Σεπτεμβρίου 30, 2018

ΓΡΙΠΗ - ΒΑΡΥΤΗΤΑ (2017-18)

Η γρίπη ήταν ιδιαίτερα βαριά στις ΗΠΑ την περίοδο 2017-18 με 900.000 νοσηλείες και 80.000 θανάτους. Το 70% νοσηλείας και το 90% θανάτων αφορούσε ηλικίες 65 χρ. και πάνω. Στην παιδική ηλικία υπήρξαν 180 θάνατοι. 
Τα ποσοστά εμβολιασμού σε ηλικίες 6 μηνών έως 17 χρ. παρουσίασαν μείωση και έφθασαν στο 57.9%.  Ο μέσος όρος εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα υγείας βρίσκεται στο 74.8%, ουσιαστικά σταθερός τα τελευταία 4 χρόνια. 
CDC / NFID /  September 27 2018

Σεπτεμβρίου 29, 2018

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ - ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ


Το έντερο του ανθρώπου είναι επενδεδυμένο με περισσότερα από 100 εκατομμύρια νευρικά 
κύτταρα. Πρακτικά είναι ένας άλλος εγκέφαλος.  Μόλις πρόσφατα, ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει μια ακόμη νευρική οδός, ένα κύκλωμα που συνδέει απευθείας το έντερο με τον εγκέφαλο και μπορεί εντός δευτερολέπτων να μεταδίδει σήματα στον εγκέφαλο. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία, τις διαταραχές σίτισης, την κατάθλιψη και τον αυτισμό. Καταστάσεις δηλ. που σχετίζονται με δυσλειτουργία του εντέρου.

Science, September 2018

Σεπτεμβρίου 27, 2018

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ - ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΝΤΑ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ;

Σε πρόσφατη μελέτη 5ετούς παρακολούθησης ασθενών με σκωληκοειδίτιδα, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών αρχικά μπορεί να αποτελεί καλή εναλλακτική λύση έναντι του χειρουργείου σε περιπτώσεις μη επιπεπλεγμένης σκωληκοειδίτιδας.
Στη διάρκεια της 5ετίας υποτροπή της νόσου παρουσίασε το 39% των ασθενών που έλαβαν αντιβίωση.
Σαφές ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες.

JAMA, online September 25, 2018


Σεπτεμβρίου 26, 2018

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


Φλεγμαίνουσα σκωληκοειδής με παρουσία λίθου.

  • Η διάγνωση είναι πιο ακριβής όταν χρησιμοποιούνται απεικονιστικές μέθοδοι.
  • Η ακτινογραφία κοιλίας έχει χαμηλή ευαισθησία και χαμηλή ειδικότητα.
  • Το υπερηχοτομογράφημα κοιλίας χρησιμοποιείται στα παιδιά, αλλά η αξία του εξαρτάται αποκλειστικά σχεδόν από την ικανότητα του απεικονιστή.
  • Η CT είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος και η πιο ακριβής διαγνωστικά. Έχει υψηλή ευαισθησία (98.5%) και υψηλή ειδικότητα (98%). Ψευδώς αρνητικά ποσοστά < 1% και ψευδώς θετικά ποσοστά περίπου 6%.

Emerg Radiol 2018 Jul 12
AJR Am J Roentgenol. 2018 Jul 24
Medscape 2018 Aug 14
J Surg Res. 2018 Sept


ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Διεθνώς παρατηρείται μία έλλειψη εγρήγορσης και ετοιμότητας για πανδημίες. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πλανήτη.

Washington Post 09/2018


Σεπτεμβρίου 24, 2018

ΝΟΣΟΣ ΧΕΙΡΩΝ - ΠΟΔΩΝ - ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Η νόσος χειρών - ποδών - στόματος βρίσκεται σε έξαρση διεθνώς. Μάλιστα τώρα που άρχισαν τα σχολεία και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία για την ιογενή αυτή λοίμωξη, καλό θα είναι οι δάσκαλοι και οι μαθητές να λαμβάνουν βασικά μέτρα προφύλαξης, όπως: καθαρές επιφάνειες στον χώρο, καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή κοινής χρήσης σκευών (ποτήρια κουτάλια, κλπ).


Σεπτεμβρίου 22, 2018

ΓΡΙΠΗ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)


Αθηναίος παιδίατρος (συνοικιακός κατά δήλωση του) μου έστειλε μια θεωρία για τη συχνότητα της γρίπης, ειδικά της επερχόμενης. 

Τι λέει ο παιδίατρος:
«Η γρίπη έχει χρονιές με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Έχει όμως και χρονιές που τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια. Παρατήρησα ότι μετά τις χαμηλής συχνότητας χρονιές ακολουθεί γρίπη με μακρύτερη χρονική διάρκεια και με αυξημένο  αριθμό ασθενών. Με βάση την παρατήρηση αυτή είδα ότι πέρισυ η εμφάνιση της γρίπης ήταν μικρής διάρκειας. Συνεπώς φέτος θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και φυσικά θα προσβάλλει μεγάλο αριθμό ατόμων».

Δεν ξέρω πόσο και αν στέκει η εκτίμηση αυτή, που στηρίζεται σε μία κλινική παρατήρηση ενός και μόνον γιατρού. Βέβαια από τέτοιες παρατηρήσεις προκύπτουν ενίοτε άξια λόγου συμπεράσματα.  Θα δούμε. Αν ο συνάδελφος επαληθευθεί, θα είναι η χαρά των πάσης φύσεως γριπολόγων που κάθε χρόνο κρατάνε μολύβι και χαρτί και σημειώνουν  νοσήσεις και θανάτους.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι το εμβόλιο συνεχίζει να είναι χαμηλής αποτελεσματικότητας και να έχει τριπλασιαστεί η τιμή του. Και το άλλο που γνωρίζω είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το εμβόλιο καλό είναι να γίνεται όχι πολύ πρώϊμα αλλά αφού θα έχει αρχίσει η εποχή της γρίπης. Ουσιαστικά σε κάπως αργότερο χρόνο από ότι συνιστούν οι φορείς. Και τούτο διότι η προστασία που παρέχει αρχίζει και εξασθενεί σύντομα. 


Σεπτεμβρίου 21, 2018

ΓΡΙΠΗ - ΕΜΒΟΛΙΟ ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ


Δοκιμάζεται νέο αντιγριπικό εμβόλιο που θα χορηγείται ενδορινικά σε παιδιά 9-17 χρ. Πιστεύεται ότι το εμβόλιο θα παρέχει προστασία ακόμη και αν δεν ταιριάζει πλήρως με το εκάστοτε κυκλοφορούν στέλεχος του ιού. Το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο ώστε να πολλαπλασιάζεται άπαξ στον οργανισμό. Αυτός ο πολλαπλασιασμός δεν θα προκαλεί νόσο αλλά ισχυρή ανοσιακή απάντηση έναντι πολλών στελεχών του ιού. Οι ερευνητές θα χορηγήσουν και μία δόση ενδομυικώς του ήδη υπάρχοντος εμβολίου γρίπης, 3 μήνες μετά το ενδορινικό. Με αυτό θέλουν να δουν αν ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη προστασία.
NIH / News Release / 17-09-2018


Σεπτεμβρίου 20, 2018

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ;

Η προστασία από το εμβόλιο γρίπης (αδρανοποιημένο) εξασθενεί ακόμη και εντός της περιόδου γρίπης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα μήνα από τη λήψη εμβολίου αυξάνει κατά 16% ο κίνδυνος νόσησης από γρίπη, ακριβώς λόγω εξασθένησης της προστασίας.

Ερευνητές τονίζουν ότι το εμβόλιο καλό είναι να χορηγείται όχι πολύ νωρίς αλλά λίγο αργότερα από όσο συνιστούν οι φορείς.

Clinical Infectious Diseases, September 2018


Σεπτεμβρίου 19, 2018

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Γνωστό το θέμα της "συγγραφής" εργασιών. Γνωστό και το σύστημα που ωθεί σε τέτοιες συγγραφές.
Όμως πρόσφατα έλληνας καθηγητής στις ΗΠΑ ανακίνησε πάλι το θέμα. Παρατήρησε πόσο γόνιμοι συγγραφείς είναι κάποιοι. Στις βάσεις δεδομένων βρήκε (σε περίοδο 15ετίας)  265 υπερπαραγωγικούς συγγραφείς με 72  ή και πλέον δημοσιεύσεις το χρόνο, ο καθένας.  Δηλ. μία κάθε 5 ημέρες.

Κορυφαία επίδοση. Αναρωτιέμαι, αν κάποιοι από αυτούς είναι κλινικοί γιατροί (που θα είναι), πότε προλαβαίνουν να εξετάσουν και να θεραπεύσουν έναν άρρωστο.  Λίγο δύσκολο μου φαίνεται.

Πάντως και ο καθηγητής της συγκεκριμένης έρευνας δήλωσε ότι δημοσιεύει περίπου 50 εργασίες τον χρόνο (μία κάθε 7.3 ημέρες). Όχι ευκαταφρόνητο νούμερο. Θα μου πείτε δηλώνει ότι ασχολείται με στατιστική. Άρα δεν έχει ασθενείς. Άρα έχει περισσότερο χρόνο.  Ίσως.  Αλλά η συχνότητα συγγραφής δεν παύει να είναι μεγάλη.

Χιλιάδες τα περιοδικά διεθνώς. Χιλιάδες επί χιλιάδων οι μελέτες. Ανάλογοι και οι συγγραφείς. Είναι ανάλογη όμως η αξία όλων αυτών των μελετών; 

Science 12-09-18


Σεπτεμβρίου 17, 2018

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ασπιρίνη για όλους άνω των 65 χρ.;  Βασική ενέργεια καρδιολόγων, παθολόγων κλπ ιατρών. Ρωτάς γιατί να την λάβω και σου απαντάνε "μα για προφύλαξη".  Είναι σαν τις στατίνες που ενώ έχεις χοληστερίνη 130 ο γιατρός επιμένει να σου χορηγήσει στατίνη για προφύλαξη.

Όπως και σε πολλά της ιατρικής, ήρθε και εδώ η ανατροπή. Κανένα όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες και υπερήλικες. Αλλά ακόμη και στους πάσχοντες από καρδιαγγειακά, το όφελος είναι πολύ μικρό, ενώ οι κίνδυνοι (αιμορραγίες από το γαστρικό ή από τον εγκέφαλο) μεγαλύτεροι.

Μεγάλη μελέτη 19.000 ατόμων υποστηριχθείσα από το ΝΙΗ, που δημοσιεύθηκε on line (τρία άρθρα) στο έγκυρο περιοδικό Ν Engl J Med στις 16-09-2018.

Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί από όλους τους γιατρούς.


Σεπτεμβρίου 16, 2018

ΑΦΡΙΚΗ

Το 60% των κατοίκων της Αφρικής είναι κάτω των 25 χρ. Σημαντικό πλεονέκτημα για μια ήπειρο. Με βάση το δεδομένο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πιο νεαρά ήπειρος του πλανήτη. Μήπως θα αποτελέσει και το μέλλον του πλανήτη;
Για σκεφτείτε αυτός ο πληθυσμός να μορφωθεί (αν του επιτραπεί), να καλλιεργηθεί, να κοινωνικοποιηθεί.
Για σκεφτείτε να κυβερνηθούν με νέα δεδομένα  οι χώρες της μαύρης ηπείρου. Ανεξάρτητες χωρίς επιρροές.
Για σκεφτείτε όλοι αυτοί οι νέοι και οι νεότεροι αφού μορφωθούν και εκπαιδευθούν να μπορέσουν  να χρησιμοποιήσουν τα αγαθά του τόπου και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του για όφελος της πατρίδας τους.
Νομίζω ότι αν συμβεί αυτό θα αποτελέσει μια κοσμογονία και θα δώσει μιαν ελπίδα στον υπόλοιπο κόσμο που συνεχώς γηράσκει και ανανεώνεται με βραδείς ρυθμούς.


Σεπτεμβρίου 14, 2018

ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

Μετά την απόσυρση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας που περιείχε τον ορότυπο 2, το στέλεχος εξαφανίστηκε σχεδόν από τον πλανήτη και η πολιομυελίτιδα από το στέλεχος 2 περιορίστηκε σε χώρες υψηλού κινδύνου για μετάδοση. Προέχει στις χώρες αυτές η πρόληψη επιδημιών από τον τύπο 2.
Η τελευταία περίπτωση πολιομυελίτιδας από άγριο στέλεχος 2 ήταν στην Ινδία το 1999. Τα τελευταία 10 χρόνια οι πλείστες των περιπτώσων πολιομυελίτιδας από εμβόλιο οφειλόντουσαν στον ορότυπο 2.
Το 2016 ο WHO ξεκίνησε τη διαδικασία αντικατάστασης του  τριδύναμου (OPV3) με το διδύναμο  (OPV2) εμβόλιο που περιέχει τα στελέχη 1 και 3.

N Engl J Med 2018; 379:834-845


Σεπτεμβρίου 12, 2018

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ (Β) - Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ

Πολύ φασαρία για απλά πράγματα.
Διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση για εμβόλιο εκτός εθνικού προγράμματος (μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου). Σε ποιούς απευθύνεται και από ποιους κατευθύνεται;
Οι γονείς ρωτούν. Ορθώς πράττουν.
Οι γιατροί γιατί ρωτούν; Θα το χορηγούν ή όχι;
Μα το θέμα είναι λυμένο από τη βάση του. Όλοι οι επίσημοι φορείς έχουν την πάγια αρχή ότι οι γιατροί οφείλουν να ακολουθούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα του κράτους. Αυτά επισήμως.  Αν ανεπισήμως ισχύει κάτι άλλο δεν είναι γνωστόν.
Συνεπώς ένα εμβόλιο που είναι εκτός εθνικού προγράμματος δεν το χορηγείς. Τόσο απλά. Αυτή οφείλει να είναι η απάντηση του γιατρού σε όποιον τον πιέζει.
Τώρα αν η εταιρεία θέλει να ξοδέψει τα λεφτά της για να διαφημίζει ένα προϊόν εκτός προγράμματος, καλά κάνει. Δικά της είναι. Προσδοκά κάποιο κέρδος. Ο γιατρός τι λόγο έχει να υποκύψει; Αυτός τι προσδοκά;
Αν και όταν το εμβόλιο εισαχθεί στο πρόγραμμα τότε μπορούν και οι γιατροί να το χορηγήσουν.  Μέχρι τότε υπομονή. Ποτέ κανένα εμβόλιο δεν αποδίδει το βέλτιστο όταν χορηγείται μερικώς ή κατ΄ επιλογήν.
Σε τελική ανάλυση η εμπορική διαφήμιση ενός φαρμάκου και δη εμβολίου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.


Σεπτεμβρίου 11, 2018

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

Μετά προσπάθειες 10ετίας παρασκευάσθηκε το πρώτο φάρμακο που θεραπεύει τη φυματίωση στα ζώα και δεν είναι αντιβιοτικό. Αυτό στο πανεπιστήμιο του Manchester. Μελέτες σε ανθρώπους θα αρχίσουν σε 3-4 χρόνια.

EurekaAlert (News release) 11-09-2018



Σεπτεμβρίου 10, 2018

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΥΦΙΛΗ

Νέες οδηγίες από τις ΗΠΑ τονίζουν την αναγκαιότητα ελέγχου όλων των εγκύων για σύφιλη.
Αυξημένη η συχνότητα της λοίμωξης, σοβαρές οι βλάβες που υφίστανται τα έμβρυα-νεογνά.
Δεν ξέρω όμως αν αυτό μπορεί να γενικευθεί και σε άλλες χώρες μιας και η συχνότητα της λοίμωξης δεν είναι παντού η ίδια.

JAMA. 2018;320(9):918-925. doi:10.1001/jama.2018.7769


Σεπτεμβρίου 07, 2018

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤV

Τα εμβόλια πρέπει να αφεθούν στην ησυχία τους.
Πρέπει να απαγορευθούν τα διαφημιστικά spot στην τηλεόραση καθώς και οποιαδήποτε εκπομπή με θέμα τους εμβολιασμούς.
Πρόσφατη εκπομπή της ΕΡΤ με σκοπό υποτίθεται την ενίσχυση της εμβολιαστικής ιδέας, προκάλεσε μάλλον το αντίθετο, με τον τρόπο που δομήθηκε και προβλήθηκε. Δεν έχει σημασία, ξέρετε, τι θα ειπωθεί στο τέλος, σημασία έχει τι γεύση αφήνει στον θεατή η όλη τοποθέτηση.              
Δεν υπάρχει λογική στο να φωνάζουμε υπέρ των εμβολίων. Το θέμα έχει λυθεί προ πολλού. Yπάρχουν τα εμβόλια, η αξία τους είναι δεδομένη, υπάρχει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, είναι υποχρεωτικό, τέλος.
Ένα θέμα όσο συζητείται τόσο δημιουργεί υπόνοιες. Γιατί συζητείται;  Ποιο το νόημα; Μήπως υπάρχει  κάτι από πίσω;  Και φουντώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Εκτός πια κι αν οι συζητήσεις γίνονται για να προβάλλονται κάποιοι στην τηλεόραση χωρίς να τους νοιάζει τι θα ακολουθήσει.  Σταματείστε κύριοι να μιλάτε για τα εμβόλια.  Ποιος σας έβαλε να τα υποστηρίζετε; Μια χαρά περπατάνε μόνα τους. 
Και όσον αφορά τις εμπορικές διαφημίσεις, αυτό είναι το πλέον απαράδεκτο. Διαφημίζεις το ευγενέστερο των φαρμακευτικών προϊόντων; Για ποιο λόγο; Προϊόντα που είναι υποχρεωτικό να ληφθούν,  γιατί προωθούνται με οποιονδήποτε εμπορικό τρόπο; Για να πεισθούν οι μάνες ή οι γιατροί;
Αν θέλουν οι αρμόδιοι ας το καταλάβουν και ας το εφαρμόσουν.  Όχι διαφημίσεις και συζητήσεις για εμβόλια. Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να μην ενισχύεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα.