Μαρτίου 16, 2012

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ - ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Αν και η χρονική αυτή περίοδος του έτους, είναι η εποχή που εκδηλώνεται η μηνιγγίτιδα, ωστόσο 7 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης σε διάστημα 2 μηνών δεν είναι κάτι συνηθισμένο, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια.

Τέσσερεις μικροβιαιμίες (μηνιγγιτιδοκοκκαιμίες) και 3 μηνιγγίτιδες στην Παιδιατρική Κλινική του ΝΕΠΘ. Πέντε από τα 7 αυτά παιδιά ήσαν εμβολιασμένα. Θα έχει ενδιαφέρον να δουμε τις οροομάδες που ευθύνονται για η λοίμωξη.

Το ερώτημα είναι: μήπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος αρχίζει νέα εμφάνιση; Η πορεία του μικροβίου ήταν πάντα κυμαινόμενη - κυκλική αν μπορούμε να πούμε. Θα το δείξει το άμεσο μέλλον.

Η κλινική πράξη πάντως δείχνει ότι το μόνο εμβόλιο που εξαφάνισε το αντίστοιχο πολυσακχαριδικό παθογόνο ήταν αυτό του αιμοφίλου.  Αν και ο αιμόφιλος άρχισε και αυτός να κάνει δειλά-δειλά την επανεμφάνιση του μετά από πολλά-πολλά χρόνια.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/3/12 10:19 μ.μ.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ PREVENAR 13

    Το Φεβρουάριο του 2000 ο FDA στις ΗΠΑ ενέκρινε τη χορήγηση του 7-δύναμου αντιπνευμονιοκοκκικού εμβολίου και 10 χρόνια μετά (ΦΕβρουάριος 2010) ενέκρινε το 13-δύναμο PREVENAR. Παρά τον εμπλουτισμό με άλλους 6 οροτύπους λόγω του φαινομένου της αντικατάστασης των οροτύπων κατά την άποψή μου δεν φαίνεται στην καθημερινή παιδιατρική πράξη κάποια μείωση των παιδιατρικών λοιμώξεων (ωτίτιδες, παραρρινοκολπίτιδες, μαστοειδίτιδες, πνευμονίες, μηνιγγίτιδες και σηψαιμίες). Επίσης κάθε πολυσακχαρίτης που περιέχει το εμβόλιο είναι ατομικά συζευγμένος με διφθεριτική τοξίνη (CRM 197) και οι 13 χωριστά. Μήπως αυτή η υπερ-ανοσοποίηση με τη διφθεριτική τοξίνη μπορεί να πυροδοτήσει μηχανισμούς αυτοανόσων νοσημάτων μια και το παιδί δέχεται μπαράζ χορήγησης αυτής της πρωτείνης μέσω κι άλλων εμβολίων όπως της διφθερίτιδος, του μηνιγγιτοδοκόκκου (Meningitec, Menjugate) και Men ACWY καθώς και του αιμοφίλου που περιέχουν επίσης διφθεριτική τοξίνη CRM-197. Αλήθεια ποιο είναι το ασφαλές μέγιστο όριο αυτής της πρωτεϊνης; Γνωρίζει κανείς; Αφού λοιπόν βεβαιωθήκαμε για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου στην Ελλάδα το επεκτείναμε και στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων. Σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας χωρίς απ'ότι γνωρίζω να έχει προηγηθεί κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα σαφώς ισχυρότερη οικονομικά απο τη δική μας...
    Κώστας Σιακαβέλλας - Παιδίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κον Σιακαβέλα,

    1. Αντικατάσταση οροτύπων σαφώς και υπάρχει
    2. Μείωση των διεισδυτικών κυρίως πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων επίσης σαφώς υπάρχει – πιθανόν όχι στο βαθμό που θα περιμέναμε
    3. Αύξηση λοιπών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων υπάρχει και αποδίδεται στην αντικατάσταση οροτύπων.
    4. Να υπενθυμίσουμε ότι τα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια κύριο στόχο έχουν τις διεισδυτικές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις
    5. Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων με εμβολιασμούς δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα
    6. Η πρωτείνη – φορέας CRM 197 δεν ανοσοποιεί για τη διφθερίτιδα. Αυτό είναι γνωστό ήδη από το πρώτο εμβόλιο όπου χρησιμοποιήθηκε. Για τα άλλα ερωτήματα που αφορούν την πρωτείνη αυτή θα σας απαντήσουμε με ξεχωριστή ανάρτηση
    7. Όσον αφορά την οικονομική κρίση έχετε δίκιο. Είναι όμως άδικο να κατηγορούμε μία πράξη που θα προστατεύσει μια ομάδα πολιτών.

    Θα έπρεπε να στηλιτεύουμε το όργιο της διαφθοράς και της κλοπής που γίνεται στη χώρα μας, τους επίορκους γιατρούς που έκλεψαν δισεκ, τις συντάξεις μαϊμούδες, τους άθλιους πολιτικούς που καταλήστευσαν τον δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο της χώρας και που γιαυτό και μόνο θα έπρεπε να κρεμαστούν στην Πλατεία Συντάγματος.

    Γιατί σας αφήνει αδιάφορο η δημοκρατία του ενός υποφηφίου, στην ψήφιση του οποίου δαπανήθηκαν 400000 ευρώ (2 ευρω έκαστος ψηφοφόρος χωρίς απόδειξη);

    Θα μπορούσα να γράψω πολλά για την αλόγιστη διασπάθιση χρήματος, για τους υψηλότατους μισθούς των κομματικών στελεχών, κλπ κλπ και για το ότι κανένας δεν πήγε φυλακή για όλα αυτά.

    Το εμβόλιο είναι ίσως η μικρότερη σπατάλη από όλα τα παραπάνω αλλά συγχρόνως με δυνητικά οφέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή