Ιουλίου 31, 2016

Ιουλίου 20, 2016

Ιουλίου 19, 2016

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), στάλθηκε σήμερα e-mail με την παρακάτω ενημέρωση από τη Βιανεξ ως προς την επάρκεια ή μη εμβολίων της. Το αναδημοσιεύουμε λόγω του ενδιαφέροντος του.

-----------------------------------------

Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Θα ήθελα, στα πλαίσια της καλής μας συνεργασίας, να σας ενημερώσω για την επάρκεια συνδυασμένων εμβολίων κοκκύτη από τη ΒΙΑΝΕΞ, η οποία αντιπροσωπεύει τα εμβόλια του οίκου Sanofi Pasteur MSD στην Ελλάδα, όσον αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
   Το 6δύναμο εμβόλιο  HEXYON θα είναι σε πλήρη επάρκεια και δεν αναμένεται κανένα πρόβλημα για την κάλυψη της αγοράς.
    Αναφορικά με το 5δύναμο εμβόλιο PENTAVAC, στις 8 Ιουλίου παρελήφθη πολύ περιορισμένη ποσότητα, η οποία  δεν επαρκεί για να καλύψει  τη ζήτηση στον αρχικό εμβολιασμό, παρά μόνο για ολοκλήρωση κάποιων σχη1μάτων. Επομένως η αποκλειστική χρήση των εξαδύναμων εμβολίων σε 4 δόσεις, όπως υπαγορεύεται και από την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας μετά σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.79180, 15-10-15) παραμένει η ιδανική λύση στη διαχείριση των ελλείψεων των 5 δύναμων εμβολίων.
   Αναφορικά με το 4δύναμο εμβόλιο TETRAVAC, από τις 18 Ιουλίου διατίθεται περιορισμένη ποσότητα η οποία επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού των παιδιών μίας ηλικιακής κοορτής (θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά προτεραιότητα για τα παιδιά που έχουν προσεγγίσει την ηλικία των 6 ετών, στα οποία δεν είναι επιθυμητή η καθυστέρηση του εμβολιασμού για το 1ο 6μηνο του 2017).
   Επιπλέον δεν αναμένεται να παραληφθούν ποσότητες για το 4δύναμο εμβόλιο REPEVAX καθόλη τη διάρκεια του 2016.
   Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή επίλυση απορίας.

Με εκτίμηση,
George TRIMIS
Medical Director, Pediatrician
Vianex/Sanofi Pasteur MSD


ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Τα περιοδικά ελλείμματα μνήμης στη μέση ηλικία ίσως αντανακλούν μια στροφή στον τύπο πληροφοριών που εστιάζει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του σχηματισμού μνήμης και της ανάκτησης της, παρά σε βαθμιαία ελαττούμενη νοητική λειτουργία. 

Αυτά λέει μια καινούρια μελέτη. Πόσο σωστή είναι θα το δείξουν φυσικά και άλλες ανάλογες μελέτες. Πάντως η λειτουργία της μνήμης είναι μια περίπλοκη διαδικασία που δύσκολα θα διαλευκανθεί.  


Neuroimage. June  2016


Ιουλίου 18, 2016

ΟΙ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ


Γιατί γιορτάζει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και κάνει πάρτι;




Ιουλίου 17, 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑ

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης με πλήθος μικροβίων: 
  • Δαχτυλίδια
  • Χρήματα
  • Υπολογιστής (πληκτρολόγιο)
  • Κινητό τηλέφωνo
  • Πλυντήριο ρούχων (εσωτερικό αν δεν καθαρίζεται)
  • Καροτσάκι από το super market (χειρολαβή)
  • Πάγκος κουζίνας
  • Το ξύλο κοπής διαφόρων τροφίμων (στην κουζίνα)



Ιουλίου 16, 2016

Ο ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΣ ( ; ) ΠΟΛΕΜΟΣ

Μήπως έχει αρχίσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος;

Μήπως δεν είναι ασύμμετρος αλλά κανονικότατος αλλά με όχι ακριβώς την κλασική μορφή που γνωρίζαμε; Οι εποχές αλλάζουν βλέπετε.

Συνεχή τρομοκρατικά κτυπήματα, εσωτερικοί πόλεμοι απανταχού του πλανήτη, αλαζονεία ηγετών,  πραξικοπήματα, οικονομική ασφυξία, καταπίεση λαών.

Μια θρυαλλίδα χρειάζεται. Ένα πάτημα του κουμπιού.

Push the button.

Και επιστροφή στον πλανήτη των πιθήκων.

Ή μήπως ακόμη πιο πίσω;


Ιουλίου 15, 2016

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ Ο ΤΡΟΜΟΣ ;


Guy Badeaux / Bado, Ledroit  / 15-07-2016


ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Υψηλά επίπεδα παρακεταμόλης στα ούρα του ανδρός μπορεί να μειώνουν τη γονιμότητα του. Με δεδομένο ότι η παρακεταμόλη είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο αναλγητικό και αντιπυρετικό σε όλες τις ηλικίες, αν τεκμηριωθεί περαιτέρω το ανωτέρω εύρημα τότε χρειαζονται επαναρυθμίσεις και επανεκτιμήσιες.

NIH 14-07-2016 (από Human Reproduction, July 2016)


Ιουλίου 14, 2016

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ;

Το διδύναμο HPV 16/18 AS04 εμβόλιο, χορηγούμενο σε γυναίκες άνω των 25 χρόνων φαίνεται ότι προστατεύει επ΄αρκετό διάστημα - 7 χρόνια μέχρι στιγμής σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Έχει επίσης διασταυρούμενη προστασία για τα στελέχη 31 και 45.  
Προστασία για εμμένουσα HPV λοίμωξη,  90.5%
Προστασία έναντι CIN+ , 96.2%
Αποτελεσματικότητα (efficacy) 
     για HPV 31 -  65.8% 
     για HPV 45 -  70.7% 
     για οποιοδήποτε HPV στέλεχος - 22.9%
The Lancet Infectious Diseases, June 2016
Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι οι γυναίκες της α ή β ηλικίας. Ναι, προστατεύουν τα εμβόλια. Το θέμα είναι να πεισθεί γιαυτό ο κόσμος (και οι γιατροί) και να πεισθούν οι νεαρές ηλικίες. Λάθος στόχους βάζουμε ψάχνοντας την πάσα ηλικία πασών των γυναικών. Η κάλυψη σε ηλικίες που πρέπει, είναι μικρή. Πολύ μικρή. 


Ιουλίου 13, 2016

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

Τα πολλά νούμερα, πίνακες κλπ φαίνεται ότι μπερδεύουν κάθε άνθρωπο και δυσκολεύουν καμμιά φορά τόσο την ανάγνωση όσο και τη σωστή απάντηση.

Θα το θέσω πιο απλά, απλοϊκά το θέμα. Οι αριθμοί είναι τυχαίοι.

Πχ. Έχουμε 100 μικροβιακές μηνιγγίτιδες, δηλωμένες. Και 10 θανάτους δηλωμένους. Πόση είναι η θνητότητα; Προφανώς 10% (10 / 100).

Πάμε τώρα στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας. Από αυτές τις 100 περιπτώσεις στάλθηκαν στο ΕΚΑΜ τα στελέχη 80 περιπτώσεων. Επίσης από τους 10 θανάτους στάλθηκαν τα στελέχη 6 περιπτώσεων.

Πόση θα ήταν η θνητότητα. Πάλι έπρεπε να παραμείνει η αρχική 10%.

Τι κάνει το ΕΚΑΜ; Υπολογίζει τις μηνιγγίτιδες σε 80 (οι 20 δεν του εστάλησαν), ενώ αφήνει τους θανάτους σε 10 (δεν αφαιρεί δηλ. τους 4 που δεν του εστάλησαν). Άρα η θνητότητα γίνεται 12,5% (10 / 80) .

Θα έπρεπε όμως να αφαιρεθούν και οι 4 θάνατοι οπότε η θνητότητα θα ήταν  7.5% (6 / 80).

Πιο απλό δεν γίνεται: η θνητότητα ή θα είναι 10% (με όλα τα περιστατικά) ή θα είναι 7.5% (με κάποια περιστατικά αποκλεισμένα).

Το 12.5% είναι λάθος.

Τα νούμερα του παραδείγματος είναι τυχαία. Δεν είναι κάποιας χρονιάς.

Αν θέλει το ΕΚΑΜ ας απαντήσει εδώ δημοσίως με στατιστικολόγο να δούμε που είναι το σωστό.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΜ αποφασίζονται αρκετά πράγματα. Πρέπει λοιπόν αυτά να είναι ορθά.

Δεν μπορεί να κόβουμε από τη μια μεριά, να κρατούμε από την άλλη κλπ. κλπ  Όταν δεν υπολογίζεις στο μέτρημα τις μηνιγγίτιδες που δεν σου ήρθαν δεν μπορείς να υπολογίζεις τους θανάτους που επίσης δεν σου ήρθαν. Απλές μαθηματικές πράξεις είναι.

Θα περιμένω μια απλή απάντηση, τέτοια που να την καταλαβαίνει ακόμη κι ένα παιδί. Μάλλον δεν πρόκειται να έρθει.





ΙΟΣ ΖΙΚΑ - ΔΙΑΣΠΟΡΑ


Ερευνητές από τη Γαλλία επιβεβαίωσαν την παρουσία ιού Zika στο γεννητικό σύστημα γυναικών που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Πιθανολογούν δε ότι οι γυναίκες αυτές ισως μπορούν να γίνουν χρόνιοι φορείς διασπείροντας έτσι τον ιό. Ωστόσο, τονίζουν ότι για επιβεβαίωση χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.


The Lancet Infectious Diseases, on line, 11-07-2016


Ιουλίου 11, 2016

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ

Και φέτος το ΕΚΑΜ δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία για τη μηνιγγίτιδα 2015, παραθέτοντας έναν κυκεώνα αριθμών, ποσοστών, στοιχείων τόσο διαφορετικών που δεν ξέρεις τελικά ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Νομίζω ότι τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να αναλύσει και να γράψει ένας στατιστικολόγος. 


ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ 2015 - ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ (ΕΚΑΜ)
----------------------------------------------------------------
ΓΕΝΙΚΑ

Σελίδα 7.
Πίνακας 1. Κρούσματα μηνιγγίτιδας ανά μικροοργανισμό
Παραπλανητικός. Έχει αγνώστου αιτιολογίας  και ιογενείς μηνιγγίτιδες μαζί. Τα στατιστικά για τις μικροβιακές δεν μπορεί να συμφύρονται με τις ιογενείς γιατί τα συμπεράσματα είναι σαφώς λάθος. Χώρια που ο πίνακας έχει και μη τεκμηριωθείσες περιπτώσεις.
Ουσιαστικά οι μικροβιακές μηνιγγίτιδες είναι 271.
564 - 240 ιογενείς - 53 αγνώστου αιτιολογίας (μπορεί να είναι και ιογενείς).

Σύμφωνα με τον πίνακα οι βακτηριακές μηνιγγίτιδες άλλης αιτιολογίας  ήσαν 156.  Όμως στη σελίδα 40 βλέπουμε ότι στάλθηκαν στο ΕΚΑΜ οι 131 και τυποποιήθηκαν ως θετικές μόνον οι 69.

Σελίδα 8.
Στην σελίδα 8 τα κρούσματα και οι συγκρίσεις υπολογίζονται αλλού ανά πενταετία, αλλού ανά διετία, αλλού ανά  έτος. Όπως βολεύει μάλλον τον συντάκτη. 
Και βέβαια υπάρχει η φράση όπου η αύξηση του πνευμονιοκόκκου χαρακτηρίζεται μικρή το 2015 σε σχέση με το 2014 (από 40 έγινε 56). Πόσο μικρή;  37,5%  παρακαλώ. Τόσο μικρή. Άσχετα αν μερικές σελίδες παρακάτω αναφέρει ότι οι πνευμονιοκοκκικές μηνιγγίτιδες ήταν 40 το 2015, άρα ίδιες με την προηγούμενη χρονιά.

Σελίδα 9
Πίνακας 2. Χάθηκαν 53 μηνιγγίτιδες από το 2015. Προφανώς είναι οι αγνώστου αιτιολογίας  μηνιγγίτιδες  που τις βάζει στον πιν. 1 όχι όμως στον 2.

Σελίδα 10.
 Αναφέρεται γενική θνητότητα μηνιγγίτιδας  1.6 % . Αυθαίρετο και παραπλανητικό συμπέρασμα διότι περιλαμβάνει και τις ιογενείς μηνιγγίτιδες, οι οποίες ως γνωστόν δεν έχουν θνητότητα. Άρα το ποσοστό είναι απόλυτα αλλοιωμένο. Όταν όλοι μας μιλάμε για θνητότητα μηνιγγίτιδας εννοούμε φυσικά τη μικροβιακή μηνιγγίτιδα.
Τώρα πως το ποσοστό 1.6% είναι μικρότερο από το περσινό 1.4% όπως αναφέρεται στην ίδια σελίδα, μόνον ο συντάκτης το γνωρίζει.

Όσον αφορά τη μικρή αύξηση της θνητότητας από πνευμονιόκοκκο φαίνεται ως 0,35 αλλά ουσιαστικά είναι 7% πάνω. Προσέξτε μη παρερμηνεύσετε ότι 7% σημαίνει το 5 να γίνει 12%. Εκεί θα ήταν αύξηση 140%.


ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
Σύνολο μηνιγγιτίδων  Νο  57 (μέχρι τη σελίδα 16)
Θάνατοι Νο 3      

Άρα θνητότητα  5.26 %  

Στη σελίδα 17 οι περιπτώσεις γίνονται 52 (βεβαιωμένες)

Στη σελίδα 21 τα νούμερα αλλάζουν πάλι. Στάλθηκαν 19 στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου, ταυτοποιήθηκαν 49  [(3 επιπλέον δείγματα επιβεβαιώθηκαν με καλλιέργεια σε περιφερειακά νοσοκομεία και δεν εστάλησαν στο ΕΚΑΜ για περαιτέρω τυποποίηση (ή ταυτοποίηση;;) (οροομάδα).] Συνεπώς αφαιρέθηκαν.  

Στη σελίδα 22 παραμένει το 49 ως νούμερο μηνιγγιτιδοκόκκων που απομονώθηκε στην Ελλάδα το 2015.

Στη σελίδα 23 ΠΡΟΣΟΧΗ.

Η θνητότητα: Οι θάνατοι 3. Αρχικά 3/57=5.26%.  Εδώ 3/49=6.12%

Που είναι το λάθος. Στο ΕΚΑΜ στάλθηκε μόνο ο 1 θάνατος.  Άρα οι 2 θα έπρεπε να αφαιρεθούν όπως αφαιρέθηκαν και τα 3 στελέχη του μικροβίου που δεν στάλθηκαν στο ΕΚΑΜ.

Με βάση λοιπόν αυτό η θνητότητα είναι 1/ 49 = 2.04% .

Προς τι αυτά τα ανακατέματα των αριθμών; 

Ο πίνακας 12 είναι σαφώς λάθος. Από την οροομάδα Α  είχαμε 1 ασθενή και 1 θάνατο. Θνητότητα 100%.  Εκεί λέει 2.04% (ξέφυγε φαίνεται από τον συντάκτη).

 Στο σύνολο λέει 3 θάνατοι (που δεν προκύπτουν από κάπου) και θνητότητα 6,12%.

Τι πίνακας είναι αυτός πια;  Τι στατιστική είναι αυτή;  Ή χρησιμοποιούμε τα ίδια νούμερα παντού ή δεν παίζουμε με τα γνωστά, άγνωστα, σταλθέντα ή μη. Που απευθύνεται το ΕΚΑΜ;


ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Στον πίνακα1 σελ 7 αναφέρονται 56 μηνιγγίτιδες.

Στη σελίδα 29 αναφέρονται για το 2015, 40 μηνιγγίτιδες και 21 πνευμονίες. Από τις μηνιγγίτιδες  στάλθηκαν 28 στελέχη στο ΕΚΑΜ.

Πόσες τελικά ήταν οι πνευμονιοκοκκικές μηνιγγίτιδες;

Και πως προκύπτει η αύξηση από πέρισυ, αφού και πέρισυ οι μηνιγγίτιδες ήταν 40 πάλι;
Όσο για τη θνητότητα που αναφέρεται άπαξ στην αρχή του απολογισμού, πόση είναι;

3 θάνατοι από 56 μηνιγγίτιδες =  5.35%       Ή

3 θάνατοι από 40 μηνιγγίτιδες = 7.5%

Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσοστών θνητότητας είναι  40%.

--------------------

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. ΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ. ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ.


Ιουλίου 09, 2016

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΟΣΕΩΝ

Τέθηκε η ερώτηση: Στο σχήμα 3 δόσεων του HPV εμβολίου ποια είναι τα κατάλληλα μεσοδιαστήματα:
  • Η δεύτερη δόση χορηγείται 1-2 μήνες μετά την πρώτη
  • Η τρίτη δόση χορηγείται μετά 6 μήνες από την πρώτη δόση
  • Το ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης είναι 1 μήνας
  • Το ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ  2ης και 3ης δόσης είναι  12 εβδομάδες
  • Το ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ  1ης και 3ης δόσης είναι  24 εβδομάδες
  • Μέγιστα μεσοδιαστήματα ΔΕΝ υπάρχουν. Έτσι σε διακοπείσα σειρά εμβολιασμού δεν επαναλαμβάνουμε τις προηγηθείσες δόσεις. Συνεχίζουμε κανονικά.

MMWR 2015;64:300-4

Ιουλίου 06, 2016

ΔΗΓΜΑ ΑΠΟ ΓΑΤΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Σε άνδρα 40 ετών δήγμα στο χέρι από γάτα που διατηρούσε στο σπίτι. Οίδημα και ερυθρότητα χωρίς  εξίδρωμα. Ακτινογραφία χωρίς ενδείξεις οστεομυελίτιδας.
Διάγνωση: κυτταρίτιδα
Θεραπεία: κεφαλοσπορίνη πρώτης γενιάς και επανέλεγχος.

Γιατί "πάσχει"  η διάγνωση και η θεραπεία;

α. Η στοματική χλωρίδα της γάτας περιέχει Pasteurella multocida. Όμως το παθογόνο αυτό παράγει beta-lactamase και δεν είναι ευαίσθητο σε κεφαλοσπορίνες πρώτης γενιάς.
β. Θα έπρεπε να χορηγηθεί  Amoxicillin/clavulanate ή σε μεγάλο τραύμα ακόμη και κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς.
γ. Το τραύμα καλό θα ήταν να το δει και ένας χειρουργός διότι τα δήγματα από γάτα είναι συνήθως βαθιά. Θα έπρεπε να αποκλεισθεί λοιπόν βλάβη νεύρων και μυών.
δ. Όφειλε να δειρευνηθεί πεισσότερο η περίπτωση τυχόν οστεομυελίτιδας, που δεν είναι σπάνια σε αυτές τις περιπτώσεις.


Ιουλίου 03, 2016

ΘΗΛΑΣΜΟΣ, ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ

Η χρήση αντιβιοτικών στην πρώιμη βρεφική ηλικία, πριν το παιδί απογαλακτισθεί, μπορεί να μειώσει τα ευεργετήματα του θηλασμού. Αυτό γιατί το αντιβιοτικό μεταβάλλει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου αλλοιώνοντας έτσι το μικροβίωμα του βρέφους.



JAMA Pediatr 2016. doi:10.1001/jamapediatrics.2016.05852



Ιουλίου 02, 2016

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ: ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ


Σε μια από τις πιο γραφικές πόλεις των ΗΠΑ, το San Antonio / Texas, επανήλθε το θέμα του δοσολογικού σχήματος του εμβολίου κατά του HPV.  Δύο ή τρεις δόσεις;

Δεδομένα από τις μελέτες Costa Rica Vaccine Trial (7499 άτομα), Patricia Trial (18,644 άτομα) και Future I / II (17,622 άτομα) δείχνουν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν το ίδιο όπως και οι τρεις δόσεις. 

Οπωσδήποτε χρειάζεται μακρά παρακολούθηση για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα των δύο αυτών δόσεων.

Το θέμα όμως είναι αλλού. Είναι η κάλυψη. Μικρή για ένα εμβόλιο που κυκλοφορεί 10 χρόνια.

Στις ΗΠΑ, το 2014, σε ηλικίες 13-17 ετών, 3 δόσεις έλαβε μόνο το 39,7%  των κοριτσιών, 2 δόσεις το 50.3% και 3 δόσεις το 60% (με εθνικό σχήμα τις 3 δόσεις). Πολύ μικρή κάλυψη. 


American Association of Nurse Practitioners (AANP) 
2016 National Conference: Poster Presented June 24, 2016


Ιουλίου 01, 2016

ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ (ΗΠΑ)

Οι 10 κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ (2014) 
  1. Καρδιοπάθειες (23.4%)
  2. Κακοήθειες (22.5%)
  3. Χρόνιες πνευμονοπάθειες (5.6%)
  4. Ατυχήματα (5.2%)
  5. Αγγειακά νοσήματα (5.1%)
  6. Νόσος Alzheimer (3.6%)
  7. Σακχαρώδης διαβήτης (2.9%)
  8. Γρίπη και πνευμονία (2.1%)
  9. Νεφρίτιδα, νεφρωσικό σύνδρομο  (1.8%)
  10. Αυτοκτονίες (1.6%)
CDC / NATIONAL VITAL STATISTICS REPORTS, Vol 65, number 5, 30-6-2016


ΑΡΝΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ;

Φαίνεται πως η Ουγκάντα βρήκε λύση στο θέμα της άρνησης των εμβολιασμών.
Εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διότι οι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, βασιζόμενοι σε φήμες που λένε ότι οι εμβολιασμοί προκαλούν μείωση της γονιμότητας, ή ότι τα παιδιά θα φέρονται σαν ζώα μια και τα εμβόλια παρασκευάζονται από υλικά ζώων.
Η κυβέρνηση τους λοιπόν αποφάσισε: 6 μήνες φυλακή σε όποιον γονιό αρνείται να εμβολιάσει το παιδί του!

Αυτό δίνει απάντηση (!!!) στο συχνό ερώτημα των παιδιάτρων, τι κάνουμε αν αρνούνται οι γονείς τον εμβολιασμό.

GlobalHealthNow  30-06-2016