦΑΡΜΑΚΑ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Από μια λίστα που αναφέρει φάρμακα με πωλήσεις πάνω από 5 δις $ σε μια μόνο χρονιά, αναφέρουμε τα πέντε πρώτα (σκεύασμα, ποσόν σε εκατομμύρια $, χρονιά μεγαλύτερης πώλησης):
Lipitor,   13696,   2006
Humira, 12543,   2014
Sovaldi/Harvoni, 12410,   2014
Plavix,    9947, 2011
Abilify,   9502, 2013


Firstwordpharma, 20-07-15



Ιουλίου 19, 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Πραγματικά δεν γνώριζα ότι υπάρχει Επιτροπή Βιοηθικής και δη Εθνική. Παραθέτω τη σύνθεση της όπως την αναφέρουν (στην αγγλική στην ιστοσελίδα τους) οι ίδιοι: 

The Commission is composed of nine (9) members, distinguished scientists, appointed by the Prime minister for a term of
 of five years. On the 30th October 2014, the fourth composition was appointed. 


Chairman Christodoulos Stefanadis, Professor of Cardiology, Medical School, University of Athens.

Deputy Chairman Ioannis Karakostas, Emeritus Professor of Law, Law School, University of Athens.

Members

Nikolaos Anagnou, 
Professor of Biology, Medical School, University of Athens.

Charalampos Savvakis, 
Professor of Molecular Biology - Molecular Genetics, Medical School, University of Crete.

Emmanouil Kanavakis,  
Professor of Medical Genetics,  Medical School, University of Athens.

Charalampos Chrisanthakis, Professor of Administrative Law and Institutions, 
Law School, University of Athens.

Georgios Vasilaros, Associate Professor of Ancient Greek Literature, School of Philosophy, 
University of Athens.
Constantinos Tsoukalas, Emeritus Professor of Sociology, University of Athens.

Eusevios Pistolis, Metropolitan of Samos and Ikaria.

Η επιτροπή λοιπόν αυτή εξέδωσε προ διμήνου συστάσεις για τους εμβολιασμούς στα παιδιά. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τα γραφόμενα, οι συστάσεις δίνουν κάποιες απαντήσεις στο θέμα της υποχρεωτικής επιβολής των εμβολίων. Θέμα που πολλές φορές έχει ερωτηθεί από τους αναγνώστες του ιστολογίου και που νομίζω απασχολεί όλους τους παιδιάτρους. Θα ήταν ενδιαφέρον να υπήρχε και η θέση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Νομίζω πως δεν υπάρχει ανάλογη τοποθέτηση. Θα ψάξω λεπτομερέστερα. 


-----------------------------------------------------------------


Αθήνα, 26 Μαΐου 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

ΣΥΣΤΑΣΗ:  
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Εισαγωγή
Το ζήτημα της διενέργειας εμβολιασμών σε παιδιά απασχόλησε την Επιτροπή, με αφορμή συχνές απόψεις γονέων και γνώμες ιατρών, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξία πολλών εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί στην εποχή μας, ιδίως για την πρόληψη παιδικών ασθενειών. Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές, τα περισσότερα εμβόλια είναι περιττά, καθώς η σοβαρότητα των ασθενειών είναι ελάχιστη, ενώ δεν αποκλείονται παρενέργειες από την υπερβολική έκθεση του παιδικού οργανισμού στη δράση τους. Για την Επιτροπή, ο προβληματισμός αυτός έχει ορισμένες ηθικές διαστάσεις που αξίζει να επισημανθούν.

1. Η αρχή της συναίνεσης
Όπως κάθε ιατρική πράξη, η διενέργεια εμβολιασμού προϋποθέτει τη συναίνεση του προσώπου, ύστερα από κατάλληλη πληροφόρηση. Στην περίπτωση των παιδιών, η συναίνεση ζητείται από τους γονείς, προς τους οποίους απευθύνεται και η συναφής πληροφόρηση από τον ιατρό που παρακολουθεί το παιδί (1).
Αναγκαστική υποβολή σε εμβολιασμό, κατά συνέπεια, δεν νοείται, δεν μπορεί δηλαδή να παρακαμφθεί η βούληση των γονέων για τη διενέργεια ή μη της ιατρικής αυτής πράξης. Τονίζεται, πάντως, ότι οι γονείς δεν αποφασίζουν εν προκειμένω αυθαίρετα, αλλά στο πλαίσιο της άσκησης του λειτουργήματος της γονικής μέριμνας, που επιβάλλει οι αποφάσεις τους να δικαιολογούνται από το αντικειμενικό συμφέρον του παιδιού (2).

2. Η σημασία της πληροφόρησης
Στο παραπάνω πλαίσιο, οι γονείς βασίζονται κατά κύριο λόγο στην πληροφόρηση που έχουν από τον ιατρό. Η ποιότητα της πληροφόρησης αποτελεί εγγύηση ορθότητας της απόφασης για τον εμβολιασμό του παιδιού. Ελάχιστο κριτήριο αυτής της ποιότητας είναι, για την Επιτροπή, οι κανόνες της βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής (3) κάτι που σημαίνει ότι:
- Ο ιατρός οφείλει να πληροφορεί τους γονείς για τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, ιδίως όταν οι γονείς αμφιβάλλουν για την αξία του.
- Ο ιατρός διατηρεί την ελευθερία της επιστημονικής του γνώμης και μπορεί να εκφράζει τη διαφωνία του για τον εμβολιασμό (όταν οι γονείς ζητούν πληροφόρηση), τεκμηριώνοντάς την πάντως ειδικά, με έγκυρα επιστημονικά κριτήρια, εφ’ όσον διαφοροποιείται από τα συναφή πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες. Από δεοντολογική άποψη, η χωρίς τεκμηρίωση διαφωνία του, ισοδυναμεί με παραπλανητική πληροφόρηση των γονέων. Η Επιτροπή τονίζει την αξία του εμβολιασμού στα παιδιά για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Επισημαίνει, επίσης, ότι η ασφάλεια των συνιστώμενων εμβολίων έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικές μελέτες και δεδομένα.

3. Η προστασία της υγείας των άλλων
Η απόφαση των γονέων να μην εμβολιασθεί το παιδί, δεν μπορεί να οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες αποκλεισμού του από την κοινωνική ζωή, εφ’ όσον δεν τίθεται σοβαρό ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εμβολιασμός θα απέβαινε αναγκαστικός, κατά παράβαση της αρχής της συναίνεσης. Αν, πάντως, υπάρχει θέμα επείγουσας προστασίας της δημόσιας υγείας (π.χ. εμφανισθούν κρούσματα μηνιγγίτιδας), μέτρα περιορισμού για την προφύλαξη όσων παιδιών δεν έχουν εμβολιασθεί είναι επιβεβλημένα, ακόμη και παρά τη θέληση των γονέων (4).
Η Επιτροπή κρίνει, ειδικότερα, ότι η παρακολούθηση του προγράμματος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξαρτάται από τον όρο εμβολιασμού, αφού τότε η συμμόρφωση προς μια δημόσια υποχρέωση θα προϋπέθετε την παραίτηση από την άσκηση θεμελιώδους δικαιώματος(5).  Είναι ωστόσο θεμιτό να ζητείται από τους γονείς η πληροφορία περί του αν το παιδί έχει υποβληθεί στη διενέργεια συγκεκριμένων εμβολίων, όπως και κάθε άλλη πληροφορία που αφορά την υγεία του, προκειμένου να διευκολύνεται η έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη διάρκεια της σχολικής ζωής.

1 Βλ. άρθ. 5 της Σύμβασητς ου Οβιέδο και άρθ. 11, 12 Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ΚΙΔ).
2 Βλ. άρθ. 1510 επ. Αστικού Κώδικα.
3 Βλ. άρθ. 3 παρ. 2 ΚΙΔ. 5 3.
4 Με βάση και το άρθρο 5 του Συντάγματος (ερμηνευτική δήλωση), για τη δυνατότητα επιβολής μέτρων περιορισμού στην προσωπική ελευθερία, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
5 Δηλ. το δικαίωμα στην υγεία του άρθ. 5 παρ. 5 του Συντάγματος, που περιλαμβάνει την αρχή της συναίνεσης.



Ιουλίου 18, 2015

H. PYLORI - ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Συχνό παθογόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Στην Κίνα μελετήθηκε εμβόλιο κατά του ελικοβακτηριδίου σε μελέτη φάσης 3. Το εμβόλιο (p.o.) χορηγήθηκε σε περίπου 4500 άτομα 6-15 χρ. που δεν είχαν ποτέ επαφή με το παθογόνο. Η παρακολούθηση ήταν 3 χρόνια.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου βρέθηκε στο 71·8%. Το σκεύασμα ήταν καλά ανεκτό με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες κάτω του 1%.

Ενθαρρυντικά νέα για ένα δύσκολο στην εκκρίζωση του παθογόνο.


Lancet, 2015

Ιουλίου 16, 2015

ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ - ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΚΕΕΛΠΝΟ

Πολλές φορές έχω πεί ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα ξεκινά από τους γιατρούς και δυστυχώς συντηρείται από τους γιατρούς. Άκουσα πολλές διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό. Όμως γιατί; Η ιστορία αλλά και η πρόσφατη καθημερινότητα αυτό δείχνει.

Γιατροί ήσαν αυτοί που αντέκρουσαν τον Jenner. Γιατροί ήσαν αυτοί που δημιούργησαν το θέμα με το MMR. Γιατροί κι αυτοί που αρνιόντουσαν το κοκκυτικό εμβόλιο. Γιατροί (και δη σχετιζόμενοι με το θέμα) επετέθηκαν στο HPV εμβόλιο, κλπ κλπ.

Ας μην διαμαρτύρονται λοιπόν οι πιστεύοντες ότι είναι υπερασπιστές των εμβολίων. Ίσως είναι αυτοί που ωθούν περισσότερο με τις ενέργειες τους το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ποτέ δεν κατάλαβαν ότι η αλήθεια δεν πρόδωσε κανέναν. Η απόκρυψη όμως της αλήθειας δεν ωφέλησε
τελικά ούτε τον γιατρό ούτε το προϊόν για το οποίο ομιλεί και γράφει. Ωφελεί μόνον τους αντιεμβολιαστές. Και τους δίνει επιχειρήματα.

Δεν μπορεί να είναι όλα καλά και άγια με τα εμβόλια. Δεν μπορείς να αποκρύπτεις τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή να τις αρνείσαι. Πιο ορθό είναι να τις αποδομείς με επιστημονικό τρόπο και όχι να τις σκεπάζεις.

Δεν μπορείς να γράφεις ότι με μια δόση εμβολίου σώζεται κάποιος ισοβίως. Και καλά να το γράφει ο περιφερειακός παιδίατρος. Να το υποστηρίζει όμως και ο πανεπιστημιακός δάσκαλος! Αυτό δείχνει ή άγνοια ή εσκεμμένη διαφήμιση. Πως να μην απομακρυνθείς μετά από το εμβόλιο;

Δεν μπορείς να αρνείσαι νευρολογικές διαταραχές όταν υπάρχουν πάμπολλες μελέτες που συνδέουν το x εμβόλιο με τις  x διαταραχές. Επίσης εσκεμμένη συγκάλυψη.

Δεν μπορείς να μάχεσαι υπέρ εμβολίου αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού τη χρονιά που πέρασε και να αναγγέλεις κάθε μέρα πόσοι μη εμβολιασθέντες κατέληξαν.  

Και όσοι γιατροί ακούν τα παραπάνω διερωτώνται συνεχώς: που είναι η αλήθεια και που το ψέμα; Ο μη γιατρός όμως θα ταχθεί άμεσα με την ένοια ότι είναι ψέματα όσα λένε οι γιατροί για τα εμβόλια. Και φουντώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Από τους γιατρούς κκ συνάδελφοι. Ας το δεχθούμε επιτέλους.

Και μέσα στον κακό χαμό που πλήττει τη χώρα μας ήρθε ξανά στο προσκήνιο το ΚΕΕΛΠΝΟ με ενέργειες που υποστηρίζουν την παραπάνω άποψη.  "Κέντρο διαφθοράς" είχε αποκλειθεί παλαιότερα από κάποιον υπουργό. Σήμερα ακούγονται τέρατα και σημεία. Εξωφρενικά χρηματικά ποσά που διένειμε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε δημοσιογράφους για διαφημιστικές εκστρατείες εμβολίων. Με κάποιους να λένε ότι έτσι υποχρεωνόντουσαν οι δημοσιογράφοι να υποστηρίζουν σε εκπομπές την άλφα ή βήτα πολιτική παράταξη. Την ώρα που η Ελλάδα βούλιαζε, τα εκατομμύρια χόρευαν.

Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν τελικά είναι σωστά όλα αυτά. Γνωρίζουμε όμως τις εκστρατείες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ολοσέλιδες καταχωρίσεις για εμβόλια σε έντυπα,  σε εφημερίδες και περιοδικά. Καταιγιστικές διαφημίσεις υπέρ άλλου εμβολίου με ελάχιστη αποτελεσματικότητα. Να πάμε όλοι να εμβολιασθούμε. Δεν χρειαζόταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη για να καταλάβουν οι γιατροί αλλά και ο κόσμος όλος ότι πίσω από αυτά κάτι κρυβόταν. Και φουντώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ο κόσμος φταίει κκ συνάδελφοι ή οι γιατροί για το αντιεμβολιαστικό μένος;

Τι δουλειά είχε το ΚΕΕΛΠΝΟ να διαφημίζει εμβόλια που είναι στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, άρα ουσιαστικά υποχρεωτικά; Για πατάτες και φασόλια μιλούσαν οι διαφημίσεις; Για εμβόλια μιλούσαν. Για σοβαρότατα φαρμακευτικά προϊόντα.

Και τώρα μαθαίνουμε ότι αυτό μπορεί να ήταν ξέπλυμα χρημάτων ή διοχέτευση χρημάτων. Και όλοι αναρωτιόμαστε: μόνον οι δημοσιογράφοι πληρωνόντουσαν; Ή μήπως και οι γιατροί που αρθρογραφούσαν ή δίναν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ έπαιρναν κι αυτοί το κάτι τι;  Προσπαθώντας να πείσουν τον λαό για το αληθοφανές των λεγομένων τους;

Ας δούμε πιο ορθά το θέμα των εμβολίων κκ συνάδελφοι. Μόνον όταν παραθέτει κανείς σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα είτε υπέρ είτε κατά ενός προϊόντος μπορεί να βοηθήσει το προϊόν αυτό και να αντικρούσει τους αντιεμβολιαστές. Μόνον με την παράθεση σοβαρών δεδομένων. Οτιδήποτε άλλο και δη εμφανώς διαφημιστικό, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.


Ιουλίου 14, 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΑ...


"... των Ελληνίδων και των  Έλληνων... "

Ναι, έτσι ακριβώς το είπε εκφωνητής στην TV μόλις προ ολίγου.

Θα ΄θελα να ΄ξερα πόσα πληρώνεται ο κύριος για να μας ενημερώνει και να μας μορφώνει!

Ιουλίου 10, 2015

ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • Γνωστό το θέμα αλλά ας το επαναλάβουμε λόγω εποχής. 
  • Ο ήλιος έχει ωφέλιμες ιδιότητες, όμως έχει και βλαπτικές. Γιαυτό προσοχή.
  • Οι προφυλάξεις από την υπερέκθεση πρέπει να λαμβάνονται από τη μικρή ηλικία.
  • Προφυλάξτε ιδιαίτερα τα παιδιά.
  • Για όλους:
          - αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας

          - ει δυνατόν όχι έκθεση τις ώρες 10.00 έως 16.00

          - πάντα γιαλιά και καπέλο



Ιουλίου 08, 2015

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Όλοι οι παιδίατροι πιστεύω ότι γνωρίζουν πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ελλείψεις σε κάποια εμβόλια. Ίσως όμως δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τις ελλείψεις αυτές καθώς και το χρονικό διάστημα της έλλειψης. Το πρόβλημα υπάρχει και στα κοινωνικά ιατρεία. Προσωπικά συμμετέχω σε ιατρεία της δυτικής περιοχής της πόλης μας όπου εμβολιάζουμε δεκάδες παιδιών και η γνώση της επάρκειας ή μη των εμβολίων βοηθά στον καλύτερο προγραμματισμό.
Η  Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) ενεργώντας για μια ακόμη φορά πολύ σωστά, απευθύνθηκε στις φαρμακευτικές εταιρείες και με βάση τις απαντήσεις που πήρε ενημέρωσε τα μέλη της σχετικά. Εξάλλου η ενημέρωση (ορθή και επίσημη) είναι ένα από τα καθήκοντα του ΔΣ.

Παραθέτουμε το κείμενο της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ  καθώς και τις απαντήσεις 2 εταιρειών.

--------------------------------------------------
Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Αλκμάνος 15, Αθήνα  11528
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7,  151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797
Email: enosi.elpaidatt@gmail.com
Email Επιστημονικής Επιτροπής:  epep@eelpaidatt.gr
www.paidiatroi-attikis.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ σε όλα τα μέλη μας​

​Αγαπητά μέλη της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πως διαμορφώνονται συνολικά οι μέχρι τώρα απαντήσεις που πήραμε από τις δύο εταιρείες που μας απάντησαν.

​Ο ΕΟΦ όπως πάντοτε απών από την άμεση και κάθετη ενημέρωση. Ελπίζουμε ότι σε επικείμενη συνάντηση με την κ. Πρόεδρο να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην επικοινωνία και την ενημέρωση του παιδιατρικού κόσμου, που αφορά τους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους, από τον ΕΟΦ.
Θα παρακαλούσαμε επίσης τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών Εταιριών, που είχαν την καλοσύνη να μας ενημερώσουν, να μας βάλουν στους αποδέκτες των ενημερώσεών τους, έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά η διάχυση της πληροφορίας που μας αφορά άμεσα.


​    ΕΜΒΟΛΙΑ                   ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ                                          

Infanrix Tetra      
μέχρι το τέλος του έτους
Tetravac
αναμένονται ελλείψεις
Infanrix IPV-Hib   
μέχρι το τέλος του έτους
Pentavac
περιορισμένη διαθεσιμότητα

Havrix 
σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα επανέλθει από τις αρχές Σεπτεμβρίου (σημ: η μορφή του εμβολίου θα είναι φιαλίδιο 1 δόσης και όχι προ-γεμισμένη σύριγγα, διότι η ποσότητα θα προέλθει από έκτακτη εισαγωγή)
Priorix Tetra          
σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα επανέλθει από τα μέσα Σεπτεμβρίου
Repevax
μέχρι το τέλος του έτους και θα συνεχιστεί για τμήμα ή για  όλο το 2016



 ----------------

-------------------------------------------------


  Προς ΔΣ της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ, αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το 2ο εξάμηνο του 2015 αναμένονται ελλείψεις των εμβολίων Tetravac & Repevax, καθώς και περιορισμένη διαθεσιμότητα του Pentavac. Η έλλειψη του Repevax θα συνεχιστεί για τμήμα ή για  όλο το 2016.
Οι ελλείψεις και των 3 παραπάνω εμβολίων οφείλονται αφενός στην αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως και αφετέρου, στους αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους των παρτίδων στα εργοστάσια παραγωγής όλων των εταιρειών εμβολίων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την «ισχύ» του ακυτταρικού αντιγόνου κοκκύτη.
Δεν αναμένονται ελλείψεις άλλων εμβολίων της Εταιρείας μας στο άμεσο  ή απώτερο μέλλον, με τη επιφύλαξη ότι, λόγω της ιδιαιτερότητας στην παραγωγή των εμβολίων, δε μπορούν να γίνουν
απόλυτα ασφαλείς προβλέψεις για το απώτερο μέλλον.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Γ Τρίμης
George TRIMIS
Medical Director, Pediatrician
Vianex/Sanofi Pasteur MSD
Tatoiou Str.,
18th Km Athens-Lamia
146 71 N. Erythrea- Greece
Tel :+30 2108009350
Mob :+30 6979004050
TrimisG@vianex.gr


 --------------------------------------------------------------------------

  
Προς ΔΣ της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ,
Αγαπητοί κύριοι,

Σε συνέχεια του αιτήματός σας σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων της GSK και δεδομένης της προσπάθειας της εταιρείας μας να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των Ελλήνων παιδιάτρων, σας παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μία επισταμένη ανάλυση και διερεύνηση, έτσι ώστε σας δοθεί η πιο επίκαιρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση.
 ·  Υπάρχει έλλειψη του εμβολίου Infanrix Tetra η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους
·  Υπάρχει έλλειψη από την προηγούμενη εβδομάδα του εμβολίου Infanrix IPV-Hib, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους
·  Το εμβόλιο Havrix είναι σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα επανέλθει από τις αρχές Σεπτεμβρίου (σημ: η μορφή του εμβολίου θα είναι φιαλίδιο 1 δόσης και όχι προ-γεμισμένη σύριγγα, διότι η ποσότητα θα προέλθει από έκτακτη εισαγωγή)
·   Το εμβόλιο Priorix Tetra είναι σε έλλειψη, αλλά η διαθεσιμότητα του θα επανέλθει αό τα μέσα Σεπτεμβρίου
Οι παραπάνω ελλείψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στους παρακάτω παράγοντες:
·     Η συνεχής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αυξημένη πρόσβαση του πληθυσμού αυτού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχει οδηγήσει σε ζήτηση εμβολίων που ξεπερνά κατά πολύ την ικανότητα παραγωγής των αντίστοιχων ποσοτήτων από τις εταιρίες
·     Ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή και αξιολόγηση της ποιότητας κάθε νέας παρτίδας εμβολίων, αγγίζει τους 29 μήνες, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει την άμεση παραγωγή επιπλέον ποσοτήτων σε περιόδους επιδημιών και αυξημένης ζήτησης εμβολίων (π.χ. παγκόσμιες επιδημίες κοκκύτη)

Συγκεκριμένα, για τα εμβόλια με αντιγόνα έναντι του κοκκύτη, οι κυριότεροι λόγοι για τα προβλήματα στη διάθεση είναι οι εξής:

·     Όλο και περισσότερες χώρες παγκοσμίως εντάσσουν τον εμβολιασμό έναντι κοκκύτη στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών τους (>20 νέα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού για κοκκύτη παγκοσμίως από το 2012)
·     Η εμβολιαστική κάλυψη του σχετικού εμβολιασμού αυξάνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο
.    Οι εταιρίες παραγωγής αντιγόνου του κοκκύτη αντιμετωπίζουν από το 2013 μειωμένη απόδοση στην παραγωγική διαδικασία της μη-διαμοιρασμένης κόνεως
 ]
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων μας, οι οποίες έχουν ήδη γνωστοποιηθεί και στον ΕΟΦ, ως κατεξοχήν αρμοδίου για τη διαχείριση των θεμάτων διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων στην αγορά.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις χρειαστείτε.

Με εκτίμηση,

Sofia Efklidou, PhD
Scientific Advisor (Vaccines)
Medical Admin
Europe

GSK
266 Kifissias Avenue, Athens, Chalandri, 15232, Greece
Mobile  +306957830455
Tel       +302106882231



Ιουλίου 06, 2015

ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΙΟΥ ΡΟΤΑ

Υπάρχει σχετικός κίνδυνος για εγκολεασμό τις πρώτες 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό κατά του ιού Ρότα. Ο κίνδυνος αυτός είναι ίδιος τόσο για το μονοδύναμο εμβόλιο (RV1 ) όσο και για το πενταδύναμο (RV5):  5.4 και 5.5 αντίστοιχα μετά την 1η δόση.

Ο κίνδυνος μετά τη 2η δόση είναι 1.8 (RV1) και 1.7 (RV5).
           
Αυτά προκύπτουν από μετα-ανάλυση μελετών μετά την αδειοδότηση των εμβολίων.

Pediatr Inf Dis J  2015, 34:763

Ιουλίου 05, 2015

ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ


Ανάλυση πλέον των 15.000 εμπυρέτων επεισοδίων έδειξε ότι ο πυρετός (ύψος-διάρκεια) δεν είναι ακριβής δείκτης για την πρόβλεψη σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων. Απαιτείται συνολικότερη εκτίμηση του ασθενούς. 


Pediatric Infectious Disease Journal 2015
doi: 10.1097/INF.0000000000000771

Ιουλίου 04, 2015

ΕΜΒΟΛΙΑ

Είναι απίστευτη η αναρχία και ενίοτε το "χάος" που επικρατεί στα βιβλιάρια των παιδιών που προσέρχονται στα κοινωνικά ιατρεία για εμβολιασμούς.

Ιουλίου 02, 2015

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Προ διμήνου πνευμονία (προφορικά, διότι το ενημερωτικό έγραφε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού). Το παιδί μπορεί  να εμβολιαστεί με εμβόλιο που υπολλειπόταν;

Φυσικά και μπορεί. Οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και στην αρχή της ανάρρωσης από οξεία λοίμωξη.

Σημ. Το αναφέρω διότι οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν όχι εμβολιασμοί στο επόμενο 6μηνο.