Αυγούστου 31, 2016

ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Έκθεση της εγκύου - και ειδικά τις πρώτες 7 εβδομάδες της κύησης - σε ακραίες καταστάσεις θερμοκρασίας, δηλ. υπερβολική θερμότητα ή υπερβολική ψύξη, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προωρότητα. Αφορά κυρίως την υψηλή θερμοκρασία διότι στο κρύο ο άνθρωπος μπορεί να προφυλαχθεί με ρούχα, παλτά κλπ. Στην υπερβολική ζέστη, η χρήση κλιματιστικών δεν είναι πάντα εφικτή. 

NIH / News Releases / 31-08-2016


Αυγούστου 30, 2016

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Οι ρινοϊοί είναι ως γνωστόν κύριο αίτιο κοινού κρυολογήματος. Λοίμωξης που συνήθως «ευδοκιμεί» τους χειμερινούς μήνες. Και όμως μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι.

Σε ίδρυμα στην περιφέρεια της Ν. Υόρκης παρατηρήθηκε πληθώρα κρουσμάτων τώρα τον Αύγουστο, με 58 νοσούντες και 4 θανάτους.

Κύριο μέτρο πρόληψης; Καθαρά χέρια. Πλύσιμο τακτικό των χεριών. Όχι άγγιγμα ματιών, μύτης και στόματος με ακάθαρτα χέρια. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών διαλυμάτων. 


Pro/Edr, 26-08-2016


Αυγούστου 28, 2016

ΠΕΡΙ ΖΩΗΣ...

Η ζωή είναι ωραία:
  • όταν την απολαμβάνεις
  • όταν χαίρεσαι την ελευθερία
  • όταν απολαμβάνεις τη μουσική
  • όταν απολαμβάνεις τη φύση
  • όταν γίνεσαι πάλι παιδί
  • όταν εμπιστεύεσαι
  • όταν ανακαλύπτεις τη δημιουργικότητα σου
  • όταν βοηθάς
  • όταν γελάς με την ψυχή σου
  • όταν η αγκαλιά σου είναι το στήριγμα κάποιου
  • όταν είσαι ταπεινός
  • όταν μοιράζεσαι τα ίδια όνειρα
  • όταν έχεις ένα χάδι
  • όταν αγαπάς
  • όταν έχεις μιαν αγκαλιά
  • όταν κάνεις έρωτα
  • όταν πιστεύεις στο αδύνατο
  • όταν προσπαθείς
  • όταν συνεργάζεσαι
  • όταν τολμάς να τσαλακώνεσαι
  • όταν νοιώθεις ευγνωμοσύνη
  • όταν πονάς (γιατί η ζωή έχει και πόνο - αν μπορείς να το αποδεχθείς τότε μπορείς να νοιώθεις ότι ζεις)
  • όταν αντιληφθείς ότι η ζωή είναι στιγμές, η ζωή είναι στο τώρα και όχι στο αύριο

Από το ιστολόγιο www.princess-airis.blogspot.gr (η ζωη ειναι ωραια...) με ελάχιστες τροποποιήσεις  και χωρις τις εικόνες 

Αυγούστου 27, 2016

ΓΡΙΠΗ ΤΥΠΟΥ Β

Αναλύοντας τα δεδομένα περιόδου 2004-2013 για τη γρίπη, οι συγγραφείς μελέτης από τον Καναδά,  βρήκαν ότι η γρίπη τύπου Β προσβάλλει συχνά τα μεγαλύτερα παιδιά και προκαλεί σοβαρή νόσηση. 

Μέχρι τώρα μάλιστα πιστευόταν το αντίθετο. 

Pediatrics August 2016


Αυγούστου 25, 2016

ΖΙΚΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

O ιός Zika μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς αν προσβάλει άτομα άνω των 60-65 χρόνων.

Opthalmology, July 2016


ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριτικάρει και κάθε κριτική είναι σεβαστή. 

Μόνον οι ανόητοι φοβούνται την κριτική.



Αυγούστου 23, 2016

ΟΤΟΥΛΙΠΕΝΙΑ (OTULIPENIA)

Ερευνητές του Νational Institutes of Health / USA ανακάλυψαν μια σπάνια μεν αλλά δυνητικά θανατηφόρο νόσο. Πρόκειται για φλεγμονώδη κατάσταση που προσβάλλει νεαρά παιδιά και έλαβε το όνομα οτουλιπενία (otulipenia). Προκαλεί κυρίως πυρετό, εξανθήματα, διάρροια, αρθραλγίες και καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

Η πάθηση οφείλεται σε δυσλειτουργία ενός γονιδίου του χρωματοσώματος 5. Το γονίδιο καλείται otulin, ρυθμίζει την ανάπτυξη νέων αγγείων και κινητοποιεί κύτταρα και πρωτείνες για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Proceedings of the National Academy of Sciences. August  22, 2016

ΣΗΜ. Η απόδοση στα εληνικά του ξένου όρου
δεν ξέρω αν θα ισχύσει ή θα διαφοροποιηθεί 
από τους δικούς μας ειδικούς.


Αυγούστου 22, 2016

ΕΜΒΟΛΙΟ ΖΙΚΑ - ΕΝΑΣ ΟΡΟΤΥΠΟΣ

O ιός Zika έχει στελέχη είτε αφρικανικής είτε ασιατικής προέλευσης (ο δεύτερος προκάλεσε την επιδημία στην αμερικανική ήπειρο). Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι αντισώματα από άτομα που προσβλήθηκαν με τον ασιατικό τύπο μπορεί να προστατεύσουν και από άλλους τύπους. Συνεπώς εμβόλιο από ένα μόνο στέλεχος  μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία.

Science  2016, 353 (6301): 787


Αυγούστου 21, 2016

EΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΟΚΑΪΝΗ;

Μετά επιτυχή εφαρμογή σε πειραματόζωα, ένα νέο εμβόλιο έλαβε άδεια για δοκιμαστικές μελέτες σε ανθρώπους. 

Πρόκειται για εμβόλιο που θα προστατεύει από τη βλαπτική δράση της κοκαίνης, δεσμεύοντας την και εμποδίζοντας να φτάσει στον εγκέφαλο. 

Πιστεύεται ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε 2-3 χρόνια.


CBS, N.York August 2016


Αυγούστου 19, 2016

NEA

  • Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας υποπτεύονται ότι ένα μη εγκεκριμένο αντικαρκινικό φάρμακο ήταν η αιτία θανάτου 3 ατόμων που το έλαβαν.
  • Οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν ότι και τα πειραματόζωα έχουν μικροβίωμα, οι μεταβολές του οποίου κατά τη διάρκεια πειραμάτων μπορεί να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. Συνεπώς χρειάζεται να το λαμβάνουν υπόψη.

Science 19-08-2016



Αυγούστου 17, 2016

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASIA (ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ)

Ο HPV αναγνωρίζεται ως κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για την πρόληψη του ιού κυκλοφορούν 2 εμβόλια: Gardasil και Cervarix. Αμφότερα περιέχουν αντιγονικές πρωτείνες, διαφέρουν όμως στον τρόπο παρασκευής και στο ανοσοενισχυτικό που περιέχουν. 
`
Τελευταία, μετά τον εμβολιασμό κατά του HPV αναφέρεται άθροισμα συμπτωμάτων που καταδεικνύουν δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Σε πρόσφατη μελέτη οι συγγραφείς περιγράφουν σειρά 18 κοριτσιών (12-24 χρόνων) που ελέγχθηκαν στο Τμήμα τους για "νευροπάθεια με δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος". Όλες οι κοπέλλες παρουσίαζαν μακράς διάρκειας συμπτωματολογία που περιλάμβανε: καταβολή, κεφαλαλγία, διαταραχές αντίληψης, μυαλγίες, ταχυκαρδία, εξανθήματα.

Τα συμπτώματα είχαν εμφανισθεί μετά από εμβολιασμό κατά του HPV (9 είχαν λάβει Gardasil και 9 Cervarix).  Η συμπτωματολογία αναπτύχθηκε 1-5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό στις 11 κοπέλλες και 5-20 ημέρες στις υπόλοιπες. 

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι οι περιπτώσεις αυτές εμπίπτουν στην πρόσφατα περιγραφείσα ανοσολογική διαταραχή που ονομάστηκε "αυτοάνοσο σύνδρομο προκαλούμενο από ανοσοενισχυτικά - autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants / ASIA". 


Immunol Res  9-8-2016
DOI 10.1007/s12026-016-8820-z


Αυγούστου 16, 2016

ΓΡΙΠΗ - ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΡΔΙΑ

Μελέτη επιδημιολογική από τη Βρετανία δείχνει ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 που εμβολιάζονται για τη γρίπη, έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια από τους μη εμβολιαζόμενους.


CMAJ July 2016


Αυγούστου 15, 2016

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ



Μεγάλη Γιορτή της Παναγιάς
Η μεγαλύτερη μετά το Πάσχα
Πιστεύω ότι είναι ισοδύναμες


Αυγούστου 13, 2016

ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ

Η Sierra Leone και η Liberia κινδυνεύουν από νέες επιδημίες του τύπου Ebola. 
Γιατί; Μα διότι στερούνται καθαρού νερού και στοιχειωδών μέσων υγιεινής στα σπίτια τους. 
Στη Sierra Leone, πάνω από 37% του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και το 86.7% στερείται στοιχειωδών μέσων υγιεινής. 
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Liberia είναι 24.5% και 83%. 

Να μην μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου; Να μην μπορείς να πιείς καθαρό νερό;

Δεν είναι τραγικό;
GlobalHealthNow 11-08-2016

Αυγούστου 12, 2016

ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Λίγο ακόμη ήθελε η Αφρικανική Ήπειρος να κηρυχθεί ελεύθερη πολιομυελίτιδος. Δυστυχώς ο ιός ξαναχτύπησε. Εχθές ο WHO ανακοίνωσε 2 κρούσματα παραλυτικής πολιομυελίτιδος στη Νιγηρία.

GHN, 12-08-2016


ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Οκτώ εκατομμύρια άτομα περιμένουν στο Κογκό να εμβολιασθούν κατά του κίτρινου πυρετού. Η επιδημία που άρχισε από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αγκόλα και το Κογκό δεν τελείωσε ακόμη. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί αλλά απομένουν κι άλλοι. Όμως που να βρεθούν τα εμβόλια. Κι αυτά κάποτε τελειώνουν (τα οπλικά συστήματα βέβαια δεν τελειώνουν ποτέ). Έτσι αυτοί που περιμένουν, τώρα θα εμβολιασθούν με το 1/5 της κανονικής δόσης για να επαρκέσουν τα εμβόλια για όλους.

Και όσο προστατεύτηκαν προστατεύτηκαν!


Science 10-08-02016 

  

Αυγούστου 10, 2016

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

Τα αντιβιοτικά παρασκευάζονται συνήθως από μικρόβια που βρίσκονται εκτός ανθρώπινου οργανισμού. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι ποσοστό ανθρώπων φέρει ενδορρινικά το μικρόβιο S. lugdunensis που με την ουσία lugdunin που παράγει καταπολεμά τον σταφυλόκοκκο και δη τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη. 

Η διαπίστωση αυτή προκαλεί ελπίδες για την παραγωγή αντιβιοτικών από μικρόβια του ίδιου του σώματος μας.



Nature  doi;10.1038/nature 2016.20339

Αυγούστου 08, 2016

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ - ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

H ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί μια συχνή λοίμωξη αλλά και ένα σημαντικό αίτιο θνητότητας, σκοτώνοντας το χρόνο περισσότερους από όσους το AIDS, η ΤΒ ή η ελονοσία.

Ο θάνατοι από κεραυνοβόλο ηπατίτιδα, χρόνια ηπατοπάθεια και καρκίνο του ήπατος αυξήθηκαν την περίοδο 1990-2013 κατά 63% (890.000  το 1990, 1.45 εκατ το 2013) σύμφωνα με δεδομένα από 183 χώρες. 

Συγκριτικά το 2013 υπήρξαν 1.3 εκατ. θάνατοι από AIDS, 1.4 εκατ. από ΤΒ και 855 000
από ελονοσία.

Το σημαντικό είναι η αύξηση αφορά λοίμωξη για την πρόληψη ή την καταπολέμηση της οποίας  υπάρχουν και εμβόλια  (Α, Β) και ειδική, άκρως αποτελεσματική, θεραπεία (C ). 

Lancet DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30579-7
(on line 6-07-2016)
 Pro/Edr, July 2016


Αυγούστου 06, 2016

ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΟΣ ΖΙΚΑ

Έως τις 3 Αυγούστου 2016, 14 χώρες ή περιοχές δήλωσαν περιστατικά με μικροκεφαλία από τον ιό Zika.  Προηγείται η Βραζιλία (1,749) και ακολουθεί η Κολομβία (21). 

Δεν είναι περίεργο, η μεγάλη συχνότητα να υπάρχει σε μία μόνο χώρα;


WHO


Αυγούστου 05, 2016

ΙΟΣ ZIΚΑ - ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ή ΜΕ ΠΑΡΕΑ;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν. Πολλοί αθλητές δεν πήγαν στο Ρίο. Άλλοι λένε ότι δεν θα βγουν από το ξενοδοχείο τους. Ο λόγος; Ο ιός Zika. Και όμως μετά την παγκόσμια κινητοποίηση, μετά τον θόρυβο και τις υστερικές εκδηλώσεις του κόσμου, άρχισαν οι αμφισβητήσεις. Όχι τόσο για το αν έπρεπε να γίνουν οι αγώνες. Αλλά κυρίως για τον ίδιο τον ιό.

Σίγουρο είναι ότι ο ιός μεταδίδεται με το σεξ. Κάποιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν τη λοίμωξη ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Και ίσως δεν έχουν άδικο. Αμφισβητείται όμως ζωηρά η αρχική εκδήλωση που αποδόθηκε στον ιό. Η μικροκεφαλία. Σε άλλες πλην της Βραζιλίας χώρες με υψηλή συχνότητα του ιού δεν υπάρχει ανάλογη συχνότητα μικροκεφαλίας. Σε ορισμένες δε δεν παρατηρήθηκε μικροκεφαλία.

Τελευταία ερευνάται η θεωρία που λέει ότι ο ιός Zika προκαλεί μικροκεφαλία αν συνεπικουρείται από άλλον ιό, που στα ζώα προκαλεί διαρροϊκό σύνδρομο.

Το μέλλον θα δείξει. Προς το παρόν, η σωστή πρόληψη αφορά την αποφυγή κουνουπιών και τη χρήση ασφαλούς σεξ.

GHN 04-08-2016


Αυγούστου 04, 2016

HHV-6A ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα όχι τόσο γνωστό μέλος της οικογένειας των ερπητοϊών βρέθηκε σε σημαντικό ποσοστό (43%) γυναικών που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. 

Πιστεύεται ότι ο ιός προσβάλλει τη μήτρα, ενεργοποιεί τα κύτταρα φονείς της, και προκαλεί αυξημένη παραγωγή κυττοκινών. Αυτές είναι που δεν επιτρέπουν στα ωάρια να εγκατασταθούν στη μήτρα. 

Αν επιβεβαιωθούν περαιτέρω τα ευρήματ τότε η αντιμετώπιση των μη γόνιμων γυναικών (ενός μέρους τουλάχιστον) θα είναι πιο εύκολη εφόσον βέβαια κατορθωθεί και η ανάπτυξη αντιικής θεραπείας. 

ProMed 11-07-2016


Αυγούστου 03, 2016

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΟΡΟΟΜΑΔΑΣ Β

Στην επιδημία μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης που έγινε το 2013 σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, χορηγήθηκε εκτάκτως το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου Β (4CMenB).

Ανάλυση των δεδομένων από τη χρήση του εμβολίου, έδειξε ότι η προστασία που πρόσφερε το εμβόλιο ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Το 33.9% των ληπτών δεν παρουσίασε ανοσιακή απάντηση έναντι του επιδημικού στελέχους.

Οι συγγραφείς λένε ότι αν υπάρχει ανοσιακή απάντηση προς κάποιο από τα αντιγόνα του εμβολίου αυτό παρέχει ευρύτερη προστασία έστω και μερική. Πιστεύουν όμως ότι ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση μελλοντικά.

Βέβαια η νόσος αν και όχι συχνή, είναι σοβαρή όταν εκδηλωθεί. Αυτό δικαιολογεί τη χρήση ενός εμβολίου χωρίς ίσως τα ιδεατά δεδομένα, τονίζει ο Jerome H. Kim, MD, σε editorial για την παραπάνω μελέτη. 



N Engl J Med, July 2016


Αυγούστου 02, 2016

ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Επιδημία άνθρακα ξέσπασε σε περιοχή της Βόρειας Σιβηρίας. Σε νοσοκομείο νοσηλεύονται για έλεγχο 72 άτομα, κυρίως παιδιά. Ένα παιδί κατέληξε.

Στην περιοχή είχε να εφανισθεί άνθρακας από το 1941.

Η περιοχή αυτή της Σιβηρίας είναι σημαντική για τη Ρωσία, διότι περιέχει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.

The Siberian Times, 01-08-2016


Οι λοιμώξεις ποτέ δεν θα χαθούν από τον πλανήτη. Ακόμη κι αν αργούν, κάποια στιγμή εμφανίζονται και πάλι.


Αυγούστου 01, 2016

ΠΕΡΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Πολλές φορές η αλήθεια είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Ειδικά αν από τη διαχείριση της εξαρτώνται πολλά γιαυτόν που τη διαχειρίζεται.  Έτσι, δεν είναι περίεργο το γιατί πολλάκις εκτρέπεται (η αλήθεια).


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας έφθασαν. Το CDC, ο WHO και άλλοι επίσημοι φορείς προειδοποιούν τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο για το τι προφυλάξεις πρέπει να πάρουν.Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα προστασίας πρέπει να αφορούν κυρίως τις εξής λοιμώξεις:
  • Ιός  Zika
  • Δάγκειος πυρετός
  • Ιός Chikungunya
  • Ελονοσία
  • Κίτρινος πυρετός
  • Ηπατίτιδα Α
  • Τυφοειδής πυρετός