Επί πολλά χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για επερχόμενη πανδημία γρίπης που θα μπορούσε να ήταν όμοια με την πανδημία της Ισπανικής γρίπης του 1918. Εκείνη η πανδημία θεωρήθηκε ως η χειρότερη στην ιστορία της ιατρικής με 50-100 εκατομμύρια θανάτους.
Ωστόσο:
- Θεωρήθηκε ότι θα προερχόταν από την Ασία: αντίθετα μας προέκυψε από την Αμερική.
- Θεωρήθηκε ότι θα πρόκειται για νέο στέλεχος παρόμοιο όπως πχ ο H5N1: ήταν απλώς μια άλλη μορφή του γνωστού H1N1.
- Θεωρήθηκε ότι θα ήταν σοβαρή με υψηλή θνητότητα: Ήταν σοβαρή σε μέρος του πληθυσμού που δεν είχε προβλεφθεί, όπως παιδιά και έγκυες, αλλά η συνολική θνητότητα ήταν μόνο 0.2%-0.04%.
- Θεωρήθηκε ότι θα προκαλούσε καταστροφή: αντίθετα, προκάλεσε σύγχυση.
Medscape, Ιανουάριος 2010
Το original άρθρο "Virus of the year: The Novel H1N1 Influenza" δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science στις 18 Δεκεμβρίου 2009 και είναι λίγο πιο εκτεταμένο από ότι στο Medscape.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παραθέτω διότι μπορεί κάποιος να θέλει να το διαβάσει μια και είναι δωρεάν (χρειάζεται όμως και δωρεάν εγγραφή στο περιοδικό).
Πλήρη στοιχεία και σύνδεσμος:
Enserink M, Cohen J. Virus of the year. The novel H1N1 influenza. Science. 2009;326:1607.
http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/326/5960/1607
Προσθέτω ακόμη ένα σχόλιο εδώ διότι, με οδηγό το παραπάνω άρθρο στο Medscape, ανακάλυψα το σύνδεσμο για ένα θεματικό πεδίο που δεν πρέπει να ξεχνάμε και που οι λοιμωξιολόγοι πρέπει να έχουν πάντα υπ' όψη τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.avma.org/public_health/influenza/new_virus/default.asp
Η παραπάνω ιστοσελίδα αναφέρεται στις περιπτώσεις νόσησης ζώων από τον ιό H1N1(2009) τα οποία μολύνθηκαν από τον άνθρωπο.
Ναι, συμβαίνει και αυτό (είναι γνωστό από παλιά).
Δεν είναι μόνο τα ζώα που μας μολύνουν ή μας προκαλούν ασθένειες αλλά είμαστε και οι άνθρωποι που τους μεταβιβάζουμε εκατοντάδες είδη παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες (π.χ. ιούς, μικρόβια).
Γι' αυτό πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι και ανεξάρτητοι από τη φύση που μας περιβάλλει αλλά είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από ένα σύστημα που ισορροπεί δυναμικά σε καθημερινή βάση.
Δυστυχώς, ξέρουμε πολύ λίγα για τη σχέση αυτή. Όσο δε, προχωρούμε στη γνώση, ισχύει δε το: "more answers, more questions".