Οκτωβρίου 31, 2016

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ





Κάπου 
στη 
Βόρεια Ελλάδα,








όπου περπατώντας
διαπιστώνεις πόσο μαγευτικό
είναι το φθινόπωρο








και πως δεν υπάρχει 
μεγαλύτερος καλλιτέχνης 
από τη ίδια τη φύση. 







Οκτωβρίου 30, 2016

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ


Πόση ηθική υπάρχει στο να εμβολιάζουμε μια έγκυο (με ότι αυτό πιθανόν συνεπάγεται) για να προστατεύσουμε τα νεογνά; Ας μην ξεχνούμε ότι πριν αρκετά χρόνια απαγορευόταν ο,τιδήποτε στην έγκυο. Βέβαια η επιστήμη μεταβάλλεται και βελτιώνεται.

Το θέμα έχει απασχολήσει τον ιατρικό κόσμο τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από την φιλοσοφική του έποψη. Μέχρι στιγμής οι απόψεις φαίνεται να συγκλίνουν στην υποστήριξη του μέτρου και στη δικαίωση της επεμβατικής αυτής πράξης.

Πέρα από τον επιστημονικό κομμάτι όμως, σήμερα θεωρείται ότι οι εγκυμονούσες αποτελούν τον επόμενο οικονομικό, κυρίως, στόχο για γενικούς εμβολιασμούς μια και το πληθυσμιακό τους εύρος είναι μεγάλο. Η ανοσοποίηση των παιδιών τείνει να κορεσθεί και το κέρδος από τα εμβόλια έχει συμπιεσθεί πολύ. Άρα οι έγκυες είναι μια εξαιρετική διέξοδος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίστανται και επιστημονικοί λόγοι για την ανοσοποίηση αυτού του τμήματος του πληθυσμού.


Οκτωβρίου 29, 2016

ΖΙΚΑ - ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ


  • Δύο πειραματικά DNA εμβόλια για τον ιό Zika αναπτύχθηκαν από ερευνητές του ΝΙΗ. 
  • Ένα από τα εμβόλια ελέγχεται και στους ανθρώπους σε μελέτες φάσης 1. 

ΝΙΗ / October 2016 

Οκτωβρίου 28, 2016

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΡΜΟΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ MANTOUX


Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε εχθές (27-10-2016) νέες συστάσεις για τη διενέργεια φυματινοαντίδρασης Mantoux.

"Κατόπιν γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  που έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η σύσταση για τη διενέργεια της δερμοαντίδρασης Mantoux διαμορφώνεται ως εξής :
  • στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας, όποτε δοθεί η ευκαιρία και κριθεί απαραίτητο, σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:  
- παιδιά μεταναστών που προέρχονται από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης ή που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες  
- παιδιά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που  ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης
- παιδιά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS)
-  παιδιά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης
-  παιδιά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με  ενεργό φυματίωση, το οποίο δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί
  • σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο
Σημειώνεται ότι ο καθολικός προσυμπτωματικός έλεγχος στο νηπιαγωγείο συνεχίζεται προσωρινά ως μεταβατικό μέτρο. Μετά το τέλος της δράσης τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ddy@moh.gov.gr) Σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη φυματίνης προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά των παραπάνω ομάδων αυξημένου κινδύνου.
Επισημαίνεται, ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, χορήγηση θεραπείας με βιολογικό παράγοντα κλπ).

Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται ότι όλα τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να εμβολιάζονται σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Ιανουαρίου 2015 και τις τροποποιημένες συστάσεις του λόγω της έλλειψης ορισμένων πολυδυνάμων εμβολίων."



Οκτωβρίου 27, 2016

CMV


Με μια γενετικώς τροποποιημένη πρωτεΐνη του κυτταρομεγαλοϊού, ερευνητές κατάφεραν να προκαλέσουν παραγωγή ανοσιακής απάντησης και εξουδετερικών αντισωμάτων σε πειραματόζωα. Πιστεύουν ότι είναι ισχυρό βήμα προς την παρασκευή εμβολίου για τον CMV. 



Sci Transl Med / 26-10-2016


Οκτωβρίου 26, 2016

26-10-2016





Σήμερα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη
Η πόλη που από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ελληνική
Η πόλη που σήμερα τολμούν να επιβουλεύονται τα εξ ανατολών στίφη
Όμως τώρα η εποχή δεν είναι σαν τότε που πουλήθηκε μια άλλη πόλη,
η Κωνσταντινούπολη, 
η εποχή που πουλήθηκε το Βυζάντιο.
Όση ηττοπάθεια κι αν έχουν οι προηγούμενοι, οι νυν και οι επόμενοι κυβερνήτες 
θα πρέπει να αυτοκτονήσουν οι ίδιοι πριν διανοηθούν να παραδώσουν
την ομορφότερη και πιο δραστήρια πόλη της χώρας.  


Οκτωβρίου 24, 2016

ΚΟΚΚΥΤΗΣ - ΠΑΛΙ ΠΑΡΩΝ


Επιδημία κοκκύτη και σε περιοχές του Καναδά.

Ο κοκκύτης σε ηλικίες κάτω των 6 μηνών είναι πολύ σοβαρός, με θνητότητα που μπορεί να φθάνει και το 3% (ειδικά στη νεογνική ηλικία) κατά τους Καναδούς. Τα νεογνά παρουσιάζουν άπνοιες και σπασμούς, πολλές φορές λόγω υποξίας, ενώ ο βήχας δεν είναι τόσο χαρακτηριστικός όσο σε μεγαλύτερα παιδιά.  Yπάρχει όμως μεγάλη λευκοκυττάρωση που μπορεί να φθάνει και τις 100.000. Συχνή είναι και η πνευμονική υπέρταση. 

Οι Καναδοί τονίζουν την αναγκαιότητα (και την ασφάλεια) του εμβολιασμού των εγκύων κατά του κοκκύτη.

ProMed / October 2016


Οκτωβρίου 23, 2016

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑΣ


Και πάλι μια μεταδοτική νόσος προκαλεί επιδημία. Στις ΗΠΑ υπάρχει τώρα επιδημία σε εφήβους κυρίως. Στο Αρκάνσας τα κρούσματα είναι πάνω από 500 και οι αρμόδιοι λένε ότι είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία τους.

Healio / 21-10-2016


Δεν βρήκα κάποια αναφορά που να λέει αν και πόσοι από τους προσβληθέντες είχαν εμβολιασθεί. Παρόλα αυτά φαίνεται πως για την παρωτίτιδα χρειάζεται και τρίτη  δόση εμβολίου.



ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΝΟΤΕΣ



Το φθινόπωρο είναι πλέον εμφανές
 (φωτο κάπου στην άνω πόλη) 


Οκτωβρίου 22, 2016

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ


Πως αλλάζουν οι καιροί.

Αρχίσαμε  την παιδιατρική μαθαίνοντας ότι το αυγό δίνεται νωρίς στο παιδί. Μετά τον 3ο μήνα ζωής. Στην πορεία αυτό θεωρήθηκε πολύ κακό και όλα πήγαν πίσω. Όλες οι τροφές. Μερικές πήγαν πολύ πίσω.

Τώρα έρχεται μια μελέτη, μια μετα-ανάλυση μελετών από το 1946 έως το 2016, που ερεύνησε τη σχέση χρόνου εισαγωγής των τροφών και ανάπτυξης αλλεργίας ή αυτοανόσων νοσημάτων. 

Μεταξύ άλλων η μελέτη συμπεραίνει ότι η εισαγωγή του αυγού στον 4ο - 6ο μήνα της ζωής μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας στο αυγό. Το ίδιο ισχύει για τα φυστίκια (4ος – 11οςμήνας) και σε μικρότερο ποσοστό για το ψάρι (6ος – 9ος μήνας).

Βέβαια οι συγγραφείς λένε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυτόματη αλλαγή των οδηγιών εισαγωγής τροφών και θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω η ασφάλεια πρόωρης εισαγωγής ξένων τροφών στο βρέφος.

JAMA 2016, 316(11):1181


Οκτωβρίου 20, 2016

ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ HPV ΕΜΒΟΛΙΟΥ


Σήμερα, προ ολίγων ωρών, ήρθε e-mail  από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ), όπου αναφέρει ένα άρθρο του CDC  περί 2 δόσεων του HPV  και σημειώνει "Βρήκαμε ενδιαφέρον το άρθρο και σας το κοινοποιούμε".

Πολύ καλά κάνει η ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ και ενημερώνει τα μέλη της για σημαντικές εξελίξεις.

Πλην όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση όφειλε η Ένωση να γνωρίζει ότι τα αναφερόμενα στο σημερινό άρθρο του CDC περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδος ήδη από τον Ιανουάριο του 2015. Απλά οι ΗΠΑ καθιέρωσαν αρκετά πιο αργά από άλλες χώρες τις δύο δόσεις HPV στις συγκεκριμένες ηλικίες.

Άρα οι Έλληνες παιδίατροι γνωρίζουν τα περί των 2 δόσεων του HPV εδώ και δυο χρόνια σχεδόν μια και εφαρμόζουν πλήρως το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.



                                          

ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ

Ξεχασμένη (;) λοιμώδης νόσος. Στη Βενεζουέλα, τελευταίο κρούσμα το 1992. Σήμερα όμως, στη χώρα αυτή που μαστίζεται από δεινή οικονομική κρίση, η νόσος επανεμφανίσθηκε. Σύμφωνα με τοπικές ανακοινώσεις υπάρχει επιδημία στα νότια της χώρας με 17 θανάτους ή κατά άλλες πληροφορίες με 22 θανάτους. 

Reuters 6-10-2016


Οκτωβρίου 18, 2016

ΚΟΚΚΥΤΗΣ;

Μια πληροφορία λέει ότι βρέφος 50 ημερών κατέληξε από κοκκύτη σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών.

Δεν γνωρίζω αν η πληροφορία είναι σωστή και αν η διάγνωση είναι τεκμηριωμένη. Να πω όμως 
μερικά πράγματα για τον κοκκύτη.

Πριν 40 περίπου χρόνια ο κοκκύτης στη βρεφική ηλικία θεωρείτο θανατηφόρο νόσημα. Αυτό μας δίδασκε ο μεγάλος δάσκαλος της κλινικής λοιμωξιολογίας Σ. Μάνιος και η πράξη αυτό έδειχνε τότε.
Ο χρόνος όμως κυλούσε και η νόσος φαινόταν ότι είχε ελεγχθεί με τον εμβολιασμό. Ωστόσο μετά τόσες δεκαετίες μαζικού  εμβολιασμού, ο κοκκύτης επανάκαμψε δριμύτερος. Πολλά τα αίτια. Ας μην αποδώσουμε με ευκολία το φαινόμενο στο αντιεμβολιαστικο κίνημα. Στο συγκεκριμένο νόσημα, το μόνο που δεν φταίει είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα. 

Η κάλυψη με το αντικοκκυτικό εμβόλιο είναι μαζική. Το νέο εμβόλιο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και ο κοκκύτης ανέπτυξε καινούρια στελέχη. Δυο βασικές ερμηνείες για να μην προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες. 

Η ιατρική κοινότητα πρέπει ή να επανέλθει στο παλαιό εμβόλιο ή να παρασκευάσει καλύτερο. Συγχρόνως πρέπει να μην αμελεί τη χορήγηση επαναληπτικών δόσεων όπου δει - ουσιαστικά στους εφήβους και ενήλικες.

Οκτωβρίου 17, 2016

ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ



Όταν διαμαρτύρεσαι και λες ότι οι γιατροί δεν λαμβάνουν χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες και την ίδια περίοδο πας εσύ ο ίδιος ταξίδι υπερατλαντικό με έξοδα φαρμακευτικής εταιρείας, ε τότε έχεις υπερβεί κάθε έννοια του χιούμορ.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ


Όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για αρκετά εμβόλια είναι από 40% και κάτω και συ  ισχυρίζεσαι ότι όλοι οι παιδίατροι εφαρμόζουν το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμών σε όλα τα παιδιά, ε τότε έχεις υψηλή αίσθηση του χιούμορ.

Οκτωβρίου 15, 2016

ΠΕΡΙ ΜΙΖΑΣ

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ 24 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΜΙΖΑ 11,6 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
Β. ΚΟΚΚΑΛΗ, Π. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ / 15-10-2016
www.protothema.gr 

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στο πεδίο της υγείας, αυτό που αφορά στη διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς του ΕΣΥ από την εταιρία Depuy, συμφερόντων του κολοσσού στον φαρμακευτικό χώρο «Johnson & Johnson», οδηγείται αύριο στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για παραγραφή μέρους των αδικημάτων έχει αρχίσει. 

Tο protothema. gr έχει στη διάθεσή του το βούλευμα – καταπέλτη του συμβουλίου Εφετών (343/2016) με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν για κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια, 24 συνολικά κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους «βαριά» ονόματα της Ορθοπεδικής στο ΕΣΥ, στελέχη της Depuy καθώς και Έλληνες που βρίσκονταν πίσω από πλειάδα off shore εταιριών μέσω των οποίων διακινούνταν το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ.

Έπειτα από έξι χρόνια δικαστικών ερευνών σε Ελλάδα και Βρετανία (όπου ήταν η έδρα της εταιρίας) η ελληνική δικαιοσύνη αποτύπωσε σε 2.168 σελίδες (αριθμός βουλεύματος 343/2016) το «πάρτι» που είχε στηθεί στις ορθοπεδικές κλινικές 109 δημόσιων νοσοκομείων καθώς και των θεραπευτηρίων του ΙΚΑ. Η χαρτογραφημένη συνολική μίζα προς γιατρούς και νοσοκομεία ανέρχεται στα 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία για το ελληνικό δημόσιο είναι ανυπολόγιστη. Για αυτό το λόγο οι 24 κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα: απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από τις έρευνες προέκυψε πως τα ορθοπεδικά προϊόντα της Depuy υπερκοστολογούνταν στην Ελλάδα έως και 35% και από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως «αμοιβή» για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας και με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος (λογιστές, δικηγόροι κλπ που είχαν ιδρύσει τις εταιρίες off shore).

«Έτσι δουλεύαμε στα ελληνικά νοσοκομεία» 
Το έναυσμα για να ξετυλιχθεί η μεγαλύτερη υπόθεση μίζας – για τα ελληνικά δεδομένα- στο πεδίο της υγείας δόθηκε με την κατάθεση στο Γραφείο Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) στο Λονδίνο του Ρόμπερτ Τζον Ντουγκάλ, ο οποίος εργαζόταν από το 1993 έως το 2007 στην εταιρία Depuy International και μάλιστα σε υψηλές θέσεις, αντιπρόεδρος πωλήσεων, ανάπτυξης αγορών και στρατηγικών σχέσεων. Το στέλεχος της Depuy περίγραψε στη βρετανική υπηρεσία την ελληνική πραγματικότητα: «είχα διαπιστώσει ότι η πρακτική της πληρωμής δώρων ή ανταμοιβών σε ορθοπαιδικούς χειρουργούς στο ΕΣΥ σε σχέση με την προμήθεια ορθοπεδικών προϊόντων ήταν ‘ενδημική’. Το ύψος των κονδυλίων που διατίθεντο από όλους τους κατασκευαστές ορθοπεδικών προϊόντων που επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ανερχόταν σε 20% έως 35% επί της αξίας των πωλήσεων προς τους τελικούς χρήστες».

Η Depuy International πωλούσε τα προϊόντα της στο ελληνικό σύστημα υγείας βάσει της από 19/9/1997 συμφωνίας διανομής μέσω της εταιρίας Medec SA, η οποία ανήκε στον κ. Νικόλαο Καραγιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000 τα προϊόντα της Depuy που διένειμε η Medec SA αντιπροσώπευαν το 26% της αγοράς ορθοπεδικών ειδών στην Ελλάδα. Βάσει άλλης σύμβασης που είχαν υπογράψει οι δύο εταιρίες η Depuy κατέβαλλε προμήθεια 35% για όλες τις πωλήσεις της Medec στην εταιρία Madison Management Limited η οποία επίσης ανήκε στον κ. Καραγιάννη. Όπως εξηγείται στο βούλευμα «μπορούσε ο κ. Καραγιάννης μετά την αφαίρεση εξόδων και λοιπών δαπανών να καταβάλλει χρηματικά κίνητρα ή άλλα δώρα ανταμοιβές σε χειρουργούς στην ελληνική αγορά προκειμένου να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Depuy». Τα ποσά αυτά, όπως προέκυψε από την αλληλογραφία των εταιριών, αποκαλούνταν με κωδικές ονομασίες όπως «δώρα σε μετρητά» ή «επιχειρηματική εκπαίδευση» ή «επιμόρφωση χειρουργών» ή «προμήθεια συμβούλου».

Το δίκτυο των off shore 
Σύμφωνα με το βούλευμα, η διανομή της μίζας στους γιατρούς γινόταν μέσω ενός πυκνού δικτύου off shore εταιριών – έχουν χαρτογραφηθεί τουλάχιστον 15 εταιρίες- έτσι ώστε να χαθούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος. Αναφέρονται ως εταιρίες «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών». «Οι κατηγορούμενοι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή με πρόθεση επανειλημμένης τελέσεως της πράξεως επί σκοπό πορισμού εισοδήματος» αναφέρεται στο βούλευμα, και  αναλύεται τι ακριβώς είχαν πράξει: «Ίδρυση και χρήση μεγάλου αριθμού εξωχώριων εταιριών σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο, συστηματική πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τραπεζικών συναλλαγών με λογαριασμούς ανήκοντες σε δικαιούχους που καλύπτονταν πίσω από κωδικούς αριθμούς, κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, έκδοση εικονικών τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, χρησιμοποίηση στο έπακρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό την απόκρυψη της διαδρομής του χρήματος προς τους τελικούς παραλήπτες, ιδίως με τη μέθοδο της «κατάθεσης» σε θυρίδα». Από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προέκυψαν ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς εμπλεκομένων γιατρών (και) στην Ελβετία, χρήματα που πλέον έχουν δεσμευθεί και θα αποδοθούν στους κατηγορουμένους μόνο εφόσον απαλλαγούν αμετάκλητα. 
 ..........

Τα νοσοκομεία – πρωταθλητές της μίζας 
Για μια τουλάχιστον εξαετία, από το 2000 ως το 2006,  στα 109 δημόσια νοσοκομεία της χώρας οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις είχαν…απογειωθεί – ομοίως και οι μίζες στους γιατρούς που τις διενεργούσαν εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του βουλεύματος, το συνολικό ποσό της ζημίας για το ελληνικό δημόσιο (ΕΣΥ και ΙΚΑ) σε 11,6 εκατ. ευρώ! Την αρνητική πρωτιά στις μίζες κατακτά το ΚΑΤ, κατεξοχήν νοσοκομείο αναφοράς για τις ορθοπαιδικές επεμβάσεις: στα χειρουργεία του ΚΑΤ διακινήθηκε η μερίδα του λέοντος του μαύρου χρήματος, σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνόλου των μιζών.

Σημαντικό ποσό εισέπραξαν μέσω του πυκνού δικτύου των off shore εταιριών οι γιατροί του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης (764.101 ευρώ), του νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα» ( 647.665 ευρώ) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (544.150 ευρώ). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το νοσοκομείο κοινωφελούς χαρακτήρα «Ερρίκος Ντυνάν» με μίζες ύψους 495.026 ευρώ. Ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου κατέληξαν μέσω των «ειδικών» λογαριασμών 378.316 ευρώ. Στην έβδομη θέση βρίσκεται ένα επίσης ειδικευμένο σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις δημόσιο νοσοκομείο, το Ασκληπιείο Βούλας, όπου «πιστώθηκαν» 375.397 ευρώ και στην όγδοη το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με 350.492 ευρώ. Συνεχής ήταν η ροή χρήματος την επίμαχη εξαετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (350.099 ευρώ), στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων (341.249 ευρώ), στο Πανεπιστημιακό Πάτρας (340.102 ευρώ) και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας (329.672 ευρώ). Οι γιατροί του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας έλαβαν «δώρο» ύψους 209.667 ευρώ, του ΝΙΜΤΣ 197.00 ευρώ και του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» 180.000 ευρώ. Το τοπ-20 των νοσοκομείων του ΕΣΥ που πρωταγωνιστούν στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της υγείας, συμπληρώνεται με τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης (176.840 ευρώ), Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (176.982 ευρώ),  Βενιζέλειο Ηρακλείου (148.015 ευρώ), Νοσοκομείο Λειβαδιάς (142.030 ευρώ) και  ΑΧΕΠΑ (131.730 ευρώ).

 ..........

Οκτωβρίου 14, 2016

ΟΧΙ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Σύσταση της Ακαδημίας Παιδιατρικής των ΗΠΑ:

Όχι φάρμακα που περιέχουν κωδεϊνη στα παιδιά.


Pediatrics, September 2016


Οκτωβρίου 12, 2016

ΣΟΦΕΣ ΡΗΣΕΙΣ


Μια ρήση των προγόνων μας λέει: 

Πριν μιλήσεις, βούτα τη γλώσσα στο μυαλό σου.



Και μια άλλη ρήση λέει:

Τα γραπτά μένουν. 



Οκτωβρίου 11, 2016

ΑΪΤΗ - ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Oι καμπάνες του θανάτου άρχισαν να χτυπούν πάλι στη δύσμοιρη  Αϊτή. Η χολέρα είναι εκεί, καραδοκεί και επιτίθεται.

Θα μου πείτε ότι η Αϊτή είναι πολύ μακριά. Λάθος μέγα. Μια επιδημία οπουδήποτε είναι απειλή για παντού, για όλους. Έτσι νομίζω. Κάτι τέτοιο μας δίδαξε εξάλλου ο ιός Zika.

Ας δούμε πως θα ενεργήσει ακόμη μια φορά η διεθνής κοινότητα. Προς το παρόν υπάρχει το κονδύλι των 120 εκ δολαρίων από  τον ΟΗΕ.


ΧΑΛΑΡΑ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

Aύξηση των περιπτώσεων οξείας χαλαράς παράλυσης στις ΗΠΑ. Περιστατικά που μοιάζουν αυτά της πολιομυελίτιδας, χωρίς όμως να έχει βρεθεί το αίτιο. Παρόμοια αύξηση είχε παρατηρηθεί το 2014, όμως τότε συνδέθηκε με την ανεύρεση του  enterovirus D68.


Medscape Neurology news / 5-10-2016


Οκτωβρίου 10, 2016

ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ

Στη ναρκοληψία υπάρχει έλλειψη ενός νευροδιαβιβαστή, της ορεξίνης (orexin ή hypocretin). Πιστεύεται ότι η νόσος δυνητικά μπορεί  να είναι αυτοάνοση διαταραχή όπου τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα καταστρέφουν τους νευρώνες που παράγουν ορεξίνη. 

Proc Natl Acad Sc USA 10.1073/2016



Αυτό συμβαδίζει και με άλλες  μελέτες που δείχνουν ότι η ναρκοληψία από εμβόλιο της γρίπης  είναι αυτοάνοση κατάσταση (δες ανάρτηση 16-12-15).


Οκτωβρίου 09, 2016

Οκτωβρίου 07, 2016

Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

H πρωτείνη P53 είναι σημαντική στον οργανισμό διότι προφυλάσσει τα κύτταρα που έχουν οιαδήποτε βλάβη στο DNA από το μετατραπούν σε καρκινικά κύτταρα. Στο 50% περίπου των κακοηθειών, η πρωτεϊνη αυτή έχει μεταλλαχθεί και άρα δεν προστατεύει. Τελευταία ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να "αποκαθιστούν" μέσω φαρμακευτικής ουσίας το κανονικό προφίλ της πρωτεϊνης ώστε αυτή να μπορεί να συνδέεται εκ νέου με το DNA και να εμποδίζει την παρεκτροπή του. Ήδη γίνονται μελέτες σε ανθρώπους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Πολύ καλή εξέλιξη. 

Science  07 Oct 2016: Vol. 354, Issue 6308, pp. 26-28


Οκτωβρίου 05, 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ


Ένας στους 5 γονείς κάνουν λάθος στη δοσολογία όταν χορηγούν κάποιο φαρμακευτικό σιρόπι στα παιδιά. 

Η χρήση μικρού δοσιμετρικού κυπελίσκου αυξάνει τον κίνδυνο λάθους. Αντίθετα, η χρήση δοσιμετρικής σύριγγας μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο λάθους. 


Pediatrics, October 2016,  vol. 138 : e 20160357 

Οκτωβρίου 03, 2016

ΠΟΣΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ;

Για αποφυγή μετάδοσης γενετικού νοσήματος, ένας εξειδικευμένος  ερευνητής τόλμησε και εφάρμοσε μια τεχνική με την οποία αφήρεσε τον πυρήνα ενός ωαρίου μιας μητέρας και το ενσωμάτωσε σε ένα ωάριο κάποιας υγιειούς δότριας. Προέκυψε έτσι ωάριο με μιτοχονδριακό DNA της δότριας και πυρηνικό DNA της μητέρας. Το ωάριο αυτό γονιμοποιήθηκε με σπέρμα του συζύγου της μητέρας. 

Συνεπώς, το έμβρυο είχε τρεις γονείς ουσιαστικά: τη μητέρα, τον πατέρα και τη δότρια. Όλο αυτό έγινε για αποφυγή του συνδρόμου Leigh, από το οποίο απεβίωσαν δύο παιδιά της μητέρας.  

Αυτά με απλά λόγια, μια και το θέμα είναι σύνθετο και δημιούργησε ήδη συζητήσεις οι οποίες σίγουρα θα επεκταθούν. Πολλά τα προβλήματα, οικογενειακά, ηθικά, νομικά κλπ κλπ.


New Scientist 27-09-2016 / Science 30-09-2016


Οκτωβρίου 02, 2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ


Πλην πολλών άλλων δεινών, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε αυξημένη χρήση φαρμάκων κατά του έλκους, της αρτηριακής υπέρτασης και των ψυχικών παθήσεων. Από το 2010 και έπειτα παρατηρήθηκε 35 φορές αύξηση των αντιψυχωσικών φαρμάκων, 19 φορές αύξηση των βενζοδιαζεπινών και 11 φορές αύξηση των αντικαταθλιπτικών. 


Science 13-09-2016



Οκτωβρίου 01, 2016

ΤΕΧΝΗΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ

Το FDA ενέκρινε το πρώτο τεχνητό πάγκρεας. Πρόκειται για μια συσκευή της εταιρείας Medtronic σε μέγεθος περίπου κινητού τηλεφώνου η οποία ελέγχει το σάκχαρο και εγχύει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης. Με τη συσκευή  αυτή ο άρρωστος απαλλάσεται από την ανάγκη συνεχών μετρήσεων και τη χρήση ενέσεων. Έτσι είναι πιο ελεύθερος στις κινήσεις του  και βελτιώνεται το επίπεδο ζωής του. 
Σημαντική η συσκευή αυτή. Θα κυκλοφορήσει το 2017.

CNN / 29-09-2016