Ιανουαρίου 31, 2019

HPV-ΕΜΒΟΛΙΟ: ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Ή ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ;


Αναδημοσιεύω την παρακάτω είδηση που αφορά το HPV-εμβόλιο. Είναι αναρτημένη σε περιφερικό γενικό site (30-01-2019), από όπου αναδημοσιεύτηκε και σε άλλα ειδησεογραφικά sites. Η είδηση έχει ενδιαφέρον όχι τόσο για το θέμα αυτό καθαυτό (είναι γνωστό το θέμα των ανεπιθυμήτων ενεργειών) όσο για τον τρόπο που είναι δομημένη. Είναι αληθινή, διαστρεβλωμένη ή ψεύτικη; Είναι παραπληροφόρηση ή απλά είναι μια σωστή ενημέρωση;

Διαβάστε την. 

Πρωτοφανές: Παρέλυσε το χέρι 17χρονης στο Αγρίνιο αφού έκανε γνωστό εμβόλιο

Σωτήριο για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών, έχει χαρακτηριστεί το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δεν ίσχυσε όμως το ίδιο και για 17χρονη από το Αγρίνιο που ήρθε αντιμέτωπη με μια πολύ σοβαρή παρενέργεια του φαρμάκου.
Μια παρενέργεια μάλιστα που όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, ήταν άγνωστη!
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο agriniopress.gr από την οικογένεια της 17χρονης, μαθήτριας της Γ’ Λυκείου, το κορίτσι έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου στις 11 Ιανουαρίου και μέχρι το βράδυ της ίδια μέρας, είχε προκληθεί πάρεση σε όλο της το αριστερό χέρι!
Η νεαρή και οι γονείς της, τρομοκρατημένοι απευθύνθηκαν σε γιατρό και στη συνέχεια η κοπέλα εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου της έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις επί τριημέρου.
Όπως φάνηκε από το ηλεκτρομυογράφημα, την παράλυση δεν προκάλεσε η βελόνα ή ο τρόπος που έγινε το εμβόλιο, αλλά τα συστατικά του φαρμάκου. Οι γονείς της μαθήτριας επικοινώνησαν με τον ΕΟΦ για να γνωστοποιήσουν την παρενέργεια και όπως ενημερώθηκαν, αντίστοιχο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν.
Και πράγματι, δεν αναφέρεται κάτι παρόμοιο στο επίσημο έγγραφο των τυχών ανεπιθύμητων επιπτώσεων του φαρμάκου.
Παράλληλα έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και η εταιρεία που εισάγει το φάρμακο.
Η κοπέλα έχει υποβληθεί σε σειρά μαγνητικών και άλλων εξετάσεων, ενώ έχει ξεκινήσει και φυσικοθεραπείες, με τους γιατρούς να είναι αισιόδοξοι πως η λειτουργία του χεριού θα επανέλθει στο 100%, αλλά χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν το πότε…
Παράλληλα η 17χρονη δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τα μαθήματά της στο σχολείο και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη χρονιά για την ίδια.
Οι γονείς σκέφτονται να κινηθούν νομικά κατά της παρασκευάστριας εταιρείας και κατά κάθε υπεύθυνου, αφού συμβουλευθούν δικηγόρο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί ισχυρό αντικαρκινικό όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων και η σημαντικότητά του έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο σχεδόν της ιατρικής κοινότητας.
To καλό προφίλ ασφαλείας των εμβολίων έναντι του HPV και η υψηλή αποτελεσματικότητά τους, επιβεβαιώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις εκθέσεις του οποίου προκρίνεται η συνέχιση και η ενδυνάμωση των εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Αυτό βασίζεται στις 270 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί τα τελευταία 11 χρόνια.
Πηγή: agriniopress

Σχόλια
1. Ο τίτλος όπως είναι γραμμένος κατευθύνει προς τη θετική σχέση εμβολίου και παρενέργειας.
2. Αναφέρεται ότι από το ηλεκτρομυογράφημα φάνηκε ότι την παράλυση προκάλεσαν τα συστατικά του εμβολίου. Δεν ξέρω πως μπορεί ένα ΗΜΓ να δείξει ότι φταίει το έκδοχο του εμβολίου ή το αντιγόνο του εμβολίου. Αν εννοεί ότι εξ αποκλεισμού τέθηκε η υπόνοια (και όχι η διάγνωση) τότε θα έπρεπε ο δημοσιογράφος να το αναφέρει έτσι. Διότι για υπόθεση πρόκειται και όχι τεκμηριωμένη διάγνωση.
3. Η άποψη του δημοσιογράφου αντιστρέφεται στη συνέχεια λέγοντας ότι είναι μεμονωμένο περιστατικό, ότι το εμβόλιο είναι ισχυρό όπλο και ότι έχει καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Και εδώ σφάλλει ο συντάκτης του άρθρου. Το μεμονωμένο δεν λέει τίποτε μια και δεν δηλώνονται όλα τα περιστατικά. Μάλλον δηλώνονται στο ελάχιστο δυνατό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα είναι θέμα μακροχρόνιας διένεξης επιστημόνων, υπηρεσιών υγείας και εταιρειών. Και ναι η αποτελεσματικότητα ουσιαστικά έχει τεκμηριωθεί έως τώρα-μη αγνοώντας ότι η τελική επίπτωση του εμβολίου στη δημόσια υγεία θα φανεί μετά 15ετία τουλάχιστον από σήμερα- η ασφάλεια όμως του εμβολίου συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις.
4. Έχουμε λοιπόν ένα άρθρο που στο πρώτο μισό σου λέει ότι το εμβόλιο προκάλεσε την βλάβη και στο δεύτερο μισό προσπαθεί να καλύψει την αίσθηση αυτή μιλώντας για το πόσο καλό είναι το εμβόλιο. Προφανώς υπήρξε ο φόβος για τυχόν δικαστικές διώξεις από ιατρικά σωματεία.
5. Απλά θα μπορούσε το άρθρο να είναι συντομότερο και να μιλά για το συμβάν τονίζοντας τη χρονική και μόνον συσχέτιση εμβολίου και συμβάντος. 
6. Τι είναι λοιπόν αυτό το άρθρο; Η ουσία είναι ότι από το άρθρο θα μείνει στον αναγνώστη ένα πράγμα: το εμβόλιο προκάλεσε την παρενέργεια. Σωστό ή λάθος θα το δείξει το μέλλον. Στο σήμερα μένει το ότι προστέθηκε ένα ακόμη αντιεμβολιαστικό λιθαράκι στο βουνό της αμφισβήτησης. 


HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΚΑΛΥΨΗ

Στις ΗΠΑ το HPV εμβόλιο συνιστάται να χορηγείται στην ηλικία 11-12 χρόνων. Πρόσφατη ανάλυση μεγάλου αριθμού πληθυσμού - στόχου έδειξε ότι μόλις το 16% των εφήβων έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό πριν τον 13ο χρόνο και μόνον το 35% πριν τον 15ο χρόνο.

Πολύ μικρά ποσοστά για ένα τέτοιο εμβόλιο μετά τόσα χρόνια εφαρμογής του. 


J Infect Dis 2019;doi:10.1093/infdis/jiy682


Ιανουαρίου 30, 2019

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα πιθανόν να ωφελούνται από τις επαναλαμβανόμενες (ετησίως) δόσεις εμβολίου γρίπης. Η επαναληψιμότητα αυτή φαίνεται να αυξάνει την προστασία των  συγκεκριμένων παιδιών και από ορισμένες άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ann Fam Med 2019;doi:10.1370


Περίεργα αποτελέσματα για ένα εμβόλιο γενικώς προβληματικό. Η μελέτη παρά ταύτα ενισχύει (έστω και εμμέσως) την άποψη ότι το εμβόλιο είιναι καλό κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ιανουαρίου 29, 2019

ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΝΤΑ ΚΟΙΛΙΑΚΑ ΑΛΓΗ

Ωφελεί η χορήγηση προβιοτικών σε υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη;

Ποικίλες οι απαντήσεις. Δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο το θέμα. Δεν είναι επίσης γνωστή η βέλτιστη δόση καθώς και το ποια στελέχη προβιοτικών είναι καλύτερα. Οι παιδίατροι θα πρέπει να συζητούν τα υπέρ και κατά με τους γονείς.

Οριστικές συστάσεις στο μέλλον εφόσον οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των μελετών.

Healio, January 28 2019


Ιανουαρίου 27, 2019

ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ALZHEIMER

H κακή στοματική υγιεινή μπορεί να είναι εκλυτικό αίτιο ν. Alzheimer. Τα μικρόβια του στόματος ατόμων με ουλίτιδα ανευρίσκονται και στον εγκέφαλο και μ πορεί να πυροδοτήσουν διεργασίες που καταλήγουν σε άνοια.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι με κακή στοματική υγιεινή θα οδηγηθούν σε άνοια, λένε οι ερευνητές, αλλά καλό είναι όλοι να βρίσκονται στη σωστή μεριά.

Οδοντόβουρτσα λοιπόν και νήμα.

Science, 23-01-2019


Ιανουαρίου 26, 2019

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Με δεδομένο ότι τα κουνούπια άρχισαν και έχουν αντοχή στα περισσότερα μέτρα καταπολέμησης τους, ερευνητές βρήκαν ότι μπλοκάροντας  μια συγκεκριμένη πρωτείνη στα θηλυκά κουνούπια μπορούν να αναστείλουν την παραγωγή αυγών και άρα νέων κουνουπιών.

Καλό ακούγεται.


PLoS Biology, January 2019


Ιανουαρίου 25, 2019

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ



ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.



ΠΟΙΟ ΤΟ ΦΥΛΟ ΛΟΙΠΟΝ;



Το 2% των μαθητών γυμνασίου στις ΗΠΑ δηλώνει ότι έχει πρόβλημα ταυτότητας φύλου. Το 27% νοιώθει ανασφάλεια στο σχολείο, ενώ το 35%  έχει αυτοκτονικές τάσεις.


MMWR January 25, 2019 / 68(3);67–71


Ιανουαρίου 23, 2019

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΡΙΠΗΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της IDSA (Infectious Diseases Sosiety of America, 2019) σε θεραπεία με αντιικά υποβάλλονται οι εξής κατηγορίες: 
  • Αντιική θεραπεία ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης σε ενήλικες και παιδιά με αποδεδειγμένη ή ύποπτη γρίπη, που πληρούν τα εξής κριτήρια:
- άτομα οποιασδήποτε ηλικίας νοσηλευόμενα για γρίπη ανεξαρτήτως διάρκειας νόσου
-εξωτερικοί ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας με σοβαρή νόσηση, ανεξαρτήτως διάρκειας νόσου
-εξωτερικοί ασθενείς σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές της νόσου (κυρίως παιδιά < 2 χρ., ενήλικες  ≥65 χρ., έγκυες και λεχωίδες  έως 2 εβδομάδων)
  • Αντιική θεραπεία  σε παιδιά και ενήλικες χωρίς υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές με τεκμηριωμένη ή ύποπτη γρίπη, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης,  που είναι   
       -εξωτερικοί ασθενείς με διάρκεια νόσου  ≤2 ημέρες
       -συμπτωματικοί ασθενείςπου έρχονται σε επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου για γρίπη
       -εργαζόμενοι στον τομέα υγείας με συμπτωματολογία και που φροντίζουν άτομα υψηλού                    κινδύνου για γρίπη

Προσοχή: Στις ΗΠΑ υπάρχουν 5 φάρμακα για γρίπη. Στη χώρα μας κυκλοφορεί προς το παρόν ένα μόνο.


ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Η έλλειψη κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ή δυνατότητα ενός παιδιού να γίνει εφευρέτης, ανεξάρτητα από τις ικανότητες του.

Χρησιμοποιώντας αρχεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για 1.2 εκατομμύρια εφευρέτες, σε συνδυασμό με φορολογικά αρχεία και άλλα δεδομένα, οι Bell et al. έδειξαν πώς τα παιδιά από οικογένειες υψηλού εισοδήματος έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν εφευρέτες από ότι παιδιά οικογενειών με χαμηλότερα εισοδήματα, έστω και αν οι ικανότητες τους είναι συγκρίσιμες. Παιδιά που μεγαλώνουν σε περιοχές όπου οι καινοτομίες και η κατοχύρωση τους είναι συνήθεις είναι πιο πιθανόν να ασχοληθούν με τέτοια έρευνα.

Science  04 Jan 2019:
Vol. 363, Issue 6422, pp. 40-41
DOI: 10.1126/science.363.6422.40-g



Ιανουαρίου 20, 2019

WHO - ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι όσοι αρνούνται ή έχουν δισταγμούς για τα εμβόλια αποτελούν έναν από τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία για το 2019. 

WHO, 2019



Ιανουαρίου 18, 2019

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ-ΗΛΙΚΙΑ-ΓΗΡΑΝΣΗ

Τα βακτήρια στο έντερο (εκατομμύρια ή μάλλον δισεκατομμύρια βακτήρια) μπορεί να ρυθμίζουν τα πάντα. Π.χ. από την πέψη των τροφών έως τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος. Τελευταία οι ερευνητές κατάφεραν, δημιουργώντας ένα αλγόριθμο που προσομοιάζει τη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου, να διαπιστώσουν την ηλικία κάποιου ελέγχοντας τα βακτήρια του εντέρου. Η ηλικία ως γνωστόν παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε νόσο.

Κάθε μέρα, κάθε στιγμή αλλάζουμε. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι αλλαγές στο μικροβίωμα οδηγούν σε ταχύτερη γήρανση ή αποτελούν αποτέλεσμα (ανεπιθύμητη ενέργεια) αυτής καθαυτής της γήρανσης.

Science, January 2019


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (HPV) ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι θα ανατρέψουν τις κλασικές μεθόδους της ιατρικής. Μετά τη δυνατότητα ελέγχου και διάγνωσης των αρρυθμιών, εξελίχθηκε η δυνατότητα μελέτης χιλιάδων φωτό από φυσιολογικούς τραχήλους αλλά και παθολογικούς HPV τραχηλικούς καρκίνους. Αυτό μέσω εφαρμογών που θα είναι δυνατές και από έξυπνα τηλέφωνα θα οδηγήσει στην  έγκαιρη διάγνωση και στην εξάλειψη της πάθησης όπως ευελπιστούν οι ερευνητές.

ΝΙΗ Director's Blog 17-01-2019


Ιανουαρίου 16, 2019

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ

Η λήψη βενζοδιαζεπινών, ειδικά από μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, αυξάνει πολύ τον κίνδυνο πνευμονίας στα άτομα αυτά. Έτσι λέει μια πρόσφατη μελέτη, που ανέλυσε ασθενείς με πνευμονία (στην ουσία έκανε μετα-ανάλυση μελετών) και βρήκε ότι πολλοί από αυτούς λάμβαναν βενζοδιαζεπίνες. Άρα τα φάρμακα "φταίνε" (;) τρόπον τινά για την πνευμονία. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται τι πνευμονίες ήσαν αυτές. Ιογενείς, βακτηριακές, εξ εισροφήσεως; Τι ακριβώς;

Int J Geriatr Psychiatry, January 8, 2019


Εκείνο που δεν κατάλαβα από τη μελέτη είναι με πιο μηχανισμό οδηγούν οι βενζοδιαζεπίνες στην πνευμονία. Απλά γιατί δεν το εξηγούν επαρκώς οι συγγραφείς. Κάνουν μία παρατήρηση και την αναφέρουν. Με τη λογική αυτή όμως αν οι ασθενείς έπιναν πολύ τσάι τότε θα έφταιγε το τσάι, αν έβλεπαν νυχθημερόν τηλεόραση τότε σίγουρα τα προγράμματα θα τους εξέθεταν σε κίνδυνο λοίμωξης, κλπ κλπ. Μπορεί κανείς να κάνει του κόσμου τις συσχετίσεις. 

Νομίζω ότι γράφουμε για να γράφουμε.  Πολλά τα περιοδικά, κάπως πρέπει να επιβιώσουν. 


Ιανουαρίου 15, 2019

ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Σημαντική για άτομα με αρρυθμίες ή έκτακτες συστολές είναι η διάγνωση τυχόν κολπικής μαρμαρυγής που μπορεί άλλοτε να είναι εμφανής και άλλοτε να παρουσιάζεται εντελώς βραχυχρόνια. Η δάγνωση μέχρι τώρα γίνεται με ΗΚΓ ή εφαρμογή holter ρυθμού που όμως έχει περιορισμούς και δη χρονικούς. 

Έρχεται λοιπόν η τεχνητή νοημοσύνη και φαίνεται ότι θα λύσει το θέμα. Υπάρχουν ήδη και δοκιμάζονται ειδικά αυτοκόλλητα που συλλέγουν ασύρματα συνεχώς πληροφορίες από τον καρδιακό ρυθμό, τις αποθηκεύουν για όσο καιρό επιθυμεί ο ασθενής ή ο γιατρός του (έως και μήνες) και στη συνέχεια αυτές οι πληροφορίες αναλύονται από τους ειδικούς. Η τεχνική με την οποία καταγράφονται οι πληροφορίες θεωρείται ακριβέστερη από αυτή των ΗΚΓ.  

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική διότι η  κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά ή καρδιακή ανεπάρκεια. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαγιγνώσκεται έγκαιρα, ακόμη και η πιο ήπια μορφή της.

Nature Medicine January 2019;25:65-69


Ιανουαρίου 14, 2019

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ


Υγιά βρέφη περιέχουν στο έντερο βακτήρια που εμποδίζουν την ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας.  Μεταμόσχευση εντερικού περιεχομένου με τα βακτήρια αυτά σε ποντίκια έδειξε ότι προστατεύει και τα πειραματόζωα από την εκδήλωση συμπτωμάτων σε αλλεργιογόνα στα οποία εξετέθησαν.

Πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση.

Nature Medicine, January 14 2019


Ιανουαρίου 12, 2019

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Συννεφιασμένη και παγωμένη
η πρωτεύουσα της Νότιας πλέον Μακεδονίας
(και μελλοντικά της όλης Μακεδονίας !)



MH ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

Το σύνδρομο χρόνιας μη βακτηριακής οστεομυελίτιδας (CNO) έχει μη γνωστή αιτιολογία στην οποία εμπλέκονταιγενετικά και ανοσολογικά στοιχεία. Τελευταία πιστεύεται ότι στην παθογένεση μπορεί να παίζει ρόλο το Cutibacterium (πρώην Propionibacterium) όχι τόσο σαν επιμόλυνση όσο σαν πρωταρχική αιτία. Ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για μειωμένη κάθαρση του C. acnes. Η μειωμένη κάθαρση οδηγεί πιθανότατα σε αυξημένη παραγωγή IL-1 βήτα από κύτταρα του δέρματος, οστικά κύτταρα και φαγοκύτταρα. Η ιντερλευκίνη είναι μία από τις κύριες κυτοκίνες που αποτελούν τη βάση των χρόνιων φλεγμονωδών οστικών διαταραχών.

Εur J Pediatr 2019, 178:89


Lactobacillus KAI H. pylori

Η χορήγηση  Lactobacillus ως συμπλήρωμα της τριπλής θεραπευτικής αγωγής κατά του H. pylori αυξάνει τα ποσοστά εκκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου και μειώνει τη συχνότητα ανεπιθυμήτων ενεργειών της θεραπείας.  

Eur J Pediatr 2019, 178:7

Ιανουαρίου 08, 2019

ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ HPV ΕΜΒΟΛΙΟ

Ο HPV είναι συχνό εύρημα στους στις ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες και τους καρκίνους του πέους. Σύμφωνα με μελέτη από τη  Δανία η συχνότητα του υπολογίζεται στο 50% του καρκίνου και το 80% των ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών.

Παρά το ότι η ακριβής επίπτωση του εμβολίου κατά του HPV δεν είναι γνωστή ακόμη, θεωρείται ότι ο εμβολιασμός του άρρενος πληθυσμού και δη σε μικρή κατά το δυνατόν ηλικία, θα βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας του HPV στην σχετικά μη συνήθη αυτή κακοήθεια.

Medscape, 05-01-2019

Ιανουαρίου 07, 2019

ΕΜΒΟΛΙΟ ΙΛΑΡΑΣ

Στην Ινδία αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά εμβολιασμό κατά ιλαράς-ερυθράς
(έως και θάνατος). Εκεί χρησιμοποιούν διπλό εμβόλιο.
Μελέτη των περιστατικών δεν κατάφερε να συσχετίσει τα συμβάματα με τον εμβολιασμό. 

Υπήρξε μόνον χρονική συσχέτιση.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια συμβάντα έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενα χρόνια στην Ινδία.
Ίσως κάτι συμβαίνει ή με την παρτίδα στην Ινδία ή με την ίδια τη νόσο. Να σημειωθεί επίσης ότι τα 
κρούσματα ιλαράς είναι χιλιάδες ετησίως (πχ. 70.000-80.000). Η ερυθρά παρατηρείται σε πολύ 
μικρότερη συχνότητα (πχ. 2.000-9.000 ετησίως). Βέβαια να τονισθεί και το άλλο. Ο πληθυσμός της
Ινδίας υπερβαίνει πλέον το 1 δισεκατομμύριο.

promed-edr@promedmail.org
05/01/2019



Ιανουαρίου 06, 2019

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Παιδιά που έρχονται σε επαφή με πάσχοντες από ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι πιθανόν να αναπτύξουν λανθάνουσα φυματίωση, αλλά ελάχιστα πιθανόν να αναπτύξουν νόσο.
Αυτά από πρόσφατα δεδομένα της Αρμενίας.

Medscape 04-01-2019


AΛΑΤΙ

Η μείωση πρόσληψης αλατιού με τη διατροφή είναι επωφελής για την πλειονότητα των ανθρώπων. Όμως ο περιορισμός του αλατιού σε ελάχιστες ποσότητες μπορεί να είναι βλαπτικός για την υγεία.

Το αλάτι χρειάζεται στον οργανισμό. Όλα λοιπόν με μέτρο. Τόσο - όσο που λένε.


Ιανουαρίου 05, 2019

ΓΡΙΠΗ - ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το 18% των παιδιών με γρίπη μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικές εκδηλώσεις της νόσου (μεταξύ των οποίων σπασμοί και εγκεφαλοπάθεια). Συχνότερα οι εκδηλώσεις αυτές παρατηρούνται σε γρίπη από τον ιό Α (Η3Ν2).

J Pediatr Infect Dis Soc, doi.org/10.1093/ipids/piy130
(27-12-18)


Ιανουαρίου 04, 2019

ΧΙΟΝΙΖΕΙ





Χιόνι πολύ στην πόλη
Παρά το κρύο, το χιόνι πάντα είναι όμορφο



ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΤΒ

Είναι ευεργετική η χημειοπροφύλαξη παιδιών που ήρθαν σε επαφή με πάσχοντες από φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα;

Αυτό είναι πρόβλημα που μάλλον δεν έχει λυθεί, παρά το ότι  απασχολεί από καιρό. Αν και υπάρχουν ενδείξεις υπέρ της ωφελιμότητας της προφύλαξης, τα δεδομένα που να υποστηρίζουν ή να απορρίπτουν την αγωγή αυτή είναι περιορισμένα. Ανάλυση πολλών μελετών δεν φαίνεται να λύνει το θέμα. Αντίθετα, τα ευρήματα είναι μάλλον αρνητικά.  Ως εκ τούτου απαιτούνται κι άλλες κλινικές έρευνες για να λυθεί το θέμα.


Pediatr Infect Dis J  2014, 33: 664
WHO, Global Tuberculosis Report  2017
Clin Infect Dis  2017, 64:1670 
Tuberculosis Research and Treatment  Volume 2018, Article ID 3905890



Ιανουαρίου 03, 2019

ΠΕΡΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Πολλές πρόσφατες μελέτες καταδικάζουν το αλκοόλ και τονίζουν ότι και η ελάχιστη ακόμα κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.

Έρχεται τώρα μια άλλη μελέτη σε άτομα άνω των 65 χρ. με καρδιακή ανεπάρκεια που λέει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από τους ασθενείς αυτούς δεν επιδεινώνει την πάθηση τους. Βέβαια το άρθρο έχει αρκετά "ίσως" και "αν", αλλά το τελικό τους συμπέρασμα είναι αυτό.

Εμείς τι πρέπει να πιστέψουμε από αυτές τις αντιφάσεις;

JAMA Netw Open. Published online December 28, 2018


Ιανουαρίου 02, 2019

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΩΝ

Mια πρακτική συμβουλή, ιατρικά αποδεδειγμένη, για να σταματήσει η αιμορραγία μετά εξαγωγή δοντιού: Τοποθετείστε ένα φακελάκι μαύρο τσάι αφού το έχετε βρέξει με κρύο νερό, στο σημείο της εξαγωγής και κρατήστε το πιέζοντας με τα δόντια για 20 περίπου λεπτά. Το τσάι περιέχει tannic αcid που είναι αγγειοσυσπαστικό, σαφώς πιο ήπιο από την επινεφρίνη.
Medscape, December 2018

Ιανουαρίου 01, 2019

2019

Έτος εκλογών, έτος υποσχέσεων, έτος ελπίδων. Τι θα συμβεί; Τι περιμένουμε και τι θα δούμε;

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι στον πλανήτη. Στη γειτονιά μας ακόμη πιο ηχηρά. Ας πιστέψουμε ότι θα λογικευθούν οι άρχοντες του κόσμου και θα καταλάβουν ότι δεν θα υπάρξει νικητής, αλλά όλοι  θα εξαϋλωθούν.

Ευχές και ελπίδες. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί . Είναι αδιανόητο να σκεφτούμε έστω και στιγμιαία ότι μπορεί να ισχύσει η καταστροφική θεωρία και να επαληθευθεί η ρήση ενός εκ των ηγετών του πλανήτη:  «… αν πατηθεί το κουμπί τότε ας μας συγχωρήσει όλους ο Θεός».

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.