Με απλά λόγια λέει οτι ουσιαστικά δεν έχει επιτύχει το πρόγραμμα και θα πρέπει η τακτική να αναθεωρηθεί. Αναφέρει ότι παρά την υψηλή κάλυψη (περίπου 80%) το εμβόλιο δεν είχε επίπτωση στη συχνότητα της νόσου και ότι σταδιακά η ήπια στα παιδιά αυτή νόσος μετακινείται προς μεγαλύτερες ηλικίες όπου τα πράγματα είναι δυσκολότερα.
Τι προτείνουν; Εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου, γενικό εμβολιασμό των Roma, εκπαίδευση του πληθυσμού για τους (απλούς) τρόπους προφύλαξης και επίταση των μέτρων ελέγχου για υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα.
PLOS ONE | DOI:10.1371/journal.pone.0116939 January 15, 2015
Σχόλιο: Τόσα χρόνια χαμένα; Τόσα χρήματα πεταμένα; Προ ετών είχαμε προτείνει την απόσυρση του εμβολίου από το εθνικό πρόγραμμα ή τη χορήγηση σε αυστηρά επιλεγμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. Τότε μου απάντησαν "μα τι λες, εδω έχουμε μελέτη αναγκαιότητας". Τώρα όμως βλέπουμε άλλη μελέτη.
Γιατί όμως στο πρόγραμμα που κυκλοφόρησε προ μηνός διατηρείται ακόμη το εμβόλιο σε όλο τον πληθυσμό; Φυσικά η παραπάνω μελέτη ήταν γνωστή όσο επεξεργαζόταν το πρόγραμμα.
Κάποιος δεν πρέπει να απαντήσει;
Και θα επανέλθω στο λογικό αίτημα: γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα πρακτικά της εθνικής επιτροπής εμβολίων; Κάτι που γίνεται σε πιο σοβαρές και πιο δημοκρατικές χώρες από μας. Γιατί τόση κριψύνοια; Γιατί ο κοινός γιατρός δεν πρέπει να γνωρίζει το ένα ή το άλλο κριτήριο που οδηγεί στη μία ή την άλλη πράξη;
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ αγαπητοί συνάδελφοι!
Χαίρομαι που ο φίλος γριπολόγος που του αρέσει το σπόρ της "ανωνυμογραφιας" (μάλλον αδόκιμη η λέξη) άρχισε να ασχολείται και με άλλα κεφάλαια της ιατρικής πχ την ηπατίτιδα. Ίσως κατάλαβε (έστω και αργά) ότι λοιμώξεις δεν είναι μόνο η γρίπη.
ΑπάντησηΔιαγραφή