Δεκεμβρίου 31, 2013

ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ποιημα 17

Τελειώνει σήμερα η ποιητική χρονιά που ήταν αφιερωμένη στον Καβάφη.

Ας κλείσουμε λοιπόν με το κλασικό του ποίημα. Ας αναλογιστούμε, όπως ο μεγάλος ποιητής, ότι δεν πρέπει να τα εναποθέτουμε όλα στους άλλους, ότι δεν ευθύνονται όλο οι άλλοι. Ότι είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για τη μοίρα μας και την τύχη μας. Κάποτε πρέπει να δραστηριοποιηθούμε κι εμείς. Για ένα καλύτερο αύριο. Για ένα καλύτερο μέλλον.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

----------------------------------


Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι ... Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

-Γιατί οι βάρβαροι θα
φθάσουν σήμερα.
Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

-Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια·
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
και τέτοια πράγματα
θαμπόνουν
τους βαρβάρους.

-Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
κι αυτοί βαριούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια
δεν
υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.


Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

Δεκεμβρίου 30, 2013

ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ

Αυτές τις γιορτινές μέρες όλοι θέλουν να ηρεμήσουν, να συγκεντρωθούν και να δουν πως θα οργανώσουν τον καινούριο χρόνο που μόνον ανάπτυξη και βελτίωση δεν προβλέπεται να φέρει.

Όμως μερικά πράγματα δεν σ΄ αφήνουν ν΄ αγιάσεις, όπως λέει και η παροιμία του λαού μας.

Να πούμε για τον ανεκδιήγητο  εκείνον "πρόεδρο" νοσοκομείου με τις περίεργες ιδιότητες και προτιμήσεις και τις υψηλές κομματικές θέσεις;  Τελικά δεν γλυτώνουμε από τέτοιους πολιτικούς και πολιτικάντηδες που φέραν τη χώρα στο χάλι που έχει και συνεχίζουν να δρούν με τον ίδιο τρόπο. Και αντί να σκύψει το κεφάλι και να ζητήσει συγγνώμη, ψέλλισε ότι τα χρήματα ήσαν για δωρεά. Και τα πήρε στο καφενείο!!!

Θα μου πείς, εδώ η υπουργάρα των μεταφορών μάς  είπε ότι έβγαλε βόλτα το αμάξι για να μην καεί η μπαταρία. Με ΠΛΑΣΤΕΣ πινακίδες.Φαντάζομαι ότι πιο πολύ θα πλήρωσε για τις πινακίδες παρά για μια μπαταρία που θα του καιγόταν.

Στα εξοπλιστικά προγράμματα ο χορός των δισεκατομμυρίων ευρώ σε μίζες, σου προκαλεί ίλιγγο.
Και μετά κάποιοι θρασείς ή ανεγκέφαλοι λένε ότι τη χώρα τη βούλιαξαν οι υδραυλικοί, οι γιατροί κλπ σπουδαίοι επαγγελματίες, επειδή δεν κόβουν αποδείξεις! μα όλοι οι υδραυλικοί και γιατροί της χώρας να μην έκοβαν αποδείξεις, τα ποσά δεν θα πλησίαζαν ούτε κατ εφαπτομένη  τα δις που έφαγαν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες της απάτης. 

Και για να πάμε και σε πιο απλές πράξεις, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, που είναι κυρίως θέμα ηθικής και προέρχεται μάλιστα από τον χώρο της εκκλησίας. Πας λοιπόν στην εκκλησία, ρίχνεις τον οβολό σου, και ανάβεις τα κεράκια σου. Και εκείνη τη στιγμή, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, μόλις γυρίσεις την πλάτη σου τα παίρνει η κυρία που είναι υπεύθυνη και τα σβύνει. Αν αυτό δεν λέγεται άγριο εμπόριο, πως λέγεται; Σ΄ έναν ιερό χώρο όπου ο καθένας ανάβει το κεράκι του για κάποιον δικό του λόγο. Στη συνέχεια ακούς την εορταστική εγκύκλιο του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας κ. Άνθιμου, όπου με πύρινα λόγια μιλά για εράνους, για συσίτια, για κρίση και για Μακεδονία.

Δέσποτα, πότε θα κάνεις παρέμβαση για τους ανθρώπους που κυκλοφορούν περί την εκκλησία και την εκμεταλλεύονται για ποικίλους σκοπούς;; Πρώτα σταματάμε αυτό το απαράδεκτο των κεριών, δίνουμε το καλό παράδειγμα ότι χειριζόμαστε σωστά τα έστω λίγα χρήματα του κόσμου και στη συνέχεια ζητάμε εράνους και συσίτια.

Τελικά δεν είναι ίσως θέμα ποσών αλλά θέμα γενικότερης νοοτροπίας. Παντού μίζες, αρπαχτές, λωποδυσίες... 

Σαν η ατασθαλία να έχει ενσωματωθεί στα γονίδια μας.  


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΡΙΠΗΣ - ΠΟΙΟ ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ;

Είναι δεδομένο ότι η oseltamivir χορηγούμενη έγκαιρα έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της γρίπης.
Ωστόσο, γίνεται πολύ συζήτηση για τη δόση του φαρμάκου. Πολλοί μιλούν για διπλή δόση ενώ άλλοι για τριπλή δόση. Όμως ο αριθμός των ασθενών όπου δοκιμάσθηκαν αυτά τα δοσολογικά σχήματα είναι μικρός. 
Προις το παρόν ισχύει ότι η κλασική δόση είναι καλή και εξίσου αποτελεσματική με τις ενισχυμένες δόσεις. 

Δεκεμβρίου 28, 2013

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ

Θολή μέρα. Καταχνιά στην πόλη. Περπατούσε στην παραλία. Κοίταζε ή όχι; Ήταν μια διαδρομή που την έκανε συχνά. Τώρα του φαινόταν πρωτόγνωρη. Ψιλόβρεχε και η υγρασία τον περόνιαζε. Το αγέρι μαστίγωνε το πρόσωπο του. Κι όμως δεν κρύωνε πολύ. Κουκουλωμένος στο παλτό του στάθηκε σε μια άκρη. Είχε κάτι σκαλάκια με πρασινάδες από τα νερά της θάλασσας και της βροχής. Κοίταζε αφηρημένα. Ένα πουλάκι προσπαθούσε να βρει στην πρασινάδα οτιδήποτε για να φάει. Ο αγώνας της επιβίωσης είναι ίδιος σε όλο το ζωικό βασίλειο. Κάποια στιγμή κοιτάχθηκαν. Ναι. Ακίνητοι,  αυτός και το πουλάκι αντάλλαξαν το βλέμμα τους. Σαν να καταλάβαινε ο ένας τον άλλο. Μέσα στην καταχνιά του πρωϊνού. Το απλό ζωντανό και το εξελιγμένο είδος της φύσης, έψαχναν το ίδιο πράγμα: τον ομφάλιο λώρο.

Δεκεμβρίου 23, 2013

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν συχνά περιοδοντίτιδα και δη χρόνια. Η υπόθεση ότι συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας θα μπορούσε να βελτιώσει τις τιμές της γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης σ΄ αυτούς τους ασθενείς, δεν βρέθηκε να ευσταθεί σύμφωνα με τελευταία μελέτη.

 JAMA 2013, vol. 310, No 23

Δεκεμβρίου 21, 2013

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ; ΛΥΠΟΥΜΕΘΑ ΟΧΙ.

Μεγάλη πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων έλαβε την απόφαση να διακόψει διεθνώς τη χρηματοδότηση γιατρών για οποιοδήποτε λόγο.
Πολύ σωστή απόφαση, που έπρεπε να ληφθεί πιο έγκαιρα, από χρόνια. Πριν η εταιρεία βυθιστεί σε πολλαπλά σκάνδαλα ποικιλομορφων χορηγήσεων και αμοιβών στους γιατρούς.
Αν αυτό μπορούσε να γίνει από όλες τις εταιρείες τότε το τοπίο θα άλλαζε άρδην στον υγειονομικό χώρο. Θα είχαμε πιο καλα και πιο φθηνά φάρμακα. Θα επικρατούσαν τα σωστά, φθηνά και ποιοτικά σκευάσματα. Θα μπορούσαν να φθάνουν στον αναπτυσσόμενο και φτωχό κόσμο πιο εύκολα.

Ας τολμήσουν οι εταιρείες. Δεν θα χάσουν.

Δεκεμβρίου 19, 2013

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - XXIV

Μελέτη σε ανοσοκατασταλμένα άτομα έδειξε την εμφάνιση ή ύπαρξη οροτύπων πνευμονιοκόκκου άλλων από αυτούς που υπάρχουν στο κυκλοφορούν 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο.


CID December 2013

Δεκεμβρίου 18, 2013

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΙΜΟΦΙΛΟΥ ΙΝΦΛΟΥΕΝΤΖΑΣ

Σε μελέτη μακράς περιόδου για τα αποτελέσματα του Hib εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική αποτελεσματικότητα και προστασία του συγκεκριμένου εμβολίου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
Πραγματικά το Hib εμβόλιο έδωσε μέχρι τώρα άριστα αποτελέσματα, εξαφανίζοντας τη λοίμωξη από το στέλεχος που περιέχει.


CID December 2013

Δεκεμβρίου 17, 2013

ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΚΟΚ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ

Δεν είναι περίεργο;
Να είσαι υπουργός μεταφορών και να διακηρύσεις ότι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας πρέπει να είναι κανόνας ζωής. 
Στη συνέχεια όταν αποστρατεύεσαι, να οδηγείς χωρίς δίπλωμα, χωρίς ασφάλιση και με πλαστές πινακίδες. 
Ποιός; Ένας που χρημάτισε υπουργός μεταφορών και υπουργός πολιτισμού.
Ποιοί μας κυβερνούν επιτέλους; Και όταν οι υπουργοί κάνουν απάτες, ο απλός πολίτης τι πρέπει να κάνει;

Δεκεμβρίου 15, 2013

ΑΔΗΛΩΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το 1/3 των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ηλικίας κάτω των πέντε ετών,  δεν δηλώνονται στις Αρχές -άρα δεν έχουν πιστοποιητικό γέννησης- γεγονός που τους απαγορεύει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη φροντίδα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση.

UNICEF

Δεκεμβρίου 13, 2013

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ

Οι οδηγίες του ΙDSA για τον εμβολιασμό ανοσοκατασταλμένων (12-2013)  είναι πολύ ενδιαφέρουσες.  Ομως υπήρξαν και ερωτήσεις και σχολιασμοί. Αναφέρω 2 χαρακτηριστικά σχόλια. 


Dr. margaret millar|  Family Medicine
Not sure I trust the money trail....my daughter is on methotrexate for lupus.....she won't take the flu shot....her lupus and celiac seemed to be triggered by the hpv vaccine.....


Janiece Staton|  Nurse
Nothing quite like reading strong recommendations for vaccinating extremely vulnerable population groups by a block of individuals who make mega-bucks off of those same vaccinations!  Talk about a "conflict of interest" article.  What a joke to make such "recommendations" when it is blatantly obvious that almost no research has been conducted on this topic, as is stated in the final paragraph. 

December 2013

Τα σχόλια ίσως έχουν κάποιο δίκηο. Όμως όταν αρχίσουν να αμφισβητούνται οι εμβολιασμοί και από ιατρικό προσωπικό τότε κάτι δεν γίνεται καλά.


Δεκεμβρίου 11, 2013

ΠΑΝΩΛΗΣ

Στη Μαδαγασκάρη εκδηλώθηκε επιδημία  βουβωνικής πανώλης, με 20 μέχρι τώρα νεκρούς όπου η νόσος επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά.

Το 2012, η Μαδαγασκάρη είχε ανακοινώσει 60 νεκρούς,  το μεγαλύτερο νούμερο παγκοσμίως.

Το νησί βρίσκεται σε πολιτική κρίση μετά ένα πραξικόπημα και οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν συνεχώς.

ProMed 10-12-2013

Δεκεμβρίου 06, 2013

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΣΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Με την εφαρμογή του εμβολίου κατά της ανεμευλογιάς είχαν διατυπωθεί σκέψεις μήπως ο εμβολιασμός οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας του ζωστήρα στους ενήλικες. Μια τελευταία μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση του ζωστήρα αλλά αυτή φαίνεται ότι είχε αρχίσει πριν από την εισαγωγή του εμβολίου και ότι η διαφορά από τότε στο σήμερα δεν είναι στατιστικά σημαντική.   


Ann Intern Med. 2013;159(11):739-745


Σχόλια:
1. Καλή  μελέτη. Έχει όμως περιορισμούς. Τους αντιγράφω από την περίληψη: 
Limitation: Uncertain level and consistency of health-seeking behavior and access and uncertain accuracy of disease coding.
2. Η μελέτη μού θυμίζει κάτι ανάλογο με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Μετά τη μαζική χρήση του 7δύναμου αυξήθηκαν πολύ οι βαριές πνευμονίες και τα εμπυήματα. Μελέτες μιλούν για έναρξη της αύξησης πριν την εισαγωγή του εμβολίου.
3. Δεν είναι σωστό να μην παραδεχόμαστε ορισμένα γεγονότα. Τίποτε στην ιατρική δεν είναι απόλυτα καλό ή απόλυτα κακό. Κάθε φάρμακο έχει ευεργετικές δράσεις αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα εμβόλια έχουν προσφέρει τα μέγιστα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουμε και παράπλευρες απώλειες ή δράσεις. Το να γίνει δεκτό αυτό, βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των παρενεργειών και στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος κάθε χώρας.





Δεκεμβρίου 04, 2013

ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ - ΗPV


Κύρια αίτια των κακοηθειών της στοματικής κοιλότητας και του οροφάρυγγα ήταν το κάπνισμα και το ποτό.
Τελευταία, δείχτηκε πως ο HPV είναι αυτός που καθοδηγεί τον καρκίνο επηρεάζοντας βλαπτικά τα κύτταρα που εκτρέπονται στη συνέχεια οπότε  η δράση των δυο άλλων παραγόντων ουσιαστικά είναι μικρή.

Ο καρκίνος των περιοχών αυτών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες κυρίως (κατά παράδοξο θα έλεγα τρόπο) κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μελέτη σε 23 χώρες 4 ηπείρων.  

 
J Clin Oncol November 2013
 
 
 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - VII

Το FDA των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το αντιεπιληπτικό φάρμακο clobazam (κατηγορία  βενζοδιαζεπινών - χρήση για σύνδρομο Lennox-Gastaut) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Οι παρενέργειες αφορούν κυρίως το σύνδρομο Stevens-Johnson και την τοξική επιδερμική νεκρόλυση. 

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τις πρώτες 8 εβδομάδες θεραπείας ή όταν το φάρμακο διακοπεί για κάποια αιτία και στη συνέχεια επαναχορηγηθεί στον ασθενή.

FDA / 3-12-2013
 
 

Δεκεμβρίου 02, 2013

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Future Microbiology διαπραγματεύεται τις αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει το μέλι, τις μέχρι τώρα εφαρμογές του, ειδικά στα τραύματα, και τις μελλοντικές δυνατές χρήσεις στην ιατρική. Σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής τα βακτήρια δεν φαίνεται να έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν αντοχή στο μέλι, όπως  γίνεται με τα αντιβιοτικά.


Future Microbiol. 2013;8(11):1419-1429


Νοεμβρίου 29, 2013

ΣΤΗΘΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Τα στηθοσκόπια εναλλάσονται μεταξύ των ασθενών και πιθανόν αποτελούν πηγή μεταφοράς μικροβίων. Η απολύμανση τους δεν είναι κάτι που το συνηθίζουν οι γιατροί ή οι νοσηλεύτριες.


Σε έρευνα σε μεγάλο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι τοποθετώντας σε καίρια σημεία αντισηπτικά για απολύμανση των στηθοσκοπίων καθώς και επιγραφές υπενθύμισης, βελτιώθηκε κατά πολύ η συμμόρφωση του υγιεονομικού προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα από το 34% στο 59%.

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται άλλες μελέτες για να δείξουν αν αυτή η αύξηση της συμμόρφωσης μπορεί να έχει επίπτωση στη συχνότητα των λοιμώξεων των ασθενών.  


Infect Control Hosp Epidemiol. 2013;34(11):1189-1193



Νοεμβρίου 28, 2013

ΒΙΒΛΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ

Διάβασα πρόσφατα ένα μικρό αλλά πολύ πρακτικό βιβλίο  που έγραψαν η Μαρία Κανάριου και ο Δημήτρης Κασίμος. 

Πρόκειται για το "Aνοσολογικός  αλγόριθμος σε λοιμώξεις"

Μικρό, σύντομο  και περιεκτικό, με πίνακες και παραστατικές εικόνες.

Είναι βιβλίο εύληπτο που μπορεί να καθοδηγήσει τον γιατρό στη διερεύνηση του δύσκολου κεφαλαίου των ανοσοανεπαρκειών και να τον βοηθήσει να αντιληφθεί ποια παιδιά με λοιμώξεις μπορεί να έχουν ανοσοανεπάρκεια.




ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Νέα  μελέτη δείχνει (και επιβεβαιώνει το ήδη γνωστό) ότι η χορήγηση αναστολέων της νευραμινιδάσης βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης παιδιών με σοβαρή μορφή γρίπης, όταν τα φάρμακα δοθούν εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου.
Τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής είναι τα γνωστά oseltamivir phosphate, zanamivir (εισπνεόμενο) και δύο υπό έρευνα που χορηγούνται ενδοφλέβια: peramivir και zanamivir.    

Pediatrics, 25-11-2013

Νοεμβρίου 26, 2013

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (Princeton, N Jersey) εκδηλώθηκαν 8 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικήςμηνιγγίτιδας, 7 από την οροομάδα  Β. Τα κρούσματα αυτά είναι από τον Μάρτιο έως σήμερα. Το τελευταίο κρούσμα δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν ανήκει στην ίδια οροομάδα. Δεν έχει τεκμηριωθεί επίσης η αιτία ενός άλλου κρούσματος μηνιγγίτιδας που εκδηλώθηκε προ ημερών σε πανεπιστημιακό ίδρυμα περίπου 70 χλμ μακριά από το πανεπιστήμιο Princeton.

Με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ δεν είναι συχνή η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και δη από οροομάδα Β, οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν και το FDA ενέκρινε την εισαγωγή τού εμβολίου κατά της οροομάδας Β για περιορισμένη χρήση στο πανεπιστήμιο Princeton, υπό τη μορφή "ερευνητική εφαρμογή νέου φαρμάκου". 

Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη και στην Αυστραλία, όχι όμως ακόμη στις ΗΠΑ.

ProMed 26-11-2013

Νοεμβρίου 24, 2013

ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ - ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ενέκρινε 2 φάρμακα για την πολυανθεκτική φυματίωση: το delamanid και το para-aminosalicylic acid.
Το Delamanid, είναι νέο φάρμακο, που εμποδίζει την παραγωγή ουσιωδών στοιχείων του κυτταρικού τοιχώματος του Μycobacterium tuberculosis. 
Προ 4 μηνών η επιτροπή φαρμάκων του ΕΜΑ (CHMP) είχε απορρίψει την έγκριση του, διότι τα δεδομένα που είχε προσκομίσει η παραγωγός εταιρεία δεν ήσαν επαρκή για τη δοσολογία και την ασφάλεια του και ο χρόνος δοκιμής του φαρμάκου ήταν πολύ βραχύς - 2 μήνες για προοριζόμενο σχήμα 6 μηνών -. 
Η εταιρεία επανήλθε ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης και περιορισμό της ένδειξης μόνο για πνευμονική φυματίωση. Μετά συμβουλή ομάδας λοιμωξιολόγων η επιτροπή έκρινε ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε διάστημα 2 μηνών πιθανόν είναι ενδεικτική ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό και μετά 6 μήνες. Έτσι ενέκρινε το φάρμακο με την προϋπόθεση να ελεγχθεί στη συνέχεια η αποτελεσματικότητα του στους 6 μήνες, να ελεγχθεί η μακροχρόνια ασφάλεια του και να επιβεβαιωθεί ότι η συνιστώμενη δοσολογία είναι πράγματι σωστή. 
Το Para-aminosalicylic acid, είναι παλιό φάρμακο (από τη δεκαετία του 1940) που επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω του πολυανθεκτικού μυκοβακτηριδίου. 
Και τα δύο φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμένα σχήματα για πολυανθεκτική φυματίωση.
Η απόφαση της CHMP στάλθηκε στην European Commission για τελική έγκριση
ΕΜΑ 22-11-2013


ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ

Το FDA  ενέκρινε προ ημερών εμβόλιο για τον ιό H5N1 της γρίπης. Το εμβόλιο περιέχει το ανοσοενισχυτικό ASO3, που οδηγεί σε καλή αντισωματική απάντηση με λιγότερο πρωτεϊνικό αντιγόνο. ΄Ετσι θα υπάρχει έτσι δυνατότητα παρασκευής μεγαλύτερης ποσότητας εμβολίων όταν χρειασθεί, όταν δηλ. προκύψει κάποια επιδημία. Το εμβόλιο θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας πάνω των 18 χρόνων, δεν θα κυκλοφορήσει άμεσα στο εμπόριο αλλά θα διαφυλαχθεί για χρήση σε καιρό επιδημίας. 

FDA NEWS RELEASE / Nov. 22, 2013


Νοεμβρίου 21, 2013

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

Σε μελέτη (του σημερινού τεύχους του ΝΕJM) για τη σχέση διατροφής και θνητότητας, που περιλάμβανε δεκάδες χιλιάδες περιστατικών, διαπιστώθηκε ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών (πιο συγκεκριμένα καρύδια) έχει ευεργετική δράση μειώνοντας το γενικό ποσοστό θνητότητας από διάφορες αιτίες.

Ανεξάρτητα από το αν η μελέτη έχει ισχυρά  ή αδύναμα σημεία, νομίζω ότι δεν ενοχλεί να την πιστέψει κάποιος και να εφαρμόσει τη διατροφική οδηγία. Tα καρύδια είναι φυσική τροφή, σε αντίθεση με ποικίλα φαρμακευτικά σκευάσματα που προτείνουν πολλοί για ευεξία, μακροζωία κλπ.

N Engl J Med. 2013;369:2001-2011

ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ

Η μεγάλη αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών, οδήγησε στην εξάπλωση πολλών λοιμωδών νοσημάτων . Ένα από αυτά ειναι η ελονοσία , που αποδεδειγμένα μεταφέρεται  με το ταξίδι σε χώρες που ενδημεί η νόσος αλλα και το κυριότερο σε χώρες όπου δεν υφίσταται η νόσος  .

Malar J 2013, 12

Νοεμβρίου 19, 2013

ΚΡΗΤΙΚΟ

Γιατρός θα πεί νάχεις αρχές, 
αξία μα και τρόπους.
Να βοηθάς τους άρρωστους 
μα και φτωχούς ανθρώπους

Νίκος Σπανάκης
80 ετών
Ηράκλειο Κρήτης


Νοεμβρίου 18, 2013

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Η σωστή χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στηρίζεται σε 3 βασικές αρχές:
  • ακριβής διάγνωση
  • εκτίμηση κινδύνων και όφελους
  • αναγνώριση καταστάσεων όπου τα αντιβιοτικά δεν έχουν ένδειξη και αποτέλεσμα

Νοεμβρίου 16, 2013

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΗAV - ΕΜΒΟΛΙΟ Ή ΣΦΑΙΡΙΝΗ;

Η χορήγηση εμβολίου ηπατίτιδας Α μετά την έκθεση στη νόσο μπορεί να προστατεύσει το άτομο. Ωστόσο, σε πρόσφατη ενδιαφέρουσα μελέτη βρέθηκε ότι αυτό έχει καλύτερα αποτελέσματα σε άτομα κάτω των 40 ετών. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η χορήγηση εμβολίου δεν προστατεύει ικανοποιητικά, γιαυτό και προτιμάται η χορήγηση ανοσοσφαιρίνης. 

Να σημειωθεί ότι στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο για προφύλαξη, η συχνότητα νόσησης από ηπατίτιδα Α ήταν 3% για ηλικίες κάτω των 15 χρ, 6% για ηλικίες 16-40 χρ και 30% για ηλικίες άνω των 40 χρ.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η χρήση ανοσοσφαιρίνης για προφύλαξη σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα φαίνεται πιο κατάλληλη προσέγγιση.


PLoS ONE 8(10): e78914. doi:10.1371/journal.pone.0078914 / October 17, 2013

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ




Βαριά κατηφόριζε η ομίχλη
στις πλαγιές της μοναξιάς
σκεπάζοντας το παγωμένο σήμερα 
και ανιχνεύοντας για ένα ελπιδοφόρο
ΑΥΡΙΟ

Νοεμβρίου 15, 2013

ΕΜΒΟΛΙΟ ΙΛΑΡΑΣ

Η πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς τελευταία έχει μετατεθεί στην ηλικία των 12 μηνών. Γιατί; 
Είναι ένα εμβόλιο ζωντανό που επηρεάζεται από την παρουσία των μητρικών αντισωμάτων. Με την προϋπόθεση ότι οι περισσότερες μητέρες σήμερα έχουν ανοσία κατά της ιλαράς από εμβολιασμό και όχι από φυσική νόσηση (και άρα όχι υψηλούς τίτλους αντισωμάτων),  η ηλικία των 12 μηνών φαντάζει ικανοποιητική για πρώτο εμβολιασμό.

Όμως η ανοσία είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο και δεν λειτουργεί πάντα με κανόνες που μπορούμε να τους αντιληφθούμε εύκολα. 

Έτσι σε πρόσφατη επιδημία ιλαράς (Κεμπέκ 2011) παρατηρήθηκε ότι πολλά παιδιά νόσησαν παρά το ότι ήσαν εμβολιασμένα με 2 δόσεις. Μάλιστα, νόσησαν τα παιδιά που έλαβαν την 1η δόση σε ηλικία 12 μηνών και όχι αυτά που έλαβαν την 1η δόση σε ηλικία 15 ή και πλέον μηνών. 

Η ερμηνεία του φαινομένου είναι δύσκολη προς το παρόν, αλλά δείχνει ότι ίσως είναι πιο ασφαλές να πρωτοεμβολιάζουμε στον 15ο μήνα της ζωής.

Pediatrics, October 2013


Νοεμβρίου 14, 2013

ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν στη Νορβηγία 6 περιπτώσεις αλλαντίασης σε χρήστες ναρκωτικών. Η νόσος αποδόθηκε σε μολυσμένη με το παθογόνο ηρωίνη την οποία λάμβαναν με ενέσεις οι χρήστες.

Ασυνήθης πηγή ενός όχι και τόσο συχνού παθογόνου, του C. botulinum.



ProMed 8-11-2013

Νοεμβρίου 13, 2013

ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Η γρίπη είναι επικίνδυνη στις εγκυμονούσες, τόσο για βαριά νόσηση όσο και για επιπλοκές. Γιαυτό συνιστάται ο εμβολιασμός της εγκύου είτε πριν την κύηση είτε κατά τη διάρκεια της, ανεξαρτήτως τριμήνου.

Παρά τις επίμονες και συνεχείς συστάσεις στις ΗΠΑ, η εμβολιαστικη κάλυψη ανέρχεται στο 50%.

MMWR 2013, 62:781

ΑΝΑΡΙΧΗΣΗ


Συναντιωνται δυο παλιές συμμαθήτριες, και αφού αντάλλαξαν τα νέα τους, ρωτά η μία την άλλη:
" μα πως έφτασες σε τέτοιες θέσεις και μάλιστα τόσο νωρίς;"

"είναι απλό αγαπητή μου. Σάν το σαλιγκάρι: έρποντας, γλείφοντας και με τα κέρατα μου".

Ο νοών νοείτο.

ΣΗΜ. Ο διάλογος είναι αληθινός.

Νοεμβρίου 11, 2013

MERS-CoV

Ο WHO ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο 2012 έως  τις 4-11-2013 υπήρξαν διεθνώς 150 εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-CoV.

Οι 64 από τους ασθενείς αυτούς κατέληξαν.

ProMed 6-11-2013

Νοεμβρίου 10, 2013

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ


Αναδρομική μελέτη από 43 νοσοκομεία των ΗΠΑ, διερεύνησε τη χρήση αντιβίωσης στενού φάσματος (αμπικιλλίνη ή πενικιλλίνη) ή ευρέος φάσματος (κεφτριαξόνη η κεφοταξίμη), σε παιδιά με πνευμονία. Από τη μελέτη αποκλείστηκαν παιδιά που χρειάστηκαν χειρουργική παρέμβαση ή εισαγωγή σε μονάδα  εντατικής νοσηλείας.
Η σύγκριση έδειξε ότι δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των  δυο κατηγοριών αντιβιοτικών, όσον αφορά τη μέση νοσηλεία, το κόστος νοσηλείας και το ποσοστό επανεισαγωγής των ασθενών στο νοσοκομείο.

Pediatrics, 28-10-2013

Νοεμβρίου 09, 2013

ΓΡΙΠΗ - ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ

  • Χορήγηση εμβολίου σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πχ. άτομα με χρόνια νοσήματα, εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, έγκυες, θηλάζουσες, άτομα που φροντίζουν άλλα άτομα υψηλού κινδύνου.
  • Άτομα με αλλεργία στο αυγό μπορούν να λάβουν το εμβόλιο.
  • Άτομα με σοβαρή αλλεργία στο αυγό καλύτερα είναι να συμβουλευτούν αλλεργιολόγο ή λοιμωξιολόγο.
  • Ορθή διάγνωση γρίπης απαιτεί ταχεία χορήγηση αντιικής θεραπείας. Η έγκαιρη θεραπεία βελτιώνει την κλινική εικόνα και την έκβαση.
  • Θεραπεία με oseltamivir ή zanamivir.  Η οseltamivir προτιμάται γιατί χορηγείται πιο εύκολα. 
  • Η χημειοπροφύλαξη δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό.

Νοεμβρίου 08, 2013

ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ - ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η επιδημία πολιομυελίτιδας στη Συρία, που προκλήθηκε από τον άγριο ιό 1 (WPV1) καθώς και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις στο Ισραήλ είναι δυο γεγονότα δυνητικά επικίνδυνα για την Ευρώπη, όπου σιγά σιγά συρρέουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. 

Το γεγονός ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά το ενέσιμο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, περιπλέκει ακόμη την κατάσταση.  Το εμβόλιο αυτό προστατεύει από την ενεργό νόσο αλλά μερικά μόνο από τη λοίμωξη με τον ιό.  Η προστασία και από το δεύτερο αυτό σκέλος θα συνεχίσει εφόσον η κάλυψη παραμείνει υψηλή, οι συνθήκες υγιεινής θα είναι καλές και δεν θα υπάρχει πληθυσμιακός συνωστισμός. Θα τηρηθούν όμως αυτά με τον μεγάλο αριθμό προσφύγων να καταφεύγει σε διάφορες χώρες; 

Εάν ο ιός επανεισαχθεί σε μια πληθυσμιακή κοινότητα, η ανοσία αγέλης πιθανόν να μην είναι επαρκής να προφυλάξει τη μετάδοση, ειδικά σε χώρες όπου η κάλυψη είναι χαμηλή, όπως
Βοσνία Ερζεγοβίνη (87%), Ουκρανία (74%) αλλά και Αυστρία (83%).


Lancet. Published online November 8, 2013


Μήπως το δικό μας Υπουργείο, πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται για την πιθανότητα χορήγησης μιάς δόσης εμβολίου από το στόμα, αν η κατάσταση με τον εμφύλιο της Συρίας και τους πρόσφυγες αρχίσει να γίνεται έκρυθμη ή μη ελεγχόμενη;


ΕΛΟΝΟΣΙΑ

Το CDC ανακοίνωσε ότι το 2011 οι περιπτώσεις ελονοσίας στις ΗΠΑ ανήλθαν στις 1925. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία 40 χρόνια και σημαίνει αύξηση 14% από το 2010 και 48% από το 2008. 

"Την ελονοσία, λίγοι γιατροί τη σκέφτονται σήμερα,"  τόνισε ο διευθυντής του CDC Τ Frieden. "H αύξηση της ελονοσίας μάς υπενθυμίζει πόσο ευπρόσβλητη μπορεί να είναι μια χώρα, τώρα που ο κόσμος μας είναι σε διαρκή διασύνδεση λόγω ταξιδιών".

MMWR 1-11-2013

Νοεμβρίου 07, 2013

ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ (ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ;)

Η επιδημία πολιομυελίτιδας στη Βόρεια Συρία είναι γεγονός. Ο WHO δεν αποκλείει την πιθανότητα περαιτέρω διασποράς της νόσου εντός και εκτός της χώρας.  
Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί ταχέως σε παιδιά κάτω των 5 χρόνων, ειδικά σε περιπτώσεις με κακές συνθήκες υγιεινής (όπως στον εμφύλιο της Συρίας) ή πληθυσμιακού συνωστισμού, όπως στα στρατόπεδα προσφύγων στις γειτονικές χώρες. 
Στην περιοχή που ξέσπασε η επιδημία, εκτιμάται ότι είναι επίνοσα 65000 παιδιά, ενώ σε όλη τη Συρία πιστεύεται ότι 500000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα. 
"Με την εμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Συρία, κάτι που είχε να φανεί από 1999, το να χορηγηθεί εμβόλιο πολιομυελίτιδας όπως και άλλα εμβόλια σε κάθε παιδί, δεν είναι επείγουσα αναγκαιότητα μόνο για τη Συρία αλλά και για όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις γειτονικές"  δήλωσε ο διευθυντής της UNICEF. 
Υπολογίζεται ότι καθημερινά αφήνουν τη Συρία 4000 πρόσφυγες.

ProMed / Medscape 10/2013


Νοεμβρίου 06, 2013

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΙΑ

Μια ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία ανακοινώθηκε προ ημερών. Η χορήγηση σε ποντικούς εμβολίου γρίπης και συγχρόνως η χορήγηση rapamycin, που είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων κατά διαφόρων στελεχών του ιού της γρίπης. Μεταξύ αυτών και τα στελέχη H5N1 και Η7N9.


 Nature Immunology Published online 20 Oct 2013




Νοεμβρίου 05, 2013

HPV SCREENING

Ο έλεγχος για τον ιό HPV παρέχει μεγαλύτερη προστασία (κατά 60-70% περισσότερο) από ότι ο κυτταρολογικός έλεγχος, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη σε χιλιάδες γυναίκες.

Το πρόβλημα είναι το διαφορετικό κόστος των 2 εξετάσεων, κάτι που σημαίνει ότι τα οφέλη προστασίας θα τα καρπωθούν προς το παρόν οι πλούσιες χώρες.

Ο έλεγχος για HPV έχει καλύτερη εφαρμογή σε γυναίκες άνω των 30 ετών και συνιστάται να γίνεται ανά 5ετία.

Lancet 03-11-2013

Πέρα από όλα βέβαια καλό είναι να μην ξεχνάμε την ύπαρξη του εμβολίου, και τη χορήγηση του από όσο το δυνατόν μικρότερες ηλικίες.

Νοεμβρίου 02, 2013

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Tαυτόχρονη  χορήγηση MenACWY-CRM  enveoκαι  Tdap  οδηγεί σε πολύ χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων του αντικοκκυτικού στελέχους (EIA Units (EU)/mL)
antipertussis toxin    51 vs 63
antifilamentous hemagglutinin   342 vs 511 
antipertactin       819 vs 1,197

ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ

MMWR, February 2013

Γιατί δεν λαμβάνεται ποτέ υπόψη η τελευταία φράση ;

Οκτωβρίου 30, 2013

HPV ΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΙ ΦΥΛΗ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι οι αφρο-αμερικανίδες (μαύρες) προσβάλλονται από τον ΗPV αλλά από διαφορετικούς τύπους από ότι οι λευκές. 


Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός τους με τα τρέχοντα δυο σκευάσματα δεν αποδίδει την προστασία που προσφέρει στις λευκές γυναίκες.


12th annual International Conference on Frontiers in C\ancer Prevention Research: 
Abstract B11, presented October 28.



Οκτωβρίου 28, 2013

DTaP και Τdap

Σε παιδιά 11-18 χρόνων που κατά λάθος μπορεί να έλαβαν μία δόση DTaP (παιδιατρική μορφή), αυτή θεωρείται ως δόση Τdap και δεν γίνεται άλλη δόση.
ACIP 2013


Οκτωβρίου 27, 2013

EΜΒΟΛΙΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

Στις ΗΠΑ δεν χορηγείται ως ρουτίνα στη βρεφική ηλικία το μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο. Συστήνεται μόνο σε παιδιά 11-12 χρ το τετραδύναμο συζευγμένο με επανάληψη στην ηλικία των 16 χρόνων.

Για άτομα σε υψηλό κίνδυνο μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης υπάρχουν άλλα σχήματα και περιλαμβάνονται και άλλες ηλικίες.

MMWR, February 2013


Οκτωβρίου 26, 2013

ΗΓΕΤΕΣ...

Όταν οι ηγέτες μας (πολιτικοί και θρησκευτικοί), χρειάζονται τη μισή αστυνομία της Ελλάδος για να πάνε σε μια τελετή,όταν χρειάζεται να αποκλεισθούν οι μισοί δρόμοι της πόλης και κρίνεται αναγκαίο να περιφραχθεί με κάγκελλα όλη η περιοχή γύρω από το ναό του πολιούχου μας, τότε κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας. Τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από την εποχή της χούντας.

Απλά οι ηγέτες μας έχουν χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε στη συνείδηση του λαού, και δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν ώστε να αποσυρθούν ήρεμα στις οικίες τους.

Οκτωβρίου 25, 2013

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ

Το ACIP των ΗΠΑ έλαβε την απόφαση για σύσταση χορήγησης του τετραδύναμου μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου (Menveo) σε βρέφη και νήπια 2 μην έως 23 μην που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη. Ως τέτοια παιδιά χαρακτηρίζει αυτά με ανεπάρκεια συμπληρώματος, με ασπληνία, παιδιά που ζούν σε περιοχές των ΗΠΑ με επιδημικές εξάρσεις της νόσου και παιδιά που ταξιδεύουν σε χώρες με επιδημίες ή ενδημίες του μηνιγγιτιδοκόκκου.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι: 2, 4, 6, 12 μην. Στη συνέχεια, εφόσον τα παιδιά συνεχίζουν να είναι σε κίνδυνο, γίνεται μια επαναληπτική δόση σε 3 χρόνια και μετά  1 δόση κάθε 5 χρόνια.


ACIP / USA  23-10-2013


Βλέπετε πόσο διαφέρουν τα σχήματα ανάλογα με τις χώρες και τις ανάγκες κάθε χώρας;



Οκτωβρίου 23, 2013

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται για γρίπη στις ΗΠΑ μειώνεται όσο αυξάνει η ηλικία των παιδιών. Μεγαλύτερη συχνότητα χορήγησης έχει το ζωντανό εμβόλιο που δίνεται ενδορινικά.

IDWeek October 2013 / USA


Σχόλιο:
1. λογικό είναι να μειώνεται το ποσοστό εμβολιασμού. δύσκολο ένα παιδί να εμβολιάζεται κάθε χρόνο ισοβίως.
2. λογικό είναι να χησιμοποείται πιο συχνά το ενδορινικό εμβόλιο. είναι πιο΄εύχρηστο.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ όμως. Ο συγγραφέας κατά δήλωση του είναι υπάλληλος της παραγωγού εταιρείας. Είναι αυτό που λέγεται, ότι οι πιθανόν κατευθυνόμενες μελέτες έχουν κι ένα τελικό μήνυμα που βοηθά την κατευθύνουσα εταιρεία. Και τελικά όλα τείνουν στο να κατευθύνουν τον γιατρό. Που συνήθως ακούει τις εκατοντάδες ομιλιών και μελετών χωρίς να διεισδύει στα ενδότερα.
Βέβαια έτσι χάνονται και κάποιες καλές μελέτες που μπορεί να είναι εταιρικές αλλά δεν παύουν να είναι σωστές.

ΙΚ

Οκτωβρίου 22, 2013

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C - ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η ηπατίτιδα C δεν διασπείρεται εύκολα από άτομο σε άτομο και επίσης δεν μεταδίδεται αερογενώς.
Η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω άμεσης έκθεσης στο αίμα ή σε προϊόντα αίματος πάσχοντος. Εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, ουσιαστικά έχουν την ίδια περίπου συχνότητα ηπατίτιδας C με τον γενικό πληθυσμό. Ενδονοσοκομειακή μετάδοση από ασθενή σε ασθενή μπορεί να γίνει μέσω κολονοσκόπησης, διύλισης ή μεταμόσχευσης εφόσον δεν τηρούνται αυστηροί κανόνες αντισηψίας. Σε λιγότερο από 5%  υπάρχουν ασυνήθεις οδοί μετάδοσης, όπως εμβρυομητρική μετάδοση ή υψηλού κινδύνου σεξουαλική δραστηριότητα. Ενδοοικογενειακή επαφή δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση είναι
-χρήστες ναρκωτικών
-λήπτες αίματος ή προϊόντων αίματος
-λήπτες παραγόντων πήξεως
-ασθενείς σε αιμοδιύλιση

Σε περίπου 10% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκονται παράγοντες κινδύνου.

Ασθενείς με ηπατίτιδα C δεν πρέπει να μοιράζονται οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, βελόνες ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να μολυνθεί με αίμα.

Am J Prev Med. May 2001;20(4):299-306 
Hepatology. Aug 2001;34(2):223-9
ProMed 2013
e-Medicine 09/2013 
 

Οκτωβρίου 18, 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Παρόλο που είναι αυτονόητο και το έχω γράψει πολλές φορές; απαντώντας σε σχετικό σχόλιο θέλω να τονίσω τα εξής:

Οι προτάσεις (σωστές ή λάθος) είναι πάντα προτάσεις .Ώσπου όλες ή μέρος τους γίνουν πράξη, οι παιδίατροι οφείλουν να ακολουθούν το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Οκτωβρίου 10, 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ - ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕIΣ


Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στη χώρα μας, τα αποτελέσματα από προγράμματα εμβολίων άλλων χωρών, τις μελέτες κινητικής και αποτελεσματικότητας των εμβολίων,  προτείνουμε τις εξής τροποιήσεις στο τρέχον εμβολιαστικό πρόγραμμα:

       Εμβόλιο Ρότα (RVV)
           -          να χορηγείται προαιρετικά, δηλ. μόνο αν η δαπάνη πληρωθεί εξ ολοκλήρου από
             τον γονέα.

      Εμβόλιο Πνευμονιοκόκκου (PCV)
                - να αφαιρεθεί  1 δόση από τη βρεφική ηλικία (άρα να γίνει 2+1)
                - να προστεθεί  1 δόση στην εφηβεία

      Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου (ΜCV ή ΜCV4)
                - να αφαιρεθεί 1 δόση από τη βρεφική ηλικία
              - θα μπορούσε να αφαιρεθεί  και η άλλη δόση της βρεφικής ηλικίας και να γίνεται μόνο     
                  1 δόση μετά τον 12ο μήνα και  1 επαναληπτική στην ηλικία που ορίζεται σήμερα

      Εμβόλιο ηπατίτιδας Α (HAV)
                - να αποσυρθεί το εμβόλιο  από το πρόγραμμα  ή
                - να χορηγείται μόνο σε ειδικές συνθήκες  ή
              - να χορηγείται προαιρετικά, δηλ. μόνο αν η δαπάνη πληρωθεί εξ ολοκλήρου από
              τον γονέα

      Εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς (MMR)
            -  να προστεθεί  1 δόση στην εφηβική ηλικία και αυτό λόγω της αδυναμίας του        
                 παρωτιδικού στελέχους να προστατεύσει με δύο δόσεις

 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
1. Όπου είναι εφικτό, μπορεί να χορηγηθεί το φθηνότερο σκεύασμα
2. Οι τροποποιήσεις δεν επηρεάζουν, όπως είναι εμφανές, την ασφάλεια των παιδιών. Αντίθετα, στα συζευγμένα την ενισχύουν (εκεί χρειάζονται οι επαναληπτικές δόσεις), στο δε ΜΜR η τρίτη δόση είναι απόλυτα θέμα ασφάλειας. 
 
 

Οκτωβρίου 04, 2013

ΣΥΓΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΜΕ CRM197


Σε πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η συγχορήγηση 13Δ πνευμονιοκοκκικού εμβολίου (είναι συζευγμένο με CRM197)  και μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου C επίσης συζευγμένου με CRM197,  οδηγεί σε χαμηλότερους γεωμετρικούς τίτλους αντισωμάτων, όντας όμως εντός των ορίων προστασίας.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η κλινική σημασία της μείωσης των τίτλων αντισωμάτων δεν είναι γνωστή προς το παρόν.

Vaccine. 2013 Sep 1. pii: S0264-410X(13)00841-4.

doi: 10.1016/j.vaccine.2013.06.049. [Epub ahead of print]


Η απορία μου: γιατί θα πρέπει να συγχορηγούμε αυτά τα δύο εμβόλια όταν δεν γνωρίζουμε τι μπορεί αυτό να σημαίνει, τώρα ή στο μέλλον;

Χρόνος υπάρχει για να γίνουν σε ξεχωριστή ημερομηνία.
 

Οκτωβρίου 01, 2013

ΠΑΡΟΧΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;



ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ 
ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πόσο όμως ισχύει το παραπάνω; Οι διαφορές από χώρα σε χώρα είναι πολύ μεγάλες. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό που κάνει τις διαφορές. Αν ήταν έτσι, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μην είχαν διαφορετικότητα στην περίθαλψη των πολιτών της χώρας τους, όντας από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.
 
Πρέπει οι άνθρωποι να πιστέψουν στην ισότητα. Πρέπει οι γιατροί να πιστέψουν και να αγωνιστούν γιαυτήν. Πρέπει να δομήσουν ένα σύστημα όπου θα έχουν πρόσβαση οι πάντες, οι μειονότητες, τα ανασφάλιστα παιδιά, τα αδήλωτα παιδιά, τα παιδιά φυλών και εθνοτήτων, τα ορφανά παιδιά, τα παιδιά του εργάτη και του βιομήχανου. Του άπορου και του εκατομμυριούχου. Την ίδια περίθαλψη και την ίδια φροντίδα. ΟΛΟΙ. 
 
Αν δεν γίνεται αυτό τότε δεν υπηρετούμε την ιατρική. Δεν υπηρετούμε τον άνθρωπο. Απλώς ζούμε και ωφελούμε μόνον τον εαυτό μας.
 
Απαιτείται για όλα αυτά οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η οικονομική πολιτική ανήκει στο κράτος. Η κοινωνική όμως πολιτική αγγίζει κι εμάς. Μπορούμε να τη διαμορφώσουμε και οι ίδιοι. Αρκεί να πιστέψουμε στον άνθρωπο και στα δικαιώματα της ισότητας.

Οτιδήποτε άλλο είναι απλά υποκρισία και φαρισαϊσμός.

 

Σεπτεμβρίου 28, 2013

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

H European Commission έδωσε έγκριση για τη χρήση της eltrombopag (Revolade, GSK) σε ενήλικες με χρόνια ηπατίτιδα C και σοβαρή θρομβοπενία. Το φάρμακο προορίζεται για αντιμετώπιση της δεύτερης που δυσχεραίνει τη χρήση interferon.


EMA
(25-09-2013)



Σεπτεμβρίου 25, 2013

ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ Β

Είναι γνωστό ότι η προστασία από τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας, με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί διότι σταδιακά μειώνεται ο τίτλος αντισωμάτων. Συνεπώς χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις.  
Αυτό φαίνεται να ισχύει και για το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου Β. Σε σχετική μελέτη οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι σε παιδιά που έλαβαν 4 δόσεις του εμβολίου (2,4,6,12 μην.) η χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε ηλικία 40 μηνών έδινε πολύ καλή αντισωματική απάντηση.

CMAJ September 23 2013


Όταν πολλά χρόνια πριν, τόνιζα την αναγκαιότητα επαναληπτικών δόσεων και ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολίων ούτε κάν απάντησε σε σχετική επιστολή που της είχα στείλει. 

Σχολιάζοντας την παραπάνω μελέτη ο David Hyun, ειδικός επί των λοιμώξεων στο Children's National Medical Center in Washington, DC, ανέφερε (Medscape Medical News) ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός μεταξύ των ειδικών για το κατά πόσο θα πρέπει να χορηγούνται εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου οποιουδήποτε τύπου στη βρεφική ηλικία. 

Σεπτεμβρίου 21, 2013

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ένα νέο αντιμικροβιακό φάρμακο, η  oritavancin (lipoglycopeptide), υπόσχεται καλά αποτελέσματα σε οξείες λοιμώξεις του δέρματος που απαιτούν ενδοφλέβια αγωγή.  Μία και μόνο δόση του φαρμάκου φαίνεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με θεραπεία 7-10 ημερών με vancomycin. To αντιβιοτικό είναι αποτελεσματικό και σε στελέχη ΜRSA. 

Η οritavancin είναι υπό έρευνα, έχει μακρά ημιπερίοδο ζωής και δράση έναντι gram θετικών μικροβίων. 

53rd ICAAC: Abstract L-204, September 2013

Σεπτεμβρίου 20, 2013

ΠΩΣ

Πολύ απλό το θέμα. Το έχω ίσως ξανασυζητήσει.
Πώς είναι δυνατόν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση να μπορέσουν να μας βγάλουν από την κρίση;

Και πώς το ανεχόμαστε αυτό;

Αναρωτιόμουν ακούγοντας τη συζήτηση πεπαλαιωμένων όχι τόσο ηλικιακά αλλά κυρίως πολιτικά, ατόμων που έχουν παραμείνει στους δογματικούς κομματικούς χαρακτηρισμούς.  Ο ένας που άγγιζε τα 90 χρόνια ζωής (!) ήθελε το Α κόμμα γιατί ενδιαφερόταν να μην χάσει τα λεφτά που είχε συσσωρεύσει μια ζωή. Ο άλλος υπεράσπιζε μανιωδώς το Β κόμμα γιατί είχε διορίσει την κόρη του, ο τρίτος φοβόταν μην πάμε στη δραχμή και τι θα απογίνει η σύνταξη του (σύνταξη ψίχουλα σε ευρώ), ένα παντογνώστης είχε παραμείνει στην εποχή της δεξιάς, του κομμουνισμού κλπ χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι ευφυείς και ικανοί άνθρωποι υπάρχουν και πέραν όλων αυτών που μας κυβερνούν κληρονομικώ δικαίω. 

Όλοι το προσωπικό συμφέρον. Κανείς να δει σφαιρικά το τι συμβαίνει στη χώρα. Κανείς δεν έβλεπε την ανεργία, τις αυτοκτονίες, την ανέχεια. Μόνο την τσεπούλα τους. 

Πώς λοιπόν να αλλάξει η τρέχουσα κατάσταση όταν ένα μεγάλο τμήμα του λαού είναι προσκολλημένο σε τέτοιες νοοτροπίες και παραδόσεις; Όταν ακόμη λένε ότι εγώ είμαι νεοδημοκράτης, εγώ είμαι πασοκτσής κοκ. αντί να κάτσουν να συζητήσουν πως θα έρθει καινούριο και άφθαρτο αίμα στην πολιτική, πως θα γίνει κάποια μεταρρύθμιση προς το καλύτερο με νέους ανθρώπους, με φωτεινά μυαλά, που δεν έχουν τις δεσμεύσεις του παρελθόντος και δεν είναι γόνοι κάποιων.

Κάποτε δεν πρέπει να αποτινάξουμε κάθε τι διεφθαρμένο;