Απριλίου 30, 2016

KΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ



ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΙ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ



NEO ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ

Ένα παλιό και δοκιμασμένο αντιβιοτικό (ceftazidime) συνδυασμένο με νέο αναστολέα των β-λακταμασών (avibactam) ευρύτερου φάσματος, εγκρίθηκε από τον European Medicines Agency (EMA). Στοχεύει  σε πολυανθεκτικά gram (-) παθογόνα.

 Medscape 29-04-2016


ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

Το εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού είναι ζωντανό και μπορεί να προκαλέσει και κλινική νόσηση. Μια τέτοια περίπτωση ανακοινώθηκε τελευταία από το Χογκ Κογκ και οι συγγραφείς τονίζουν ότι είναι η πρώτη στην περιοχή τους.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα τέτοιας επιπλοκής και να λαμβάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο σε απόλυτη ένδειξη.

J Travel Med. 2016 Apr, 23(4). pii: taw020


Απριλίου 29, 2016

Απριλίου 28, 2016

ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΗΜΕΡΑ



 «Ἐξηγόρασας ἡμᾶς ἐκ τῆς κατάρας τοῦ νόμου τῷ τιμίῳ σου αἵματι· 

τῷ σταυρῷ προσηλωθείς καί τῇ λόγχῃ κεντηθείς τήν ἀθανασίαν ἐπήγασας ἀνθρώποις· 

Σωτήρ ἡμῶν, δόξα σοι».



Απριλίου 27, 2016

ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

Παιδιά που τα στέλνουν σε παιδικό σταθμό τον πρώτο χρόνο ζωής έχουν αυξημένο κίνδυνο οξείας γαστρεντερίτιδας τον πρώτο αυτό χρόνο, αλλά στη συνέχεια είναι πιο προστατευμένα. 

Το φαινόμενο δεν εξηγείται, αλλά υπάρχει μια ερμηνεία ότι ο οργανισμός μαθαίνει να αυτοπροστατεύεται.



Reuters Ηealth Information 26-04-2016

ΚΟΚΚΥΤΗΣ - ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Τη μεγαλύτερη επιδημία κοκκύτη των τελευταίων 25 ετών αντιμετωπίζει η Ν. Ζηλανδία.

Βλέπουμε ότι η νόσος εξακολουθεί και πλήττει κατά κύματα πολλές χώρες. Η παρασκευή νέου εμβολίου ή η επιστροφή στο παλαιό ακυτταρικό είναι πλέον ή αναγκαία.

ProMed-Edr / 26-04-2016


Απριλίου 26, 2016

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΚΚΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Μια και διανύουμε την παγκόσμια εβδομάδα εμβολιασμού πολλά είναι τα ερωτήματα και οι απορίες για τα εμβόλια.

Όπως γνωρίζουμε οι οδηγίες που υπάρχουν για τις εγκυμονούσες είναι ότι η γυναίκα σε κάθε εγκυμοσύνη πρέπει να εμβολιάζεται με αντικοκκυτικό εμβόλιο.

Είναι όμως το εμβόλιο αυτό ασφαλές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μεγάλη μελέτη (κατά τους συγγραφείς η μεγαλύτερη στο είδος της ) έδειξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με το εμβόλιο.


BMJ Open. 2016 Apr 18;6(4):e010911. doi: 10.1136/bmjopen-2015-010911




Εκκλησιά




ΓΡΙΠΗ - ΕΜΒΟΛΙΟ

Πολλά τα μειονεκτήματα του εμβολίου κατά της γρίπης. Έχουν αναφερθεί κατ΄επανάληψη και σε αυτό το ιστολόγιο.

Μικρή η αποτελεσματικότητα, ειδικά σε μεγάλες ηλικίες (εκεί δηλ. που χρειάζεται η αποτελεσματικότητα). 

Άλλο θέμα που "βασανίζει" τους ερευνητές είναι ότι η συνεχής ετήσια χορήγηση του εμβολίου μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ανοσολογική απάντηση του εμβολίου της επόμενης χρονιάς. Κάτι που παραβλέπεται συνήθως από τους θιασώτες του εμβολίου. 

Για αντιμετώπιση της μειωμένης αποτελεσματικότητας, παρασκευάσθηκε εμβόλιο με ενισχυμένη δόση. Το εμβόλιο αυτό ήταν πιο ανοσογόνο (λογικό είναι) και άρα πιο αποτελεσματικό. Η έκπληξη όμως ήταν στο ότι το υψηλής δόσης εμβόλιο δεν επηρέαζε την ανοσολογική απάντηση του εμβολίου της επόμενης χρονιάς.

Αναμένεται περαιτέρω επιβεβαίωση του ευρήματος. 


Clinical Infectious Diseases 2016; 62(9):1092-9

Απριλίου 25, 2016

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ξεσηκώθηκαν οι γονείς στην Κίνα κατά του κράτους και των εμβολιασμών, μετά το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε εκεί.

Διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων (πρέπει να υπερβαίνουν τα 2000000) που ήταν κακοσυντηρημένα ή είχαν λήξει. Αυτά στην Κίνα (Time, New York Times).

Είναι δυνατόν όμως να γίνονται αυτά τα πράγματα με τέτοια φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν τα παιδιά κυρίως; Παντού σκάνδαλα; Με όλα; Παντού πια το χρήμα;

Οι κινεζικές αρχές λένε ότι φουντώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Πως να μην φουντώσει με τόσα που γίνονται;

Ο WHO διαβεβαιώνει ότι το μόνο που μπορεί να πάθει ένα παιδί αν λάβει ληγμένο εμβόλιο είναι να μην προστατευθεί. Μπορεί όμως μετά όλα τα γεγονότα να πεισθούν οι γονείς; Και καταστρέφεται η εμβολιαστική ιδέα μόνο και μόνο για να βγάλουν μερικοί χρήματα (πολλά προφανώς).

Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, μήπως και εδώ το ίδιο δεν γίνεται κατά κάποιο τρόπο; Μήπως δεν φταίμε εμείς οι γιατροί για το αντιεμβολιαστικό κλίμα; Μήπως δεν φταίνε οι κατευθυνόμενες ομιλίες και τα κατευθυνόμενα διαφημιστικά κείμενα; Λέω μήπως.

Κυκλοφορούν φήμες (και το γνωρίζουν οι περισσότεροι) για γιατρούς που κάνουν νεράκι και χρεώνουν εμβόλια. Δεν αποδεικνύεται. Να πεις ότι είμαι ομοιοπαθητικός και δεν επιθυμώ να χορηγώ εμβόλια το καταλαβαίνω. Να λες ότι δίνεις εμβόλια, ενεργώντας ψευδώς, είναι πια ασύλληπτο. Προσωπικά δεν μπορώ να το πιστέψω.  Αλλά από τη στιγμή που κυκλοφορούν οι φήμες δεν βάζουν φωτιά στο θέμα των εμβολίων; Και στην Κύπρο που προέκυψε ανάλογο θέμα και ουσιαστικά αποδείχθηκαν σωστές οι φήμες (κατά τους εκεί γιατρούς), τι έγινε; Κουκουλώθηκε το θέμα. Μήπως δουλεύουν τα πειθαρχικά συμβούλια; Αφού όλα γίνονται φιλικά. Φιλικά ψηφίζονται, φιλικά φέρονται.

Μ΄αυτά και μ΄αυτά, μήπως κανείς γνωρίζει τι ποσοστό παιδιάτρων στην Ελλάδα (όχι συνολικά ιατρών, παιδιάτρων επαναλαμβάνω) διολισθαίνει προς την αντιεμβολιαστική πλευρά ή και προς την ομοιοπαθητική;

Ποιος άραγε να φταίει; Μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το αντιεμβολιαστικό "κίνημα" καθοδηγείται μόνο από γονείς και από μη γιατρούς;


Απριλίου 24, 2016

GΟYA - ΚΩΦΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ (;)


Ο Francisco José de Goya y Lucientes (30 March 1746 – 16 April 1828)  ένας μεγάλος Ισπανός ζωγράφος που πέθανε Απρίλιο μήνα σε ηλικία 82 ετών, νόσησε βαριά σε ηλικία 46 χρ. Επιβίωσε αλλά η όλη κατάσταση τού στοίχισε την ακοή του. 

Διάφορες είναι οι υποθέσεις για τη νόσηση του: εγκεφαλίτιδα, πολλαπλά ισχαιμικά επεισόδια, ίλιγγος Meniere, δηλητηρίαση από μόλυβδο κλπ. Πιο συμβατή φαίνεται να είναι η λοίμωξη από τον ιό της παρωτίτιδας που προκαλεί εγκεφαλίτιδα αλλά και κώφωση. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει γνωστό. 

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το αν η κώφωση επέδρασε στην καριέρα του ως ζωγράφου. Η ουσία είναι ότι η τέχνη του έφτασε στο ζενίθ τα χρόνια μετά τη νόσηση, και ορισμένοι το αποδίδουν αυτό στο ότι επειδή δεν άκουγε έγινε πιο οξυδερκής, πιο παρατηρητικός και άρα απέδιδε καλύτερα αυτά που ήθελε να ζωγραφίσει. 

αυτοπροσωπογραφία (1796-97)
μουσείο del Prado, Μαδρίτη

Wikipedia
Wikimedia Commons




Απριλίου 23, 2016

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

 Η φυματίωση δεν έφυγε. Υπάρχει και μάλιστα σε αυξανόμενους ρυθμούς.








Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ

Το έστειλε φίλος διαδικτυακά - δεν γνωρίζω την πηγή του: ,


Το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι
το 90% των Ελλήνων είναι ηλίθιοι

Το 100% των Ελλήνων πιστεύει ότι βρίσκεται στο 10% των Ελλήνων


Μεγάλη αλήθεια  μάλλον

-------------------

Αφού επί χρόνια είδαμε  και αισθανθήκαμε τις πάμπολλες κωλοτούμπες των πολιτικών μας, ήρθε ακόμη ένας φέρελπις σωτήρας και ακούστε τι είπε σε διάστημα μικρότερο του μηνός:



ACTION 24  /  9-1-2016
Δημοσιογράφος: είστε εξ ορισμού αντίθετος στη μείωση των συντάξεων ή δεν το έχω καταλάβει;

Πολιτικός: η άποψη μου είναι ότι αυτόν τον καιρό ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη μείωση των συντάξεων

ΣΚΑΪ  /  2-2-2016
Δημοσιογράφος : ...λέτε για μείωση επικουρικών συντάξεων, δηλ. μιλάτε ουσιαστικά για μείωση συντάξεων


Πολιτικός (Ο ΙΔΙΟΣ): Δεν το έκρυψα. Γιαυτό εγώ σας λέω ότι μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και θέλω  αύριο να πράττω  και το έργο της αλήθειας

--------------------

Οι παραπάνω δηλώσεις δεν επιβεβαιώνουν την αρχική διαπίστωση; Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους. Μήπως όμως είναι η πραγματικότητα; 

---------------------

Πέραν αυτών όμως, που ανάγονται στη σφαίρα της πολιτικής, θα μας πει κανείς από τους σωτήρες μας γιατί οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο κι εμείς δεν αντιδρούμε; (οι Τούρκοι για 17 δευτερόλεπτα παραβίαση κατέρριψαν ρωσικό αεροπλάνο).  

Μήπως θα μας πει κανείς γιατί άρχισαν και οι σκοπιανοί τις παραβιάσεις κι εμείς τους κοιτάζουμε απαθώς; Εκεί φτάσαμε την εθνική κυριαρχία; 

Τέτοια σωτηρία ψάχνουμε από τους μεγαλόπνοους πολιτικούς μας; 


Απριλίου 22, 2016

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΟΝΟΣΙΑ

Η Ευρώπη έγινε η πρώτη περιοχή στον κόσμο που δεν είχε καμμία περίπτωση ελονοσίας (αυτόχθονης) το 2015. Κάτι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι το 1995 είχε 90.000 περιπτώσεις. 

Η διαφύλαξη του επιτεύγματος αυτού φυσικά χρειάζεται αγώνα, πολιτική βούληση, καλό έλεγχο και σωστή θεραπεία της όποιας περίπτωσης ώστε να καταστεί δύσκολη η επανεισαγωγή της νόσου στην ήπειρο. 


Global Health NOW
20-04-2016 


Απριλίου 21, 2016

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

Επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Καταλονία της Ισπανίας. Προσέβαλe πλέον των 3000 ατόμων. Αίτιο στο πλείστο των περιπτώσεων ο Norovirus.

Η επιδημία οφείλεται στην πόση εμφιαλωμένου νερού, η μόλυνση του οποίου αποδίδεται στη διαδικασία εμφιάλωσης.

Ούτε τα εμφιαλωμένα είναι λοιπόν ασφαλή. Γνωστό αυτό αλλά επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά. 

ProMed / Edr,  19-04-2016


Απριλίου 20, 2016

ΗDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Η HDL χοληστερόλη θεωρείται προστατευτική όσον αφορά την εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μάλιστα όσο υψηλότερες είναι οι τιμές τόσο καλύτερο.

Τελικά όμως τίποτε δενείναι απόλυτο στην ιατρική.

Βρέθηκε μια γενετική μετάλλαξη (γονίδιο SCARB1 P376L) που αυξάνει μεν τις τιμές της HDL αλλά αντί να προσταστεύει από καρδιοπάθειες, αυξάνει τον κίνδυνο γιαυτές. 

Το εύρημα δείχνει ότι η HDL ίσως δεν είναι τόσο σημαντική στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, τοιυλάχιστον σε αυτούς που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο.


NIH RESEARCH MATTERS / March 2016 



ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ - ΔΙΑΙΤΑ - ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης, αν εφαρμόσουν υγιεινή δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη (πχ πολλά φρούτα και λαχανικά και λίγο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας) μπορεί να αποφύγουν τον κίνδυνο υπέρτασης αργότερα. 
NIH / NEWS RELEASES / 18-04-2016

Απριλίου 19, 2016

ΙΟΣ ΖΙΚΑ - ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Μια νέα μελέτη από νοσοκομείο της Βραζιλίας υποστηρίζει ότι ο ιός Zika μπορεί να προκαλέσει ADEM (acute disseminated encephalomyelitis) και σύνδρομο Guillain-Barré.

   American Academy of Neurology (AAN) 2016 (April 15-21) 
Annual Meeting, Vancouver, Canada

Απριλίου 18, 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίου είναι από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα για παθήσεις στομάχου και για γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ.

Πρόσφατα, η μακρά χρήση τους καθώς και η αδικαιολόγητη χρήση τους συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας και νεφρικής ανεπάρκειας.


JASN, April 14, 2016


Απριλίου 17, 2016

ΥΠΟΚΑΛΙΑΙΜΙΑ

Κύρια αίτια
  • χρόνια νεφροπάθεια
  • διαβητική κετοξέωση
  • διάρροια
  • υπερβολική χρήση αλκοόλ
  • υπακτικά
  • υπερβολικός ιδρώτας
  • ανεπάρκεια φυλλικού οξέος
  • διουρητικά   
  • πρωτοπαθής αλδοστερινισμός
  • έμετοι 


Κύριες εκδηλώσεις

  • αδυναμία
  • καταβολή
  • κόπωση
  • μυικές κράμπες 
  • δυσκοιλιότητα 
  • αρρυθμίες 

ΗΚΓικές αλλοιώσεις
  • πλατύ Τ κύμα
  • κατάσπαση ST
  • κύμα U
  • κοιλιακή μαρμαρυγή

Απριλίου 15, 2016

ΙΟΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β ΚΑΙ C

Οι ηπατίτιδες Β και C ευθύνονται  για πάνω από 1.000.000 θανάτους παγκοσμίως. Επίσης για το 78% του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και για πλέον του 50% όλων των θανατηφόρων περιπτώσεων κίρρωσης ήπατος. Το 2013, οι ιοί HBV και HCV  υπερκέρασαν τους HIV και AIDS και έγιναν η έβδομη αιτία θανάτου στον κόσμο. 


"Eliminating the Public Health Problem of Hepatitis B and C in the United States: 
Phase One Report." 
National Academies Press, 2016

Απριλίου 14, 2016

ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ HEALTHREPORT.GR / 13-04-2016


Σε 2,5 μήνες από σήμερα θα ξεκινήσει επισήμως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που θα συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδικότερα όπως λένε πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται σύντομα να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των γιατρών που συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες, είτε για να μεταβούν σε συνέδρια είτε για άλλους εκπαιδευτικούς λόγους.
Οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στο κοινό και να περιλαμβάνουν τόσο το ονοματεπώνυμο του γιατρού και τη φαρμακευτική εταιρεία, όσο και τις σχετικές αμοιβές ή τα κόστη.
Ήδη στον ΕΟΦ οι συσκέψεις είναι συνεχείς προκειμένου να υπάρχει «κοινή γραμμή» με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως με βάση τον δικό τους κώδικα, θα δώσουν στον «αέρα» τα στοιχεία των γιατρών στις 30 Ιουνίου της φετινής χρονιάς.

Όμως η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει προκαλέσει ήδη αναταράξεις σε πολλούς ιατρικούς κύκλους και οι πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι συνεχείς, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται…ασφαλιστικές δικλίδες,  οι οποίες βέβαια θα δυσκολέψουν την πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία των γιατρών.

Από την άλλη πάλι, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο HealthReport.gr πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη πως επιδιώκει την απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά και στις σχέσεις των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μία υπόθεση που παίρνει…μπάλα και τους γιατρούς που πράγματι αξιοποιούν κονδύλια φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν σε συνέδρια εξωτερικού. Άλλωστε η πολιτεία δε χρηματοδοτεί τη δια βίου μάθηση στον ιατρικό κόσμο, κάτι που θεωρείται απαραίτητο στο επάγγελμα του γιατρού.

Οι λίστες των ονομάτων
Πολλοί είναι πάντως αυτοί που… τρέμουν στην ιδέα ότι θα δούνε το όνομά τους σε λίστες διαφάνειας, όπου θα δημοσιοποιούνται όλα τα ποσά που έλαβαν από φαρμακευτικές εταιρείες.
Εξάλλου με ή δίχως τη διευκρινιστική εγκύκλιο, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δώσουν στη δημοσιότητα στα δικά τους site όλα τα δεδομένα, αφού καλύπτονται και από το σχετικό νόμο.
Έπεται βέβαια η εγκύκλιος προκειμένου τα ίδια στοιχεία να δημοσιοποιούνται και από τον ΕΟΦ. 

Συγκεκριμένα θα υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοσιεύσεων.
1. Η πρώτη θα αφορά στους γιατρούς που παρείχαν κάποια υπηρεσία σε φαρμακευτική εταιρεία, όπως για παράδειγμα ομιλία σε εκδήλωση κ.α.
Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει ο σχετικός πίνακας που θα αναφέρει το συνολικό ποσό των εξόδων και της αμοιβής (σε τέσσερα τμήματα), σύμφωνα με τις πληροφορίες του  HealthReport.gr.

Ενδεικτικά ο πίνακας παρακάτω:



2. Στην δεύτερη περίπτωση όπου ο γιατρός συμμετείχε σε κάποιο συνέδριο με έξοδα πληρωμένα από εταιρεία, θα αναγράφονται και πάλι τα προσωπικά του στοιχεία, το συνέδριο στο οποίο παρέστη, η εταιρεία που τον χρηματοδότησε, καθώς και το  κόστος για αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή.

Ενδεικτικά στον πίνακα:
  


Πάντως με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εκδώσει άμεσα την εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες της δημοσιοποίησης των στοιχείων των γιατρών με ή χωρίς δικλείδες ασφαλείας.

-------------------


Νομίζω ότι τα πράγματα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι παροχές των εταιρειών προς εμάς τους γιατρούς είναι γνωστές από πολλών πολλών ετών. 'Ασχετο αν οι περισσότεροι γιατροί δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Μάλιστα όσον αφορά τα ταξίδια, πολλοί δεν τα θεωρούν παροχές. Μα είναι δυνατόν; Αν σε πηγαίνουν δυο τρια ταξίδια τον χρόνο οικογενειακώς στην αλλοδαπή, κοντινότερα ή μακρύτερα, δεν είναι αυτά λεφτά; Και μπορεί ο γιατρός να επαίρεται ότι δεν χρηματίζεται και ότι είναι καθαρός; Προ ετών είχα γράψει ένα άρθρο για το πόσο η ιατρική γνώση είναι κατευθυνόμενη ή όχι. Και επέσυρα την μήνιν των συναδέλφων. Γιατί άραγε; Τώρα θα δούμε τους "καθαρούς" και τα ποσά που λαμβάνουν. Όλοι έχουμε δεχθεί παροχές. Η ουσία είναι πόσο ανεξάρτητος μπορεί να κρατιέται κανείς παρά τις παροχές.Υπάρχουν τέτοιοι γιατροί. Υπάρχουν όμως και άλλοι που κατευθύνονται απόλυτα. Οι ομιλίες και ιδιαίτερα τα γραπτά κείμενα φανερώνουν και τους μεν και τους δε. Φυσικά δεν θα μιλήσω και για παροχές σε εξωϊατρικά είδη (κλιματιστικά, στερεοφωνικά, κλπ κλπ). Θα ήταν ανατριχιαστικό έως άκρως υποτιμητικό για μας τους γιατρούς να αναφερθούν αυτά. Και όμως τα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν και τέτοια. Όποιος το αρνείται απλά στρουθοκαμηλίζει.

Πριν πολλά πολλά χρόνια, είχα κάνει μια πρόταση σε πολλές εταιρείες: να σταματήσουν όλες οι εταιρείες κάθε είδους παροχή στους γιατρούς. Θα υπήρχε για λίγους μήνες μια αναταραχή, αλλά στη συνέχεια η αγορά θα ομαλοποιείτο. Ο γιατρός θα συνταγογραφούσε μόνο με επιστημονικά κριτήρια. Φυσικά και δεν έγινε αυτό, αν και συμφέρει τις εταιρείες. Διότι μην πιστεύετε ότι οι εταιρείες αρέσκονται στο παιγχνίδι των παροχών. Να ικανοποιούν τις όποιες απαιτήσεις ημών των ιατρών. Απλά αναγκάζονται να προσαρμοστούν. 

Ας ελπίσουμε κάτι να αρχίσει τώρα. Για το συμφέρον όλων μας, ασθενών και ιατρών. Οι εταιρείες θα δουλεύουν πιο σωστά και χωρίς άγχος, οι ασθενείς θα θεραπεύονται με λιγότερες δαπάνες (οι παροχές μετακυλίονται φαντάζομαι στις τιμές των φαρμάκων) και οι γιατροί δεν θα αναλώνονται στη μάχη των διαπραγματεύσεων. Θα χάσουν κάποια έσοδα, αλλά όλοι μπορούμε να ζήσουμε και με λιγότερα λεφτά. 




Απριλίου 13, 2016

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Οι λοιμώξεις (ενίοτε και ήπιες) φαίνεται ότι έχουν απώτερη επίπτωση σε διαταραχές της νόησης ή ψυχικές παθήσεις.

SIRS, 2016 Biennial Meeting: April 5, 2016


Απριλίου 12, 2016

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Το καλοκαίρι πλησιάζει και τα κουνούπια θα κάνουν την εμφάνιση τους και πάλι. Μπορεί το τσίμπημα τους να προκαλεί μια μικρή κνησμώδη βλάβη διάρκειας 1-2 ημερών, όμως ορισμένες φορές μεταδίδουν και ασθένειες σοβαρές. Για το λόγο αυτό τα κουνούπια θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα ζώα στον πλανήτη. Οι μέσω κουνουπιών μεταδιδόμενες νόσοι προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως διεθνώς.

Τι μεταδίδουν τα κουνούπια; Ιός δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός, κίτρινος  πυρετός, ελονοσία, ιός Zika, κλπ.

Εξωτικά τα νοσήματα; Όχι πάντα. Στις λοιμώξεις δεν υπάρχουν πλέον σύνορα. Προσοχή λοιπόν στα μικρά αυτά έντομα και λήψη κατάλληλων μέτρων προφύλαξης.



Απριλίου 11, 2016

HMPV

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) κυκλοφορεί τον χειμώνα και η κυκλοφορία αυτή διαρκεί μέχρι την άνοιξη, ίσως και λίγο παραπάνω. Ο HMPV επικαλύπτει τις κυκλοφορίες του ιού αναπνευστικού συγκυτίου και της γρίπης, αλλά η μέγιστη δράση του είναι μετά την περίοδο που υποχωρούν αυτοί οι ιοί.  Ο ιός προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 χρ. αλλά και ηλικιωμένους και προκαλεί λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού.

Συνεπώς ο γιατρός θα πρέπει να ελίσσει τη διαγνωστική του σκέψη μεταξύ των τριών αυτών ιών όταν αντιμετωπίζει λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Pediatrics, April 2016

Στη χώρα μας τι γίνεται;


Απριλίου 09, 2016

ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

  • Τα τελευταία 35 χρόνια η συχνότητα του διαβήτη τετραπλασιάστηκε διεθνώς.
  • Αυτό αφορά κυρίως τον διαβήτη τύπου 2.
  • Μείζον προδιαθετικό αίτιο η παχυσαρκία. 
  • Πλην των πολλαπλών βλαβών που προκαλεί η νόσος, καθιστά τον πάσχοντα ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Medline Plus / 6-4-16


Απριλίου 07, 2016

ΕΓΚΥΟΣ - ΚΟΚΚΥΤΗΣ - ΕΜΒΟΛΙΟ

Ο εμβολιασμός της μητέρας για κοκκύτη συνιστάται μετά την 26η εβδομάδα κύησης. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι χορήγηση του εμβολίου από την 13η εβδομάδα και μπορεί να γίνει και καλύτερα αποτελέσματα έχει.                

Clin Infect Dis 2016 (April), 62:829




Απριλίου 06, 2016

KAΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

Το 4% περίπου της θνητότητας από όλες τις αιτίες αποδίδεται στην καθιστική ζωή του ανθρώπου και ειδικά όταν αυτή υπερβαίνει το τρίωρο ημερησίως. Ή αν το δούμε ανάποδα και όπως λένε οι ερευνητές, αν μειώσουμε τις ώρες που καθόμαστε κατά 3 τουλάχιστον ημερησίως τότε θα κερδίσουμε 2.5 μήνες ζωής. Η μελέτη έγινε με βάση δεδομένα 54 χωρών.


Am J Prev Med. Published online March 23, 2016


Οι άνθρωποι φαίνεται δεν είχαν τι να κάνουν και ασχολήθηκαν με τέτοιες «μελέτες». Ας κόψουμε λοιπόν ένα ωραίο δείπνο, τον κινηματογράφο, τις συναυλίες, ας σταματήσουμε από τη δουλειά μας, που στους περισσότερους ανθρώπους είναι καθιστική, ας στεκόμαστε μόνο όρθιοι. Για 2 ½ μήνες πιθανής περαιτέρω διαβίωσης στο τέλος της ζωής μας. Και λέω πιθανής διότι οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου που τυχόν έχει κάθε άνθρωπος. Το βασικό μήνυμα που μάλλον ήθελαν να δώσουν είναι ότι όλοι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να ασκούμεθα περισσότερο. Όμως έκαναν τη μελέτη για τη μελέτη. Όχι για σοβαρά συμπεράσματα. Όπως συμβαίνει συνήθως και έτσι οι φάκελοι με τα cv διογκώνονται πλασματικά.


Απριλίου 04, 2016

ΥΠΕΡΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ

Μπορεί η υπερνατριαιμία να προκαλέσει πυρετό; 

Βεβαίως, και είναι ανεξάρτητος από την ύπαρξη ή όχι πυρετού της υποκείμενης νόσου.


Επιπλέον η υπερνατριαιμία μπορεί να προκαλέσει συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ευερεθιστότητα, ανησυχία, λήθαργο, εγκεφαλική αιμορραγία, σπασμούς, κώμα.

Nelson, 2015


Απριλίου 03, 2016

ΕΥΡΩΠΗ

Τα γεγονότα τρέχουν και συνεχίζω να πιστεύω ότι η Τρίτη 22-03-16 ήταν το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και (πολύ πιθανόν) η αρχή του τέλους της Ευρώπης, όπως την γνωρίζαμε ή την ονειρευόμασταν. 

Μακάρι η Ιστορία να διαψεύσει τα γεγονότα. Όμως τα αναγραφόμενα σήμερα για τους σκοπούς του ΔΝΤ κλπ για το μέλλον της χώρας μας, δείχνουν πόσο πιο σωστό θα ήταν ίσως να αποχωρήσουμε εδώ και χρόνια από την "Ένωση" αυτή, παρά να μας εκβιάζουν συνεχώς και αφού μας απομυζήσουν πλήρως, τελικά να μας εκπαραθυρώσουν οι ίδιοι. 

Εξαλλου, τα κλειστά σύνορα, το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εκλογές στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το προσφυγικο, όλα δείχνουν ότι η ήπειρος εισέρχεται σε περίοδο έντονων κρίσεων και σφοδρής περιδίνησης.

Που είναι οι μεγαλόπνοοι ευρωπαίοι πολιτικοί;

Και η Ελλάδα κυλάει προς το χάος, όπως γράφει σήμερα πρωί η εφημερίδα Guardian.



ELIZABETHKINGIA ANOPHELIS

Οι λοιμώξεις δεν έχουν τελειωμό. Και τα παθογόνα όλο και πληθαίνουν και αγριεύουν. 

Η Elizabethkingia anophelis, ένα σπάνιο παθογόνο και επίσης σπάνιο αίτιο λοιμώξεων για τον άνθρωπο, προκάλεσε πρόσφατα επιδημία σε Πολιτείες των ΗΠΑ με 53 βεβαιωμένες περιπτώσεις και 17 θανάτους.

Μικρόβιο που αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες έως 42°C,  είναι ανθεκτικό στη χλωρίνη και επιβιώνει στην αλκοόλη. Ανθεκτικό σε πάρα πολλά αντιβιοτικά. 

Τι προκαλεί; Βαριές σηπτικές καταστάσεις. 


Medscape, 01-04-2016


Απριλίου 02, 2016

ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΠΥΛΩΡΟΥ

Η vonoprazan (potassium-competitive acid blocker) όταν χρησιμοποιηθεί στο σχήμα αντιμετώπισης του ελικοβακτηριδίου, προσφέρει πολύ υψηλότερα ποσοστά θεραπείας σε σχέση με την ήδη χρησιμοποιούμενη lansoprazole.


Medscape, 31-03-2016


Απριλίου 01, 2016

ΒΑΔΙΣΜΑ - ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ

Το βάδισμα αποτελεί την καλύτερη φυσική άσκηση. Έχει χαμηλό κόστος και δεν απαιτεί ιδιαίτερα ενδυματολογικά εφόδια.  

Τα οφέλη του:
- μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιοπαθειών, διαβήτη (και άρα και λοιμώξεων λόγω διαβήτη)
- ενδυναμώνει τα οστά και τους μυες
- βοηθά στην καύση θερμίδων
- βελτιώνει τη διάθεση

Αρκούν 150 λεπτά την εβδομάδα. Δηλ. 30 λεπτά την ημέρα. Που μπορεί επίσης να διαιρεθούν και σε τρία διαφορετικά δεκάλεπτα την ημέρα.