Δεκεμβρίου 12, 2017

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ;

Πότε θα καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι το εμβόλιο γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό;

Πότε θα καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα να επιμένουν για σχεδόν υποχρεωτική χρήση του;

Μελέτες λένε ότι το τρέχον εμβόλιο, είχε αποτελεσματικότητα 10% για τη γρίπη Α στο νότιο ημισφαίριο. Θα είναι άραγε η συμπεριφορά του διαφορετική στο βόρειο ημισφαίριο όπου ήδη άρχισε η γρίπη;

Οι ειδικοί περί την γρίπη λένε επίσης, ότι ακόμη κι αν τα στελέχη του εμβολίου ταιριάζουν πολύ με αυτά του ιού που κυκλοφορεί σε δεδομένη χρονιά, ακόμη και τότε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται μεταξύ 40 έως 60%.  Πολύ κάτω δηλ. από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Βέβαια, ειδικά οι αμερικανοί, επιμένουν ότι παρόλα τα μειονεκτήματα καλό είναι να γίνεται το εμβόλιο εφόσον η συχνότητα της γρίπης δείχνει να αυξάνει. Αυτό είναι μια άποψη που δεν είναι αναγκαία αποδεκτή ή υποχρεωτική. Οι αμερικανοί λένε πολλά. Αν ακολουθήσουμε όλα τα guidelines τους θα πρέπει να παίρνουμε π.χ., αντιϋπερτασικά και στατίνες σχεδόν από μόλις γεννηθούμε. Φαντάζει υπερβολικό, αλλά δείχνει ακριβώς την υπέρβαση κάθε μέτρου που ακολουθεί η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Καλό είναι να μην υιοθετούμε άκριτα όλες αυτές τις αποφάσεις.

Θα πω μάλιστα ένα παράδειγμα άσχετο με το εμβόλιο, αλλά ενδεικτικό κάποιας νοοτροπίας: άτομο ηλικίας 67 χρ. πηγαίνει σε έναν καλό παθολόγο για έλεγχο. Δεν του βρίσκει τίποτε ο γιατρός, δεν έχει υπέρταση, δεν έχει διαβήτη, δεν καπνίζει, δεν έχει καρδιοπάθεια, τίποτε. Ο γιατρός όμως του δίνει συνταγή για στατίνη. Ο "ασθενής" του λέει ότι δεν έχει αυξημένη χοληστερίνη ούτε τριγλυκερίδια κλπ. Γιατρέ μου, η χοληστερίνη μου είναι μονίμως 125-130, χωρίς χάπια φυσικά. Ο γιατρός  κομπιάζει λίγο, αλλά στη συνέχεια του λέει αποφασιστικά: δεν έχει σημασία, τα guidelines λένε ότι μετά τα 60 όλοι πρέπει να παίρνουν στατίνες !!! Το περιστατικό, όσο και να μην το πιστεύετε, είναι αληθινό. Είναι η προσήλωση στη θεωρία και όχι στον ασθενή.

Αν και δεν είναι παρόμοιες οι καταστάσεις (στατίνη-εμβόλιο) δείχνουν την περιρρέουσα νοοτροπία.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι καλό είναι ο κόσμος να λαμβάνει τα γενικά μέτρα προφύλαξης από λοιμώξεις του αναπνευστικού και να μην εναποθέτει την πρόληψη μόνο στο συγκεκριμένο εμβόλιο.


Νew Engl J Med / November 29, 2017DOI: 10.1056/NEJMp1714916
ΜΜWR / December 8, 2017 / 66(48);1318–1326
Medscape / December 11, 2017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου