Ιανουαρίου 25, 2020

2019-nCoV - ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ


Οι λοιμώξεις δεν χάθηκαν. Οι λοιμώξεις συνεχίζουν ακάθεκτες. Τα μικρόβια, σαφώς πιο έξυπνα από τους ανθρώπους, έχουν τρόπους να αμύνονται, να μεταβάλλονται, να επιβιώνουν. Μη ξεχνάμε πως προϋπήρχαν του ανθρώπου στον πλανήτη ΓΗ.  Έτσι λοιπόν, στις αρχές του Ιανουαρίου ξυπνήσαμε με έναν νέο ιό. Δεκάδες τα θύματα της νέας λοίμωξης, πολλοί θάνατοι, επέκταση της λοίμωξης σε άλλες χώρες και άλλες ηπείρους, κινητοποίηση των υπηρεσιών υγείας.  

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες αυτού όλου του συμβάντος; Νομίζω ότι οι κύριες δύο επιπτώσεις είναι στην παγκόσμια υγεία και στην οικονομία, τόσο της Κίνας όσο και γενικότερα των άλλων χωρών.

Στον τομέα της υγείας, η κινητοποίηση ήταν άμεση. Παρόλο που ο ιός είναι καινούριος και οι γνώσεις μας γι αυτόν ελάχιστες, η ιατρική κοινότητα έδειξε αυτοσυγκράτηση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίστασε (και καλώς έπραξε) να κηρύξει πανδημία ή κίνδυνο για πανδημία. Μη ξεχνώντας μάλλον το προηγούμενο λάθος του. Την «πανδημική» γρίπη όπου κινητοποιήθηκε όλος ο πλανήτης ξοδεύτηκαν του κόσμου τα λεφτά για φάρμακα και αγοράστηκαν εκατομμύρια εμβόλια, που παρασκευάστηκαν με διαδικασία fast tract. Αποτέλεσμα, να παρατηρηθούν δεκάδες περιπτώσεων ναρκοληψίας μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς και σε ορισμένες χώρες να δοθούν αποζημιώσεις για τις επιπλοκές αυτές. Τώρα οι γιατροί κινούνται συνετά και τονίζεται στον κόσμο η αναγκαιότητα λήψεως προληπτικών μέτρων, μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας. Δηλ. καλό πλύσιμο χεριών, μη κυκλοφορία όσων νοιώθουν ασθενείς, καλή διατροφή, σωστοί κανόνες υγιεινής  κλπ. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες αυτούς και όχι μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις. Συνεχώς και αδιαλείπτως.  Μέσα στη γενική κινητοποίηση μάθαμε και πόσο γρήγορα ένα κράτος (μιλούμε για κράτος οργανωμένο και όχι κράτος-παρωδία) μπορεί να λάβει κάποια μέτρα. Μάθαμε λοιπόν ότι οι Κινέζοι κτίζουν στην προσβληθείσα περιοχή καινούριο νοσοκομείο 1000 κλινών μέσα σε 10 ημέρες. Ναι, λένε ότι θα είναι έτοιμο τόσο σύντομα. Ας γίνει μάθημα προς όλους αυτό, για τη λήψη αποφάσεων.

Στον τομέα της οικονομίας, υπήρξε μια αρχική ανησυχία. Με δεδομένο το τι συνέβη πριν χρόνια στην επιδημία SARS (8000 προσβληθέντες, 800 θάνατοι) υπήρξαν φόβοι ότι οι αγορές θα αντιδρούσαν άσχημα. Πολλοί θυμήθηκαν και την αντίδραση των αγορών στην υπόθεση των Πύργων της Νέας  Υόρκης  - διαφορετικό βέβαια  γεγονός αλλά παγκόσμιας εμβέλειας. Στην επιδημία του SARS δεν υπήρχε εμπειρία και οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές. Τώρα, οι αγορές αντέδρασαν κάπως απότομα τις πρώτες ημέρες αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν και κατόπιν ανέκαμψαν. Τα μέτρα που έλαβαν οι Κινέζοι φάνηκαν ικανοποιητικά και ότι μπορούν ίσως να ελέγξουν την κατάσταση. Η απομόνωση των πόλεων, η λήψη μέτρων προστασίας, η ανέγερση νοσοκομείου, η διακοπή λειτουργίας αιθουσών όπου συρρέουν πολλοί, η ταχεία ενημέρωση του κοινού είτε με έντυπα είτε κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, όλα δείχνουν μια αποφασιστικότητα του κράτους να ελέγξει την επιδημία και να θεραπεύει τους πάσχοντες. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί αισιοδοξία ότι οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα είναι μεγάλες αλλά ούτε και μακροχρόνιες. Βέβαια, το ρολόϊ κτυπά συνεχώς, δεν σταματά ποτέ. Κανείς δεν γνωρίζει αν η αισιοδοξία θα διαρκέσει, αν η επιδημία παταχθεί τελικά  και αν αποφευχθεί μια οικονομική καταστροφή. Προς το παρόν όμως όλα φαίνονται ελεγχόμενα.  

Προσωπικά πιστεύω, ότι θα αποφευχθούν οι δύσκολες εξελίξεις. Με μια Ευρώπη να κλυδωνίζεται, με μια Μεσόγειο έτοιμη να πάρει φωτιά, με τον πλανητάρχη να είναι σε δίκη, το μόνο που λείπει από τον πλανήτη είναι μια νέα οικονομική κρίση λόγω του Corona virus

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου