Σεπτεμβρίου 18, 2008

ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Επανέρχομαι στο θέμα, με την ευκαιρία ενός άρθρου στο Pediatr Infect Dis J 2008, 27:757, όπου αναφέρονται δύο περιστατικά με έντονη τοπική αντίδραση στη δεύτερη δόση ανεμευλογιάς. Η δόση αυτή είχε δοθεί πολλά χρόνια μετά την πρώτη. Το άρθρο έχει επίσης αναφορές που υποστηρίζουν την άποψη μου ότι η δεύτερη δόση καλό είναι να γίνεται όσο πιο κοντά στην πρώτη (πιστεύω 6-12 μήνες μεσοδιάστημα).
Αναλυτικά εξηγώ το θέμα στο Τεύχος 22 του εντύπου "Λοίμωξη" που θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών.

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/9/08 1:41 π.μ.

    Το εμβόλιο ανεμευλογιάς είναι ένα μη αποτελεσματικό και εκ μέρος επικίνδυνο εμβόλιο. Κανείς δεν ξέρει πόσα πραγματικά χρόνια προστασία εξασφαλίζει. Ειδικά και μετά από τη δεύτερη δόση. Όπως φαίνεται από όλα τα δεδομένα, με τις δυο δόσεις, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να μετατοπίζεται την ασθένεια πλησίον της εφηβείας. Για να τη περάσουν πιο δύσκολα.

    Κάνοντας εμβόλιο ανεμευλογιάς στη ουσία μολύνουμε τα παιδιά με το εμβολιαστικό στέλεχος, χωρίς στην ουσία κανείς να ξέρει πως συμπεριφέρεται αυτός ο ιός σε σχέση με τον φυσικό ιό.

    Δεν κάνω αυτο το εμβολιο.
    Αφήνω την επιλογή στην επιθυμία των γονέων.
    Η απόφαση για ευρέα εφαρμογή αυτού του εμβολίου στην Ελλάδα είναι μην ώριμη.

    Πολύ ώριμα αποφάσισε σε αυτό το πλαίσιο Η Ελβετία, τοποθετώντας το εμβόλιο στην ηλικία των 11 χρονών. Για όποιος δεν πέρασε την ασθένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβαζοντας ολα αυτα που γραφεις π.χ.‘‘ Όπως φαίνεται από όλα τα δεδομένα, με τις δυο δόσεις, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να μετατοπίζεται την ασθένεια πλησίον της εφηβείας. Για να τη περάσουν πιο δύσκολα.’’
    ή το άλλο ‘‘Κάνοντας εμβόλιο ανεμευλογιάς στη ουσία μολύνουμε τα παιδιά με το εμβολιαστικό στέλεχος, χωρίς στην ουσία κανείς να ξέρει πως συμπεριφέρεται αυτός ο ιός σε σχέση με τον φυσικό ιό.’’

    Λέω θα είναι κανένας γονιός που κάπου τα διάβασε λάθος αλλά μετά κατάλαβα έκπληκτος ότι είσαι γιατρός.
    Η ανεμευλογιά δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις.Έχω δει κάτι πνευμονίες ,εγκεφαλίτιδες ,κυτταρίτιδες.Είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι το εμβόλιο στις ηλικίες που αποφασίστηκε για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας που θα προστατεύει και τους ενήλικες,εγκύους και βρέφη που δεν έχουν αντισώματα.
    Όσο για την ανοσία,σύμφωνα με το CDC ούτε booster δεν χρειάζεται στα 10 χρόνια του εμβολίου στις ΗΠΑ ή στα 20 χρόνια της Ιαπωνίας ούτε μετατοπίζεται στην εφηβεία.
    Όσο για το ’εμβολιαστικό στέλεχος΄ είναι απλά ο εξασθενημένος ιός.
    Αν ρωτήσεις τους γονείς αν το θέλουν και τους πεις αυτα που γράφεις,μάλλον θα σου πουνε όχι,αλλά αν συμβεί κάποια επιπλοκή να είσαι σίγουρος ότι θα σε τρέχουν.Το πιθανότερο είναι να μείνουν ανεμβολίαστοι για πάντα αφού δυσκολότερα θα έρθουν σε ηλικία 12-13 χρονών να εμβολιαστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/9/08 1:43 μ.μ.

    Εκπλήσσομαι πόσο αφελής είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/9/08 9:28 μ.μ.

    ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ (ΑΝ ΕΙΣΑΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/9/08 5:57 μ.μ.

    "Όσο για την ανοσία,σύμφωνα με το CDC ούτε booster δεν χρειάζεται στα 10 χρόνια του εμβολίου στις ΗΠΑ ή στα 20 χρόνια της Ιαπωνίας ούτε μετατοπίζεται στην εφηβεία."

    Πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.
    Η δεύτερη δόση γιατί την κάνεις στα 4-6. Επειδή η πρώτη δόση δίνει άριστη ανοσία με διάρκεια?
    Μετά την δεύτερη δόση,τι διάρκεια προστασίας έχεις? Ξέρεις? Η δεν ξέρεις? Εαν ξέρεις, δώσε στοιχεία εδώ.

    Ξέρω γενικά την χαμηλή επαγγελματική κατάρτιση των Ελλήνων γιατρών λόγο κάκιστο επίπεδο σπουδών, άμα τόσο...δεν περίμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατ'αρχην,δεν σου έγγραψα εγώ το προηγούμενο σχόλιο.Αλλά μιας και τα τραβά η όρεξη σου,δες αυτά τα 2 links και αν θέλεις και άλλα θα σου στείλω μπας και μάθεις και κάτι καινούργιο.
    Όσο για το επίπεδο σπουδών των Ελλήνων,δεν νομίζω να μου έμαθαν πριν τόσα χρόνια για το εμβόλιο αυτό αλλά μου έμαθαν να μπαίνω στο internet και να ξεστραβώνομαι.

    http://www.cdc.gov/mmwr/pdf/rr/rr5604.pdf
    http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/varicella/vac-faqs-gen.htm

    Μιας και σου αρέσουν τα Αγγλοσαξωνικά στέλλω και κάτι από μένα ,τα καινούρια guidelines της American Academy of Pediatrics
    συνηστά το αντιγριππικό σε όλα τα υγιή παιδιά 6μην-18χρ.
    http://www.aap.org/moc/displaytemp/FluPolicy08-09.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/9/08 8:30 μ.μ.

    ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΟ ΚΑΚΙΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ!!!!!!
    ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/10/08 12:36 π.μ.

    Andreas R.

    Τα links, που δίνεις δεν δίνουν απάντηση στην ερώτηση του συναδέλφου, ο οποίος σαφέστατα σε ρώτησε πόσα χρόνια προστασία υπάρχει μετά την δεύτερη δόση. Τα έγγραφα, που δίνεις, σαφές υπεκφεύγουν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.
    Σε αυτό
    ¨http://www.cdc.gov/mmwr/pdf/rr/rr5604.pdf

    σαφέςτατα αναφέρει, πως ΔΕΝ έχουν επιδημιολογικά στοιχεία από μαζικό εμβολιασμό, και μιλούν μόνο για "αύξηση των τίτλων των αντισωμάτων" μετά την δεύτερη δόση.
    Κοίτα εκφράσεις:
    "In the same study, the efficacy of 1 dose of vaccine in preventing varicella after household exposure"

    εάν είναι school exposure?
    Καταλαβαίνεις πως σε δουλεύουν?

    Εαν σου έκανε εντύπωση, στο προαναφερθέντα έγγραφο αναφέρει επίσης, πως το εμβόλιο ΔΕΝ εφαρμόζεται στην Ιαπωνία σε μαζική βάση. Αναρωτηθήκατε γιατί?

    Για τον άσχετο παρακάτω, που ανέφερε το όνομα της Βουλγαρίας, είναι καλύτερα να μην ανοίγει το στόμα του. Πρώτα-είναι αγένεια να βρίζεις γειτονικά κράτη, και δεύτερο, όταν στην Βουλγαρία υπήρχαν νεογνολογίκές μονάδες (μέσα των 1920) στην Ελλάδα το μισό πληθυσμό ήταν με τσαρούχια.

    Νομίζω ο συνάδελφος είχε δίκαιο.
    Να διαβάζεις εις βάθος... .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/10/08 12:46 π.μ.

    http://www.medscape.com/viewarticle/446269

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18419532
    "Our data contrast with reported seroconversion rates of 86%-96% by other VZV antibody tests and suggest that many cases of varicella in immunized children are due to primary vaccine failure."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/10/08 8:54 π.μ.

    ΑΝΩΝΥΜΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΒΡΙΖΩ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΡΙΝΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΘΑΥΜΑΖΕΙΣ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΚ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ (ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ) ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΦΑΛΑΚΡΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΑ ΠΤΥΧΙΑ.
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ-ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΜΕ ΒΑΘΜΟ 9
    ΥΓ ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η' στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.
    Το CDC λέει καθαρά στο άρθρο, τουλάχιστο 10-12 χρόνια ανοσίας μετά τη δεύτερη δόση και 20 χρόνια στην Ιαπωνία και αυτό γιατί τόσο διήρκησε η έρευνα.
    Τί υπεκφυγές λές??Πολύ θεωρία συνωμοσίας αυτό το εμβόλιο
    Είναι επιστημονικά άρθρα με καθαρά στοιχεία
    "In a randomized clinical trial of single-antigen varicella vaccine
    that compared the efficacy of 1 dose with that of 2 doses
    administered 3 months apart, the estimated vaccine efficacy
    of 2 doses for a 10-year observation period was 98.3%
    (CI = 97.3%–99.0%), which was significantly higher than
    efficacy after 1 dose (p<0.001) (85; Table 5). The 2-dose regimen
    also was 100% efficacious against severe varicella. In the
    same study, the efficacy of 2 doses of single-antigen varicella
    vaccine in preventing disease after household exposure over
    10 years was 96.4%"
    Τώρα το πόσο διαρκεί δεν μπορεί κανένας να πει αλλα όχι και μετατοπίζει την ασθένεια πλησίον της εφηβείας.Όσο για στοιχεία από μαζικό εμβολιασμό..είδες πολλές μελέτες με "μαζικά" στοιχεία.Γι'αυτο υπάρχει η στατιστική και η λέξη "στατιστικά ασφαλές δείγμα" και κάτι που γράφεται p<0,05 και αυτό που λες για household exposure είναι άλλη ιστορια αφού ήθελαν να δουνε τι προστασία παρέχει αν εμβολιαστείς μετά από έκθεση και να ξέρεις το household exposure είναι πολύ ισχυρότερο από το school γιάυτο και το 2ο παιδί σε μια οικογένεια περνά σοβαρότερη την ανεμευλογιά.Αλλα τώρα εσύ αν σου μπήκε η ιδέα ότι δεν δουλεύει το εμβόλιο περίμενε την δημοσίευση από μαζικό εμβολιασμό .
    Όσο για το link που έβαλες είναι έρευνα από 148 παιδιά(μαζικός που λέμε) με ΜΙΑ δόση,που πλέον δεν χρησιμοποιείται.
    Μην ξεχνάς και τα Τ λεμφοκύτταρα μνήμης που αυξάνουν την προστασία και δεν προσδιορίζονται ,αν θυμάσαι με την Ηπατίτιδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος1/10/08 11:42 μ.μ.

    Το συμπέρασμα, που αναφέρεις για 10 χρονιά προστασία βασίζεται μόνο σε ένα άρθρο"
    "...which was significantly higher than efficacy after 1 dose (p<0.001) (85; Table 5).

    Άρθρο 85 είναι:
    85.Kuter B, Matthews H, Shinefield H, et al. Ten year follow-up of healthy children who received one or two injections of varicella vaccine. Pediatr
    Infect Dis J 2004;23:132–7.

    σπόνσορ του οποίο είναι η Merck
    "Funding was provided by Merck Research Laboratories, West Point, PA. "

    Εκτός από αυτό, ξεχνάς το ρόλο του wild type Varicella virus στην συντήρηση του τίτλου των αντισωμάτων σε μακροχρόνια βάση.
    Εαν υπολογίζεις πως αυτοί μιλάνε για 9 χρόνια συντήρηση των τίτλων (άγνωστο σε τι οφειλόμενο)και πως η δεύτερη σου δόση την κάνεις στην ηλικία 4-6, σου είναι σαφές πως η ανεμεβλογιά μετατοπίζεται προς την εφηβεία.

    Αλίμονο εάν παίρνουμε απόφαση για μαζικό εμβολιασμό με δυο δόσεις ΜΟΝΟ με βάση ενός άρθρου, και αυτό με σπόνσορα την εταιρία με άμεσο συμφέρουν, και παιδιά εμβολιασμένα ΜΟΝΟ με το VARIVAX της Merck.

    Πάλι επαναλαμβάνω, ΔΕΝ είναι γνωστό πόση διάρκεια προστασία υπάρχει μετά την δεύτερη δόση, και σε τι οφείλονται ακριβός οι τίτλοι αντισωμάτων χρόνια μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή