Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Future Microbiology διαπραγματεύεται τις αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει το μέλι, τις μέχρι τώρα εφαρμογές του, ειδικά στα τραύματα, και τις μελλοντικές δυνατές χρήσεις στην ιατρική. Σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής τα βακτήρια δεν φαίνεται να έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν αντοχή στο μέλι, όπως γίνεται με τα αντιβιοτικά.
Future Microbiol. 2013;8(11):1419-1429
Ένα ακόμη παράδειγμα για το πως κάποια κράτη εκμεταλλεύονται ένα γενικό φυσικό χαρακτηριστικό (αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού) προσδίδοντας προστιθέμενη αξία σε κάποιο τοπικής προέλευσης (μέλι Manuka). Πραγματικά έχουν "χτίσει" μιαν ολόκληρη βιομηχανία γύρω από το συγκεκριμένο μέλι, εκτοξεύοντας την τιμή του σε 10πλάσια αξία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά κράτη πάντως έχουν αξιόλογες μελέτες και αρκετές κλινικές εφαρμογές, πάνω στα προϊόντα της κυψέλης (μέλι, πρόπολη, δηλητήριο, γύρη, κερί) και τις εφαρμογές τους στην ιατρική πράξη.
Καλή συνέχεια.
Σπύρος Χάσκος
Ευχαριστω για το σχόλιο και τις πληροφορίες
ΑπάντησηΔιαγραφή