Ιανουαρίου 30, 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ

Στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη επιδημία σαλμονέλλωσης που οφείλεται σε παρτίδες φυστικοβούτυρου μολυσμένες με το μικρόβιο, όπως και σε τρόφιμα που περιείχαν υλικό από τέτοια φυστίκια. Έχουν προσβληθεί εκατοντάδες άτομα, ενώ αναφέρονται και θάνατοι.
Η επιδημία αυτή τονίζει για μια ακόμη φορά το πόσο προσεκτικές πρέπει να είναι οι εταιρείες παρασκευής τροφίμων, πόσο σχολαστικά πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και πόσο αυστηροί πρέπει να είναι οι έλεγχοι της πολιτείας.
Οι διατροφικές καταιγίδες δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν γίνουν αμείλικτες οι ποινές για τους όποιους παρανομούντες ή αμελούντες.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τον σάλο που είχε ξεσπάσει με μια περσινή μας ανάρτηση (είχε σχέση με διατροφή) και είχε γίνει θέμα έντονης διαμάχης ακόμη και με τον ΕΟΦ. Σύντομα ολοκληρώνουμε τη συλλογή στοιχείων που δικαιώνουν την αναφορά εκείνη.

Τέλος, υπενθυμίζουμε μερικά σημεία για προφύλαξη από τη σαλμονέλλα
-καλό πλύσιμο των χεριών μετά τη διαχείριση αυγών
-τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται (αν είναι πολύ βρώμικα καθαρίζονται με χαρτί ή βρεγμένο πανί)
-καλό πλύσιμο των χεριών μετά τη διαχείριση πουλερικών (κυρίως κοτόπουλο)
-καθάρισμα, πλύσιμο, κλπ των πουλερικών σε σκεύη που στη συνέχεια θα καθαρίζονται σχολαστικά πριν χρησιμοποιηθούν για ο,τιδήποτε άλλο
-τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται αφού βράσουν πολύ καλά
-όταν τηγανίζονται τα αυγά ρίχνουμε λίγο καυτό λάδι και από την πάνω μεριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου