Οι παιδίατροι συνεχίζουν να έχουν ερωτήματα. Για τα εμβόλια, για τα δοσολογικά σχήματα, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, κλπ κλπ.
Η επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και πολλούς μήνες και έχει συνεδριάσει κάμποσες φορές (δεν γνωρίζω αν είναι πολλές ή λίγες οι φορές), πότε θα μας ανακοινώσει το πρόγραμμα; Εκτός αν δεν το έχουν συμφωνήσει ακόμη.
Όμως που και που διαρρέουν κάποια πράγματα, προφορικά σε σεμινάρια.
Πιστεύουν στην επιτροπή ότι αυτό είναι σωστό; Ή μάλλον είναι πιο σωστό από μια επίσημη ανακοίνωση;
Το πιο σωστό ακόμη θα ήταν να δοθεί το επίσημο πρόγραμμα και συγχρόνως να δημοσιευθούν τα επίσημα πρακτικά. Ποιος πρότεινε τι, ποιος ψήφισε τι. Το πρόγραμμα των Αμερικάνων θέλουμε να το εφαρμόζουμε, το σύστημα λειτουργίας της εκεί επιτροπής γιατί δεν το μιμούμεθα;
Πιστεύετε ότι μια τόσο πολυπληθής και ετερόκλητη επιτροπή μπορεί να δώσει εύκολα αποτέλεσμα; Μάλιστα μερικά μέλη θεωρούνται τόσο απόλυτα σε συγκεκριμένα θέματα που υποστηρίζουν ώστε δύσκολα θα δεχτούν συμβιβασμούς. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις ομιλίες τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απορία: τώρα που έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Τριχοπουλος, θα ψάξουν αντικαταστάτη; Αν ναι, τότε σημειώστε νέα καθυστέρηση στο όλο θέμα.
Kospan@yahoo.com
Αγαπητέ συνάδελφε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιτροπή οφείλει να είναι υπεράνω ατομικών συμφερόντων και να αποφασίζει μόνο προς το συμφέρον των παιδιών και κατ' επέκτασιν του κράτους - άρα ολονών μας.
Προφανώς με το "ομιλίες" εννοείτε τις εισηγήσεις σε συνέδρια και σεμινάρια που συνήθως είναι εταιρικές και άρα λέγονται αυτά που επιβάλλεται από κάπου να ειπωθούν. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι. Πάντα βρίσκουμε τα καλά, λίγο δύσκολο να ανακαλύψουμε τα γκρίζα.
Πέρα από αυτό όμως, ένα εθνικό πρόγραμμα πρέπει να είναι πράγματι εθνικό και να στηρίζεται σε ανάλυση πολλαπλών παραγόντων και όχι απλά στις επιταγές των εταιρειών. Ουσιαστικά μια είναι η επιταγή των εταιρειών: Ο,τι εμβόλιο κυκλοφορεί το εντάσσουμε στο πρόγραμμα με όποια δοσολογία μας λένε και σε όποια τιμή μας επιβάλλουν.
Η επιτροπή (αν και συμβουλευτικό όργανο) οφείλει να ελέγχει το κόστος όφελος και μαζί με το κράτος να συνδιαλέγεται την τιμή με την εταιρεία πριν το εμβόλιο εισαχθεί στο πρόγραμμα.
Αν παρακολουθήσετε τι γίνεται πρόσφατα στην Αγγλία θα δείτε ότι το εκεί υπουργείο αρνείται την ένταξη του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου Β με την τιμή που θέλει η εταιρεία. Αν θυμάμαι καλά, η τιμή του θα έπρεπε να είναι κάτω των 20 € για να είναι συμφέρον το εμβόλιο αυτό στην Αγγλία.
Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ ένας υπέρμαχος των εμβολίων καθηγητής, αναρωτιέται αν το εμβόλιο αυτό έχει νόημα να γίνει σε όλο τον πληθυσμό όταν στις ηλικίες που εγκρίθηκε εκεί (10-25 χρ), υπολογίζει ότι μόνον 50 Αμερικανοί έχουν κίνδυνο να νοσήσουν από μηνιγγίτιδα. Προτείνει λοιπόν μήπως πρέπει να χορηγηθεί μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου και όχι στον γενικό πληθυσμό.
Τώρα όσον αφορά το λυπηρό συμβάν, δεν ξέρω αν θα καθυστερήσει το συνολικό πρόγραμμα. Ο χρόνος θα δείξει. Η πείρα όμως λέει ότι καθυστέρηση υπάρχει όταν υπάρχουν διαφωνίες.