Οκτωβρίου 23, 2015

ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ Β

Θα επανέλθω στο σχετικό εμβόλιο μια και προέκυψε (άδικο) θέμα ασφάλειας του εμβολίου. Δεν χρησιμοποιώ facebook για να γνωρίζω επακριβώς τι γράφεται εκεί (λένε ότι γράφονται πολλά) αλλά οι ερωτήσεις είναι συνεχείς από παιδιάτρους.
Το εμβόλιο είναι σε μια περίεργη φάση, ανάλογη από όσο θυμάμαι με αυτήν που βρισκόταν το εμβόλιο του αιμοφίλου όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει. Τότε υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις για την αναγκαιότητα εκείνου του εμβολίου. Τελικά το επέβαλαν οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι που το χορηγούσαν συστηματικά. Η ουσία είναι ότι το εμβόλιο του αιμοφίλου εξαφάνισε την αντίστοιχη μηνιγγίτιδα.
Βέβαια, οι εποχές είναι διαφορετικές. Άλλη η συχνότητα της μηνιγγίτιδας τότε, άλλη τώρα. Άλλα τα οικονομικά τότε, άλλα τώρα. Πραγματικά η συχνότητα της μηνιγγίτιδας είναι μικρή σήμερα. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Είναι μηνιγγίτιδα. Η αίσθηση περί τη νόσο είναι διαφορετική σ' αυτούς που τη γνωρίζουν από τα βιβλία και άλλη σ' αυτούς που έζησαν το νόσημα σε όλες τις εκφάνσεις του.
Με τα γνωστά μέχρι σήμερα, το εμβόλιο είναι ασφαλές. Όσο ασφαλή είναι και τα άλλα εμβόλια.
Βέβαια, δεν παύει να ισχύει ο κανόνας ότι οποιοδήποτε φάρμακο ή εμβόλιο εισέρχεται στον οργανισμό δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Αλλά η πράξη έχει αποδείξει ότι το όφελος στην πλειονότητα των περιπτώσεων  είναι μεγαλύτερο του κινδύνου.
Το θέμα ασφάλειας που τέθηκε πρόσφατα (λανθασμένα ή εκ παραδρομής προφανώς) προέκυψε μάλλον από το ότι στις ΗΠΑ δεν χορηγείται το εμβόλιο σε μικρές ηλικίες αλλά μόνο σε μεγάλες και σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μα οι άνθρωποι εκεί έχουν διαφορετικό πρόβλημα με τον μηνιγγιτιδόκοκκο και διαφορετική αν θέλετε νοοτροπία. Το ίδιο έκαναν και με την οροομαδα C. Χρόνια χορηγούσαν το εμβόλιο σε μεγάλες ηλικίες μόνο. Τώρα το χορηγούν και σε μικρότερες ηλικίες.
Αντίθετα,  το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο το χορήγησαν άμεσα από μικρή ηλικία και δη σε 4 δόσεις, γιατί ακριβώς αντιμετώπιζαν προβλήματα με το παθογόνο.
Αυτά όμως δεν συνιστούν θέμα ασφάλειας. Είναι θέμα πολιτικής μιας χώρας.
Αναρωτιέμαι πάντως γιατί  πρέπει να αντιγράφουμε συνεχώς τους Αμερικανούς. Ένα εμβόλιο εισάγεται σε μια χώρα μετά από μελέτη της επιδημιολογίας τού νοσήματος και οικονομικής μελέτης κόστους-οφέλους του εμβολίου. Στη χώρα μας δεν έγινε ποτέ αυτό. Όλα τα εμβόλια εισήχθησαν και περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα επειδή τα έφερε κάποια εταιρεία. Εκ των υστέρων ψάχναμε για ο,τιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αυτό όμως, επαναλαμβάνω, δεν συνιστά θέμα ασφάλειας. Άλλο να πούμε ότι κύριοι δεν μου κάνει το εμβόλιο γιατί δεν έχω το νόσημα και άλλο ότι δεν είναι ασφαλές γιατί δεν το χορηγούν οι Αμερικάνοι.
Να θυμίσω ότι το αντιβιοτικό κοτριμοξαζόλη (Bactrimel-Septrin) που ήταν ευρωπαϊκής προέλευσης και που τόσο βοήθησε στις λοιμώξεις, οι ΗΠΑ το εισήγαγαν 10 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Και άρχισαν να δημοσιεύονται μελέτες για το φάρμακο, το οποίο ήταν μαζικής πλέον  χρήσης στην Ευρώπη. Αυτό για την ιστορία.
Το άλλο θέμα που υπάρχει με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ότι ενώ δεν περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών περιλαμβάνεται σε πρόγραμμα που συνιστά η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Το κομφούζιο στους παιδιάτρους αλλά και στους γονείς που τυχόν ενημερώνονται, είναι ευνόητο. Χρόνια η ΕΠΕ φώναζε: Τηρείτε το πρόγραμμα εμβολιασμών. Τώρα το ανατρέπει η ίδια.

Ας αποφασίσουν επιτέλους οι δυο πιο επίσημοι φορείς στη χώρα μας:  

Χρειάζεται ή όχι το εμβόλιο;


2 σχόλια:

  1. Η δικιά σας θεση κ. Καβαλιώτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο?
    Ποιά θα πρέπει να ειναι η απάντηση στις επίμονες πολλές φορές ερωτήσεις των γονιών για το αν πρέπει να γίνει και πότε.
    Ευχαριστώ πολύ
    Αρβανιτίδης Ντίνος
    Παιδίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάρτηση έγινε βασικά για την ασφάλεια του εμβολίου.
    Η ερώτηση σας όμως είναι σαφής και σωστή και είναι ερώτηση πλήθους παιδιάτρων.
    Ανεξαρτήτως νόσου, εμβολίου, σωστών ή μη αποφάσεων, ανησυχίας των γονιών, εταιρειών κλπ η απάντηση πρέπει να είναι αυτό που θεωρείται ως κανόνας:
    Οι παιδίατροι οφείλουν να ακολουθούν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.
    Οποιαδήποτε παρέκκλιση (σωστή ή όχι) αφορά τα άτομα και όχι το σύνολο.
    Αυτά ισχύουν σε κάθε ευνομούμενο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή